Alexei B Fargas

Ketten görnyedtek a sakktábla mintás kő fölé.
– Na, erre mit lépsz, Szívecském? – kérdezte a férfi.
A., a felesége egy darabig elgondolkodva dörzsölte az állát.
– Hát, nem sok lehetőséget hagytál a választásra – mondta, majd lépett egyet a bástyával, hogy kivédje a fekete királynő sakkját.
– Hát, tényleg nem – mosolyodott el B., a férj. Betámadt a lovával, levette a bástyát mattot adva ezzel a fehér királynak.
A. arca elkomorult.
– Megint te nyertél. Nem igazság! Ez egy buta játék!
– A sakk ősi történetében egyszer sem volt az igazság kérdése a győzelem, Kicsim! Egy újabb partit?
– Ne játszunk, inkább gyönyörködjünk a tájban! – válaszolt a nő és hátravetette magát a fűbe. Hasra fordult és kinyújtott kezét óvatosan végighúzta fűszálak között. A csiklandós érzés mosolyt csalt az arcára. – Olyan csodás ez a szimuláció!
B. unottan körbepillantott. Neki ez az egész csak annyit jelentett, hogy ott ül egy domb tetején, körülbelül negyvenkilenc mérföldnyire az orra előtt három hóval borított szürke kupac világít a horizont felett, a tengerkékre mázolt égbolton hófehér vattapamacsok úsznak, jobbra a domb lábánál egy rakás ugyanolyan fenyő lengedezik egy előre meghatározott algoritmus szerint… a cipője pedig sáros, mert belelépett egy virtuális vakondtúrásba.
– Bárcsak egyszer élőben is láthatnám ezt! – folytatta A. és körbemutatott maga körül. Sóhajtott egyet. – A havas csúcsokat, a lágy szélben ringatózó fenyőerdőket, az égen kúszó bárányfelhőket…
„Méghogy valóban látni ezt?” - gondolta magában B. – „Minek? Hiszen a valóságban is biztos ilyen… csak az egészet nem lehet egy gombnyomással eltüntetni.”
– Hát nem fantasztikus? – folytatta a nő és felkönyökölt. Azt kezdte el figyelni, a gyenge szél nyomán miképpen hajladoznak a fűszálak a kis sárga virágokkal borított réten. Csodálatosnak találta.
– De, valóban… – dörmögte a férfi. Megszokta már, hogy feleségének vannak szokatlan hóbortjai.
– Jaj, te! – rázta a fejét A. – Néha olyan romantikus tudsz lenni, mint a Mount Olympos!
– Az meg milyen?
– Nagy, vörös és rideg.
– Miért lennék már vörös? – csodálkozott felvonva az egyik szemöldökét.
– Nézz magadra, most is vörös vagy a dühtől! Látom rajtad, hogy legszívesebben kikapcsolnád az egészet!
A férfi fogai enyhén megcsikordultak, ahogy arcizmait erőltetett mosolyba szedte.
– Nem, Édesem, ez valóban gyönyörű…
„…bár nekem rohadtul nem tetszik” – tette hozzá magában.
– Annyira, mint nekem a sakk? – kérdezte a nő. Világoszöld tekintetét mélyen férje tekintetébe fúrta.
– Inkább játszunk – javasolta amaz elvonva róla a figyelmét és nekifogott visszapakolni a bábukat a táblára.
Az asszony nem válaszolt. Behunyta a szemét és elengedte a fantáziáját: tiszta vizű patakokkal oltotta a szomját, szaladgált a zöld tisztásokon, repült a széllel együtt és mélyeket szippantott a fenyvesek illatából. Az egész annyira tökéletesnek tűnt neki…
…aztán hirtelen a hegycsúcsoknál iszonyatos csattanás rázta meg a tájat.
A. ijedtében felpattant a földről.
– Ez meg mi volt? – kiáltotta.
– Megyek, megnézem – mondta nyugodtan B. Feltápászkodott, lépett párat a fűben, majd kinyúlt és megnyomta az egyik hófödte hegycsúcs tetejét.
Egy vékony, téglalap alakú rés nyílt a hegyek között. A férfi kidugta a fejét a nyíláson, bosszúsan körbetekintett a kopár, vörös fennsíkon, majd le a lába elé.
– Ki van az ajtóban? – kérdezte a háta mögül a felesége. – Ki akar így ránktörni?
B. nem felelt. Csodálkozva bámulta a lába előtt heverő sok kerekes kis fém valamit. Úgy tűnt, a házukkal való ütközés a kelleténél jobban megviselte.
– Valami gyerekjáték – vizsgálgatta. – Az van ráírva, hogy Pho…en…ix – mondta végül. Megkapaszkodott a félfában és egyetlen lábával akkorát rúgott a kupacba, hogy az jó harminc méternyire repült a csökkentett gravitációnak hála. – Biztos megint a szomszéd gyerekek szórakoznak.
Becsukta maga mögött a nyílást és visszaült felesége mellé a fűbe.
A nő szemei izgatottan csillogtak.
– Egyszer ugye elviszel majd egy ilyen szép helyre? – kérdezte.
– Nem.
A. arcáról lefagyott a mosoly. B. mélyen a szemébe nézett, két ujjú kezével gyengéden megcirógatta az arcát, majd adott egy nagy szerelmes puszit a homlokára, pont a harmadik látószerve fölé.
– Kicsim, sajnálom, de te is tudod, milyen veszélyes az a nyamvadt bolygó. Ha egymással nem tudnak a lakók emberien bánni, szerinted mit szólnának hozzánk?

