Magyar Anime Társaság

Magyar Anime Társaság

Esszémben nem kívánom a Magyar Anime Társaságot mélyrehatolóan kivesézni, csak a célkitűzéseikről említenék pár mondatot. Elmondanám, mit akarnak elérni, és hogy mi ezzel a probléma. A kijelentéseket összehasonlítom a realitásokkal, és aszerint fejtem ki a véleményemet.
1, A MAT célja elsősorban az anime és a manga megismertetése és népszerűsítése, valamint a tévedések korrigálása. Lényegében annyit tettek, hogy választottak egy országot, Japánt, s annak a kultúráját, azonbelül animációs filmjeit és képregényeit állították a középpontba. A probléma ott kezdődik, hogy érdeklődési körükbe csakis japán rajzfilmek esnek, a többi ország rajzművészete már kevésbé érdekli őket. Létezik cseh, magyar, szlovák, német rajzfilm is, de ezek nem fontosnak a MAT-nak. Miért? Mert nem japán. A tévedések korrigálásáról pedig annyit, hogy az „orvoslás” során maguk is téves kijelentéseket tesznek, amiket persze később nem hajlandóak elismerni. Ha az ember kifejti negatív véleményét (mint én), akkor a kritikus a szűklátókörű, a MAT-nak pedig igaza van.
2, A MAT másodlagos célja a modern japán kultúra általános bemutatása. Japán zene, japán dívat, japán szokások, - minden, ami japán. Persze minden fény, csillogás, buli és álom, mivel az árnyoldalak, mint például a japán munkanélküliség nem érdekli a magyar fiatalokat. Tagjaik többsége szélesebb körben érdeklődik a szigetország iránt. Ha arról lenne szó, hogy az ázsiai kultúra érdekelné őket, az ember megvonná a vállát, viszont a szélesebb érdeklődés csakis Japánnak szól, s ilyenkor az ember hajlik a gyanakvásra. A japán zene tényleg dallamos, de az már mégis nevetséges, hogy valaki japán punk szemetet, japán technot és a Fresh japán változatát hallgassa. Hol az igényesség, barátom? Ez nem általánosítás, hiszen a szigetországban is akadnak olyan kiválóságok, mint minálunk a Bikini. De a japán ducc-ducc (techno) és társadalomfikázás (punk) nem hiszem, hogy különb lenne az amerikai vagy európai vállfajánál.
3, A MAT szeretné megkönnyíteni az animék és mangák hazai beszerzését, és segíteni szeretné a magyarországi megjelenésüket. A mai modern korban a fiatalok egyszerűen letöltik az internetről a kívánt animét és megnézik. Ha behoznák a magyar piacra, akkor is a drága árak miatt – leginkább ha Japánból jön – szépen letöltögetnék a világhálóról. Magyarország a szomszédországok rajzfilmjeit alig ismeri; nem szükséges, hogy Amerika mellett még Japánból is áradjon a sok szemét! Igen, jól olvasható ez a szó: szemét! Mert a kiváló, igényes mesterművek mellett (Candy, Candy!; Helló, Sandybell!; Grand Prix; Lily, a virágtündér; Chirio Szellemországban stb.) a sok közepes alkotás (Record of Lodoss; Cowboy Beepop; Sailor Moon; Elfen Lied stb.) és szemét fércmű (Kiddy Grade; Dragon Ball stb.) is megjelenne a piacon. Ja, ez művészet! Mindjárt rátérek arra is!
4, A MAT a japán rajzfilmeknek az európai és amerikai rajzfilmektől való különbségét azzal magyarázza, hogy az anime nem egy műfaj, nem egy stílus, hanem egy művészeti kifejezőeszköz. Most maradjunk belföldön! A Vuk vagy a Macskafogó tartalmilag és kivitelezésileg nem művészet? A magyar rajzfilmek a maguk nemében nem egyediek? Miért arra pocsékolja a MAT az energiáját és a pénzét, hogy japán rajzfilmeket hozzanak be az országba? Nem lenne észszerűbb a magyar rajzfilmgyártás támogatására létrehozni egy alapítványt, társaságot? Jó majmolni egy idegen országot, egy idegen kultúrát, igaz? Legyen a japánok gondja, hogy az európaiak az animekből és mangákból pornográf tartalmakat néznek ki. Fogadni mernék, hogy a japánok nem foglalkoznak annyit a kérdéssel, mint a magyar anime-örültek. És vajon Magyarországon mennyien foglalkoznak azzal, hogy kevés a pénz újabb magyar rajzfilmek elkészítésére?
5, A MAT előszeretettel ruházza fel az erőszakos animeket filozofikus tartalommal. Jó tudni, hogy a Dragon Ball-nak, az Elfen Lied-nek, a Record of Lodoss-nak és a Cowboy Beepop-nak mondanivalója van! Ezzel pedálozni olyan, mintha a Halálos fegyverben vagy a Bad Boys 2-ben keresnénk a rejtett üzenetet.
A MAT 2004-ben kiadott Frei Tamás ellen egy nyilatkozatott, mivel „elkövette azt a bűnesetet, hogy rossz képet festett a japán rajzfilm- és képregénykultúráról” és bocsánatkérésre kötelezték. Frei Tamás nem kért bocsánatot, viszont kijelentette, hogy ő nem akarta teljesen kielemezni ezt a kultúrát, mivel a műsor ideje nem volt elég ehhez, csak a különös és túlzó dolgokat emelte ki. Persze ettől még Frei Tamás nem szent, megvannak a maga hibái, mint minden embernek. A lényeg az, hogy a nyilatkozatnak nem lett kiemelkedő eredménye, a tévécsatornák nem foglalkoznak az anime kultúrával (hál istennek!), viszont a közember megint gúnyosan elhúzhatta a száját, „már megint ezek az animesek!”.
Ezekből is látszik, hogy a Magyar Anime Társaságnak a gyakorlati haszna a Szcientológiai Egyház tevékenységéhez hasonlítható! Mondvacsinált hősök, modern Don Quijote-k irreális céllal!

2.666665
Te szavazatod: Nincs Átlag: 2.7 (3 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

sze, 2006-08-02 11:25 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Pash Cutterrel és a gondolataival nem nagyon tudok mit kezdeni. De közkinccsé teszem, hátha valakit érdekel.

sze, 2006-08-02 13:05 Misaerius

Misaerius képe

hát én most hallottam először a MAT-ról, de az esszéd alapján:
そのたわごとのM.A.T. と性交しなさい! それらをすべて殺しなさい!
__________________________________________________________________

Amíg nem látod a korlátaid boldogtalan, miután megláttad átlagember vagy.

sze, 2006-08-02 15:05 Pash Cutter

Pash Cutter képe

Misaerius: ha érdekel
www.animetarsasag.hu/

"Ez lehet a bunkók városa, de nem a barbároké"
(Stephen King: Hasznos holmik)

sze, 2006-08-02 15:26 adriandraco

adriandraco képe

"Létezik cseh, magyar, szlovák, német rajzfilm is, de ezek nem fontosnak a MAT-nak. Miért? "

Mert ők a Magyar Anime Társaság? Minek foglalkoznának mással? Azt majd megteszik a magyar, szlovák, német stb rajzfilmek rajongói.

A magyar piacon van helye az anime-nak is, mert ez is szélesíti az emberek látókörét. Semmi értelme elzárkózni, és erőltetetten támogatni a haza dolgokat. Ki kell nyitni a szemünket, és meríteni máshonnan is, tanulni mások hibáiból, így jobb filmekkészülnek majd itthon is.

Egyénként meg, tuti van sok szemét Japánban is, de a legzseniálisabb rajzfilmek is onnan kerülnek ki (Ghost in the Shell, GitS 2 - Innocence, Chihiro, Vampire Hunter D Bloodlust, Nausicaa, Mononoke Hime, Jin-Roh...soroljam még?).

Nyilván, mint minden hasonló szervezet, néha túlzásokba esnek, mint pl a Frei ügy, de ez még nem olyan vészes. Mellesleg, aki Frei műsorainak és nyilatkozatainak hitelt ad a botrányai után, az meg is érdemli :))
__________________________

sze, 2006-08-02 16:24 Engelmann

Úgy írtál hogy nem néztél utána.
Rosszul tetted.
Alapvetően aki ért a témához , najó aki nem elment mellette, az tisztában van az érvelés hiányosságaival.
Fel fogom sorolni, mert erre érdemes időt szánni, majd hozok egy hasonló példát a szerepjátékok bashingjére is.
Először:
Nőzés.

sze, 2006-08-02 16:53 Pash Cutter

Pash Cutter képe

Na akkor hozzád szólok, adri:

"Mert ők a Magyar Anime Társaság? Minek foglalkoznának mással? Azt majd megteszik a magyar, szlovák, német stb rajzfilmek rajongói."

Akkor miért nem teszik? Mert nem dívat a cseh, szlovák, német rajzfilm, a magyar rajzfilmipar meg sajnos csak egy Nyocker-rel tudott előjöni. (A Nyockernek szép a grafikai megvalósítása, viszont a sztorin nem csiszoltak.) A japán rajzfilmek, azaz animek nézése viszont dívat. Csak nézz körül az INTERNET-en! Hány anime-vel foglalkozó oldal van? Rengeteg. Ellenben mennyi oldal foglalkozik magyar vagy cseh rajzfilmekkel? Édes kevés!

