A Három Faj mítosza

Réges-régen, még valamikor az idők kezdete előtt nem létezett más, csak a Sötétség; és valahol a mélyén öntudatlanul szunnyadt a Halál. A világ mozdulatlan volt és békés, nem volt semmi, csak a homály ölelése.
Nem tudni, meddig volt ez így; csak annyit, hogy sok millió év után a Halál hirtelen felébredt álmából.
A Halál természete az, hogy pusztítson, hogy mindenből létrehozza önmaga ellentétét. Így hát, ösztönének engedelmeskedve ölni akart. Körülötte azonban nem létezett más, csak a Sötétség, így az ő szövetét döfte át, létrehozva ezzel a Fényt.
A Fény pedig, bár aprócska volt, alig nagyobb, mint egy gyertya lángja, mégsem volt gyenge. Ő mindig el tudta űzni a Sötétet, az pedig minden erejét latba vetve sem tudta kioltani őt. Ráadásul a Fény is megszülte a benne rejtező Életet, igaz, hiába, mert rajta mindig felül tudott kerekedni a Halál.
A Halál immár rádöbbent, mit tett, de későn: testvérének nem tudta visszaadni egykori hatalmát. Így hát engesztelésként ajándékot adott neki: olyan teremtményeket, amelyek istenüknek tartották őt, és egy helyet, ahol lakhattak. Ezek a teremtmények bölcsek voltak és örök életűek, testük pedig gyönyörű, akárcsak magáé a Sötété.
A Sötétség megbocsátott meggondolatlan fivérének, és sokáig békében felügyelte ajándékba kapott lényei életét. De eljött egy nap, amikor az Első Faj ezekkel a szavakkal szólította meg őt:
- Mind egyormán tökéletessé lettünk teremtve, ahányan csak vagyunk. Senki sem feljebb- vagy alábbvaló a másiknál. Adjatok hát nekünk szolgákat, akik felett uralkodhatunk!
A Sötétség rábólintott a kérésre, és öccse így újabb teremtményeket alkotott. Nem alkotta őket olyan hibátlanná, mint az elsőket, de nem sokkal maradtak el azok mögött. Így hát nemsokára ők is elégedetlenkedni kezdtek.
- Miért szolgálnánk testvéreinket? Hiszen ugyanúgy a Halál gyermekei vagyunk mindannyian!
Ekkor a Fény, aki már régóta tervezte, hogy beleavatkozik a testvérek művébe, fondorlatos tervet eszelt ki. Gyermekét, az Életet küldte el a marakodó teremtményekhez, hogy új szolgákat ajánljon fel nekik. Azok gyengék lesznek és esendőek, ígérte, ők pedig uraik lesznek örök időkön át.
A teremtmények boldogan igent mondtak az ajánlatra, de nem tudták, hogy az Élet milyen képességgel látta el a Harmadik Faj lényeit. Bár arra nem volt képes, hogy a Haláltól megvédje őket, ezért rövid életűek voltak, de gyermekeket nemzettek, és lassan elfoglalták a Földet.
Az Első és a Második Faj segítséget kért volna a Sötétségtől és a Haláltól, de azok ezt válaszolták:
- Telhetetlenek voltatok és hiszékenyek. Elárultatok bennünket, akik segítettünk nektek. Így hát mától fogva, büntetésül új nevet és feladatot kaptok.
- Ti, akiket először teremtettem – kezdte a Halál -, mától fogva a Vámpír nevet viselitek. Az én nevemben kell az Embereket, az Élet fiait pusztítanotok. Azért, hogy kövessétek ezt a parancsot, arra ítéllek benneteket, hogy létezéseteket csak az ő vérük által tarthassátok fenn.
- A Fény pedig elpusztít majd benneteket. Amikor én nem borítom rátok védő palástom, álomtalan álomban kell szunnyadnotok – tette hozzá a Sötétség.
A Halál aztán így szólt a Második Fajhoz:
- Titeket pedig mától Alakváltónak szólítanak. Minden éjjel, amikor a Sötétségben is ott ragyog a Fény szolgája, a Hold teljes korongja, elveszítitek öntudatotokat, és szörnyetegként kell az Emberek vesztére törnötök.
- A halandók rettegnek majd tőletek, megpróbálnak elpusztítani, mi pedig nem vigyázunk rátok többé – mondta a Sötétség. - De hogy ne tűnjhessetek el a Föld színéről, ha az Emberek között magatokhoz méltóra találtok, gyilkos harapásotok mellétek emelheti őt.
Így született meg a három Faj és harcolnak azóta is szakadatlanul.