A NASA emberei napokig vizsgálták a Phoenix mars-szonda utolsó felvételeit, de nem bírták megfejteni a rajta látottakat. Úgy tűnt, nekirohant egy láthatatlan falnak, felborult, majd nem sokkal később jó harminc métert repült ide-oda pörögve a levegőben…

5
Te szavazatod: Nincs Átlag: 5 (3 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2008-06-07 04:53 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Mivel ez az első feladatmegoldás, én kezdem a cincálást. Innentől a tagok is bátran elmondhatják a véleményüket, észrevételeiket.
Úgy gondolom, kedvezőbb, ha a pályázaton alkalmazott szempontok szerint haladunk.
1. A cím figyelemfelkeltő, sejtelmes, előremutat. A Főnixet nem kellett volna nagybetűvel vagy angolosan írni?
2. A tagolás jó, a szöveg könnyen követhető.
3. Ha bárhova beküldesz egy művet, sose kommenteld a végén. Semmi esetre se írj olyat, hogy „Ez most nem lett túl eredeti…”. Bízd a véleményezőre, mit gondol a művedről, ne adj neki előre támpontokat, hamisakat főleg ne! Egyrészt álszerénységnek hat, másrészt lehet, hogy akaratod ellenére befolyásolod vele az olvasót. Ráadásul nem igaz, ez a novella eredeti.
A történet belefér a terjedelembe, nincs túlírva. Az elején zavaró, hogy miért csak A-nak és B-nek nevezed a szereplőket, de ez a végére érthetővé válik. Mivel azonban ezeket tulajdonnévként használod, nem kell a pont mögéjük. Zavaró.
Jól hozod a „férfi” és a „női” karakter sajátosságait, bár kissé sztereotip. Viszont a cselekmény szempontjából szükséges. A novellában megtalálható a felvezetés, a párbeszéd elfogadható (a végéről visszatekintve abszurddá válik, de ez nem hátrány), a közepe kissé leül, mintha várnánk valamire. A végén viszont megvan a csattanó (meglepett).
4. A szöveg stílusa nem rossz, de van benne pár hiba.
A „na” és a „hát” felesleges töltelékszavak. Felhígítják a párbeszédet, itt különösebb szerepük nincs.
„A., a felesége egy darabig elgondolkodva dörzsölte az állát.”
Az álldörzsölgetés inkább férfiakra jellemző a borosta miatt.
„Hasra fordult és kinyújtott kezét óvatosan végighúzta fűszálak között. A csiklandós érzés mosolyt csalt az arcára. – Olyan csodás ez a szimuláció!”
Itt tudjuk meg, hogy a történet műfaja sci-fi. Jó.
A „fűszálak” elé kell egy névelő. Úgy látszik, a férfi nézőpontjából bonyolódik a történet, így nem írhatod, hogy „csiklandós érzés”, mert a narrátor nem tudhatja, mit érzett a nő.
„… a cipője pedig sáros, mert belelépett egy virtuális vakondtúrásba.”
Ez jó.
„– Bárcsak egyszer élőben is láthatnám ezt! – folytatta A. és körbemutatott maga körül. Sóhajtott egyet.”
Itt a komment nehézkes. Helyette: „… folytatta A sóhajtva, és maga köré mutatott.”
„… csak az egészet nem lehet egy gombnyomással eltüntetni.”
Ez is jó.
„Azt kezdte el figyelni, a gyenge szél nyomán miképpen hajladoznak a fűszálak a kis sárga virágokkal borított réten.”
Nehézkes mondat. Helyette: „Figyelni kezdte, hogy a gyenge szél nyomán…”
„Néha olyan romantikus tudsz lenni, mint a Mount Olympos!”
Ha Olympus Monsot írtál volna, az avatottabb olvasó azt gondolná, a történet a Marson játszódik. Így a Földre, Görögországra utal.
„– Nem, Édesem, ez valóban gyönyörű…
„…bár nekem rohadtul nem tetszik” – tette hozzá magában.
– Annyira, mint nekem a sakk? – kérdezte a nő.”

