A démon és a vadász

Homály borult a városa fölé. Az ég beborult és elsötétedett. Az esőfelhők mind összegyűltek, és úgy tűnt, már nem tartanak soká. A kihalt utcákat gyéren világította meg a Nap halovány fénye.

Egy kislány bújdosott az egyik hideg sikátorban, reszketve, levegőért kapkodva. A szemei vérben úsztak, pupillái összeszűkültek. Lassan teljesen önkívületi állapotba került. Sápadt arca fürkészve nézte az utca végét. Tudta, hogy valaki követi. Valaki, aki csak arra vár, hogy átszúrhassa a kést a mellkasán.

-Merre vagy? Úgy sem rejtőzhetsz előlem!-hallatszott egy gúnyos, fiatal női hang. A kislány összerezzent. A mellkasába hirtelen szúró fájdalom nyilalt. Mintha valaki belülről akarná összeroppantani. A kínzó érzés nem akart múlni, egyre inkább a hatalmába kerítette a lány testét. Mindene fájt, végtagjait nem tudta mozgatni. Legszívesebben ordított, sikított volna, hisz' a nem múló nyomás a bordáira nehezedve kínozta tovább. Még három percig ellenállt, aztán eszméletét vesztve huppant a földre.

Időközben az eső is eleredt. A szűk utcában ájultan feküdt a gyermek. Az esőcseppek halkan kopogtak a palatetőn, majd lassú szitálásból egy pillanat alatt vihar kerekedett, és vele együtt érkezett a mennydörgés és a villám is. A szél egyre hangosabban fütyült, mire a kislány végre magához tért. Kinyitotta szemeit, melyek vörösen világítottak a koraesti szürkületben. Semmiféle érzelem nem ült ki az arcára. Tekintete fagyos volt. Lassan feltápászkodott, majd betörte a legközelebbi ablakot, és egy jókora üvegdarabbal a kezében sétált tovább. Tenyerén lassan csordogált a vér, de arca továbbra is rezzenéstelen volt.

-Hát itt vagy!-kiálltott valaki a háta mögül. Megfordult, és egy hosszú, szőke hajú, húsz év körüli lányt pillantott meg. Kezében ezüst markolatú kardot szorongatott. Kétségtelen, ez a lány üldözte őt.-Mit akarsz ettől a szerencsétlen kisgyerektől? Démon létedre nem vagy túl okos.-gúnyolódott a fegyverét végigkarcolva az aszfalton.-Választhattál volna erősebbett is.. Gyorsabbat is... De neked pont egy kisgyerek testét kellett elvenned?

-Ne aggódj, nem lesz olyan egyszerű dolgod, Démonvadász...-vágott vissza a gyerek hozzá nem illő mély hangon, majd gonosz mosolyra húzta a száját.

-Csak nem képzeled, hogy egy nyolcéves kislány fog engem megállítani?! Tudod te, hány hozzád hasonlóval végeztem már?-ordított tovább a fegyveres lány. A démon tett még két lépést a vadász felé, majd megállt. Hirtelen felindulásból eldobta az üvegdarabot felé, ami szélsebesen szállt. A lány hiába lépett odébb, így is eltalálta, mély sebet ejtve az arcán. Nem törődött vele, odarohant a démonhoz, és a pólójánál fogva felemelte.

-Számodra nincs tovább!-rivallt rá, majd egy határozott mozdulattal belefúrta a kardot a hasába. Ekkor azonban a szörny felszabadította a kisgyermek lelkét, és hagyta, had érezze ő a fájdalmat. A kislány könnyeitől fuldokolva nézett a vadászra, aki hűvös, mégis szomorú arccal tátogta: Sajnálom... Kihúzta a pengét és a megszállott holttest az aszfaltra zuhant.-Szóval így gondolta, hogy nem lesz egyszerű dolgom.-szólt halkan a démonvadász egy utolsó pillantást vetve a földön fekvő gyermekre, és elfutották a könnyek a szemét...

