Fejlövés

    Vérvörösalkonyfény kikeresett két vashegyű nyilat a vigyorgó koponyákkal díszített tegezéből, és tovább hallgatózott.

 

A kis tisztáson lenge szellő futott át – mint tovatűnő érintés – megmozgatva néhány ágat, ahogy a kínzómester a kazamata mélyén található teremben néhány speciális anyaggal kezelt apró tőrt az aktuális áldozata testében, csak úgy lazán csuklóból, közben mosolyogva hallgatva a szánalmas nyöszörgést, ami régvolt gyerekkorát hozza vissza pár percre, oly sok szépreményű érdekfeszítő kísérlet emlékét a kóbor macskák fájdalomküszöbének kipuhatolódzásával kapcsolatban, puhának igazán nem nevezhető, hegyes, éles eszközökkel, melyeket a poszttraumatív-kommunikációs szakember még tizedik születésnapjára kapott az anyukájától, aki hitt a tudatos gyereknevelésben, és emellett hóhér volt a közeli városban.

 

Vérvörösalkonyfény már éppen elunta volna a hiábavalónak tűnő várakozást, amikor újra meghallotta a motozást a kidőlt bükkfa felől.

Mozdulatlanná merevedett, majd a nagy összpontosításban még a szemét is lehunyta, így hasonlatossá válva azzal a sólyommal, melyet a múlt hónapban látott meg – a fehérbérci tavaszi vásáron – egy csuklyával a fején. Persze nem hagyhatta, hogy a fenséges madár fogságban sínylődjön, így pár perc múlva már vidáman nézte az elszálló sólyom röptét a sikeres szabadító akció után, melyben igaz, néhány messzezengő pofon is elcsattant.

De hát mindig is örömére szolgált, ha haszonleső kereskedőket verhetett. Menekülés közben pedig a balgán útját elálló őrrel szemben se volt szűkmarkú, sőt a rossz napot kifogó városi közalkalmazott még néhány látványos rúgást is kapott: combjába egy dörmögő medvepuszit, mellvértjére egy köríves messzevisszhangzót, és fenekére egy olyan igazi, teljes erőből – sőt nekifutásból – megbikázottat.

Legközelebb legalább jól meggondolja, hogy útját állja-e egy – a zöld terrorizmus előszelét viharzsákjában hordozó – lelkes sólyomszabadító lánynak.

 

Jól van, hát előmerészkedtél – veregette vállon gondolatban leendő zsákmányállatát, és az egyik nyílvesszőt az idegre helyezte. Persze Vérvörösalkonyfény közben a szemét is kinyitotta, hiszen nem volt ő bányásztroll. Azok pedig köztudottan vakok, így a tárnákban csak a hallásukra hagyatkozhatnak munkavégzés közben, de hát pont erre találták ki őket a Magashegyi Kockakőbánya üzemi varázslói, és egy bányásztrollnak amúgy se számít, ha kitermelés közben szórványos rendszerességgel lefejel egy-két jobban lelógó geológiai képződményt, avagy csákány által kialakított nonfiguratív plafondíszt.

 

Vérvörösalkonyfény megfeszítette az íjat, majd egy saját módszertant követve vett három mély levegőt, három közepeset, és pihegett hármat.

Hasonlatosan járt el a múltkor akkor is, amikor végrehajtotta élete legelső fejesugrását egy tíz méternél magasabb szikláról.

A helyszín egy festői tengerszem volt az új malomkőbánya közelében, és a sportteljesítmény nagyságából mit sem von le, hogy menekülés közben eszközölte a látványos ívű vízbecsobbanási mutatványt, és csak huszonhárom feldühödött csontmanó volt a szemtanú, így a rekordkíséret hivatalosan nem hitelesíthető.

 

Vérvörösalkonyfény uralta az íjban feszülő erőt. Bár még keveset használta a fegyvert, de már egyre jobban érezte, lövéskor szinte eggyé vált vele.

A kilőtt nyílvessző egy másodperc alatt ért célba, és ez ekkora távolságnál nagyszerű teljesítmény, amit csak kisebb részben módosított a vadászat előtt elmondott, a siker esélyét növelő varázslat.