"A magyar piacon van helye az anime-nak is, mert ez is szélesíti az emberek látókörét. Semmi értelme elzárkózni, és erőltetetten támogatni a haza dolgokat. Ki kell nyitni a szemünket, és meríteni máshonnan is, tanulni mások hibáiból, így jobb filmekkészülnek majd itthon is."

Minek kell nekik helyet biztosítani a piacon, ha az INTERNET-en letölthetők?
Szélesíti a látókört? A japán kultúra iránti érdeklődés valószínűleg ezt mutatja. Viszont nem hiszem, hogy egy Trigun vagy egy Kiddy Grade szélesítené a látókört. Legfeljebb szórakoztat. Ha annyira tanulni akarunk más országok rajzfilmművészetétől, necsak Amerika és Japán termékeit nézzük, én így gondolom!

"Egyénként meg, tuti van sok szemét Japánban is, de a legzseniálisabb rajzfilmek is onnan kerülnek ki (Ghost in the Shell, GitS 2 - Innocence, Chihiro, Vampire Hunter D Bloodlust, Nausicaa, Mononoke Hime, Jin-Roh...soroljam még?)."

Ne sorold, mert akadt köztük egyszerű tömegszórakoztató mű is, ami legfeljebb megrajzoltságában művészi, nem pedig tartalmában. Chihiro tényleg művészi alkotás!GitS 2 - Innocence,Nausicaa, Mononoke Hime, Jin-Roh - ezeket nem ismerem, így nincs róluk véleményem. Ghost in the Shell, Vampire Hunter D Bloodlust - úgye, ezt nem mondod komolyan!

"Ez lehet a bunkók városa, de nem a barbároké"
(Stephen King: Hasznos holmik)

sze, 2006-08-02 17:14 adriandraco

adriandraco képe

Komolyan mondom. A GitS remek történetével és a Bloodlust karizmatikus, árnyalt karaktereivel, színes világával és kellemes sztorijával a saját műfajuk legjobbjai.

"Minek kell nekik helyet biztosítani a piacon, ha az INTERNET-en letölthetők?"

Ez milyen érv? A magyar rajzfilmeket is le lehet tölteni. Tulajdonképpen ne adjanak ki semmit itthon dvd-n, sőt moziban se játszanak, mert ami itthon megjelenik, az netről mind letölthető :))

Nem értem a kirohanásodat. Én nem találkoztam mostanában értékelhető magyar rajzfilmekkel. Vukból, meg Macskafogóból nem lehet évtizedekig megélni, ahogyan a magyar foci sem él meg Puskásból meg Albertből. Azok régen voltak, jók és szépek voltak, de ma nincs semmi. Nyócker van, de inkább ne lenne (technikailag tényleg jó volt, de...).

Ha megszületik egy-két új, magyar alkotás, ami a megfelelő színvonalat képviseli, akkor annak meglesz a rajongó bázisa. Addig meg nem értem a problémát. Mit kéne támogatni a japán helyett? A nagy üreséget a magyar rajzfilmgyártásban?
__________________________

sze, 2006-08-02 17:51 Pash Cutter

Pash Cutter képe

"Ez milyen érv? A magyar rajzfilmeket is le lehet tölteni. Tulajdonképpen ne adjanak ki semmit itthon dvd-n, sőt moziban se játszanak, mert ami itthon megjelenik, az netről mind letölthető )"

Arra céloztam, hogy ha megjelenik a magyar piacon, kevesen fogják megvenni, mivel az INTERNET-en a legtöbbje úgyis letölthető. Szerintem pénzügyileg bukta lenne!

"Vukból, meg Macskafogóból nem lehet évtizedekig megélni, ahogyan a magyar foci sem él meg Puskásból meg Albertből. Azok régen voltak, jók és szépek voltak, de ma nincs semmi."

Fekete István regényeiről továbbra is lehetne rajzfilmeket és képregényeket készíteni. Nem kell megállni a Vuknál! Lehet, hogy a 18 éveseket nem érdekelné, de a kicsiket elvarázsolná. Ha gyerekeim lennének, én biztos Fekete Istvánon nevelném, nem pedig Trigun-on!

"Ha megszületik egy-két új, magyar alkotás, ami a megfelelő színvonalat képviseli, akkor annak meglesz a rajongó bázisa."

Úgy legyen!

"Addig meg nem értem a problémát. Mit kéne támogatni a japán helyett? A nagy üreséget a magyar rajzfilmgyártásban?""

Azért van üresség a magyar rajzfilmgyártásban, mert nincs rá pénz. Egyszer volt róla szó, miért készítenek kevés magyar történelmi filmet. Szerinted mi volt rá a válasz? Nincs elegendő pénz hozzá. (Bár a hírek szerint lesz egy 1956-ról. Kiváncsian várom!) Ugyanez a helyzet a magyar rajzfilm-gyártással is. Csak kéne alapítani egy szervezetet vagy alapitványt, aminek az lenne a feladata, hogy pénzzel támogassa a magyar rajzfilm-gyártást, és talán máris más lenne a helyzet. Kicsit nevetségesnek érzem, hogy japán rajzfilmekre és képregényekre költenek pénzt, amikor belföldön a saját rajzfilm-gyártásunkat nem képesek támogatni.

"Ez lehet a bunkók városa, de nem a barbároké"
(Stephen King: Hasznos holmik)

sze, 2006-08-02 18:01 adriandraco

adriandraco képe

"Kicsit nevetségesnek érzem, hogy japán rajzfilmekre és képregényekre költenek pénzt, amikor belföldön a saját rajzfilm-gyártásunkat nem képesek támogatni."

De ilyen a világon nincs, hogy majd alapítvány támogatja a rajzfilmeket..... Előáll valaki egy megvalósítható ötlettel, és addig házal, amíg talál befektetőket, hogy elkészíthesse, aztán majd a közönség eldönti, hogy szükség van-e rá. Sajna ez van.

Viszont felesleges összevetni a kettőt, mert a japám rajzfilmeket sem támogatják itthon anyagilag. A MAT is csak népszerűsíti, s ezzel semmi gond sincsen
__________________________

sze, 2006-08-02 18:34 Engelmann

Nos rájötttem, hogy egy esszénél nem a tartalmát kell kritizálni, hanem a megvalósítását.
Itt elég sok indokolatlan, légbőlkapott, és valótlan sületlenséget foglaltál pontokba.
Általában az esszék mind ilyen indokolatlan légbőlkapott és valótlan pontokba foglalt sületlenségből áll.
az az érzésem, hogy a témánál egy olyan feltételezett rutinra hagyatkoztál, amit még nem szereztél meg. Ez nem a te bűnöd, ez csak egy lépcső, a megfelelő esszéírói rutin megszerezéséhez.
.
Nos, elég sok olyan rész találtam benne ami nem felel meg a valóságnak, vagy pedig olyan gondolatokat tartalmaz, aminek félreértések sorozata, és félreértett vagy fals információkból építkezett következtetések szültek.
.
Ha gondolod megbeszélhetünk egy találkozót, hogy az eszmecsere ne írott formában és lassan zajoljon.
.
Sajnos én az esszé nyomtatott anyagát nem tudom biztosítani, ha te kinyomtatnod, akor állok elébe, hogy valahol pesten, esetleg a hétvégén pécsett, összeüljünk/álljunk és megvitassuk a nézetkülönbségeinket a témával kapcsolatban.
.
Kizárólag verbális vitáról van szó. a szomatikus kommunikáció részemről a gesztikulációig fog terjedni. Erre becsületszavamat adom.
.
Alapvetően nagy szerencse, hogy az augusztus hónapra van budapestig vonatbérletem, így ezt szerencsés lenne valamikor az augusztus hónap folyamán megejteni.
Nopersze akkor, ha nem zárkózol el attól, hogy az érveidet, és az esszéd valóságtartalmát megvédd.
.
Hozzá kell tenni, az én időbeosztásom kötetlen, a nap bármelyik órájában meg tudok jelenni pest bármely pontján, ha legalább egy, vagy két napra előre egyeztetjük az időpontot.
.
Limitált lehetőségem van megjelenni magyarország bármely pontján, bármely időpontban, ám ez még komolyabb egyeztetéseket igényel.
.
Az igazat megvallva, krrvára unom magam, és nem igzán találkoztam olyan álláspontot képviselő emberekkel mint te. És tűnjek bármennyire is bunkónak engem érdekel, hogy mik azok az előzmények, amik ennek az álláspontnak a kialakítására vittek rá. Valójában az a vágy is hajt, hogy ha esetleg ezek közt az álláspontok között egyértelműen cáfolhatót találok, akkor azt a cáfolatot megosszam veled.
.
NEM HÜLYÉNEK NÉZNI ÉN EZT MIND KOMOLYAN GONDOLOM.
.
Emellett az a gonosz tervem, hogy ha erre mondjuk fél éven belül nem kerül sor, akkor szép nyugodtan hirdessem, hogy:
"-Ez a bunkó csak beszél, ráadásul csakis a neten, ráadásul csak megalapozatlan faszságokat, és ráadáasul, nem hallgatja meg a másik oldalt."
.
Pont.
.
Bunkó és aljas terv, de aki politizál egy karcolat.hu fórumon, az tudja, hogy - megeshet hogy nem én vagyok az de - mindig akad olyan ember akinek a fegyvere nagyobb/gyorsabb/erősebb/messzebbre visz.
.
Tisztelettel:
Én.

