bellamaria

Előző este esett. A nap első sugara bekúszott lecsukott szempillái alá és felébresztette. Fázósan bújt a mellette fekvőhöz. Nem akaródzott neki még felkelni. Azt álmodta, hogy eszik. Sokat. És még rengeteg maradt az ennivalóból. Gyomrát örökös éhség mardosta. Álmában övé volt a legfinomabb falat. Fogait kéjes élvezettel mártotta bele a friss, gőzölgő húsba, orrlyukai kitágultak a vér maró, sós szagától.
Ahogy megmozdult, a csapat elkezdett hullámzani. Hideg van, ha mozognak, nem fáznak ennyire. Alvóhelyük a szemetesek mellett kidobált kartondobozokon volt, a szállodát övező hatalmas fenyőfák alatt. Szélvédett hely. Itt a hegyekben nagyon tud fújni, ha egyszer belefog. A hideg a csontokig hatol. Aki öregebb, vagy kevésbé jól táplált, nem biztos, hogy megéri a következő tavaszt.
Ezen a télen is ketten elmentek. Az öreg Csonkalábú, de ő már nagyon beteg volt. Fodrosfülű, vele valószínűleg egy csapda végzett. Egy portya alkalmával elkóborolt. Sokáig nem jelentkezett Majd elkezdett kiabálni a többieknek, hogy húst talált. Mindenki menjen oda. Utána éjszakákon keresztül hallgatták, míg fájdalmasan üvöltött. Egy dörrenés rázta meg a csendet, és végre elhallgatott. Nem mentek oda megnézni, mi történt vele.
Neki fontos helye van a csapatban Eső után ő jelöli be a területüket, hogy a szomszédos szálloda csapata tudja mihez tartani magát.
Eddig, és ne tovább, mert háború lesz.
A csapat a tisztás közepén állt, indulásra készen. A vezető ránézett. Mindenki tudta, hogy ő az apja, de ez nem jelentett kiváltságot. Húsból is azért kap nagyobb falatot az öregektől, hogy erősebb jelet tudjon adni. Ez nem kiváltság, ha mindenki érdekét szolgálja.
Visszaintett Alfának, hogy érti, és megindult. Elkezdett futni A bal hátsó lába még egy kicsit nehezebben mozgott, de lassan elmúlt belőle a zsibbadás. Egészen a területük széléig futott. Orra tele volt a nedves fű, az ázott moha és a lehullott fenyőtüskék illatával. Felemelte a fejét, és a levegőbe szimatolt. Semmi ismeretlen szag. Így szokott ez lenni eső után. Mikor esik, senki nem kóborol, hanem védett helyen várja be a hajnalt.
A szél szétzavarta a maradék felhők tépett köpenyét. A nap teljes pompájában ragyogott a hegyek orma felett. Sugarai megcsillantak a harmatos füvön, bucskát vetettek a kerek szénakazal kisze kusza szálaiban, belefúrtak a törpe borókabokrok hamvas fekete terméseibe.
Két nő sétált az elhagyott erdei úton. Halkan beszélgettek.
– Nemsokára indulunk. Hoztál zacskót magaddal? Én elfelejtettem. Pedig tudtam, hogy páfrányt akarok hazavinni. Még jó, hogy a bicskát nem hagytam otthon.
A fiatalabb kabátja zsebébe kotort, és előhúzta piros nyelű svájci bicskáját.
– Itt annyi van, mint a szemét. Nézd, egész erdő van belőle Jól fog mutatni a kertemben
– Csak arra ügyelj, hogy nedves helyre tedd, mert azt szereti. Árnyékos sarokba, de még jobb, ha van kút, akkor annak a tövébe. Ott mindig kapnak elég nedvességet a levelei.– mondta az idősebbik, majd lehajolt egy páfránytőhöz.
–No, ez jó lesz. Se kicsi, se nagy. Nem fog szidni bennünket a busz soffőrje, hogy az egész erdőt magunkkal akarjuk vinni. Visszafelé csendes lesz a társaság. Jól kidáridózták magukat az éjszaka. Te mikor jöttél fel? Nem is hallottam.
A fiatalabb lehajtotta a fejét, úgy válaszolt.
– Nem akartalak megzavarni, azért nem gyújtottam villanyt. Sötétben vetkőztem.
Az idősebbik a páfránytövet kotorászta a bicskával. Nem vette észre, hogy a fiatalabbiknak mennyire kényes a téma. Folytatta.
–Visszafelé a Dódival fogsz ülni? Látom, nagyon összemelegedtetek ez a pár nap alatt. Micsoda ábrándos pillantásokat vetett rád vacsora közben! Utána meg, ahogy összebújva táncoltatok...
A fiatalabb lehajtott fejjel állt. Érezte, hogy arcát a szégyen pírja önti el. Az idősebb nő kezdte észrevenni magát.
– Bocsáss meg. Úgy látszik az öregség tapintatlansággal is jár. Semmi közöm hozzá. Nehogy most azt hidd, hogy elítéllek. Ide mindenki azért jön, hogy egy kicsit kirúgjon a hámból. Főleg a fiatalok. Én azért jöttem, mert egy hónap múlva megyek nyugdíjba. Ki tudja mikor jutok el újra ilyen szép helyre. Ezt a négy napot a vállalat fizeti. Most, hogy leégett az egyik csarnok, telik a biztosításból. De én csak beszélek, beszélek, közbe az idő meg megy. No, ezzel meg is lennénk.
Feltápászkodott, nyögött egyet, kettőt, és megindultak visszafelé az erdei úton.
Ekkor pillantották meg a kis foltos, fekete fehér kutyát a tisztás szélén, amint az egyik fától a másikig szaladozik, felemeli a lábát, és oldalbaspricceli a fenyőfákat.
– Nézd má’ a kis vackot! Mint akinek feladata van, úgy szaladozik az egyik fától a másikig – az öregasszony mosolyogva nézte a kiskutyát.
A fiatalabb lehajtott fejjel ballagott. Igen, a kutyának feladata van. Bejelöli a területüket, hogy az idegen betolakodók tudják, hogy eddig, ne tovább. Ő is jobban vigyázhatott volna a sajátjára, hogy ne adjon másnak abból, amit a pap előtt az urának ígért.
Hagyta magát elszédíteni, örült a lelkében fellángoló érzésnek. Most szégyelli magát. Vasárnap majd elmegy a paphoz, és meggyónja a vétkét. Igyekszik megfeledkezni mindenről. Hazamennek, neveli tovább a gyereket, főz mos az urára, délelőtt pedig áll a gyárban a futószalag mellett. A Dódira többet rá sem néz.
Ha megint megpróbál közeledni hozzá, akkor majd az értésére adja, hogy köztük vége mindennek, ne is reménykedjen a folytatásban. Kicsit megkönnyebbült ezektől a gondolatoktól. Megszaporázta a lépteit, hogy beérje az öregasszony egyre távolodó alakját.

