A vadász

Három egész hónap eltelt azóta, hogy Mortim Alfréd utoljára vadászott. Sajnos nem gyakran engedheti meg magának, mert ő csak is a különleges vadakat szereti. Tagja egy bizonyos vadász egyesületnek is – egy kőgazdagok számára fenntartott elit klubnak -, a Kiválasztóknak. Melynek tagjait egy felfogás és egy titkos fogadalom köti össze.
A felfogás nem más, minthogy a világban felborult az egyensúly, a természetes kiválasztódás rendje. Újabb és újabb gyógyszereket hozunk létre, gyógyítás céljából. Meg gépeket, az élet meghosszabbítására és megmentésére. Miközben a halál már döntött egy-egy ember felett. Belepiszkáltunk a nagy egészbe és most nem tudja a természet merre is van egyenesen, merre is menjen tovább?! Ott a császármetszés, az inkubátorokról nem is beszélve.

Ezen természetellenes okokból - a világ számos országából -, gyűltek össze azok, kik letették fogadalmukat a természet szent akaratának szolgálatára. Miszerint, a rendet helyre kell állítani és ezért megteszik azt, amit meg kell tenni.
Ölni fognak. Kortól, bőrszíntől és minden más megkülönböztetéstől függetlenül, s minderről évente egyszer be is számolnak a nagy Londoni gyűlésen. S még azt is megfogadják, hogy e szent célnak sosem fordítanak hátat. Mert aki megteszi, azt a többiek ölik meg. Ezért aki egyszer elkezdi, sosem mondhat többé nemet a kvóta betartására. Bizonyos időközönként ölni kell. Nincs mese.
Bár ezt mindannyian szívesen teszik, egyikük sem panaszkodott még soha. Csak míg 259 évvel ezelőtt – az elit vadász klub alakításakor -, bárkit könnyen meg lehetett ölni és a nyomait sem volt túl nehéz eltüntetni, addig mára sokkal bonyolultabbá vált ez a procedúra. Ma már elég nagy híre tud lenni, ha egy csecsemőt lőnek fejbe távcsöves puskával a New York-i Central parkban.
No, igen. Ölni könnyű, utána felszívódni az igazán nehéz. Ezt Alfréd is jól tudta. Akárcsak azt is, hogy le van maradva. A kis csecsemő véletlenszerű kiválasztása eleinte jó ötletnek tűnt, de túl nagy port kavart. Nagyobbat, mint amire számított. Kényszerpihenőre kellett mennie. Mint nem sokkal később kiderült – nem véletlenül kellett a pihenő -, pont egy szenátor fiának a kislányát sikerült kilőnie. Ami ügyvédileg nézve, igazi siker volt. Hisz ez volt aztán számára a legnagyobb győztes per a világ természetellenességével szemben. Most jó nagyot lendítettem a természet rendjének visszaállításáért. – gondolta akkor magában büszkén és mosolyogva. – Na ha ezt majd elmesélem a fiúknak a klubban…
Az azóta eltelt idő, és a szünet nem tett jót az év végi hajrázásnak. Most már muszáj újra ölnie. Többeket is. Hisz hamarosan bizonyítékokkal és beszámolókkal kell visszatérnie Londonba. Az elmaradókat viszont nem fogadják jó szívvel. Ilyenkor egy családtagjukkal kell megfizetni a késésüket, melyről a szerencse dönt, hogy csupán rabszolgának adják-e el őket mindenféle használati célokra – legyen akár fiú, akár lány -, vagy a vadászkutyáknak darálják be a hullájukat. Egyik sem valami túl szerencsés, még akkor sem, ha nincs is családod. Mert ugyebár van rokonságod.

Mortim végül erőt vett magán. S még aznap este leszúrt egy náci tőrrel egy zsidó rabbit Chicago-tól nem messze. Fél órára rá egy kocsmai verekedésben pedig eltörte egy részeg huszonéves nyakát.
Két nappal később – munkáját bevégezve -, tért csak haza ismét Magyarországra, Győrbe. Ám valaki követte őt, amiről ő nem tudott. Legyek döngtek körülötte, árnyékként ült mellette közvetlen a repülőn, és sötét alakként tartózkodott végig a közelében a Győr irányába közlekedő vonaton. Egy másik vadász volt az. Egy szuper gyilkos, kit azért fogadtak fel, hogy bosszút álljon sok-sok áldozatáért, ám leginkább egy valakiért. A kis ártatlan csecsemőért.
A nagy árat fizettek neki, és ő nem akart hálátlan lenni. Megvárta míg Mortim Alfréd hazaér, és ledől az ágyába. Aztán kezdődött csak a móka.

