A púder alól

Jól bejáratott, olajozott gépezetbe csusszantam. A fogaskerekek hibátlanul kapcsolódnak egymáshoz, mint egy svájci óra, sehol egy hézag, sehol egy berozsdásodott alkatrész.
Maga a tökély! Mi, a megmunkálandó anyagok jó kezekben vagyunk. Érezhetnénk jól is magunkat. Akár...
Hajlunk a prés alatt, formálódunk. Majd felemel a következő fogaskerék (mily szép a kilátás onnan fentről! Mindenki más milyen aprónak tűnik, megkapta az egó amire vágyik, felülemelkedtünk a többiek fölé)...de csak egy pillanatra, mert a kerék hamarosan ledob minket oda, ahol a nagy alkotó szerint a helyünk van: csupán megdolgozandó egyedek vagyunk annak a kezében aki a szerkezetet irányítja. Hiszen: nem az a lényeg, hogy mi jól érezzük magunkat, hanem az, hogy olyanokká váljunk, akik (amik) nem akasztják be sehol sem a fogaskerekeket. Egy kis formálás a kezdetekkor, igéret, hogy majd feljebb kerülhetünk, majd egy kis süttetés (égetés az, de mi napfénynek hisszük), mindez azért, hogy újra lekerüljünk a következő megmunkálásra felkészítve.

Körbenézek. Minden nagyon szép, minden nagyon jó. Milyen vidám is az élet. Mosolygó arcok, elégedett tekintetek. Úgy tűnik a meózás is jól sikerült mielőtt a gépbe kerültünk, hiszen olyan egyenboldog mindenki. Természetesen megengedett a kissebb őrjöngés (jót tesz az időtállóságnak, ráadásul nem kell azt tudni minden darabnak, hogy előre kiszámított, meghatározott reakciók lapulnak a bensejében). Minden ilyen kitörés alatt a többiek elnézően, sokatmondóan mosolyognak: mi már ismerjük ezt, majd lehiggad. Része a fejlődésnek.

Mosolygok. Visszamosolyognak. Próbálkozom megint: Vicsorgok. Újra mosoly. Közelebb megyek, és megdöbbenek: szépen megmunkálva bár, de az arcukra van dolgozva.
Félredobom a klisét, és felteszem első kérdésemet. Zavart dadogás a válasz:
- Köszönjük, hogy megkeesett minket! Legyen szép napja!

Nem adom fel, újra próbálkozom. Válaszaként a mosolyból zavarodott ijedség lesz: "Sajnos ez nem az én feladatom."
- Nem a te feladatod?
- Nem, nincs benne a systemben.
Felteszem a legzavarbaejtőbb kérdésemet: - Ember! Gondolkodni azért tudsz-e??
- Sajnálom, ilyen esettel még nem találkoztam, örülünk, hogy hozzánk fordult a kérésével. - Majd az arcára újra kiül a jól bejáratott , megmunkált nyugalom. Nagyon elégedett magával, egy igazán aggasztó problémát oldott meg.

Egyre érdekessebb kezd lenni számomra a helyzet. Már mindenfelé próbálkozom. Itt is, ott is.
- Mi volt Michelangelo családi neve? - Teszem fel a kérdést egy újság művészeti kritikusának, miközben megrázom előtte szőke fürtjeimet, és ártatlanul mosolygok. Színte kéjesen várom a pillanatot, ahogy feszengve keresi a választ. De nem. Ez nem igaz, kétségbeesve pislogok rá, hiszen ki más tudhatná?
- Nos..khm. A Michelangelo nem Michael Angelo?
- Nem. Nem az. – válaszolom megvetően. – Te művészetekkel foglalkozol.
– Igen. Tanultam az egyetemen. Papírom van róla. Diplomám.- válaszolja színte magának erőteljesen bólogatva, mint aki nem tér napirendre afelett, hogy ekkora meglepetés érhette.
– Benne vagy a systemben tehát. – válaszolom – A teljes neve: Michelangelo Buanotti. A jó pap is holtig tanul. Vesztesek vagytok – közlöm vele sugárzó mosollyal, miközben megigazítom a púdert az orromon, hiszen a kérdés által keltett izgalom gyöngyözve jelentkezett a gondos smink felett, majd elhatározom, hogy holnap még szőkébbre festem magam. A hatás egyenesen lenyűgöz. Kezdődjék hát a provokáció!