3.666665
Te szavazatod: Nincs Átlag: 3.7 (6 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2008-06-07 11:04 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Ez a második feladatmegoldás.
1. A cím elsőre azt a képzetet kelti, hogy a szerző magára a script feladatra utal, de ha ettől elvonatkoztatunk, akkor felkelti a figyelmet, kíváncsivá tesz.
2. A tagolás nem megfelelő. A rövid mondatok szaggatottá teszik a szöveget. Viszont ha szándékosan ilyen, a drámaibb hatás kedvéért sokkal jobban kellett volna tagolni.
Pl.:
„Fázósan bújt a mellette fekvőhöz. Nem akaródzott neki még felkelni. Azt álmodta, hogy eszik. Sokat. És még rengeteg maradt az ennivalóból. Gyomrát örökös éhség mardosta. Álmában övé volt a legfinomabb falat. Fogait kéjes élvezettel mártotta bele a friss, gőzölgő húsba, orrlyukai kitágultak a vér maró, sós szagától.”
Helyette:
” Fázósan bújt a mellette fekvőhöz, nem akaródzott neki még felkelni. Azt álmodta, hogy eszik.
Sokat.
És még rengeteg maradt az ennivalóból.
Gyomrát örökös éhség mardosta. Álmában övé volt a legfinomabb falat.
Fogait kéjes élvezettel mártotta bele a friss, gőzölgő húsba, orrlyukai kitágultak a vér maró, sós szagától.”

