A róka és a civilizált erdő

A rókacsalád egy elhagyott bükk aljában lakott, az erdő szélén. A lyuk otthonos volt, anno Rókapapa kirendelte az egész Vakondfúró KFT.-t az ásásra, de végül is egész jó lett. Este, amikor a rókacsalád mozgolódni kezdett, Rókapapa így szólt a mamához:
- Menj, ébreszd fel a kicsiket, mindjárt indulunk...
- Ne, hagyd őket egy kicsit.
- Azért huszonegy gyereket felébreszteni nem kis dolog...
- Jó, meggyőztél!

Rókamama, aki egyébként az Erdei Divatlap főszerkesztője volt, elment, hogy felébressze mind a 21 kisrókát. Rókapapa a Bükkerdő és térsége Lakáshivatal ügyintézőjeként
működött, későn feküdt le tegnap este: egy nyusztcsalád ismét az önkéntes lakásfoglalás mellett döntött, és ő erről írt jelentést, míg a rendőrök intézkedtek.Kicsit összekapta magát, majd a reggelizőasztalhoz ült. Egy nagy adag kávé, és egy kisebb pirítóshegy elfogyasztása után elköszönt feleségétől, mind a huszonegy gyermekétől, felkapta kopott aktatáskáját, és autójába ült, majd elindult. A Főbükki Körúton szokás szerint hatalmas dugó volt, nehezen araszolva jutott el a hivatalba. Bement az irodájába, leült az asztalához, és várta munkatársát, Mókust, mivel együtt dolgoztak egy fácáncsalád lakáskiutalásán. Mókus végül nagy nehezen bevánszorgott. Rókapapa csodálkozott: kollégája eddig sosem késett.

- Nocsak, hogyhogy késtél? -érdeklődött.
- Próbáltál már úgy lejutni egy fáról, hogy a nejed előtte sodrófával ütötte szét az ülepedet?
- Nem.- nevetett Rókapapa.
- És mindezt azért, mert részegen jöttem haza a tegnapi meccsről.
- Ja, tényleg tegnap meccs volt! Mennyi lett?
- Három-kettő. Az utolsó percekben szépítettünk.
- Ki volt az ellenfél?
- A Fokföldi Farkasok.
- Jó, hogy vertük őket. Ciki lett volna a döntetlen.

Ezután neki láttak a fácáncsaládnak. Ebédszünetben aztán odaültek a sarokasztalukhoz, ahol már várta őket Szarvas, Vadkan, és Pele is. Ez a társaság még egyetemen haverkodott össze, aztán végül utána is barátok maradtak.
- Hosszú volt ez a jelentés, nem, Szarvas? - kérdezte Vadkan.
- De még mennyire. - bólintott Szarvas, majd elkezdett ropogtatni egy nagy adag harmatos füvet.
- Te jó ég, miről írtatok? - érdeklődött Mókus.
- A nyusztok újra akcióba lendültek. Ha nem küldjük el nekik a törvényszék idézését, szerintem megint foglaltak volna.
- Derék munka volt, barátom. - dicsérte meg Rókapapa.
- Ohó, most hál'istennek nem én mentem házhoz. A rendőrök leadták nekünk a drótot, aztán a többit rájuk hagytuk. Én csak a papírmunkát végzem. - Vadkan ennek kíséretében kiköpött egy jókora makkhéjat.
- Én az ingatlanügynökséggel tárgyaltam. Kérdezték, hogy nincs-e szabad lakásunk. - szólt Pele.
- És van?
- Azt azért mondtam, hogy attól függ kinek.
- Kinek?
- Teknőséket kimosta a vihar a mocsárból. Nekik kéne egy üreglakás, lehetőleg víz közelben.
- A Nád utcai mondtad? Az még, ha jól tudom, szabad.
- Nem, az már nem az. A múlt héten Récééknek adtuk.

Ezután csendben eszegették az otthonról hozott ebédet. Róka két nagy tyúkot fogyasztott, Vadkan egy kis makkfőzeléket, kéregpogácsával, Pele egy kisebb mogyorón rágódott, Mókus szintúgy, Szarvas pedig egy kis deres füvet rágcsált. Az ebéd után, és az irodába visszatérve Rókapapa felhívta Rókamamát telefonon:
- Hogy vagy,
- Jól, köszönöm. A gyerekek sikeresen eljutottak az iskolába.
- Remek, remek. Nagyon szeretlek.
- én is!
-Szia!
- Szia!
Rókapapa gyorsan befejezett még egy táblázatot, aztán elhozta a gyerekeket
az iskolából, és hazament. Otthon bekapcsolta a tévét, és megnézte a Híradót, meg a tegnapi meccs ismétlését. Végül Rókamama is hazaért, megvacsoráztak, a gyerekek elmentek aludni, aztán egy kis olvasás, és némi Facebookozás után el is aludtak, mert a hajnal első sugarai már derengtek az erdőn túli mező felől.

