Bűn?

Lefekvéshez készülök. Éppen leoltanám a lámpát, de észreveszem, hogy néhány rovar repked, mászkál körülötte. Muslicák, szúnyogok, lepkék.
Le fogom csapdosni őket, hogy ne zavarjanak este. Kezembe veszek egy újságot, és nekilátok az irtásnak. Hullnak szép számmal.
Azt hiszem végeztem…
Nocsak, egy katicabogár! Őt is megöljem?
Fenébe is, lecsapom.
Leoltom a lámpát, és leheveredek az ágyamra.
Talán nem kellett volna megölnöm a katicabogarat. Gyötör a lelkiismeretem. Mit árthatott volna? A szúnyogok megcsípnek, megérdemlik, de a katicabogár…
Érdekes, a muslicákat nem sajnáltam. Pedig ők sem bántatnának. Megöltem egy tucatot, és semmi. Egy rohadt katicáért meg fáj a szívem.
A katicabogár hasznos állat, megeszi a rózsatetveket. Én mondjuk leszarom a rózsákat meg a tetveiket.
A muslicák is biztos hasznosak.
Nem olyan régen ellepték a szobámat a hangyák. Vettem egy hangyairtót. Elolvastam a hátoldalát, úgy működik, hogy a dolgozó egyedek tápláléknak hiszik, ezért beviszik a várukba, és megetetik a szerrel a kicsinyeiket. A szer valami idegméreg. A jövő nemzedéke nem fejlődik ki normálisan, fogyatékosok lesznek. Szép lassan elfogynak. Könyörtelen. Pedig csupán az asztalom hagyott morzsákat takarították el.
Nem fájt értük a szívem.
Miért pont a katicagyilkosság okoz bűntudatot?
A katicabogarat szeretik a gyerekek.

Katicabogárka!
Nyisd ki szárnyacskádat,
mutasd pettyes ruhácskádat!

A legyeket bezzeg nem szereti senki. Pedig a katicák harapnak. Kíméletlen gyilokgépek mellesleg. A legyek meg csupán szart esznek, és hullákat.
Egy legyet bármikor szívesen lecsapok.
Már egészen kiskoromban elhitették velem, hogy a katicabogár egy kedves aranyos teremtés. Szeretni kell. A legyek meg pusztuljanak!
És most bűntudatom van a katicabogár miatt.
Ha embert ölnék, feltehetőleg rohadt pocsékul érezném magam. Sokkal rosszabbul, mint most.
Az emberek hasznosak. Hozzátesznek a történelem folyásához. Lenyűgöző épületeket emelnek. Zenét írnak, könyveket. Rekordokat döntenek. Termelnek. Holdra szállnak. Átalakítják a bolygót.
Ez kinek hasznos?
A szúnyogok nem azért szívnak vért, hogy táplálkozzanak. Csupán a nőstények teszik, ők is csak azért, hogy az utódaikat táplálják. Máskülönben virágporon élnek.
A szúnyogok hasznosak a szúnyogok számára.
Többet ér az emberi élet a szúnyogénál?
Az emberek éreznek. Szeretik egymást. Aggódnak a jövő miatt. Szégyellik magukat. Empatikusak. Bűntudatuk van. Nevetnek.
Ha igazán apró lennék, és egy rózsán ücsörögnék, a katicabogár gondolkozás nélkül felfalna. Nem stresszelne. Viszont tud repülni, és úgy látja a világot, úgy érez, ahogy mi azt el sem tudjuk képzelni.
Egy modern elmélet szerint az élet létrejötte kémiai szükségszerűség.
Nem tudunk úgy létezni, hogy ne gyilkolnánk. Ebben a pillanatban is millió baktériumot pusztítok el a szervezetemben. Minden nap sok ezer kis atkát taposok halálra. Nyaranta vagy száz szúnyogot trancsírozok szét.
A halál teljesen természetes. A gyilkolás is. Nincs benne semmi szégyen, semmi bűn. A buddhisták tévúton járnak. A keresztények is.
Halálunk után pont ugyan az van, mint születésünk előtt. Nincs tisztítótűz, pokol vagy mennyország. Csak a semmi van. Kiábrándító? Csak eleinte tűnik annak. Igazából felszabadító. Szabad vagy és hatalmas. Csak az élet számít.
Az életnek oka van, célja nincs, tehát csak úgy van értelme eltölteni, ha élvezzük: boldogabbak vagyunk, mint szomorúak.
Egy igaz társ boldoggá tesz. A halála boldogtalanná. Ha megölik bűn, méghozzá nem azért mert ő elpusztul, hanem mert boldogtalanná tesz a hiánya.
Egy légynek nem tűnik fel egy másik légy elvesztése. Legyet ölni bűn?
Egy embert, aki senkinek sem hiányzik bűn volna megölni?
Egy embert, aki több szomorúságot okoz, mint boldogságot, bűn volna megölni?
Minél több embernek okozunk boldogságot, annál hasznosabb az életünk. Az élet értelme azonban nem az, hogy hasznosak legyünk, hanem, hogy boldogok.
Van, akit boldoggá tesz, hogy örömöt szerez másoknak, hogy hasznos életet él. Van, akit boldoggá tesz, hogy szenvedést okoz másoknak.
Mi legyen az ítélet?
Bűn volt megölni a katicabogarat?
A szomszédom folyamatosan üvölteti a TV-t. Nem hagy aludni. Egy vénember, akinek senkije sincs.
Bűn lenne véget vetni az életének?