sze, 2006-08-02 18:47 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Na most én ezen jót derültem, Engelmann :)
Csak egy röpke gondolatot engedj meg: szerencséd, hogy nem ismered Pash Cuttert :D

sze, 2006-08-02 18:58 Engelmann

Nem hiszem.
Tök jó fej lehet.
Kb ugyanazon a hullámhosszon mozgunk, ami a megalapozott anyázást tekinti, és az az érzésem, hogy érti amit csinál, így hasznos lenne az eszmecsere.
Ha meg kiderül, hogy egy gerinctelen gyáva senkiházi, akkor meg ^^
egy gerinctelen gyáva senkiházi.
Nem lessz ettől jobb vagy rosszabb ember.
Ugyannannyira fogom becsülni a munkáit, legfeljebb, fenntartásokkal fogom kezelni az esszéinek megalapozottságát.

sze, 2006-08-02 19:07 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Úgy legyen! ;)

sze, 2006-08-02 19:07 Pash Cutter

Pash Cutter képe

Eva: Egyáltalán nem is ismersz, legfeljebb általánosíthatsz a botrányaimból és írásaimból (de egy kezdő írónőtől ennél többet várok). A személyes találkozás és beszélgetés többet ér bármely chat-nél, msn-nél, fórumnál stb.

Engelmann: Először is a karcolat-on megtalálod az e-mail címem, hogyha üzenni akarsz. Szívesen találkozok veled személyesen, viszont nem Pesten. Mivel azt mondtad, hogy az ország bármely pontján, megadok pár várost, ahol találkozhatunk. Ha van ellenvetésed, szólj!
Na: Kaposvár, Siófok,Enying. Nem tudom, ezek szimpatikusak-e. Én egyébként Siófokon lakom, akár meg is vendégellek,ha nem bánod. De szerintem ezt e-mail-on beszéljük meg.
Várom a válaszod!
"Ez lehet a bunkók városa, de nem a barbároké"
(Stephen King: Hasznos holmik)

sze, 2006-08-02 19:52 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Pash, hagyjuk ezt a hagymázas szöveget! Bárkit megetethetsz vele, de jól tudod, hogy engem nem. A rengeteg álneved, a sok botrány, ami a mai napig körülleng, szinte mindent elmond a jellemedről.
Én azért többet vártam volna egy kezdő írótól.

sze, 2006-08-02 20:59 Engelmann

HÉhÉH
Azért Eve Rigel nevére legyen mondva, én is megettem 3 fórumot mire idetaláltam.
Igen,. Nickváltás botrány meg minden. Ahogy a nagy könyvben meg van írva.
.
Ha ez az idióta csak feleannyira hülye mint én vagyok, akkor az én full szupportomat kapja a hülyeségében, nomeg a lehető legkényelmesebb rugdosódásokat abban, hogy elkerülje azokat a faszságokat amit én is elkövettem, hogy a végeredményben egy legalább annyira szabadagyú elbaszott világpukkasztó barom legyen mint én.
Mert mindent mondhatsz rá csak azt nem, hogy egy olyan bunkó, aki megrögzött és változásra képtelen barom.
.
Ez van.
.
Eve Rigel:
Könnyen le lehet olvasni, hogy Pash ad a szavadra.
Nem véletlenül.
Ezt meg kell emésztened.
.
Pash:
Aludj rá egyet.
Kérlek.

sze, 2006-08-02 20:02 Pash Cutter

Pash Cutter képe

Eve: Amiket mondasz, rosszindulattól fröccsögő szavak. Sok ocsmányságot elkövettem, bevallom, de mit tudsz te a problémáimról? Semmit, mégis általánosítasz.Látod, Eternaldheat legalább találkozni akar velem. Hála istennek, nem úgy gondolkozik, mint te! De nem haragszom, hisze tekintettel vagyok a korodra. Aki meg túl van ötvenen (hatvanon?), annak sok ostobaságot elnéz az ember.
"Ez lehet a bunkók városa, de nem a barbároké"
(Stephen King: Hasznos holmik)

sze, 2006-08-02 20:03 Pash Cutter

Pash Cutter képe

Ja, Engelmann! Bocs!
"Ez lehet a bunkók városa, de nem a barbároké"
(Stephen King: Hasznos holmik)

sze, 2006-08-02 20:08 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Te, Pash, javíthatatlan vagy! :)
Én nem általánosítok, tényekről beszélek.
Örülök, hogy legalább egy ember van, aki találkozni akar veled. Tudod, zsák a foltját...
A korommal pedig nem sértesz (itt is tévedésben vagy), mert én jól érzem magam a bőrömben a 36 évem ellenére is.
És ismered a viccet...
" A kéményseprő munka után hazamegy, és belenéz a tükörbe:
- Hm... a koromhoz képest jól nézek ki! "

v, 2006-11-05 12:03 Misaerius

Misaerius képe

Te Eve, már nem azért, hogy...
de tök véletlenül találok egy ilyet: http://cherubion.hu/index.php?m=CERUBION&cikk=914
aztán beugrik, hogy te 36 éves vagy...
és a válaszra kattintok...
__________________________________________________________________

Amíg nem látod a korlátaid boldogtalan, miután megláttad átlagember vagy.

sze, 2006-08-02 20:24 Pash Cutter

Pash Cutter képe

Láttam rólad egy képet, ott ötvennek néztelek. Hej, néha én is általánosítok!

Kössünk üzletet! Te nem teszel megjegyzéseket, én se teszek. A balhékról is kezdek leszokni. A véleményemet, akár jó, akár rossz, esszékben fejtem ki, próbálok értelmesen kommunikálni... aztán csak nem fut el velem a ló.Én nem tartom magamat különbnek nálad. Ez nagy kijelentés, mivel a Csokonai Vitéz Mihály Egyetemen a magyar szakon - ahová járok - sokan csak azért többnek hiszik magukat, mert Eszterházyt olvasnak. Te se vagy különb nálam. Ha ezt hiszed, egoista vagy. Most jön egy helytálló közhely: mindenkinek vannak jó és rossz tulajdonságai.
És most idézek a punk barátomtól, attól az embertől, akivel a fantasya.hu-n vitáztál, a telefonszámtól. Ő nem én vagyok, ha nem hiszed, olvasd el a verseit a fantasyan. Én megszakadnák, mire olyat össze tudnák hozni. Össze tudnák hozni? A frászt!
Na, az idézet valami olyasmi, hogy ne köpdössük a másikat, hanem fogadjuk el egymást. Na jó, inkább nem idézem, ő jobban el tudná mondani helyettem.
"Ez lehet a bunkók városa, de nem a barbároké"
(Stephen King: Hasznos holmik)

sze, 2006-08-02 20:25 Pash Cutter

Pash Cutter képe

Aztán jól el is kanyarodtunk a témától!
"Ez lehet a bunkók városa, de nem a barbároké"
(Stephen King: Hasznos holmik)

sze, 2006-08-02 20:32 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Nem tudom, milyen képet láthattál, de szerencsére az ötven még messze van :)
Vitázni én sem akarok, főleg nem veled, és nem itt.
Ha javulgatsz, annak csak örülök.
Ja, én senkinél sem tartom magam többre, de azért odafigyelek a "megszakadnák" és "tudnák" szavakra.
És mégcsak nem is járok magyar szakra.
(Egyébként van neked msn-ed? Ott is megbeszélhetjük a nézeteltéréseinket.)

sze, 2006-08-02 20:58 Pash Cutter

Pash Cutter képe

"Ja, én senkinél sem tartom magam többre, de azért odafigyelek a "megszakadnák" és "tudnák" szavakra."

megszakadnék, tudnék
Igen, ezt a Csaba haverom, a punk, a telefonszám is sokszor felemlegeti. Ez egy olyan hibám, ami talán az évek múlásával lekopik... avagy remélem. Magyar-könyvtáros szakra járok és az utóbbi érdekel, azaz könyvtáros szeretnék lenni. Persze attól még a könyvtárosnak is kell tudni helyesen magyarul beszélni. Mondta is anyám, miért nem a történelem-könyvtáros szakra jelentkeztem. De a Kaposvári Egyetem nem inditott történelem szakot.

De ennek mi köze a Magyar Anime Társasághoz?
A megfejtő kap egy Vash figurát.

