A Pestiek

Ezzel a címmel nyilván elárultam mekkora egy vidéki vagyok.
Van nekem egy ilyen kisebbségi mániás elképzelésem, miszerint van a Pesti, és van a vidéki.
Négy évig voltam Pesti zsenge legénykoromban. Aztán lekerültem vidékre.
Mondogattam itt lent, hogy a Zoli, a Feri, mondták milyen beszéd ez? Mondtam, jó napot kívánok, mondták milyen bunkó vagyok. Kezit csókolom, ezt kell mondani. Oszt, honnan jöttem, hogy ilyen „csunyán beszeilek”? Pestről?
Vidéki lettem. Csak ritkán utazom a fővárosba. Olyankor a Teréz körúti szuper villamosból nézem a Lenin körúti épületeket. Az Oktogonnál leszállok az üdítő légkondiból a November7 tér gatyarohasztó melegébe. Roppant kellemetlen, mégis jól esik. A nosztalgia.
Nekem vidéken is jól esik. Tegnap is jól esett. Kellett már a veteményre. Az utóbbi két hét elég száraz volt. Hogyan lássuk el Budapestet friss, finom zöldségekkel mi vidékiek, ha nem esik az a kurva eső?
A múltkor Pesti vendégeim voltak. Képtelen voltam egy rohadt piros szőnyeget találni, de azért terepjáróval mentem értük az állomásra, annak ellenére, hogy az utak errefelé sima aszfaltosak, erősen gyanítom, jobbak, mint Pesten.
Az elmaradottak sértett önérzetével fogadtam őket. Az igaz, hogy mi nem vagyunk Pestiek, de azért itt vidéken sem minden szar és elviselhetetlen. Sétáltunk egyet Nyíregyházán. Meglepte őket a tisztaság és rendezettség. Hát igen. Pesten nincs annyi közmunkás, mert ott több a munkalehetőség. Itt ez van. Nincs munkalehetőség. Marad a parkgondozás.
Nyilván felmerül a kérdés: mit keresnek a Pestiek vidéken? A franc tudja. Nekem a személyes varázsomat említették, de elmúltam tizennyolc, már nem eszem meg az ilyesmiket. Valószínűleg unatkoztak. A szépet és a jót is meg lehet unni, sőt még a csodálatosat is. Meg aztán van egy ilyen mondás, hogy ha értékelni akarod a mennyországot, akkor ismerned kell a poklot is. Ez mindig eszembe jut, amikor anyósom meglátogat minket.
Én mindent megtettem, hogy a Pestiek jól érezzék magukat. Még egy lezárt katonai területre is bekísértem őket. Természetesen az általam még nem bejárt területre udvariasan előre engedtem vendégeimet. Fő a biztonság. Mármint az én biztonságom.
Meglepett, hogy a Pestiek mennyire hasonlítanak a vidékiekre. Ugyanúgy két lábuk, két kezük és egy fejük van. Ami talán megkülönbözteti őket a vidékiektől az, ahogyan rácsodálkoznak természetes dolgokra. Tyúkszar a járdán! Igen, nálunk a tyúkoké a kert, az udvar és a kutyakaja is. Cserébe ezek boldog tyúkok, boldog tojásokat tojnak és boldog lennél, ha ilyen tojásokat ennél a bizonytalan eredetű helyett.
Nagyon meglepte őket az is, hogy errefelé lehet közlekedni. Dugó egy szál se. Ehhez ők nincsenek hozzászokva. A sóstói vadaspark meg egyenesen úgy meglepte őket, hogy az már engem is meglepett. Hogy itt az állatok ilyen szabadon és tágas szép helyeken élnek.
Miért Pesten nem így van? Nem mondod, hogy ott emeletes házban van az állatkert! Mélygarázs szinten az elefántok, mert nehezek, leszakadna a mennyezet, a tetőn meg a zsiráfok, mert a nyakukra műsorszóró antennát lehet szerelni. Csak nehezen tudom elképzelni.
Amilyen hirtelen megjelentek a Pestiek Szabolcsban, olyan hirtelen el is tűntek. Mindig rohannak, pedig mondtam nekik, hogy a temető nem fog elszaladni. Hiszen mindenkit megvár türelmesen. Gyanítom, az idővel kapcsolatban van egy kis félreértés. Azt tanultuk, hogy az idő állandó sebességgel halad a végtelenből a végtelen felé. Egy perc az mindenütt egy percig tart. Hát nem. Pesten rövidebbek a percek, ezért kell szegény ott élőknek mindig sietni. Nehogy lekéssenek valamiről.
Így viszont egy csomó mindenről lekéstek. A Túr Tiszába bukásáról, (ami nem annyira látványos, mint a Niagara, de jóval olcsóbb), olyan vízimalomról, ami nem csak működőképes, de a kedvedért működésbe hozza a bácsi, (főleg ha többen vagy) és még sok érdekes szabolcsi látnivalóról, ami jövőre talán már nem is lesz.

