Házirend

Beléptem a nagy, kovácsoltvas kapun, mely nyikorogva csukódott be mögöttem. Ebben a percben értettem meg, hogy ezek után már nincs visszaút, én is a történet egyik szereplője lettem. A feladatom elvileg csak mérsékelten nehéz, és ez amúgy is csak az első állomás. Hosszú út vár még rám Bürokrácia útvesztőjében, mire elérem a legfelsőbb szinteket. Türelem, ez a legfontosabb, legalább is hű segítőm, a Szaktanácsnok ezt mondta. Már belépésem pillanatában elkezdődött. Ahogy a Kapus bezárta mögöttem a második, nehéz faajtót, az őrbódéból öblös férfihang kezdett faggatni érkezésem okáról, és a papírjaimat követelte, nem tudván, hogy gyakorlott kalandozóval áll szemben. Sorra pakoltam elő a táskámból a mágikus tekercseket, melyek varázspecsétjének feloldása újabb és újabb ajtókat nyitott meg előttem. A Szak-Lüke-Ion különös ismertetőjele volt azonban, hogy olyan labirintussal rendelkezett, ahol a legtöbb ajtó a legjobb esetben is csak zsákutcába torkollott, ám a szakavatatlan vándornak a teljes utat újra kellett kezdenie. Fagyos tekintetek keresték a tekercsek érthetetlen sorai között a hibákat, és ha nem találtak semmit, akkor amiatt fordították vissza a kalandort. Persze volt megoldás, amit azonban csak kevesen ismertek. Tudni kellett a neveket. Biztos számodra is ismerős a mese, ahol Rumpelstiltskin nevének kitalálásával oldódott meg a feladvány. Itt is csak bizonyos neveket kellett ismerni, és ha ezek a nevek szerepeltek a preferencialeveleden, akkor számos próbát azonnal teljesítettnek tudtak be. Rövid motozás után beléphettem a mágikus kapun. A Nemzeti Intézményhuszár ugyan elvette oly veszélyes fegyvereimet, mint pennám és tintám, így semmit nem rögzíthettem, ami a Szak-Lüke-Ion épületén belül zajlott, ám hittem, hogy az ő mágiájuk nem fog rám hatni, és emlékeimben megmaradnak majd az események. Ugyan a letűnt kor mestereit, akik áruló módon idegen országokba zarándokoltak már nem láthattam az Intézmény falai között, a helyükre érkező Visszafoglalkoztatottak a Tanstrázsák vigyázó szeme alatt remekül kitanulták az elmemágiákat, különös tekintettel az Agymosásra. Rend volt és fegyelem. A termek előtt elhaladva kiszűrődött az apródok hangja, ahogy számot adtak tudatlanságukról.
-Egynyelvű és egyszokású királyság gyönge és törékeny…
Ugyan a rendreutasítást már nem hallhattam, mert gyorsan kellett lépdelnem, feltűnés nélkül, de tudtam, hogy a rebellis tanonc elnyeri majd méltó büntetését. Az Intézmény házirendje egyértelműen kimondja, hogy mivel világnézetileg semleges területet jelent, így a politizálás szigorúan tiltott, és büntetendő. Már bekerülni is nehéz ide, jobban is megbecsülhetnék a kiváltságosok ezt a rendkívüli érdemet. A legnehezebbek az első napok.

„A Házirend megsértőjével szemben fegyelmező intézkedést kell foganatosítani vagy fegyelmi eljárást kell indítani. A Szak-Lüke-Ionban a tanulói jogviszony felvételi eljárás keretében jön létre, a jogviszony kezdete a beiratkozás napja.”

A problémák ott kezdődnek, hogy a beiratkozás pillanata, és a Házirend felolvasása közötti időben sokan nem veszik figyelembe, hogy nekik ismerni és betartani kellene ezeket a törvényeket. Még én is meghúzom magam, amikor elhaladok a Tanári ajtaja előtt. Figyelem a lépteimet, hogy betartsam a megfelelő tempót. A folyosón tilos rohangálni. Komor, néma sor az egyik ajtó előtt. Fejemet leszegve haladok el mellettük.

„Becsengetés után a tanulók a helyükön ülve csendben várják a tanárt, és ha ő a terembe lép vagy onnan távozik, felállással köszöntik. A zárt tantermek előtt csendben, sorban állva várják a tanárt.”

