Kultusz

Imádkozz csak, hazug ember, koptasd a nyelved, míg száraz szivaccsá nem válik! Beszélj, könyörögj hozzám! Hidd el, egyszer elnémulsz, a torkodhoz kapsz, és nem lesz mivel enyhítened a hangszálaidat gyötrő kínt.

Tőlem kérsz erőt? Hisz magamat sem tudom megvédeni, véremet ontod, mikor úgy látod jónak, lemészárolod a gyermekeimet, csontot érő mély sebeket ejtesz rajtam. Nem gyűlöllek, de nem is szánlak, nem hat meg a nyomorod − nekem is akad bánatom.

Fordulj csak el, képmutató féreg, tettesd, hogy elfelejtettél, végy el tőlem mindent! Öreg jótevődnek nincs szüksége levegőre, nem kell neki friss forrásvíz, ugye? Borulj térdre a néma betonistenek előtt, fohászkodj hozzájuk, kérd az ő segítségüket! Én már félig halott vagyok, milyen hatalmat remélnél tőlem?

Mégiscsak szánlak, te eltévelyedett gyermek, te tékozló fiú. Az én sebem a tiéd is, előbb-utóbb megérzed. Már minden levelemet elégetted, minden fámat kivágtad, elloptad minden gyümölcsömet, s tönkretetted a földjeimet. Új sarjak helyett könnyet és vért adtál, pedig emlékszem, régen mennyire szerettél.

Többé nem hiszel bennem, nem hallasz, nem látsz, foszlott koponyád szemgödrébe a betonistenek halott keze sző pókhálót. Az a kastély holnap összedől, az utak elrongyolódnak, a gépek rozsdát lélegezve megállnak. Mondd csak, milyen magvakat terem ez a szürke világ? Ha leomlik egy ház, másik hajt ki a helyén?

Még mindig nem érted. Túl sok idő telt el, az imák elfelejtődtek, a tanítások kifakultak, a tudás odalett.

Árva kisfiú, Természetanyád elhagyott.

3.2
Te szavazatod: Nincs Átlag: 3.2 (5 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2014-04-05 18:38 Roah

Roah képe

Ó, rég jártál erre. :))))

Hát, uhh.
Gondolatok, meg minden, csak, azért remélem, hogy...bocs a dadogásért, időm zéró, de...
Őszintén csak annyit kérdeznék, hogy minden rendben? Dühös; dühös gondolatok, és hát, bárki tette is, emeld fel a kicsi kacsód, nyújtsd ki, tartsd ökölbe, aztán az egyes ujjaddal mutass a cipőd irányába.
A világ volt ?
Hát akkor annak is! ;)

Tarantinoról beszélgettem tegnap valakivel, talán emiatt hagyok itt egy Alkonyattól Pirkadatot.
Ebből:
http://www.youtube.com/watch?v=cG0qv9s0VNo

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

v, 2014-04-06 08:31 Elisabeth Lilia...

Elisabeth Lilian Blake képe

Igen, rég karcolgattam errefelé, a rövid versek nem valók ide, mostanában a rímek könnyebben jönnek. :)

Amit ez a gondolat kifejez, nem valamiféle írói manifesztációja a saját feszültségemnek; csupán kipróbáltam egy új nézőpontot, és annak megfelelően pötyögtem le a szavakat. Átérzem a problémát, de én magam nem tudok ennyire hevesen beszélni a témáról. Kihívás; öröm volt teljesíteni. ;)

♠~♣~♥~♦ http://sirainportal.qwqw.hu ♦~♥~♣~♠

Bármit mondasz vagy teszel,
Halandó vagy − s az is leszel.

v, 2014-04-06 08:54 Para Celsus

Para Celsus képe

Hú, igen, ebben is van egy szekérderéknyi líraiság :) Talán nem is gondolatok lenne a megfelelő kategória, vagy mittomén. Azért néha sok, mondjuk a "foszlott koponyád szemgödrébe a betonistenek halott keze sző pókhálót." de majd alakul :)

Nagylélegzetű-nagylendületű bekezdésekbe szorított gondolatok - egy szuszra kell elolvasni/felolvasni az egyes szakaszokat. Valahogy így:
http://terebess.hu/keletkultinfo/ginsberg01.html#9
Kicsit ginsberges, de ez nálam jót jelent.


"The Rainmakeeeer!"

sze, 2014-04-23 19:24 Hedge Hog (nem ellenőrzött)

5

Hát ezt nagyon odatetted! Nem is mondok többet, csak teszek egy ötöst! :)

cs, 2014-04-24 07:56 Para Celsus

Para Celsus képe

Ne is mondj, nehogy okuljanak mások :))))


"The Rainmakeeeer!"

sze, 2014-04-23 19:42 Obb

1

Mondjál többet, de ne csak annyit, hogy neked bejött, akkor én is mondok többet.

cs, 2014-04-24 10:33 Elisabeth Lilia...

Elisabeth Lilian Blake képe

Azt hittem, a gondolatokat nem szokás csillagozni. De ha már így alakult, megtudhatom az okát? Kíváncsi vagyok a véleményekre. :)

♠~♣~♥~♦ http://sirainportal.qwqw.hu ♦~♥~♣~♠

Bármit mondasz vagy teszel,
Halandó vagy − s az is leszel.

cs, 2014-04-24 18:47 Para Celsus

Para Celsus képe

Vannak, akik automatice felcsillagoznak egy írást, ha nőnemű a szerző, vannak, akik kompenzálnak, vannak, akik nem törődnek mások csillagozásával, vannak, akik nem is csillagoznak, csak odaböffentenek egy véleményt.
Ne spilázzuk túl a csillagokat (csak ha konyakról van szó). Egy-egy jóféle szöveges értékelés hússzor többet ér :)


"The Rainmakeeeer!"

sze, 2014-04-23 20:29 Frostler (nem ellenőrzött)

4

Szia!