3. A cselekményt ketté kell vennünk!
Az eleje sejtelmesen indul, s bár nem tudjuk, kinek a nézőpontjából látjuk az eseményeket, izgalmasnak ígérkezik a történet. Néhány mondattal később már sejthető, hogy valamiféle állatról van szó, és itt már kezd hiányozni az alany megnevezése annál is inkább, mert másik két szereplőt viszont megnevezel (Csonkalábú, Fodrosfülű)
Az első rész lezárul a tájleírással, és ekkor ugrunk egy nagyon a történetben.
Elkezdődik a második rész, de ezt semmivel sem jelzed.
Nézőpontot váltasz, és már egy nő szempontjából mesélsz egy új sztorit.
Ennek a szakasznak a párbeszédei laposak: unalmas női fecsegés. De legalább az olvasó megismeri belőle a fennálló helyzetet: buszkirándulás a hegyek között, a fiatalabb nő és egy pasi összeszűrték a levet. A nő idősebb, eléggé pletykás (fene a pofáját).
Azután egyszercsak összekapcsolódik az első szakasz meg a második, és megtudjuk, hogy a történet elején szereplő, meg nem nevezett élőlény egy kutya.
Csattanónak megfelelő, bár az olvasót nyilván nem lepi meg.
Azonban itt még nem ér véget a sztori, hanem folytatod, a fiatalabb nő szempontjából.
És itt rontod el végképp.
Beleviszed a saját véleményed, ítélkezel. Itt az író kiszól a történetből. A saját szubjektív véleményed fogalmazod meg. Ennek a szakasznak semmi köze az adott témához.
Nos… elég nehéz ügy.
Maga a történet megfelel a témakiírásnak, azonban nincs meg a dramaturgiai ív. Helyette olyan szaggatott, mint a hegyek körvonalai. J
Ennek egyik oka, hogy maga a sztori nagyobb terjedelmet igényel, mint amekkora adott volt. (a 4-5000 leütés nem szentírás, ha nagyon muszáj, túl lehet lépni; ne menjen a történet rovására, hogy belekényszerítjük egy kisebb keretbe)
Ezen most úgy lehetne javítani, ha átszerkesztenéd a szöveget. Ne induljon a sejtelmes, ismeretlen élőlények bemutatásával, hanem a kirándulókkal! Egy-két bekezdés erejéig, hogy sétálgatnak, beszélgetnek… stb.
Itt egy elválasztással (új bekezdés, közte három csillag, vagy bármi, ami jelzi, hogy másik szakasz, másik nézőpont) indíthatod a sejtelmes élőlényeket. Megtudhatjuk, ők mit tesznek mindenközben.
Aztán újabb váltás, ismét a két nőt látjuk, ekkor már rátérhetnének az összeszűrés részleteire is, ahol a fiatalabb kifejthetné szóban, nem gondolatban, hogy megbánta, amit tett. (Ez a beszélgetés része lenne, nem a narrátor véleménye)
Aztán következne az a rész, ahol összekapcsolódik a két világ: megtudjuk, hogy a titokzatos élőlény kutya… stb.
Végül egy újabb snittel azt látjuk, hogy elindul a busz.
Nomármost! Elvem, hogy az írói szabadságot meg kell hagyni, senki sem írhatja meg más helyett a történetét, mindenki maga érzi belül, mit akart kifejezni. Mindenki maga tudja, mit érez és mit akar éreztetni az olvasóval. A javaslatok arra szolgálnak, hogy segítse a szerzőt annak megvalósításában, hogy ezeket ki tudja fejezni.
4. Stilisztikailag van mit javítani.
Pl.:
„Előző este esett. A nap első sugara bekúszott lecsukott szempillái alá és felébresztette.”
Leírod, hogy esett az eső előző este, aztán több bekezdésen át erről nincs szó. Rögtön utána jelzed, hogy hajnal van, mert kel a nap…
Túlságosan tömöríted a leírást.
A már említett rövid mondatok szaggatottá teszik a szöveget.
”Ahogy megmozdult, a csapat elkezdett hullámzani.”
Rövid mondaton belül két igekötő is van. Felesleges és nem mutat jól.
Helyette: ”Ahogy megmozdult, a csapat hullámzani kezdett.”
” Ezen a télen is ketten elmentek. Az öreg Csonkalábú, de ő már nagyon beteg volt. Fodrosfülű, vele valószínűleg egy csapda végzett. Egy portya alkalmával elkóborolt. Sokáig nem jelentkezett Majd elkezdett kiabálni a többieknek, hogy húst talált. Mindenki menjen oda. Utána éjszakákon keresztül hallgatták, míg fájdalmasan üvöltött. Egy dörrenés rázta meg a csendet, és végre elhallgatott. Nem mentek oda megnézni, mi történt vele.”
Ez megkapó elbeszélés, de akadozik.
Pl.:
”Ezen a télen is ketten elmentek: az öreg Csonkalábú, de ő már nagyon beteg volt, meg Fodrosfülű, vele valószínűleg egy csapda végzett. Egy portya alkalmával elkóborolt, sokáig nem jelentkezett, majd kiabálni kezdett a többieknek, hogy húst talált, mindenki menjen oda.
Éjszakákon keresztül hallgatták, míg fájdalmasan üvöltött.
Egy dörrenés… és végre elhallgatott.
Nem mentek oda megnézni, mi történt vele.”

” Visszaintett Alfának, hogy érti, és megindult. Elkezdett futni”
Redundancia. Felesleges kétszer egymás után leírni ugyanazt.
Megindult=elkezdett futni.
Vagy az egyik vagy a másik.
”Felemelte a fejét, és a levegőbe szimatolt. Semmi ismeretlen szag. Így szokott ez lenni eső után. Mikor esik, senki nem kóborol, hanem védett helyen várja be a hajnalt.”
Nehézkes mondatok.
Helyette:
„Felemelte a fejét, a levegőbe szimatolt, nem érzett ismeretlen szagot. Így szokott leni eső után.”
A harmadik mondat felesleges, szájbarágós.
” A fiatalabb kabátja zsebébe kotort, és előhúzta piros nyelű svájci bicskáját.”
Hiányzik egy névelő. Jelen állapotában ez a mondat azt jelenti, hogy az öreg a fiatalabb kabátja zsebébe kotort.
Helyette:”A fiatalabb a kabátja zsebébe kotort…”
”– Csak arra ügyelj, hogy nedves helyre tedd, mert azt szereti. Árnyékos sarokba, de még jobb, ha van kút, akkor annak a tövébe. Ott mindig kapnak elég nedvességet a levelei.– mondta az idősebbik, majd lehajolt egy páfránytőhöz.”
Itt központozási zavar van.
Helyette:
”Csak arra ügyelj, hogy nedves helyre tedd, mert azt szereti! – mondta az idősebbik, majd lehajolt egy páfránytőhöz. – Árnyékos sarokban vagy kút tövében érzi jól magát…”
A „mondta” helyett írhatunk „jegyezte meg”, „közölte”, „jelentette ki” stb. kommenteket is.
” Látom, nagyon összemelegedtetek ez a pár nap alatt.”
Nem kell az „ez”.
„Az idősebb nő kezdte észrevenni magát.”
Szleng. Nem illik ide.
Kerülendő klisék:
”a nap első sugara”, „a felhők tépett köpenye”, „a nap teljes pompájában”.
„kisze kusza”
Kötőjellel írjuk.
”soffőrje”
Egy „f”.
5. Helyesírás viszonylag jó, de hiányoznak írásjelek, legfőképpen pontok és felkiáltójelek.
6. A kiírásnak nagyjából megfelel, lenne rajta javítanivaló. :)

