Önfejlesztés vagy önámítás?

Önfejlesztés vagy önámítás?

Kevés kivétellel miden ember felteszi magában a kérdést, hogy „ki vagyok én” és „hová tartok”, „mik a céljaim és álmaim”, „mik a jó- és rossz tulajdonságaim”?
A modern gondolkodásmód és napjaink, népszerűnek és egyesek által „Szentírásnak” tartott önmegvalósító, önfejlesztő könyvei, valóban az önfejlesztést segítik helyes mederbe terelve ezáltal életünk folyóját? A folyót mely néha oly nyugodtnak tűnik, s melynek felszíne alatt ezernyi kérdés és kétely kavarog. Ki adhat kérdést a válaszokra? Egy könyv, mely valaki más érzéseiből született?
Én csak egy ember vagyok a sok közül, nem vagyok különleges, nem vagyok szép, sem átlag felett okos. Egyáltalán mit is jelent az, hogy átlagfeletti, ki és mi határozza meg az átlagot? Az átlag nem egy szilárd szemmel látható vonal, hanem egyfajta egyenlítő. Nem egy szilárd, Földet keresztülszelő betonfal, soha nem láttam, de tudom, hogy ott van, mert térképek jelölik és ezt mindenkinek el kell fogadni, nincs beleszólás.
Átlag… Hogy döntöd el, hogy átlagos vagy, vagy átlag alatti? És ha éppen csak a határon vagy akkor ki vagy rekesztve, mert sehová sem tartozol igazán?
Az én értékrendszerem nem ebben a rendszerben mérendő.
„Minden relatív”, szól az ősi igazság „tökéletes ember nem létezik”, hangzik egy másik. Nagy igazságok ezek.
Te döntöd el hogy a jót vagy a rosszat látod meg az emberekben, én mindkettőt. Nem akkor vagy jó, ha mindenkiben csak a jót nézed, hanem ha a jót nézed, a rosszat pedig elfogadod. Gyakran ez az ember hangulatától is függ, szerintem nem létezik optimista vagy pesszimista ember. Az emberi lény, az emberi érzések sokkal bonyolultabbak és összetettebbek annál, semhogy ily egyszerű módon kategorizálhassuk őket. Mindenkinek vannak jó és rossz napjai nemtől és kortól függetlenül.
Az örök kérdések azok melyek kínoznak minket. Én például a napokban nagyon feleslegesnek, pótolhatónak érzem magam. Talán nem is tévedek. Sosem tudhatod, hogy nincs-e egy javított kiadásod aki még nálad is jobb beszélgetőpartner, s talán szebb és okosabb is. Ezzel együtt ha stimmel a társaság, a hely és az idő rájössz, hogy ez már nem csak a te kishitűséged és üldözési mániád terméke, hanem tény. Ekkor azt kell eldöntened harcolsz vagy félreállsz. Én az utóbbit választottam, mert tudom, hogy ezáltal örömöt szerzek az új ismerősöknek és régi barátoknak is. Nem szabad nyilvánosan elérzékenyülni szépen lassan le kell sétálni a színről. Azt kérdezitek miért, hiszen az embernek több barátja is lehet? Igazatok van, mert én szívem szerint rendelkezem párral.
Ez az érzés megmagyarázhatatlan, sosem érzett érzés. Nem igazán féltékenység, mint ahogy először hittem, hanem inkább rádöbbenés. Pont ez az egyedi „én” érzés amit nem fogok megtalálni, sem pedig keresni egy általam nem nagy becsben tartott önfejlesztő könyvben sem, mert ez az Én érzésem, az Én gondolataim az én barátaim és ismerőseim, nem másé.
Sohasem tartottam magam egy önző embernek, ahhoz talán túl érzéken vagyok.
Most meg az a baj, hogy eltűntem vagy talán csak túl gyorsan csináltam. Az új ismerős dühös, a barát csalódott. Nem akarom megbántani, egyáltalán nem. Azt mondja nem vagyok hozzá őszinte, talán igaza van de hazudni sem akarok neki, és nem is fogok. Egyszerűen csak nem bírom elmagyarázni, mert tudom, hogy mi lenne rá a válasza. Pont az amit, hallani szeretnék, de ez most még sem jó, mert nem így érzem. Nem tehetek róla, ilyen vagyok. Talán változnak az érzéseim, de talán addigra már késő is lesz.
Ő jelenleg a legfontosabb és legszeretettebb férfi az életemben, a szó legbarátibb értelmében és most úgy érzem, alig, hogy egy év után „visszakaptam” máris elveszik tőlem. Ő egy ember, nem lehet kisajátítani és nem is fogom, de ettől ezek még az én érzéseim, az Enyémek. . Átlag feletti nagy hülye vagyok, még ha szerintem nem is létezik olyan, hogy átlag feletti.

