A varjak feketén szárnyalnak*

A varjak feketén szárnyalnak*
˝Miért ne? Mi is feketében járunk, és bántjuk a füleiteket.˝
/Marco Hietala/

Betegen megvonaglik a szív, és ordít a csend odabent: hol vagy?
Itt lenni szokott valami, ami kitöltötte a szívdobogást; ez a Te helyed – miért mentél el?
Üvölteném: gyere haza! De dacolok is dühösen: haza?! Otthonod tán a hely, amit szó nélkül el tudtál hagyni?
Halálosan banális képlet: szeretlek, hiányzol, és tudom, hogy szeretsz… De szerelmed lehet-e a nő, akinek hátat tudtál fordítani?
˝Ne utólag javíts: el se rontsd!˝ Ez volt a szabály. Tehát utólag nem mindegy már, hogy miért?! Akár értem, akár a másikért, a harmadikért; miattuk vagy miattam: nem mindegy? A vége száraz tény csak, sokszor ismételt, kővé szilárdult szavak: ˝mert van, aki megy, de van, aki marad.˝ Nem vagy itt. A tények magukért beszélnek. Akkor mire kellene gondolnom? Válaszokra? Ó, ismerlek. Tudom a választ az összes miértre.
Elmentél, mert szeretsz. Mert halálosan féltesz, és azt hiszed, nélküled jobb lesz nekem.
Ok, vagy ürügy? S ha ok, hát mire?
Verném a fejem a falba. Fájjon! Fájjon annyira, mint az élet nélküled: fájjon, ha mer; ha azt hiszi, bánthat, jobban, mint te!
Nélküled. Istenem, bár törölhetném ezt a szót a nyelvből! Ezzel kezdődött minden. Gyilkos szó, nincs nála kegyetlenebb. Bár soha ne írtam volna le! Sosem ismertelek volna meg…
Vagánykodom: majd lesz más! Nem kell más, tudom… De te sem kellesz! Kikapcsolom a telefont, bezárom az ajtót; elbújok a szekrény mögé, a föld alá, kirohanok a világból, le a térképről: ne keress, ne találj rám… Könyörgöm neked, ha el tudtál menni: ne gyere vissza!
Ostobaság. Azt hiszem, még mindig túl sok vagy hozzám. Túl nagy, túl jó – túl szép ahhoz, hogy igaz legyél.
Szinte látlak, ahogy ott ülsz a fotelban, elegánsan, simára borotválva, szálegyenesen, fényes hajjal, mint mindig… És látom magam veled szemben: szakadt farmerban, kócos sörénnyel, cigivel a szám sarkában, mint mindig… Csak két különbség van köztünk: az ég és a föld.
Mi a bánatos francért szerettél belém, miért?! Mert én voltam minden, ami belőled hiányzott? Lehetetlen! Hiszen tökéletes vagy. Neked nem hiányozhatott semmi. Nem volt szükséged rám. Akkor minek, mi a fenének kellett neked egy vad, veszélyes nőstény? Csak hogy zsörtölődhess a cigi és a durva szleng miatt?
Rendben van, ez megint nem én vagyok. Csak a düh, a kín, a tehetetlenség. Az eszem tudja: a szerelemhez nem kell indok; de tudod, itt csapjon belém a villám, ha most jovális fejtegetésekbe kezdek!
Nem, semmi kedvem Teréz Anyát játszani. Helyette, mint minden csalódott szerelmes, millió lehetőséget futtatok végig az agyamban, nehogy már egy perc nyugi legyen. Ha már egyszer megtörtént a baj: hogyan tovább? Mit tennék, ha visszajönnél, és mit teszek majd, ha nem? Ezer és egy elképzelt variáció alakul ki és fejlődik vissza: beteg, vérszívó, alakváltó vágyálmok. A legiszonyatosabb bennük, hogy lehetőségük volna valóra válni, ugyanakkor tudom, ez sosem fog megtörténni; mert hiába képzeltél el bármit: a valóság mindig mást hoz.
De azért pergeti őket a fáradt agy kényszeresen, miért is ne? Mint egy üvegbe szorult légy, újra és újra nekifutva, csillapíthatatlan vehemenciával, vak reménnyel, soha nem lankadó energiával célozva meg a látszólagos szabadságot, az életet… Teljesen feleslegesen, mert hazug a színes ígéret, a világ képe, és az igaz, amit nem lát: az üveg átlátszó fala.
Állj le, szerencsétlen állat. Nem látod? Összetöröd magad!
Nem látja. Semmi sem átláthatatlanabb, mint az, ami átlátszó.
Üvölt a nehézrock a fülembe. Úgy kell most ez a dörgő, aszfaltszaggató hang ide, mint egy pohár víz a Szaharában. Vad, mint én; kavarog, mint bennem minden, megállíthatatlanul.
Feljebb húzom a hangerőt. Gyomron vág a basszus, dübörög bennem a dobpergés, szíven markol a szóló.
Mégis, mitől vagyok most ennyire feldobva?! Mert nekem muszáj bejárnom minden érzelmi szélsőséget, mennyet és poklot? Mi ez a nyugodt erő a hisztérikus EEG-görbe módjára ugráló hangulatingadozások alatt?
Hideg a kezem, és mély, csendesen mormoló hangot vélek hallani a tomboló zene alatt:
˝Csak a tested ne hűljön ki. Sem szíved, sem lelked ne legyen bilincsben.˝
Nem lesz, ígérem – felelem gondolatban. Veled vagy nélküled, de szabad leszek. A szavak, amelyek egykor képesek voltak fekete börtönrácsként cellába zárni, most feszítővassá válnak, és eltépik a láncokat.
Lassan megnyugszom. Hátrahajtom a fejem. Nem félek semmitől. Vérem együtt zúg a zenével. Nem érdekel, mi volt, mi lesz. Nem érdekel, fájni fog-e, vagy sem. El kell bírni, ami jön. Ennyi az egész.
*

