Homályba taszító

Minden dolog kezdete, valaminek a vége is egyben, és ez az igazság köti össze a mindenség összefüggéseit. Amiről mesélek, az egy örök ciklus első, és egyben utolsó fejezete, mely rémálmaink mélyéről eredve, torz tükörképet tart elénk valóságunk lelkéről, és bizonyosságáról. Nincsenek bizonyítékaim arról, hogy megtörténtek volna ezek az események, de hiszem, hogy nem a képzeletem szüleményei az itt leírt sorok, hanem egy megfelelő valóságnak fontos alapeseményei. Már látom is magam előtt, közeledik és belőlem fut tova.
Úgy kezdődik a mese, hogy jön egy fakó asszony, zordan lépdel, térdéig a sárban elmerülve, hogy végigjárja élete legszörnyűbb útját, végzete útvesztőjében, a mocsárban, ami a sehovából terjed a végtelenbe. Az éjszaka gonoszul bámulja a nőt, kajánul figyelve, mire is készül éppen, ebben a fertelmes mocsárban. Bestiális szemek villognak a sötét zugokban, őrült vihogás kíséri lépésről, lépésre. Ez a láp, egy borzasztó valósága a természet létezésének. Ember ne tegye be ide lábát! Ám most mégis megtette ezt az őrültséget valaki, vajon mi lesz a büntetése?
„Őrült vagy te nő, mi végre lépdelsz előre a homályba, hová tartasz vajon, és mit cipelsz a karjaidban? Mi az a piciny csomag, melyet magadhoz szorítasz, oly erősen, és remegő ujjakkal?!”
A bűzös levegő, bugyogó, hínáros fertő azonban mit sem törődik vele. Csak a pimasz kis rovarok azok, kik cikázva le lecsaptak az asszony, meleg, csábító bőrére, hogy lakmározzanak belőle, de ő nem érezte a fájdalmat, csak ment, tántoríthatatlanul.
Meg kell tennie valamit, amit végső elkeseredésében határozott el, ami felfordítja a gyomrát, amitől keze remeg, szeme könnybe lábad.
Néha csaknem összeomlik, van, hogy térdre rogy, de feláll, megrázza fejét és tovább vonszolja fáradt, kínoktól gyötört testét és végül megérkezik céljához. Az pedig nem más, mint egy különös kő, mely lapos, és jókora nagy. Talán egy régi oltár lehetett egykoron, amelyhez elfeledett személyek jártak áldozatot bemutatni, ősinél is ősibb isteneiknek, akikre már nem emlékszik senki. Ráhelyezi apró terhét, szétnéz és a földön egy nagy faágat pillant meg. Érte megy és rámarkol, a sok munkától, és nélkülözéstől cserepes, vékony ujjaival, majd a feje fölé emeli a rögtönzött fegyvert, hogy lesújtson a kőre rakott titokra, mit idáig hordozott.
A nehéz bunkós azonban nem csap le a célpontjára, mert nem tudja megtenni azt, amiért jött. Térdre hull, kezébe temeti az arcát, és felzokog keservesen, és reménytelenül. Sír összefacsarodott szívvel, hosszú percekig, majd feláll, és szó nélkül megfordul, majd eltávozik az éjszakába. Nem néz vissza egyszer sem, összezárul mögötte a nádas, és a kis motyó egyedül marad a fertelem közepén.
Megmozdul kissé az ide hozott batyu, majd mocorgását, egy különös, nem ebbe az ingoványosba való hang kíséri. Hallja hát mindenki ezt - minő csoda -gyermeksírás ricsajára figyel fel a sok éji rém! Messzire viszi a szél, éktelen felháborodását, e csepp lénynek. Miért hagyták egyedül? Fázik, nedves minden és sötét, rossz itt neki!
Édes húsának szaga idehívja a falánk pokoli fenevadakat, vajon mennyi ideig létezhet egy ilyen törékeny, elesett kis emberke? Ki fogja megszüntetni benne a létezés szikráját… vagy inkább mi?
De a szörnyetegek, nem vacsorázhatnak ma éjjel ember fiát, mind közül a legiszonyatosabb tart ugyanis erre és nincs, aki elé álljon és meggátolja őt. A vérfarkasok felborzolt bundával eliramodnak a szélrózsa minden irányába, nyomuk se marad és a tavi vámpírok, átváltoznak árnyakká és elröppennek, el innen, jó messzire.
Visszavonul minden, mert aki jön, annak lába alatt még a föld is sír. Magányos árnyalak az, akinek hajlott háta, évezredek terhétől púposodik. Lába véres csonkja alig támasztja meg torz testét, bicegve fáradhatatlan baktat a mocsári útvesztőkben, ocsmány rongyaiban, szürkére aszott emberbőr zekéjében. Arca rútabb, mint a legszörnyűbb rémálom, bibircsókos, fertős rettenet. Orra, az maga a pokol ferde tornya, démoni, vas, kovácsolt borzalom, kis híján a földet veri. Fogai hegyesen, redős szája szélébe tépnek, azok is mind egy szálig éles, vas agyarak. Jaj, de a szeme, jaj a szeme, az a legborzalmasabb minden látványt fölözve! Egy matuzsálem tekintete, ősi korok borzalmas tükre, melyben belül lakik maga, a Gonosz.
A nádas önként hajlik félre az útjából, hiszen ki merészelne akadályt eszközölni a Pokol Úrnőjének?
A gyermek abbahagyja a sírást, mert a fertelmes kezek érte nyúlnak, mintha megértené,hogy senki nem segíthet neki immáron. A szipirtyó a ruhája egyik bugyrába rejtette a csecsemőt, úgy eltűnt, mintha sosem létezett volna. Ekkor megszólalt a legborzalmasabb hang a mindenségben:
- A jövőd útja egybefut az enyémmel, csöppség, mert ellenségeim vesztét okozod, majd egykor. Anyátlan, apátlan árva, senki fia vagy, de nem kell aggódnod! …Baba Yaga fog felnevelni téged!