szo, 2008-06-07 15:01 Creideiki

Creideiki képe

Szerintem kellemes történet.

A "tépett köpeny" nálam is egy kicsit soknak tűnt...

Ami számomra furcsa volt: a kutyás vonal lényegesen nagyobb hangsúlyt kapott, mint a nőké. Holott nekem olyan érzésem volt, hogy a kettő egyensúlyától kattanna helyére valami a történetben. Remélem ennek van így értelme.

A kiszólás kapcsán: Én nem éreztem ezt olyan vészesnek. A lány gondolatai önnön tanulságát fejezték ki az eset kapcsán, illetve ezt kicsit kitágítva: az életben betöltött szerepét és feladatait járták körül. Ennek a kutyás részben megvan a saját tükörképe, ezáltal - szerintem - kiegyensúlyozza a sztorit.
Kérdés: Létezik ilyen ökölszabály, miszerint a gondolatok leírása inkább a narrátor, mig a beszéd a szereplők véleményét fejezi ki?

Amit a rövid mondatok és a tagolás "kombinálásáról" írtál, az nagyon tetszik és az első komolyabb hozadéka ennek a szkriptóriumnak. Nálam is előfordult ez a dolog,(mármint a sok rövid mondat egymás hegyén-hátán) éreztem, hogy nem rossz, de azt is éreztem, hogy nem stimmel valami. Ezzel a "módszerrel" viszont árnyaltabb az egész.

A kisze-kusza az nem kesze-kusza? Vagy ez is valami tájnyelvi különbség?

Gratula, Marika!
-
Frappáns de tömör aláírás helye.

v, 2008-06-08 08:02 Creideiki

Creideiki képe

Erre a kérdésemre kaphatnék választ?

Kérdés: Létezik ilyen ökölszabály, miszerint a gondolatok leírása inkább a narrátor, mig a beszéd a szereplők véleményét fejezi ki?

Köszönöm.

-
Frappáns de tömör aláírás helye.

v, 2008-06-08 08:38 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Bocs, nem vettem észre a kérdésed.
Ha E/1-ben írsz, természetesen minden gondolat - a párbeszédekben is - a tiéd.
A te nézőpontodból történnek a dolgok, csak azt írhatod le, amit te látsz, érzel, tapasztalsz, nem láthatsz a másik fejébe, nem tudhatod, mit gondol, csak látod, hogy mit tesz, illetve a vele való kommunikáció során szerzel tudomást a szándékairól.
Ha E/3-ban írsz, cselesebb a dolog. A narrátor (elbeszélő) beleláthat bárki fejébe, közölheti azok gondolatait, de csak egyetlen szereplő szemszögéből (egy novella/egy nézőpont - egy fejezet/egy nézőpont). A narrátor mesélhet arról, hogy Kovács Józsika ezt meg ez gondolta, így vélekedett, amazt tervezte, a másik szereplőről mi volt a véleménye.
De a másik szereplő hasonló gondolatait csak a párbeszéden keresztül tudhatjuk meg.
A kérdésedre válaszolva: létezik egy olyan szabály, hogy a gondolatokat a narrátor fejezi ki (ez én is lehetek, vagy a mesélő), és a szereplők véleménye a beszéd során derül ki. De hangsúlyozom, a többi szereplő véleménye. A központi szereplőé, akinek szemszögéből látjuk az eseményeket a narrátoron keresztül is kiderülhet.
Ez így leírva bonyolultnak látszik, de nem az.
Egy példa arra, hogyan lehet a gondolatokon keresztül feszültséget kelteni, és ezekre hogyan segít rá a párbeszéd:
(a narrátor én vagyok - E/1- és az egyik beszélő is én vagyok)
"A víz felett gomolygó köd lassan bekebelezte a házakat, kúszni kezdett felfelé a domboldalon. A fülfájdítóan síri csend megborzongatott, megfoghatatlan rossz érzést keltett bennem. A fennsík felett köröző varjak is eltűntek, a máskor oly idegesítő, rekedt károgásuk most furcsán hiányzott. Nem tartottam valószínűnek, hogy még valakit életben találunk a faluban, de ha mégis, egyáltalán nem voltam kíváncsi rá.
Theor Den rám sunyított.
– Át kéne vizsgálnunk a többi házat is, de… valahogy elment a kedvem tőle! – jelentette ki próbaképpen.
Rábólintottam.
– Vizsgálja át, aki rá van szorulva! Húzzunk vissza a redves táborba, de nyomban!
Miután előkerítettük lovainkat, felvonszoltuk őket a fennsíkra, és olyan gyorsan elhagytuk a terepet, ahogy csak bírtuk..."