Itt egy aprócska logikai hiba. Látszólag a nő a kimondott szavakra reagál, de a válasza a jelentése szerint a férfi gondolataihoz passzol, amit a nő nem ismerhet. Hacsak nem sejti, hogy a férfi gondolatai nem egyeznek a szavaival. Ha ezt iróniának szántad, jobban ki kellett volna domborítani!
„Az asszony nem válaszolt. Behunyta a szemét és elengedte a fantáziáját…”
Mást szoktunk elengedni, nem a fantáziánkat… ;)
Helyette: „szabadon engedte”.
„…aztán hirtelen a hegycsúcsoknál iszonyatos csattanás rázta meg a tájat.
A. ijedtében felpattant a földről.”

Mivel még mindig az asszony cselekedeteiről van szó, az utolsó mondatnál felesleges ismét megnevezni őt. Tudjuk, hogy ő pattant fel. Csak akkor kellene a név, ha a férfi pattant volna fel.
„– Ez meg mi volt? – kiáltotta.”
Ez így kissé suta. Meg kell hagynunk az írói szabadságot, de a stíluson azért javítsunk!
Helyette: ”Mi volt ez?”
„– Ki van az ajtóban? – kérdezte a háta mögül a felesége. – Ki akar így ránktörni?”
Nem a „háta mögül”, az asszony végig ott marad. Ez a szókapcsolat így azt az képzetet kelti, mintha az asszony a saját háta mögül kérdezte volna. Helyette. „A háta mögött”.
Itt arra kell ügyelni, hogy különbség van a „meghallott egy hangot a háta mögül” és a „meghallott egy hangot a háta mögött” között. Az előző helyes, mert a hang a háta mögül jön, onnan árad felé, a másodiknál az illetőnek a saját háta mögött kellene lennie, hogy ott hallhassa a hangot.
”ránktörni”
Külön írjuk.
„Az van ráírva, hogy Pho…en…ix – mondta végül.”
Ezzel a mondattal ellentmondásba kerül a cím.
„A nő szemei izgatottan csillogtak.”
Általában a kettős érzékszerveket nem tesszük többes számba. Vagyis: „A nő szeme izgatottan csillogott”. Itt azonban kiderül, hogy több van neki, mint kettő. :)
„– Kicsim, sajnálom, de te is tudod, milyen veszélyes az a nyamvadt bolygó. Ha egymással nem tudnak a lakók emberien bánni, szerinted mit szólnának hozzánk?”
Hopp, itt derül ki, hogy mégis a Földre utalt a Mount Olympos! Nem tudom, hogy ez szándékos-e a részedről, de ez így érdekes implicit kapcsolat.
„A NASA emberei napokig vizsgálták a Phoenix mars-szonda utolsó felvételeit, de nem bírták megfejteni a rajta látottakat.”
No, mégiscsak a Marson vagyunk.
„Phoenix mars-szonda” helyett „Phoenix Mars-szonda”.
Az utolsó bekezdést a csattanó miatt külön, esetleg dőltbetűvel írhattad volna.
5. Helyesírás viszonylag jó, néhány vesszőhiba, és a központozásnál hiányzik pár felkiáltójel. A vesszőhibáknál elnéző vagyok, mert nekem is gondot okoz időnként. De ha felismerem, akkor már tényleg gáz lehet. ;)
6. A kiírásnak megfelel, a kereten belül maradt.
Gratulálok!

