Villám gyermekei

Azokban a korokban, amikor az emberek még hittek a természetben, élt egy nép, akik megláthatták a villámok valódi arcát.

Borús estén a családok, fiatalok és idősek összeültek a falú közepén égő tűz mellé, majd a legvénebb mesélni kezdett:

" A Világ keletkezésekor még számtalan lény élt, akik ma már csak az emlékeinkben léteznek. Különleges madarak, akik tolla születésükkor tűzvörös, éltükben kék, holtukban fehér volt, négylábúak, melyek egy részének szőre ezüstösen csillogott és lábuk szikrákat vetett, ahogy a kövekhez ért, míg másikuk díszes szarvat viselt a homloka közepén.
De a Világot nem csak állatok, hanem más, különleges lények is benépesítették. A fák és virágok tündérei a Flórák, az állatok védelmezői a Faunák, és az Ég őrzői, az Égiszek. Talán mindközül a legkülönlegesebb egy Égisz-lány volt, Villám. Ő esős, viharos időkben jelent meg, és szemkápráztató égi játékával gyönyörködtette a Világ lakóit. Csakhogy az állatok és az emberek hamar megtanultak félni tőle, ha meglátták, elmenekültek, barlangjaikba, vackaikba bújtak előle. Villám elkeseredett. Hiába a szépség, ha megrémiszti vele azokat, akiknek kedveskedni akar.
Egy napon, egy felhő szélén üldögélt ezüstös ruhájában, amikor megpillantott egy Fauna-fiút az erdőben. Lekiáltott neki:
- Fauna-fiú! Várj! Had kérdezzek tőled valamit!
De a fiú, amint felfedezte, ki szólongatja, ijedten elmenekült.
- Várj! Ne szaladj el! - kiáltotta Villám, és ellökte magát a felhőről, ami tovasiklott.
De hiába sietett, a Fauna-fiút nem érte utol. Mivel azonban már a Földön járt, amire Égiszként nem sok lehetősége nyílt, úgy döntött, körülnéz.
Ahogy az erdőket, mezőket, falvakat járta, elcsodálkozott:
- Mennyi szépség, menyi békesség, mennyi jóság! Az emberek élvezik az állatok simogató érintését, a növények édes illatát. Mert nem félnek. Vajon az én tüneményeimmel mi a baj? - kérdezte hangosan.
- Az emberek mást látnak, mint te, vagy én - szólalt meg a lány mögött egy csilingelő hang.
Villám megfordult. Alig öt lépésre tőle egy Flóra-lány állt. A növények tündérének haját színes virágfüzér díszítette, zöld ruhája lágy redőkben hullámzott alá, gesztenyeszín hokniai csillogtak a nap fényében.
- Mi az, hogy mást? - értetlenkedett Villám, miután kigyönyörködte magát.
- A te teremtményeid félelmet keltenek az élőlényekben, mert csak szikrázó fehér fényként jelennek meg a szemük előtt, amik hangosan csattannak, amik megrémisztenek mindenkit.
- Mégis, mit tehetnék?
- Mutasd meg nekik, mik is valójában az égi fények. Értesd meg velük, hogy nem kell tőlük félni.
A Flóra-lány besétált a fák közé, ahol lágy, simogató szellővé vált.
Villám hosszú percekig a tanácson töprengett, míg végül rátalált a megoldásra.
A legközelebbi zivatarra nem kellett sokáig várnia. Az eget sötét felhők takarták el, majd sűrű, nagy cseppekben hullani kezdett az eső.
Villám csak erre várt. Leült egy gomolyfelhő szélére, majd ujjaival varázsolni kezdett. Először csak lassan mozgatta őket, amitől egy vékony ezüstsugár jelent meg a felhők alatt, aztán az egymás mellé szorított kezeit szétválasztotta egymástól. Ekkor a fény is kettévált még vékonyabb sugárra, de ezzel együtt különlegesebbre is.
A Földön az emberek az eget kémlelték. Nem törődtek az esővel, csak az égi tüneményt nézték megbabonázva. A fényfonalak sok apró csillagként ragyogtak fényfolyamot alkotva. Aztán a csillagok aláhullottak. Ahogy a Földhöz értek, csilingelve szétpukkantak. A gyerekek kacagva kergették a csillagok aprócska szikráit.
Villám boldogan nézett le az emberekre. Végre nem féltek a játékától, ámulva nézték, miként épül fel a fényfolyam, majd esik szél újra csillagokra."