*
Amikor véget ér a szám, morajló csend robban rám. Lehunyt szemhéjam alatt téli égbolt homályosan ragyogó képe sejlik fel. Égbolt, amelynek szürke fényű kupolája alatt fekete varjak serege szárnyal lassan gomolyogva, körbe-körbe. Hallom száraz, őrlő, diótörő-hangú károgásukat: a gyász, a magány hangját az üres, semleges szagú csendben.
Örvénylenek, kárognak a varjak.
Várják a telet.

*A címadó dal: Tarot: Crows fly black

4.88889
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4.9 (9 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

sze, 2009-01-07 12:56 Blade

Blade képe

Hát ez nekem túl csapongó és elvont, de talán a többieknek nem annyira.

---- ----
Az ember szerint az idő múlik, az idő szerint az ember.
----
"Mert zseni csak egy volt, mégpedig Neumann János. Mi, többiek tehetségesek voltunk, de nem voltunk zsenik..." - Wigner Jenő, Nobel díjas fizikus
---- ----

sze, 2009-01-07 13:32 Sren

Sren képe

Szia, Blade. A ˝Gondolatok˝ közé szántam, de elügyetlenkedtem. Ha szerkesztéssel átteszem, engedni fogja a site, vagy ezt csak szerkesztő teheti meg?

sze, 2009-01-07 16:55 Blade

Blade képe

Átteszem én, nem emlékszem, sima felhasználóknak van-e joguk saját írásaik pakolgatására, sztem nincs.

---- ----
Az ember szerint az idő múlik, az idő szerint az ember.
----
"Mert zseni csak egy volt, mégpedig Neumann János. Mi, többiek tehetségesek voltunk, de nem voltunk zsenik..." - Wigner Jenő, Nobel díjas fizikus
---- ----

sze, 2009-01-07 17:06 Sren

Sren képe

Köszi szépen.

sze, 2009-01-07 17:08 Blade

Blade képe

Kész is. Nincs mit!
---- ----
Az ember szerint az idő múlik, az idő szerint az ember.
----
"Mert zseni csak egy volt, mégpedig Neumann János. Mi, többiek tehetségesek voltunk, de nem voltunk zsenik..." - Wigner Jenő, Nobel díjas fizikus
---- ----

sze, 2009-01-07 15:42 Ndy

Ndy képe

Bevallom, először azért kezdtem el olvasni, mert te is szoktad az enyémeket :D De megtetszett. Furcsa, ugyanis maga a tartalom kifejezetten "lányos", nem áll hozzám közel. Viszont baromi jól van megírva: azt kell, hogy mondjam, eddig ez a legjobb ilyen témában, amit itt olvastam.
Persze, biztos vannak benne hibák, mint mindenben: ha megkéred a fiúkat-lányokat, szerintem előszedik neked. Sajnos a nyelvtant nem érdemes rám bízni.
Ettől függetlenül, birtokában vagy az eszközöknek és a gondolatoknak, amelyek segítségével megragadhatsz egy ehhez hasonló helyzetet: ha egy teljes történettel is meg tudod csinálni (dinamikai ívek, cselekmény, stb.) kész egy újabb író :)

sze, 2009-01-07 16:50 Sren

Sren képe

Bajban leszek én még miattad, érzem.
Nem leptél meg: magam is sűrűn voltam már úgy, hogy annak az írását olvastam el, aki rám zörgött. De csak akkor, ha a nickje is tetszett.:) Az ember a sok történet között nem tudhatja, hová nyúljon, találomra matatni meg vagy bejön, vagy nem... Mindenesetre, érdekes emberekkel sikerült megismerkednem ily módon, és van közöttük pár jó író: megérte.
Ami a lányos tartalmat illeti, no comment. Azért jött be, mert nem nyávogós, hanem vadóc. Azt a pillanatot próbáltam megfogni, amikor a nyavalygásból kiránt a düh. Nyafogni nem az én stílusom.
A többit... Nnnos, még nem vagyok képes artikulált hangon beszélni, és félrekalapál a motor, szóval egyszerűen csak nagyon köszi. :oops:

sze, 2009-01-07 17:15 Ndy

Ndy képe

Azért jött be, mert a gondolataid amelyeket megfogalmaztál, közel állnak hozzám. Sőt, az "ami fontos, azt ne hibázd el" elv kísértetiesen tükrözi a saját hitvallásomat.
De jól is lett megírva: jók a képek, és a helyenként pattogós stílus érzékelteti a visszafojtott haragot. Ezeken túl, őszinte.
Bajban leszel, én is érzem. De néha nem is olyan rossz bajban lenni :)

sze, 2009-01-07 17:57 Sren

Sren képe

Őszinteség, rendben. SOHA nem hazudok. Ergo, azt kell felelnem: amit erre válaszolnék, az már-már személyeskedés lenne, s mint ilyen, off...
A bajt helyezzük át jelen időbe, már vagyok.:D
Viccen kívül, még egyszer köszönöm, Ndy. Sokat jelentett, mert olyasvalaki mondta, aki olyan, mint én.
*Leolvadtam a térképről, szóval muszáj bekapcsolni valami ütős zörejt.*

sze, 2009-01-07 18:24 Ndy

Ndy képe

Az írás személyes dolog, és mint olyan, nem off. Pár dologra kíváncsi lennék ezzel a világszemlélettel kapcsolatban - de eltehetjük akkorra, amikor megjön a hangod :D Viszont javaslom: a bajt, most már ne csináld félgőzzel, én sem tenném... :D
Érdekes: a Tarot-ot eddig nem ismertem (hja, van ami fölött elsiklik az ember) - de bejön. Kicsit a Masterplanre hasonlít.