szo, 2008-06-07 11:19 Alexei B Fargas

Na, sziasztok! Szia Eve!

1.: A főnixet azért nem akartam nagy betűvel (vagy angolosan) írni, mert egy szójátéknak szántam.
3.: Azért kommenteltem, mert úgy érzem, "annyira" most nem törtem össze magamat... de ha szerintetek minden oké vele, akkor majd törlöm a megjegyzést.
Miért gondolom így: olvastam Bradbury-től a Marsbéli krónikákat, és szerintem elég erősen hajaz ez a novella arra.
Azért A és B a két karakter, mert mikor valódi személyeket helyezek egy elképzelt környezetbe, így szoktam azt jelezni. A pontot azért tettem ki, mert az "A" önmagában zavaró tud lenni például egy mondat elején.
4.: Örülök, hogy a stílus jobb, mint a V&L Rt.-é. Azt a kritikát igyekeztem nagyon a szivemre venni!
A felhigítás a fent említett "valódi helyzet" másolása miatt maradt benne.
Álldörzsölgetés: igaz... bár lehet, hogy arrafelé a nők a szakállasok, nem a férfiak. :-D
A narráció, valamint a női-férfi kapcsolat azért olyan közeli néhol, mert a két szereplő valóban érzi a másik gondolatait (szerintem egy igazán jó kapcsolatban ez követelmény). A nő tökéletesen tisztában van vele, hogy férje csak az ő kedvéért viseli el ezt az egészet... :-)
A Mount Olympos helyett Olympos Mons-t akartam írni (bár meg mernék esküdni rá, hogy néhol "angolosan" láttam írva). Sajnálom, ha így kicsit zavaró lett. Úgy emlékeztem, így kell írni. :-?
Az utolsó bekezdés dőlttel van szedve a doc formátumban, de itt még nem sikerült megfejtenem a formázás rejtélyét.
A többi hibával egyetértek.

Nagyon szépen köszönöm a kritikát!

szo, 2008-06-07 11:32 Eve Rigel

Eve Rigel képe

A cím jó, csak a végére érve gondolkodik el az ember azon, miért írtad úgy.
Csak akkor kell kommentelni egy mű végén, ha egyéb mondanivalód van vele kapcsolatban. De ne véleményezd előre másoknak!
Az "A"-t írhatod így is.
Ne vedd a szívedre a kritikát, nem neked szól, hanem a műnek.
A hegy elnevezése csak addig zavaró, amíg nem érünk a történet végére. Ott minden kiderül.
És végül...