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

h, 2016-08-15 18:03 Dana

Dana képe

Sok mindenen gondolkodtam ennek kapcsán, bár én vidéki vagyok, és sosem voltam pesti. Helyesírás szempontjából csak a "Pestiek" bántotta a szemem meg a "Pesti", mert szerintem az pestiek és pesti, mert (szerintem) nem tulajdonnevek. Az angolok mondanak olyat, hogy 'the Rich' és 'the Poor', de csak egy nálamnál okosabb fogja megmondani, magyarban van-e ilyen.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

h, 2016-08-15 18:47 Niszel

Szerintem vidéken a Pesti szinte fogalommá vált, ott a fővárosból jött ember megkülönböztetett jelzést kap.
Itt is, ott is hosszú ideig éltem, és igen, bőven tapasztaltam előítéletet. Mindkét részről. A dunántúli kis falumban szinte mindenki maga fölött érzi a fővárost, az onnan érkezőket gőgös, beképzeltként kezelik. Budapesten "embere válogatja".
Igazából az a fejlődés, ha maga az ember pozitív irányban változik. Egyenlőre csak az ősrégi tisztaság igények válnak válóra. A csapvíz, aszfalt, susnyás helyett a park. Viszont ez csökkenti a szakadékot két világ között.
Pillanatnyilag vidéki vagyok, (és rendre elégedetlen), de Pesten is megtalálom a szeretnivalót.
Nagyon tetszett az emeletes állatkerted.:)

k, 2016-08-16 06:47 nyilacska

nyilacska képe

Teljes mértékben szándékos a nagy P. A kisebbségi komplexus fokozása.

nyil

k, 2016-08-16 07:10 mészégető

mészégető képe

Jobbára tetszett, és egyet is értek :) mondjuk szegeny anyós az megkapta külón :) Én pesti vagyok, pedig első generációs és mégis, a videki helyek valahogyan nem átlathatóak számomra , kivéve a városok, bár biztos megszoknám.

cs, 2016-08-18 18:58 Kentaur

Kentaur képe

Született pesti vagyok, mikor megismerkedtem a férjemmel (akkor még nem volt az értelemszerűen), akkor azt írta a levelében, hogy ő vidéki. És én szépen el is képzeltem egy csendes kis pirostetős, udvaros, tornácos házat, ahol talán még kerekes kút is áll, mint a nénémnél Urajon. Később kiderült, hogy Miskolcról van szó, ám én még mindig nem fogtam gyanút, mivel hát az sem kicsi, vannak mindenféle külrészei. Aztán mikor eljött nagy nap, hogy ellátogasak hozzá, és megláttam, hogy panelban lakik a város közepén... Megkérdeztem, hogy miért mondta, hogy vidéki, ha egyszer városban lakik, méghozzá nem is kicsiben, nem is semmitmondóban. Merthogy a városlakó az nem vidéki nekem. De amúgy is, én sosem értettem ezt a pesti-vidéki dualitást, és soha nerm is használtam.
Főleg most, hogy fél évet eltöltöttem külföldön, ezek a különbségek jelentéktelenek ebből a távlatból. Haza akartam menni, amikor honvágyam volt, és ebben benne volt Pest ugyanúgy, mint a Balaton, mint a Pilis, Pécs, Miskolc, és a többi... mindegy, csak lehessen nokedlivel és tejföllel enni a paprikás csirkét! :-)

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

p, 2016-08-19 09:14 Blade

Blade képe

A pestiek általában lenézik a vidékieket.

Fordítva is igaz ez?

p, 2016-08-19 10:48 Dana

Dana képe

Én nem nézem le a pestieket, de nem is irigylem őket. Nem cserélnék velük, azt hiszem.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

sze, 2016-08-24 15:58 Roah

Roah képe

Nekem nem tetszett, ne haragudj.

Tudod, úgy két évvel ezelőtt, Kentaur írt egy hozzászólást; nő vs férfi novella alatt fejtette ki egy gondolatát arról, miért kell gyakran, ha nem örökké a különbözésegekre rávilágítani, azokat felnagyítani, miért nem a közös pontokra, a metszésekre fókuszálnak?
Ez a gondolata sok mindenre igaz, behelyettesíthető - számomra rendkívül értékes, arany-joker lett.