sze, 2009-01-07 19:07 Sren

Sren képe

Teljesen, vagy sehogy, hmm? :) Rendben. Mit szeretnél tudni?
Érdekes, én meg a Masterplan-t nem ismertem. Nagyon jó, köszönöm! :D

sze, 2009-01-07 19:31 Ndy

Ndy képe

Azt, hogy személyes tapasztalat íratta-e veled ezt. Ne sértődj meg, de főleg nők esetében tapasztalom, hogy egy dologgal kapcsolatban kiemelkedően írnak, de csak ha az szélsőséges érzelmi reakciókat vált ki belőlük. Te viszont inkább gondolkodónak tűnsz, akinek egy ideje már megvannak az eszközei egy ehhez hasonló kis szösszenet megírásához, akár különösebb külső hatás nélkül is. (persze, ha a hatás is megvan, nem baj)
Jól érzem, hogy a cím magasfokú öniróniát takar?
Amúgy meg, baromi fura nekem ez az egész, csak még nem tudom megfogalmazni mi... sétálok egyet a fagyban, hátha rájövök :) Tükörérzetem van, de erről később. 8O

sze, 2009-01-07 19:34 Eve Rigel

Eve Rigel képe

A tükröt én is látom.

sze, 2009-01-07 20:04 Sren

Sren képe

Személyes tapasztalat volt, persze. Mi máson drámáztam volna, mint a saját kínomon? 8O
Teljesen igaz, hogy szélsőséges helyzetben általában jobban írok. Inspirál, vagy mi. Képtelen lennék ilyesmit elkövetni anélkül, hogy ne éreznék közben. Ez az írás soha nem született volna meg, ha akkor nem kapok össze valami éktelenül azzal a hosszú hajú pasassal. A Lélekalja Kávézót színtiszta gyűlöletből írtam. Ma már persze mindez nem dominál ennyire; régi írás mindkettő... de benne van a pakliban, igen.
Önirónia? Volt, igen, de nem a dallal kapcsolatban. Egyszerűen ez a szám szólt, amikor írtam. Van egy olyan ostoba szokásom, hogy ismétlőre állítom a lejátszót, és egyfolytában ugyanazt a számot hallgatom, amíg írok.
A tükör maximum a szemedben van, de erről tényleg később.

sze, 2009-01-07 20:49 Ndy

Ndy képe

Ezek szerint, a legjobb helyen van az a tükör. :) Első körön többet kell olvasnom tőled - ha többet teszel fel.

sze, 2009-01-07 20:50 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Mármint a te tükröd, Ndy.

sze, 2009-01-07 21:08 Sren

Sren képe

Biztos, ami tuti, itt megtekinthető a feltöltés dátuma.
http://naeginooswald.gportal.hu/gindex.php?pg=23357774
Köszönök neked mindent. További jó éjszakát! :)

sze, 2009-01-07 21:19 Ndy

Ndy képe

Ja, nem arra értem: én nem írok ilyet :) A gondolkodásmód viszont közel áll hozzám. (azon túl, hogy csajos :D )

sze, 2009-01-07 21:23 Eve Rigel

Eve Rigel képe

A gondolkodásmódodra utaltam. Annyira már ismerlek.

sze, 2009-01-07 21:28 Ndy

Ndy képe

Igen, valójában baromira meg is lepett a dolog. Valahogy így: 8O

sze, 2009-01-07 21:46 Creideiki

Creideiki képe

CSak kapkodom a fejem. Mi ez a tükör dolog? Valami virágnyelv? :D
-----------------------------------------------------------------
http://creideiki.sfblogs.net

sze, 2009-01-07 21:54 Ndy

Ndy képe

Semmi, csak az lett leírva, hogy miképp reagálnék egy helyzetre, ha tizenöt évvel fiatalabb, és lány vagyok. (Ebből egyre rosszabbul jövök ki, úgy érzem... :D Csak érdekességként említettem, azt' rövidesen bilincs, meg korbács :D )
EK: LENNI... Nem EK, nem vagyok.

sze, 2009-01-07 22:02 Creideiki

Creideiki képe

Velejéig romlott vagy Ndy! :D :D
-----------------------------------------------------------------
http://creideiki.sfblogs.net

sze, 2009-01-07 22:52 Ndy

Ndy képe

Nekem is úgy tűnik :-?