Ha valaki beleköt valamibe, mert nem érti, annak oka van. El kell gondolkodni rajta! Lehet, hogy nem volt elég kifejező az a rész, vagy csak szimplán hülye az illető. :)
Vagy megfogadod a tanácsot vagy elveted.
De sose magyarázd, mit miért írtál!

szo, 2008-06-07 12:52 Alexei B Fargas

Yes Ma'am! Understood Ma'am! :-)

szo, 2008-06-07 17:48 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Az utolsó bekezdéshez beraktam a megfelelő html kódot, így dőltté vált. Ezt mindenki megteheti, aki beküld írást, mert a szövegablak alatt ott vannak az engedélyezett html kódok. A sorban a harmadik az i betűs a dőlt. A kívánt szöveg elejére azt a végére pedig az i betű elé kell még egy / jel.

szo, 2008-06-07 12:29 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Elkezdtem kiírni azt a pár hibát, amit észrevettem, aztán Eve kommentjét elolvasva töröltem a közöseket. Mondjuk ő jóval több mondathoz tett megjegyzést. :)
"Azt kezdte el figyelni, a gyenge szél nyomán miképpen hajladoznak a fűszálak a kis sárga virágokkal borított réten." - Innen nekem mintha hiányozna egy "hogy". Tudom, elhagyható, de itt mégis úgy érzem, kellene.
"Inkább játszunk" - "játsszunk", mert felszólítás, és ugyanezez okból kifolyólag felkiáltójel kell, tehát: "Inkább játsszunk!"
Megpróbálom én is a kiírás szempontjai szerint értékelni:
1. Jó a cím, bár nagyon kicsit sablonosnak érzem, de mindenképp beleolvasnék egy ilyen című műbe. ;) a főnix - phoenix különbséget Eve már leírta.
2. A tagolásban nem láttam problémát, egyedül a "– Nem, Édesem, ez valóban gyönyörű… '…bár nekem rohadtul nem tetszik' " rész lehetett volna egy sorba. Szerintem.
3. Érdekesen indul, az első fele teljesen "ebből még bármi lehet" érzést kelt, aztán bang! A Phoenixszel jön a pofon vágás. :)
4. Stilisztikában nem nagyon láttam hibát, ebben (is) Eve élesebb szemű volt. :)
5. Helyesírási hibát ugyancsak nem találtam, egyedül a fenti "játsszunk" az amit kiszúrtam.
6. Kiírásnak megfelelt, a csattanó ütött, én másra számítottam. :) Terjedelembe belefért, leellenőriztem. :)
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

szo, 2008-06-07 14:31 Alexei B Fargas

Mire számítottál volna? :-)

Eve, még mindig nem tudom elérni a novit a saját adatokban. Tudnál tenni ez ellen velemit, plíz?

szo, 2008-06-07 14:46 miyoku

miyoku képe

hehehe, tetszik! a virtuális vakondtúrás tuti!
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

szo, 2008-06-07 15:05 Fishbone

Fishbone képe

No, mielőtt bármilyen más véleményt elolvasnék, leírom én is a meglátásaimat.

a) A megjegyzés olyan közel van a novellához, hogy egyszerűen nem tudok elvonatkoztatni tőle. Nem tudom, láttad-e már a L'art pour l'art társulat zseniális A költő és a lektor című jelenetét, de ha nem láttad, akkor nézd meg mindenképpen, keress rá YouTube-on. :)
b) A főnixnek miért ez az utolsó repülése? A NASA kutat, nézelődik, majd 20 év múlva felküld mégegy szondát és lám, a főnix újra szárnyal. És aztán újra, újra, meg újra.
( c) Az első mondat nem volt az igazi. ,,Ketten görnyedtek a sakktábla mintás kő fölé.'' A görnyedtek szó elég pejoratívan helyezi a képbe a sakkozást, és ez bántó. Igaz, az egyik nem élvezte a játékot, de a másik igen. (Ezt ne vedd komolyan. :) ) )

