Csokimesék

A gyarmatosítók megérkezéséig ez a világ is olyan volt, mint az összes többi: dús vegetáció, sajátos ökoszisztéma, a ragadozók és növényevők törékeny egyensúlya.

A gyarmatosítók, katonák és kalandorok vegyesen, miután kompjaikkal földet értek, megállapították, hogy ez a territórium céljaiknak tökéletesen megfelel, ideális a mezőgazdasági termelésre. Igaz, hogy az állatvilágban voltak humanoid egyedek is, de ezek szellemi képességeik alapján nem sorolandók a védendő, értelmes fajok közé. Néhány egyedet betanítottak, hogy a bázis körül elvégezzék az egyszerűbb munkákat, a többire meg kiadták a vadászati engedélyt; végtére is, a civilizációtól távol más szórakozás úgy sem adódik.

Sajnálatos módon, a központból akadozott az ellátmány, így a tűzerővel csínján kellett bánniuk, de találékonyságuk átsegítette őket ezen a nehézségen is. A fiatal vadak mellső végtagjait egyszerűen eltávolították, így a törzs idősebb tagjai arra kényszerültek, hogy kevéske táplálékukat megosszák velük, így szerencsésebb esetben az egész törzs éhen halt, külön költség nélkül.

Ezekkel a korszerű és racionális eszközökkel a kezdeti, több tízmilliós egyedszámot kezelhető mértékűre csökkentették és megkezdhették a földformázást. Az őserdőket kiirtották, helyükbe ültetvényeket telepítettek, hogy a központ által meghatározott, stratégiai nyersanyag termelését megkezdhessék.

Az ültetvényesek után néhány évvel a kereskedők is megjelentek, kialakították a gyorsabb és gazdaságosabb szállítási útvonalakat, a központban pedig egész gyártelepek épültek fel a gyarmatról származó nyersanyagok feldolgozására.

A civilizáció diadalt aratott a vadak fölött.

És valahányszor megkóstolunk egy darabka belga csokoládét, élvezhetjük ennek a civilizációnak az áldásait.

****

„A Kongó-medence feltárását II. Lipót belga király támogatta, aki személyesen bízta meg Henry Morton Stanley amerikai újságírót és Afrika-kutatót a térség feltérképezésével. Az 1885-ös berlini konferencia Lipót magántulajdonába juttatta a térséget, ahol megalakult a Kongói Szabadállam. A gyarmati adminisztráció kiépítése és a terület nyersanyagainak (elsősorban nyersgumi és elefántcsont) kiaknázása rendkívül kegyetlen módszerekkel történt, mindennapos volt a bennszülöttek kínzása, megcsonkítása, a beszolgáltatási kvótát nem teljesítő falvak felgyújtása. A kegyetlenségek, az éhínség és a trópusi járványok következtében több millióan haltak meg (különféle források 3 és 30 millió közé teszik az áldozatok számát).” - Wikipedia

1
Te szavazatod: Nincs Átlag: 1 (3 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

sze, 2013-10-23 19:10 Sren

Sren képe

Ezt talán jobb lenne, ha Dóri véleményezné, gondolom, ő kapásból vágná a pitét. Én nem vágom. Miért horror? Miért írod számmal a számneveket? Nem izgat, hogy Wiki, az „ő” helyesírását is felül kell bírálni alkalmasint.
Szórend, mint olyan? Rövid, cikkszerű írásban még lényegesebb, mint hosszabb műben.
„…ez a territórium céljaiknak tökéletesen megfelel,…” – Tökéletesen megfelel a céljaiknak, nagy jó uram.
Nekem ez most nem annyira jött be. Nem szeretem a csokit, egyéb édességet is ritkán eszem. :D Másoknak ettől még biztos ízleni fog.

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

cs, 2013-10-24 11:44 Lao-ce

Lao-ce képe
1

Ez mi?
Leginkább egy általános iskolai dolgozatra emlékeztet. Ilyen írás hogy kerülhet egyáltalán ide ki?
Az csak egy dolog, hogy a horror műfajához köze nincs, de tényleg olyan, mintha egy 12 éves gyerek fogalmazása lenne. Kifacsart szórend, zavaros szóhasználat, önellentmondások...
Az alap mondanivaló demagóg, ráadásul hibás alaptételre épül. A Kongó-medence Közép-Afrikában van, a belga csokoládé alapanyaga pedig Dél-Amerikából származik, így a "csattanó" - finoman szólva - erőltetett.
Bocs, de szerintem ez értékelhetetlen! Tudsz Te ennél sokkal jobbat is.

_____________________________________________________________________________

"Lásd meg a bonyolultságban az egyszerűséget!" Lao-ce
"Adj valakinek hatalmat, és megtudod ki ő."

cs, 2013-10-24 17:24 Frostler (nem ellenőrzött)

1

Szia!

Én tényleg nem vagyok szigorú, sőt, mindig igyekszem, hogy a gyengébb művekben is találjak értékes dolgokat, de ennél az írásnál egyszerűen meg vagyok lőve.