"Ez lehet a bunkók városa, de nem a barbároké"
(Stephen King: Hasznos holmik)

sze, 2006-08-23 08:45 Emil Kuchera

Emil Kuchera képe

Na látom megkaptad a magadét...
Nem szeretnék minden apró részletre kitérni, nagyvonalakban:
Valahol igazad van. Igen sok mindenben egyet értek veled. Igenis igazad van, mikor azt állítod, hogy nem kell messzire menni, hogy rajzfilmremekműveket keressünk. Kis hazánkban, s Európában egyaránt születtek remekművek ebben a műfajban. (z általad említett vuk, Macskafogó, de ott a Lúdas Matyi, vagy akár a Szaffi is.)

A majmolás sajnos más lapra tartozik. Ugyanigy joggal merül fel a kérdés: Jobb lenne ha csak ha egy "idegen nemzet marhaságait" majmolnánk?, De ahogy észre vettem Nem csak a majmolásaról szól a dolog ugye?

Egyébként csak úgy érintőleg: Nem csak a Japán szemeteket engedi át a szűrő. Amellett ugyanis, hogy a Japán anime között is létezik igényes darab, az amerikai, vagy bármilyen más külföldi importárúközt is megjelenik a pocsék minőségű árú.

Nagyjából ennyi egyelőre...

________________________________________________________________
"Soha ne akarj nagy ember lenni.
Próbálj meg "csak" emberként élni,
s hagyd, had ítéljen a történelem."
(Zephran Cochren)

sze, 2006-08-23 11:19 Engelmann

Te se értesz hozzá.
Összekevered az animét a rajzfilmmel.
Röviden, az anime az animáció és a rajzfilm között áll.
NEM RAJZFILM!
Felfogtad?
Ez kb olyan, mintha azt mondanád a delfinre hogy hal, és bizonygatnád, hogy hal, mert kék és a vízben úszik.
Ezután ha jön valaki, és felvágja a hal gyomrát, és a képedbe tolja a tüdejét, akkor meg hunyorogsz, és nem érted, hogy miért van tüdeje a halnak.
Aztán, a homlokodra ütsz, és azt mondod, hogy:
"A delfin bizony a tüdőshal leszármazottja, és azért van tüdeje."
Utána az illető aki késsel felvágta a delfint, az késsel fogja felvágni a te torkodat is.
Ezekután megmossa a kezét, és elmegy enni egy hamburgert.
Amikor a rendőrök megtalálják, csak ennyit mondanak:
"Ez se tudta hogy mi a különbség az anime és a rajzfilm között"

sze, 2006-08-23 13:08 Pash Cutter

Pash Cutter képe

Minden, ami rajzolt film, rajzfilm. Az anime is sok téren rajzolva van, ezért rajzfilm. Az anime japán rajzfilm. A mese és a rajzfilm közt van különbség. A rajzfilm és az animált film között is van különbség. De ez már médiaismeret, és ahhoz se én, se te nem értesz.
Drága Engelmann, elég fárasztó a papolásod!

(Amikor a rendőrök megtalálják, csak ennyit mondanak:
"Ez se tudta hogy mi a különbség az anime és a rajzfilm között")

Mások meg elolvasva a beszólásaid, ezt gondolhatják:
"Már megint egy animes, aki tűzzel-vassal védi a drágalátos animéit!"

"Ez lehet a bunkók városa, de nem a barbároké"
(Stephen King: Hasznos holmik)

sze, 2006-08-23 20:51 Engelmann

lefordítom amit írtál:
"Minden, ami rajzolt film, rajzfilm."
minen ami kék és a tengerben úszik az hal. A delflin is. Az is hal.
"Az anime is sok téren rajzolva van, ezért rajzfilm."
Ám, a delfint mint emlőst tekinthetjük halnak, mert a delfin rendelkezik a halak két fontos tulajdonságával. terhát lehet halnak tekinteni.
"Az anime japán rajzfilm."
A delfin az egy speciális hal, lévén kék és a vízben van , így hal, de emellett az a speciális hal tulajdonsága, hogy emlős. Függetlenül attól, hogy az hogy emlős, az kizárja azt, hogy halnak tekintsük, de attól még egy olyan hal ami emlős.
Értem én.
"A mese és a rajzfilm közt van különbség."
Bizonyára. a mese írott műfaj, a rajzfilm meg vizuális. ezt értem.
"A rajzfilm és az animált film között is van különbség."
Milyen meglepő b**meg. az animált filmet bábukkal, apró mozgatással és fényképezéssel csinálják, a rajzfilmet meg rajzolják.
"De ez már médiaismeret, és ahhoz se én, se te nem értesz."
Hogy tudod, hogy mihez értek meg mihez nem.
Méegyszer.
Ne keverd össze az animét és a rajzfilmet.
mert kb olyan dolog mint halnak nézni a delfint.
Emellett.
Errőlé ennyit.
Amíg nem érted, hogy mi a különbség, addig kérdezz meg egy olyat aki érti.
egy note ban megpróbáltam elmagyarázni,
majd személyesen is meg fogom próbálni.
.
Teljességgel igazad van, azok az emberek akik nem képesek megfogalmazni egy saját álláspontot 0 kezdeti ismerettel és tanulással/tapasztalással, azoknak tökéletesen elég, ha ragaszkodnak a common sense nevű dologhoz.
Kellenek a földre kétkezi munkások.

cs, 2006-08-24 07:07 Pash Cutter

Pash Cutter képe

Az igazság relatív, ami azt jelenti, hogy én azt hiszem, hogy igazam van, és te is azt hiszed, hogy igazad van. Csak az a különbség, hogy én a véleményemet írtam le, te meg mint az összes fanatikus animés, tűzzel-vassal próbálsz meggyőzni, hogy igazad van. Viszont rossz a magyarázó módszered, mivel nem győztél meg. De az is lehet, hogy én vagyok szűklátókőrű, csak túl nagy a mellényem és nem merem bevallani. De talán mégsem.
Ez a delfines próbálkozás meg szánalmas.
az a magyar, aki Szlovákiában él, nem magyar, mert Szlovákiában él és nem Magyarországon - na valahogy ennyit ér a magyarázkodásod. ugyanolyan szánalmas, mintha valaki így magyarázná a magyarságot. az, hogy definiciókat pufogtatsz, nem győzől meg semmiről.
Nem tudom, hogy észrevetted-e, de miközben magyarázol, lekezeled az embereket. Ez az AVO-s a hajón c. írás alatti megjegyzéseidből is kitünt,amellett, hogy semmi értelme nem volt a mondanivalódnak.
A Karcolat-on nem kívánok veled vitatkozni. "A drog rossz, értem?" Na, ez pont ilyen.
Ha mindenképp meg akarsz győzni, szívesen látlak Siófokon. Talán személyesen sikerül az, ami virtuálisan nem.
Ja, egyébként észrevetted, hogy azt az embert nevezzük parasztnak, szűklátókörűnek és kétkezi munkásnak, aki nem szimpatikus és viszket tőle a tenyerünk. Érdekes, nem? Bár lehet, hogy ez ugyanolyan szánalmas belemagyarázás, mint a tiéd. Olyan érzésem van, mintha nem is a karcolaton, hanem a Balázs Showban veszekednénk egymással.
Bucsúzom.
"Ez lehet a bunkók városa, de nem a barbároké"
(Stephen King: Hasznos holmik)

cs, 2006-08-24 10:20 Engelmann

Oké.
Tehát szerinted a delfin hal.
Ez nem gond.
Valójában azért nem, mert nem tartom valószínűnek, hogy valaha fogsz találkozni delfinnel, és még kevésbé tartom valószínűnek, hogy ha látsz is delfint, akkor érdekelni fog téged, hogy lélegzik, vagy kopoltyúja van.
.
Az fog érdekelni, hogy ha fulladozol, akkor a delfin felsegít a vízfelszinre.
(Pl cápákat amiket csapatosan legyaktak is segítenek fel a vízfelszínre levegőt venni, mert ez egy ösztönük.)
Ez a kifejezetten politikus hozzáállás.
.
Vagyis ez egy igen komplex jelenség, de te a politikus agyaddal ezt meg fogod jegyezni, lévénez egy olyan dolog ami a te életbenmaradásodat segíti. Azt hogy miért teszik, arra nem hogy nem vagy kíváncsi, de ha az orrod alá dörgölik, akkor hajlandó vagy késsel fenyegetni az illetőt, hogy ne hordjon issze ilyen marhaságokat, mert kit érdekel hogy hogy csinálják, é csak azért tanultam meg, hogy életben maradjak, ha a tengerbe zuhanok, és vannak delfinek a környéken.
.
Ez a kifejezetten politikus hozzáállás.
Életre való.
Sok sikert.
****** Törölve - Engelmann, fogd vissza magad! (Blade) *****
Politikusokra nincs szükségünk.

cs, 2006-08-24 12:40 Pash Cutter

Pash Cutter képe

Nem, a delfin nem hal. Vagy igen? Utána kéne néznem.
Na mindegy! Sajna a biológia nem tartozik az érdeklődési körömbe!
Ott tartottunk, hogy rájöttünk mély filozófiai elmélyülésünk közben, hogy én egy politikusagyú kétkezi munkás vagyok, akit nem érdekelnek a delfinek, és nem néz mélyére a dolgoknak. Várom, mikor kezdesz el fasiztázni! Vagy kommunista vagyok? Vagy mindkettő? Mondd már, melyik vagyok, hisz te úgy ismersz engem, mint a tenyeredet! Hisz tudniillik, hogy az INTERNET révén az ember teljes életrajzát megismerhetjük. Te ismersz, mert bár sosem találkoztunk, mégis sorolod a "jó tulajdonságaimat".
Használhatnám a te fegyveredet, azaz jöhetnék azzal: "te vagy a hülye, nem én!", de már így is az óvodás személyeskedésbe süllyedt ez a vita. Meg hát mikor a szomszéd kutyája megugat, egyszerűen csak rálegyintek... persze veled szemben nem ezt teszem, magam sem tudom, miért.
De egy biztos: én nem veszekszek veled többet a karcolaton (mert ez nem víta, hanem veszekedés)
Ha netán személyesen is papolni akarsz az életről, gyere le Siófokra... bár ezek után nem tudom, lenne értelme.
Nem ismerlek, nem gyalázlak.
Nem ismersz, de gyalázz csak nyugodtan! Ha neked ez örömet okoz! Gratulálok!