v, 2008-06-08 12:10 Creideiki

Creideiki képe

Értem. Köszi, ez így teljesen tiszta és logikus.
Gondolom itt is igaz, hogy különleges esetben eltérhetünk tőle, de ez ritka.
-
Frappáns de tömör aláírás helye.

szo, 2008-06-07 15:03 miyoku

miyoku képe

"Látom, nagyon összemelegedtetek ez a pár nap alatt." v ezalatt a pár nap alatt, v a pár nap alatt
"egyet, kettőt" egyet - kettőt
"szaladozik" szerintem a szaladgál jobb
nem rossz, csak néhol kissé zavaros. szerintem sem kéne az erkölcsi tanulság a végére, befejezhetted volna a blökinél is.
az külön jópont, h állatok is szerepeltek benne. :)
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

szo, 2008-06-07 15:19 bellamaria

bellamaria képe

Nagyon szeretem az állatokat. Az irodalomban pedig Fekete István, Jack London, Konrad Lorenz műveit.
Az erkölcsi tanulság benne lesz, de a fiatalabb nőszereplővel fogom elmondatni. Míg irtam, egész idő alatt Csáth Géza "A tor" c. novellája járt az eszemben. Ott a lány magának mondja el a bűnbánó (?) gondolatait a sötétben.
Köszi, Miyoku! :)

szo, 2008-06-07 15:21 miyoku

miyoku képe

hát nem tom. én kihagynám. nem szeretem a szájbarágós erkölcsi izé-bizéket. más, ha a történetek keresztül mutatod meg, de így a végére, h sajnálom, h egy jót akcióztam dodival...
az öregasszonynak meg lekevernék egy maflást. :)
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

szo, 2008-06-07 15:17 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Per Aspera Ad Astra.

szo, 2008-06-07 15:21 bellamaria

bellamaria képe

:oops: kell írni javító dolgozatot?

szo, 2008-06-07 15:22 miyoku

miyoku képe

szvsz magadnak.
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

szo, 2008-06-07 15:28 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Ha úgy érzed, a vélemények után másképpen írnád meg, és van kedved, írhatsz, de a script miatt nem szükséges. Ez az első feladat volt. Amikor mindenkiét szétszedtük, tovább lépünk egy következő lépcsőfokra. Remélhetőleg ott, ezeket a hibákat már nem követjük el! Néhány hónap múlva pedig csak nevetünk azon, itt még milyen kis suták voltunk. :)

szo, 2008-06-07 17:57 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Eve szívhez szóló beszédét hallhatták. :)
Egyébként azért jó még ez a script, mert nem csak az írást gyakorolhatjuk, hanem a kritikát is. (Az is ey műfaj...)
(Elnézést, tudom, ide inkább csak novellavéleményezést illik írni..)
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

szo, 2008-06-07 15:36 Fishbone

Fishbone képe

Nos, erről a novelláról jóval nehezebb írni, mint az előzőről, az egyszer biztos. (Legalábbis akkor, ha az ember nem szakértő.)
Nekem első olvasásra a két szál viszonylag egyensúlyban állt, nem éreztem úgy, mint Creideiki, hogy a kutyás erősebb lett volna. A kontraszt is elég élesnek tűnt a két rész között, hogy aztán annál izgalmasabb legyen a végén a kettő összeolvadása. Mondom, csak tűnt, én nem tudom megítélni, hogy ez össze is jött-e valójában, vagy sem. Minden esetre nekem tetszett, bár a leírással talán tényleg voltak gondok időnként. (Á, de nem tudom... Nem merem akárhogyan is minősíteni, mert nekem sincs jó leírásom. :D )
__________________
Egyszer élünk, egyszer élünk,
Egy gyalogot lecserélünk.

szo, 2008-06-07 15:47 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Nem kell mindenkinek szakértőnek lennie. Az olvasók nagy része nem az. Ők csak élvezik a történetet... vagy nem. A lényeg, hogy leírjátok, milyen képzetet keltett bennetek a novella. Mint ahogy kifejtettem már, oka van annak, hogy az olvasó miért épp azt gondolja, miért épp úgy érez, ahogy...
A szerzőnek a továbbiakban nagyon sokat segíthet annak eldöntésében, hogy a történetével mit akar kifejezni, és ez hogyan hasson az olvasóra.