1.666665
Te szavazatod: Nincs Átlag: 1.7 (3 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

sze, 2014-08-13 14:18 Para Celsus

Para Celsus képe

Gondolatok, eh? Ide a személyes gondolatokat tölti fel az egyszeri felhasználó. Szóval ez a Raszkolnyikov-stíl te vagy?
Dosztojevszkij már megírta ezt, Raszkolnyikov meg is szívta, mehetett Szibériába, igaz, vigaszdíjként hozzá csapódott Szonyecska. A hazai börtönök nem koedukáltak, úgyhogy a "pusztítsuk el az értéktelen embert és életet"-attitűd kevésbé kifizetődő, hacsak valaki nem szereti az anális aktust.


"The Rainmakeeeer!"

sze, 2014-08-13 14:58 menma

menma képe

Szerintem nem rossz kis írás, de ha ezek tényleg a te gondolataid, nem szeretlek. Felesleges megölni egy ártatlan élőlényt, csak azért, mert megtehetjük. Nagyot néznénk, ha az égből lecsapna egy hatalmas újság és kilapítana minket, csak azért, mert.
Elgondolkodtató érveket sorakoztatsz fel, szép logikusan meg tudod fogalmazni a mondanivalódat, ami jó. A legkevésbé sem csapongó, nyugodt okfejtés. Tetszik.
A katicák mellesleg nagy szexállatok is. :D
" tehát csak úgy van értelme eltölteni, hogy élvezzük" szerintem itt nem "hogy", "ha" van.
" boldogabbak vagyunk, mint szomorúak." ezt nem értem. De simán lehet, hogy az én hibám.
"hanem, hogy boldogak." boldogok.

sze, 2014-08-13 15:56 Kaiser

Kaiser képe

Kicsit tényleg Bűn és bűnhődés, kicsit Nietzsche, némi utilitarista felhanggal. Nem mondom, hogy egyetértek, de érdekes volt olvasni.

_____________________________
"Your only hope, a life charmed black
An empty grin for we cannot turn back
A seeking silence and a creeping lust
The pork-men crackle as they turn to dust"

sze, 2014-08-13 15:59 Megvetett Ifjúság

Megvetett Ifjúság képe

Akkor már elérte a célját.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Csak a szándék.

sze, 2014-08-13 15:47 Megvetett Ifjúság

Megvetett Ifjúság képe

Megpróbálok egyszerre válaszolni Para Celsusnak és menmanak.