1
Te szavazatod: Nincs Átlag: 1 (2 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2018-01-20 18:07 Blade

Blade képe

Az utolsó mondat kissé sántít...egy baba aggódna? Nem hiszem. Vagyis a kaja miatt igen, de a neveltetése miatt nem.

" Orra, az maga a pokol ferde" - Orra maga a ...
"melyben belül lakik maga, a Gonosz" - mármint maga ott? vagy maga a Gonosz

A vérfarkasok és a vámpírok hogy jönnek ide? Holywoodból, repülővel? ;)

Kissé olyan se füle se farka történet, világos, hogy jött egy very gonosz (akiről nem sokat tudunk), de nincs vége és így nem kerek egész.

Várjuk a következőt.

p, 2018-01-26 17:18 hamarjában

hamarjában képe
1

Aha, a sok hülye nem érti meg, mekkora író is vagy valójában. De majd rájönnek!

na ja (Obb)

p, 2018-01-26 20:27 Sednol

Sednol képe

Napok óta gondolkodom, hogy mi is a legnagyobb baj a történeteddel. Az ötlet megfogott, de a kivitelezés már korántsem. Nem akarok csak úgy a levegőbe beszélni, gyorsan felvázolom a gondjaim:

1. Ez nem horror, hanem fantasy.

2. A mondataid nagy többsége részben értelmezhetetlen. Amolyan nesztek megmutatom, tudok olyat írni, hogy úgy hasson, mintha. „valóságunk lelkéről, és bizonyosságáról.”, „Ez a láp, egy borzasztó valósága a természet létezésének. ”

3. Felvezetsz egy regét, mítoszt vagy nevezzük bárminek, aztán az egészet agyoncsapod. „Úgy kezdődik a mese…”

4. El akarsz mesélni valamit, amiről azt állítod, hogy „Nincsenek bizonyítékaim arról, hogy megtörténtek volna ezek az események, de hiszem, hogy nem a képzeletem szüleményei az itt leírt sorok, hanem egy megfelelő valóságnak fontos alapeseményei.” Arról-arra vonatkozólag, megfelelő valóság(nak tök felesleges és értelmezhetetlenné is teszi) alapeseményei. Egy dolog eredőjénél kevés fontosabb dolgot tudok elképzelni, ezért felesleges a fontos, mivel az alapesemény magában hordozza ezt az információt. Legalábbis számomra.