3.333335
Te szavazatod: Nincs Átlag: 3.3 (3 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

p, 2005-04-08 09:22 Pigeon

Pigeon képe

Szép és jó. Értem a lázadást a műben, mégsem ragadott magával. Szeretem a szőkéket és nem hiszem, hogy megérne még egy "flame"-et. De ha ezt írtad, akkor ezt írtad és én erre fogok válaszolni. Tipikus kisebbségi komplexust érzek szivárogni a műből, legyen az szándékos avagy sem. Hiszen aki okos, az nem vág fel vele, nem kell állandóan fényeznie magát. Érzésem szerint egészen eltérő az eleje a műnek és a vége. Elején azt hittem kozmetikai Orwell-be ütköztem, majd pár mondattal odébb már az "okosabb vagyok mint te!" aszaltgyümölcs hullott az ölembe. Bocs. Nem az írásoddal van a gond és nem a témával.

-------------------------------
Álmodtam egy keveset, kedvesem.
Láttalak kedvesen keveset.
Sárkany vagy ha ábren vagy,
Mégis szeretlek, mert ébren
keveset látlak kedvesem... :)

p, 2005-04-08 11:20 Fatyol

Fatyol képe

Sajnos az egésznek a lényege nem az, hogy én vagyok okos. Semmivel sem vagyok okosabb, mint egy átlag itthoni. Amit, - és ezt utólag látva rosszul fogalmaztam meg - el akartam mondani, az már színte könyvnyi anyagban gyűlt össze bennem, méghozzá , hogy bődületes ami itt megy...és valóban egy istenük van, és az a "system". A középiskolai történelem tanárnak sejtelme sincs a történelemről, ő csak egy bizonyos szakaszt tanult meg, amit tanít. A művészettörténésznek fogalma sincs Michelangelóról. Az ügyvédek 150 dolláros órabérét otthon tanoncnak is kevesek lennének. És sajnos ennek nagyon is kitalált jól bejáratott oka van, amire egyre inkább megalapozott a gyanúm. Valóban vesztesek, mert a fogaskerekek bizony akadoznak. A system mégsem olyan tökéletes, mint hitték, a jól képzett "robotok" mellett feltűnnek az ilyen eszement európaiak, mint én, és zavart keltünk. Ez jó. Minden, ami kizökkent az állóvízből az jó. A fickó egyébként a szégyene mellett rámcsodálkozott, és beismerte, hogy ez nagyon nem jól van így. Beszélgettünk erről..a megvetésem nem felé, hanem a rendszer felé irányult, és mint alapjában intelligens ember, azért ezt fogta, és látja is, hogy sokáig ezt húzni nem lehet. A nagy gépezet, aminek a közismertebb neve: globalizáció, kezd akadozni, és nem csak innen megy európába a baromság, hanem a tudásanyag, és az igényesség rá megy onnan ide is. Én mi mást tehetnék? provokálok. Kibillentem őket, hogy lássák végre, hogy miről van szó. Én innen látom: a gazdaság bizony ajjjaj. A globalizáció nem jött be. Multik mennek tönkre, mert a hülyékre lett minden kitalálva, és a világ más táján nem ekkora sötétségben élnek. Ők sem lennének azok. Ezért kellünk mi: provokálók, lázadók, akik kiszedjük az üvegpúlt mögül aki nem érti, hogy min röhögök, amikor kiszámolja hogy 75 dollár meg, 45 dollár az 12 dollár. Mert a tizedes a systemben arréb ment, és az ártatlannak fel sem tűnik. Még meg is hurcoltatna a biztonságiakkal, ha szólok, mert egyszerűen nem ér el a tudatáig...na erről van szó.