Először is köszönöm, hogy elolvastátok.
Igen, ezek az én gondolataim, ami nem jelenti azt, hogy ez lenne az én életfilozófiám, meggyőződésem, csak egy nézőpont a sok közül, ami a fejemben létezik.
Ne értsetek félre, én sem ölnék meg egy embert, csak azért mert megtehetem, vagy mert okom van rá megtenni, méghozzá a következő okok miatt:
Nem tudhatom, hogy valóban ne hiányozna senkinek az adott ember.
Hiába gondolom ezt így végig, ahogy leírtam, attól még borzasztó bűntudatom lenne.
És a legfontosabb: nem vagyok mindentudó. Minden, amit leírtam (még ha szándékosan meggyőződésként is lett megfogalmazva) nem több mint hit, hasra csapás, még ha logikus is a gondolatmenet. A világ egy kaotikusnak tűnő rendszer (valójában csak felfoghatatlanul soktényezős), amit emberi ésszel egyszerűen nem lehet teljesen megérteni, így az egyetemes következtetések levonása értelmetlen.
Tehát hiába is tűnik ésszerűnek ez alapján a lesarkított gondolatmenet alapján a vénember meggyilkolása, attól még nagy valószínűséggel hibás döntés lenne.

Azért írtam meg az egészet, hogy ha valaki elolvassa, akkor talán elgondolkozik azon, hogy embert ölni miért bűn, és nem csak kőbe vésett örökérvényű törvényként tekint rá, és hogy végiggondolja, van-e értelme értékességi sorrendet felállítani az egyes élőlények között. Új nézőpontot akartam megosztani, ami van annyira ésszerű, hogy felkavarja az állóvizet.

Para Celsusnak: nem értek egyet azzal, hogy ezek Raszkolnyikov gondolatai lennének, ugyanis ő egész máshonnan megközelítve, és más cél által vezetve jutott el a valóban hasonló végkövetkeztetésre.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Csak a szándék.

sze, 2014-08-13 16:16 menma

menma képe

Jóhiszemű és kedvesen naív tőled, hogy azt hiszed, az emberek el fognak gondolkodni rajta. Vagyis tévedek. El fognak gondolkodni, de nem azok, akiknek szólna ez az üzenet. Az egyszerű, ártalmatlan ember gondolkodik el ilyeneken, nem pedig az, akinek vér tapad a kezéhez. Ha ezt a novellát most elküldenéd például Szíriába, Oroszországba vagy Izraelbe, szerinted valamelyik fejes egy pillanatra is eltöprengene rajta? Az arcodba röhögnének, hogy márpedig az nem bűn, amit ők tesznek, mert a gyilkosságnak rengeteg változata van. Bosszú, önvédelem, baleset, honvédő háború, stb.
Tetszik a hozzáállásod, de ne bánts több hangyát. :)

sze, 2014-08-13 17:55 Megvetett Ifjúság

Megvetett Ifjúság képe

Úgy tűnik, félreérthető vagyok.
Nem akarom megváltani a világot ezzel az írással, és tisztában vagyok vele, hogy Kim Dzsongun feltehetőleg nem olvasgatja a Karcolatot, de még egy hétköznapi bandatag sem fogja másképp rendezni az ügyes-bajos dolgait, ha véletlenül elolvassa.
A cél az volt, hogy akihez eljut, az elgondolkozzon azokon a dolgokon, amik máskülönben szilárd tartópillérei az általános értékrendjének. Nem kell, hogy megváltoztassa az életét, csak gondolkozzon el rajta, hogy valóban igazak-e azok, amikre alapozza az értékítéletét.
Ha ez megtörténik, már sikeresnek nevezem ezt az írást.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Csak a szándék.

sze, 2014-08-13 18:03 Para Celsus

Para Celsus képe

Azért ez a szöveg nem elég ahhoz, hogy bárkinek is megingassa a világnézeti/erkölcsi alapjait. Még csak el sem gondolkodtam rajta, "jé, vajon nem lehetne ölni?".