szo, 2008-06-07 15:51 bellamaria

bellamaria képe

Nem sikerült összefuttatni a két szálat :(. Mert az lett volna a lényege, ami viszont nem jött át a történeten úgy látszik, hogy a fák a kutya által lettek "bejelölve" a csapat "tulajdonának", ő pedig a házasság szentsége által, amire esküt tett a templomban. És hogy a kutya lelkiismeretesebben tette a dolgát, mint a homo sapiens.

szo, 2008-06-07 16:50 miyoku

miyoku képe

"És hogy a kutya lelkiismeretesebben tette a dolgát, mint a homo sapiens."
ez a mea culpás résznél írtad is.
a házasság szentsége és fa-jelőlés közötti párhuzam már számomra túl elvont, így nem tünt fel.
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

szo, 2008-06-07 17:18 Creideiki

Creideiki képe

Nekem lejött! Ezért írtam, hogy a két vonal nagyjából tükörképe egymásnak...
-
Frappáns de tömör aláírás helye.

szo, 2008-06-07 17:32 bellamaria

bellamaria képe

örülök neki :) De jó lenne, ha Eve besegítene, hogy lehetne egyértelműbbé tenni a mondanivalót

szo, 2008-06-07 17:37 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Én az elemzésben leírtam, hogyan lehetne a feszültséget jobban megteremteni, és a két világ egedisége okozta kontrasztot jobban kihasználni. Végül is nem kell túl sok ahhoz, hogy jobban kidomborodjon a mondanivaló.
"A fiatalabb lehajtott fejjel ballagott. Igen, a kutyának feladata van. Bejelöli a területüket, hogy az idegen betolakodók tudják, hogy eddig, ne tovább. Ő is jobban vigyázhatott volna a sajátjára, hogy ne adjon másnak abból, amit a pap előtt az urának ígért."
Ez a tanulság, ami felé haladt a történet. Ennek a végén kellene lennie. Zárszó. Ám ezután még van egy bekezdés, ami felesleges, illetve nem oda való.

szo, 2008-06-07 16:52 Kentaur

Kentaur képe

Én vártam a végén a csattanót...De jó lett, érdekes a szemszögváltás benne. Sok mondatnál viszont hiányzik a pont. Karakterspórolás? :-)
----------------------------------------------------------------

"Az emberek néha belebotlanak az igazságba... Aztán fölállnak és továbbmennek."

szo, 2008-06-07 17:06 bellamaria

bellamaria képe

:) régi hiba, ideje lenne kinőni. Pedig elégszer verték már bele az orrom

szo, 2008-06-07 17:33 Kentaur

Kentaur képe

Összességében nekem ahogy lejött(hogy valami produktívat is mondjak):
A valamiféle entitással való találkozásnak nem tudom az ember meg kutya találkozása...háááát. Végül is, de azért... :roll:
Az elején tényleg zavaró a tagolás. A szereplők viszonya az viszont nagyon lejön, és érdekes ugyanazon helyszín kétféle nézőpontos ábrázolása.
----------------------------------------------------------------

"Az emberek néha belebotlanak az igazságba... Aztán fölállnak és továbbmennek."

szo, 2008-06-07 17:46 bellamaria

bellamaria képe

ezt most egy picikét nem értem
:oops:
mondd el bátran, amit gondolsz, legyünk őszinték egymáshoz

szo, 2008-06-07 17:59 Kentaur

Kentaur képe

Ki mondja el, én? (Megőrülök, hogy nem látni kiére érkezeik!)
----------------------------------------------------------------

"Az emberek néha belebotlanak az igazságba... Aztán fölállnak és továbbmennek."

szo, 2008-06-07 18:03 miyoku

miyoku képe

ugye, h zavaró? engem mindig lehurrognak.
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

szo, 2008-06-07 18:03 bellamaria

bellamaria képe

igen, Kentaur mondja el őszintén a véleményét. :) ha kérhetem, kertelés nélkül

szo, 2008-06-07 18:11 Kentaur

Kentaur képe

Lehet kekeckedés, de egy embert(vagy kutyát)nem tekintek "idegen entitásnak". Bele lehet látni, mert hát neki végül is az. De azért mégse, mert azért egymás közvetlen környezetében vannak, szóval láttak mindketten eleget a másik fajból. Nekem a feladatról az jött le(nem erről,hanem a ténylegesről,ehehehhh)hogy konkrétan valami másféle találkozásról kéne szó legyen:ember vs idegen/ valami ilyesmi.
Szőrszált hasogatok? :red:
----------------------------------------------------------------

"Az emberek néha belebotlanak az igazságba... Aztán fölállnak és továbbmennek."