5. Aztán nem igazán tudtad eldönteni, hogy eltávolodj a történettől, mint mesélő vagy sem. „„Őrült vagy te nő, mi végre lépdelsz előre a homályba, hová tartasz vajon, és mit cipelsz a karjaidban? Mi az a piciny csomag, melyet magadhoz szorítasz, oly erősen, és remegő ujjakkal?!”” Áruld már el, hogy ezeket a mesélő (aki elvben tudja a dolgokat, hiszen el akarja nekünk mesélni) vagy a személyed kérdezte?

Hirtelen ennyire jutottam.

Azt azért kihangsúlyoznám, hogy az alapötlet nekem kifejezetten tetszik. Sőt imádom az olyan megfogalmazást is, amin nem elég átfutni, hanem el is kell gondolkodni. Azonban itt sajnos nem azért kellett megállnom, hogy a mélyebb értelmet meglássam, hanem hogy megértsem, mit akartál.

A minap volt szerencsém olvasni egy novellát Jonathan Strahan: Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017 gyűjteményben.

https://moly.hu/konyvek/jonathan-strahan-szerk-az-ev-legjobb-science-fic...

Ajánlom figyelmedbe Naomi Novik: Ezüstfonás című történetét. Tőle ellesheted, hogyan kell egy ilyen novellát megírni.

"Az embereket könnyebb hülyíteni, mintsem meggyőzni arról, hogy hülyítik őket." Mark Twain
szmogov.blogspot.hu

p, 2018-01-26 21:32 Ovidius

Ovidius képe

Úgy gondolom az író egy létező szláv mitikus toposzt akart felhasználni, de nem jött össze, mert a története ismert a Baba Jaga mítoszok közül. Az írás minden része erre utal, ebbe az irányba vezet.

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

p, 2018-01-26 23:05 Roah

Roah képe

Szerintem is, Ovidius.
Az írás a Holtak Úrnőjének emlékét szerette volna feldolgozni.

http://great-goddess.com/istenno/2016/10/30/a-holtak-urnojenek-emleke-va...

...és még sok információból lehet válogatni az éterben, ha valakit érdekel a téma.

Akkád...

https://www.youtube.com/watch?v=_I_jcp-NuJI

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2018-01-27 12:37 polgarveronika

polgarveronika képe

Érdekes a cikk, Kata, ha másért nem ezért nekem megérte. Kösz.

Üdv: V.

 

_______Tertium non datur ______

szo, 2018-01-27 08:45 bupber 81-Szomb...

Akkora volt a szikra, hogy Brüsszel ege is türkiz lett egy pillanatra. Kiverte a biztosítékot. Bennem.
Ha egy angol a kínai nép történelmi múltjában áskálódik, akkor azt ne dugja egy kínainak az orra alá.
Mindeddig úgy tudtam, Erdélyben tengetem napjaim már egy jó ideje, és most kell rájönnöm, hogy ez nem is annyira bizonyos.
Erdélyben: vasfogú
Hát kedves, akárki, köszönöm a felvilágosítást, de elárulom: Erdélyben az időnek van vasfoga, a gonosznak pedig vasorra.
És egész Erdélyben szülésznőt jelent a bába szó, nemcsak Bákó megye egyik községében.
A vasorrú bába pedig gonosz boszorkány és nem Istennő, vagy Úrnő. Sem élőknek sem holtaknak.
Kata, ennek a nem-is-tudom, hogy nevezzem-nek minden mondatát olvastam már valahol. Az internet arra jó, hogy könnyen meg lehet szerkeszteni egy akármit, mert van egy paste-copy alkalmazás, és nagyon kétlem azt, hogy ez lenne az, ami más tanulmányokhoz szolgált volna forrást. És a mai világot befolyásoló, kétszáz évesnek mondható Halloween meg társai nem része a mi több mint ezer éves kultúránknak.
A mi kultúránk logikus és nevelő értékű. A vasorrú bába NEM lop gyerekeket! Szülői-nevelés toposzaként született, és arra hívatott, hogy figyelmeztesse a kisgyereket, mert ha túl messzire kószál, akkor eltéved. A praktikusság szüleménye. Ha nem is jártál Erdélyben, olvass Wass Albertet vagy Tamásit. Nagyon sűrűk és zordak errefelé a tűlevelű erdők, ha a gyerek benn reked egy éjszakára, nem ússza meg. És nem a vadállatok miatt, hanem, mert kilenc hónapig nincs nyár, és három hónapig nincs meleg.
Amúgy a mai nettes legenda-boncolgatásokról, megmagyarázásokról meg van a külön-bejáratú véleményem. Kevés mögött rejlik hatszáz, egyenként négy kilós kötet tanulmányozása, hétszáz-ezer kilométer utazás és nyolcszáz, felszabadult akadémikus vita-hajnal.
Hosszú, nehéz szöveg, de lehet gondolkodni fölötte:
http://ligetmuhely.com/liget/hagyomanyos-es-mai-irodalomtortenet/