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2017-09-09 16:44 craz

craz képe

A rókacsalád egy elhagyott bükk aljában lakott / Ki hagyta el a bükkfát? (Gondolom nem a Bükk hegység aljáról van szó - akkor határozatlan névelő helyett a betűt böktél volna oda -, bár a Bükkalján tuti sok egyedből álló rókapopuláció éli mindennapjait.) Valaki tulajdona volt, és otthagyta? Vagy ottfelejtette? Vagy amikor még kicsi palánta korában, jóval korábban, a gazdija elment vele túrázni - mondjuk a Bükkaljára vagy bárhova -, elejtette a tejfelesdobozt, amiben addig lakott, aztán odagyökerezett (nem a gazdi, a fa) - elhagyva? :)

A rókacsalád egy elhagyott bükk aljában lakott, az erdő szélén. / Szerintem az erdő közepén könnyebb lett volna elhagyni, pl. egy bükkösben beolvadna a flórába, mint az a Valdó, vagyki, zebracsíkos Diósgyőr mezben a többi hasonszőrű közé a képeskönyvben. Aztán a gazdi foghatná a fejét, hogy akkor most melyik bükkcsemete is az övé - kivéve, ha a tejfelesdoboz rózsaszín. ;)

A lyuk otthonos volt. / Értem. Nem értem. Milyen lyuk? Most jöhetnék a Szólítson csak Bandinak!-kal, esetleg holmi rókalányokkal, de inkább visszafogom magam, olvasom tovább. :) Na jó, ha rókalyuk (nem lányrókáé), akkor legyen inkább rókalyuk-rendszer, olyan elágazós, nagyobb folyosókkal, kisebb termekkel - úgy még otthonosabb. ;)

A lyuk otthonos volt, anno Rókapapa kirendelte az egész Vakondfúró KFT.-t az ásásra, de végül is egész jó lett. / Ühüm! (gondolom a lyuk lett jó, nem Rókapapa, nem a kirendelés, nem az egész vakondtúrókáefté, na jó, az ásás is lehet jó - egy vakond ebben lehet szakember, pláne egy egész káeftényi. :) Igaz, hogy a hasonló ködösítés rutinos írók fogása, de mintha az első két mondatban (haladunk, haladunk ;)) túl lenne adagolva, mint zöld élőhalott koktélban az egyik titkos hozzávaló.

Este, amikor a rókacsalád mozgolódni kezdett, / (Elfúrták? :O) Miért kezdett el mozgolódni, mégse lett végül is egész jó? Néhol szűkös, döcögős, túl kacska(ringós) kényelmetlen, nem megfelelő a standard lakhatósági együtthatója?

- Menj, ébreszd fel a kicsiket, mindjárt indulunk... / Párbeszéd. Oda az elejére nem kötőjel kell, hanem gondolat. Menj, ébreszd - felszólítás - felkiáltójel (legalább egy, attól függ hány mondat is ez... na ja,... Ezt a hárompontozást gyorsan felejtsd el! (felejtsd, felszólítás, felkiáltójel), pláne egy (vagy nemegy) felszólító mondatban. Most akkor annyira tétován szólított fel Rókapapa, hogy nem érdemel felkiáltójelet, ellenben hárompontot...

- Ne, hagyd őket egy kicsit. / Khm, a jelek...

- Azért huszonegy gyereket felébreszteni nem kis dolog... / Látom, annyira nagy dolog, hogy jósokáig tart, amire figyelmesen utaltál a háromponttal :O Huszonhárom róka tuti nem fér lyukba, alakul az a járatrendszer. ;) (Olyan elágazós, nagyobb folyosókkal, kisebb termekkel, jameg hangulatos hálóteremmel, ahol hipp-hopp összejön az a huszonegy kisróka - feltéve ha Rókapapa és Rókamama kellően szexmániás, feltéve, ha nem találták őket, mert őket is elhagyták. Az elhagyott fa aljában hagyták el. Mert beleolvadtak a faunába, mint a bükk a flórába, mint a diósgyőrmezes srác fentebb.)

- Jó, meggyőztél! / Baszki, végre egy felkiáltójel! :D

Na, jöhet a következő bekezdés - mondjuk az is megérne pár bekezdést, hogy az első bekezdés miért ilyen, és hogy jó-e így.

