Az élet értelme

Egyszerű kémiai elemekből bonyolult rendszerré szerveződni, majd ezt az állapotot azzal tölteni, hogy megpróbáljuk megérteni, minek is csináltuk az egészet, eléggé különös elfoglaltság. Mégis gyakran szórakoztatjuk magunkat vele.
Mindenki elmélázott már, vajon mi végre létezünk, és azon kívül, hogy ez munkát ad egy csomó pszichiáternek, jó-e egyáltalán valamire. Mivel a kérdés sokakat foglalkoztat – különösen munkaidőben –, többek között világgazdasági jelentősége is lenne, ha végre meglelnénk a választ. Ráadásul, ha nem tudunk mihamarabb eredményt felmutatni, újra egyszerű elemekké redukálódunk, még mielőtt kielégíthetnénk a kíváncsiságunkat.

Amikor hetven kiló körül volt a testsúlyom, állítólag a következő anyageloszlást tudhattam magaménak. Vagyis a hozzámvalók:

- 42 kg hidrogén
- 17 kg oxigén
- 7 kg szén
- 3,5 kg kalcium
- 1,8 kg nitrogén
- 0,5 kg nátrium
- csipetnyi kén, foszfor, kálium, és klór

Azóta nagyjából tíz kiló zsír jött még mindehhez, ami változtathatott ugyan némileg az arányokon, de nem hinném, hogy túl sok újdonsággal szolgálna. Gondolok itt arra, hogy nem lett bennem arany, platina, vagy olyasmi, amiért érdemes volt hízni.
Ha a felsorolt elemeket tömegük szerint sorbarendezzük, egyfajta szemelvényt kapunk a periódusos rendszerből. Ez a zseniális találmány rendszerezi az atomokat, utal a halmazállapotukra, vegyértékelektronjaik számára, satöbbi. Egy dolgot azonban nem tud: rendezni az elemeket kíváncsiságuk szerint.
Márpedig ha én kíváncsi vagyok, akkor logikailag az engem alkotó elemek is azok. Ha ki tudnánk deríteni, a fentiek közül melyik a legkíváncsibb elem, előrébb lennénk.
Részemről a kalciumra gyanakszom, mivel az egész bagázsból ő az egyetlen alkáliföldfém, és mint ilyen, neki lehet elegendő számú elektronja ahhoz, hogy legyen benne némi fogékonyság a világ dolgai iránt. Egyes kutatások állítólag már igazolták is, miszerint az alkáliföldfémek meglepően érdeklődőek.
Itt vannak hát bennem ezek az elemek, amik ideiglenesen összeálltak magammá, és így együtt már szerencsére ki tudjuk nyitni azt az üveg ballantinest, ami segíthet a megfejtésben.
Az egyik legfontosabb felismerésem az, hogy rájöttem, tulajdonképpen kölcsön vagyok. Gondolom ezt azért, mert bár sosem vásároltam például kalciumot, mégis van belőle három és fél kilogramm a szervezetemben. Ha nem vettem – márpedig nem –, akkor a beszerzést illetően csak három lehetőséget tudok elképzelni: ajándékozás, lopás, vagy hosszúlejáratú kölcsön.
Az elsőt eleve kizárom, mivel kinek jutna eszébe alkáliföldfémet ajándékozni? A második verzió nem valami elegáns, akkor már inkább szeretnék úgy gondolni magamra, mint afféle személyi kölcsönre, azzal együtt, hogy összességében nem vagyok valami jó ügylet. Az életem megkezdéséhez ugyanis felhasználtam egy csomó alapanyagot, amelyeket a végén majd illene visszaadni. Ehhez képest, ha a csontvázam az elporladás helyett inkább a megkövülés mellett dönt, akkor a benne található atomok sosem kerülnek vissza a körforgásba, tehát egy részemmel örökre adós maradok az anyatermészetnek.
Életünk során kétféle dolgot művelhetünk: értelmeset vagy értelmetlent. Bizonyos szempontból mindegy, melyikkel ütjük el az időt, mivel a végén egyik esetben sem teszünk mást, mint teleszórjuk a bolygót a csontvázainkkal.

Így hát adja magát a végkövetkeztetés, miszerint az élet értelme nem más, mint lehetőség egy rakás, minden lében kanál kalcium részére, hogy időről időre összeállhasson valamivé, ami aztán egy életen keresztül értetlenül áll a saját létezése előtt.
Ebből pedig következik, hogy bár az elemi kalcium önmagában meglehetősen kíváncsi, ha nagyobb mennyiség verődik belőle össze egy helyen, az már a felfogóképessége rovására megy.
Végül az egész levezetés összefoglalható egyetlen életviteli tanácsban: lehetőleg ne szedjünk kalciumot, különösen, ha már eleve nemigen értjük, mi zajlik körülöttünk.