szo, 2018-01-27 10:14 Roah

Roah képe

Laci, ismerem az erdélyi, Székely verziót is, ismerem a kassait, az ukránt, és hogy még távolabbra menjünk térben is időben, ismerem az akkádot és a sumért, egyiptomit is, ugyanis lehet, hogy mindenütt másként maradt fent az emléke - miért ne? ahogyan ezt is elkövették, ezt az írást, ami alatt hozzászólunk épp, írhatott más is, sőt, akkor írtak csak igazán, a múltban -, de lényegében mind ugyanazt jelképezi: az életet és halált, magzatot elhajtót, magzatot világra segítőt, a bábák, és az írás is erről próbált szólni.

Ősidők óta más történetet tanultam a Kacsalábon forgó kastélyról, mint a hivatalos mese. És nem csak mást, de másként is; pölö memorizálva. Ősidők óta hagyomány, tradíció felénk. A kastély egy létező építmény volt, de nem kacsa-lábakon, csak az stimmel, hogy forgott. Egy olyan civilizáció készítette, akik ismerték az üveget is, és még számos építészeti anyag megmunkálását, magát az építészetet, épület-gépészetet, épületek tervezését, mérnöki precizitással. A kastély ('erődítmény', még a szó is...ezt inkább átugrom, az 'erődítményt') forgott a tengelye körül, valóban állt, és egyhelyben mozgott, de ha kellett, ha szüksége volt rá, akkor körbe-körbe fordult, a falai nagy része csillogó üvegből készültek - mire is jó egy ilyen? Mire jó, ha egy épület áll és mégsem? Mi lehet célja annak, hogy valami körbefordul és átlátszóak a falai? Biztonság - arra kellett. Aki, vagy akik kitalálták, szörnyen féltek valamitől, valakitől, egy ilyenbe csak az megy, aki retteg, és körbe akar kémlelni, mindet szemmel tartani. Ha azt mondom neked, hogy a Vo (ki az, mi az, ugye? kik azok Vo-k?) kiröhögte, amikor meglátta, akkor mi van? Semmi. Ha azt mondom, hogy egy bizonyos faj támadása és a tömérdek, mindent elborító víz miatt épült eredetileg, mi van? Szintén semmi.
És kinél kellene reklamálnom, hogy egy billió mese őrzi ennek a furcsa és hatalmas épületnek a sajátos emlékét, hol itt bukkan fel, hol ott. Felénk nagyon nem így tanították, amiről a mesékben szól.
Teljesen másként.
Szóval kinek is kellene jeleznem? Megmondom én neked: senkinek.

Mindenki ahhoz húz, ami számára a norma, azt az igazságot vallja, amiben élt, amiben felnőtt, mindenki a helyén kezelheti a tudása, tapasztaltsága, kultúrája alapján, hogy mit vél ő valósnak.
Ez szerint állj a nethez - amiről a cikk szól, csak egy csepp, tömérdek mennyiségű információt lehet találni még ezen kívül, ez amolyan iránytű, hogy miről szeretett volna szólni szerintem - és más Karcos olvasó szerint is -, ez az írás.
Pont.

Tetszik érteni? :)))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2018-01-27 14:54 bupber 81-Szomb...

Aha… Igen. Veled ezekben nem is venném fel a harcot…
Amúgy, kár, hogy a szerző még nem jelentkezett. Úgy látom, Obb is ajánlkozott. A szöveg rendbetételével lehetne belőle egy jó írás.

szo, 2018-01-27 15:11 Roah

Roah képe

Laci, ilyenek ezek az akkád ősök, látod, warriorkodnak mindenféle banyákokkal harcolnak, meg sötét dolgokat akarnak fénybe nyomatni. :D

Figyelj csak, nehogy félre érts ám, nyitott vagyok és rugalmas, soha nem falazom be az információs áramlatokat, nem azért mondtam, csak az irány...mint valami jelzőtábla, hogy mit is akart az írás mondani.