„Van nekem egy ilyen kisebbségi mániás elképzelésem, miszerint van a Pesti, és van a vidéki.”

És ha ez hibás? Ez a „mániás elképzelés”?

A Plútón nem éltem, de azon kívül szinte mindenütt – a Szüleim végigköltözték az életüket. Vidék is megvolt, több alkalommal is. Szerettem. És szeretem a budapesti létet is; nagyjából mindent, ahol élet van.
Vidéknek is megvannak az izgalmai, ugye, mint amikor hajnalban egy mozgalmas, szorgosan munkálkodó vakond túrás gyakorlatilag úgy tesz, mintha szuszogna a föld, nem törődve azzal, hogy szívbajt kap a nyomorult, aki egy terasz lépcsőjén, takaróba csavarva kortyolja kótyagosan a bögre tejes kávéját.
De a főváros világa is akciódús: van már ámokfutó ál-taxisunk, meg bankrablóink, akik egy lakótelep útvesztőiben próbálnak egérutat nyerni a rendőrök elől.

Az írás kissé olyan, mintha jobbágy vs úri miliő halk ütköztetése lenne. Mert mi van, ha nem nézik le általánosságban a vidékieket, csak némelyikük érzi így? Egyébként miért? Miért érezhetnek így? Mi utal erre?
Az emberek nagy többsége a természetben, a szabadban, és főleg víz (!) közelben tölti azt a kevésnyi szabadidejét, ami van neki. Miért tennék, ha annyira vidék-ellenesek? Hm? :)))))
Vagy ki vásárolja fel a mennyei paradicsomot, epret, ha nem a pesti? :)))) Szerintem a pesti nem főnök, hanem társ. Inkább partner. Vagy annak kellene lennie. Nem?
És számtalan dologban van közös nevező, sőt, alig akad olyan, aki nem vágyik családi házra, aki ne szeretne a zöldben, vagy a természethez közelebb élni.

Mindkét életnek van előnye, hátránya, és sok közös pontja is.

Szóval, kicsit egyoldalúra sikerült számomra az írásod.

Mert úgy vélem, nem minden fekete és fehér. ;)

Nézzük meg például ezt a nótát, hm? :))))
...avagy amikor a két műfaj találkozik. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=4B_UYYPb-Gk

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

p, 2016-08-26 13:24 nyilacska

nyilacska képe

Roah

Tényleg voltak pesti vendégeim. Barátok. Megkövetelték, hogy írjam meg őket.
Így jött létre ez az izé.
Különben, nekik sem tetszett. Túlságosan elnézőnek találtak engem, velük kapcsolatban.

nyil

p, 2016-08-26 17:19 Roah

Roah képe

Nem firtattam a hitelességét; a benyomásomat írtam le az egyoldalúságáról, ami most sem változott.

Nem turistáskodtam vidéken, hanem magam is éltem ott; még 'vidéki városban' is, két helyen is.
De soha sem éreztem, hogy lenéztek volna emiatt, és magam sem kritizáltam a Budapestieket, és fővárosi, Óbudaiként sem teszem.
Nem a jelenség létezését vitattam, hanem azt, hogy a sztori egyoldalú, pedig lehet, hogy közelebb kellene csak húzni egymáshoz néhány asztalt, több széket, hogy ne legyen akkora a távolság.

Ez volt a hozzászólásom lényege, olvasódként.

https://www.youtube.com/watch?v=9QrcBRcJO18

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

p, 2016-08-26 18:37 Para Celsus

Para Celsus képe

Ha tanmese vagy oktatóírás lenne, kétségtelen. De miért jó elvárni egy szórakoztató, "görbe tükör"-írástól - amely épp egy megkérdőjelezhető attitűd elé tartja azt a bizonyos görbe tükröt -, szóval, miért kell(ene) egy ilyen írástól elvárni, hogy polkorrekt legyen, bemutassa "mindkét oldalt"?
Ez olyan, mintha egy Irigy Hónaljmirigy- vagy Karinthy-paródiától elvárnánk, hogy ne pusztán kifigurázza az adott dalt vagy novellát, felrajzolja annak torzképét, hanem ábrázolja annak pozitívumait is. ("Igazából az az Ámokfutók dal nagyon is jó, vannak értékei...." pl.)