cs, 2009-01-08 10:17 Sren

Sren képe

Nem jössz ki rosszul belőle, csak ilyenkor az ember nem bír fogalmazni. Nekem is hasonló okból ment el a hangom tegnap este. :D Pár évet azért levehetsz belőle, Ndy. (Na, ilyenkor bírom irigyelni a teremtés koronáit. Nekik max érdekesség.:D) *közben a lakk tűsarkút és a fekete latexricit keresi*

cs, 2009-01-08 14:56 Ndy

Ndy képe

Nem csak érdekes: valójában elég misztikus, de el kell gondolkodnom. Ez sajnos mostanában nem megy túl jól, tekintve, hogy még az átlagosnál is szarabb napjaim vannak... De talán részegen majd eszembe jut valami: ezt úgysem tudom kikerülni - ma még egy teljes, sértett zenekarral is dolgom lesz :)
Azután, majd írok privit. :)

cs, 2009-01-08 15:11 Sren

Sren képe

Egy kupac sértett rocker? Gáz. Vigyázz magadra, ember. Aztán csak nyugodtan. A priv jöhet akár a gmailemre is, nem mindig lépek be a lapra. Ügyes legyél, minden jót! És: egészségedre.:D
HITT, azt mondja. Pfff, ez tényleg tud valamit.

cs, 2009-01-08 15:15 Ndy

Ndy képe

Megpróbálok :) Írnék a mailedre, csak nem látom a címet :)

cs, 2009-01-08 10:13 Sren

Sren képe

Semmi, csak Ndy meg én találkoztunk, és egy bizonyos ponton annyira önmagunkat fedeztük fel egymásban, hogy az már ijesztő volt. Halálra rémülten léptem le a lapról, és beleugrottam egy kád forró vízbe, mert az legalább lehűtött. Ndy meg kiment a fagyba. No comment. :D
Párszor éltem már át ilyesmit. Katartikus élmény, elhiheted; még akkor is, ha az ember inkább elhülyüli.:D

cs, 2009-01-08 10:11 Sren

Sren képe

Okés, valszeg Eve-t értettem félre, bocs. Fel nem tételezném rólad, hogy ILYET írj. De a hasonulás igenis megvolt – csak nem az írások közt, hanem egymáshoz –, és szerettem volna, hogy tisztán láss.
Csajos, csajos, jóvanna, örülj neki. Ne csikizz, mert akkor sikítok. :D

sze, 2009-01-07 21:19 Creideiki

Creideiki képe

Akkor valami frissebbet légy szíves.;)
-----------------------------------------------------------------
http://creideiki.sfblogs.net

cs, 2009-01-08 10:18 Sren

Sren képe

Rajta leszek, kedves Creki………Crei……Te jószagú málnabokor – elárulnád, mit jelent a nicked? Baromira érdekelne!:)

cs, 2009-01-08 10:24 Creideiki

Creideiki képe

Titok, kedves Sren. Titok. :D
-----------------------------------------------------------------
http://creideiki.sfblogs.net

cs, 2009-01-08 10:57 Sren

Sren képe

Egy nőnek ennél érdekfeszítőbb dolgot nem is mondhatnál. Gondolom, tisztában vagy vele.:D

cs, 2009-01-08 10:09 Sren

Sren képe

Itt a Lélekalja van fent. A gépemen sok ehhez hasonló novella leledzik, megtörtént-átélt esetek némi misztikumba ágyazva; továbbá egy ugyanilyen regény eleje. Mindegyik úgy van összerakva, hogy komoly átalakítás szükséges ahhoz, hogy ide feltehessem. Magyarul, a válaszom határozott talán. :)
Ja igen, lehetne újat írni is. (Azért ez tipikus: a legegyszerűbb megoldás jut utoljára eszébe…) Háát, nem tudom. Próbálkozom majd vele. Légy szíves te is sokat-sokat írni!(L)

sze, 2009-01-07 19:16 Creideiki

Creideiki képe

Nagyrészt egyetértek Ndyvel...
Szubjektív: nem jön be az E/1., megszólító mód.
Kicsit olyan ez az írás, mint egy vers, prózában. Vagy szabadvers, vagy mi.

Nem tudom, mennyi idős vagy, remélem fiatal, mert akkor ez nagyon jó kezdet, ugyanis tényleg kiemelkedik a hasonló írások közül. Különösen jók a képek, amiket megjelenítesz.

*
Amikor véget ér a szám, morajló csend robban rám. - Ez egy nagyon hatásos mondat, talán túlzottan is az, az ilyenekkel óvatosabban bánnék. Remélem érted, hogy mire gondolok, mert nagyon nincs kedvem körülírni...:D

Szóval hajrá!

EK: Ifjan - kezd elegem lenni ebből...;)

-----------------------------------------------------------------
http://creideiki.sfblogs.net

sze, 2009-01-07 19:28 Sren

Sren képe

Szia!

Értem, amire utalsz, köszönöm szépen. A robbanás túl erős kifejezés ide, és valahol zavaró is. Ez az írás körülbelül egy éves... nem, bocs, több. Ma már nem használnék a csendre ilyen szót.
EK: idill. Sztem is kedves.:)