Egyébként maga a szöveg fura, az írás, a fogalmazás, a nyelvhasználat, nem is tudom, emlékeztet valakire...? Szívem szerint azt kérdeztem volna a szerzőtől, hogy nem olvashattam már tőle mást a portálon?
Valahogy ismerős, csak nem tudom, honnan.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2018-01-27 17:14 bupber 81-Szomb...

Biztos, olvassa. Mond neki: nem harap senki (nagyon)

szo, 2018-01-27 19:35 Gitáros

Gitáros képe

"Mond neki: nem harap senki (nagyon)"

Elnézést, de a "mondd" szóban - miután felszólító mód - két darab "d" betű van.

Tudom, tudom, egymás hozzászólásait nem ildomos észrevételezni, de miután ez a hiba nagyon sokszor előfordul - máshol és máskor is - nem tudtam megállni, hogy ne szóljak miatta.
Utólag is elnézést kérek!

Üdv!

Miki

szo, 2018-01-27 19:47 bupber 81-Szomb...

Nem kell elnézést kérned, én is tudom, de csak ha más véti :)

szo, 2018-01-27 20:54 Gitáros

Gitáros képe

Ez tetszik!...:)))

Miki

szo, 2018-01-27 10:53 Ovidius

Ovidius képe

Na jó, erre majd visszatérünk, ha el tudtam olvasni az esszét, mert tényleg hosszú...☺
Most csak annyit, hogy minden kultúra logikus és nevelő értékű tagjai számára. Rossz is lenne, ha nem így működne.

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

szo, 2018-01-27 11:02 Roah

Roah képe

Pontosan, Ovidius - következetesség, egyebek.
A bábák között voltak rosszak, jók - az illegális abortusz gyökere származik/származhat felőlük, és miután minél távolabbra jut el információkban az, aki érdeklődik a téma és az eredetek iránt, bizony többször is visszaköszönhet néhány egyezés és azonosság, ahol a magzatot elhajtókat Holtak Úrnőjeként említik meg, noha voltak férfiak is.
Nem véletlenül jegyeztem meg, hogy akit érdekel ez a világ vagy tematika, az szabadon garázdálkodhat az éterben, saját intelligenciája alapján, és az infok alapján felállítja, felállíthatja magában a saját igazságát.

(Egyébként fura ez Laci, mert egy székely barátnőm szerint is vannak egyezések a cikkel, csak nálad fordulnak elő mindig ilyen Lacis-szöveggyűjteményes egyedi jelentések.)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2018-01-27 14:49 bupber 81-Szomb...

Még mondja valaki, nincsenek párhuzamos világok :)
Egyezések persze, hogy vannak. Ki ne ismerné a kacsalábon forgó házat, kastélyt, viskót stb., csak amikor valaki határozottan kijelenti: Erdélyben vasfogúnak mondják a bábát, akkor az nekem külföldi. Mintha azt mondanád, Kínában nem a sárkány, hanem a boa.
Lehet, helyenként, vidékekként úgy van, de nem ezt mondta :)

szo, 2018-01-27 15:28 Roah

Roah képe

Ugye-hogy-ugye. :))) (Nagyon kell sietnem! Istenem, mekkora dolog ez a láthatatlanság, és nem derül ki, miként is írok én hozzászólást a szükség esetén a portálon! :D Atyaúristen! :D)

A kastély zöld és még megannyi színes üvegből készült ablakkal, óriási viráglugassal körös-körül. És minden mesében forog az épület; ez a cikk, amit mondjuk fentebb itt hagytam, megint mást állít az építményről, nevezetesen azt, hogy azért készült, hogy flamó, élelem legyen benne, tárolták ott feltételezem a gabonát, ilyesmikre utal. Aha, majd de - kötve hiszem. Oké, legyen magasban az élelem, erre még találhatok logikus magyarázatot, de arra már nem, hogy miért is kellett forognia, márpedig úgy hívják, hogy Kacsa-lábon Forgó Kastély.
Miért forgott...? Miért kellett forognia?

Tudod, szerintem hogyan képzeld a Kacsa-Lábon Forgó Kastélyt? Mint napjaink felhőkarcolóit, alacsonyabb, forgatható kivitelben.
Hardkór, elismerem - de valahogy arra hajazhatott a sok csillogó-villogó üveg falával, ablakával.