"The Rainmakeeeer!"

p, 2016-08-26 18:57 Roah

Roah képe

Egy olvasói benyomás nem (!) elvárás.
Hanem az, aminek látható: benyomás.

A jelenség akár komikus, akár nem, meglehetősen kommersz, hisz örök napi-óra, napi-perc a fikázás. Már-már unalmas. Nem csak ebben a témában, mondhatni, általános kórság, olyan, mint télen a nátha - de ez csak az észrevételem egyik fele.
A másik az, hogy vannak, akadhatnak más lehetőségek is, ezt (!) írtam le, mert ez jutott eszembe az írás kapcsán.
Hogy egy olvasónak mi a véleménye, miként vélekedik egy témáról (!), annak nem sok köze van sem a Szomorú szamurájhoz, sem a Mirigyékhez.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2016-08-27 07:25 Para Celsus

Para Celsus képe

Az ízlésalapú értékítélet mindenkinek a magánügye, emiatt nem is szól az ember - de itt úgy tűnt számomra, hogy ezen túlmenően szerinted egy bizonyos zsánerbe eső írást olvasva a zsáner határain kívül eső dolgokat kellene(!) viszontlátni.

Ott van pl. Móricz Tragédia c. novellája, ami szintén egyoldalúan mutatja be egy paraszt kiüresedett, nyomorba belegárgyult életét. Ez meg lehet oldani jó és rosszul - Móricz speciel jól oldotta meg -, de ha az a benyomásod, hogy ez egyoldalú, mert be lehetne mutatni a parasztság napfényes, dalolászós életét is, vagy a vidéki életben rejlő harmóniát, akkor olyat hiányolsz, ami tán nem is szerepelt az író céljai között.

A szerző dolga, hogy mondjon valamit, ezt neki kell eldönteni. Egy művet annak fényében lehet relevánsan értékelni, hogy ezt a mondanivalót mennyire sikerült a szerzőnek átadni, milyen a megvalósítása. De azt mondani, hogy ez a mű most Y, és helyette X-et kellett volna mondani: az nem biztos, hogy szerencsés. Csak azért írom le mindezt, mert én is megkaptam már egy művem alatt, hogy nem jó, mert nincs benne romantika, meg miért nem arról írtam, hogy (...) - miközben az nem is szerepelt a szándékaim között.


"The Rainmakeeeer!"

szo, 2016-08-27 07:51 Roah

Roah képe

"Az ízlésalapú értékítélet mindenkinek a magánügye, emiatt nem is szól az ember."

Pont ezt teszed. Nem hogy szólni próbálsz, de még bele is akarod a kommentembe erőszakolni azt, ami nem volt és nincs is ott.

Nem tudom, hány féleképp' írtam le azt már az első hozzászólásomban is, hogy 'számomra', de még a komment első mondatában is benne van: 'nekem'.

Nyilván olvastad.

Hogy ebbe mindenáron párbeszédet, meg nemtudom mit akarsz belemagyarázni, 'tűnikezésből', azzal nem tudok mit kezdeni.

Az álláspontom tartom, az írás nem tetszett, megindokoltam, hozzátettem, amit ezzel a témával kapcsolatban gondolok.
Egyszer ezt a mondatot olvastam itt, a portálon, egy hozzászólásban:

"Mert nem csak az torzít ha elhallgatjuk a hibákat, hanem az is, ha felnagyítjuk, meg iszonyúan kiemeljük őket és úgy teszünk mintha csak hibáink lennének."

Ráadásul a szerző korábbi novelláit, írásait ismerem; akadt köztük olyan, ami kimondottan optimista hangvételben követett el, nem véletlenül kérdeztem, hátha lehet erről egy jót beszélgetni, erről a vidéki vs pesti jelenségről, mint felhasználó a felhasználóval.

Feleslegesen csűröd-csavarod, ebbe nem megyek bele; sem abba, hogy a fantáziádat erőltetnéd a kommentembe, sem a párbeszédbe, mert nem igen látom értelmét egy tűnikezésnek.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2016-08-27 15:51 Para Celsus

Para Celsus képe

"miért kell gyakran, ha nem örökké a különbözésegekre rávilágítani, azokat felnagyítani, miért nem a közös pontokra, a metszésekre fókuszálnak?"
Értem, Ro, hogy számodra és neked nem tetszett a tematika, és X helyett miért nem Y-ról írt, erről beszéltem - de ne offoljuk szét a szerző írását. The end.