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2009-09-12 21:52 Bloody Dora

Bloody Dora képe

"Valószínűleg nem fog tetszeni nektek, már csak azért sem, mert E/1-ben íródott. " - Esezmbe jutott egy nagy vita az E/1-ről - nem, mi a másik oldal voltunk. :) (Egy olvasó kifogásolta Eve regényét, mert E/1-ben írodott.)
"Előre is bocsánat minden hibáért." - Annyira vicces, hogy a szerzői megjegyzés a novella végén van. :D (Bocs, gondolom nem az volt a célod, hogy én jót szórakozzak a megjegyzéseden, de poénnak elsőrangú!)
.
Sok a veszőhibád. Nem írom ki őket, de nem azért, mert házi feladat megkeresni, vagy dolgozzon más is (dolgozzon, igen :P ), hanem mert lusta vagyok, és rózsaszín virágos takaróba csavartan ülök a laptop előtt a görgős székemen, ahelyett, hogy a laptopot bevinném az ágyba. (Vagyis fázom, na.)
"Kevés kivétellel miden ember felteszi magában a kérdést, hogy „ki vagyok én” és „hová tartok”, „mik a céljaim és álmaim”, „mik a jó- és rossz tulajdonságaim”?" - Kevés kivétellel - kik azok?
"A modern gondolkodásmód és napjaink, népszerűnek és egyesek által „Szentírásnak” tartott önmegvalósító, önfejlesztő könyvei, valóban az önfejlesztést segítik helyes mederbe terelve ezáltal életünk folyóját?" - A vesszőket rendszabályozni kéne, a "Szentírás" lehet simán szentírás, hiszen degradálod, köznévvé alacsonyítod. Illetve én úgy tudom, nem harapták még le senki fejét, mikor így írta.
„Minden relatív” - Erről mindig a híres vicc jut eszembe.
Az öt leghíresebb zsidó férfi, akiknek meghatározó szerepük volt a nyugati civilizáció kialakulásában:
1. Mózes, aki azt mondta: a jog minden,
2. Jézus, aki azt mondta: a szeretet minden,
3. Marx, aki azt mondta: a tőke minden,
4. Freud, aki azt mondta: a szex minden,
5. Einstein, aki azt mondta: minden relatív.
"Én például a napokban nagyon feleslegesnek, pótolhatónak érzem magam." - Ne feledd, pótolhatatlan, egyedi vagy! (Ahogy mindenki más.) :)
A végén van egy érzéken meg két pont, de nem vészes. Ha tényleg így érzed magad, akkor kiábrándítalak: ez tökéletesen átlagos érzés. Mindenki átesik rajta egyszer. Vagy többször. Még én is, pedig nekem beszűkült érzelmi életem van.
A végére, hogy feldobjam mindneki napját: Bach. Toccata és fúga D-mollban.
http://www.youtube.com/watch?v=ipzR9bhei_o&feature=fvst (jól néz ki ebben a verzióban)
Ha egyszer megtanulok orgonázni, ami sosem fog megtörténni, mert botfülem és nulla muzikalitásom van, ezt el fogom játszani.
_____________________
Dr. Bloody Dora

h, 2009-09-14 13:09 Angyalka

Angyalka képe

Igen, tudom... A vesszők. Sajnos többek között ezzel mindig problémáim voltak/vannak.
Sajnos én a kelleténél többször is érzek így, de nem vagyok ám depressziós meg hasonlók. Alapvetően vidám, pozitív emberke vagyok csak hát néha jönnek ezek a negatív hullámok, amik azért jobban megihletnek, mint a vidámság. :)
Nekem tetszett a szám vagyis inkább a videó. :D
Köszönöm, hogy írtál! :)

cs, 2009-09-17 13:31 Sólyom László

Sólyom László képe

Ki tudja Dóri az élet még hozhat meglepetéseket! Lehet, hogy a közeljövőben épp egy orgona előadásodra fogok jegyet váltani! :)
_________________________________________
Minden célon túl ott vár a következő.

cs, 2009-09-17 18:06 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Előre is teljes szívemből sajnállak. :)
_____________________
Dr. Bloody Dora

cs, 2009-09-17 18:13 Sólyom László

Sólyom László képe

Miért is? :D :)
_________________________________________
Minden célon túl ott vár a következő.

cs, 2009-09-17 18:21 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Mert van önkritikám és jobban szeretlek annál, hogysem könnyű szívvel kitegyelek olyan akusztikus merényletnek, mint az én orgonajátékom.
_____________________
Dr. Bloody Dora

cs, 2009-09-17 18:24 Sólyom László

Sólyom László képe

Ó be kedves! :)
(legközelebb más bókkal próbálkozom) :D
_________________________________________
Minden célon túl ott vár a következő.

v, 2009-09-13 09:13 Obb_régi

Nagy hülye vagy, :), de mi szeretünk. :)
-----
De ez csak én vok, és lehet, hogy nem is lényeges.
De...
Nem a győzelem, sem a részvét, hanem a fontos, fontos!

