Részvételem a közéletben

Nagy szenvedélyem a játékok. Volt otthoni gépem, mégis gyakran jártam a várost újabb programok, játékok, és egyéb újdonságok után. Ezek gyűjtőhelye a játéktermek. Fizetősek, de nekem pénz se kellet. Csak ismerkedtem, ingyen éltem. Infókkal kereskedtem. Volt egy központja, ahol három helyezkedett el szorosan egymás mellet, különböző tulajdonosú versengőkkel. A legfrissebb programok és díszek, poszterek. A legkisebben a NES típusú gép igencsak vonzotta a kuncsaftokat. Korábban szerencsésen hozzájutattam magam hat ilyen NES játékhoz. Gép hiányában a játékteremben játszottam velük. Ez olyasmi volt, mintha étterembe ételt vittem volna enni, csak ez esetben rendesen fizetnem kellett. Egy nap egész zárásig játszottam. Mondtam, hogy a kazetták nyugodtan maradhatnak és mások is játszhatnak rajta. Nagyon megköszönte és örült neki. Végig vártam a bezárást, az elköszönést, a kijáratig.
Másnap.
A tulajdonos említés nélkül szóbahozta a megmaradt időt s elmondta, hogy az ott hagyott játékaim nagyon vonzották a gyerekeket és az egyiket ki is kölcsönözték. Az időmön túl mikor fizetni akartam kiderült, hogy nincs egy órához pénzem. Mielőtt ezt felfedezte volna, megemlítettem, hogy az én játékaimmal nem játszhatnék-e alacsonyabb áron? Beleegyezett, ettől kezdve, 1 forintért 1 percet játszhattam. Idővel, leplezettséget láttam a tulajon, nem igazán mosolygott már rám. Balszerencsémre másoknak előbb járt le az idejük, mikor rá akartak fizetni, ők is 1 forint/perc díjazással akarták ezt. A tulajdonos nem engedte meg. Ám egy valaki, aki nem tudott az esetről bosszússá vált és kérdezősködni kezdett. Végül egyszeri esetre megengedte a tulaj neki is ezt a kedvezményt, s nekem megemlítette, hogy ez a dolog nem igazán fog működni. Távozásomkor pedig a tulajdonos szó nélkül felhozta a játékkazettákat s megmondta, hogy most jobb, ha inkább elviszem. Próbáltam marasztaltatni a dolgot, de nem ment.
Napok teltek el.
Más helyeket kerestem. Egyikbe bementem körülnézni. Zsúfolásig tele volt. Megkérdeztem, hogy mennyibe kerül egy óra. A tulajdonos csak annyit mondott: "1 forint 1 perc.". Nagyon ledöbbentem. Nem volt nálam pénz, de amikor látta a tulajdonos, hogy sürgősen ki akarom használni a helyzetet, akkor elmondta, hogy SZABÁLYOSAN több hétre előre kell bejelenteni, akár 1 órás igényemet is, mert akkora áradat van náluk, hogy az csak NA. Na ezen még jobban ledöbbentem.
3 nappal később.
Visszamentem, hogy előjegyezzem magamat. A fő tulajdonos volt ott. Azt mondta, hogy zárás ellőttre be tud préselni engem 1 órára. Persze elfogadtam és a visszajáróval visszakaptam, egy kis furcsaságot is. Rosszul adott vissza. Azt mondta, ez nem így van. Ugyanis mostanra 40 forintba kerül 1 óra és 1 forint továbbra is 1 perc. Ez igen sokkoló volt, s anélkül, hogy gondolkodnék a dolgon, előre fizettem játékidőt még más napokra is. A zárás nem volt messze, ezért meg is vártam a sorom. Közben eszembe ötlött a legelső 1 forint/perces malőrjeim és érdeklődtem, hogy miért ilyen alacsony az ár? Ő azt válaszolta, hogy ez mindenhol így van. Ez még jobban felcsigázott ezért tovább firtattam a témát. Azt tudtam meg tőle, hogy ezek az árak egy játékpiaci minisztériumban alakulnak így és onnan adják ki az ország minden azonos rangba tartozó játéktermének a betartandó árakat. Azután a feje fölé mutatott, ahol ott volt az oklevél.