Szóval ugye-hogy-ugye? :)))

Felénk úgy tartják, hogy a mesék őrzik, a nyelv, a legjobban a világ történelmét, a nyelvek történelmét, sosem fognak elveszni, mert a mesékben örökké élnek, és élni is fognak. :)))

Pacsi oda! ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2018-01-27 17:11 bupber 81-Szomb...

Igen. A sok színes virág hívogató, csalogató. Mert -- és ez volt a második dolog a cikkben, ami nekem nem passzolt --, a bába nem lop gyereket, csak azt eszi meg, aki odatéved. A kerítés sem koponya, hanem mézeskalács!
Valahogy úgy, hogy a bába még egy jó szomszéd is lehetne, nem bánt és nem zavar senkit, amíg át nem lépik a küszöbét.
A Kacsa-Lábon Forgó Kastély -ban szerintem a forgó szó csak odakívánkozó jól-hangzás. Már miért ne lenne az, ha kacsaláb. Valami olyasmi is rémlik, mivel kacsaláb, akkor menekülni is tud a ház, ha veszély van. Meg -- ha láttad a rajzfilmben --, ha megütik, megsértik a lábát, akkor ugrál rá és jajgat. Mármint a ház.

szo, 2018-01-27 12:31 polgarveronika

polgarveronika képe

Én nem értek a horror-gyártáshoz, a vasorrú bába alias gonosz boszorka történeteit gyerekkoromban sem bírtam nagyon, de a múlt és jelenidő kevergetése necces.
ld:
A nádas önként hajlik félre az útjából, hiszen ki merészelne akadályt eszközölni a Pokol Úrnőjének?
A gyermek abbahagyja a sírást, mert a fertelmes kezek érte nyúlnak, mintha megértené,hogy senki nem segíthet neki immáron. A szipirtyó a ruhája egyik bugyrába +rejtette+ a csecsemőt, úgy eltűnt, mintha sosem létezett volna. Ekkor megszólalt a legborzalmasabb hang a mindenségben:

Erről ennyi.

Üdv: V.

 

_______Tertium non datur ______

szo, 2018-01-27 18:33 Tumakino

muhahahah. jött komment a béna kis történetemre és még el is olvasták jó páran. Úgy tudnám ezt megfogalmazni, hogy: Hallellujja muty muty zsirosbödön jeee!!!
Szóval: Köszi szépen az elemzést,de:
1. 20 perc alatt írtam ezt a történetecskét, hogy lássam milyen hatást vált ki a stílusom a karcos arcos harcosokból. Hát mint látható karcolt! nyeheheh
2. a szláv mitológia ismerete alap, nem is gondoltam hogy nem vágjátok legtöbben, ki volt Baba Yaga és mit képviselt. Dobtam is egy hátast és nem táltos volt:)
3. furán fogalmazok, mert nem szeretem a hétköznapi uncsi stílust.
5. dark fantazy, vagy horror? Mit bánom én, a történet fillingje a lényeg. Volt libabőr, vagy nem volt libabőr? Ez itt a kérdés. Ham lett, vagy nem lett ham?
6. immunis vagyok a kritikára
7. szép estét!
kiváncsiak vagytok hová lett a 4. ? a folytatásban megtudhatjuk és azt is Izaura tényleg vak volt e?

szo, 2018-01-27 19:17 hamarjában

hamarjában képe

Nem furán, hanem rosszul fogalmazol.
Nem, én speciel nem vagyok kíváncsi.

na ja (Obb)

szo, 2018-01-27 19:24 Tumakino

bandi ügyes vagy. jól kifejtetted szakmai véleményed, minden tiszteletem a végtelen kritikai tudásod előtt, meghajlok előtted és nem irok neked ódákat, nem is zavarlak téged tovább, jó munkát a cipőboltban

szo, 2018-01-27 19:33 Bjursta

Bjursta képe

A sok olvasás ne tevesszen meg, a hozzaszólasok duplázzák a számot. Muhahaha? Mi?