Egyes nagyképű íjászok azt hangoztatják, hogy az ő vesszejük a gondolatnál is gyorsabban tud szállni. Ez persze csak mintapéldája a felelőtlen elbizakodottságnak, és az önfényezési mániának, hiszen az állítás valótlan. Legalábbis ami az emberek, elfek, törpék, és tulajdonképpen az összes értelmes fajt illeti. Kivéve a trollokat.

Bár manapság a megfelelő mágikus eljárás használatával egy átlagos varázshasználó is képes a megfelelő alapanyagból trollokat létrehozni – lásd a Magashegyi Kockakőbánya üzemi varázslóit –, az őstrollok már évezredek óta jelen vannak világunkban, és a múló idő alatt több alfajuk is kialakult. Úgymint. erdei trollok, mezei trollok, hegyi trollok, dombi trollok, barlangi trollok, sivatagi trollok, sőt tengeri trollok is. De mivel most a gondolatok sebességét vizsgáljuk, vegyük alapul Sajgó Agyizomhúzódást, aki fajának erdei képviselője.

Ő amolyan átlagos erdei troll, de ugyanakkor különleges is, mivel nála nyert először bizonyítást, hogy a trollok gondolatai lassabbak, mint más fajoké. Sőt Agyizomhúzódás gondolati sebessége még a kilőtt nyílnál is lassabb.

Történt ugyanis múlt tavasszal, hogy Fehérbércben íjászversenyt rendeztek, és a közönség soraiban jelen volt trollunk is, mint fókaorr, fülemüleláb és csigatüdő árus, mivel délelőtt kifogyott a teljes pattogatott kukorica készlet, és délutánra – a döntő idejére – mazsolával, fehérkóró gyökérrel és csigatüdővel megrakott tálcát akasztottak a nyakába.

Amikor már csak két versenyző maradt állva, következett a döntő összecsapás. A céltáblát még húsz verébugrásnyival hátrébb cipelték, majd miután biztos, ami biztos alapon a segédek is fedezékbe vonultak, a döntő első versenyzője – egy északi elf – készülődött a mindent eldöntő lövéshez.

Mivel Agyizomhúzódásnak is volt róla lövése, hogy ez milyen nagy verseny, kíváncsian figyelte az elfet, erre a kis időre feledve még a portékája árusítását is.

Az északi elf összpontosított, majd lőtt, és nyila a kilences körbe talált. Sajgó Agyizomhúzódás mindezt a procedúrát figyelemmel kísérte, és fennhangon emígyen kommentálta: Gyó!

Ebből egyértelműen megállapítható, trollunk nem gondolta volna, hogy a kilőtt nyílvessző ilyen rövid idő alatt elérheti a céltáblát, tehát az egy troll gondolatánál bizonyítottan gyorsabb.

A teljesség kedvéért megjegyezzük, hogy annál a sebességnél viszont lassabb, amit Agyizomhúzódás tizenegy évesen és egy naposan produkált a hajnali ébredés után az ágy-budi távon, mivel ifjonc trollunk sajnálatos módon nyakra-főre bezabált a szülinapi bauxitlevesből, amire még este egy szuszra megevett egy fél folyami üledékes kőzet tortát.

Valamint, mivel a dicsekedő íjász ficsúrok nem teszik hozzá kiegészítésképpen, hogy vesszejük egy troll gondolatánál sebesebb, elmehetnek a sunyiba.

 

A kilőtt nyíl a csíkos morcsák jobb szemén keresztül hatolt be az agyba, majd kisvártatva csatlakozott párja a balon keresztül. Vérvörösalkonyfény elégedetten engedte le az íjat, és mosolyogva indult el a kidőlt bükkfa felé.