Rókamama, aki egyébként az Erdei Divatlap főszerkesztője volt, elment, hogy felébressze mind a 21 kisrókát. / Nomármost, ne spórolj a karakterszámmal (jól jön ez majd később olyan pályázatoknál is, ahol nem igazán érzel rá, hogy most miafrancot írjak még kétezer karakterben, mert így még rövid), mert a., nem 21 kisróka, hanem huszonegy kisróka (máris plusz hét karakter - tudod, jól jön ez még később), b., huszonegy kisrókát időbe kerül felébreszteni hadd tartson ki addig a mondat! Az amelyikben a fene tudja miért kapjuk azt a pluszinformációt, hogy Rókamama az Erdei Divatlap főszerkesztője volt, lehet hogy azért, amíg azon gondolkodunk, hogy akkor most már nem főszerkesztő?, kirúgták?, azért rúgták ki, mert felelőtlenül viselkedik? (A mai világban huszonhárom kisrókát megcsinálni még egy szexmániás anyukának is felelőtlenség, pláne egy kétes főszerkesztői egzisztenciával és Rókapapával (rókapóz) a háta mögött.) (Bár, ha a huszonnégy kisrókát csak találták - mert őket is elhagyták.) (Az elhagyott fa aljában hagyták el.), szóval amíg olvasáskor mindezt végiggondoljuk, lesz ideje felébreszteni mind a huszonegy kisrókát! Feltéve ha ébresztés alatt nem csinálnak és vagy találnak Rókapapával újabb kisrókákat. ;)

Rókapapa a Bükkerdő és térsége Lakáshivatal ügyintézőjeként
működött, / Bizony egyes újabb típusú billentyűzeteknél szar helyen van az a fránya enter.

intézkedtek.Kicsit / Ellenben a space meg folyton bújócskát játszik, nem egyszerű dolog fellelni. :(

Kicsit összekapta magát, majd a reggelizőasztalhoz ült. / Mikor? Jelentésírás közben, rendőri intézkedés alatt, netán vissza valósidőben, amíg Rókamama a huszonhét kisrókával kapcsolatos ébresztőprojekten ügyködik?

A Főbükki Körúton szokás szerint hatalmas dugó volt, nehezen araszolva jutott el a hivatalba / Oké, azt már láttuk, hogy a bekezdésekkel bibik vannak, de itt már feltűnhetett volna neked, hogy nem kell vele spórolni. Csapj bele bátran (az enterbe (Most! :D) egy újba. ;)

Mókus végül nagy nehezen bevánszorgott. / Bár még nem ért véget a második bekezdés máris tobzódunk a szereplőkben. Mondjuk az a huszonkét kisróka lendített a dolgon, mégis kíváncsi vagyok, mindegyik fontos lesz a későbbiek során, vagy csak színes háttérinfó, mint eddig számos dolog/adat/félmondat.

Rókapapa csodálkozott: kollégája eddig sosem késett. / Én inkább máson csodálkozom. És nem azon, hogy eddig hosszabb ez a hozzászólás, mint maga a mű - ez az első két mondat után már várható volt, mint a dombitörpe rókája huszonnyolc kisró... zöld élőhalott koktél után.

- Nocsak, hogyhogy késtél? -érdeklődött. / Az nem probléma, hogy nem közlöd ki érdeklődött, mert ez adódik az előzőekből. A probléma már megint a gondolatjel, meg a space. Hümm, a Gyíkot eddig hányszor tanulmányoztad? (Nem azt a gyíkot, amelyet a fenti dombitörpe a Nyakonöntött Próbagoblin Szolgáltatóház kerthelyiségének egyik a folyamatos kihasználtság során koptatott padjáról lerókázott.)

- Nem.- nevetett Rókapapa. / Központozási hiba. (Lásd a gyíkot! (a másikat))

- Három-kettő. Az utolsó percekben szépítettünk.
- Ki volt az ellenfél?
- A Fokföldi Farkasok.
- Jó, hogy vertük őket. Ciki lett volna a döntetlen.
/ A fentiekből tisztán megfigyelhető, hogy Sajgó Ülepű Mókus barátunk nincs otthon a sportban és az értő szurkolásban. Ugyanis ha a csapata az utolsó percekben szépített 3:2-re, azt csak 3:1-ről tehette, mivel szépített és nem vezetést szerzett 2:2-es állásnál. Ellenben, ha Rókapapa az ellenfél, azaz a Fökföldi Farkasok szurkolója (többes számot használ - vertük -, ami arra mutat, magáénak érzi a Fokföldi Farkasok csapatát), ekkor ugyanis Sajgó Ülepű Mókus csapata szépített (3:1-ről 3:2-re), Rókapapa csapata - a Fokföldi Farkasok - pedig nyert. Ez a felállás viszont problémákat szülhet a későbbiek során egy közös munkahelyen. :O Pláne, ha Rókapapa a Fokföldi Farkasok ultra csoportjának a szélsőséges tagjai közé tartozik - bár ez eddig még nem derült ki róla, több lényegtelen dologgal ellentétben. ;)