Ami riaszt a leginkább: az olvasottak alapján még mindíg az amerikai kontinenst akarjuk otthon utánozni. Nem csak itt van ez sajnos, a globalizáció globalizálodott. Ideje fellázadnunk!
_______
"Bárcsak oly könnyen megtalálhatnám az igazat, mint amilyen könnyen cáfolom a hamisat!" (Cicero)

p, 2005-04-08 12:17 Pigeon

Pigeon képe

Ha ezt akartad leírni, akkor az elején jól írtad, csak a vége siklott félre. Nagyjából félúton.

----------------
...
Nem néztem mit nyerhetek és nem értettem
Miért is nem boldog a lelkem, ha nem fáj.
Rájottem, ha a fájdalmat nem ismerem,
Akkor azt sem tudhatom milyen a "nem fáj".
...

p, 2005-04-08 14:00 Csatrad

Csatrad képe

:o =o A magyarázat után már minden világos. Most, hogy tudtam mihez kell kötni a szimbolumokat már összeállt a kép egy teljess novellát alkotva. Ám pontozni nem merem, mert magyarázattal 10-ből 9 a helyesírási hibák miatt. Anélkül viszont random-ra.
A témával kapcsolatban Társlelkek vagyunk.

p, 2005-04-08 18:00 Mesemondó

Mesemondó képe

Hogy ne befolyásoljon még direkt nemolvastam el eddig a hozzászólásokat bocs ha mégis én is leírok valamit, avgy hülyéket beszélek:)
NO nekem ez alapvetően tetszett! Nagyon jó a mondanivaló, nagyon sjogos, nagyon igaz. Kellemetlen kérdések melyekre az emberek nem akarnak válaszolni,hogy a rothadó mosolyuk le ne hervadjon ...ez valóság és jól megragadott formája..
Nekem azonban annyira nem adott újat. Jól esett, hogy olvashattam msá szájából is amit érzek a világban, de ez itt nem anynira feladatmegoldás, mint inkább a te érzéseid gondolataid. A vége nekem törik.. azavarbaejtő kérdéseket én filozofikusnak képzelem nem M.családi nevét tudja-e vagy sem..értem, hogy szimbolikus, de nem egyenértékű, olyan mintha a saját ítélekező képességedet lekicsínylenéd... ez a vége ez nekem így nem volt százas. Aztán alegvége... igen nagyon jó, a púder, a smink, a szőkeség.. minden jó, de én itt szinte éreztem egy magát adó fordulatot, hogy igen ő is csak olyan mint s többi ha egyszer megmutatta valakinek egy darabig el van szállva magtól ott a púder alatt, végső soron semmiben nem különbözik...de azzal, hogy ez provokáció kicsit megint elhaladtam melletted... Mást vártam de amit kaptam az is nagyon tetszett nekem speciel főként mondom amondandó a filozófiai háttér...
Van egy-két elütés hiba, de ezt neked nem kell magyaráznom:)
A fogalmazás elég változatos elég jó: 10
A gondolatiság a téma, a tartalom a maga fordulataival: 7
A nem egészen novella szerű megírásmód... inkább csak: 6
Ez úgy átlag: 8 :)

... a fű nő magától.

szo, 2005-04-09 17:11 Blade

Blade képe

Nagyjából felfogtam, hogy miről van szó, de ehhez az is kellett, hogy tudjam, hol élsz és hogy érzed magad ott illetve hogy mi a véleményed az ottaniakról. De szerintem ez nem lázadás, hanem, ahogy írtad, provokáció. Magyarul: de hülyék vagytok, amcsik, nem igaz, hogy ennyire vakon, tudatlanul és balgán akartok élni! De akarnak, mert a tudatlanság jó.