Már biztosan kiválasztották azt, hogy ki legyen, aki jelezni fogja a megadott idő elteltével, hogy a tanár nem érkezett meg. Összeszorul a szívem, ha szerencsétlen kölyökre gondolok. Még utoljára lopva rájuk pillantok. Egyikük félve visszanéz a maszkja mögül, ám társa azonnal rendre inti. Természetesen így sem kerülhető el teljesen az, hogy kialakuljon bennük az úgynevezett egyéniség. A következő terem mellett elhaladva hallom, hogy még mindig az ültetési rend meghatározása folyik. Harmadik hónapja tart az oktatás, de mindig van, aki szegregációt lát az ülésrendben. Egymás mellé, vagy éppen egymástól túl nagy távolságra kerülnek vallási, etnikai vagy világnézeti csoportok. Sokszor az ifjoncok itt szembesülnek azzal, hogy ilyenjük nekik egyáltalán van. A szabály azonban szabály.

„Nemi, vallási, világnézeti vagy etnikai alapon semmiféle megkülönböztetés sem fogadható el… A Szak-Lüke-Ionban és a Szak-Lüke-Ion rendezvényein tiszta, ápolt, szélsőségektől mentes megjelenést várunk el”

A tornatermek sora mellett elhaladva kiszűrődik a sípszó, a rigmusok, és a visszafogott gólöröm. Az Olimpiára készül a csapat, amit természetesen Bürokrácia fog rendezni. Az ifjoncokat egészséges életre nevelik.

„Az intézmény területén és azon kívül szervezett rendezvényeken is tilos a szervezetre káros élvezeti cikkek árusítása, fogyasztása.”

Annak meghatározását, hogy mi számít káros élvezeti cikknek, a Szak-Lüke-Ion vezetősége szabja meg. Amikor legutóbb itt jártam, a titkárnő, és ennek okán persze a tanoncok is, a paleolit étrendre esküdtek fel. Várakozom. Ugye emlékeztek, a türelem a legfontosabb erény. Ez a legnagyobb próbatétel. A Hírközlő szerint ma bejutok. Ez egészen biztos. Még időpontot is kaptam, egy és öt óra között. Türelem. Ne ess pánikba! A próbatétel bár kemény, de ez alapján szűrik ki az igazán bátor, és eltökélt kalandorokat. A szék kényelmetlen, ám ha járkálni kezdenék, csak megmutatnám, hogy lassan elérkezem a tűréshatárom végéhez. Előtörnek a lidérces rémképek. Tudják, hogy milyen hatása van az emberre ennek a környezetnek, és ezért is váratnak. Várják, hogy feladjam. Mintha a lüktetés mögül tompán a nevemet hallanám. Nem, az nem lehet. Még nem várakoztam eleget. És mégis! Fogadni ugyan nem tudnak, de egy kisasszony a kezembe nyom egy újabb tekercset, majd a hátsó ajtóra mutat, ahol kijuthatok úgy, hogy nem zavarom meg alkalmatlankodásommal az intézmény rendjét. Nem szeretik az idegeneket. Gyors léptekkel indulok a szabadság felé, és vissza sem pillantok, ám a Házirend mindenkire vonatkozik. Az utcára kilépve is követ, rendre int. Be kell tartanod a törvényeinket.

1
Te szavazatod: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

h, 2015-07-13 07:41 Sren

Sren képe

Üdv a Karcon!

Nem rossz ez az íráska, noha annyira tág körben, általános jelleggel operál, hogy nehéz lenne meghatározni: intézmény- és/vagy társadalomkritika jellegű, vagy mindkettő ÉS még valami más is, netán valóban csupán egy fiktív intézmény vaskalapos szigorát mutatja be, mely a bejutó tanoncra mégis érdemi fejlesztő hatást gyakorol? Nem konkretizál – oké, azt ilyen jellegű művekben nem is kell –, de nem is szűkíti a kört, nem utal igazából semmire, csak a Házirendre, ami azonban nem elég ahhoz, hogy önálló történetnek lehessen nevezni. Esetleg hosszabb írásból kiragadott részlet?

Engem egy régi-régi „írásomra” emlékeztet, egy fantasy-köntösbe bújtatott életmód-váltásra, amit roppant kritikusan szemléltem, és ami történetesen a Karcolat volt maga. Ez egy régi dolog, már hosszú ideje nem szabad blogba írásművet tenni a Karcon. :D
http://karcolat.hu/blog/sren/lepcsohaz

Az ilyen „írások” ujjgyakorlatok, komolyabb céljuk nincs, arra viszont remekül megfelelnek, hogy az ember később felhasználja őket valami máshoz.