3.75
Te szavazatod: Nincs Átlag: 3.8 (4 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

k, 2017-12-19 10:55 Blade

Blade képe

"Márpedig ha én kíváncsi vagyok, akkor logikailag az engem alkotó elemek is azok." - nocsak

k, 2017-12-19 11:48 Kentaur

Kentaur képe
5

Szeretem az olyan írásokat, amik végtelenül könnyedén, és olyan humorral tudják kezelni a NAGY kérdéseket, amelyekből egy csipet erőltetettség, félelem, kényszer vagy sóvárgás sem szaglik ki, tehát semmi olyasmi, mit általában ezekkel a témákkal kapcsolatban érezni szoktunk. Szerintem ez nekem nem menne, talán ezért szeretem az ilyesmit.
Szóval a kalcium! :-) Erre nem gondoltam!

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

k, 2017-12-19 12:41 Smilezolika

Smilezolika képe

Köszi.
Gondoltam, még az ünnepek előtt gyorsan pontot teszek a kérdésre. Legalább ezzel is levan a gond.:)

k, 2017-12-19 17:24 polgarveronika

polgarveronika képe

"ne szedjünk kalciumot, különösen, ha már eleve nemigen értjük, mi zajlik körülöttünk."
Naja :D

Üdv: V

 

_______Tertium non datur ______

k, 2017-12-19 17:27 Roah

Roah képe

Lám-lám. Egyrészt mázlista vagy, már ami a munkaidőt illeti ;) - mi várjuk a 2012 című film cunamijának első hullámát, tudod, ami akkora, mint a Gellért-hegy, toporgunk bőszen egy parton, és már-már türelmetlenül várjuk a végzetet, hogy mikor csap ki ránk -, másrészt esküszöm, te vagy a legudvariasabb ateista, akit ismerek, harmadrészt rém cink, de szórakoztató volt az egész, két rohanás közötti félidőben, szóval pacsi, meg ilyenek.

Amúgy szerintem az Istenhez vezető út kíváncsisággal van kikövezve. ;)

"Reménykedett és imádkozott, hogy ne legyen halál utáni élet. Aztán rájött, hogy ez így ellentmondásos, és ezért csak reménykedett abban, hogy nincs halál utáni élet."

(Dougles Adams)

Gondoltam, itt hagyom a Depeche-től a Personal Jesust, de azért ki fogsz nyiffantani, szóval inkább valami nemkarácsonyit csapatok. ;)

Boldog karácsonyt! ;)

(Kálcium?! :D)

https://www.youtube.com/watch?v=zQtw55f2d2A

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2017-12-19 17:45 Smilezolika

Smilezolika képe

A munkaidőnek pont az a lényege, hogy olyankor tűnődünk el a legtöbbször azon, hogy minek is jöttünk a világra. Már az olyanok, akik nem annyira kedvelik a munkájukat.
Miért nyiffantanálak ki? Engem Jézus nem zavar. Remélem én sem őt. Elmelózgatunk egymás mellett.

k, 2017-12-19 17:53 Roah

Roah képe

Jól van, akkor bátor leszek, hadd szóljon. ;) Egyébként azért tételeztem fel nyiffantást, mert nem szent kálciumos, meg ilyenek. Bírja egymást a nép és a munka, csak van az úgy, hogy a jóból is megárt...a cunami. Zéró mélázós idő, nuku, semmi, nokedli, úgy nagyjából tényleg szökőár fenyegetés van érvényben, extrém fokozatú riasztással.

...és akkor bele lehet rongyolni az Élet értelmébe. ;) (A legjobbkor!)

Itt a Depeche. :)))

https://www.youtube.com/watch?v=u1xrNaTO1bI

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2017-12-19 18:06 Ovidius

Ovidius képe

Na jó, azért Jézusnak keményebb munkája volt...:D

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

k, 2017-12-19 18:17 Smilezolika

Smilezolika képe

Ez igaz.
Tény, hogy én nem vagyok egy kimondottan keresztre feszülős típus.

k, 2017-12-19 18:15 Smilezolika

Smilezolika képe

Ha már Douglasnél tartunk, itt a kedvenc idézetem tőle:
“Isten ma már nem magyarázat semmire, hanem inkább olyasvalamivé vált, aminek önmagában van szüksége elképesztő mennyiségű magyarázatra.”

k, 2017-12-19 19:09 Roah

Roah képe

Az Élet Nagy Kálciumi elképzelése szerintem bohém elgondolás, stílusosan adaptálva.

Ez is egy Adams:

"Egyszerűen csak megpróbált megszabadulni attól az agyában imént fölmerült gondolattól, hogy mikor a legkevésbé sem számít rá, a világmindenség szokása szerint előugrik majd egy ajtó mögül, és azt kiáltja: "Huú!"

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2017-12-19 20:00 Smilezolika

Smilezolika képe

Gyönyörű gondolat.

k, 2017-12-19 17:31 bupber 81-Szomb...