Éjfél elmúlt, már hajnal 3 is. Mobiltelefonja csipogott egyet, felvillant és kialudt. Alfréd rögtön felfigyelt rá. Nem volt nehéz. Egy sötét szobában, egy hatalmas csöndes lakásban – melyben egyedül élt - a legkisebb szokatlan zaj és fény is könnyen magára vonja a figyelmet. Felkapta fejét, gyorsan körülnézett. Nem látott semmit. Telefonjáért nyúlt, nyomkodni kezdte, ám az nem reagált.
Felült, ki az ágyszéléhez és lábaival a papucsa után kutatott. Hirtelen valami szúrós és hegyes erősen megmarta, amitől ő felordított. Nem látta mi történt, de érezte kezével hogy jobb lábából - több sebből is -, megindult a vér. Gyorsan pisztolyáért kapott melyet a fal felöli kis párna alatt tartott. De a pisztoly helyett ismét egy erős fájdalom fogadta, ám ez már nem szúrás volt, inkább harapás.
Az a valami leharapta a kis ujját. Különösebben viszont nem tudott törődni vele, mert a sötétségből megragadta a két vállát és a földre hajította. Ott pedig ezer tűszúrásszerű hasított a testébe, és egy vastag dárdaszerű hatolt át a gerincén. Utolsó pillanataiban még két vörös szempárt meglátott, de már hallani alig-alig hallotta, aki eztán szólt hozzá.
- A szenátor fia üdvözletét küldi. Lelkét és testét adta, hogy veled lerendezhessem a mi kis dolgunkat. Tudod, nem csak te dolgozol kvótára. Már régóta fájt az enyves kis húsodra a fogam. Tudod amióta megölettem és megetettem veled a szomszéd kislány édes kicsi kisöccsét. Ugye milyen jó ötlet volt? Nem gondoltam volna, hogy tényleg megteszed ezt nekem. Azóta vártam, hogy találkozzunk. Sok-sok éve már. Lehet el is felejtetted. Ám megsúgom azok nem, akiknek 10 évesen azt hazudtad, hogy egy kóbor kutya tépte szét a kis drágájukat. Azért azt sem mondhatod, hogy nem segítettem, nélkülem annyi kóbor kutya sem járt volna a környéketeken. Hasztalanul lőtték ki mindet, míg a legveszettebb kóbor lélek ott rejtőzött közöttük. Jól szórakoztunk lássuk be, de én már csak ilyen vagyok. Veled és a szenátor fiával is csak nyertem. Mert én mindent ígérek, semmit sem adok, viszont mindent elveszek.

Azt hitted te vagy a nagy vadász, pedig végig én rángattam a szálakat, Tudod te nem más voltál, mint az űzött vad.

1
Te szavazatod: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

sze, 2019-01-09 06:14 Kelvin

Kelvin képe

A kötőjelet ne keverd a gondolatjellel, mert hülyén néz ki, meg még hibás is. Egy figyelmes elolvasás se ártott volna, mert ez pl. mit jelent?
"Bár ezt mindannyian szívesen teszik, egyikük sem panaszkodott még soha."
Azért nem panaszkodtak, mert szívesen tették? Ez hülyeség.
Ha az a céljuk, hogy ellensúlyozzák az emberi beavatkozást, akkor miért véletlenszerűen ölnek? Nem lenne értelmesebb a gyengéket megölni?
Történet nincs, ez csak alibizés, hogy írhass valami durváskodót, és mondhasd rá, hogy horror, pedig nem az.