"The Rainmakeeeer!"

sze, 2014-08-13 22:06 Megvetett Ifjúság

Megvetett Ifjúság képe

Azt sajnálom.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Csak a szándék.

cs, 2014-08-14 08:54 Para Celsus

Para Celsus képe

A nihilizmust Turgenyev már a tizenkilencedik század közepén kitalálta. Való, ez az erkölcsi dekonstruktivizmus és relativizálás 1900 környékén volt divatban, vagy előtte.


"The Rainmakeeeer!"

sze, 2014-08-13 18:08 Voight-Kampff

Voight-Kampff képe

Erőltetett, tele csúsztatással.
Ez egy műfilozófia katyvasz.
:-(

_______________________________________________________________________________________
"Reggel lett, és még mindig életben voltam.
"Lehet, hogy írok egy regényt" - gondoltam.
És aztán írtam." - Bukowski: Posta

sze, 2014-08-13 18:17 menma

menma képe

Mégis hogyan lehetne mű, ha a saját gondolatairól van szó? Mű a gondolatvilága? Vagy saját magának is hazudik? Nem hiszem, hogy ezt filozófiaként akarta tálalni.

sze, 2014-08-13 18:54 Voight-Kampff

Voight-Kampff képe

Akkor szerinted miként akarta tálalni, ha nem filozófiaként?
Pld. úgy mű, hogy egyenlőségjelet tesz egy embernek csak hasznot hozó rovar ( katica), és egy emberre akár életveszélyt is jelentő fertőzést terjesztő bogár (légy) közé - majd értetlenkedik, hogy miért nem kezeli az ember ezt a két állatot egyenlőként.
Attól mű, hogy a filozófia mindenki ( a többség) által elfogadott alapvetésekből épít fel egy gondolati rendszert, aminek a vége egy morális következtetés. De az nem filozófia, ha egy általánosan elfogadott morális elvet ( Ne ölj!) azzal akar valaki alátámasztani, hogy az ember miért szereti a számára ártalmatlan katicát, és miért nem a számára veszélyes legyet.
Persze, lehet kekeckedni, hogy miért használtam a "műfilozófia" kifejezést, de ennyi erővel akár meg is érthetnéd.
Ilyen erővel akkor azt is kérdezhetnéd, hogy ha valaki hamisan énekli a "csitári hegyek alatt"-ot, hogy az hogyan lehetne hamis, ha egyszer a saját hangján énekli.

_______________________________________________________________________________________
"Reggel lett, és még mindig életben voltam.
"Lehet, hogy írok egy regényt" - gondoltam.
És aztán írtam." - Bukowski: Posta

sze, 2014-08-13 22:23 Megvetett Ifjúság

Megvetett Ifjúság képe

"azzal akar valaki alátámasztani, hogy az ember miért szereti a számára ártalmatlan katicát, és miért nem a számára veszélyes legyet."
Figyelmetlenül olvastad, ha számodra ez mindössze a bizonyítás. Az meg, hogy a légy bárkire is halálos fenyegetést jelentene, aki ebből a kultúrkörből származik, az igen erős túlzás, de ebbe kár belemenni, mert nem ezen van a hangsúly. Elismerem, vannak döccenők az írásban, de nem a lényeges részekben.

És ami a filozófiát illeti: ha számodra az a filozófia definíciója, amit leírtál, akkor nem filozófiaként szerettem volna tálalni, csupán egy provokatív gondolatként, amit el lehet bagatellizálni, ahogy te tetted, meg nyitott elmével végig is lehet gondolni.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Csak a szándék.

sze, 2014-08-13 22:40 Kaiser

Kaiser képe

Ezzel egy baj van, méghozzá az, hogy a gondolat, ami nálad körvonalazódik, az legutoljára a huszadik század elején volt provokatív. Ma már egy kitaposott, ismert ösvény az erkölcs relativizációja, a klasszikus értékek erőszakos lebontása. A gondolat mellett pedig nincs igazán hozzáadott érték. Szerintem ezért mondható, hogy ez most annyira nem jött be. Majd legközelebb. :)

