Biztos, hogy ismersz?

Biztos, hogy ismersz?

- Igen, olyan aranyos baba volt, első gyerek. Az egyetlen lány a családban. Nagyon ügyes volt kiskorától fogva, korán járt, szépen beszélt. Most is gyönyörű gyerek, szép a rövid barna haja. A szemüvege feldobja az arcát. Csak sokat nyafog. Az öltözködés miatt: „Jaj anyúú, most nee!” A rendrakás miatt: „Jaj anyúú, ne most!” Szorgalmas, de kis lusti. Délig elfeküdne az ágyában, ha az apja fel nem keltené.
- Édes kis csillagom. Csak puszit nem ad, nyafog, hisztizik. Ilyenkor nyűgös. Reggelente fekszik, akkor lehet puszilni, meg „szemmel verni”. Lepislogni. De ha felébred, mint a macska, nyivákol. És csúnyán ír, de nagyon jó tanuló, az én eszemet örökölte. Meg a humoromat.
- Rám hasonlít, a szentem! Teljesen olyan, mint én, a járása, a hanghordozása. A betegségeink is hasonlóak, ilyen koromban nekem is bajom volt mindennel. Főleg a lábam, az azóta is fáj, főleg itt, a bütykeim. Néztem is rá egy jó cipőt, mondtam magamban, megveszem, akármennyibe kerül, de nem volt jó a mérete. Még szerencse, mert utána megláttam az árát… őrület, manapság ez a drágaság! Még jó, hogy a képeimet el tudom adni, a nyugdíjból nem telne semmire. Tűzzománc művész vagyok, tudniillik. Kis unokám ebben nem tudom, akar-e követni, eddig nem sok kedve volt hozzá, de a táborokat élvezte, és nagyon szépen rajzol, van tehetsége is hozzá. Igen, ő az én unokám! Hiszen a vér nem válik vízzé!
- Hogy mi? A Dóra, az a hülye? Azt hiszi, mert ő a Big Sister, ő a főnök. Nem. Én vagyok az Isten, ezt már megtanulhatta volna. Egy nagy marha. Állandóan beteg. „Fáj a hasam! Fáj a fejem! Fáj a lábam!” Suliba nem megy, aztán otthon internetezik. Meg nekünk kell kaját vinni neki, mert döglik az ágyban. És bezárkózik a szobájába, ott él, este kijön „Gépezhetek?” és beszáll netelni. Idegesítő. És elveszi a CD-imet, mert neki nincs. Magnója se, hogy lejátssza, elveszi az enyémet. Hülye. „Tanul” egész nap. De sokat tud, minden zeneszámot ismer, és tudja az összes állat és gaz tudományos nevét. Meg a kémiát. És az irodalmat. Meg mindent. De hülye matekból, abból én vagyok az istencsászár. Bejutottam a Varga Tamás budapesti döntőjébe, felfogod ép ésszel? Na? Ugye, hogy én vagyok a jobb?
- „Fáj az agyam!” Állandóan, pedig agya sincs. Hí-hí. Vagy „Ha, ha, mint Hoffmann Anna.” Pofa-pofa. Ez a Suli-duma, marhaság, ő írta. Meg a „Különlég, Invisible creator”. Állandóan ír. Beteg és Ír. Ott chatel a Fantasyán, meg a Karcolaton, és sosem jár suliba. De azért „tanul”. Aha, nézi a tévét és gépezik, meg hallgatja a Marci rádióját. Hülye „Bloody Dora”. És utálja a Pufimat. Piszkál, állandóan veri a fejem. Erre visszaütök, és én vagyok a hibás. Gonoszfej! Nagyon gonoszfej! De tud segíteni a leckében, és ha nem piszkálom a Harry Potterrel, akkor ő sem a Gyűrűk Urával. De én többet tudom mondogatni neki a HP-t, megérdemli a gonoszfej! Hülye fogszabályzójával, amit sose hord. Potter-haj, Potter-szemüveg, Potter-agy!
- Izé… hol kezdjem? Jó barátnőm, már az általános óta, anyukáink kolléganők, és a barátság az már természetes volt. Mivel mindketten jó tanulók vagyunk, tudod, hogy megy ez, egyszer csak egymás mellett ültünk, és nevetgéltünk. Szerintem én vagyok az összeszedettebb, ez látszik a jegyeken. De azért neki is vannak ötletei. Meg ír. Irogat. Sok írói oldalon fent van. Én ajánlottam azokat, tehát hozzájárultam a kiteljesedéséhez. De azért a sok szórakozás helyett inkább tanulhatna.
- Jó tanuló, de kinézetre átlagos. Fel se tűnik a tömegben. Elbújik az órákon is, de ha szólítom, vagy jelentkezik, akkor mindent tud, általában. Gyors felfogású, értelmes lány, okosan csillog a szeme. Mindig vannak ötletei, csak nagyon bátortalan, és ha hirtelen nem jut semmi se az eszébe, akkor nagyon belezavarodik. Félénk, zárkózott, egy barátnője van, Anna, a többiekkel nem nagyon beszélget. A korához képest nagyon kislányos a kinézete és a természete is. Nem „szerelmes alkat”, ha érti, mire gondolok. És emiatt a magányba menekül. Egyedül ül, és ír valamit. Minden osztálykiránduláson ezt csinálja, talán még a stílusa is jó. Nagyon csúnya az írásképe, de egyébként sem olvasnám el, amit ír, tehát nem ismerem a stílusát. Naplót szokott vezetni, ha jól emlékszem.
- Ööö… Dóra? Háát… passz. Valami chates csaj. Netcica, t’od. Trefin pötyögök, erre látom a nevét. Ritka rossz: Dorcica. Na, ecsém, ez se norma, de egy kis beszélgetésre jó lesz. Rákattintok, és így kezdődött a kapcsolatunk. Elbeszélgettünk, e-mail csere, írunk majd egymásnak. Első alkalommal szédíteni kell a lányt, ez tuti módszer. Nála is bejött, sz’tem teljesen belém zúgott. Ja, valami író, vagy mifene, entellektüel. T’od, akinek mindenre van szövege, és sablonos, de „szép a stílusa”. Küldött novellát is. „Persze, csodás”. El se olvastam, de kell valami szöveg. Ja, volt mobilszám csere, meg taliztunk is utána, nem olyan jó bőr, mint írta. A barna haj túl rövid. A szemüveg – hányadék. És a fogszabályzó – meg se említette! „Elfelejtettem szólni…” ja, persze, én is elfelejtenék. Sz’al ilyen egy lány.