sze, 2009-01-07 22:12 Györeizé

Györeizé képe

Nekem is az jut eszembe az írásodról, hogy ez a legjobb, amit eddig a "témában" olvastam. A legtöbb ilyen írás, bár átérzem az író érzelmeit, nem nagyon mozdít meg bennem semmit, de ez megtette. Az egyik nem túl szép elválásomat idézte fel bennem, ami szerencsére már régebben volt, és csillapodtak a dolgok azóta, de valahogy hasonlóképpen éreztem én is akkor. Kimondottan tetszik a stílusod, kíváncsi lennék, hogy egy sztorit hogy írnál meg ilyen hangvételben. Azért is adok csak négyest, mert jobb szeretem, ha történetekbe vannak ágyazva a dolgok (régen rengeteget írogattam magamnak a hülyeségeimet, és egy kicsit megundorodtam a monologizálástól). Várom a további műveid!
Az utolsó sor, a "Várják a telet" fura nekem kicsit. Valahogy bennem olyan kép él az állatokról, hogy ők nem várnak, hanem együttélnek a pillanattal, a környezet aktuális állapotával, tulajdonképpen követik azt. A várakozást inkább emberi vonásnak érzem, olyat tudnék elképzelni, hogy pl. "Hirdették a tél közeledtét", vagy ilyesmi. De ezek csak saját gondolatok, csak gondoltam, leírom. :)
Az Egyébben szerintem simán elfért volna, ott csillagozni is lehetne (bár gondolom, nem az a fő szempont).
EK: HULLA: oké, EK, sötét a hangulat, de ennyire azért...
__"Nem muszáj. A lényeg, hogy megtehetnéd."
L'ibress, Jedi-nagymester
__"Kár, hogy öntelt vagyok. Így már nem fér több belém magamból."

cs, 2009-01-08 01:09 Györeizé

Györeizé képe

Hopsz, most nézem, hogy van már fönn sztorid. Jól neki is állok (ülök). :) Meg azt is most látom, hogy a Gondolatokban is lehet csillagozni. Eh, késő van... :)
__"Nem muszáj. A lényeg, hogy megtehetnéd."
L'ibress, Jedi-nagymester
__"Kár, hogy öntelt vagyok. Így már nem fér több belém magamból."

cs, 2009-01-08 10:20 Sren

Sren képe

Szia! Mi tagadás, tőled tartottam egy kicsit. Az az ember vagy, aki nem restelli kibontani az érzelmi szálakat sem. Ritka dolog manapság, és mások gyakran félnek az ennyire őszinte lényektől. (Tapasztalat, tőlem is tartani szoktak.)
Sajnos én még ott tartok, amit magad is említesz: írogatom a hülyeségeimet. Nem feltétlenül terápiás jelleggel, hanem mert ez esik jól: igazán átélten, a maga kíméletlen, sokszor ellentmondásos őszinteségében papírra tenni. Látom, felfedezted a Lélekalját. Az egyetlen az írásaim közül, amelynek története van. Úgy írni, hogy elindulunk A-ból B-n keresztül, és rendes menetidő szerint C-be érkezünk, számomra még eléggé ˝feladatszerű˝, és bár értem, hogy így kell, nekem valahol még póráz. De az is igaz, hogy a monologizálás hosszú távon nyomasztó. Igyekezni fogok kijönni belőle.
Roppant érdekes, és nagyon igaz, amit az állatokról mondasz; bár ezzel az írással kapcsolatban nem is gondoltam volna ilyesmire. És jé, tényleg. Egyetértek veled. Mégis hozzátenném (a Varjaktól függetlenül), hogy az intelligens állatok tudnak várni. A macska órákig vár az egérlyuk előtt, és bár a várakozás talán nem ideillő fogalom, mégsem helyettesítjük mással. Lassie történetében a kutya rendszeresen az iskola előtt várja a fiút. XXL-es méretű bernáthegyim szintén ezt teszi, ha a mamám kihúzza a lábát itthonról. Ellenben a várakozás tudatossága valóban hiányzik belőlük, szóval igazad van. :)
Köszönöm szépen a véleményt, és a csillagokat. Csakugyan nem ők voltak az lényeg: az igazi csillagok itt vannak a soraitokban.

cs, 2009-01-08 15:50 Györeizé

Györeizé képe

Én is igazat adok neked az állatokkal kapcsolatban, nem is hibát kerestem benne, csak elgondolkodtatott. A várakozás maga valóban elmélkedésre alkalmas téma. Talán az lehet a különbség ember és állat közt, hogy az állat inkább a tényleges szükségleteit éli meg elevenen, míg az embernél emellett belép a fantázia is, és kreálhat magának olyan dolgokat, amire vár (és gondolkodhat azon, hogy sorsa szerint jogosan, vagy esetleg hiába). De ez már a vágy témaköre, és hipp-hopp kilyukadhatunk a pszichológiánál, vagy akár a buddhizmusnál. :) De igazából én sem tudnék jobb szót rá, de ebből is látszik, hogy nem ismerjük annyira az állatok lélektanát, hogy csak rájuk jellemző fogalmakat tudjunk alkotni (úgy értem a köznyelv szintjén, tudományosan biztos van ilyen). De örülök, hogy ez felmerült, szerintem filózok majd rajta.
Megértem, ha póráznak, vagy feladatszerűnek érzed a "klasszikus" történetvezetés szerinti írást, nem is egyszerű dolog, hogy az ember megtalálja azt a kifejezési formát, amivel önmaga is elégedett, meg a befogadó(nak szánt) közeg is élvezheti. De ahogy látom, ez tényleg nem működik másképp, mint hogy próbálkozunk, aztán majd csak kialakul valami. Megtisztelő, amit rólam írtál, de azért még nálam is odébb van az, hogy sikerüljön ezt megvalósítani, akár az alkotás, akár a hétköznapi élet szintjén. De örülhetünk, hogy egyáltalán lehetőségünk van rá (nem mindenkinek adatik ez meg, sajnos), úgyis a szándék a lényeg, a többi meg majd jön. Vagy nem (lásd várakozás, fentebb). :) És persze nem arra gondoltam, hogy csak sztorit olvasnék tőled (ezt talán félreérthetően írtam), szívesen olvasnék tőled még ilyen monológos dolgokat is, hisz a stílusod, mint mondtam, nagyon tetszik, de kíváncsi vagyok, ha más szereplőkbe, jellemekbe viszed bele ezt a lélekteliséget, mi sül ki belőle. És most már tényleg nekiállok a Lélekaljának. :) Bocs az ömlengésért.
__"Nem muszáj. A lényeg, hogy megtehetnéd."
L'ibress, Jedi-nagymester
__"Kár, hogy öntelt vagyok. Így már nem fér több belém magamból."