Képzeld, megnéztem a Chirio Szellemország-bant. És tetszett!
Tudod, nekem nem a japán rajzfilmekkel van bajom (tudom, anime!), hanem az anmések állandó pampogásával. Persze, elbaszta az ORTT, Frei Tamás nem ásott a dolgok mélyére, az emberek általánosítása pedig nem jó dolog. Képzeld, a Grand Prix-et, Candy, Candy-t és a Hello Sandybell-t én is néztem (bár sok részről lemaradtam). A Chirio mellett láttam a rendező másik munkáját, az Erdők Hercegnőjét is - azt se bántam meg. Mint mondtam, az emberek általánosítása nem jó dolog. De az, hogy az emberek nagy része undorodva fordul el az animéktől, köszönhető az animések hangoskodásának, és a MAT eltúlozza az egészet. Túlzások nélkül kéne csinálni az egészet, nem pedig úgy, ahogy egyes weboldalakon teszik. (pl. Walt Disney rajzfilmek fikázása, hogy azok a japán animékhez képest milyen szarok, hisz nem filozófikusak - mondjanak akármit, a Szépség és a Szörnyeteg, a Gumimacik vagy a Pinocció nem kevesebb egy Iunushá-nál, Kiddy Grade-nél, Full Metall Panic-nál vagy Trigunnál. De lehet, hogy én vagyok elmaradott.

Mint mondtam, nem kívánok erről több szót ejteni.
Pá!

"Ez lehet a bunkók városa, de nem a barbároké"
(Stephen King: Hasznos holmik)

cs, 2006-08-24 13:03 Misaerius

Misaerius képe

hé haver, ne szívd mellre, csak viccelt!
nekem meg a tökömet akarja letépni!
a delfin-hal metafora. érted. Sajna a biológia nem tartozik az érdeklődési körömbe! ezzel pedig azt ismerted el, hogy nem értesz a rajzfilmekhez/animékhez. Higgadj le.
(Azért vagyok ilyen nyugodt, mert én egy animét sem és csak pár rajzfilmet láttam.)
__________________________________________________________________

Amíg nem látod a korlátaid boldogtalan, miután megláttad átlagember vagy.

cs, 2006-08-24 14:17 Pash Cutter

Pash Cutter képe

Ezzel azt ismertem be, hogy nem tudom, hogy a delfin hal vagy emlős, bár szerintem emlős
tudom, hogy metafora, viszont a delfinekről tényleg keveset tudok
"Ez lehet a bunkók városa, de nem a barbároké"
(Stephen King: Hasznos holmik)

cs, 2006-08-24 13:37 Engelmann

Király, láttál sorozatokat, amiknek a költségvetés per képkocka aránya kb százada a filmeknek, és azt mondod, hogy hááááááááááá meg minden.
Igen miyazaki sztájl populárdarabokat láttál. jó neked, NA AZOK például közel állnak a rajzfilmhez.
.
Fent leírtam, sokkal fentebb, hogy ez lesz a vége, hogy nem állsz szóba velem, és nem hallgatod meg amit mondani akarok.
Amit az anime társaságról leírtál az az esszéd TARTALMA.
KIT ÉRDEKEL EGY ESSZÉ TARTALMA.
Ez a fórum nem egy diskurzus egy esszé tartalmáról, hanem az esszé felépítését vizsgálja.
Kijelentettem, hogy hemzseg a tévedésektől, a szerkesztési hiányosságoktól, a koncepciója zavaros, és a kép amit kialakít, az egyáltalán nem közelít egy objektív esszé kereteihez.
Leírtam.
Politikusként hasznos dolog a hangulatkeltés, és az üres, alaptalan tényektől mentes propaganda,
emellett fel lehet használni egy tömeg manipuláslására használt általános szabályszerűségeket.
.
Attól még nem lesz jobb esszé.
Ugyanolyan mocsok marad, mint amit annó nyolcvan környékén műveltek a szerepjátékokkal, vagy a hetvenes években a képregényekkel.
VAgyis, nyugati szar, fujj fujj, és a szerepjátékkal sátánt idéznek, a képregényekkel meg az agyadat rothasztják.
.
Hozzá kell tenni, távol áll tőlem az erőszak.
Ezt több helyen bizonyítottam.
Pl akkor amikr valakit megfenyegettem, hogy kitaposom a belét, és az abbók lészített dudával ébresztek a pokolban.
és amint lent olvasható, mást pedig azzal fenyegettem meg, hogy blaa blaa blaa, asszem a tökét tépem le.
nos, a következő embert nemtom mivel fogom megfenyegetni, mert kezdenmek kifogyni a hangzatos fenyegetések.
Amit rólad gondolok az egysíkú és bnem rólad gondolom, hanem arról a személyről aki ezt megírta.
eGYÉRTELMŰ hogy egy íráson át sohasem azt az embert jellemezzük aki az írást megírta, hanem azt a perszónát, akinek a tuélajdonságait felhasználva írta meg a szöveget.
Pl. VAn olyan Hentai rajzoló, aki kb 4 vées gyerekek megerőszakolásának megrajzolásából tartja el magát.
Én azt az embert tisztelem.
Méhghozzá azért, mert a munkáját nem végezheti mindenhol.
Ha kimegy egy parkba rajzolni, akkor a pash Cutter féle emberek tüzes vasvillával belezik ki.
Sőt, ha a szülei meglátják a munkáját, akkor ők belezik ki tüzes vasvillával.
Pedig csak RAJZOL!

cs, 2006-08-24 14:15 Pash Cutter

Pash Cutter képe

"Pl. VAn olyan Hentai rajzoló, aki kb 4 vées gyerekek megerőszakolásának megrajzolásából tartja el magát.
Én azt az embert tisztelem.
Méhghozzá azért, mert a munkáját nem végezheti mindenhol.
Ha kimegy egy parkba rajzolni, akkor a pash Cutter féle emberek tüzes vasvillával belezik ki.
Sőt, ha a szülei meglátják a munkáját, akkor ők belezik ki tüzes vasvillával.
Pedig csak RAJZOL!"

Az engelmann-ok pedig megtapsolják.
A pedofilizmus undorító és elitélendő, aki ezt propagálja és jó színben állitja be, szar alak (bár 50centes is a megélhetésért árult drogot az utcán), aki pedofil meséken, filmeken és animéken élvezkedik, szánalmas, és ha te is élvezetet lelsz a pedofil dolgokban, menj el orvoshoz!
Bár ha belegondolok, hogy egyesek Hitlert és Sztálint is tisztelik....!

belinkelek egy oldalt, bár lehet, hogy nem kéne
hogy tudjáttok, hogy léteztek hozzám hasonló szánalmas emberek kis hazánkban
http://hermits.freeblog.hu/archives/2005_Jul_hermits.htm#738914

"Ez lehet a bunkók városa, de nem a barbároké"
(Stephen King: Hasznos holmik)

cs, 2006-08-24 14:46 Engelmann

HEHHÁÁHÁHÁEHÍÍHEHÍÍ HEHEe
Ráugrott a csalira.
A pedofilizmus elítélendő dolog.
A középkorban nem volt az.
Erre varrjál gombot.
a rajzoló rajzol. Például attül hogy... aszsem delacroix megrajzolt egy képet.. ákh inkább megkeresem, mint kiderült delacroix inkább a francia forradalommal foglalkozott.
Ezaz. Guernica.
azt picassó csinálta. de valahol a művészettöriben a környékén volt az, amit példának akarok hozni.
Naigen ott rajzol t az illető egy fejet, egy kezet, ami egy lábat fog, aminek a lábfeje helyén a törzse van az illetőnek.
Milyen mocsok már. szeletelős gyilkos, el kell itélni hogy iléyet rajzolt.
SŐT MEGFESTETTE ,és kiállították.
Akkor mi van a Laokoón csoporttal?
Ott pedig brutális kegyetlenséggel SÁTÁNISTA jelképek esznek embert kígyó formájában.
RÁADÁSUL MIÓTA MEGVAN AZ A SZOBOR!
Akkor jön a tradicionális biblia, meg a felnégyelések és karóba huzatások benne.
meg persze az egri csillagok, amik milyen rossz színben tüntetik fel a török vendégmunkásokat, és mennyire fajgyűlölet gerjesztésére alkalmasak.
Period.
Akkor megvárom amíg a komment többi részére is reagálsz.
Én tisztelem hitlert. Állítólag tök jó festő volt. Emellett politikus, és a tömeg fanatizálásához is értett. Sztálin meg politikus. Jól úzte a választott szakmáját.
Emellett mind a ketten meghaltak. Elég rég. Kijár nekik a tisztelet, mert kilóra több évet éltek mint én, és én nem biztos hogy többet fogok.