4
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2005-02-03 19:50 Elena (nem ellenőrzött)

Nekem tetszett. Én értettem mindent hisz én is lányból vagyok.
" Qui me amat, amat et canem meum "
Elena

p, 2005-02-04 13:01 Stonehenge

Stonehenge képe

Én végigmosolyogtam az egészt:-) Sok rejtély nem volt benne, talán lehetett volna cizellálni egy kicsit, de feladatmegoldásnak kiváló.
Azt szeretem az írásaidban, hogy a korodhoz képest elenyésző a hibák száma, tehát szép magyar nyelvünkkel meglepően gyorsan barátkozol:-)

"Csak akkor lesz bármid is, ha már elvesztettél Mindent"

p, 2005-02-04 17:40 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Köszi az elismerést. Igazán nem vagyok egy magyar nyelvi zseni, de ha Te mondod hogy jól bánok a nyelvvel... legalább a magyar megy, mert a többivel sokat kell vesződnöm. Aranyos Tőled, hogy megkerested az egyetlen dolgot, amit lehet dicsérni a műveimben, mert magasabb röptű gondolotak, olyanok, amelyek tényleg töprengésre késztetnek nem nagyon akadnak, csak egyben-egyben, elvétve. :D
Mindenesetre köszönöm a biztatást.
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

p, 2005-02-04 13:16 Misaerius

Misaerius képe

"De hülye matekból, abból én vagyok az istencsászár."
Istencsászár, ez a legjobb. :D Tényleg ez a budapesti szleng? Elég durva.
Az önirónia nagyon megy neked úgy látom. ;)
"Lebbentsd félre a függönyt és lépj mögé! Ennyi az egész. Minek habozol, mitől félsz? Attól, hogy nem tudod, mi van a függöny mögött, és hogy onnan nem térünk vissza?" /Goethe: Az ifjú Werther szenvedései/

p, 2005-02-04 16:38 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Meneur, hol élsz Te? Csak úgy kérdezezm, nem arra értem, hogy másik bolygón, vagy hasonló. Egyébként nem ez a bp-i szleng, ez csak öcsém kedvenc szavajárása az Imperium Galactica (na, ezt sem kellet volna elmondanom) című csodás PC játék után.
Az önirónia az egyetlen, ami megy. :D
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