cs, 2009-01-08 17:05 Sren

Sren képe

Éppen ezt szeretem a stílusodban. Az elmélkedést, és hogy kimondasz olyan dolgokat, amiket mások nem mernének, vagy elszégyenlősködnék. (Szégyenlős, vagy szégyellős?) De persze az igények is különböznek. Ki ilyen, ki olyan stílust kedvel. Én szeretem, ha egy író nem csak a fenenagy eksönt tolja, hanem mondja/vállalja, amit érez. Óriási bátorság kell így írni.
Ilyen monológszerűeségem még van egy, ami tán-tán feljöhet ide, majd átnézem. Addigis, nagyon köszönöm!
Az állatokról olvastam valahol, nagyon megfogott: hogy van én-tudatuk, de öntudatuk nincs. Ezen is érdemes gondolkodni, nagyon igaz. A kutya vérig sértődik, ha orron vágod valamiért, de ha mondjuk beteg, nem fejezi ki semmiképpen: azt úgy kell észrevenni rajta. (OK, többek között Fekete István művein nőttem fel, meg is látszik.:))

cs, 2009-01-08 10:28 miyoku

miyoku képe

"ugyanakkor tudom: ez sosem fog megtörténni, mert hiába képzeltél el bármit: a valóság mindig mást hoz." szvsz az első vessző, a második pontosvessző (?)
"Lehunyt szemhéjaim " szemhéjam
na, a közeoe ütős! az eleje, és a vége nekem kicsit sok, kicsit gejl, de a közepe nagyon ott van!
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

cs, 2009-01-08 10:52 Sren

Sren képe

Stimmel, javítom, köszönöm.
Látom, szereted a Hollót. Nekem a Tóth Árpád-féle fordítás jön be nagyon. Csodálatos a ritmusa.

cs, 2009-01-08 11:19 miyoku

miyoku képe

imádom! :)
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

cs, 2009-01-08 14:35 Creideiki

Creideiki képe

Szubjektív:
Nálam Babits üti...
-----------------------------------------------------------------
http://creideiki.sfblogs.net

cs, 2009-01-08 14:56 Sren

Sren képe

Igazából mind a kilencféle fordítás megvan, de Tóth Árpád jön be legjobban. De csakugyan szubjektív.:)

cs, 2009-04-23 12:31 Obb_régi

Nos, én is valahogy úgy vagyok a dologgal, mint Ndy.
Sötét, vad és életerős képek, könnyedén hajlanak a fiatalkorból kifelé jövő belenyugvásába. Nem vagyok az önvallomások E/1 híve, tényleg kicsit csajos. Ami sokszor töri szerintem a lendületet az a ":" sűrű használata indokolatlanul, valamint a ";". Sajnos én a Keszler borbálával állandó hadilábon állók között vagyok, ezért a nyelvtani dolgoknak sosem leszek szakértője.
A gondolatok amúgy sem tetszenek, mert talán a legnehezebb azt úgy előadni, hogy igényes legyen, sokkal inkább egy kerek történetben szeretem látni azokat.
De te ezt elég jól megoldottad, Grat!
-----
Nem a győzelem, sem a részvét, hanem a fontos, fontos!

h, 2009-12-28 16:43 Sren

Sren képe

Amikor ezt írtad, nem válaszoltam - szándékosan. Rendkívül indulatos emberke lévén tudom magamról, hogy időnként hetek, hónapok telnek el, mire ˝lemegy a gőz˝, és teljesen elfogulatlanul tudok értékelni... nos, bármit (ez most nem feltétlen ide értendő, de a pakliban benne van).

Azóta persze sok víz lefolyt a hátunkon, sok minden átértékelődött, átminősült, sok kocka átfordult. Lehet, egyszer olyannyira átfordul, hogy tényleg kijön egy hatos - ki tudja? A lényeg, hogy bár elkésve, de köszönöm, Obb.:)

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

h, 2009-12-28 17:09 Obb_régi

:lol:

h, 2009-12-28 08:56 Roah

Roah képe

Gondolatok...egy sérült, törött lélek gondolatai. Nem szeretem a romantikát - bár lehet, hogy korral jár, mert újabban olvasok hasonló témájú könyveket, és fájdalmas, halálra ítélt viszonyokról szóló filmeket sem vetem meg -, de ebben a műben olyan finoman, módszeresen van vegyítve, hogy engem bizony magával ragadott. Azt mondják, "temetésre" nem illik mondani, hogy szép. Azt is mondják, hogy egy meghasadt, vérző női szívre sem szokták ugyanezt a jelzőt használni. Sren, most mégsem jut eszembe más szó, csak az, hogy szép...

Ui.: Hősiesen bevallom neked, hogy csak azért tévedtem erre az írásodra, mert a hszok száma szemet szúrt. Bölcs döntés volt olvasni.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2009-12-28 16:55 Sren

Sren képe

Tudj' Isten, anno valahogy nem találtam romantikusnak. Lett légyen szó szerelemről vagy másról - épp ekkorát tud ütni egy igazi barátság halála is, például - a gyász sosem romantikus. De persze értem, mit mondasz, és hálás is vagyok érte nagyon. Az érzések tesznek emberré, tudod; és ha azoknak végük, már minden mindegy. Hát akkor már inkább a ˝varjak˝, inkább a düh, a kín, csak érzéketlen lelki zombivá ne kelljen válni.