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

sze, 2019-01-09 19:28 vman95100

vman95100 képe

Köszi hogy elolvastad és bátrabban szigorúbban is megfogalmazhatod a kritikákat nem kell félteni.. ne aggódj! én nem az átlag vagyok!
Értsd... engem ha még piszkálnak is és elvetemülten széjjel szedik egy művemet és beszólnak.. akkor sem akadok ki, mert alaposan megvizsgálom amit mond... és amiben igazat látok.. tanulok belőle..

cs, 2019-01-10 13:48 Kentaur

Kentaur képe

"Tagja egy bizonyos vadász egyesületnek is – egy kőgazdagok számára fenntartott elit klubnak -, a Kiválasztóknak. Melynek tagjait egy felfogás és egy titkos fogadalom köti össze." - Kelvin által már említett hibán kívül még fölöslegesen is van kettészedve a mondat, ez igazából egybetartozik.
"A felfogás nem más, minthogy a világban felborult az egyensúly, a természetes kiválasztódás rendje." -ez inkább egy eszme, mint felfogás, igen, szlengben keveredik a kettő, de irodalmi műben válaszd a pontosabbat, eredetibbet.
"Újabb és újabb gyógyszereket hozunk létre, gyógyítás céljából." - nem mondod, hogy gyógyszereket gyógyítás céljából, ki hallott még ilyet! :-D :-D - csak akkor magyarázd valaminek az okát, ha az nem nyilvánvaló, ha eltér a szokásostól, pl. kísérletezésből csinálnak gyógyszereket.
"Meg gépeket, az élet meghosszabbítására és megmentésére." - ez is simán egybetartozik az előző mondattal. Túl darabos vagy, és ez kiforratlan, már -már gyerekes megfogalmazás hatását kelti.
"Miközben a halál már döntött egy-egy ember felett." - ezzel nem tudni, mit akarsz mondani. Nem halhatatlanok azért. Na és? Nem is mondtad, hogy azok...
"Belepiszkáltunk a nagy egészbe és most nem tudja a természet merre is van egyenesen, merre is menjen tovább?! Ott a császármetszés, az inkubátorokról nem is beszélve." - azon túl, hogy kéne az első mondatba egy vessző, és hogy nem tudni, miért van dupla írásjel a végén, amikor sima kijelentő mondat, még túlságosan teátrális is, a szánkba rágja, hogy most fel kell háborodnunk vagy mi a szösz. A második mondat úgy tesz, mintha logikailag kapcsolódna az elsőhöz, holott nem. A két említett dologból csak az inkubátor mondható modern vívmánynak, császármetszést az ókor óta csináltak (igaz, csak akkor, amikor az anya és gyerek is meghalt volna különben, hogy a gyereket megmentsék legalább, az anya akkor nem élte túl). Mellesleg egy inkubátor azért annyira nem természet elen való, csak a koraszülöteken segít, a beteg magzatot pl. nem gyógyítja meg.
"Ezen természetellenes okokból - a világ számos országából -, gyűltek össze azok, kik letették fogadalmukat a természet szent akaratának szolgálatára." - Eltévesztetted a mondat értelmét, az ok, amiért valaki összegyűlik az, amit ő akar, és nem az, amiért azt akarja. Érted? Ezzel azt mondtad, hogy amit ők akarnak, amiért összegyűltek, az a természetellenes.
Tényleg semmi értelme nincs, hogy szelektálásmenetesen ölnek, ez pont hogy ellenkezik a természeti törvényekkel.
"Most jó nagyot lendítettem a természet rendjének visszaállításáért. – gondolta akkor magában büszkén és mosolyogva." - rosszul központoztad a gondolatot, nézz utána a párbeszédek és gondolatok központozásának, itt az oldalon is találsz hozzá segítséget + ahhoz, hogy gondolta, ne tedd hozzá, hogy magában, mert fura is lenne, ha valaki másban gondolná. ;-)

Itt most abbahagyom, de a műved igazi állatorvosi ló, nagyjából minden mondatán van mit javítani bőven, néhol egészen hajmeresztő hibákkal. Mindenki volt kezdő, úgyhogy ez nem bűn, it jó helyen vagy ahhoz, hogy elkezdj tanulni.