4.166665
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4.2 (6 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2010-05-06 10:54 Blade

Blade képe

Ez is tetszett, rövidke, frappánska.

cs, 2010-05-06 21:58 Creideiki

Creideiki képe

Nagyon ügyes, gratulálok. Kellemes teremtés mítoszos nyelvezete és hangulata van, és valóban frappáns, kerek. Pont annyi amennyinek lennie kell, nem több, nem kevesebb. Ötölöm.

Nem volt aranykor.

cs, 2010-05-06 22:30 Urbatorium

Urbatorium képe

Nagyon tetszett! Nincs túlspilázva, de megvan a hangulata, kreatív és ötletes. 5*  :)

*****

Az egyetlen igaz tanulás: a lényünkben szunnyadó tudás tevékennyé ébresztése.

Weöres Sándor

szo, 2010-05-08 13:07 Obb_régi

1

 

"A világ mozdulatlan volt és békés," - felsorolás: mozdulatlan és békés volt

"A világ mozdulatlan volt és békés, nem volt semmi, csak a homály ölelése." - szóismétlés: volt-volt

"Nem tudni, meddig volt ez így" - így már nagyon sok a volt

"hogy pusztítson, hogy mindenből létrehozza önmaga ellentétét." - ahogy a hogy is

"bár aprócska volt, alig nagyobb, mint egy gyertya lángja, mégsem volt gyenge." - ennyi volttal áramot lehetne fejleszteni

"Ezek a teremtmények bölcsek voltak és örök életűek," - felesleges az Ezek, még egy volt és abbahagyom egy csillagot adva

Sokszor az az új mondat kezdete ugyanaz, amivel az előzőt befejezed

Meg volt a volt, így sosem tudom meg, a vége mi volt.

szo, 2010-05-08 09:54 Roah

Roah képe

Bezony-bezony, Obbnak tényleg igaza van. Az a rengeteg volt, és hogyozás a történet gördülékenységének rovására ment. Húzogasd ki, és fogalmazd át a mondatokat nélkülük. Van az elején egy mondat, amit egyátalán nem értek:

"A Halál természete az, hogy pusztítson, hogy mindenből létrehozza önmaga ellentétét. Így hát, ösztönének engedelmeskedve ölni akart. "

Ez nekem nem kerek. Miért hozná létre önmaga ellentétét a halál?(a halál ellentéte az élet, nem?) Mi a célja vele? Az ösztöne sem teljesen világos. Gondolom a halál ösztöne az "ölés". De ez nem önmaga ellentéte, nem? Azért is akasztott meg, mert az első mondat után azt írod: "így hát". Faramuci nagyon. :)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2010-05-08 11:16 Mme Morgue

Igazad van, lehet, hogy az én felfogásom nagyon filozofikus: a halál maga az ellentét... És igen, a halál ellentéte az élet: ergo az élet a halál halála... A legegyszerűbb hasonlat erre az, hogy a legtöbben az éjszakát tekintik halál-szimbólumnak. És ha hajnalodik, akkor nem az éjszaka hal meg?

Tudom, bonyi... De tényleg ennyi az üzenete - számomra a halál a dolgok ellentétbe fordulását jelenti.

szo, 2010-05-08 11:49 Roah

Roah képe

Aha, azt hiszem értem, mire céloztál. A magyarázat nem komplikált, sőt!:) Csak számomra a kiemelt mondat nem volt ennyire kézenfekvő.:)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2010-05-08 12:29 Álfröðulson

Álfröðulson képe

Az elejét jobban átgondolhattad volna. Nem létezett más csak Sötétség, de abban mégis van Halál. Meg hogy az is miért aludt és ébredt fel? De mítoszként elmegy, filozófiának annál kevésbé.

szo, 2010-05-08 22:14 Liliana

Liliana képe

Egyetértek a voltozás engem is zavar. A végén nem felszólítja a Halál a második és harmadik fajt? Akkor viszont "!" a mondatvég.