cs, 2006-08-24 15:15 Pash Cutter

Pash Cutter képe

Nem ugrottam be. Nézd csak:
"A pedofilizmus undorító és elitélendő, aki ezt propagálja és jó színben állitja be, szar alak"
Aki fel akarja hívni a társadalom figyelmét, azt üzenve a képpel, hogy ezen változtatni kéne, az más. Ha viszont valaki azt üzeni a festményeivel vagy más művészeti alkotásaival, hogy a pedofilizmus jó és szép, az undorító és elitélendő.
(De ennyi erővel Michael Jackson-ra is legyinthetnénk. Hiszen amit ő csinál, művészet! Nem így gondolod, Engelmann? Énekel és gyerekekre bukik! Szerintem undorító, de lehet, hogy nálad ő a hős!)
###
Na, ennyit! Kezd ez a párbeszéd egyre szánalmasabb lenni (csak nem a Balázs-showból szerezted a szókincsed?), pont ezért be is fejezem. Egyébként nem győztél meg, ami nálad azt jelenti, hogy szűklátókörű vagyok, nálam azt, hogy gyengék az érveid. Dehát az igazság relatív. (Adriadanco se győzött meg, de vele legalább értelmesen elkommunikáltuk az időt. Te ,Engelmann? Hát...Hiába, akivel csak 7 éves szinten lehet dumálni...)
Viszlát!
(Stephen King: Hasznos holmik)

cs, 2006-08-24 17:22 Engelmann

http://www.youtube.com/watch?v=9bmc5PByf1Y
LÁTOD LOLKA ÉS POLKA.
MINDEN KÉPKOCKA EGYESÉVEL VAN MEGRAJZOLVA

cs, 2006-08-24 17:51 Engelmann

Ez nem anime, hanem amv.
Kab azt jelenti hogy egy animéből vágták ki azoat a jeleneteket, amik fontosak, ráadásul azért hogy illeszkedjen egy zenéhez.
http://youtube.com/watch?v=n3iOUdFBjgQ
Íme.

cs, 2006-08-24 13:05 Misaerius

Misaerius képe

az én életemből kimaradtak az animék.
tudom, nem lehet mindenki tökéletes.
de az nagyon látszik, hogy te azokon nőttél fel. komolyan.
__________________________________________________________________

Amíg nem látod a korlátaid boldogtalan, miután megláttad átlagember vagy.

p, 2006-08-25 08:28 Emil Kuchera

Emil Kuchera képe

Na Jól van...
Látom én is megkaptam a magamét...

Ez a kedvenc részem: "Te se értesz hozzá.
Összekevered az animét a rajzfilmmel.
Röviden, az anime az animáció és a rajzfilm között áll..."

Nagyszerű! Ebből már megint az jön át nekem, hogy jött valaki, és kioktatott. Konkrétan a képembe vágta, hogy mihez értek, és mihez nem. Mindazok helyes átgondolása nélkül amit a múltkór írtam. Vaóban lehet, hogy nem tudom megkülönböztezbi a delfint a haltól. Nyilván ez azért van, mert a tudományos ismeretimen csatahajónyi rések tátonganak.

Namármost, én mindezidáig abban a (tév?)hitben éltem, hogy ez egy kultúrált hely. Az pedig, hogy le akarják arapni az ember fejét, mert nincsen teljesen tisztában néhány apró különbséggel..., nos nem nagyon támasztja alá bennem ezt az érzést.

Csak így továb...

Mély tisztelettel:
Emil Kuchera
________________________________________________________________
"Soha ne akarj nagy ember lenni.
Próbálj meg "csak" emberként élni,
s hagyd, had ítéljen a történelem."
(Zephran Cochren)

v, 2006-08-27 21:17 Engelmann

Képzelj ide egy kisesszét arról, hogy miért kéne gyerekkorában megfojtani azokat az embereket, akik a kultúra szóval visszaélnek.

(Hozzá kell tenni legszivesebben addig ütném a koponyád amíg pavlovi reflex szintjén szűkölnél és elindulnál a legközelebbi sarokba, akárhányszor előkerül a koponyádban az a gondolat hogy a sznob felsőbbrendűségi hajlamodat a kultúra szóval támaszd alá/jusztifikáld.)
_
Tisztelettel, ez nem egy kultúrált hely. Ez egy amatőr művészeti portál.
Amatőőőőőőőőőr.
.
Ide amatőrök járnak. Láthatod, amatőr volt, aki felrakott egy antianimés villanizáló kiáltványt, és azt mondta rá, hogy objektív esszé.
Hibázott.
Mondja rá, hogy antianimés habzó szájú kiáltvány, ami szubjektív, és a morzsáját sem tartalmazza az objektivitásnak.
Akkor azt mondom neki:
Jó munka. Lehet hogy egyes helyeken még csiszolni kell rajta, és segítek tökéletes antianimés habzó szájú fröcsögő kiáltvánnyá átdolgozni.
Akkor viszont, ne mondja rá, hogy esszé.

p, 2006-08-25 08:31 Emil Kuchera

Emil Kuchera képe

Látom Pash Cutter feltette a Hermitz linket. Épp akartam kérni rá. Javaslom mindenkinek, olvassa át. Rendkívül tanúlságos olvasmány. Azok után lehet, más színben látjátok az én hozzászólásomat (is).

Mély tisztelettel:
Emil Kuchera.
________________________________________________________________
"Soha ne akarj nagy ember lenni.
Próbálj meg "csak" emberként élni,
s hagyd, had ítéljen a történelem."
(Zephran Cochren)

p, 2006-08-25 08:42 Misaerius

Misaerius képe

Elfogult hülyeség. Provokáció.
Mondja a független szemlélődő.
Az interjút gondolom ő találta ki.
Ha nem... akkor is. Ha interjút készítek egy debil populista parasztról, aki csak azt hajtogatja, hogy a zsidó bolsevikok így a zsidó bolsevikok úgy, visszafoglalnánk mindent, ha nem lennének azok a szemét zsidó bolsevikok stb. stb., az még nem jogosít fel arra, hogy azt mondjam: íme, ezek a magyarok!

__________________________________________________________________

Amíg nem látod a korlátaid boldogtalan, miután megláttad átlagember vagy.

p, 2006-08-25 10:20 Engelmann

neeem nikoo t ismerem. nem személyesen. Yaoista.
nem animés.
Ez kb olyan mint amikor valaki elmegy egy szerepjátékos találkozóra és interjút készít egy star wars fannal, aki most játszik először szerepjátékot, és azt is cask azért, met star wars d20 as rendszerben játszanak.
és majd villogtatja, hogy minden elvakult szerepjátékosnak köze sincs a szerepjátékhoz, és csak star wars fanboyok.
.
A dilettáns hozzáállás nem a mi bajunk.

v, 2006-08-27 23:25 Celephais

Hmm régen jártam itt a karcon, de úgy látszik megérte visszatérni. :))
Szép kis vita alakult ki nem mondom, és animefan lévén nem tudom megállni, hogy ne szóljak hozzá én is valamit.
Nem mennék bele komolyabban Pash Cutter cikkének elemzésébe, mert túl hosszú lenne, és már többen leírták a hibákat. Annyit azonban mégis kérdeznék, hogy szerinted az emberek mi a fenének néznek animet? Szerintem azért, hogy szórakozzanak. Az, hogy mellesleg némelyik filozófikus gondolatokat is tartalmaz(mert igenis vannak olyanok), egy dolog. Mellesleg az általad felsoroltak(Elfen Lied, Cowboy Bepop, Record of Lodoss WAR(!)) egyike sem tartalmaz komolyabb mondanivalót.
Mint fentebb említettem én is animefan vagyok. Mégis jóformán a te írásod miatt másztam fel életem során először a MAT honlapjára két másodpercre, és nem azért mert még soha nem hallottam volna a MATról. Számomra teljesen lényegtelen, hogy a MAT mit, mikor , miért erőlködik. A te cikkedet, is tök nyugodtan olvastam egészen addig amig hülyeségeket nem kezdtél állítani benne. Sőt az általad belinkelt blogban leírtakat is érdeklődve olvastam, mivel számomra teljesen furcsa volt, hogy az animefanok ilyen aggresszívek, hogy úgy mondjam :). Nem vagyok habzószájú animefan, csak egyszerűen szeretem az animekat. Épp ezért amig nem magákat az animekat szídják, hanem csak az animefanokat, azokat is csak azért amilyenek, addig semmi gondom nincs senkivel. De sajna, ahogy Engelmann hozzászólásait elnézem, meg tudom érteni miért utálják sokan az animeseket(nem az animekat).
Na csak ennyit. Biztos vannak hiányosságok benne meg stb, de majd úgyis beleköt valaki akinek nem tetszik :)

h, 2006-08-28 10:18 Engelmann

Nem animefan vagy, hanem van egy stílus ami megtetszett, és az abban a stílusban készült animéket megnézed.
Ez kb olyan szintű, mintha egy yaoista/hentaifan animefannak képzelné magát.