Hú, hát ez kicsit gyomron vágott. Szinte egy lélegzetvétellel olvastam végig, és rengeteg hatás ért közben. A szöveg nagyon erőteljes volt, szinte már feszített, annyi mindent zúdítottál az olvasóra. Éppen ezért volt egy kis problémám is az írással. Egyszerűen ebben a rövid terjedelemben annyi, de annyi impulzust küldtél rám, amennyit a végére már nehezen tudtam befogadni. Szépen megfogalmazott mondatokat írtál, és tényleg, szerintem nagyon erőteljes hangvételed volt, talán kissé túlságosan is erős.

Variáltam a három és a négy csillag között, de legyen az utóbbi, mivel tényleg nagyon nagy hatást gyakorolt rám, csak az arányokra majd figyelj oda kicsit legközelebb! :)

cs, 2014-04-24 12:41 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Két megjegyzés a fenti gondolatok kiegészítéséül.

"Oh természet, oh dicső természet!
Mely nyelv merne versenyezni véled?
Mily nagy vagy te! mentül inkább hallgatsz,
Annál többet, annál szebbet mondasz."

Persze lehet, hogy Petőfi tévedett, de ehhez képest mit mond és hogyan mondja a természet az írásodban?

A másik inkább tartalmi kérdés. A természet nem tudja elhagyni az embert, csak az ember a természetet.

Persze ez itt csak egy vélekedés a sok lehetséges közül.

cs, 2014-04-24 13:13 Elisabeth Lilia...

Elisabeth Lilian Blake képe

"A természet nem tudja elhagyni az embert, csak az ember a természetet." Egy olyan metaforikus képet próbáltam "megfesteni", ahol a természet egy haldokló édesanya, az ember pedig a halálos ágy mellett álló kisgyerek, aki még érti, mit csinált rosszul, csak azt tudja, hogy az anyukája "elhagyja" őt. A természet lemondott a fiáról, többé nem próbálja felnyitni a szemét. Először dühös, de aztán megbékél, szinte sajnálkozik. Nem akarja az új, hideg és élettelen mostohaanyára bízni a gyermeke felnevelését, mégsem tehet semmit.

Nem biztos, hogy logikus, ahogy gondolkodom − ritkán az.
Csupán megpróbáltam átadni egy hangulatot, átélni egy pillanatot, ami talán még nem jött el. Belegondoltam abba, mennyire megváltozott a hitünk; elfelejtettük a kő, a folyó és a fák isteneit, elfelejtettük az őseinket. A két kép egybemosódott a fejemben, így lett az ember egy haldokló istennő gyermeke.
Ha nem lenne igaz, nevezhetnénk mesének.

Az ellentmondások és sarkítások szándékosak. Szeretem kihangsúlyozni, amit fontosnak vélek, ebben az esetben pedig a változást tartottam lényegesnek, a nagy szavakat és a tompulást.

♠~♣~♥~♦ http://sirainportal.qwqw.hu ♦~♥~♣~♠

Bármit mondasz vagy teszel,
Halandó vagy − s az is leszel.

cs, 2014-04-24 13:47 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Ezt értettem. Nem is vitatkozni akartam, csupán jelezni, egy magamfajta a túlzott mézfogyasztásba beletunyult alaknak mibe törik bele az agyveleje.

Ha más kategóriáról lenne szó, lehetne értékelni is, de gondolatok révén igazán csak annyit tudok megjegyezni, e témában engem más gondolatok ragadnak meg és foglalkoztatnak. Az általad felvetett kép nem érintett meg, nem érzem mögötte a valóságot. Ez persze önzés, de tán még nem az egészségtelen fajtából, és semmit nem von le a gondolataid értékéből. Sajna hozzá tenni sem tud.

cs, 2014-04-24 15:30 Elisabeth Lilia...

Elisabeth Lilian Blake képe

Ez csak természetes. Ha mindenről ugyanúgy gondolkodnánk, az felvetne néhány furcsa kérdést. :D
Ha irodalomról van szó, egy kicsit jó önzőnek lenni, megírni a saját verziónkat, elgondolkodni azon, mit és miért láthatunk másként. A nem puszta tényeket közlő szóforgatásnak megvannak a maga kockázatai - hacsak nem hajtod uralmad alá az egész világod, nagy a valószínűsége, hogy nem mindenki ért veled egyet. Ez a szép benne. :)

♠~♣~♥~♦ http://sirainportal.qwqw.hu ♦~♥~♣~♠

Bármit mondasz vagy teszel,
Halandó vagy − s az is leszel.

cs, 2014-04-24 18:25 Obb

1

Én mindig is csillagoztam a gondolatokat, mégha nem is szokás, nehíz műfaj.
Pillanatnyilag csak annyit mondanék, hogy a prózában - szépen tagoltan - előadott lírai prédikáció számomra nemigazán életképes műfaj, de ez a rész szubjektív. Bővebben majd, akkor ha kiderül, hogy mitől olyan hű de odaverős.

p, 2014-06-06 11:46 menma

menma képe
5

Nekem nagyon tetszett. Érzéseket váltott ki belőlem, a fogalmazás pedig kimagasló. Nálam ez simán öt csillag.