p, 2005-02-04 17:43 Misaerius

Misaerius képe

Föld, Magyarország, Debrecen. :)
"Lebbentsd félre a függönyt és lépj mögé! Ennyi az egész. Minek habozol, mitől félsz? Attól, hogy nem tudod, mi van a függöny mögött, és hogy onnan nem térünk vissza?" /Goethe: Az ifjú Werther szenvedései/

p, 2005-02-04 23:51 Pigeon

Pigeon képe

Iiiigen. Levettem belőle milyen is vagy. Nekem tetszik, és szeretem a stílusod.

k, 2005-02-08 13:29 Mesemondó

Mesemondó képe

Hát izé... ezen nemtom mit nem lehet érteni:) De már rajta vagyopk és nagyon igyekszem megaláni amit nem érthetek meg benne ;) Jó hogy felraktad! tetszett... főleg a vége. árnyaltam volna nem írtam volna bele a nevem de minden más az oké, főleg az uccsó tetszett:) De a nagyik se rosszak, viszont a tajparasztot kiválóan bemutattad:) Szóval így látod azt, hogy mit látnak az emberek belőled??? Vagy ez az amit szeretnéd hogy lássanak belőled? Na mindegy erről majd még értekezünk:)
A célnak megfelelt. tekintve, hogy volt néhány nagyon áttetsző dolog, ami nagyon éreztette miről kellllllllll szólnia e írásnak jó lett, ez az interjú műfaj fekszik neked. Szvsz 10/9-es! :D
... a fű nő magától.

szo, 2005-04-02 00:18 Csatrad

Csatrad képe

Te egy olyan író vagy, aki ebben a pillanatban képes lenne könyvírásból megélni. Mert benned van az a képesség, ami még a hivatásosokban sincs meg mindegyikben. Több teljesen eltérő személyiség felvonultatása. HIHHETETTLENÜL nagy adomány! Egyébként tényleg könnyebb megtudni ki vagy a társadalom által. 1 tucat száj vagy csak a tied, melyik a gyorsabb? :) Melyiknek hiszel :) MELYIKNEK SZABAD!

sze, 2005-04-06 15:58 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Jó kérdéseket tettél fel a végén, bár nincs '?' ott, de ugye kérdések? Ja, csak most válaszolok, mert kicsit szétszórt vagyok, meg most láttam, hogy véleményeztél. Köszönöm. Szal, ahogy magyartanárnőm szokta mondogatni: polifonkius stílus (erre idézgeti folyton Dosztojevszkijt, de éljen az orosz regényirodalom nagy alakja, csak vigyázzon abban a kis koporsóban), és ez szerintem lényegesen könnyebb, bár ha Te mondod, hogy hihetetlenül nagy adomány ez a képességem, miszerint nekem ez gyerkjáték, akkor talán mégiscsak az önkifejezés a gyorsabb. Valóban olyan író lennék, aki már most is képes lenne megélni könyvírásból? Miért, szerinted miből élek?
Lelövöm a slusszkulcsos poént: a szüleimből. Még csak 11. osztályos kis gimnazista vagyok, nemsokára kirepülök a fészekből, igaz, de addig még ott a tojáshéj a hátsó felemen. És még egy hatalmas ok, amiért a hatalmasok... szóval miért nem tudnék soha megélni mint író. Eddig összvissz 20 (!) könyvem van folyamatban, ebből 5 regény, ami kitesz egy könyvet, a maradék meg összegyűjtött novelláskötet. De egy kiadó sem veszi meg... miért is venné? Stílusérték 0, irodalmi értéke nincs, mást meg nem tudok pozitívumként említeni. DE csak optimistán! Úgyis genetikusnak tanulok.
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

sze, 2005-04-06 21:40 Csatrad

Csatrad képe

Áj kárámbá! Nem kell egyből kiadónak menni. Inkább a fal. Azt imádom ebben a helyben, hogy minden fokozatos és bárki számára csak jobb lehet. (mint egy univerzális lépcső).
Újságok, pályázatok, folyóiratok, honlapok. Itt kell kezdeni. Kiadó meg jöjjön hozzád, hogyha pénzt akar keresni =D