h, 2006-09-04 12:10 animerajongo

Mint anime rajongó csak azt tudom írni erre a...szemétre, hogy valaki, aki nem kedveli az animéket papirra vetette ezt a szart, és azt hiszi hogy ő ettől most nagy ember lett. Miért foglalkozzon a MAT más kultúrák rajzfilmjeivel????????????????????
Ők a Japán animékre specializálódtak.
És ha már ott tartunk hogy erőszakos...miért mi nem erőszakos mostanában? A GyűrűK Ura? A Harry Potter? A south Park? Tom és Jerry?
A nagy büdös francokat. Manapság már nem találunk olyan filmet, vagy mesét, nem animét, mesét ami ne lenne erőszakos.
És az Elfen Liednak igenis művészi értéke van. Mert olyan témákat vet fel mint a családon belüli erőszak problémája és hogy a világ mennyira halad a pusztulás felé, mert már ott tartanak hogy emberi fegyvereket hoznak létre. A Bebopp pedig egy futurisztikus jövőképet mutat be. Sok ilyen anime van, az tény és való. Most lehet azt mondani hogy a Japánok mindent sötéten látnak, de nem igaz, mert e felé halad a világunk.
Az anime letöltésről pedg csak annyit, hogy lehet hogy letöltünk a netről animéket, de egy igazi anime rajongónak sokal nagyobb érték egy eredeti DVD és inkább megveszi drágán csakhogy meglegyen neki.
A kúltúra. Nem véletlen hogy a MAT csak a japán kultúrát akarja megismertetni, mer ez ál közel az animékhez. Majd egy másik szervezet gorcső alá vesz más kultúrákat.
És utoljára...
Aki eggyet ért ezzerl a cikkel annak azt javaslom, hogy nézze meg a netet, és írja be bármelyik keresőbe hogy anime és nézze meg hány oldald dob ki végeredménynek,én is ott leszek, és azután dumáljatok. Sokkal többen vagyunk, mint gondoljátok.
Aki írta meg írta ezt a cikket, annak csak azt üzenem: Mi lenne ha azt is így kifikázná, amit te szeretsz? Nem lenne túl kellemes mi?? Ten nem lennél felháborodva? Gondolkozzál apukám mielőtt ilyeneket leírsz. Biztos nagyon unatkoztál otthon, és jobb szórakozást nem találtál annál minthogy kifikázd a MAT-ot. Én 33 évesen 1 japán férjel és egy felnőtt fiúval azt tudom mondani hogy hülyeségeket írtál, főleg azerőszakosság miatt. Amíg meg nem szülem a fiamat mindíg anime zenét halgattam, majd mikor megszületett a fiam mindíg animét nézett. És nem azért mert kényszerítettem rá hanem mert szerette. 13 évesen túl volt az Elfen Liedon a Ghost in the Shellen, a Drgaon Ballon, az Inuyashán, Trigunon,Beboppon, Hellsingen, Trinity Blood-on és jó pár yaoin is. És amikor a Dragon Ballt nézte 8 évesen, akkor sem jutott eszébe egyszer sem poéládul megütni és azt kiabálni hogy "kame ha meha". A fegyverek pedig, elmondanám, bár ez nem tartozik rátok, hogy a gyerek most 22 éves. Soha nem volt probléma vele nem voltak nagy balhéi nem drogozik nem dohányzik, mindíg jó tanuló volt, a melett hogy animét nézett. A fárjem pedig, mivel az animék az ő kúltúrájának része tiszteli őket, és jó pár manga rajzolót és anime hangszinészt ismer, úgyhogy én igazán közelről ismerem ezt a műfajt. Szerintem ostobaságok tömkelegét írtad össze.
És élnék a régi mondással kicsit átalakítva:
Amíg a föld kerek, MINDÍG lesznek animések!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ana Fujiwara

h, 2006-09-04 16:32 Yumika

Azt hiszem jogosan levonhatom a következtetést, hogy ennek a "cikknek" az írója vagy egy s*ggfej akinek túl sok szabadideje van, vagy egy átlagember akinek nem volt jobb dolga, mint az animés szubkultúrát kivesézni, természetesen alapos utánanézés nélkül (inkább az utóbbira gondolok). A Cowboy Bebop neked közepes mű? Ez már annak a jele, hogy tényleg nem néztél utána. És az Elfen Lied is közepes? Hát, ez méginkább annak a jele, hogy az egésznek nem nagyon néztél utána, ugyanis az EL-et szerintem nem lehet egy szintbe hozni a CB-al. Nézz meg ugy 20-30 (ha nem többet ),különböző műfajú animét és akkor TALÁN lenne valami fogalmad az egészről.
Amúgy mégis mit vársz, mivel foglalkozzon a Magyar ANIME Társaság? Különbenis, animék nem csak Magyarországon vannak. Miért fáj az ha itt is van? Tett ellened valami rosszat ez a társaság, vagy egy animés? (jó, az újak között tudom hogy van egy pár idióta de azok csak divatanimések)
Ha annyira kell más rajzfilm, vagy annak egy társaság, akkor alapítsd meg te magad!

p, 2006-11-24 22:25 Rikkudo

Rikkudo képe

Csak nem megint egy unatkozó bölcsészhez van szerencsém?
Ha írsz valamiről, akkor miért nem nézel utána rendesen a dolognak? Hogy akarod így helyesen megítélni azt, amiről írsz? Még ha nem is szereted a MAT-ot/anime-t/japán kulturát, vagy fenntartásaid vannak, akkor is illene elmélyedni a témában.
Egyébként szerinted miért alakítanak az emberek egyesületet? Azért, mert fontos számukra valami, és azt szeretnék másokkal is megismertetni. Ha körbenézel, akkor talán észreveheted, hogy minden egyesület egy speciális témával foglalkozik, nem pedig nagy, átfogó dolgokkal. A MAT úgy jó, ahogy van, legalábbis ami a céljait illeti, a kivitelezést mindig lehet kritizálni.
A MAT egyébként meg nem hoz be semmit sem külföldről, megteszi azt helyette az A+ az animékkel, valamint néhány kiadó a mangákkal. A MAT egyszerűen csak igyekszik összefogni azokat, akik szeretik az animéket és a mangákat. Például úgy, hogy conokat szervez.
Az anime pedig nem stílus, hanem egy médium, amin belül rengeteg stílus megtalálható. 0-100 éves korig mindenki találhat magának szimpatikus animét. Olyan ez, mint a hétköznapi emberek hozzáállása a filmekhez: Lehet, hogy valaki nem szereti a horror filmeket, de mondjuk kedveli a krimit, vagy a romantikus műfajt.
Ha már így szemezgettél az animék közt, akkor meg kell jegyeznem, hogy vagy nincs összehasonlítási alapod, vagy nem látod, hogy egy történetnek mi a valódi mondanivalója. Az Elfen Lied-ben a vér, az erőszak, a fedetlen keblek, csak körítés. Az egész teljesen másról szól. (Egyetértek Ana Fujiwara hozzászólásával.) Ott van benne a megbocsátás, a szeretet, a másság elfogadása. Nem akarok példákat írni belőle, inkább nézd végig nyitott szemmel és lélekkel.
Az, hogy Magyarországon a rajzfilm- és képregény-gyártás leáldozott, meg legkevésbé sem az anime vagy a manga hibája. Épp ellenkezőleg, az anime/manga kultúra felvirágzása hazánkban talán megteremtheti a színvonalas magyar képregények és rajzfilmek iránt igényt is.

UI:
Azért se tudom megállni. 3 éve van egy saját kutatási területem a szakmámban és egy hozzá kapcsolódó egyesületem. Ezalatt a röpke idő alatt volt szerencsém találkozni ezen a területen is néhány olyan emberrel, mint te. Minél kevesebbet tudtak, annál inkább meg voltak győződve a saját igazukról Kedvencem a jogász fickó, aki hajótörténésznek adja ki magát. Hemzseg is a könyve a hibáktól! Mindenki maradjon meg a saját szakterületén és ne rondítson bele abba, amihez nem ért.
Tudod, minél többet olvasok a saját témámban, annál inkább látom, hogy mily hatalmas és szerteágazó az, amit eddig is megismertem, és ami még előttem áll, és arra vár, hogy felfedezzem.