Ezután neki láttak a fácáncsaládnak / nekiláttak

Ez a társaság még egyetemen haverkodott össze, aztán végül utána is barátok maradtak / A végült húzhatod, majd máshol bepótolod a karakterhiányt. Nem a szereplőkét, azok látom jönnek csőstül. :D

- De még mennyire. - bólintott Szarvas, majd elkezdett ropogtatni egy nagy adag harmatos füvet /
- De még mennyire! - bólintott Szarvas, majd ropogtatni kezdett egy nagy adag harmatos füvet, vagy
- De még mennyire! - bólintott Szarvas, majd egy nagy adag harmatos füvet kezdett ropogtatni

- Te jó ég, miről írtatok? - érdeklődött Mókus. / Hát Sajgó Ülepű Mókus haverunk a számból vette ki a szót, mert én is kíváncsi vagyok már, mi fog ebből kisülni. ;)

- Derék munka volt, barátom. - dicsérte meg Rókapapa. / Megint központozás.

- Ohó, most hál'istennek nem én mentem házhoz. A rendőrök leadták nekünk a drótot, aztán a többit rájuk hagytuk. Én csak a papírmunkát végzem. - Vadkan ennek kíséretében kiköpött egy jókora makkhéjat. / Itt remélem nem csak véletlenül találtad el a helyes formulát. ;)

- Én az ingatlanügynökséggel tárgyaltam. Kérdezték, hogy nincs-e szabad lakásunk. - szólt Pele. / Megint nem jó.

- Teknőséket kimosta a vihar a mocsárból. / Ez viszont anomália gyanús. A mocsár azért mocsár, mert lefolyástalan terület. Ha viharozik, max. megnő a mocsár területe, szerintem a plusz vízmennyiség erős széllel karöltve sem tud teknősöket kimosni - se huszonkilenc kisrókát. (Csak a teknősök ruháját.)

Ezután csendben eszegették az otthonról hozott ebédet. Róka két nagy tyúkot fogyasztott, Vadkan egy kis makkfőzeléket, kéregpogácsával, Pele egy kisebb mogyorón rágódott, Mókus szintúgy, Szarvas pedig egy kis deres füvet rágcsált. / Hát a történetben meglepő nagy fordulat is sincs; nem etettél meg Rókapapával egyetlen kisebb méretű jellegtelen, ágyútöltelék mellékszereplőt sem.

- Hogy vagy, / A bajok fokozódnak. :(

- én is! / Viszont kitartóak. Te az vagy? :)

-Szia! /Az űr (space) hiánya kitartó(an jelentkezik újra, s újra).

Rókapapa gyorsan befejezett még egy táblázatot, aztán elhozta a gyerekeket
az iskolából, / Mintha ez a sortörés is régi ismerősként üdvözölne.

Na, a befejezés viszont szót sem érdemel.

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

k, 2017-09-12 17:36 Dom Wolf

Dom Wolf képe

Craz elég alaposan kivesézte az irásod, így én már nem akarok pecsenyét sütni belőle. A jóval kezdve: szerettem a karaktereket. Tök jó mesekarakterek. Emellett még a felvázolt környezet is tetszett, az erdei megnevezésekkel, lakhelyekkel, az állatok ételeinek leírásával, stb.
Ami rossz volt, az minden más. A második mondat annyira értelmetlen, hogy majdnem abbahagytam az olvasást, de jó volt az írás címe, így folytattam. A központozásról és az írástechnikáról már esett szó, így ezt nem bántom, viszont a történetedet sem értem, egyszer a róka feladata volt a nyuszt-ügy jelentésének megírása, utána pedig azt írtad, a vadkan és a szarvas csinálta meg. A végéről pedig csúnyán lemaradt a tanulság/csattanó.

k, 2017-09-12 21:45 Kentaur

Kentaur képe

Hát ez olyan Balló Norbis...

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

k, 2017-09-12 21:57 craz

craz képe

Azért annál jobb - pl. helyesírásilag. ;)

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."