3.5
Te szavazatod: Nincs Átlag: 3.5 (4 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2013-05-23 16:41 craz

craz képe

Homály borult a városa fölé. / Kinek a városa? A bekezdésből nem derül ki, a következőben pedig egy kislány van, neki?
Az esőfelhők mind összegyűltek, és úgy tűnt, már nem tartanak soká. / Feloszlanak? Akkor mire fel ez a nagy sötét?
A szemei vérben úsztak, / szeme vérben úszott - szokásos kezdő hiba
Sápadt arca fürkészve nézte az utca végét. / (?)
Valaki, aki csak arra vár, hogy átszúrhassa a kést a mellkasán. / Akkor miért valaki, ha ilyen konkrét infóval rendelkezik a közejövőbéli terveiről?
-Merre vagy? / lásd sok-sok helyen a párbeszédről és a központozásról
A kislány összerezzent. / Ez mehet nyugodtan új bekezdésbe, így túl zsúfolt.
A mellkasába hirtelen szúró fájdalom nyilalt. / Lehet valami, ami lassan szúr?
Mintha valaki belülről akarná összeroppantani. / Ha összeroppantás, akkor miért szúrás?
Kinyitotta szemeit,
de arca továbbra is rezzenéstelen volt. / volt, volt
a fegyverét végigkarcolva az aszfalton / nem semmi aszfalt, ha végigkarcolja a kardot. :)
tett még két lépést a vadász felé, majd megállt. Hirtelen felindulásból eldobta az üvegdarabot felé, / felé, felé miért csak felé dobta?
határozott mozdulattal belefúrta a kardot a hasába. / ? :O miért nem szúrta?
Kihúzta a pengét és a megszállott holttest az aszfaltra zuhant. / Nem a holttest lett megszállva, hanem a még élő gyerek. Itt a halál után benne marad a démon?
Szóval így gondolta, hogy nem lesz egyszerű dolgom.-szólt halkan a démonvadász egy utolsó pillantást vetve a földön fekvő gyermekre, és elfutották a könnyek a szemét... / Ez lenne a befejezés? Hát, ami reményt keltő benne, az a végén a szemét - hogyhogy itt nem rontotad el? :P :)

Mivel első írásod itt kiteszem, de elküldelek gyíkot olvasgatni, oké? :)

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

cs, 2013-05-23 19:18 XDestinyX

XDestinyX képe

Köszönöm a kritikát, ígérem, átnyálazom a gyíkot.
Legközelebb jobban figyelek majd.

XDestinyX

cs, 2013-05-23 19:37 Frostler (nem ellenőrzött)

4

Szia!

Meg kell mondanom, a történet első fele egyáltalán nem tetszett. Nem csak a helyesírási hibák miatt, hanem azért, mert végig az volt az érzésem, hogy egy tucattörténetet olvasok, egy sablonos fantasyt démonokkal.

A második fel viszont megdöbbentett. Az utolsó bekezdés fájdalmasan gyönyörűen ragadja meg a cselekmény lényegét, egészen új megközelítésből tárva elénk dámonvadászos történeteket. Ez a néhány sor új szintre emelte az írást, ami így majdhogynem kiváló lett! :)

Gratulálok! :) Remélem, minél előbb lesz lehetőségem újra olvasni egy történetet Tőled! :)

cs, 2013-05-23 21:18 Kentaur

Kentaur képe

Üdv a Karcon!

Sajnos vannak erős stílusbeli és helyesírási hibák is.
Ilyenekre gondolok, mint a "Még három percig ellenállt, aztán eszméletét vesztve huppant a földre." Az ember önkéntelenül is elképzeli, ahogy valaki ott áll stopperrel, és méri az időt. :-D
Ha leírsz valamit, olvasd át úgy, lehetőleg hangosan, mintha most tennéd először, kívülállóként. Aminél fölmerül, hogy miért is fontos ez egyáltalán, azt húzd ki!
Visszatérőnek tűnő helyesírási hibáid miatt (pl: had, az egy sereg ember fegyverrel - ilyenkor: hadd) javaslom az értő olvasást, a központozásban is segíteni fog. Ha ezek megvoltak, akkor majd kiforrhat a stílusod, ha van neked olyan, eldönthető, hogy érdemes-e írnod.

Floster:
A rossz ízlés végül is még nem bűn, valóban, de egy idő után káros a közösségre. (Elnézést a szerzőtől, de ő is tudja szerintem, hogy itt most még nincs mit dicsérni, pláne nem szuperlatívuszokban.)

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

cs, 2013-05-23 21:26 Frostler (nem ellenőrzött)

Szia!

Szerinted rossz az ízlésem. Nyilván olyan embert is tudnánk mutatni, aki szerint nem. Nem vagyunk egyformák, ezzel nincs is semmi baj. Viszont őszintén mondjátok meg nekem, szerintetek ez a puszta tény feljogosít valakit arra, hogy egy olyan jelzőt vágjon képembe, ami fentebb olvasható? (most inkább nem írnám le) Mert szerintem egy magára valamit adó ember nem beszél így mással. Főleg nem egy olyan oldalon, ami az önkifejezésről és az irodalomról szól.

cs, 2013-05-23 21:37 Kentaur

Kentaur képe

Sajnos kapásból tudok mondani jó pár tagot ( nagyjából az összes "régit", akik gyakran járnak fel ide) , akik szerint szintén sűrűn szoktál indokolatlanul dicsérni. Igazán nagyon jó írások mellett pedig sosem látom a neved. Ezt csak te tudod eldönteni, miért van ez, talán lágyszívű vagy és szereted így biztatni a kezdőket. Az a gond, hogy ez csak árt nekik.
A rád szólás valóban nem volt méltó az oldalhoz, a szerkesztő is csak ember, hibázik néha.
A többit javaslom privátban elintézni az érintettekkel, hogy ne legyen szétoffolva a mű. Engem is megkereshetsz, ha nem értesz valamit, legfeljebb átirányítalak egy adminhoz, ha meghaladja a hatásköröm (ami önszántamból csak a régi bútordarabé)