Üdv!
Rick

p, 2006-12-01 16:39 Pash Cutter

Pash Cutter képe

"Nem azzal van baj, amit bálványoztok. Az még úgy-ahogy elmegy, az ember elnézegeti, ugyanúgy mint a hollywoodi filmeket, nme is túl jó, nem is vészesen rossz. A baj azzal van, ahogy viselkedtek. Nem veszitek észre, hogy egymás között nagyon bejön ez a viselkedés, de mindenki mást irritál. És ti vérig vagytok sértve, ha ezt közlik veletek. Ugyanúgy, ahogy felháborodtok akkor is, ha valaki nemtetszését fejezi ki az idióta ^^' és xD szerű smiley-k kapcsán. A viselkedésetek beteges. Ugyanolyan beteges, mint amerikában a Star Trek rajongóké, akik klingonnak öltözve mászkálnak az utcán. A Star Treknek is megvan a saját helye a moziban vagy a tévében. Nem az utcán. Az animének is megvan a helye a két szép szemed előtt. Nem a közéletben."

Nagymester B

És nekem is hasonló a véleményem. Ha ez a Magyar Anime Társaságnak, a JapanMania-nak és a Magyar AnimeFanok Terrorista Szervezetének nem tetszik, elfogadom. Már nem bírom hangoztatni, de ti állandóan félreértitek, nekem nem az anime-kel van bajom, hanem a tirpák viselkedésetekkel, a nevetséges vísítozásotokkal. Nem tagadom, hogy a hermits híve vagyok, de ezért nem fogok a föld alá süllyedni.

Ui: Ezt inkább folytassuk a Balázs Show-ban.

"Ez lehet a bunkók városa, de nem a barbároké"
(Stephen King: Hasznos holmik)

p, 2006-12-01 23:07 Rikkudo

Rikkudo képe

Akkor miért nem erről írtál? Egyébként meg nem minden animés viselkedik idiótán. Ez leginkább a 18 év alatti korosztály egyes tagjaira jellemző, meg néhány, a fejlődésben megrekedt felnőttre. Egyébként szerintem ezek anime nélkül is hülyén viselkednének, csak akkor mást utánoznának.
Én 8 éve ismerem a műfajt, jártam mindenféle animés rendezvényen, de nem tartom magam otakunak, nem is szeretem őket. Fanatizmus és idiotizmus nélkül is lehet szeretni valamit.

szo, 2006-12-02 10:30 Pash Cutter

Pash Cutter képe

Örülök, hogy egy értelmes emberrel is megbeszélhettem a témát. Egy Engelmann után kész felüdülés! Jó, kicsit szubjektív volt, és nem objektív - ez persze hiba. De nem tudtam megállni, hogy ezt meg ne írjam. Én azt veszem észre, hogy az anime-sek túlreagálják, ami Japánból bejön Európába. Meg nem szerettem a kivételezést, a kategórizálást. Engem egy japán, egy amerikai és magyar rajzfilm egyaránt elszórakoztat,ha jó a kívitelezés.
Én például így állok a fantasy-hez. Szerettem a fantasy-t, gyülölöm a fantasy dívattá fajulását. És ez a véleményem az anime-animés jelenségről. Az anime-kel semmi bajom (bár egy-kettőt frankón félremagyaráznak a fanatikusok), de az animés mozgalommal nem szimpatizálok.

"Az Elfen Lied-ben a vér, az erőszak, a fedetlen keblek, csak körítés. Az egész teljesen másról szól. (Egyetértek Ana Fujiwara hozzászólásával.) Ott van benne a megbocsátás, a szeretet, a másság elfogadása. Nem akarok példákat írni belőle, inkább nézd végig nyitott szemmel és lélekkel."

Kétszer is megnéztem, volt, ami tetszett benne, volt, ami nem. Csak tudod, mondanivaló a Termiátor 1-2-ben is van (a 3-at direkt nem említem), tetszett is a film, de nem válik nálam művészfilmé, hanem megmarad egy egyszerű szórakoztató műnek. A Bad Boys 1-2 és a Halálos Fegyver 1-4 ennyi erővel a barátság szépségére hívja fel a figyelmet (összeveszik a két zsaru, de a végén kibékülnek, a bűnözők elleni harcokban pedig segítik egymást). Érted? Bármibe lehet tartalmat magyarázni. Az Elfen Lied-ben a vér, az erőszak és a fedetlen keblek hatásvadász eszközök, amivel nézőket csalogatnak a képernyő elé. A mondanivaló pedig sajnos elcsépelt, előtte már elmondták elegen. Az Elfen Lied az én vélemyényem szerint egy közepes tömegszórakoztató alkotás - de mint az, megállja a helyét. És mielőtt nekem rontanál,hadd kérdezzem meg: láttad a 60-as úton c. filmet? Amerikai film, de minimális hatásvadászat (erőszakot, vért és fedetlen kebleket nem látsz benne; a kedves, néhol fanyar humor és a misztikum talán nevezhető benne hatásvadászatnak, de az meg nem szúrja ki az ember szemét) használatával egy értékes mondanivalót ad át az ember. Talán a minimális hatásvadászatnak köszönhetti, hogy nem nézik meg annyian, mint az Elfen Lied-et, viszont én a 60-as útont be merem rakni a művészfilmek közé (és nem azért, mert nincsen benne erőszak, vér és fedetlen keblek). Az Elfen Lied dívat lett az animesek körében. Vajon miért?

"Ez lehet a bunkók városa, de nem a barbároké"
(Stephen King: Hasznos holmik)

szo, 2006-12-02 10:53 Pash Cutter

Pash Cutter képe

Még egy észrevétel, és ezt zsebre is rakhatjáttok, ha úgy van kedvetek, aztán lehet megsértődni,és olyanok ordíbálni, hogy "seggfej", "bölcsész", meg zsarolni és stb. Úgy gondolom, hogy egy animés elolvassa a cikkemet, és megvonja a vállát. "Az én lelkivilágomat nem romboltad szét a cikkeddel." -gondolja az animés, és megy animét nézni a haverjaival. De akkor mit tesznek a dívat-animések? Reagálnak, pampognak, ahogy a többi dívat-animéstől látták. Nekem van egy punk haverom, aki ha elolvas egy punk-ellenes irományt, egyszerűen megvonja a vállát. Ti miért nem teszitek ezt?
És most egy újabb hermits bölcsesség:
___________________________________________________________________________________________________
"Éljük a hétköznapi életünket és poénból vezetjük ezt a blogot, ami akkora felháborodást és nézettséget hozott hogy kár lenne abbahagyni. És az hogy ez a néhány srác ennyire felháborodott, az azt jelenti hogy magára ismert egy-két helyen a szövegben, ami jelent valamit. Szerintem ha enynire jelentéktelen kis pöcsök lennénk, akkor egy normális ember csak legyintene hogy áh, hülyék, de ti lecsapjátok a labdát amit feldobtam és hülyét csináltok magatokból az értelmetlen és alaptalan megjegyzéseitekkel."
(Kassidy)

"Ez lehet a bunkók városa, de nem a barbároké"
(Stephen King: Hasznos holmik)

h, 2006-12-04 01:45 Rikkudo

Rikkudo képe

Akkor most egy tételben kettőre fogok reagálni.

Az Elfen Lied-et talán azért védtem annyira, mert friss emlék, tetszett, és ezek után jól kibeszéltük az egyik barátommal. Lehet, hogy talán jobban is, mint kellett volna. Boncolgattuk, hogy mi mért történik, ki miért olyan, amilyen és tulajdonképpen mit akarhatott az alkotó elmondani a szereplőivel és a szituációkkal. Nos, oké, lehetett volna mindezt kevesebb epizóddal és kevesebb vérrel, az biztos, és az is tény, hogy cseppet sem művészfilm. Csak szerintem gyakran pont azért lesz egy jó sztoriból egész estés film helyett egy átlagos sorozat, mert anyagilag így éri meg jobban a készítőknek, és hatásvadász elemekkel többen nézik meg. (Persze, hogy az erőszak és a meztelenség több embert vonz. Egyeseket meg pont ez taszít...) Ebben a műfajban is a pénz irányít sokszor.

Nos, a MAT-os írás senki lelkivilágát nem rombolta szét. Csupán annyi gond volt vele, hogy a MAT céljainak kritizálását szerintem rosszul közelítetted meg. De erről már írtam. A vitára meg szükség van az élet minden területén, mert a vélemények ütköztetése gyakran lehet gyümölcsöző a társadalom számára. Már ha a vita kulturált mederben folyik, és a végén nem csapjuk agyon egymást.

h, 2006-12-04 13:36 Pash Cutter

Pash Cutter képe

Ha az interneten minden emberrel úgy lehetne vitázni, mint veled (vagy adriandancoval), nem is lennének problémák.
"Ez lehet a bunkók városa, de nem a barbároké"
(Stephen King: Hasznos holmik)

h, 2006-12-04 16:24 Brother T

Brother T képe

Minden erősen nézőpont kérdése.
Én néha napján nézegetek anime-ket, nagy rajongója vagyok a Ghost in the Shellnek és bezony néha kikapcsolódásképp megnézek a szemetek közül valami. Megvontam a vállam, de azért jót nevettem a fight-on :lol:

Csak ennyi véleményem van: "A szavak fegyverek és van aki fegyvertelen."

___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___
REKLÁM !!!

Onlájn kalandot szeretnék indítani a karcolaton...
Példa rá: http://forum.rpg.hu/index.php?s=&act=SF&f=202