Még valami: a jó kritika kiszedi a mű hibáit, kiemeli erősségeit (ha vannak), tanácsot nyújt, hol keresgélj javítás-fejlődés ügyileg - de nem szigorú abban az értelemben, hogy csak a művet nézi, és nem a szerzőt. Ez a mű nagyon kezdetleges, és bizony tele van hibával. Ezt kijelenteni nem szigorúság, hanem ténymegállapítás. Szigort majd akkor kapsz, ha már itt vagy egy ideje, és láthatóan nem fogadod meg a tanácsokat, ellenségesen reagálsz a kritikára, vagy tehetségednek ellentmondóan rosszakat írsz. Amíg ez nem történik meg, addig hibalistát kapsz, segítséget és bíztatást. :-)

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

cs, 2019-01-10 17:09 vman95100

vman95100 képe

Köszönöm hogy olvastad és van még mit tanulnom!!!! :D

cs, 2019-01-10 22:40 Tim

>> ahhoz, hogy gondolta, ne tedd hozzá, hogy magában, mert fura is lenne, ha valaki másban gondolná.<<

Nem mintha sokat változtatna a szöveg minőségén, de az igazság kedvéért muszáj megemlítenem, hogy a „gondolta magában” olyan szófordulat, amit Karinthy, Krúdy, Lázár Ervin és még sok más neves szerző is használt. Megtalálható a Bibliában, számos népmesében és gyerekdalban. Egyszer egy királyfi, ugye? Szóval része a magyar nyelvnek, függetlenül attól, hogy ez valakinek tetszik vagy sem.
Van épp elég valós probléma ebben az anyagban. A „gondolta magában” speciel nem az.

h, 2019-01-21 09:18 hamarjában

hamarjában képe

"ahhoz, hogy gondolta, ne tedd hozzá, hogy magában, mert fura is lenne, ha valaki másban gondolná." - abban igazad van, hogy bevett szófordulat és sok helyütt használhatjuk, de nem itt, hiszen itt stílusidegen, ezért jogos, hogy szólt érte

na ja (Obb)

h, 2019-01-21 09:59 Tim

Nono! Kenta nemcsak „itt” szólt érte, hanem úgy általánosságban problémája van ezzel a szófordulattal. Lásd:
http://karcolat.hu/blog/bloody_dora/leggyakoribb_hibak

A gondot abban látom, hogy az egyéni diszpreferenciáját – amihez persze joga van – egyetemes szabályként interpretálja – amihez már kevésbé.
Különben lovagias próbálkozás részedről, hogy a védelmére kelsz, csakhogy Kenta meg tudja védeni magát egyedül is, amikor úgy érzi, szükséges, másrészt vegyük észre: a hozzászólásában egy szóval sem említi, hogy stiláris okból kifogásolná a fenti kifejezést.

h, 2019-01-21 15:43 hamarjában

hamarjában képe

Nem az ő védelmére keltem, csak megjegyeztem, és megjegyzem, hogy sok mindenért szólok én is, amit meg lehet cáfolni irodalomból vett példákkal, hogy igenis helyes, hiszen Kosztolányi vagy akárki itt és ott használta, stb., csakhogy azokat nem lehet mindig ellenpéldaként felhozni, hiszen az egy másik szövegkörnyezetből van kiemelve, és ott elképzelhető, hogy megállja a helyét, ez is egy olyan, ha ez a szöveg kicsit régiesebb szóhasználatú lenne, olyan mesélős, akkor igenis elférne benne, de ez nem olyan, és ezért ki is lóg belőle

na ja (Obb)

cs, 2019-01-10 19:38 Suana

Szia

Vigasztalni szeretnélek – nehogy meggyőzd magad, hogy csak Kenta és Kelvin olvasta az írásodat. Olvasták azt sokan, csak az itt tevékenykedők többsége rendkívül tapintatos, és a „ne szólj szám, nem fáj fejem” hozzáállást választja.

Sok jót nem lehet az írásodról mondani, de nagyon sok segítséget kaphatsz.
Ingyen és bérmentve! :)

Üdv: Sz

cs, 2019-01-10 20:35 hamarjában

hamarjában képe
1

Ajaj, sajnos ez még per pillanat kritikán aluli, reméljük a későbbiekben javulni fog. Egy biztató csillagot itt hagyok.

na ja (Obb)

p, 2019-01-11 18:13 vman95100

vman95100 képe

Köszönöm a csillagot és az olvasást :))

p, 2019-01-11 17:10 Roah

Roah képe

Avatárra emlékeztet, Avi-világára az írásod. :))) Egy rég látott Karcoséra.

Itt a helyi Minden Tudó Kódex, amolyan Karcolat-Biblia:

http://karcolat.hu/gyik

Olvass és tanulgass! :)))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

p, 2019-01-11 18:10 vman95100

vman95100 képe

Köszönöm hogy elolvastad nagyon megtisztelt :))))