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

cs, 2013-05-23 21:42 Frostler (nem ellenőrzött)

Értem, pont ezt mondtam az előbb is. Én is tudnék mondani kapásból embereket, akik szerint meg helytálló véleményeket fogalmazok meg, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy nekik lenne igazuk. Szerinted ezzel ártok a szerzőknek (nyilván van, akinek igen), de ismerek olyan nembert, aki az én bíztatásom hatására fejlódött egyre jobbá, és ennek hatására mai napig foglalkozik az írással. Én ilyen vagyok, biztos van, akinek nem tetszik, de lehetetlen is mindenkinek megfelelni. Mint már mondtam, külöbözőek vagyunk, és ezzel nincs is baj.

Látod, Veled korrektül, emberi módon meg tudom beszélni a nézeteltéréseket. Korábban azt gondoltam, ezen az oldalon ez az általános módszer az esetleges konfliktusok kezelésére. Őszintén remélem, hogy nem tévedtem.

cs, 2013-05-23 21:58 Kentaur

Kentaur képe

Ha már maradt a mű offolása:
Nézd, Floster, alkalmazkodnod kell az elfogadható és alátámasztott szokásokhoz egy adott oldalon. Eddig én is szépen szóltam, de én meg úgy látom, ezzel sem tudjuk megbeszélni a dolgot.
Arról van szó, hogy itt az a szokás, hogy nem dicsérjük, ami nem jó, hovatovább felismerjük, ami nem jó, és szólunk érte. Az adott részlet tényleg nem jó, még tartalmilag is kétséges. A dicséretet minálunk ki kell érdemelni, de tudhatja is, akit megdicsérünk, hogy na most fejlődött.
Te pedig ebbe az eddig nagyon szépen bevált hagyományba rondítasz bele. És tetszhet is persze, ami nekünk nem, de akkor mondd is azt: ez a rész tartalmilag nekem tetszett.
Ebbe így senki nem fog belekötni, de te valóban túlzó jelzőkkel és mértéktelen dicsérettel illetted az erősen kétséges írásokat, különösebb megalapozás nélkül. (Mi sem mondjuk, hogy ez rossz, ha nem indokoljuk meg alaposan, amilyen alaposan az írónak szüksége van rá persze.)
Egyszóval itt nem ízlésekről és pofonokról van szó, hanem az írópalántáinkkal való egységes bánásmódról, hogy tudja szerencsétlen, merre kapja a fejét.
Érted már?

(És most kénytelen vagyok megadni magam a fránya láznak, és egy aszpirin társaságában részemről elnapolni az érdekegyeztetést.)

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

cs, 2013-05-23 22:46 Frostler (nem ellenőrzött)

Természetesen értem, és sok dologban igazad van. Ezt elfogadom.

cs, 2013-05-23 22:57 Frostler (nem ellenőrzött)

A jövőben majd igyekszem ennek megfelelni

p, 2013-05-24 15:34 Obb

"Homály borult a városa fölé. Az ég beborult és elsötétedett. Az esőfelhők mind összegyűltek" - valószínűleg paródia lesz vagy kisgyermekeknek szóló mese, ha háromszor magyarázza el az elején a mű, hogy mi történik, bár a homály nem tudom, mit keres itt, gondolom hatást próbál kelteni, csak az a gond, hogy ellenhatást kelt, mármint ezt el nem kellene olvasnom hatást

"városa" - gondolom ő a hűbérura vagy a polgármestere, azért a városa

"Az esőfelhők mind összegyűltek, és úgy tűnt, már nem tartanak soká." - azaz feloszlanak?

"A kihalt utcákat gyéren világította meg a Nap halovány fénye." - homályos, beborult, sőt elsötétedett, na akkor gratulálunk a Napnak, mert kemény legényke, hogy még így is világít (most már biztos, hogy paródia)

"Egy kislány bújdosott az egyik hideg sikátorban" - rövid u, és stílusidegen, és nem igazán a legjobb szó sem, bujkált, de még ez sem a legjobb szó, mert ez folyamatos cselekvést fejez ki, hanem csak megbujt az a kisleány

"A szemei vérben úsztak, pupillái összeszűkültek." - egyesben, amúgy veszett volt?