Ezek után azt latolgatom, ha már a legtöbb elem, ami alkot minket, gáz állapotú, akkor hogy van az, hogy nem tudunk repülni?

k, 2017-12-19 17:39 Smilezolika

Smilezolika képe

Mi ugyan nem tudunk, de cserébe tudunk olyat kibocsátani, ami tud.

k, 2017-12-19 17:48 Bjursta

Bjursta képe

A lélegzetre gondolsz. Nekem is van egy elmeletem, de nem irtam meg ilyen szépen. A gondolkodás a túlszervezett biokémiai rendszer nem túl kivánatos mellékhatása. És konklúzióként lehet. hogy igazad is van. A fürkész kalcium képe tetszetős.

"Segítsetek a géppuskásnak!"

k, 2017-12-19 18:05 Smilezolika

Smilezolika képe

Bizony. A jó öreg lélegzet.

k, 2017-12-19 17:35 bupber 81-Szomb...

Ezek után azon tűnődöm, ha már a legtöbb elem, ami alkot minket, gáz állapotú, akkor hogy van az, hogy nem tudunk repülni?

k, 2017-12-19 21:19 Suana

Nem tudja valaki (véletlenül), miért kell nekem orvosi utasításra kalciumot szednem?!
Vajon miből állapította meg, hogy pont erre van szükségem?!

Végül is - jobb, mintha a szenet égetnék ki belőlem. :)
(Talán az a hidrogén miatt nem volna környezetbarát megoldás. Nem tudom, nem vagyok kémikus.)

És máris egy(csomó) újabb rejtéllyel találtam magam szemben!

:)))

Üdv: Sz

k, 2017-12-19 22:19 Ovidius

Ovidius képe

Amennyire tudom, a csontszerkezet stabilitásának alapeleme a kalciumtartalom megfelelősége. Rendszerint ennek a hiányát tartják az egyik legnagyobb csontproblémának.
De ezt talán Dóra tudná pontosan elmagyarázni...☺

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

k, 2017-12-19 23:17 Smilezolika

Smilezolika képe

Esetleg indokolatlanul képben vagy a világgal és ezt kell visszahúzni normális szintre.

k, 2017-12-19 23:22 Kentaur

Kentaur képe

Ha nem mondta el neked, akkor inkább kérd egy másik orvos tanácsát is, mielőtt szeded/folytatod a szedését. A beteg elégtelen tájékoztatása rossz orvost feltételez ugyanis, tehát könnyen megeshet, hogy téved, és nem is kell-kéne szedned. A túl sok kalcium pedig akár vesekőképződéshez is vezethet, szóval nem olyan, mint a C vitamin, hogy max kipisliled...

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

sze, 2017-12-27 14:44 Sednol

Sednol képe

Kifejezetten jólesett. Sikerült kiszakítanod a mókuskerékből.

Végig fenntartottad a figyelmem, és egyszer sem estél ki a keretből. Pontosan annyit adtál, amennyi belefért. Ez úgy jó, ahogy van. Az egyszerűsége a nagyszerűsége.

Rég nem olvastam ennyire egységes írást.

Ha valaki egyszer megkérdezi, milyen egy koherens írás, ezt fogom ajánlani.

"Az embereket könnyebb hülyíteni, mintsem meggyőzni arról, hogy hülyítik őket." Mark Twain
szmogov.blogspot.hu

sze, 2017-12-27 18:46 Smilezolika

Smilezolika képe

Ennek örülök. Volt bennem para, mivel az egyik legkényesebb témát vettem elő, amit csak lehet. Ha van vékony jég, akkor az ez, pláne ha az ember idétlenkedni kíván vele. Talán ezért is sikerült egységesre. Végig összeszorítva tartottam a s£ggem.

cs, 2018-01-04 11:18 Annie_Lange

Annie_Lange képe
4

Douglas Adams és Italo Calvino stílusára emlékeztet, nagyon szórakoztató, gördülékeny és szép ritmusú.
Két pontontba kötnék bele, ha fogadsz kritikát. Az egyik a "teleszórjuk a bolygót a csontvázainkkal" végű bekezdés, ami valahogy megtöri az írás lendületét. A "komoly dolgokon komolytalankodós" stílusból egy pillanatra búskomorba vált, majd a következő bekezdésben vissza. Nem tudom, ez direkt volt-e, de nekem nem feküdt.
A másik a címe. Annyira jellegtelen a történethez képest, hogy ha nem melóban ülnék az élet értelmén gondolkodva, nem haraptam volna rá.
Most pedig megyek, és végigolvasom a többi írásod, mert ha azok is ilyenek, akkor értelmet találtam ebben a munkanapban :D

/"Aki szörnyekkel küzd..."/

p, 2018-01-05 06:24 Smilezolika

Smilezolika képe

Természetesen megköszönöm a kritikát. Anélkül sosem derül ki, mit ér az, amit összehordok.
Viszont nekem ez a csontvázasdi nem tűnik búskomornak, legalábbis nem szántam annak. A világképem egyébként valami hasonló, amiben ez ilyen se jó, se rossz dolog: élünk, aztán meghalunk, és akkor mi van? Azt persze el tudom képzelni, hogy másoknak, akik másként látják a világot, ez a kép kissé sötét lehet.
A cím pedig, hát igen... Viszont legalább definiálja, ami alább következik, hiszen végül is arról szól.:)