Az öreg felnézett az égre, ahol egy aprócska csillag bukkant elő a felhők alatt. A körülötte ülők követték a tekintetét. A csillag mellett milliónyi másik jelent meg, majd fényfonallá állva össze, leért a földre.
Az ég megdördült, de az emberek már nem féltek, mert tudták, ez a hang csak a megszámlálhatatlan csillag egyidejű csilingelése…

Veszprém, 2007. május 07.

4
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4 (3 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

k, 2008-04-15 12:09 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Az elejét kitöröltem és áttettem a megjegyzésekbe. Arra való. :)
"Borús estén a családok, fiatalok és idősek összeültek a falú közepén égő tűz mellé" - Kimaradt egy vessző (mivelhogy a családok nem tekinthetők önálló személyeknek, azok fiatalok és idősek vegyesen).
"-A Világ keletkezésekor" - Szóközök! (Nem mellesleg gondolatjel a kötőjel helyett, de azt olyan nehéz állandóan beszúrni, ha nincs NumPad).
"holtukban fehér volt," - Erősebb elválasztást! Például itt pontosvesszőt.
"A fák és virágok tündérei a Flórák, az állatok védelmezői a Faunák, és az Ég őrzői, az Égiszek." - A természeti népek, akik a görög mitológiát követik. :) Édes.
"Égisz-lány" - Nem köthetek bele, de nem lehet egy szó? (Mondjuk úgyis nagybetűvel jelezted a közneveket is, holott ez normális mitológia esetén kisbetűs lenne, de most ezt hagyjuk, én csak zavarónak találtam a kötőjelet, de a Te történeted, hagyd meg, ha így jobb.)
"ha meglátták, elmenekültek, barlangjaikba, vackaikba bújtak előle" - Sok a vessző.
"’ Fauna-fiú! Várj! Had kérdezzek tőled valamit!" - Ez mi? Egy: angolszász hagyományban a dialógusokat valóban aposztrófokkal választják el, de akkor kell záró aposztróf is. Kettő: magyarok vagyunk, nálunk a gondolatjelezés a hagyomány, amin kizárólag indokolt (de nagyon komolyan indokolt) esetben lehet változtatni (például váltani idézőjelekre, olvastam már ilyen regényt).
"’ Várj! Ne szaladj el!’ kiáltotta Villám, és ellökte magát a felhőről, ami tovasiklott." - És természetesen a záró-gondolatjelet sem szabad lecsalni. A felhőn üldögélt, nem siklott tov azon, így azt húzd ki. :)
"Mivel azonban már a Földön járt" - Hol? Földön. Hé, a Földet itt Világnak nevezik, egestül, poklostul, mindenetül!
"nyílt, úgy döntött, körülnéz" - ezért úgy döntött...
"Az emberek élvezik az állatok simogató érintését, a növények édes illatát." - Akkor mit ettek? (Pocsék aranykor.)
"hokniai" - Én lehetek az alulművelt, de az nem lokni? És loknijai. (A hokniai az Hokniából származót jelet. :) )
"amik hangosan csattannak, amik megrémisztenek mindenkit." - Második amik helyett és.
"A Flóra-lány besétált a fák közé, ahol lágy, simogató szellővé vált." - Ez csak így megy? Akkor a Fauna-fiú minek futott, hiszen seperc alatt elsüvített volna - de persze Villám is utána szelelhetett, ha akar...
"A fényfonalak sok apró csillagként ragyogtak fényfolyamot alkotva." - Nem kell a sok, elég annyi, hogy apró csillagokként (és nem fényfolyamot, hiszen fényfonalak, elég a folyamot... bár a mondás úgy tartja, fonálból nem lesz folyam).
"Aztán a csillagok aláhullottak. Ahogy a Földhöz értek, csilingelve szétpukkantak. A gyerekek kacagva kergették a csillagok aprócska szikráit" - Sok a csillag... erüld ezt a szóismétlést, túl negédessé teszi a mondatot.
"majd esik szél újra csillagokra" - Szét.

Kedves kis mesécskés-óvónénis történet, nekem ez egy csöppet túl édes volt már, de gondolom többeknek jobban fog tetszeni. (Mindig utáltam az ovit.)
EK: kifli. Éhes vagyok, órám lesz, haza akarok menni...
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

k, 2008-04-15 13:13 Ameli Eftímea Paitha

Ameli Eftímea Paitha képe

Szia!
Nagyon örülök, h tőled is kapok egy vmny-t.
Hol kezdjem (kevés az idő, sok a mondanival):
-A '-jel, azért nem -, mert azzal a férfi beszél. Valahogy úgy éreztem, zavaró lenne.
- Az Égisz-lány egybe írva nekem lett furcsa. :)
- Vannak tartalmi dolgok, hogy a Fauna fiú miért nem vált állattá, vagy Villám valami mássá, oké, aláírom. Hiba. Javítom.
-A szóközök bajosak, igyekszem megtanulni őket :)
-A Föld- Világ jogos, javítom.