Köszönöm, hogy elolvastad.:)

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

h, 2009-12-28 15:47 Adachi

Adachi képe
5

Valahol rendkívül fájdalmas, ugyanakkor rendkívül megnyugtató is volt újraolvasni. =)

Felidéződik bennem az, ami akkor volt, és az, ami most van. És ezt persze nem csak Rád és rám lehetne érteni, hanem más-más kapcsokkal ugyanúgy. És ezek fájhatnak, de a Te és én, az nem. Mikor megtaláltam ezt a novelládat elmentve itt a kedvencek között, az igazság szerint rendrakás címszó alatt történt. De aztán megnyitottalak, olvasni kezdtelek, és szokás szerint itt maradtam. =) Még jó, hogy nem vagy káros az egészségre. ;) Oké, ez nem tudom, honnét jutott eszembe.

Köszönöm. Nagyon jó volt - és talán aktuális is - újraolvasni ezt tőled.

~*~

"Meghitt világomat saját mitológiám sárkányai védik." - Salvador Dalí

h, 2009-12-28 16:49 Sren

Sren képe

Ami körbemegy, az körbeér - mondá King, és amekkora igaza van...! Az ember sokszor találja magát ugyanabban vagy majdnem ugyanabban a helyzetben, egész addig, míg be nem biflázza szépen a lényeget. El nem hiszed, de nekem is ˝jó˝ volt újraolvasni. Másképp, de újra aktuális, és vigasztal a tudat, hogy ha egyszer kibírtam, a mostani is menni fog. A varjak mindig ott vannak, és mindig köröznek, ha hóvihar készül, és az ember idővel - a pofátlanság netovábbja, tudom, de - megmosolyogja a jelenséget. :)

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

p, 2010-02-12 11:27 Liliana

Liliana képe
5

Azt hiszem, értem mire gondoltál a tanácsodban...

Érezd, ahogy a szavak hangjegyekké válnak, és végül láthatóvá válik előtted a dallam!
"Jó boszorkány vagyok, és legyőzöm a gonosz banyákat!"

p, 2010-02-12 11:52 Sren

Sren képe

Nem tudom, mennyire számít egyéni dolognak, de nálam ha a fájdalom átlépi a küszöböt, akkor őrjöngős düh következik, egy gyilkos indulat. Ami rendszerint kiránt a lekvárból (időlegesen vagy egyszer s mindenkorra, ezt az aktuális ügy mértéke dönti el), mert rájövök, mennyire méltatlan az egész kupi - hozzám is, és mint emberhez ahhoz is, aki miatt pörgök (még ha mint extárs megérdemelné is a színe-javát :D).

Nagyon köszönöm, Liliana.

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

p, 2010-02-12 12:24 Liliana

Liliana képe

Nálam ez általában átcsap, egy bosszú álló hadjáratba... Aztán belekezdek... De végül csak átkozódom, mint a jó boszorkány úgy átlagosan, eddig még mindig bejött és bár nem tőlem hangoznak el a következő szavak, hanem valami mélyen eltemetett énemből (van egy pár, de ez gondolom az ördögi lesz), de a legszebb öröm a káröröm, főleg ha az a valaki a lelkedbe gázolt, mint egy tank...

Érezd, ahogy a szavak hangjegyekké válnak, és végül láthatóvá válik előtted a dallam!
"Jó boszorkány vagyok, és legyőzöm a gonosz banyákat!"

p, 2010-02-12 13:16 Sren

Sren képe

A káröröm elég piti dolog, hékám. :) Ha így érzel, kérdéses, szeretted-e valaha? Légy okos, sétálj el, hagyd a büdös fenébe. Ne te büntess: hagyd a sorsra. Ha az büntet, az illetőnek úgyis reszeltek.

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

p, 2010-02-12 13:29 Liliana

Liliana képe

Ugye kegyetlen gondolat! Nem tudom büntetni, a bosszúvágy egyszercsak átcsap sajnálatba. Végül egy átok "Csalódj te akkorát valakiben, mint én benned!" A sors pedig az én pártomra áll és gondoskodik a megfelelő büntetésről. Akkor kicsit elégedetté tesz, de hamar elmúlik...

Érezd, ahogy a szavak hangjegyekké válnak, és végül láthatóvá válik előtted a dallam!
"Jó boszorkány vagyok, és legyőzöm a gonosz banyákat!"

p, 2010-02-12 15:05 Bloody Dora

Bloody Dora képe
5

Ezt eddig miért nem olvastam, és miért volt meggyőződésem, hogy mégis olvastam?

Hmmm... kiszúrjak egy hibát? "Úgy kell most ez a dörgő, aszfaltszaggató hang ide, mint egy pohár víz a Szaharában." Ha már Liliana itt járt, és mondtad, hogy ne haszálja a toposzokat. Ez is az, pontosabban már lassan közhely. A Szaharát hagyhatod Afrikában, itt elég a pohár víz. Másnaposan is ugyanúgy kell, fejfájással is, bánatban is... nem csak a sivatagban van tikkasztó szomjúság.