Mit akartá lezzel elmondani? Miért a horror kategóriában van? Miért írtad meg? Az egész nem más, mint különböző információk jellegtelen felsorolása, mindenfajta stílus vagy hangulat nélkül. Olyan, mintha egy ismeretterjesztő filmet néznénk egy monoton hangú kommentátorral. Tévében elmegy, mivel ott általában a képi világ kompenzálja az elhangzott tartalom minőségét, de így olvasva nem lehet rá mást mondani, minthogy nagyon rossz!

Ne haragudj, erre nem tudok többet adni egy csillagnál.

p, 2013-10-25 13:16 Obb

1

Beszállok egy egyessel én is.
Sok minden logikai bukfenc mellett leginkább az érdekelne, hogyha a vadak létszámának a csökkentése a cél, de nincs lőszer a kilövésükhöz, akkor mi a bánatért a mellső végtagjaikat vágták le a fiatal egyedeknek, miért nem egyből a fejüket? Úgy csak gyorsabban leredukálták volna az egyedszámukat :(

p, 2013-10-25 13:43 Kelvin

Kelvin képe

Ha lelősz egy ellenséges katonát, akkor egy golyóval kikapcsoltál egy embert. Ha megsebesíted, akkor még egy, de inkább kettő kell, hogy vigyék, és az már három harcképtelen ember. Ez a része jó volt.

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

p, 2013-10-25 13:57 Obb

Ja, csak nem golyóval távolítanak el egy végtagot, tehát spórolás nuku, és így a tömeges éhen halasztás sem kétperces művelet, azaz elég lassú, könnyebb lenne a táplálékuktól megfosztani őket, felperzselni a búzamezőket, csapdába csalni a táplálékláncban alattuk elhelyezkedő zsákmányállatokat, stb., tehát ne mondd, hogy ez a rész így jó.

p, 2013-10-25 14:22 Kelvin

Kelvin képe

Az mind pénz, munkaerő és idő. Ha nekem az a célom, hogy tönkretegyek egy családot, akkor nem fogok mindenkit bántani, bőven elég egy embert ágyhoz kötni. Nem gyors, de elég kegyetlen és hatásos. Nekem csak ez a rész tetsződött ebben az írásban.

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

p, 2013-10-25 16:26 Roah

Roah képe

Fú - nem tudom...

Nem tehetek róla, de ha egy "faj" lesöpréséről beszélnek, nekem mindig az indiánok, és a rezervátumok jutnak eszembe. Valahogy úgy, ahogy Kelvin írta.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

p, 2013-10-25 19:02 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Nekem mi, magunk. Nézzétek meg mi lesz belőlünk húsz év múlva

p, 2013-10-25 19:36 Roah

Roah képe

Juhász Árpád szerint éhezni fogunk - de nem húsz év múlva. (Bár ha a gleccserek tócsává zsugorodtak...)

"több tízmilliós egyedszámot kezelhető mértékűre csökkentették"

Matekoztam: tíz millióra becsülték- a legfrissebb adatot nem tudom, noha nemrég számláltak minket -, hazánk polgárainak létszámát; ezzel az adattal elkezdek számolni, akkor az idővel nem jutok közös nevezőre.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2013-10-26 12:25 Rozványi Dávid

A stílus szándékosan nem irodalmi... hogy minél jobban közelítsem a valóságot. Hogy mi volt a célom? Éppen ez. Hogy gondolkozzon, aki elolvassa. És a hozzászólások számából és indulatából ez sikerült is.

szo, 2013-10-26 16:30 Frostler (nem ellenőrzött)

Bocsi, de az én esetemben nem sikerült. Ugyan felvetődött bennem a kérdés, hogy mit akarhattál ezzel a művel, de egy pillanat múlva már nem foglalkoztam vele, mivel a semmitmondó stílusa miatt egyszerűen nem érdekelt. Sokkal dominánsabb volt bennem a csalódottság érzése, mivel Tőled egy sokkalta jobb írásra számítottam, de sebaj, biztos vagyok benne, hogy lesz még olyanban is részem.

szo, 2013-10-26 19:00 Lao-ce

Lao-ce képe

A gond csak az, hogy aki elolvasta, az nem azon kezdett el gondolkodni, amit Te mondani akartál.
Indulat meg szerintem egyik hozzászólásban sem volt.
De ha gondolod, hát legyél büszke az "eredményedre"!

_____________________________________________________________________________

"Lásd meg a bonyolultságban az egyszerűséget!" Lao-ce
"Adj valakinek hatalmat, és megtudod ki ő."

szo, 2013-11-09 00:18 Ndy

Ndy képe

Magyarázkodnom kell a fafejek miatt: egy irodalmi műben éreztetni kell, nem pedig magyarázni vagy igazolni a mondandót. Na, ezért nem tetszett a plebnek :D (Mindjárt kivágnak, mert "Pleb" jó része egyesületi tag, ráadásul mostanság együtt publikáltok. :DDD )
Dóri, segiccs :D

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

szo, 2013-11-09 14:32 craz

craz képe

Ez akkor se tetszett - nekem sem.

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

v, 2013-11-10 21:56 Rozványi Dávid

Köszönöm! :-)