A varázslásról

-Mesélj nekem a varázslásról – kérte a tündérmanót Amyna.
Sil végigsimított tenyerével az avaron, majd gömbölyű levélkét tépett le egy aprócska növény száráról.
-Milyen színű ez a levél? – kérdezte.
-Természetesen zöld – vágta rá a hercegnő.
-Biztos vagy ebben?
-Igen – Amyna zavartan nézett a tündérmanóra. – Miért, talán rosszul látom?
-Nahát, ennyire könnyű elbizonytalanítani téged? – csóválta meg a fejét Sil. – Ne hagyd magad félrevezetni. Ha te zöldnek látod ezt a levelet, akkor bizonyára zöld, hiszen születésedtől fogva ismered ezt a színt. Megtanították neked, hogy ez a zöld, és ebben soha nem is kételkedtél.
-Így igaz – hagyta rá Amyna. – De hova akarsz ezzel kilyukadni?
-Mindjárt meglátod. Mondd, hercegnő, mit szólnál, ha most azt mondanám, hogy ez a levél nem zöld, hanem piros?
-Azt mondanám, bolond vagy, vagy hogy rosszban sántikálsz.
Sil nevetett, majd magyarázni kezdett.
-A világ olyan, amilyennek látod. Csakhogy, mivel tudattal, értelemmel és képzelőerővel megáldott lény vagy, olyannak látod a világot, amilyennek te akarod. Megtanultad, milyen a zöld szín, ezért elméd kezdettől fogva zöldként fog fel mindent, ami ebben az árnyalatban pompázik. Anélkül, hogy tudatában lennél, olyannak akarod látni a környezetedet, amilyennek látnod kell, amilyennek mások elvárják tőled. Ám ha gyermekkorodban mindenki, akivel találkoztál, pirosnak nevezte volna a fák koronáját, a levelibéka bőrét, az éretlen gyümölcsöt –akkor bizony te is azt felelted volna az előbbi kérdésemre, hogy ez a levél piros színű.
-Ennek se füle, se farka.
-Meglehet. Ez az egész akkor nyer gyakorlati értelmet, ha mágikus képességgel párosul.
-Folytasd… kérlek!
-A varázslat mindenhol itt van körülöttünk. A mágia része minden: amit látsz, amit hallasz, amit belélegzel, amit megérintesz, amit nyelveddel megízlelsz. Ti emberek tudatlanul egy semmitmondó szót alkottatok az ősi varázsra: azt mondjátok, ez a természet. Azért mondom ezt, mert így talán könnyebben megérted. Hiszen a természet mindenhol jelen van, a növények, az állatok, minden értelmes és értelemmel nem rendelkező faj, minden élő s élettelen dolog része ennek a nagy egésznek. Így az emberek és a tündérmanók is. Mindannyiunkban ott lakozik a varázslat, s e világra születésünkkor mind megkaptuk a lehetőséget, hogy éljünk vele.
-Ez azt jelenti, hogy én is tudnék varázsolni, ha akarnék? – kérdezte izgatottan a hercegnő.
-Pontosan, az egész csak akarat kérdése. No persze azért nem ilyen egyszerű a dolog. Ahhoz, hogy a te fogalmaid szerint „varázslatot” hajts végre, három képesség szükségeltetik. Először is ismerned kell önmagadat, és tudnod kell, hogyan hívd elő a tudatod mélyéről és hogyan kezeld ezt az ősi energiát. Másodszor határozott elképzeléssel és élénk képzelőerővel kell rendelkezned, hogy pontosan lásd magad előtt, mit is akarsz varázsolni. Harmadszor pedig hinned kell magadban, és abban, hogy képes vagy megvalósítani azt, amit akarsz.
Sil behunyta a szemét egy pillanatra, majd végigsimított a mutatóujjával másik tenyerén tartott levélkén. Amyna legnagyobb döbbenetére az élénk piros színben ragyogott fel a tündérmanó érintése nyomán.
-Ezt meg hogy csináltad?
-Itt térünk vissza az eredeti kérdésemhez – hunyorgott a tündérmanó. – Milyen színű ez a levél?
-Piros.
-És miért piros?
-Mert te annak láttad? – Amyna úgy érezte, kezd derengeni a fény az alagút végén. – Ha elhiteted magaddal, hogy a levél piros, és tudod használni a mágiát, akkor velem is el tudod hitetni?
-Nagyjából igen. De nem csak arról van szó, hogy megtévesztettem a szemedet. A varázslat tényleg megváltoztatta a levél színét, és most már bárki más is pirosnak látná. Látod, hercegnő? Ha elég erős a hited, megváltoztathatod a világot.