szo, 2008-06-07 18:49 bellamaria

bellamaria képe

Kentaur:
"Hegyvidék… néhány ott élő, illetve átutazó ember… váratlanul felbukkan egy szellem/zombi/entitás.
A történetet műfajilag nem skatulyázzuk be, vagyis lehet sci-fi, fantasy, horror, real time, bármi."
én ebből nem arra következtettem, hogy muszáj bevetni a zombit, hanem lehet :)
de az is elképzelhető, hogy én értelmeztem rosszul :(

szo, 2008-06-07 18:52 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Váratlanul bukkanjon fel valami izééééé. :)
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

szo, 2008-06-07 19:54 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Entitás... ebbe egy kutya belefér. :)

szo, 2008-06-07 17:52 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

"Pedig tudtam, hogy páfrányt akarok hazavinni." - Kicsit idegennek érzem. Valóságban is mondanak ilyet, hogy "tudtam, hogy ... akarok" ?
A nézőpontváltás nagyon zavart.
"De én csak beszélek, beszélek, közbe az idő meg megy." - Ezt se tudom valóságban elképzelni. Bár lehet, hogy nem volt dolgom még igazán pletykás asszonnyal. :)
A címre nem nagyon kaptam fel a fejem, bár tény, hogy illeszkedik a mondanivalóhoz.
Összeségében nem rossz, de még van hova fejlődni. De hát azért vagyunk itt. :)
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

szo, 2008-06-07 18:01 bellamaria

bellamaria képe

A párbeszédek valósághűek.
:P
El sem tudod képzelni, hogy az öregasszonyok mit össze nem tudnak hordani három szem babról :lol:
a többi jogos.

szo, 2008-06-07 18:04 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Hát, akkor szerencsésnek érzem magam. ;)
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

szo, 2008-06-07 18:14 miyoku

miyoku képe

(azért is jó a scr., mert azóta mindenki itt lóg, és végre nem egyedül csak én vagyok bejelentkezve :))
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

szo, 2008-06-07 20:37 ColemanV

ColemanV képe

Tetszett, de leginkább a kutyás része.
Az öregasszonnyal kapcsolatban egyetértek Miyokuval. :D
(Muhahahaaa! :P )
.
Nem tudom mennyire volt szándékolt a hirtelen váltás kutyesz és emberek közt, de szerintem kicsit "folyamatosabban" is át lehetett volna állni a másik nézőpontba.
Pl.: Ahogy írtad a kutya megindul, de váltás helyett itt jöhetne egy rész, ahol a kutya "jelölgetés közben" meghallja, majd meglátja a két nőt, és innen váltani.
.
Persze ez csak egy ötlet ;)
.
---------------------------------
Minden hozzászólásod segítség,
Minden értékelésed öröm,
Minden örömöd megtiszteltetés. ;)
---------------------------------

szo, 2008-06-07 21:28 bellamaria

bellamaria képe

ColemanV: és méghozzá milyen jó ötlet !
(átírom egyébként, de csak saját gyönyörűségemre)

szo, 2008-06-07 22:17 ColemanV

ColemanV képe

Örülök, ha segíthetek ;)
.
Macerás ez a ColemanV :D hívj csak Cole-nak :D
.
Tisztelettel:
Virgil Coleman
.
---------------------------------
Minden hozzászólásod segítség,
Minden értékelésed öröm,
Minden örömöd megtiszteltetés. ;)
---------------------------------

v, 2008-06-08 08:52 Ameli Eftímea Paitha

Ameli Eftímea Paitha képe

Hol kezdjem? Nekem kicsit kesze-kusza volt, és lehet, hogy az én hibám, de magamtól nem mindenre jöttem rá.
Az elején zavaró volt a mondatok tömörsége. Mondom ezt úgy, hogy én is írtam ilyet, és akkor még tetszett. Most már zavar, és itt is szívesen átírtam volna őket. Vagy valahogy máshogy tagoltam volna az egészet. Ahogy Eve írta, a két nő megjelenését el kellett volna különítened az előtte leírtaktól. Jobban feltűnt volna, hogy itt már másról van szó. A beszélgetés néhol eröltetettnek tűnt, főleg az idősebb nő csacsogása. Én már biztos rászóltam volna, hogy fogja be egy kicsit... :)
A végén, az erkölcsi tétel engem nem zavart annyra, én is szoktam írni, ha olyan a téma.
Néhol ügyelhetnél a pontok, vessző, és más írásjelek használatára.
Azt hiszem, ennyi lett volna.
Várom a következőt!
*-*-*-*-*i
ÁlomÁlmodó

v, 2008-06-08 10:09 bellamaria

bellamaria képe

Kedves Eftímea!
Köszönöm, hogy elolvastad.
Mindennel egyezek, ennek a mondatnak a kivételével:
"A beszélgetés néhol eröltetettnek tűnt, főleg az idősebb nő csacsogása. Én már biztos rászóltam volna, hogy fogja be egy kicsit... :)"
Ez egy öreg munkásnő, aki 4o valamennyi évet töltött a futószalag mellett. Nem is túlságosan okos, témája sem igen akad már "fennkölt" beszélgetésekre. És nem lehetett neki mondani, hogy fogja be a lepénylesőjét, mert a fiatalabb holnap is ott fog állni mellette a futószalagnál.És ha elment nyugdíjba, akkor a piacon, a városban stb.. úgyszintén össze fognak futni. Nem mondhatta neki, hogy "Hallgass már, nyanya, unalmas a szöveged", mert megsérti.
A fiatalabb bűnösnek érzi magát. Olyankor az embernek szokása, hogy egy kicsit meghúzza magát, és nem támad. Hacsak nem készakarva provokálják.Ennyit a lélektani háttérről.