Nekem tetszett, annyira nem is eredetietlen. ( Júj... :S )
__________________
Egyszer élünk, egyszer élünk,
Egy gyalogot lecserélünk.

szo, 2008-06-07 15:12 miyoku

miyoku képe

a görnyedtek szerintem nem pejoratív, nem a hozzáállást, hanem magát a cselekményt fejezi ki. a tábla köztük, a földön/füben foglalt helyet.
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

szo, 2008-06-07 15:25 Fishbone

Fishbone képe

Számomra a görnyedés szó egy amolyan szenvedős, avagy hanyag hajlást jelent. Tehát nekem jobban tetszett volna, ha mondjuk a tábla fölé hajolnak és nem görnyednek.
__________________
Egyszer élünk, egyszer élünk,
Egy gyalogot lecserélünk.

szo, 2008-06-07 15:26 miyoku

miyoku képe

sakkoztál már órákat törökülésben a tábla fölé hajolva? :)
mert csak az első 5 percben hajolsz, utána görnyedsz.
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

szo, 2008-06-07 15:52 Fishbone

Fishbone képe

Hát nem tom... akkor már inkább fekszek. Görnyedni nem szoktam, így is van kis tölcsérmellkasom, a végén összeroppanna a tüdőm. :) Mondjuk igaz, én csak ülve szoktam, de régebben olykor egy napot is.
__________________
Egyszer élünk, egyszer élünk,
Egy gyalogot lecserélünk.

szo, 2008-06-07 19:30 Alexei B Fargas

Olvasd át még egyszer és érteni fogod az "utolsó repülés"-t. :-)

szo, 2008-06-07 20:35 Fishbone

Fishbone képe

Hát, annyira még mindig nem értem. Repül 30 métert, ripityára törik és a Phoenix nevezetű szonda valószínűleg már nem fog hamvaiból feltámadni, mint azt a főnix teszi. De a Mars-projekt valószínűleg újra feltámad és elindul mégegy szonda... Amit megint felrúg majd valaki, az is meghal, de helyette ott a másik... Mindegy, nem értem. :D
__________________
Egyszer élünk, egyszer élünk,
Egy gyalogot lecserélünk.

szo, 2008-06-07 20:37 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Nagyon egyszerű: a cím A főnix utolsó repülése, nem pedig A Mars-szondák utolsó repülése. :D
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

szo, 2008-06-07 21:31 ColemanV

ColemanV képe

Igaz.
Ha a NASA új szondát küld, annak más lesz a neve. (mondjuk fantáziadúsan Phoenix II :D )
Tehát ENNEK a Phoenix-nek EZ volt az utolsó repülése :)
.
EK: FOSAT - Ez most komoly? :oops: Hol a Kész Átverés kamerája? :D
---------------------------------
Minden hozzászólásod segítség,
Minden értékelésed öröm,
Minden örömöd megtiszteltetés. ;)
---------------------------------

szo, 2008-06-07 21:49 Fishbone

Fishbone képe

Igen, én ezt értem... De a főnix valahogy... legyen valami más a neve. :D Bár lehet, hogy csak én vagyok ilyen, hogy túl sok szimbolikus jelentőséget kötök a főnixhez. :)
De oké, értem, annyira nincs nagy jelentősége a problémának. :D
__________________
Egyszer élünk, egyszer élünk,
Egy gyalogot lecserélünk.

v, 2008-06-08 06:43 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Szerintem határozottan jópont, hogy a történetnek van aktualitása. Mindenképpen hasznos, ha a körülöttünk lévő dolgok inspirálnak bennünket. Ez lehet egy ilyen nagy volumenő történés, minthogy a Phoenix leszállt a Marsra, de lehet egy apró jelenet a hétköznapokból: egy mosoly, egy hangulati elem, újsághír, vicc... stb.
Használjátok ezeket!