Epilógus: Ott eldöntöttem, visszatérek a kezdetekhez. A tulaj elmondta, hogy valóban a távozásom után egy ideig tartották az 1 forintos árakat, s ez hamar megtöltötte a termet, de csak pár napig tesztelték.
*
A jó öreg Vasmű út. Egyik sarka. A házsor mögötti pincében egy jó kis játékterem. Nos, itt is sokat időztem. Egy alkalommal, olyan játékkal játszottam, ami a tulajdonosnak is nagyon tetszett, de ő nem értett annyira a menetéhez, ezért több órát pluszba megengedett csakhogy lássa milyen a vége. Annyira izgalmas volt, hogy még a zárás is elmaradt fél órával. Az alkalom folytán az üzlet kissé emeltebb kapacitással működött, révén, hogy ez még mindig nyitva volt. Ide áradtak a gyerekek más már bezárt játéktermekből. Így híresült el: a játékterem, mely éjjel nappal nyitva van.
1-2 nappal később.
Arra jártamban a tulaj megemlítette nekem, hogy kitalálta, hogy zárástól nyitásig, egész estén át játszhatnak a gyerekek 2000 forintért fejenként. Úgy, hogy rájuk zárja az ajtót, s az éjszaka folyamán csak 2-3-szor jön le kinyitni higiéniai szempontokból. Sok-sok éjszaka foglalt lett. Az első játékterem lett, melyet kölcsönözni lehetett. S még a közelben is lakott a Vasmű út túloldalán.
Epilógus: Ez majdnem addig ment, amíg nyitva volt az a játékterem, s ez alatt a zárási idő minden üzletben felment 7 órára, majd egy kis időre 8-ra. Mára már visszaesett 6 órára. Mindenesetre a bezárós módszer mindenfelé elterjedt, s alkalmazzák mind a mai napig.
*
Emlékezetes hely a Kék Duna áruházban megnyílt játékterem. Ott az első hetekben a főtulajdonos dolgozott. Rengeteg új játék volt, új gépekkel. Egyből ki is kölcsönöztem egy gépet a sulimentes hétvégére. Persze a hétvégét ugyanúgy fizetni kellett, mint más napokat.
A következő héten.
Visszamentem még hosszabítani a kölcsönzést. Majd azon a héten újra ugyanazt kölcsönöztem. Csak annyi, hogy véletlenül nem volt nálam annyi pénz, hogy a hétvégét is fizethessem. Azt mondta, hogy ha visszahozom, majd akkor. A hétvége után vissza is hoztam volna, ha nem jön közbe egy lesérülés (baleset a biciklin, amin vittem). Ráadásul mikor visszavittem volna, akkor kihagytam egy kábel tartozékot, s a visszafordulás után már bezárt a bolt, egy egész órával korábban. Mikor már véglegesen sikerült visszavinnem kedden, akkor abban reménykedtem, hogy ki tudom magyarázni magamat az 1 órával korábban való bezárással. Elmagyaráztam neki, s talán már jól ismert vagy nem tudom, de eltekintett a hétfői késéstől.
1 Héttel később.
Egy kisebb gépet 1 hétre kölcsönöztem ki, ez volt hétfőn. Öt nap múlva, pénteken, az esetből okulva korábban vittem vissza a gépet, de kiderült, hogy az akkori péntek ünnepnap volt, s a Kék Duna így zárva volt, vagyis a játékterem is. Kissé örültem neki, egész hétvégén játszattam még vele. Hétfőn visszavittem, mert hétvégén is zárva az áruház, s ezúttal vittem magammal hétvégi pénzt is. A főtulaj volt ott, s mikor átadtam a gépet meg se említette a hétvégi pénzel való tartozásomat. Aláíratta velem a papírt és kész. Úgy látszik egyikünk se emlékezett a volt hétfőn, hogy péntek, egy ünnepnap.
Epilógus: Azóta a hétvége ingyenes kölcsönzési idő, de csak a vasárnap, mert a legtöbb terem szombaton még nyitva van. Lehet, hogy a pénteki balhém miatt?