3
Te szavazatod: Nincs Átlag: 3 (2 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2007-10-18 09:25 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Önmagában valóban van értelme, és valamicskét megmutat a regényből, de nem túl sokat - egy rendes krtikához ennél több részletet kéne látnom.
Amit mindenképpen ajánlok: a megadott honlap címét tedd be az adatlaodon található saját honlap ponthoz is, mert ott rendes linkként is megjelenik, és nem kell másolgatni (lustaság fél egészség).
Nyelvtanilag, stilisztikailag, helyesírásilag (nem feltétlenül ez a helyes sorrend) jó, hibát nem találtam, értelme van, elgondolkoztató (bár olvastam már ilyet, csak nem tudom, hol... ó, persze, szómágia, természeti népek rítusai), ügyesen megvágott és megválasztott részlet, de... nem több. Bocsáss meg, de nekem nem keltette fel az érdeklődésemet.
Egy kis kukacoskodás: "Ennek se füle, se farka." - Nem, annak az egy részletnek volt pont értelme, az volt befejezett, rendezett gondolatmenet. ;) Jó, tudom, ehhez nekem nincs jogom, ezt a főszereplő mondta, és szerinte annak se füle, se farka. Szerintem meg egy jó kis eszmefuttatás a fogalmakról. :)
Tovább lehetne menni a vitában (de nem érdekes, a regény egészen más irányt vesz majd): mi az, hogy valóban? És meddig ér Decartes, és meddig a "mágia" ereje? :)
Azonban, ha egy pillanatra feltételezem, hogy ez nem egy részlet, mint az Te állítottad, akkor ez lehet egy kerek történet is. Csak úgy egészen mást fejez má ki, mint amit Te akarsz kihozni belőle.
Ui.: Válaszolhatsz, nem fogom látni... most az egyetemről írtam, otthon nincs gép, szóval egy jó ideig nem olvasom az Internetet.
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

cs, 2007-10-25 10:47 Amyna hercegnő

Köszönöm szépen, hogy elolvastad, és hogy ilyen bőségesen reagáltál is rá :)
A linkkel kapcsolatos javaslatodat megfogadtam, éljenek soká a lusta emberek (én is közülük való vagyok) :)
Tudom, hogy ez a részlet önmagában nem túl sokat mutat meg, nem is igazán ez volt a célom vele. Az az igazság, hogy annyira félkész még a 'nagy mű', hogy jellemzőbb részletet egyelőre nem merek publikussá tenni, mert valószínűleg még hetvenhétszer átírom, mire végleges lesz. Viszont a varázslat ilyetén magyarázata már régóta bennem motoszkált, és most, hogy végre le is írtam normálisan, próbálom eldönteni, hogy lehet-e erre az elméletre építeni egy egész fantázia-világot, egy egész cselekménysorozatot. (Aztán, ha már elég sokan mondták, hogy van ennek így értelme, akkor jön a 'teljes gőzzel előre') :D
"Ennek se füle, se farka." - Amyna azért mondja ezt, mert egy elkényeztetett, szeleburdi hercegnő, aki lusta gondolkodni, és nem szereti a mellébeszélést. Ö csak azt akarta megtudni, hogy hogyan működik a varázslat, Sil pedig holmi levelekről tart neki kiselőadást - bahh! :)
Ui.: Válaszoltam, egyszer majd csak elolvasod :P