"Sápadt arca fürkészve nézte az utca végét." - az arcok nem néznek

"Tudta, hogy valaki követi. Valaki," - felesleges a második valaki

"-Merre vagy? Úgy sem rejtőzhetsz előlem!-hallatszott" - három szóközhiba (nálam már egynél megkérdezik, hogy visszadobjam?) komment az első mondat után

"A mellkasába hirtelen szúró fájdalom nyilalt. Mintha valaki belülről akarná összeroppantani." - nyilallt, hát meg a szúró fájdalom, hogy jön össze egy összeroppantással? arról nem is beszélve, hogy később nyomja is az a szúró fájdalom

"Még három percig ellenállt, aztán eszméletét vesztve huppant a földre." - biztos stopperolva lett, várjá, várjá, még tíz másodperc... kilenc... zéró, na most ájujá! De aztán nekem el ne vágódj, csak szépen huppanjá!

"Időközben az eső is eleredt. A szűk utcában ájultan feküdt a gyermek." - az időjárás és helyzetjelentés két felesleges mondata

"-Hát itt vagy!-kiálltott valaki a háta mögül. Megfordult, és egy hosszú, szőke hajú, húsz év körüli lányt pillantott meg. Kezében ezüst markolatú kardot szorongatott. Kétségtelen, ez a lány üldözte őt.-Mit akarsz ettől a szerencsétlen kisgyerektől? Démon létedre nem vagy túl okos.-gúnyolódott a fegyverét végigkarcolva az aszfalton.-Választhattál volna erősebbett is.. Gyorsabbat is... De neked pont egy kisgyerek testét kellett elvenned?" - kiáltott, különben kérdés: ki állt ott? erősebbet, szóközhiányok, rossz tagolás, stb., ha eddig kibírtam volna, itt már mindenképpen a visszadobás mellett döntöttem volna

"-Ne aggódj, nem lesz olyan egyszerű dolgod, Démonvadász...-vágott vissza a gyerek hozzá nem illő mély hangon, majd gonosz mosolyra húzta a száját." - szóközhiányok, és nem a gyerek vágott vissza

"-Csak nem képzeled, hogy egy nyolcéves kislány fog engem megállítani?! Tudod te, hány hozzád hasonlóval végeztem már?-ordított tovább a fegyveres lány. A démon tett még két lépést a vadász felé, majd megállt." - szóközhiányok, rossz tagolás, végre nem a kislány cselekszik, mint az előbb

"Hirtelen felindulásból eldobta az üvegdarabot felé, ami szélsebesen szállt." - hirtelen felindulás, ezt majd a tárgyaláson enyhítő körülménynek veszik

"odarohant a démonhoz, és a pólójánál fogva felemelte." - ez itt a reklám helye: a mi általunk gyártott pólók még a démonvadászok markainak is ellenállnak :)

"-Számodra nincs tovább!-rivallt rá, majd egy határozott mozdulattal belefúrta a kardot a hasába." - akkumulátoros behajtó segítségével fúrta be, gondolom

"Ekkor azonban a szörny felszabadította a kisgyermek lelkét, és hagyta, had érezze ő a fájdalmat." - szörny, aki visszaadja az életet, hogy a sereg maga érezhesse a fájdalmat

"hűvös, mégis szomorú arccal tátogta" - ez már csak hab a tortán

" Sajnálom... Kihúzta a pengét és a megszállott holttest az aszfaltra zuhant.-Szóval így gondolta, hogy nem lesz egyszerű dolgom.-szólt halkan a démonvadász egy utolsó pillantást vetve a földön fekvő gyermekre, és elfutották a könnyek a szemét..." - írásjelhiány, rossz tagolás, felesleges mondatzárás, stb., és még pár sejtelmes pont a végére.

Hát mit ne mondjak, van itt minden, mi szem szájnak ingere, szóval engem inkább fájdalmasan, mintsem gyönyörűen érintett meg, azt viszont aláírom, hogy új szintre emelte az írást, csak erről a szintről nem beszélnék szuperlatívuszokban, ezért meg is értem, hogy egy ilyen írás alatti méltatás kiveri a biztosítékot.
Ha máskor dicsérsz ilyen magasztosan, akkor sincs gond (nem elmenni kell), csak pár apróságot azért vess a TSz. szemére is, különben elhiszi, hogy jó úton halad, pedig az adott ábra azt mutatja, hogy szinte egy épkézláb mondatot sem sikerült alkotnia.

k, 2013-06-11 17:06 XDestinyX

XDestinyX képe

Elnézést, hogy ilyen későn írok, sajnos nem nagyon volt időm felnézni ide. A kritikákat köszönöm, igyekszem tanulni a hibáimból, és legközelebb nem elkövetni őket. Így visszaolvasva, tényleg sok hülyeséget írtam, de mentségemre legyen szólva, csak 14 éves vagyok, még sokat fogok fejlődni.

XDestinyX

p, 2014-01-03 22:40 Lillyan

Lillyan képe
3

Nekem tetszett

"A nevem?Carla Lorendey a Farkaslány."