 

Avagy:

Az elf íjjal az ellenfeledre célzol, és lősz. Elrepül két vashegyű nyíl (2xD10+8) Alaposan megsorozod a csíkos morcsák fejét. (2 támadással 36 életerőpontot sebezve) Ellenfeled összecsuklik, és elterül. Megölted. Az ellőtt lövedékekből 2 vashegyű nyilat találsz meg. 400 tapasztalati pontot kaptál. A gyakorlás meghozta gyümölcsét, lőfegyver szakértelmed fejlődik. (+1 lőfegyverek) Alaposan betápoltál, nagybicskáddal lenyúzol egy igazi csíkos morcsák gereznát. Megújítod a sasszem varázslatot (-10 varázspont)

3.25
Te szavazatod: Nincs Átlag: 3.3 (4 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2012-03-08 03:43 craz

craz képe

 Mivel a múltkor elhangzottak olyan vélemények, hogy a novelláim nem szólnak semmiről, és nincs bennük karakterfejlődés, ezt cáfolandó mellékelem ezen írást, amelyben szerintem történik valami, valamint a karakterfejlődés ténye megcáfolhatatlan - lásd +1 lőfegyverek szakértelem. ;)

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

cs, 2012-03-08 17:52 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Fejlövtél, akarom mondani, fejlődtél.

_____________________
Dr. Bloody Dora

p, 2012-03-09 23:36 BáróTornádó

BáróTornádó képe

Végre egy kalandos történet Karmazsinhajnalpírról, vagy kiről! A végén annyira felgyorsultak az események, hogy csak kapkodtam a fejem! Amikor a sárkány elkapta a tollaskígyót, apám! Az öltönyös férfi a második sorban rosszul lett, majdnem le kellett állítani a vetítést. Fagyizomösszerándulás is jó fej, meg minden, de azért az erkölcsi mondanivaló odacsapott!

Süss fel Én! Fényes Én!
Kertek alatt a ludaim megfagyÉn...

v, 2012-03-11 15:08 Chris Cage

5

A második bekezdés kikezdte a komolyságomat: többet tudtam meg a kínzómesterről, mint bármely más szereplőről, ehhez képest hiába vártam, hogy újra felbukkanjon. :)

Nem vagyok hozzászokva a stílusodhoz, így a második olvasás utánra maradt a felismerés, hogy ez tök jó. Nem gondoltam, hogy így telibe talál az írásod, ezért nyugodtan hangoztathatod, hogy gyorsabb a mezei olvasó gondolatánál. :)

 

h, 2012-03-12 22:09 paralel

paralel képe

A történethez nem szólnék hozzá, nem ismerem annyira craz kolléga munkásságát, hogy el tudjam helyezni életművében a fenti darabot.:-)

A magyar nyelvet viszont már /túl/sok évtizede használom és élvezem, így nem hagyhatom szó nélkül, ha megsértik.

Nem tudom, velem van a baj? Pl. ezt a mondatot mindenki tökéletesen helyesnek tartja?

Mozdulatlanná merevedett, majd a nagy összpontosításban még a szemét is lehunyta, így hasonlatossá válva azzal a sólyommal, melyet a múlt hónapban látott meg – a fehérbérci tavaszi vásáron – egy csuklyával a fején.

Szerintem hasonlatossá válhat a sólyomhoz, esetleg azonosulhat /eggyé válhat,lélekben összeforrhat,etc/ a sólyommal, de így semmiképpen se stimmel a mondat! Ehhez képest már csak apróság, hogy kinek a fején volt a csuklya, mert az sem teljesen egyértelmű, bár logikailag kikövetkeztethető. :-)

Nem tehetek róla, de az ilyen mondatok engem fejlövésként érnek...

 

 

 

Egyetlen mű sem lett jobb attól, hogy dicsérték, sem rosszabb, ha szidták.

Lukács György

h, 2012-03-19 20:26 Obb

Én logikailag kikövetkeztettem: Vérvörösalkonyfény fején volt a csukja, ha esetleg nincs igazam, akkor a sólymon volt az az átkozott csukja, de csak azért, hogy ne lásson a lelkem, vagy ha lát, akkor hunja le a szemét.

h, 2012-03-19 22:18 paralel

paralel képe

Kedves Obb!

Én meg logikailag kikövetkeztettem, hogy vannak egyesek, akiknek vesszőhibákat is felrovunk, esetleg, ha bal lábbal keltünk, megkérdőjelezzük azt is, hogy egyáltalán hogy merészkednek írni, és vannak mások, akiknek akár még értelmetlen mondatokat is szabad alkotni, és az az aljas, aki észreveszi!

Ez esetben viszont kérem én a csuklyát ! :-(

 

Egyetlen mű sem lett jobb attól, hogy dicsérték, sem rosszabb, ha szidták.

Lukács György

h, 2012-03-19 23:41 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Ugyan... csak craznál... hogy is mondjam... elmegy még az értelmetlen mondat is. Úgy a mű fényében... jó, itt volt karakterfejlődés is, emellett nem mehetek el szó nélkül. De egyébként... oké, szokott történni is valami. Úgy a margón. Ennélfogva egy értelmetlen művet csak és kizárólag értelmetlen mondatokkal lehet tökéletesen visszaadni.

(De persze ez nem értelmetlen volt. Volt karakterfejlődés is. És történt valami.)

_____________________
Dr. Bloody Dora

k, 2012-03-20 19:52 Obb

Ööö… izééé… ecet, uborka… szóval azt ecsetelgettem, Tisztelt Paralel Kolléga, hogy önnek tökéletesen igaza van, a mondat teljesen értelmetlen, próbálva mindezt viccesen tálalni, de látom, önnél már kiesetem minden fellelhető, sőttt fel nem lehető kosárból is, amit bánok kissé, de ahogy spanyol őseink mondták volt, mikor franciául tanultak: szel á ví

sze, 2012-03-21 20:54 paralel

paralel képe

Hááát, Kedves Obb Tettestárs, ennél nagyobb szerencsétlenség ne érje, mint hogy nálam kiesett a kosárból! Mivel nem vagyok sem kiadó, sem elismert író, pláne nem kritikus vagy más befolyásos személyiség, csupán egy amatőr írogató, amúgy sem sok előnnyel járna egy magamfajtánál csókosnak lenni ! :-D

Szerencsére, életem vezéreszméje, a "CSAKAZÉRTIS!" megvédett attól, hogy egykori lesújtó kritikája miatt feladjam /előreláthatóan egyébként sem az irodalmi Nobel-díj felé vezető/, zsendülő irodalmi pályafutásomat. Sőt, az /is/ késztetett arra, hogy megméressem magam egy pályázaton, ami meglepő sikert hozott a számomra.Tanulság:na, már ezért megérte megírni azt a bizonyos kritizált írásocskát. :-D

A Fejlövésen egyébként én is jól mulattam. :-D

 

Egyetlen mű sem lett jobb attól, hogy dicsérték, sem rosszabb, ha szidták.

Lukács György

sze, 2012-03-21 12:41 craz

craz képe

 Oké, értem én, nem ez lett a legsikerültebb mondatom. :)

melyet a múlt hónapban látott meg – a fehérbérci tavaszi vásáron – egy csuklyával a fején.

Hogy lenne jobb szerintetek, egy vesszővel a gondolatjel után, vagy kerüljön be a vége is a gondolatjelbe?

Amúgy annak, aki egy csillagot adott - vagyis aki szerint ez a novella szörnyű, de persze a nevét nem vállalta, és azt se árulja el nekem, hogy szerinte miért érdemel össz-vissz egy db. csillagot (a robotok mindig kettőt adnak) - üzenem, hogy Vérvörösalkonyfény karaktere a történet lezárta után tovább fejlődott (többek között a lőfegyverek szakértelme is), így ne lepődjön meg, ha egy váratlan pillanatban egy nyílvessző fogja eltalálni - sasszem varázslat ide, vagy oda - a homloka közepén. (Nem a varázslat homloka közepén, mert homloka nincs egy varázslatnak. Sőt nem is a sasnak a homloka közepén, mert ugyebár egy sasra már lehet mondani, hogy van homloka - bár kissé csapott, de hát mit lehet várni egy olyan állattól, amely az usa címerállata -, habár ennyi sorozatos alanytévesztést már nehéz nyomon követni.) 

Az már csak Vérvörösalkonyfény jóindulatán múlik, hogy az a bizonyos nyílvessző végén acélhegy lesz-e, avagy gumiból készült tapadókorong.

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

sze, 2012-03-21 18:58 Obb

„Mozdulatlanná merevedett, majd a nagy összpontosításban még a szemét is lehunyta, így hasonlatossá válva azzal a sólyommal, melyet a múlt hónapban látott meg – a fehérbérci tavaszi vásáron – egy csuklyával a fején.” – nem kell a majd, sem vessző, mert már mozdulatlan: Mozdulatlanná merevedett a nagy összpontosításban, még a szemét is lehunyta…

De így lenne a jobb: Mozdulatlanná merevedett a nagy összpontosításban, még a szemét is lehunyta, így hasonlatossá vált azzal a fején csuklyát viselő sólyommal, melyet a múlt hónapban látott meg a fehérbérci tavaszi vásáron.

Nem válhat hasonlatossá azáltal, hogy lehunyta a szemét egy letakart szemű sólyommal, max. annyit lát a világból, szóval ez is gond.

Az igazság viszont, hogy valahogy másként kellene.

Nem én voltam a csillagbetyár, ha adom én vállalom D

sze, 2012-03-21 21:07 paralel

paralel képe

 

Kedves Craz!

Bocsi, én tényleg nem kötözködni akarok!

Obb Kollégával való kicsinyke csörténk miatt elsikkadt az eredeti problémám: Nem a csuklya a fő baj, hanem a helytelenül használt ragok.

Mozdulatlanná merevedett, majd a nagy összpontosításban még a szemét is lehunyta, így hasonlatossá válva azzal a sólyommal, melyet a múlt hónapban látott meg – a fehérbérci tavaszi vásáron – egy csuklyával a fején.

Szerintem hasonlatossá válhat a sólyomhoz, esetleg azonosulhat /eggyé válhat,lélekben összeforrhat,etc/ a sólyommal, de így semmiképpen se stimmel a mondat! 

Én mindössze csak erre szerettem volna felhívni a figyelmedet! :-D

 

Egyetlen mű sem lett jobb attól, hogy dicsérték, sem rosszabb, ha szidták.

Lukács György

cs, 2012-03-22 21:52 Zorg Kipphard

Zorg Kipphard képe

"A kis tisztáson lenge szellő futott át – mint tovatűnő érintés – megmozgatva néhány ágat, ahogy a kínzómester a kazamata mélyén található teremben néhány speciális anyaggal kezelt apró tőrt az aktuális áldozata testében, csak úgy lazán csuklóból, közben mosolyogva hallgatva a szánalmas nyöszörgést, ami régvolt gyerekkorát hozza vissza pár percre, oly sok szépreményű érdekfeszítő kísérlet emlékét a kóbor macskák fájdalomküszöbének kipuhatolódzásával kapcsolatban, puhának igazán nem nevezhető, hegyes, éles eszközökkel, melyeket a poszttraumatív-kommunikációs szakember még tizedik születésnapjára kapott az anyukájától, aki hitt a tudatos gyereknevelésben, és emellett hóhér volt a közeli városban."

 

Jajjjjj...

:-(

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sapere aude!

cs, 2012-03-22 21:55 Zorg Kipphard

Zorg Kipphard képe
2

( Csak most olvastam el a véleményeket, és láttam, hogy hiányolod a névvel vállat értékelést.

Eredetileg nem akartam "csillagozni", de így megtettem.

Két csillag.

Nem olvastam végig, mert az előzőekben idézett részlett kiverte nálam a biztosítékot, és képtelen voltam tovább olvasni

)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sapere aude!

cs, 2012-03-22 22:02 Obb

 Ha nem bírom végigolvasni, akkor nem adok semmit, vagy simán és zokszó nélkül egyeset :), persze nem akarlak befolyásolni, csak kérdem én a mitől kettest. 

p, 2012-03-23 09:55 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Hát, őszintén szólva a második bekezdés után már én sem bírtam tovább elviselni, és abbahagytam. Nagyon nem jött be.

__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

p, 2012-03-23 16:06 Zorg Kipphard

Zorg Kipphard képe

A vaj szívemtől.

:-)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sapere aude!

p, 2012-03-23 13:24 craz

craz képe

 Nem tudom, ki vagy, de neked szívesen felolvasnék vogon verseket. :D

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

p, 2012-03-23 16:08 Zorg Kipphard

Zorg Kipphard képe

Hogy ki vagyok, azt én sem tudom.

A vogon költészet pedig a kedvencem.

:-)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sapere aude!