_____________________________
"Your only hope, a life charmed black
An empty grin for we cannot turn back
A seeking silence and a creeping lust
The pork-men crackle as they turn to dust"

cs, 2014-08-14 05:49 Voight-Kampff

Voight-Kampff képe

"Figyelmetlenül olvastad, ha számodra ez mindössze a bizonyítás." Figyelmetlenül olvastad, ha szerinted számomra mindössze ez a bizonyítás. Ez csak egy példa volt.
De mindegy is. Gondolatok, amikhez jogod van. ( Mint ahogy nekem is a véleményemhez velük kapcsolatban.
Ennyi.
További szép napot!

_______________________________________________________________________________________
"Reggel lett, és még mindig életben voltam.
"Lehet, hogy írok egy regényt" - gondoltam.
És aztán írtam." - Bukowski: Posta

cs, 2014-08-14 05:04 menma

menma képe

A filozófia nem annyiból áll, hogy megosztunk egy elképzelést, esetleg néhány gondolatot. Akkor nagyanyám is igen nagy filozófus lett volna.
Én ezt elfogadom gondolatoknak, amelyekkel szerintem jól vannak tálalva.

cs, 2014-08-14 12:13 Megvetett Ifjúság

Megvetett Ifjúság képe

Lehet, el kell kezdenem filozófiát tanulni, mert úgy tűnik, ezek a gondolatok már foglaltak. Azért jó tudni, hogy a 19. század elején még divatosnak számítottam volna.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Csak a szándék.

cs, 2014-08-14 12:22 Kaiser

Kaiser képe

Inkább a második fele, vége felé. Friedrich Nietzschét, Karl Jaspers-t, és esetleg még kicsit korábbról Schopenhauert tudom ajánlani. Nagy óvatossággal még leírom Camus nevét is, bár az ő munkásságát nem ismerem annyira.

_____________________________
"Your only hope, a life charmed black
An empty grin for we cannot turn back
A seeking silence and a creeping lust
The pork-men crackle as they turn to dust"

cs, 2014-08-14 13:10 Frostler (nem ellenőrzött)

3

Szia!

Nekem tetszett, főleg a lezárása. Az utolsó mondatod nálam betalált.
Ki adott rá egy csillagot?

cs, 2014-08-14 17:37 Voight-Kampff

Voight-Kampff képe

Én.

_______________________________________________________________________________________
"Reggel lett, és még mindig életben voltam.
"Lehet, hogy írok egy regényt" - gondoltam.
És aztán írtam." - Bukowski: Posta

cs, 2014-08-14 17:06 nyilacska

nyilacska képe

Túl sok mindent akart ez a Megvetett Ifjúság közölni. De, azért ez a katica bogár bejött nálam.
Eszembe jutott gyermekkori neveltetésem.
A katicabogár jó, a krumplibogár rossz. A cigány rossz, a zsidó rossz, Isten nincs, Lenin viszont volt, van, és lesz.
Milyen szörnyű lenne most nekem, ha így maradtam volna!
Levadászom a szúnyogot elalvás előtt, mert piszok hamisan játszik éjjel a fülembe.
A pókot leginkább csak kitessékelem a lakásból, ha túl látványos helyre építkezett.
Vannak jó zsidók és cigányok és nagyon rossz magyarok. Leninből meg sokat lehet tanulni.
Főleg azt, hogy ne legyen még egy. Istenről most küldtem be egy novit. Légörvény.
Mennyivel könnyebb úgy élni, hogy az ember nem a neveltetésének a rabja!
Tanulni, tanulni,tanulni. Mondta Lenin :)))
Kicsit azért félek, hogy unokáim majd megint úgy tanulják, mint én, hogy 56 ellenforradalom volt.
Vagy tényleg az volt?

nyil