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

h, 2005-04-25 19:43 Mesemondó

Mesemondó képe

Továbbrais értékelem ezta több nézőpontos megoldást nagyon jóezt így olvasni, az ötlet jó, de megvalüósítás eza z órák tárgyalása stb vicces:) nehéz rdekesnek találni és követni.
5 pont
... a fű nő magától.
... a fű nő magától.

h, 2005-04-25 19:44 Mesemondó

Mesemondó képe

Őszintén szólva én sem értem...
"Lebbentsd félre a függönyt és lépj mögé! Ennyi az egész. Minek habozol, mitől félsz? Attól, hogy nem tudod, mi van a függöny mögött, és hogy onnan nem térünk vissza?" /Goethe: Az ifjú Werther szenvedései/

törlés | szerkesztés | válasz | privát üzenet

Mesemondó | 2005.04.21 14:20Re: Részvétem a közéletbenKicsit elbizonytalanodtam, hogy ez valóban az-e ami... rengeteg a nyelvtani baki és még ha dierkt is az eleje főként olvashatatlan, alig értettem meg, lehet én is fáradt vagyok. Nagyon játékos eza három féle feladatmegoldás, a feladat témájának meg is felel, mégis s ok szóismétlés stb nem ragadott meg, ez az egész nekem nagyon fura volt ha nem tekintem a sok hibát maximum 4 pont!
... a fű nő magától.

... a fű nő magától.

h, 2005-04-25 19:45 Mesemondó

Mesemondó képe

A harmadik koncepciónál az ember már ljes röhögőgörcsöt kaop a storyn... ezt értékeltem nagyon: aszongya szoksáosnál egy órával előbb bezárt... tudodén ezta hármat egybe írtam volna úhgy értékesebb lenne... csillagsorral fejezetként elválasztva. Na mindegy érdekes... az egész alapötet minden egybe 8 pont, a kivitelezés a sok szóismétlés nekem nagyon megöli! 3 pont!Maradjunk az átlag 5-nél cakkpakk!

... a fű nő magától.

h, 2005-04-25 19:45 Mesemondó

Mesemondó képe

Kivitelezés 5! ötlet így egyben 8, össz legyen egy megszavazott 7!:)
... a fű nő magától.

k, 2005-04-26 08:54 Pigeon

Pigeon képe

Káosz, zavart és enyhén döcögős. Bocs, ne haragudj, nálam nem jött be.

k, 2005-04-26 16:49 Csatrad

Csatrad képe

A döcögösség az új magyarázási stílusom. Nem szóval, hanem meg kell, hogy álljatok minden vesszőnél 1-2 mp-re, és csak utána olvasni. Ez egyfajta kényszerítés.

h, 2005-05-23 08:23 Pigeon

Pigeon képe

ráébredtem arra, hogy mit is éreztem, mikor olvastam: Lázálom vagy bódulat-írás. A mondatok nem követik egymást, valahol nagyon messze, vagy nagyon közel. Távol a múltban/jövőben vagy most? Nem tudom elképzelni és nem tudok belekapaszkodni egyetlen épp részbe sem. Szédülök és ezt nem jó értelembe mondom. Nem akarlak megsérteni, de az írásod pont olyan mint a neved vagy az avatarod. Remélem egyszer kinövöd. Ne haragudj.

h, 2005-05-23 09:54 Csatrad

Csatrad képe

Mond csak ki: Zavaros, érthetettlen ... ... újszerű ;> és kivételesen egyedi :!: még akkor is ha el ezmiatt magamtól ;<

k, 2005-04-26 15:47 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Velem van a baj? Én nem értem. De nem értek a játékgépekhez, termekhez, kölcsönzésekhez, meg minden ilyesmihez. Valószínűleg ez a probléma gyökere.
Egyébként egy hiba: Vasmű utcát egyszer kis v-vel írtad. Meg az utolsó részben valahol egy vesszőhiba. A többire nem jutott erőm, mert mindenárom a megértésre törekedtem. Szóval ha volt még, azt átugrottam.
Egyébként így sem értek semmit, de valami jelentése biztosan van. Nagyon zavart az elején az "Infókkal kereskedtem." mondat utáni visszatérés a játékterem leírásához. Meg találtam szép számmal ilyen ugrásokat, kihagyásokat, nem szövegbe illő részeket.
Összegezve: magyarázs el, miről is van szó?!
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