Feltétlenül nézd át a GyÍK-ot, leginkább központozás és tagolás tekintetében.

Elnézést, hogy ilyen sokára kerültél ki. Nyár van, utazások, költözések, lakásfestések váltják egymást az állandó munka mellett, így némileg elfoglaltabbak vagyunk, mint általában.

Kíváncsian várom a következő művedet.:)

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

h, 2015-07-13 15:52 Árnika

Árnika képe

Hali!

Tulajdonképpen kiragadott, mert én is egy hosszabb írás részének érzem, csak ez a hosszabb mű valószínűleg nem mostanában fog elkészülni. A mű "valós eseményen alapszik", csak egy röpke kirohanás volt egy, a KLIK ellen folytatott sikertelen, délutánt elemésztő harcom után a hazaúton.

Köszönöm szépen az észrevételeket, és további jó nyaralást kívánok, ha maradt még.

h, 2015-07-13 22:06 Sren

Sren képe

:)
Árnyékban hagytad, hogy tervezel-e komolyabban írni. Pedig most tényleg érdekel. Lehet benned valami.

Ne nyúzd az idődet hosszúakkal, semmi értelme. Először novellákkal próbálkozz. Rövidekben tanulod meg igazán a nyelvtan, az írástech, a történetvezetés rejtelmeit.

Jövő héten megyek nyaralni, naponta ötször kapok majd frászt, hogy mi van a többi szerkesztővel meg a törzstagokkal, plusz a kiadásra készülő melókkal, amiken lektorkodom. De köszi, aranyos vagy. :)

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

k, 2015-07-14 14:27 Árnika

Árnika képe

Ezt sem terveztem, de ha eszembe jut valami, akkor majd bepötyögöm, és látni fogjátok. :)

k, 2015-07-14 10:25 Para Celsus

Para Celsus képe

"A bürokrácia olyan kór, amely mint a rák, elfordul az emberi fejlődés irányától, a végtelen lehetőségek, a differenciálódás és az önálló, spontán cselekvés irányától, vissza a vírus tökéletes parazitizmusához.
(Az a feltevés, hogy a vírus egy bonyolultabb életforma degenerálódása. Hogy valamikor képes lehetett önálló életre. Most pedig visszaesett az élő és a holt anyag közötti határvonalra. Csak egy gazdaszervezetben tud életjelenséget produkálni, egy másik életet kihasználva – ami magának az életnek a megcsúfolása, zuhanás a nem organikus, alkalmazkodni képtelen gépezet, a holt anyag felé.)
A hivatalok akkor pusztulnak el, amikor az államgépezet összeomlik. Éppolyan gyámoltalanok, éppannyira képtelenek önálló létezésre, mint a kiürített galandféreg vagy a vírus, amely elpusztította a gazdaszervezetet." (William Burroughs - Mezetelen ebéd)

A legszomorúbb azt látni, mikor a korábban nemes célokért, eszmékért küzdő szervezetek, csoportosulások lépnek a bürokrácia útjára, állítanak elő mű-problémákat és ál-feladatokat, csak hogy saját létüket igazolják.

Egyébként létezik paleolit étrend kutyáknak is. Nem tudom, mamuthúst adnak szegény páráknak?


"The Rainmakeeeer!"

sze, 2015-07-15 07:21 Roah

Roah képe

"Ugyan a rendreutasítást már nem hallhattam, mert gyorsan kellett lépdelnem, feltűnés nélkül, de tudtam, hogy a rebellis tanonc elnyeri majd méltó büntetését. Az Intézmény házirendje egyértelműen kimondja, hogy mivel világnézetileg semleges területet jelent, így a politizálás szigorúan tiltott, és büntetendő. Már bekerülni is nehéz ide, jobban is megbecsülhetnék a kiváltságosok ezt a rendkívüli érdemet. A legnehezebbek az első napok."

Hm.
Tulajdonképpen miről szól ez az írás? Az a bajom a sok variációval, hogy lényegét tekintve tulajdonképpen egy sincs neki.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2015-07-15 22:01 Árnika

Árnika képe

Aktuális oktatásügyi problémák jól összesűrítve. :)