_____________________
Dr. Bloody Dora

p, 2010-02-12 16:08 Sren

Sren képe

Egy Dóra-féle ötös? Volt már rosszabb napom is. :D

Ami a hibát illeti, nem mentség, de ez egy három éves... ööö... novellának nem nevezném, inkább papírra égetett indulat. Akkoriban te már vígan verted a port a kezdők s*ggén a Fantán, én viszont még azt sem tudtam, mi az, hogy helyesírás. Ma már azt mondanám: egy toposz még hagyján, mert ez az írás úgy hiba, ahogy van: segített elcseszni újabb hosszú évekre a nagybetűst.

Mindazonáltal megtiszteltetés, hogy saját firkálmány alatt is látlak. Komolyan. Nagyon köszönöm.:)

Szerk.: Ömlesztette a szövegszerkesztő, nem mertem belepiszkálni, amúgy törölném a sivatagot: valóban nem illik ide, ÉS közhely is.

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

p, 2010-02-12 21:30 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Marad így. Egyikünk sem hal bele, szerencsére.

_____________________
Dr. Bloody Dora

p, 2010-03-19 20:11 Mab Tee

Mab Tee képe

Szia! Jöttem a napi "Sren adagomért". :))

Az érzés totál átjött, és így megfogalmazva még nem láttam. Ez olyan "Srennes". Hozzád az érzelgős, nyálas szöveg amúgy sem passzol.

Vannak olyan írások, amikhez nem tudok sok mindent írni, ez is ilyen. Egyszerűen nekem így ahogy van bejön és kész. :)

Egyetlen aprócska kérdés: a jovális az joviális? Mert én, sötétszőkeség, csak a joviális szót ismerem.

--------------------------------------------------

"Olyan képet mutatok, amit látni akarsz. Az igazi arcomat csak akkor ismerheted meg, ha képes vagy az álarc mögé látni."

szo, 2010-03-20 11:23 Sren

Sren képe

Olyan már volt, hogy egy fölös betűt leltek nálam, de hogy egy hiányzót, ez hihetetlen! :D Bocsi, de nem merem javítani: még a ˝régi rendszerben˝ íródott, és fogalmam sincs, mit művelne a site, ha belepiszkálnék.

Örülök, hogy tetszett, köszönöm szépen!:)

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

szo, 2010-03-20 13:07 Mab Tee

Mab Tee képe

Nem szeretek nyelvtani hibákat javítani, mert akkor arra koncentrálok, és nem magára a szövegre, de rá szoktam kérdezni arra, amit nem értek miért került oda. Sejtettem, hogy elírásról lehet szó, de miután önbizalmam csorbát szenvedett az utóbbi időben, abban sem vagyok biztos, amit 100%-ra tudok.

A "kávézós" sztorid is jó, bár én még olvastam volna még tovább, egy kicsit nekem rövid volt.

--------------------------------------------------

"Olyan képet mutatok, amit látni akarsz. Az igazi arcomat csak akkor ismerheted meg, ha képes vagy az álarc mögé látni."

szo, 2010-03-20 14:07 Sren

Sren képe

Különös, a Kávézó mint novella hosszúnak számít - bár tény, vannak, akik komplett regénybe osztanak el ennyi cselekményt, mégis élvezetes. Novella-szinten viszont ugrott volna a dinamika, ha jobban elhúzom.:)

Ahhoz idő kell, hogy az ember egyszerre tudjon élvezettel olvasni és hibákat is vadászni közben - nekem kerek egy évembe került.:)

Ejnye no, mi lőtte az önbizalmadat? Még jó, hogy az embernek ez az a ˝része˝, ami a leggyorsabban gyógyul. :) (ERRE viszont húsz évem ment rá, de relatíve gyorsnak nevezhetem. Pszichológussal karöltve a kétszerese lett volna.:D)

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

v, 2010-03-21 07:58 Mab Tee

Mab Tee képe

Vannak, akik lektorálják az írást, én megérteni próbálom. :)

Az én pszichológusom az írás. Ha dühös vagyok, akkor bizony csúnya dolgok történnek a szereplőimmel, ha mélabús, akkor a világfájdalmamról siránkozok, egyszer sikerült egy szerelmes verset is írnom, ami bekerült az első tízbe egy pályázaton, - ja, a romantika nem az én asztalom -, csodálkoztam is rajta. Idén megfertőzödtem a sci-fi-vel is, már a harmadik novellámnál tartok.

Az önbizalom gyógyul a leggyorsabban? Azt hiszem, rosszul működöm. :)

--------------------------------------------------

"Olyan képet mutatok, amit látni akarsz. Az igazi arcomat csak akkor ismerheted meg, ha képes vagy az álarc mögé látni."

szo, 2010-10-09 15:12 Sren

Sren képe

A Varjak elérte és bőven átlépte az ezredik olvasást, míg nem figyeltem oda. Nagyon köszönöm mindenkinek! :)

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

szo, 2010-10-09 21:29 Liliana

Liliana képe
5

Nekem meg jó volt újra olvasni! :)

 

Érezd, ahogy a szavak hangjegyekké válnak, és végül láthatóvá válik előtted a dallam!
"Jó boszorkány vagyok, és legyőzöm a gonosz banyákat!"

p, 2013-05-17 09:14 Mo Chuisle

5

Élvezet volt olvasni! Köszönöm!

h, 2014-08-11 09:13 Para Celsus

Para Celsus képe

"Elmentél, mert szeretsz. Mert halálosan féltesz, és azt hiszed, nélküled jobb lesz nekem."
Tényleg van ilyen... Van ilyen?


"The Rainmakeeeer!"