"The Rainmakeeeer!"

szo, 2016-08-27 16:28 Roah

Roah képe

Ne torzíts. Kérlek.
Nem.
Ez az, amit írtam - egy olvasói benyomás, azzal a megjegyzéssel, hogy az ehhez hasonló sztorikkal teli a padlás, és magáról a jelenségről lehetett volna Karcosan véleményeket megosztani, a novella alatt, ahogyan ezt ezer éve teszik, ennek iránya lehetett volna még akár tanúságos is. Hogy mi vezetett ide, mi vezethetett ide, miért vélik érzik ezeket a dolgokat így, a vidék vs pestit, ilyesmik, egy mezei beszélgetés a szerzővel, a néppel, és ennyi.
Leírtam egy képről, hogy kék, te pedig szajkózod azt, hogy pirosat akartam írni. Nem azt írtam. Hanem kéket.
Hogy a tematikát miként kevered ide...? Hát ez egyre érdekesebb...lenne.

Ezt nagyon benézted.

Hogy te mit képzelsz bele még, arról tényleg nem tehetek.

Na, most van the end.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2016-08-27 20:02 Para Celsus

Para Celsus képe

"Mondhatta volna szebben, kislovag,
Más, más hangnemben, így ni, hallja csak!"


"The Rainmakeeeer!"

v, 2016-08-28 08:36 Roah

Roah képe

Színtiszta off lesz, utolsó, esküszöm, és elnézést a szerzőtől meg a... Mindenkitől.

Boldog szülinapot!

https://www.youtube.com/watch?v=8lL31NCLeDs

Önként szétülök - hm? :)))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

v, 2016-08-28 18:35 Para Celsus

Para Celsus képe

Istenuccse úgy jött le, hogy a tematikával volt bajod, de ha nem, akkor rosszul értelmeztem - de minden jó, ha a vége jó.
Sarokba csak nem állítanak senkit.


"The Rainmakeeeer!"

cs, 2016-08-25 17:06 Para Celsus

Para Celsus képe

Jópofa írás, tényleg létezik vidéki-fővárosi relációban ez a hozzáállás is. Azért hozzáteszi óvatosan, hogy "ah, kisebbségi mániás elképzelés", hogy ne vegyék komolyan, hogy elvegye a mondanivalója élét, de aztán megsértődik, ha nem veszik komolyan, és nem érzik a mondandója élét :D

Ezek megvannak? :D
http://modoros.blog.hu/2010/08/26/a_sertodott_videki
http://gorbe-sminktukor.blog.hu/2010/03/02/notipusok_a_termeszet_leanya


"The Rainmakeeeer!"

p, 2016-08-26 13:09 nyilacska

nyilacska képe

Para Celsus pontosan (de nagyon pontosan) vázolja eme írásféleség lényegét.

nyil

p, 2016-08-26 16:45 Pyrrhusz

Pyrrhusz képe

A belinkelt zenekar dalának mondanivalója nem feltétlen tükrözi az én véleményemet, csak úgy ráakadtam.:-)
https://www.youtube.com/watch?v=cktx5NnBVwU

- "Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé." -Woody Allen

szo, 2016-08-27 08:59 Kentaur

Kentaur képe

Szét lesztek ültetve! :-D

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

szo, 2016-08-27 13:24 Kristálysólyom

Kristálysólyom képe

Érdekes, kissé groteszk ez a szitu.
Azt hiszem, az rtl-en/tv2-n hallottam anno először a "vidék" kifejezést Miskolcra. Különben is gyűlölöm ezeket a csatornákat, de különösen megutáltam őket, amikor tudatosan, így kétfelé szedték az országot: van Pest meg van vidék. Aki nem pesti, az vidéki. Engem ez zavart és valószínűleg örökké fog, lehet kisebbségi komplexus vagy hívjuk, aminek jól esik. Számomra sértő, ha vidékinek mondanak. Nem mert derogál a vidék, kertes házban lakunk, fürjeink, kutyánk van, tartottunk tyúkot is, trágyáztunk, vágtunk haszonállatot. Azért sért, mert egyrészt beidomították a magyart, hogy legyünk már még jobban kétfelé, még egy ok, amiért orrolhatunk egymásra, másrészt mocskos tudatlanság szerintem vidéknek hívni mindent, ami nem a főváros. És nehogymá' emiatt is én legyek a hülye, akinek csak kisebbségi komplexusa van. Nálam az a tapasztalat, hogy ezen fennakad a magyar, pláne a borsodi. De ez is csak egy gondolat, és az is lehet, hogy rajtam kívül itt senkinek nem okoz problémát. Písz :)

Robbanni készül az Isten labora,
mert senkinek nem fekszik az ora et labora.