k, 2005-04-26 16:47 Csatrad

Csatrad képe

Pigeon említette, hogy nem kéne annyira magyarázósakat írnom. Szóval nem tettem.
Ám ennyi "lázadás" :) után átírtam nem kevés részét eme izénak. Mind a három részében. Sőt még egy kérdéssel meg is toldottam. Hogy miért azt inkább nem mondom. :->:

Az átírással őszintén szolva magyarázósabb lett. (lehet túlságosan átestem a ló túloldalára) remélem ez már ballancosabb.

Ha így is zavaros, vagy nem jön le belőle, hogy miképp, milyen módon változtatom a környezetemet (ami a téma), akkor egyszerűen nem tudom közölni és/vagy én magam nem vagyok érthető.

___________________
Thats it thats all.

k, 2005-05-17 21:32 Stonehenge

Stonehenge képe

Csatrad barátom! A levelekben már jeleztem, hogy melyik művedet veszem etalonnak! Ez sajnos nem közelíti meg azt. A koncepció tényleg jó, de a kivitelezést kétfelé kell bontani. Vannak azok az esetek, ahol rámondhatjuk, hogy "alkotói szabadság", "Csatrad így akarta, ez a stílusa", ilyen lehet pl. a két mondatba tagolt helyleírás, de mégis annyira zavarják a megértést, elveszik a gördülékenységet, hogy az már félelmetes.
Szerintem az első, még át nem írt verziód sokkal jobb lehetett, elküldhetnéd azt is! A hibák sokasága pedig kicsit zavaró, ehhez komplett hibajegyzéket mellékelhetek, ha igényled. Én azt mondom, hogy vissza a régi írás irányába (tudod, merre...:-)), és jó lesz újra minden!
A gond tényleg az, hogy ezt a művet nem sokan fogják fel (talán én sem eléggé...), és ezért óhatatlanul elsikkad a mondanivaló.
A röhögőgörcs nálam is megvolt (deja vu...), de ennél több van benned! Így ez 10/6.

"Csak akkor lesz bármid is, ha már elvesztettél Mindent"

p, 2005-05-20 10:53 Csatrad

Csatrad képe

Ha valaki, akkor Te Stonehange értesz az ösztönzéshez :). Az oka a "hiánynak", az, hogy ez is egy 1 "időszámításunk" előtti iromány. Még a jó régből. Sőt ha mindent összevetek, akkor a scriptoriumba, egyedül az első művem volt, amit azért írtam, hogy itt megjelenjen. Tudom, hogy megigértem, hogy nem küldök be több ilyet :~( , de EZ annyira a témához illett, ezt el kell ismerned, a téma 100%. S eddig mindig a téma volt számomra az első és döntőmeghatározó. Stilusom nincs. Azt hiszem erről nem volt szó, de most akkor mondom. Stílusom nincs. Olyanba írok amilyen állarc épp van rajtam. :-? takard le az egyik felét a figurának, majd a másikat.
.
.
U.I.: Az előző verzióban 10x-ennyi helyesírási hiba van. Amit ajánlhatnék az a 16E karakteres.

p, 2005-06-03 05:35 Bogumil

Bogumil képe

_____Bogumil D' Kukulkán
Én vontatottnak találom az irást.Többször ismételi más variációkban a közéletbe való beavatkozási kisérleteket.Elég lenne egy példa is,hogy gödülékenyebb legyen az írás.Fogadd el ezt egy harminc éve gyakorló publicistától:Bogumi aki földid.

p, 2005-06-03 15:20 Csatrad

Csatrad képe

Pontosan emez okból akartam úgy megoldani, hogy külön lehessen őket olvasni, nem pedig csillaggal elválasztva, de most csak így lehetett megoldani. :) Episode I-II-III