gondolatok a kocsmában

Az már nem kérdés, hogy az emberi agy modellezi a világot, csak az a kérdés, hogyan. Förster Gyula 1980 körül ezzel a mondattal kezdte a Vonzáskör c, folyóirat második számába szánt Metamorfózis c. írását. A folyóiratnak két száma jelent meg, az elsőt Losch Sándor jegyezte, a másodikat Jó, vagy inkább Rossz-magam. ha más-más okból is, de mindkettőt betiltották. A szerzők nagyobb része, Förster Gyula, Kuklay Antal, Gyulai Iván, Pap Gábor, mind mind úgy vélte az ő írása miatt. És igazuk lehetett. Az agy kutatás eljutott odáig, hogy feltételezze, az agy nemcsak modellt alkot a világról, hanem rendre összetéveszti a modellt a valósággal. Az ember a saját modelljében él, de a fizikai valóságban cselekszik. A kettő szinte soha sincs szinkronban egymással, ebből számos visszajelzés fakad, ami a kognitív disszonancia redukciónak hála, el se jut a tudatunkig. Ahogy elnézem köröttem mindenki más más valóságban észlel és gondolkodik, ugyanakkor úgy véli ugyan abban, vagy ha felismeri az eltéréseket, azt hiszi, ő a valóságban él, a többiek álomvilágban. A világvége, az utolsó ítélet nem a fizikai világ pusztulását jelenti, hanem a modellek összeomlását. Mit mondjak? Az sem lesz túl rózsás. Én csak tudom, átéltem. Sokak tényleg világvégeként szembesülnek majd vele. Addig is jó lesz tudatosítani magunkban, nem színről színre látunk, csak tükör által homályosan. Mindeni magában hordozza ezt a tükröt, a világról alkotott modellje az.

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

k, 2019-11-26 16:11 Dana

Dana képe

Ha jól emlékszem, Te kemény meneten vagy túl az írás, vagyis annak újratanulása szempontjából, ugye? Ha szeretnéd, javítom a helyesírási hibákat az okulás kedvéért.

Amúgy a fenti gondolatsor kapcsán csak azt szeretném megkérdezni, mert nem értem, hogy mi akkor a valóság, és ki mondja meg, hogy az tényleg az, nem pedig valaki leképzése a világról?

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

k, 2019-11-26 17:24 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Kedves Dana!

Köszönöm, ne fáradj. Felesleges. Nem az oktalanság okán helytelenkedem, félig vakon néha az éjszaka peremén vergődve vetem a betűket, az érzékelésem hiányosságai elütéshez vezetnek, melyt vagy észre veszek, de inkább nem.
Köszönöm, hogy kitetted. Ami a valóságot illeti, az élet nagy kérdése ez, Minden filozófus alapgondolata e körül forgott. Ha szó szerint veszem a kérdésedet, a válaszom bárki megmondhatja, Te is. Jung nagyon szépen ír ezekről a kérdésekről. A műveltség, a kultúra, vagy Jung szavaival a mítosz olyan egységes modellt ad, amely alapján az emberi agy érzékelni tudja a valóságot. Nem nevezném képzetnek, mert nem az, képzet a valóságnak az a szelete, amelyet az agy az általam jobb híján modellnek nevezet alapok segítségével rak össze. Hogy jobban értsd modellje mindenkinek van, nekem is, ez nem tudatos dolog, bár a keleti bölcseletek szerint azzá tehető, képzete is van az embereknek. Általában, nekem nincs. A képalkotásom nem a legjobb, ezért is felesleges a hibák kijavítására pazarolnod az idődet. Kicsit úgy mint ahogy Tunyó fogalmaz a Deja vu c. számban: látom amit szeretnék, ilyen egyszerű, a különbség csak annyi, hogy nem azt látom, amit szeretnék.
De ez alig lényeges. Még egyszer köszönöm, hogy kitetted.

k, 2019-11-26 16:31 Mayer

Érdekes gondolat, de mindenképpen helyt álló. Az ember és a környezete kölcsönhatásban él. Az agy több, mint számítógép, így saját szenzorain keresztül dolgozza fel a környezet ingereit. Ez nem csak az érzékszervekre vonatkozik, hanem a tudatra is, hiszen mindent valaminek a viszonylatában értékel, a már leszűrt tapasztalatok függvényében. Ráadásul az emlékezet dinamikus és nem statikus így konstruktív és elvonatkoztató is egyszerre.
Minden elme a saját világát alakítja ki. Tudjuk, mennyire nehéz akár egy nyelven belül is egy fogalmat hasonlóan értelmezni. A Kis Róka meg is fogalmazta ezt, hogy a szavak, csak a félreértések forrásai.
Épp ezért, ha valamit át tudsz adni az érzéseidből, már képes voltál alkotni, hiszen egy másik elmét formáltál vele.

k, 2019-11-26 17:30 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Igen ilyesmire céloztam, nem teljesen, de szerintem ettől pontosabban nem lehet visszaadni. Egyébként, eléggé széteső az írás, akár csak a cím. Vörösmarty írására utal, meg a pesti viccre, amelyben könyvtárnak mondják a kocsmát, nyomdának a pálinkafőzőt, és persze arra, hogy talamusz híján örök részegségre kárhoztattam. Köszönöm, hogy hozzátettél a gondolatokhoz, értőmódon. Olyan ez, mintha közösen csiszolnánk valami drágakövet.

k, 2019-11-26 20:26 Mayer

Ha egyformán látunk, akkor hasolóan gondolkodunk. Valószínűleg nekem is lehet valami problémám, mert világosan értelek. Tudtommal a fejemben megvan minden, ami oda való, de ez a fajta párbeszéd mégis deja vu s egy kicsit, mintha egy azon problémával néznénk szembe. Te vagy az első, akivel valamiről tudok itt beszélni amit érdekesnek tartok.

k, 2019-11-26 20:30 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Érdemes lenne erről beszélni. Írd meg magánban merre laksz, esetleg összefuthatunk-e. A címem: molnargkukacffek.hu