"Segítsetek a géppuskásnak!"

szo, 2018-01-27 19:38 Tumakino

gyerünk srácok éjjelre meglesz a tizezer és kisorsolunk a lájkolók között egy nyaralást a bahamákra.

szo, 2018-01-27 18:31 Ovidius

Ovidius képe

Nos, kedves karcos barátaim, beért kemény munkánk gyümölcse...:D

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

szo, 2018-01-27 18:36 Tumakino

a füge a kedvenc gyümölcsöm és a falevelét felteszem az arcomra, hogy ne ismerjen fel a nagyonkígyó

szo, 2018-01-27 18:58 Ovidius

Ovidius képe

Látom, itt vagy Laci...
Akkor mi is a helyzet a Kállay Géza-féle esszé kultúra értelmező részével?
A novellaíró reagálásának tükrében érdekelne...

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

szo, 2018-01-27 19:11 Tumakino

-tükröm, tükröm mond meg nékem, ki a legpoénosabb a héten?
- Laci te hallod, e jer ide, ha mondom, rontom bontom, várnak téged a porondon.

szo, 2018-01-27 19:32 polgarveronika

polgarveronika képe

"immunis vagyok a kritikára"

És a helyesírással hogy állsz?

 

_______Tertium non datur ______

szo, 2018-01-27 19:33 Tumakino

a tanítónéni azt mondta: pár év és vehetjük a B betűt.

szo, 2018-01-27 19:42 Gitáros

Gitáros képe

"-tükröm, tükröm mond meg nékem, ki a legpoénosabb a héten?"

Lásd, mint fent, a "mondd szóban" - miután felszólító mód - két darab "d" betű van.
Én bírom az arcoskodókat, a laza, "hűdevagánygyerekvagyok" stílust, csak ahhoz minimum egy jó helyesírás szükséges, mint alap.
Anélkül ugyanis közröhejbe fordul az egész.
Bocsi - méghozzá medvebocsi!

Üdv!

Miki

szo, 2018-01-27 19:49 Tumakino

ááááá úristen nem raktam d betűt a felszólító mód elé, mögé, meg alá! Most hogy fogok elszámolni a nevelőtisztemnél? Apám se fog szóba állni ekkora bűn után velem és a királynő kegyéből is kiesek... mindegy elvonulok remetének a mecsekbe, és aszkézisbe fogom monddd dani sokszor egymás után hogy DDDDDDDDe nagy hibát követtem el! ddddde bánom

szo, 2018-01-27 20:10 Gitáros

Gitáros képe

Pörögsz ezerrel, ez jó, csak mi lesz, ha kimegy belőled a "hatás"???
Akkor le fogsz ereszteni?

Miki

szo, 2018-01-27 19:42 bupber 81-Szomb...

A Kállay Géza eszmefuttatását ajánlanám kedves Tumakinonak, de nem hiszem, hogy végig olvasná betűről betűre, mert vagy valami jó minőségű marihuánára tett szert, vagy csak egyszerűen irtó jókedvében van. Ilyenkor nehéz Kállayit olvasni és érteni.

szo, 2018-01-27 19:45 Tumakino

gyermekkoromban beleestem a druida varázsfőzetébe. nem tudom mit kevert bele, de azóta humorzsák esnek ki a számból.

szo, 2018-01-27 21:42 Dana

Dana képe

Tisztelt Karcosok! Ezúton szeretnék megkérni mindenkit, aki erre téved, hogy próbáljon a műre, annak hibáira, lehetséges javítására koncentrálni -- beleértve a szerzőt is. A személyeskedést, beszólogatást mellőzzük. Természetesen a műhöz, annak értelmezéséhez kapcsolódó ajánlások stb. jöhetnek. Köszönöm.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

v, 2018-01-28 07:36 Roah

Roah képe

Szívesen segítettem volna, tudod, kiszedni néhány mondatot, hogy mitől lehetne szerintem jobb az írás, ilyesmik, és lehet, a többieknek is lennének ötleteik, javaslataik, de ha "immunis vagy a kritikára", akkor nem sok értelmét látom. És akkor annak se, hogy miért küldted be, hiszen a Karcolat szellemiségének az elemzés, kritika, véleményezés, tudod, ott van az első oldalon, hogy mi is a profilja - és azt sem értem, hogy ha valóban immunis vagy, akkor miért is érdekeltek a 'Karcos harcos' reakciók? Miért voltál kíváncsi az itteniek véleményére.
Ellentmondásos ez, nem gondolod?

Tényleg ismerős ez nekem...
Sajnos.

Kár az írásért.
Szerintem.

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."