szo, 2008-06-07 22:48 Alexei B Fargas

Ha az új Mars-szondát nem Főnixnek, hanem Tamás bátyának nevezték volna, akkor a novella címe "Tamás bátya utolsó repülése" lett volna. :-) Na jó, ez még viccnek is rossz volt. :-D

szo, 2008-06-07 17:23 Kentaur

Kentaur képe

Mindenre gondoltam, csak erre nem, nagyon jó a csattanó!
----------------------------------------------------------------

"Az emberek néha belebotlanak az igazságba... Aztán fölállnak és továbbmennek."

szo, 2008-06-07 17:35 Kentaur

Kentaur képe

Azzal a sakkal annyira elaltattad a gyanakvásom, hogy még az "egyetlen lábával" sem tűnt fel, csak később!
----------------------------------------------------------------

"Az emberek néha belebotlanak az igazságba... Aztán fölállnak és továbbmennek."

szo, 2008-06-07 19:06 Fishbone

Fishbone képe

Nekem már ott leesett, amikor kikukkantott a fennsíkra. Biztos csak azért, mert épp az Ayreon 01011001-ét dúdulgattam magamban, amiben az utolsó élő ember éppen a Marson van, mielőtt a Forever-ök odaadják neki a Dream Sequencert. :D
__________________
Egyszer élünk, egyszer élünk,
Egy gyalogot lecserélünk.

szo, 2008-06-07 21:35 ColemanV

ColemanV képe

Teljesen rendben van a történet. :)
.
A kiírásnak tökéletesen megfelelt és a csattanó is meg volt. (nekem kimondottan tetszett ;) )
Ami a női megérzést illeti, szerintem a nő valóban tisztában lehetett élete párja véleményével és a helyzettel kapcsolatos érzéseivel, a kapcsolatuk okán. (nem beszélve arról, hogy hátha náluk szokásos a gondolatolvasás... )
Ezt az elméletet követve, a férfi is tudhatta, hogy a csiklandós érzéstől mosolyodott el a nő :)
.
Gratula! ;)
---------------------------------
Minden hozzászólásod segítség,
Minden értékelésed öröm,
Minden örömöd megtiszteltetés. ;)
---------------------------------

szo, 2008-06-07 21:53 miyoku

miyoku képe

közben újra átolvastam, mert nagyon tetszik! pontozom is. :)
ek: kacat. hát ez pont nem az!
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

szo, 2008-06-07 22:45 Alexei B Fargas

Ez az igazi elismerés! Nagyon szépen köszönöm! Remélem még sok olyat fogok alkotni, ami a tetszésedet elnyeri. :-)

v, 2008-06-08 07:52 Creideiki

Creideiki képe

Sziasztok. Elolvastam.
A novella legnagyobb érdeme szerintem a csattanója és ilyen kis terjedelemben nem is nagyon érdemes másra kihegyezni a dolgokat...szóval szép volt. Igen, aki sok scifit olvas, az már találkozhatott ilyen befejezéssel, de ez nem baj. ACC mondta talán, hogy már mindent megírtak és csak a tálalásban vannak különbségek. Te ezt szvsz magas szinten tálaltad.

A Mount Olympos engem nagyon zavart, mert teljesen kiragadt a novella ritmusából, aztán a végére persze kiderült, hogy Mars, de ez a kelleténél jobban lerontotta az élvezeti értékét a dolognak.

Ami nekem fura volt: "körülbelül negyvenkilenc mérföldnyire" - miért pont negyvenkilenc? Miért nem ötven?

A többi dolgot nagyjából mindenki említette, szóval azokat hagynám.