h, 2009-09-14 13:12 Angyalka

Angyalka képe

:D Köszönöm Obb! :D
ui: Tudom, hogy lógok nektek valamivel, csak nincs meg az a dark-os hangulat ami akkor volt amikor azt írtam.

v, 2009-09-13 10:46 Sren

Sren képe

Adele, ez olybá hat, mintha csak egy magánlevél lenne. Nem volt kinek elmondani? Itt a vállam, jer, zokogd össze. Ha önbizalmad nincs perpill, akkor legyen öérzeted: ha százszor jóbarát is, nem érthet mindig, vagy nem is akar, és akkor toll a fülébe. (A kezében is van, lehet, de jól állna a szemében is, hmm… :D) Oké, tudom, te mindjárt a szívedre veszed az ilyet, és kapásból átlagosnak érzed magad. Mások hibái miatt is. Marhaság.
Írástech: amit Dóra említett. Ha kiszedem, akkor javítod is, ha virrad, ha nem! :)

h, 2009-09-14 13:19 Angyalka

Angyalka képe

OFF!!!!

Szeretlek! Tudom, hogy veled mindent megtudok beszélni és teszem is egyből ha bekötik végre a netet. Így csak percekre tudok feljönni netcaffé-ból vagy óra közben.
Nagyon hiányzol és Ő is. Már jobban vagyok, csak megint a hülyeségeim meg a kis lüke lelkivilágom.
Szívem szerint írnék perpill sok mindent, de azt hiszem kitennének az OFF hegyekért.
Várj meg kérlek, mert itt vagyok veled csak láthatatlanul.
OFF, OFF, OFF, OFF, OFF, OFF...
EK: ITT... Hát én is erről beszélek... :D

h, 2009-09-14 13:24 Ndy

Ndy képe

"Nem akkor vagy jó, ha mindenkiben csak a jót nézed, hanem ha a jót nézed, a rosszat pedig elfogadod." Nem, nem fogadsz el mindent. Ezt hívják megalkuvásnak. Ki kell építened magadban egy értékrendet, mert különben önmagadat sem tudod skálázni, és ha nincs viszonyítási alap, akkor magadban is mindig kételkedni fogsz.

h, 2009-09-14 13:35 Angyalka

Angyalka képe

Azt hiszem, igazad van, de milyen jogon döntsem el én, hogy ki jó és ki nem. Egy gyilkos is jó útra térhet. Vagy egy mások szemében kifejezetten ellenszenves ember, ha velem normális, rendes akkor miért ítéljem el?
Nem vagyok egy jótét szamaritánus csak nem tudom. Lehet annyira bonyolult vagyok, hogy magamat sem értem? :)

h, 2009-09-14 13:41 Ndy

Ndy képe

A saját igazad jogán dönts. Mindig ez a legnehezebb és a legigazabb. Néha azt is mondani kell tudnod, hogy "megértem, de el nem fogadom". Ha nem találod meg a belső mércéd, fel fog emészteni a bizonytalanság és a magad előtt is titkolt harag.

h, 2009-09-14 13:53 Angyalka

Angyalka képe

Azt hiszem tényleg ez lenne a megoldás vagy legalábbis egy nagyon döntő része. Megpróbálok eszerint magamba nézni és mérlegelni. Köszönöm Ndy.

v, 2009-09-20 10:03 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Drága, Angyalom! Egyetlen szóval kifejezem a gondolataim most veled kapcsolatban, s ez egyezik Obbéval: hülye! :)
Mielőtt még megsértődnél? Nem sértésnek szántam. Illetve olyan, "térj már magadhoz, te lüke csaj, mi szeretünk" sértésnek.
"nem vagyok különleges, nem vagyok szép" - megint csak: Hülye! Hülye! Sőt: hüjje! Tudod, ez az a kérdés, amit nem te döntesz el, hanem én és a hozzám hasonlók. Ha annyira különlegesnek éreznéd magad, még beképzeltté válnál. Persze kell egy alapvető önbizalom, de a szépséged megítélésében a szakértők véleményére kell alapoznod: azaz ránk, kéjsóvár férfiakra. :D
"a napokban nagyon feleslegesnek, pótolhatónak érzem magam" - Aha, szegény Süti meg le van ejtve? :( Ki mondta, hogy bárki pótolhat téged? Nincs így, és nem is pótol. :(
Végezetül: ez inkább blogbejegyzés lenne. Mint írás, nem állja meg a helyét. Rengeteg a hiba, írásként nem értékelhető.
Azért örülök, hogy látlak! :)
__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!

sze, 2009-10-07 07:10 Angyalka

Angyalka képe

Nah most sírtam és nevettem egyszerre :D Eszelős mi? Nagyon köszönök mindent drága Süti, és huhhh... Már sokkal tartozom neked is... Ma azt mondták reggel, hogy itt az utcában árulnak egót, lehet vennem kellene egyet. :D

OFF: Hamarosan lesz netem itt albiban, és akkor leszek fent rendesen.
Óriási Sütitorta!