___ http://gportal.hu/portal/amyna

cs, 2007-10-25 11:43 Bloody Dora

Bloody Dora képe

A linket kösz, és már megjavult a netem, szóval látom. :)
A se füle, se fraka részt meg tudom, hogy Amyna mire és miért érti (na, ez az önkritika, ilyen ügyesen, ilyen jól leplezve, ilyen szerényen... :D ), én csak a saját állásfoglalásomat említettem meg, mondhatni "beszálltam a vitába".
(Egyébként mikor először elolvastam ezt a részletet, még meggyőződésem volt, hogy az egész regény már készen van, csak csiszolgatsz néhány részletén, meg átszerkesztgeted a fejezetcímeket, stb. - mert egy regényhez honlapot készíteni, és részletet publikálni más oldalakon ezt sugallja. Amúgy meddig vagy már készen vele?)
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

cs, 2007-10-25 12:23 Amyna hercegnő

Óóó nem, még nagyon nincs készen, csak nem bírok nyugton megmaradni a fenekemen :D Eddig 15 fejezet, 81 oldal, 42931 szó. :) Kb. 25 fejezetesre tervezem. Csak sajnos a suli mellett szinte semmi időm nem jut rá, úgyhogy most a szünetben próbálok belehúzni.
(Hálásan köszönöm az érdeklődést!) :)
___ http://gportal.hu/portal/amyna

p, 2007-10-19 16:04 Kentaur

Kentaur képe

Nekem tetszett,de én kezdő vagyok,és mint ilyen pontosan ilyen dolgokról tépelődöm.És írni se tudok túl jól,remélhetőleg hozzátehetem,hogy még.
Elgondolkodtatott,nem mintha nem gondolkodnék így is túl sokat hasonló dolgokról..
Szóval nekem bejött,mert értem a Amynát,mást még nem értek,úgyhogy talán ezért.
Na írás ügyileg meg tényleg kevés,de a stílus jó.

cs, 2007-10-25 10:50 Amyna hercegnő

Köszönöm szépen, hogy elolvastad, és hogy reagáltál is! :) Sok sikert kívánok Neked az íráshoz, és kitartást a gondolkodáshoz! :)

___ http://gportal.hu/portal/amyna

v, 2008-06-08 17:45 Rita Cosmossi

- Rita Cosmossi

Nekem nagyon tetszett ez a részlet. Egyszerű, tiszta. Pont ez fogott meg benne. Mindenki számára jól érthető.
Talán ezt a fajta letisztultságot keresem az én írásomban is.

v, 2008-06-08 18:45 ColemanV

ColemanV képe

Ha már a részletben is ennyi mondanivalót sikerült sűríteni, akkor a kész mű finoman szólva is "ütős" lesz ;)
Máris koccanok az oldaladra ;)
...
Ohh.. SÜTI!... (Bocs, Sütiszörny, ezt most nem neked mondtam :D )
Nagyon designos. ;)
A történet pedig érdeklődésre adhat okot, bár alapvetően "nem fantasy" beállítottságú vagyok, mégis sikerült valami olyannal fűszerezned a történeted, amitől kíváncsi lettem :)
(meg egyébként is szimpatikus amit csinálsz, mert magam is ilyesmit próbálok prezentálni a saját lapomon csak sci-fi témában :) )
.
Gratula!
.
Tisztelettel:
Virgil Coleman
.
---------------------------------
Minden hozzászólásod segítség,
Minden értékelésed öröm,
Minden örömöd megtiszteltetés. ;)
---------------------------------

v, 2008-06-08 20:24 miyoku

miyoku képe

tiszta matrix! :)
mért maradtak le a gondolatjel utáni szóközök?
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen