A démonmenhely

- Olyan kiszámítható vagy, Yggdra. Tizenháromezer év sem volt elég, hogy némi jellemfejlődésen menj keresztül... Pedig ez a bolygó több, mint alkalmas helyszín. Hány szem kell még, hogy láss?
A két férfi egy föld alatti, köralakú kápolnában állt egymással szemben. Sil kápolnájában.
- Nem szorulok kioktatásra, Sil. Teszem, amit tennem kell. Te pedig az utamban állsz, te is tudod. Mondanám, hogy hagyd el önszántadból ezt a világot, de úgysem tennéd. Hisz te itt fontos dolgok őre vagy, nemde? - Yggdra ájtatosan emelte szemeit az ég felé, kihangsúlyozva szavai gúnyosságát. - Nos, én alaposan megvizsgáltalak, de egyetlen indokot sem találtam arra, hogy miért pont neked kellene az emberiség megmentőjének lenned. Önjelölt megváltó vagy, ez az igazság.
Sil csendben végigmérte az előtte álló férfit. Yggdra hosszú, fekete ruhát viselt, melyet végig aranyhímzésű szemek díszítettek. A kezében lévő bot végén is egy szemet formázó ékkő csillogott.
- Te pedig önjelölt Látó. Képes vagy bebarangolni az egész teremtést, de még mindig a szemeiddel akarsz látni. Hiába gyűjtesz magadnak akárhány szemet, hasztalan, ha azt az egy kérdést nem teszed fel: mit is akarsz látni valójában?
- Engem ne oktasson ki egy pizsamás vénember! - fortyant fel Yggdra.
Valóban, Sil hálóköntösben és kockás házipapucsban állt vele szemben, kezében füstölgő pipával. Olyan angol úriember benyomását keltette, aki még a világvégét is brandyt kortyolgatva nézné végig.
- Talán ha bejelentetted volna az érkezésed, méltó módon fogadhattalak volna. És nem a ruha teszi az embert. Ha így lenne, az emberiség fele már üdvözült volna, ezt te is tudod.
Nem szándékosan hergelte ellenfelét, mégis az elevenébe talált. Kimért, hűvös stílusa is dühítette Yggdrát.
- Ebből elég! Ha ennyire ismersz, tudhattad, hogy egyszer eljövök. És azt is, hogy mi lesz a szándékom. - Yggdra körül halványan izzani kezdett egy rúna. - Elegem van abból, hogy titokzatoskodó vénemberek döntsék el, mit tehetünk és mit nem! Ki vagy te, hogy megszabd a határokat? Sokan vagyunk, akik szerint ideje eltűnnötök, hogy az új idők megszülethessenek! Adok még egy esélyt, hogy önszántadból fejet hajts a forradalmunk előtt. Légy érte hálás!
Ha Sil hálás is volt, arról rezzenéstelen arca nem sokat árult el.
- Egy zsarnok mindig egyedül hal meg, Yggdra - mondta halkan, szomorúsággal hangjában.
- Mit tudsz te erről, istenek kutyája? - Yggdra végképp elveszítette türelmét. - Soha nem volt egyetlen saját gondolatod sem! Mindig csak az istenek seggét nyalni... Én megmutatom, milyen az, amikor az ember parancsol!
Karjait a magasba emelve kántálni kezdett. A rúna egyre erősebben ragyogott körülötte, a levegő kavargott, groteszk formákba rendezve a fáklyák lángjait. A falak visszaverték a gyűlölettől izzó szavakat.
- Qas-denum-zernu... Jelenj meg előttem, ki az Univerzum sötétjében, a halott anyag szerkezetében laksz... Hozd el a szétzúzott teremtés, az összetört lét, a halva született megnyilvánulások erejét... Kösd össze evilági erőkkel, hogy létrejöjjön ama káosz, mit halandó fel nem foghat... Sződd össze gyűlöletemmel, hogy ellenségem pusztíthassam! Agh-erton-xholim!
Mire szavai végére ért, a kápolna mögötte lévő része teljes sötétbe borult, a fáklyák lángjai szürkébe fordultak. A sötétség örvényleni kezdett, és groteszk formát felvéve Sil felé nyújtózott. Körülölelte a mozdulatlan férfit, mintha el akarta volna nyelni, hogy a Mindenség legsötétebb zugába vigye magával.
- Érzed már a végtelen rettegést, Sil? Kegyes leszek hozzád, és megengedem, hogy félelmed legyen a búcsúajándékod! Add nekem, így erőmben élhetsz majd tová... - Yggdra szava torkán akadt, ahogy önkívületében kifordult tekintetét Silre emelte. Az örvénylő sötétség ugyanis zsugorodni kezdett, egyre lejjebb csúszva a férfi alakján, mígnem lábainál egy fekete macska alakját vette fel. Az állat dorombolva dörgölődzött Silhez.
- Nicsak, Kitta! Hát megkerültél? Jól elkóboroltál, cica. - Sil mosolyogva csóválta fejét. - "A halott anyag szerkezetében"... Örülhetsz, hogy visszataláltál! És én is örülök, hogy nem hiába rángattak ide az éjszaka közepén! Azt hiszem, igazán hálásak lehetünk ennek a bácsinak - nézett a döbbenten álló Yggdrára. - Köszönd meg szépen, úgy illik! - Megsimogatta az állatot, majd Yggdrára mosolyogva pipájába szívott, és kiment.
A kis kápolnában a macska és a fekete taláros, kövülten álló férfi még sokáig néztek egymás szemébe. Aztán a cica a férfi felé indult, és a fáklyák lángjai szürkébe fordultak.

4.666665
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4.7 (3 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

v, 2008-12-14 12:51 Blade

Blade képe

Nem rossz ez, csak nem tudom, miről szól, eltekintve attól, hogy két fantázialény erőt fitogtatott ;)

---- ----
Az ember szerint az idő múlik, az idő szerint az ember.
----
"Mert zseni csak egy volt, mégpedig Neumann János. Mi, többiek tehetségesek voltunk, de nem voltunk zsenik..." - Wigner Jenő, Nobel díjas fizikus
---- ----

v, 2008-12-14 13:34 Györeizé

Györeizé képe

Csak egyikőjük próbált erőt fitogtatni, de besült. Kábé ennyiről szól. Én már annyi sztorit olvastam, ahol "varázslók" hatalmi törekvéseiről volt szó (pölö a Discworld "dead men's pointy boots"-ától kezdve sokminden), hogy úgy éreztem, nem kell ezt bővebben fejtegetni. Van egy fiatal, "csupán" tizenháromezer éves arc, aki úgy gondolja, hogy ő jogosabban gyakorolhatná a hatalmat az "öregek" helyett. Ennyi. Egyébként a cím is segít kicsit helyrerakni a dolgokat. Amúgy mi kellett volna még ahhoz, hogy értsd, hogy miről szól? Miről kéne szólnia? Nem kötexés, tényleg érdekel. Így is baromi nehéz elkerülni az inas-szobalány effektust, nem adhatok mindent a szájukba, az úgy nem hiteles. Direkt nem akartam kommentálni, csak bemutatni két ilyen arc beszélgetését, aztán értünk belőle annyit, amennyit. Kicsit sok elvárni egy ilyen rövid novellától, hogy tökéletesen megértsünk két több tízezer éves mágust, meg a világnézetüket. Szerintem.
__"Nem muszáj. A lényeg, hogy megtehetnéd."
L'ibress, Jedi-nagymester
__"Kár, hogy öntelt vagyok. Így már nem fér több belém magamból."

v, 2008-12-14 13:43 Blade

Blade képe

A kontextust hiányolom. Mert így mi értelme van ennek? Nincs tanulság. Nincs igazi sztori, csak annyi, hogy egy mágus megaláz egy másikat. Ez, valljuk be, nem túlzottan döbbenetes, nincs poén, nincs csattanó, tehát nem úgymond "szórakoztató". Ugyancsak nem leírás, nem hangulatkeltés. Akkor micsoda?

"Kicsit sok elvárni egy ilyen rövid novellától, hogy tökéletesen megértsünk két több tízezer éves mágust, meg a világnézetüket." - Senki nem mondta, hogy ez a cél. A cél az, hogy legyen célja az írásnak. Ha más nem, szórakoztasson vmivel.

Nem kötekedek, csak nem értem. ;)

---- ----
Az ember szerint az idő múlik, az idő szerint az ember.
----
"Mert zseni csak egy volt, mégpedig Neumann János. Mi, többiek tehetségesek voltunk, de nem voltunk zsenik..." - Wigner Jenő, Nobel díjas fizikus
---- ----

v, 2008-12-14 14:23 Györeizé

Györeizé képe

Nem tudom, miért pont a megalázás jutott az eszedbe. Pont azért hagytam nyitva a végét, hogy ne lehessen tudni, mit csinál a démon Yggdrával. Lehet, hogy csak hozzádörgölőzik, mert tényleg hálás, amiért visszajutott, vagy lehet, hogy elviszi magával, megmutatni neki a "Mindenség legsötétebb zugát", hadd tudja meg, miről is van szó valójában. A "leckéztetés" inkább helyénvaló szó lenne, de azt hiszem, az illető ezt meg is érdemli. Direkt próbáltam Silt úgy bemutatni, hogy ne tűnjön rossz szándékúnak, de ha találkoztunk már "komisz kölyökkel", tudjuk, hogy a szép szó ritkán hat (pedig ő próbálta, ezt olvashatjuk). Elvégre Yggdra el akarta pusztítani, de ő azt akarta, hogy fordítva süljön el a fegyver, hátha abból tanul valamit. Úgyhogy pont nem megalázó, hanem jószándékú, szerintem. De nem akartam, hogy "tanmese" legyen belőle, ezért bíznám az olvasóra a tanulságot. Ha nem szórakoztatott, sajnálom. Ahogy az életben sem formálhatjuk az embereket akárhogy, úgy nem tehetjük meg azokkal a karakterekkel sem, akikről írni akarunk. Saját életük van, és az is érthető, hogy nem tud mindenki kapcsolódni hozzájuk. Megértem, de ők ilyenek, és ezt csinálják, akár érdekfeszítő ez, akár nem. Talán lesz, akinek az. Kinek a pap... Ha egyáltalán nem lenne célja a novellának, meg sem írom, pláne nem küldöm be. Nem célom, hogy titeket fárasszalak, egyszerűen remélem, hogy valakit érdekel, de ezt meg nem lehet előre tudni. Úgyhogy saját szájíz szerint írok, és ha már akár egy embernek tetszik, az jó.
__"Nem muszáj. A lényeg, hogy megtehetnéd."
L'ibress, Jedi-nagymester
__"Kár, hogy öntelt vagyok. Így már nem fér több belém magamból."

v, 2008-12-14 14:33 Blade

Blade képe

http://karcolat.hu/node/5387

Itt kb. ugyanilyen témában ment a vita, érdemes végigolvasnod. ;)

---- ----
Az ember szerint az idő múlik, az idő szerint az ember.
----
"Mert zseni csak egy volt, mégpedig Neumann János. Mi, többiek tehetségesek voltunk, de nem voltunk zsenik..." - Wigner Jenő, Nobel díjas fizikus
---- ----

v, 2008-12-14 14:52 Györeizé

Györeizé képe

Már megtettem. Köszönet, hogy kiadható, sokak által élvezhető írásokat alkotót akartok faragni belőlem, tényleg. De azzal akkor sem tudok mit kezdeni, hogy amikor leírok vagy mondok valamit, akkor az összes eddigi tapasztalatom, a sok-sok elolvasott könyv, meg minden más is beszél belőlem, mint ahogy mindannyiunkból. Hiába írok le valamit szép, kerek mondatokban, olvasmányosan, hiba nélkül, az olvasó úgysem azt fogja érteni rajta, amit én, és ez így van rendjén. Én a fantasyn belül is hús-vér, valós karakterekről akarok írni, márpedig az életben baromira nem egyértelműek a dolgok. Például: szerintem a démonok is "hús-vér" lények, csak finomanyagi szinten. Ha az olvasó nem így látja, vagy tudja, nincs meg a közös nyelv, és egy novellán belül nem írhatom le azt az ismeretet, amit én könyvek tucatjaiból szedtem össze. Könyvben talán. Úgyhogy nálam eleve bele van ez kalkulálva, és nem kiküszöbölendő hibának tekintem. De talán jobb lenne hosszabb írásokba fognom, ahol van hely kifejteni a dolgokat. Azt hittem, a novella könnyebb, de most már látom, hogy pont nem. És minden látszat ellenére tényleg hálás vagyok, hogy fölrakjátok és véleményezitek, sokat tanulok belőle.
EK: FIKA : EK komolyan kezdi a frászt hozni rám...
__"Nem muszáj. A lényeg, hogy megtehetnéd."
L'ibress, Jedi-nagymester
__"Kár, hogy öntelt vagyok. Így már nem fér több belém magamból."

h, 2008-12-15 09:28 Blade

Blade képe

Valamit félreértettél: mi (legalábbis én) nem akarunk belőled senkit sem faragni, csak a véleményünket mondjuk el, mivel feltetted ide hozzánk az írásod, és ez azzal jár...ez egy ilyen oldal. :)

Ha nem akarod, hogy befolyásoljanak, ne tedd fel.

"az olvasó úgysem azt fogja érteni rajta, amit én, és ez így van rendjén"

Ez nem igaz, általánosítani nem szabad, sokan megértik, sokan nem.

---- ----
Az ember szerint az idő múlik, az idő szerint az ember.
----
"Mert zseni csak egy volt, mégpedig Neumann János. Mi, többiek tehetségesek voltunk, de nem voltunk zsenik..." - Wigner Jenő, Nobel díjas fizikus
---- ----

h, 2008-12-15 10:44 Györeizé

Györeizé képe

Szerintem elbeszélünk egymás mellett. Persze, hogy azért rakom fel, hogy véleményezzétek, a befolyásolásról annyit, hogy fent már leírtam, hogy sokat tanulok belőlük. Elolvastad? Egyedül annyit szoktam hiányolni néha, hogy ha nem értetek valamit, vagy nem jön át, nem kérdeztek rá, hogy akkor ez most mi is akar lenni. Szerintem nem kell egy novellának mindig egyből érthetőnek és kristálytisztának lenni. Ha nem jön át, és nem akarsz többet foglalkozni vele, megértem. De az nem jelenti automatikusan azt, hogy nincs meg benne az a sok minden, amit hiányoltál, max. balf@szul megírva, vagy rejtve. Nem akartam példálózni, de megteszem: amikor a Tanulni, tanulni, tanulni c. novelládnál rákérdeztem hasonló dolgokra, azt válaszoltad, hogy játszottam-e már WoW-val, mert akkor mindent értenék. Én meg mondtam, hogy nem, és elfogadtam, hogy a háttér ismerete nélkül nem tudom helyrerakni a dolgokat (de azért megpróbáltam). Kábé ilyen itt is a helyzet, szerintem. Mondom, megértem, ha neked semmit sem mond a novi, el is fogadom, talán majd egyszer sikerül olyat is írnom, ami de. És azért, mert nincsenek vigyorgó szmájlik, még nem jelenti azt, hogy cinikusan mondom a dolgokat. Ha azt írom, hogy hálás vagyok, az vagyok, elhiheted. ;)
__"Nem muszáj. A lényeg, hogy megtehetnéd."
L'ibress, Jedi-nagymester
__"Kár, hogy öntelt vagyok. Így már nem fér több belém magamból."

h, 2008-12-15 11:50 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Szerintem egy novellánál alapvető, hogy mindenféle háttérinformáció nélkül átjöjjön, aminek át kell. Ha utólagosan magyarázni kell valamit, akkor annál már baj van. Ne legyenek magyarázandó dolgok!
A te novelládnál egyébként nem voltak számomra ilyenek. Értehetők voltak a szándékok és a jellemek, nem érzem, hogy bármit is magyarázni kellene. Azonban így önmagában tényleg kevés, inkább tűnik egy nagyobb mű részének, mint önálló novellának. Novellaként valahogy én sem látom a jelentőségét. Ez egy részlet. Annak nagyon is jó. Talán érdemes lenne valamit köréírni.
__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

h, 2008-12-15 13:01 Györeizé

Györeizé képe

Lehet, hogy a karakterekből kiindulva írok majd valami hosszabbat. Köszönöm a véleményt!
__"Nem muszáj. A lényeg, hogy megtehetnéd."
L'ibress, Jedi-nagymester
__"Kár, hogy öntelt vagyok. Így már nem fér több belém magamból."

v, 2008-12-14 13:52 S. L. Cornelius

S. L. Cornelius képe

Szerintem Te magadnak írsz :)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nincs happy end. Idővel mindenki túlélési esélyei nullára csökkennek...

v, 2008-12-14 14:34 Györeizé

Györeizé képe

Nem magamnak, hanem a magamfajtának. Ahogy fentebb leírtam, nem tudom tekintetbe venni mindenki ízlését, mert egész egyszerűen nem tudom, mik az elvárások. De ha tudnám, akkor sem biztos, hogy szeretnék teljes mértékben idomulni. Az eddigi életem nagyjából arról szólt, hogy próbáltam megértetni a környezetemmel, hogy mit gondolok, meg hogyan érzek, javarészt sikertelenül. Úgyhogy ezt meguntam, és úgy döntöttem, írok, meg zenélek, meg beszélek, ahogy tudok, aztán ha valakit érdekel, tök jó, ha nem, ez van. Ez nem szándékos ki...ás, meg nonkomformizmus, vagy művészeskedés. Nekem nem megy másképp, és pont ezért szívok annyit az életben. Ha tudnám, kinél lehetne panaszkodni, megtenném. Addig marad a sóhivatal.
__"Nem muszáj. A lényeg, hogy megtehetnéd."
L'ibress, Jedi-nagymester
__"Kár, hogy öntelt vagyok. Így már nem fér több belém magamból."

v, 2008-12-14 15:03 S. L. Cornelius

S. L. Cornelius képe

Én pölö ugyanezen okból halálom után a sors se..ét szét fogom rúgni, de a magasságos kaporszakállúnak is tartogatok pár keresetlen szót, már ha létezik. Egy pletyka szerint a Sötét Torony legfelső szobája üres... :P
Szakmai szempontból pedig: én értem ezt, de ha elküldöd bárhová ezt az írást, nem fogják leközölni. Vagy legalábbis elég csekély az esély rá. Egyszerűbb szandált húzni, mint a világot szőnyeggel borítani... pláne, hogy ezt a szőnyeget sokan - igazából mindenki - szeretik félrerúgni. Ezért mondtam, hogy magadnak írsz.
Másrészt ez nem a világ és a közted fennálló konfliktusról szól, hanem az írás mint szakma elsajátításáról. Mert amellett, hogy ez művészet, egyszerre szakma is, amit simán meg lehet tanulni. Na jó, annyira azért nem simán, de könnyebben, mint mondjuk az urdu nyelvet elsajátítani.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nincs happy end. Idővel mindenki túlélési esélyei nullára csökkennek...

v, 2008-12-14 22:05 Creideiki

Creideiki képe

Cornelius, hol árulják a tankönyveket?
-
Frappáns de tömör aláírás helye.

h, 2008-12-15 13:54 S. L. Cornelius

S. L. Cornelius képe

Az Író Akadémia - vagy mi a fene a pontos nevük - tart kurzusokat mostanában. Szoktam kapni tőlük levelet, de semmi pénzem a tanfolyamaikra, nem is beszélve a Pestre járásról. Ha érdekel - és jön újabb levél - továbbítom. Egyébként tankönyv minden jó regény és minden rossz regény, a Magyar helyesírás szabályai, továbbá minden olyan mű, amit stilisztikáról, műfajelméletről, irodalomról és egyéb ilyen témákról írtak.
Györeizé: értem és kedvelem az írásaid, különben nem olvasnám el őket :) Csak arra próbálok rávilágítani, hogy a szakmai szabályok betartása fontos a megjelenéshez, sőt nagy részük a jó írás megalkotásához is. Az irodalom olyan, mint a japán teaszertartás. Minden mozdulat, minden pillanat elő van írva, előre rögzítve van a szertartási könyvben. És mégis, azzal szokták megdicsérni a szertartásvezetőt, hogy mennyire spontán. Ehhez a spontaneitáshoz azonban a szabályok maximális ismerete és betartása szükséges, és ha ez megvan, akkor léphetsz ki belőlük - szigorúan a szabályok keretein belül :D
Ez már zen. Ezért művészet az írás.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nincs happy end. Idővel mindenki túlélési esélyei nullára csökkennek...

h, 2008-12-15 14:00 Ndy

Ndy képe

Akartam is írni, hogy ne felejtsük el megjegyezni: jók ezek az írások, pont azért bosszankodik az ember ezeken a hibákon.

h, 2008-12-15 14:09 S. L. Cornelius

S. L. Cornelius képe

Persze, hogy jók. Van bennük erő, fantázia, megjelenítő erő. Jó sok éve én is pont ilyeneket írtam, csak olvasóim folyton azzal jöttek, hogy nem értik, mert sok információ csak az én fejemben volt meg, magából az írásból nem derült ki. Évek teltek el, mire elfogadtam a fentebb leírt dolgokat, és a mai napig tanulom őket.
Szóval csak így tovább :)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nincs happy end. Idővel mindenki túlélési esélyei nullára csökkennek...

h, 2008-12-15 14:25 Györeizé

Györeizé képe

Köszönöm mindkettőtöknek! Erről az egészről az jut az eszembe, amikor pár évvel ezelőtt nekiálltam rendes dobiskolából, kottából tanulni. Előtte már évekig doboltam, de akkor jöttem rá, hogy egy csomó dolgot tényleg csak sulikból lehet megtudni, magunktól eszünkbe sem jut. Nagy lelkesen körberohangáltam az összes amatőr dobos ismerősöm, hogy őket is beavassam a felfedezésembe, de igazából mindegyik csak a száját húzta. De értettem őket, mert nekem is el kellett jutnom odáig, hogy én magam jöjjek rá a megrekedésemre. Most így vagyok az írással. A teaszertartásos hasonlat szép, de azért remélem, hogy belefér egy-két "sörözős" novi is... :) Köszönöm a bizalmat!
__"Nem muszáj. A lényeg, hogy megtehetnéd."
L'ibress, Jedi-nagymester
__"Kár, hogy öntelt vagyok. Így már nem fér több belém magamból."

h, 2008-12-15 14:37 S. L. Cornelius

S. L. Cornelius képe

Na látod. Az életből mindig többet tanulunk, mint könyvekből. :)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nincs happy end. Idővel mindenki túlélési esélyei nullára csökkennek...

h, 2008-12-15 14:46 Creideiki

Creideiki képe

Ennél szemléletesebben nehéz lett volna megfogalmazni. Nagyon jó a csa-nó-jús hasonlat!!
Esetleg elküldheted a mailcímemre, az ezirányú dolgokat, megköszönném.
-
Frappáns de tömör aláírás helye.

h, 2008-12-15 10:56 Randolph Cain

Randolph Cain képe

Asszem én magadfajta lennék. A történet bennem más visszhangokat keltett, mint (a válaszokból ítélve) másokban. Teljesen pozitív reggelem lett tőle! :) Amit pedig arról írtál, hogy az olvasónak is hozzá kell, vagy kéne tennie valamit egy történethez, azzal maximálisan egyetértek. Hiszen senki sem olvas úgy, hogy ne adna magából valamit a történethez. Ha nem így lenne, az olvasás maga pusztán gépies folyamat lenne, és azt várnánk csak, hogy mikor lesz már vége.
Jöhet a többi, kíváncsi vagyok!

h, 2008-12-15 11:23 Györeizé

Györeizé képe

Köszönöm, nekem meg ettől lett pozitív reggelem! :)
__"Nem muszáj. A lényeg, hogy megtehetnéd."
L'ibress, Jedi-nagymester
__"Kár, hogy öntelt vagyok. Így már nem fér több belém magamból."

szo, 2009-01-03 11:53 Nhorynn

Nhorynn képe

Nekem nagyon tetszett semmi kivetnivalót nem találok benne. A "pizsamás mindenható" kicsit D.Adamset juttatta eszembe. Neki voltak ilyen megnyilvánulásai. :D Meg Christopher Moornak. Jó, elnézést a hasonlítgatásért, nem bántó szándékkal írom, mindkét író műveit szeretem, és jót derültem ezen a részleten.
Tetszett a vége is. Ötletes volt a kiscica, aki azért mégsem olyan kiscica, és gondolom "rendesen" megköszönte Yggrának az invitálást. Kicsit az az érzésem, hogy Sil sunyibb volt, annál aminek látszott, és mindenféle invokáció és vizuál effekt nélkül támadott vissza. A maga csendes úriember modorában! Nagyon jó! :D
Nekem ötös!

---
Mikor megszülettem, úgy meglepődtem, hogy szóhoz sem jutottam, vagy másfél évig.

szo, 2009-01-03 13:32 Györeizé

Györeizé képe

Köszi, örülök, hogy tetszett! A "hasonlítgatásért" sosem haragszom, legyen az pozitív, vagy akár negatív, szerintem természetes, ha kapcsolódik bennünk valamihez (hisz "nincs új a Nap alatt", ugye). Adams az egyik kedvenc íróm, Moort még nem ismerem, de utánanézek. Valóban, Sil már az elegánsabb megoldások "korában" jár, és bár sunyiságot (klasszikus értelemben) nem láttam bele, mindig örülök, ha az olvasó másképp is értelmezi a karaktert, mint én, szerintem ez jó. Köszönöm az ötöst! :D
__"Nem muszáj. A lényeg, hogy megtehetnéd."
L'ibress, Jedi-nagymester
__"Kár, hogy öntelt vagyok. Így már nem fér több belém magamból."

szo, 2009-01-03 13:53 Nhorynn

Nhorynn képe

Mooret tudom ajánlani! Szerintem neked tetszene, én néhol komor arccal olvastam és egyszer leestem a kanapéról nevetés közben. Opsz, tényleg, előbb profilt kéne néznem, de már megtaláltam azt is. Akkor arra is kapsz egy ötöst: *****. Mármint Adamsra. Ehh, ma nem vagyok formában fogalmazás terén.

***
Mikor megszülettem, úgy meglepődtem, hogy szóhoz sem jutottam, vagy másfél évig.

szo, 2009-01-03 14:12 Györeizé

Györeizé képe

No, most már tudom, hogy fogok öt csillagokat begyűjteni: olyanokat küldök be novellának, hogy: "Imádom ...-t!", vagy "Egyszerűen megőrülök ... stílusáért!", a neveket váltogatva, valakinek biztos bejön. :D Bocs, ez sötét volt... Én is örülök annak, ha egy író műve az olvasói közt is kapcsolatot teremt, biztos ők is így vannak ezzel. Az Útikalaúz egyébként sorsszerűen pont életem egyik legsötétebb időszakában "talált meg", nem is tudom, hol lennék az ilyen könyvek, zenék vagy filmek nélkül. Ha a klasszikus "mit lenne az a három könyv, amit egy lakatlan szigetre vinnél magaddal?" kérdésre válaszolnék, ez lenne az egyik (az öt rész egyben, kicsit csalva). :)
__"Nem muszáj. A lényeg, hogy megtehetnéd."
L'ibress, Jedi-nagymester
__"Kár, hogy öntelt vagyok. Így már nem fér több belém magamból."

szo, 2009-01-03 14:50 Nhorynn

Nhorynn képe

Ez sötét volt, és a csillagokat amúgy sem arra kaptad, azt csak a kommentemben. :D Szal bukta.
Igen a "Kösz a halakat" már kicsit külön van, de nekem az is tetszett, a maga szedett-vedett módján. Gondolom nehéz volt összebogarászni a hátrahagyott szilánkokból.
És mi lenne a másik kettő? ;)
---
Mikor megszülettem, úgy meglepődtem, hogy szóhoz sem jutottam, vagy másfél évig.

szo, 2009-01-03 15:48 Györeizé

Györeizé képe

Ott is csalnék, mert gyűjteményest választanék. Mondjuk Lem-től a Stanislaw Lem teljes science fiction univerzumát, vagy Vonneguttól a Majomházat, ami szintén novellagyűjtemény. Vagy a Végtelen történetet. Vagy... Esetleg... :) Inkább legyen három szekrény. :)
__"Nem muszáj. A lényeg, hogy megtehetnéd."
L'ibress, Jedi-nagymester
__"Kár, hogy öntelt vagyok. Így már nem fér több belém magamból."

szo, 2009-01-03 15:55 Nhorynn

Nhorynn képe

A Végtelen történetet azért vinnéd, mert nem lenne sosem vége, míg a többi regény ill. gyűjtemény egyszer kifogy a betűből a Végtelen az végtelen?
---
Mikor megszülettem, úgy meglepődtem, hogy szóhoz sem jutottam, vagy másfél évig.

szo, 2009-01-03 15:01 S. L. Cornelius

S. L. Cornelius képe

Bocsi, kicsit "offolok":
Nhorynn, mit tettél a honlapoddal? Csak a 404 szörny feneketlen torka fogad a helyén. És tényleg Líbiában laksz? :P
Off vége.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nincs happy end. Idővel mindenki túlélési esélyei nullára csökkennek...

szo, 2009-01-03 15:36 Nhorynn

Nhorynn képe

Sajnálom, hogy nem látod az arckifejezésem. Azt hiszem mindent elárulna. Ehelyett egy ilyet kapsz: MIVA? - nem értem mire gondolsz. Nem lakom Líbiában - kitekint az ablakon, hogy biztos legyen a dolgában. Biztos, hogy nem.
---
Mikor megszülettem, úgy meglepődtem, hogy szóhoz sem jutottam, vagy másfél évig.

szo, 2009-01-03 15:40 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Karc-adatlap (Nhorynn):
Lakhely: Tobruk.
Tobruk egy város Líbiában. Líbiában laksz?
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

szo, 2009-01-03 15:51 Nhorynn

Nhorynn képe

HaHaHa! Nah most kicsordult a könnyem!!! Balatonfűzfő-Tobruk
Itt csak néha van háború, de az nem vészes. Meg többnyire az én fejemben van. Remélem nem hallatszódik ki annyira..
---
Mikor megszülettem, úgy meglepődtem, hogy szóhoz sem jutottam, vagy másfél évig.

szo, 2009-01-03 16:18 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

:D Cseles.
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

szo, 2009-01-03 15:42 Dom Wolf

Dom Wolf képe

http://www.diggerhistory.info/images/maps/tobruk-map.jpg
És tényleg. Keress rá neten, jó kis háborús képek vannak.

szo, 2009-01-03 15:54 Nhorynn

Nhorynn képe

Akkor most írd be gugli mapba, hogy Balaton. Nem, nem Amerikában lakom. :D
Mikor megszülettem, úgy meglepődtem, hogy szóhoz sem jutottam, vagy másfél évig.

szo, 2009-01-03 16:01 S. L. Cornelius

S. L. Cornelius képe

A rend kedvéért: tudom hol van Tobruk itthon, csak húztalak kicsit :P
A honlapoddal mi van?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nincs happy end. Idővel mindenki túlélési esélyei nullára csökkennek...

szo, 2009-01-03 16:12 Nhorynn

Nhorynn képe

Köszönöm, h húzásra érdemesnek találtál, de a Balatont tényleg írd be, Amerikában egy kisváros.
Melyik honlapommal?
---
Mikor megszülettem, úgy meglepődtem, hogy szóhoz sem jutottam, vagy másfél évig.

szo, 2009-01-03 16:22 S. L. Cornelius

S. L. Cornelius képe

Írás előtt és alatt bújom a GoogleEarth-öt, tudok az amerikai Balatonról is :P
Az extrással, mert arra nem jön be semmi.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nincs happy end. Idővel mindenki túlélési esélyei nullára csökkennek...

szo, 2009-01-03 16:27 Nhorynn

Nhorynn képe

Nem tudok róla, hogy lenne honlapom. Főleg nem extrás. De te tudhatsz valamit.
---
Mikor megszülettem, úgy meglepődtem, hogy szóhoz sem jutottam, vagy másfél évig.

szo, 2009-01-03 16:49 S. L. Cornelius

S. L. Cornelius képe

Affene. Akkor valami nincs rendben. Utánanézek.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nincs happy end. Idővel mindenki túlélési esélyei nullára csökkennek...

szo, 2009-01-03 16:10 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Gyanús is volt, miért adott ki a Tobruk kulcsszóra valami balatonfűzfői strandot... Jé, ez itt van a szomszédban! Hát, jó a helyzarjzismeretem.
Köh... amúgy Afrika. Amerikában is körülnéztem, ott nincs Tobruk.

szo, 2009-01-03 16:14 Nhorynn

Nhorynn képe

Nem Tobruk. "Balaton" - mondjuk van egy balaton nevű község a Bükk mellett is...
Pár kilométeres szomszédság :D
---
Mikor megszülettem, úgy meglepődtem, hogy szóhoz sem jutottam, vagy másfél évig.

szo, 2009-01-03 16:28 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Azért csodálkoztam, mert ált. aki ír, az mindenhol van, de ziher, hogy nem százkilométeres körzetben - szinte Dúnántúli is csak mutatóban fordul elő! (nem tekintve azokat, akik Pesten a dunán túl laknak)

szo, 2009-01-03 16:37 Nhorynn

Nhorynn képe

Mindig kakukktojás voltam...
---
Mikor megszülettem, úgy meglepődtem, hogy szóhoz sem jutottam, vagy másfél évig.

szo, 2009-01-03 16:50 S. L. Cornelius

S. L. Cornelius képe

Csak úgy meglepetésként közlöm, vagyunk itt páran Dunántúliak... sőt többen is elérhető közelségben lakunk egymástól :P
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nincs happy end. Idővel mindenki túlélési esélyei nullára csökkennek...

szo, 2009-01-03 17:09 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Én meg tengődtem a feketebárány-sors tudatában. Hüpp.

szo, 2009-01-03 17:02 Györeizé

Györeizé képe

Jajám, pölö Komlóról. Bár, ha igaz a "rigmus", miszerint: "Ország gyöngye, aranya, legszebb megye Baranya... kivéve Komló", nem csodálxom, ha inkább a sör jut mindenki eszébe a komlóról... :)
EK: FURA: hát...
__"Nem muszáj. A lényeg, hogy megtehetnéd."
L'ibress, Jedi-nagymester
__"Kár, hogy öntelt vagyok. Így már nem fér több belém magamból."

szo, 2009-01-03 17:10 Ndy

Ndy képe

Engedtessék meg a logikai bakugrás: nekem a másnaposság :D

szo, 2009-01-03 16:14 bellamaria

bellamaria képe

:roll: akkor Rommel sem nálatok járt, ostromlás céljából?

szo, 2009-01-03 16:20 Ndy

Ndy képe

De, csak kikosarazta :D
EK: KARNA. EK is beszáll...

szo, 2009-01-03 16:23 S. L. Cornelius

S. L. Cornelius képe

Rommel nevű írót nem ismerek... vagyis... miről is van most szó?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nincs happy end. Idővel mindenki túlélési esélyei nullára csökkennek...

szo, 2009-01-03 16:24 Alexei B Fargas

Be is vette a kis huncut 1942 június 20.-án kb. ebédidőben. :-)

szo, 2009-01-03 16:29 Nhorynn

Nhorynn képe

Hirtelen azt hittem a huncut én vagyok, aztán nem tudtam mit vettem be akkoriban az ebéd helyett, de elolvastam még egyszer a kommentet. A hiba az én készülékemben volt. Az egoista mindenemet, azt hiszem, hogy minden rólam szól.
---
Mikor megszülettem, úgy meglepődtem, hogy szóhoz sem jutottam, vagy másfél évig.

szo, 2009-01-03 16:25 Nhorynn

Nhorynn képe

Nem Rommel ostromol :D
Nem, Rommel nem ostromol.
Nem, Rommel már nem osrtomol.
---
Mikor megszülettem, úgy meglepődtem, hogy szóhoz sem jutottam, vagy másfél évig.

szo, 2009-01-03 17:14 Györeizé

Györeizé képe

Srácok, mi lenne, ha a Hang vagy című novimnál folytatnánk? Jó lenne ott is ennyi hozzászólás... :D :P
__"Nem muszáj. A lényeg, hogy megtehetnéd."
L'ibress, Jedi-nagymester
__"Kár, hogy öntelt vagyok. Így már nem fér több belém magamból."

szo, 2009-01-03 17:20 Ndy

Ndy képe

Ja, az tényleg király volt :) (bár laikusoknak nem biztos, hogy ennyire üt, mint nekünk :( )

szo, 2009-01-03 17:27 Györeizé

Györeizé képe

Ja, leginkább a zenész meg hangtechnikus ismerőseimnek jön be (más meg még nem olvasta). :D Mondjuk én tök szívesen olvasnék cukrász-szkifit, vagy buszsofőr-fantasyt, például. A csipkeverő-horrorról már nem is beszélve... :)
__"Nem muszáj. A lényeg, hogy megtehetnéd."
L'ibress, Jedi-nagymester
__"Kár, hogy öntelt vagyok. Így már nem fér több belém magamból."

szo, 2009-01-03 17:49 Nhorynn

Nhorynn képe

hehh... XD a fentezibe sok minden belefér, de a cukrász-sci-fi mit takar?
Egy űrbázis lelkes cukrásza (z)űrbe keveredik, és amikor már ép kezd elsüllyedni a barna csokimázban az egyik holt bolygó barnán derengő Holdján (mert mondjuk elkapták az űrkalózok és kitették meghalni a Holdra), segítségére siet egy intergalaktikus piskóta? Akivel végül egymásba szeretnek sok kis süteménynek adva életet... az űrben. Az fontos. Mondjuk hiperűrben. Miközben lézerrel lőnek rájuk. És valami tudományos is kell bele...
Inkább hagyjam abba igaz? :S Maradok magamnak, a sci-fi sok nekem.
---
Mikor megszülettem, úgy meglepődtem, hogy szóhoz sem jutottam, vagy másfél évig.

szo, 2009-01-03 20:18 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Minden sütiszörny nevében beszélek, amikor azt mondom, ez a történet maga a tökély! :D Tessék megírni! :D Éljen a cukrász sci-fi! :D
__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

szo, 2009-01-03 22:40 Györeizé

Györeizé képe

Hm... Egy piskóta... Azokkal a kerekded formákkal... Csokiöntettel... :D Ez az ötlet nem piskóta! :)
__"Nem muszáj. A lényeg, hogy megtehetnéd."
L'ibress, Jedi-nagymester
__"Kár, hogy öntelt vagyok. Így már nem fér több belém magamból."

cs, 2010-04-22 19:45 alina

alina képe
5

há-há-há-há:DJó a stílusod tetszik.: D

(:

h, 2010-05-17 00:09 Györeizé

Györeizé képe

Hopsz, most vettem csak észre ezt a kommentet... Köszönet, hogy olvastad, és örülök, hogy tetszett. :)

**********************************
A véleményem, az szubjektív.

k, 2010-05-18 21:02 Obb_régi

Tök jó volt, igaz nem értettem mi miért, csak halvány elképzelések keringenek odabent, de ez sokszor jó, zárhatom így is, úgy is, amit egyszer Maggoth mondott nekem "El ne magyarázd, mert egz így pont jó nekem".

Te ezt csinálni velem,m négyből háromál csak kapisgálok, öregszem?