Összbenyomás: Kifejezetten szórakoztató volt.
-
Frappáns de tömör aláírás helye.

v, 2008-06-08 14:16 Alexei B Fargas

Azért negyvenkilenc, mert az ötven túl kerek. :-)

v, 2008-06-08 09:11 Ameli Eftímea Paitha

Ameli Eftímea Paitha képe

Végére értem!
Nekem nagyon tetszett, kezdem azt hinni, hogy mégis megkedvelem a sci-fi-t, ha ilyen írásokat olvasok. :)
Nem találtam helyesírási hibát, az egyetlen mondat, ami nem tetszet, az a következő:
- Azt kezdte el figyelni, a gyenge szél nyomán miképpen hajladoznak a fűszálak a kis sárga virágokkal borított réten. - ezt meg Eve javította helyettem.
A csattanó jó lett, tényleg frappáns. Nem tudok többet mondani róla: tetszik :)
*-*-*-*-*
ÁlomÁlmodó

v, 2008-06-08 09:14 miyoku

miyoku képe

a sci-fi jó! nem szabad leírni egy műfajt sem! olvass vonnegutot!
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

k, 2008-06-10 08:15 Ameli Eftímea Paitha

Ameli Eftímea Paitha képe

Nem írom én le, csak nem a kedvencem :)
(Most jöttem ki államvizsgáról. A jegyet majd később tudom meg, de jó lett, ennyi biztos :) )
*-*-*-*-*
ÁlomÁlmodó

k, 2008-06-10 08:21 miyoku

miyoku képe

na, grat! :)
semmit sem szabad elvetni, azért mert nem tetszik.
bele kell olvasni, ha az első 10-15 oldalon nem fog meg, akkor nem kell erőltetni.
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

k, 2008-06-10 12:28 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Most konkrét műről lévén szó: amit az első oldal után undorodva dobok el, mert borzasztó - kiadott könyv -, az engem minősít, vagy a könyvet? (Mármint én vayok idegbajos, vagy az író volt az?)
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

k, 2008-06-10 12:36 miyoku

miyoku képe

izlések és pofonok.
szerintem csak nincs közös pont a művel. az h pl utálod a citromfagyit, az nem téges minősít és még a citrom fagyit sem. :)
persze ha sokan dobálják el azt a bizonyos könyvet, akkor lehet, h a művel nem stimmel vm.
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

k, 2008-06-10 12:56 Bloody Dora

Bloody Dora képe

:) Ez a fagyis hasonlat tetszik.
(Anyukám, becsületére váljon, elolvasott belőle 20 oldalt, de nem bírta tovább. Pedig általános iskolai tanító néni, edzett idegei vannak...)
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

k, 2008-06-10 13:51 miyoku

miyoku képe

nade miből?
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

k, 2008-06-10 15:29 Ameli Eftímea Paitha

Ameli Eftímea Paitha képe

Köszi!
Amúgy nem szoktam könyveket dobálni, igyekszem bennük megtalálni azt, ami megfog. De ha így sem,
hagyom a fenébe. A Csillagok háborúján kívül egyetlen Sci-fi-t sem olvastam :oops: , Bennem a hiba?
Már megvan a saját történetem, csak be kéne gépelni, de majd este megteszem és küldöm, nem fogok kicsúszni az időből, becs' szó!!!!!!
*-*-*-*-*
ÁlomÁlmodó

h, 2008-06-09 16:21 Sólyom László

Sólyom László képe

Nekem tetszett! A sakkozás kigondolása nagyon ötletes. Imádom ezt a játékot!
_______________________________________________
Minden célon túl ott vár a következő.

sze, 2008-06-11 18:43 Aures

Aures képe

Egyetlen lábával...
Ekkor úgy éreztem: "Hopsz!"
Aztán jött a harmadik látószerv, arra meg azt mondtam: "Aha!"
Aztán bejött a képbe a Nasa, és a főnixe.
Erre több dolog eszembe jutott.
Először is: "Menj a fenébe! :D, aztán meg "Erre mért nem jöttem rá?" A cím is olyan előremutató volt.
Jó kis novi. Nem tom mennyi karakter, de szerintem lehetett volna hosszabban, olyan elemekkel kiegészítve, amelyek után sokkal nagyobbat ütne a csattanó.
Tetszett. Gratula! :D
_______________
Behunyom a szemem, hogy lássak.