A többi hiábát is értem, miért, igyekszem azokat is javítani.
És köszönöm, hogy olvastad, rég vártalak. Ha megkérlek, a Mocskos vér-t is olvasnád, és hasonló keménységgel bírálnád?
Előre is köszi.

ui: a mese sztem negédes, ezért mese (óvónő leszek két hónap múlva, ezt tapasztaltam :D )

Köszi még egyszer mindent
*-*-*-*-*
ÁlomÁlmodó

k, 2008-04-15 19:11 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Tudtam, hogy óvónéni leszel! (Izé... mintha írtad is volna valahol... :red: )
A ' jel... nos, megoldható ügy, de akkor is " kell, hiszen magyarok vagyunk, vagy mi a szösz (esetleg azt a Veszprémet írd át mondjuk "Wess Praem"-re, úgy olyan jól hangzik :D ). Vagy lehet a férfi mondanivalója idézőjelben.
Hé! Férfi? "...falú közepén égő tűz mellé, majd a legvénebb mesélni kezdett" (ööö... a falu az nem falú... nem vettem volna észre? hihetetlen...) - hol van itt az, hogy férfi? :P Szóval az óvónéni elbújt a háttérben, mi?
És... óvónéni... engem oviban mindig bántottak! Ezért komoly komplexusaim alakultak ki, utálom a vörös hajú Nórákat, rettegek mindentől, állandóan féltem a buksimat és hat éves koromig állandóan bepisiltem! :( Tessék majd úgy fogadni a kritikát...
Megnéztem a blogodat. Padláááás! :) Kiskorom kedvence. Itt, a Vígszínházban kicsit egyszerűbb volt megnézni. (Oké, az is mese. Rendben.)
Közben rájöttem, mi nem tetszett. A TTK géptermében komoly tudósok között ilyet olvasni, hogy a villám a csillagokból lesz... ugyan! Az egyik fúzois erő a másik meg elektromos. És a mennydörgést hogyan magayarázták (a fény és a hang terjedési sebessége között észlelhető jelentős különbségeken kívül)? :) (Komolyan, az már olvasás közben is érdekelt: ha a hang késik, annak milyen okot találtak? A csilingelés útközben lemaradt, hogy kifújja magát?)
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

k, 2008-04-15 19:53 Ameli Eftímea Paitha

Ameli Eftímea Paitha képe

Sajnálom, hogy rossz élményeid vannak az oviról. Mágiára az óvónéniddel, aláássa a szakma becsületét :( (ezentúl tudom, mi a vmynek háttere)
Köszi a tippet a gondolat és egyéb jelekkel kapcsolatban.
A Padlás nagyon tetszett, örülök annak is, hogy jártál a blogomon :)
Ami meg a csillag- villám kapcsolatot illeti, ebben kb annyi a logika, mint abban a mesében, hogy Miért rövid a nyúl farka? (na jó, lehet, h ebben több, de sok természetmagyarázó mesében még ennyi sincs, én meg ezekről tanultam, mikor megszállt az ihlet.) Amúgy akartam kérdezni, te mit tanulsz? Olvastam Skarlsonak írt véleményd, és hogy öszinte legyek csak a kötőszavakat értettem, az meg nem volt sok :) Én olyan kis ostoba vagyok, úgy szégyellem magam miatta :(
*-*-*-*-*
ÁlomÁlmodó

k, 2008-04-15 16:03 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Én szeretem az ovit, és tetszett a történet. Aranyos és hangulatos volt. :) Lehet, hogy szundi előtt kellett volna olvasnom, mint az oviban? :D
__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

k, 2008-04-15 17:17 Ameli Eftímea Paitha

Ameli Eftímea Paitha képe

Süti!
Köszönöm, szeretlek :) :) :) :)
ui: talán olvastasd fel magadnak, én - bár megtenném - nem hiszem, hogy menne :) :) :) :)
*-*-*-*-*
ÁlomÁlmodó

sze, 2008-04-16 10:02 miyoku

miyoku képe

kicsit rövid, tetszik! tessék kirakni a gondolatjelek elé a szóközöket!!!!!!
és javítsd a mocskos vérben is, így csúnya. aranyos történet! :)
::::::::::::::::::::::::::::::::::::
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