----

So dark the con of man - Mily' sötét az emberi ármány.

szo, 2005-04-09 20:23 Pigeon

Pigeon képe

A tudás hatalom és az tartja a kezében aki az embereket tudatlanságban tudja tartani.
Az igazi szabadsághoz azonban ész is kell...

szo, 2005-04-09 22:50 Fatyol

Fatyol képe

Hát ezt elbaltáztam mint novi, de maga a helyzet nagyon érdekes.
Szóval: Lázadás-e? Ha itt próbál a mezei paraszt gondolkodni, akkor az bizony az. Mégpedig azért mert egyből szembetalálja magát olyan dolgokkal, amelyíek igencsak megnehezítik az életét. Én előszőr azt hittem, hogy ebbe egyenesen bele lehet őrülni. Első, és igencsak számomra meglepően profi módja annak, hogy teljesen kiöljenek az emberből minden ellenállást, számonkérést az a telefonos ügyfélszolgálat. Cirka 40-50 perc, mire egyáltalán valaki élő emberrel lehet beszélni. Természetesen nem ő a kompetens. Mire ahhoz érsz, aki neked kell, addígra elmondod kb 5-6 embernek a problémádat töviről-hegyire (ide csak olyanokat választanak, akik igen nehéz felgogóképességűek, meggyőződésem, hogy direkt, hiszen aki képes kötélidegzettel végigcsinálni, hogy ezekkel bájcseveg, az jutalomból elérkezik HOZZÁ).Nos egy pakli cigi, és némi otthonról hozott Xanax után végre a vonal túlsó végén a keresett személy, aki közli veled, hogy megérti a problémádat, de a system szerint minden a legnagyobb rendben, úgyhogy kusshadj. ilyenkor már enyhe remegés fut át az emberen, és kezdheted előlről, hátha a következő nem ennyire fafejű. A legtöbben természetesen nem mennek ezen végig, hagyják a fenébe.A rendszer működik. Az áruházban a reklamáció esetén kijön a superviser, aki fehérre válva meséli neked, hogy ezt nem szokták reklamálni. Már csődület van körülöttünk, de nem tágítok. Persze órák-napok-hetek - hónapok múlva megkapom, amit szeretnék..ami józan paraszti ésszel evidens. Kb 30 perces tortúra után megérti a kedves kiszolgáló a pult mögött, hogy nem, nem mealt kérek, hanem szimpla ajtburgert, de csak majonézzel, és nem, nem akarok hozzá fél liter kólát, csak egy kicsit, és csak egy kis krumplit. Ez már igen nehéz feladvány, és természetesen elém rak egy mealt. Kiemegyek, kibontom. Az esetek 90%-ban az ember meglátja, hogy nem azt kapta amit kért, de elmegy, mert fáradt vitatkozni, meg különben is..én visszamegyek, és kiborítom az egész kócerájt. Nem jön a busz, már éppen kettő maradt ki, én éppen egy órája állok minusz 35 fokban és időre megyek dolgozni. Üres járatok haladnak el vígan mellettem. kiállok a busz elé széttárt karokkal, és kiszedem a sofört, hogy ugyan mondja már meg, hogy merre leledzik a főnöke, mögöttem a feldühödött, felbátorodott népek serege.
Ezek az emberek le vannak tufásítva (a macska fel van menve a fára). De nem szeretik. Nincs más példa előttük, csak a media. Felszínes, ostoba értékek, de érzik, hogy valami nem stimmel, mert iszonyú boldogtalanok. Mosolyognak, hiszen megélhetési problémáik nincsenek..még nem. De kezd kilógni a lóláb, mert a gazdaság közel sem olyan fényes, mint aminek lefestik. Vakarózni kezdenek a multiknál, hogy miért kell nekik 6 dolláros órabérért tapsikolva ujjongani, hogy a CÉG-nek micsoda nagy nyereségei vannak, miközben őket színte éhbérért halálra dolgoztatják. csak egy kell, aki beint a kisfőnöknek, mikor ingyen pizzával kecsegteti a szerencsétlenek a szombati túlóráért. ha egy beint, akkor a többi is felkapja a fejét. Miközben a művészeti kritikusnak bebetonozott állása van horribilis összegért, addíg a másik mellette vakarózik, hogy ugyan a kis hülye szőke nő miért tud többet a művészettörténetről? Kezd a libikóka meginogni. El lehet butítani egy közösséget, hogy irányíthatóvá váljanak. De csak addíg, ameddig nem jönnek kívűlről, és nem mutatnak mást. Ha elhallgatsz, és kihasználod, hogy többet tudsz, akkor az nem lázadás. Ha megmutatod a bibiket, akkor az az. Ugyanis nem veszélytelen. Érdekeket sértesz, és azok nagyon féltik a poziciót. Tönkretettek már emiatt országrészeket, és ellehetetlenítették többszázezer ember további sorsát (New Foundland) éppen azért, mert valami volt nekik, amely a mindenkori hatalomnak kell: nyersanyag. Emiatt tört ki az iraki háború, ezzel a metódussal. Ezért jelennek meg az idióta számítógépes játékok, hogy a tankba a szerencsétlen úgy érezze, hogy csak azt nyomkodja. Ezért lehet milliókat hülyíteni a vallással, és ezért fakad könnyekre ugyanez a tömeg Diana hercegnő emberi nagyságán. Naívak. A naivitás nem érdem. A hülyeség nem érdem. A birkaság nem érdem. Ameddíg ez dívik, addíg van okom aggódni az utódaimért. Ez bizony kőkemény lázadás egy rendszer ellen a gyerekeimért, a világ jövőéért. Vajon ki lesz az erősebb: A gondolkodó ember, vagy a birkatömeg?