Egyébként a sztori tetszik.

Barátsággal: Liliana

Érezd, ahogy a szavak hangjegyekké válnak, és végül láthatóvá válik előtted a dallam!
"Jó boszorkány vagyok, és legyőzöm a gonosz banyákat!"

h, 2010-05-17 01:14 Györeizé

Györeizé képe

Hm, nem rossz, de nekem (hangsúlyozom: nekem) picit "szűk": ha már túl vagy a görög mítoszok panteonjain, istenestül-félistenestül-titánostul, ha már megvolt a Szilmarilok, a keleti istenek-démonok tengernyi hada, az északi, közép-amerikai vagy akár az ausztrál teremtésmítoszok, akkor picit kevés ez a három faj. Remélem, ez nem hangzik nagyképűen; arra gondolok, hogy az ugyan tetszik, hogy egy nagyobb szabású képet adtál a három faj kapcsolatának, de túl nagyot, szerintem. Persze gondolkodhatunk analógiákban, és ha azt vesszük, hogy mondjuk Zeusz és kompániája az emberek imádatán és félelmén élősködött (mint ahogy pölö a Titánok harca c. film is ecseteli), akkor akár ők is tekinthetők vámpíroknak a maguk módján... :) Szóval, vehetjük úgy, hogy a világban keletkezése óta jelen van az entitások egymáson élősködése és egymás életének "elszívása", valamint az is, hogy "nem minden az, aminek látszik" (ez kapcsolható az alakváltókhoz). Ily' módon helytálló.
De nem okoskodok tovább; viszont nem is értékelem, mert bár nekem ugyan nem teljes ez a kép, viszont - leginkább, mivel fantasy - mondhatod azt, hogy ez egy általad kreált világ, és ez így teljes, és pont. :) És ez így is van. Mindenesetre elfilóztatott picit, és ezt kösz! ;)

**********************************
A véleményem, az szubjektív.

k, 2010-05-18 13:56 Mme Morgue

Hmm, hát te is elfilóztattál... :D Egyébként ezt a részletet egy hosszabb történetből "vágtam ki", ahol az egyik főhős meséli el. Egyszerűen töröltem a narrációt, mert úgy éreztem, hogy önmagában is megállja a helyét, és a körítés csak bezavarna. Bár nem "általam teremtett" világban játszódik, olyan értelemben, hogy - sajnos, főleg az utóbbi időben - jópár olyan történet van, melynek "szereplőgárdája" ebből a három fajból kerül ki, és slussz. Szóval, így teljes, de csak félig általam kreált :D

(Narrációs verzió itt. Ugye, hogy hülyeség így? :D)

szo, 2010-05-22 08:27 Sólyom László

Sólyom László képe
4

Érdekes történet volt, tetszett!

_________________________________________

"a leírt szavakban rejlik az igazi varázslat"

h, 2010-11-08 12:53 BáróTornádó

BáróTornádó képe
5

 Adtam egy ötöst. Belekukkantva a többi írásodba, látható, hogy ez a heroikus vámpír-katartikus (új szó, én alkottam, de jó) a Te világod. Én sci-fi őrült vagyok legalább harmincöt éve, de miattad már látom, hogy van átfedés a két stílus között.

Süss fel Én! Fényes Én!
Kertek alatt a ludaim megfagyÉn...

p, 2010-11-12 13:26 Mme Morgue

 Köszönöm!  Kifejted bővebben, hogy mit értesz "heroikus vámpír-katartikus" (tényleg jó szó) alatt?

p, 2010-11-12 14:29 BáróTornádó

BáróTornádó képe

A regényrészleted olyan a vámpír-irodalomban, amilyet a sci-fiben a soft és a cyberpunk közötti művek közül ismerek. Pld:

www.polc.hu/szerzo/lois_mcmaster_bujold/

Süss fel Én! Fényes Én!
Kertek alatt a ludaim megfagyÉn...