sze, 2008-04-16 14:47 Ameli Eftímea Paitha

Ameli Eftímea Paitha képe

Na akkor most már nem értem. Milyen szóköz, és hova? Ugyanis én minden bárbeszédes hely elé kiteszem a gondolatje elé a szóközt, meg utána is, és a beszúrt részeknél is. Hova kell még szóköz. Mamám
Másik, mi a kül a gondolatjel és a kötőjel helyett :oops: Tudom, totál ostoba vagyok, de mégis...
*-*-*-*-*
ÁlomÁlmodó

sze, 2008-04-16 16:31 miyoku

miyoku képe

pl ide. "-A " az "a" és a gondolatjel között maradt ki. ott szokott nálad lemaradni. de ezen kívül ok! :)
:::::::::::::::::::::::::::::::
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

sze, 2008-04-16 16:42 Ameli Eftímea Paitha

Ameli Eftímea Paitha képe

Oké, már értem, köszi :)
*-*-*-*-*
ÁlomÁlmodó

sze, 2008-04-16 17:18 Sütiszörny

Sütiszörny képe

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: Köszi! :) Ez jól esett.
__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

sze, 2008-04-16 18:36 Ameli Eftímea Paitha

Ameli Eftímea Paitha képe

Szív :) , én már csak ilyen lány vagyok :)
*-*-*-*-*
ÁlomÁlmodó

cs, 2008-04-17 18:20 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Ennek örülök. :)
__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

p, 2008-04-18 13:36 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Kedves? :)
__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

p, 2008-04-18 17:20 Ameli Eftímea Paitha

Ameli Eftímea Paitha képe

Márhogy én vagyok kedves?
*-*-*-*-*
ÁlomÁlmodó

p, 2008-04-18 21:10 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Miért, nem?
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

szo, 2008-04-19 08:22 Ameli Eftímea Paitha

Ameli Eftímea Paitha képe

De, abszolút :D:D:D
De most komolyan, én keves ember vagyok, szeretnek is a gyerekeim
*-*-*-*-*
ÁlomÁlmodó

szo, 2008-04-19 09:43 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Én is ezt mondtam. :)
__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

szo, 2008-04-19 11:37 Ameli Eftímea Paitha

Ameli Eftímea Paitha képe

Meg is köszönöntem, vagy elfelejtettem volna?
Akkor most pótlom: Köszi :)
*-*-*-*-*
ÁlomÁlmodó

sze, 2008-04-16 18:51 Blade

Blade képe

Ez tényleg egy "kicsit" könnyedebbre sikeredett ;)

---- ----
So dark the con of man - Mily' sötét az emberi ármány.
----
"Mert zseni csak egy volt, mégpedig Neumann János. Mi, többiek tehetségesek voltunk, de nem voltunk zsenik..." - Wigner Jenő, Nobel díjas fizikus
---- ----

cs, 2008-04-17 07:28 Ameli Eftímea Paitha

Ameli Eftímea Paitha képe

Mi az, hogy egy kicsit? Ennél vidámabb íráson nincs :) Sosem voltam otthon abban a témában, valahogy nem ragad meg ez az érzés. De ha kéred, összedobok valami egész vidámat is.
(amúgy a Napvilágon olvashatsz egy olyan írást tőlem, ami kifejezetten életkép, és boldog - csak az ide nem való.)
*-*-*-*-*
ÁlomÁlmodó

cs, 2008-04-17 10:45 Blade

Blade képe

Írj a pályázatra, annak vidámnak kell lennie :P

---- ----
So dark the con of man - Mily' sötét az emberi ármány.
----
"Mert zseni csak egy volt, mégpedig Neumann János. Mi, többiek tehetségesek voltunk, de nem voltunk zsenik..." - Wigner Jenő, Nobel díjas fizikus
---- ----

cs, 2008-04-17 19:27 Ameli Eftímea Paitha

Ameli Eftímea Paitha képe

A baj csak az, hogy nem értek a sci-fi-hez :(
*-*-*-*-*
ÁlomÁlmodó

k, 2014-08-12 00:24 Ajándék

Ajándék képe

Lokniai. Igazából a történet eleje jó. A közepe már furcs. Na de a végére hogyan lehetett ezt így elbaltázni? Csillagok csilingelése? Most komoly? Meg mintha nem tudnád miért félünk a villámtól. Tudtad hogy a villám elektromos kisülés? nem játék, megöl! Meg képzeld kiégeti azt amibe belecsap! Szóval katasztrófa, de kár érte.