Ahhoz, hogy ezt igazán megértsük, onnan kell ide jönni, és itt kell élni. De ami megdöbbent, olvasgatva a fórumokat, hogy bizony ez gyűrűzik befelé mindenhova. A hazai környezetbe is. Ennek oka a media, a közizlés formálása nagyon hatékony.
_______
"Bárcsak oly könnyen megtalálhatnám az igazat, mint amilyen könnyen cáfolom a hamisat!" (Cicero)

v, 2005-04-10 10:47 Pigeon

Pigeon képe

Igen. :( Sajnos ilyen az Amcsi "system"
A legrosszabb, hogy áthozzák ide is. Legalábbis erős próbálkozások vannak rá. Értem én az amerikai rendszer elképzelésének előnyeit de a hátrányait is. Ők inkább a minimális képzésből próbálják kihozni a maximumot, így kispórolják a gondolkodást és a drága taníttatást. Még a Rém rendes családban is kifigurázza őket. Hiszen ŐK ténylég átlagon alulinak mutatják be az amerikai átlagot. Na jó nem nyitok flame-et. :)

Inkább amondó vagyok, írd ki magadból rendesen ezt a témát, hogy mindenki értse és ne csak "essen le", hanem vágja arcul az írás.

-----------------------------------------
Tavasz, mikor minden veszettűl élni kezd,
A szív és lélek újra érezni kezdene.
Érzem a törekvést, a lehetőségét az újnak,
De nem tehetem, mert börtönöm ideköt.

Nem számolom a napokat, csak a teleket,
Ám az idő megállt, nap-nap után ismétli önmagát.

szo, 2005-04-09 23:58 Rem

Rem képe

Hm. Igazából a rendszerről keveset tudtam meg, aminek a tagjait provokálni akarja a főhősnő. Ezt hiányoltam benne igazán, de egyébként tettszett.
______________________
Az öreg dobozoló sámán