v, 2008-06-08 10:47 Eve Rigel

Eve Rigel képe

A két nő beszélgetése bár unalmas az olvasónak, mégis hatással van rá. Eftimeából is kiváltotta a "fogd már be a szád" érzést. :)

v, 2008-06-08 12:28 ColemanV

ColemanV képe

Igazad van, ismerem a típust :D
Ismerek is ilyen idős hölgyeményt, kedves is, rendes is csak pletykálni ne kezdjen mert akkor sötétedésig hallgathatod :D
Ezért mondom, hogy szerintem az ábrázolásod teljesen hiteles ;)
(aki még nem találkozott a típussal, az fohászkodjon, hogy ez így is maradjon :D )
---------------------------------
Minden hozzászólásod segítség,
Minden értékelésed öröm,
Minden örömöd megtiszteltetés. ;)
---------------------------------

h, 2008-06-09 04:11 Alexei B Fargas

Szia!
Az alapötlet tetszett! Vidd tovább ezt a stílust és vonalat, mert nagyon jó!
Kicsit sok volt a nők fecsegése, helyette jobban is leírhattad volna őket (mozdulatok, ruhák, kinézet, stb.)
Két dolog nem tetszett: az egyik, hogy itt két teljesen különálló történetről van szó. A másik, ami megtörte a lelkesedésemet, az a végére odabigyesztett, erőltetett tanulság.

***

Amúgy miért van az, hogy mindenki negatív vagy közömbös csattanókat ír? Erről a novelláról pl eszembe jutott egy Tom és Jerry rész, amiben találnak egy kiskutyát és rejtegetik a házban. Ott az volt a végén a csattanó, hogy mikor enni adtak a kölyöknek, az odahívta a testvérkéit és vagy nyolcan vetették rá magukat arra az egy tál tápra. Aranyos volt. :-)

h, 2008-06-09 07:55 miyoku

miyoku képe

"Kicsit sok volt a nők fecsegése, helyette jobban is leírhattad volna őket (mozdulatok, ruhák, kinézet, stb.)"
a ruhák és a kinézet az az ami a legkevésbé érdekes.
a profi írók nem is viszik ezt túlzásba, hacsak nem fontos valamiért a szereplő kinézete.
teljesen fölösleges ilyen hosszúságban ruhákról fecsegni, mikor a karakterek tettei, gondolatai és szavai számítanak. kit érdekel, h mondjuk a házasságtörő kék farmerben, és piros spagettipántos felsőben volt?
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

h, 2008-06-09 11:13 Alexei B Fargas

Engem érdekel. :-)

h, 2008-06-09 11:16 miyoku

miyoku képe

ne má'! :)
hacsak nem kirívóan furán öltözik, v jelentősége van a történet szempontjából, akkor ezt nem szokták részletezni. jobb könyvekben nem olvasol fél oldalt arról, h milyen színű az illető szeme, haja, bőrszíne...
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

h, 2008-06-09 11:25 Creideiki

Creideiki képe

Mai napig nem tudom, mi az a spagettipánt...
-
Frappáns de tömör aláírás helye.

h, 2008-06-09 11:30 bellamaria

bellamaria képe

A spagettipánt ez:
http://polopokol.hu/html/polopokol.hu/images/hirek-polopokol-spagetti.jpg
ott felül az a vékony izé.

h, 2008-06-09 11:32 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Az ilyen rövid, egyperces történetnek minősülő művekben felesleges részletezni a szereplők ruházatát, külső megjelenését. Ennek csak akkor van jelentősége, ha fontos a cselekmény szempontjából.
Pl.: Sánta volt, ezért nem tudott elszaladni. Egy szál kombinéban szaladgált az edőben, pedig ömlött az eső, félszemű, vagy kopasz volt, esetleg jellegzetes külső ismertetőjegye alapján kapták el... stb.

h, 2008-06-09 11:41 Alexei B Fargas

Jaj, már megint csak a baj van velem...
Idézem magam: "leírhattad volna őket (mozdulatok, ruhák, kinézet, stb.)". Nem azt mondtam, hogy kell a ruha és kész, csak megjegyeztem, hogy a párbeszéd egy kicsit száraz lett a mennyiség és a lazítást segítő kommentek hiánya miatt. Pl.: "–No, ez jó lesz. Se kicsi, se nagy. Nem fog szidni bennünket a busz soffőrje, hogy az egész erdőt magunkkal akarjuk vinni - kuncogott. - Visszafelé biztosan csendes lesz a társaság. Jól kidáridózták magukat az éjszaka. Te mikor jöttél fel? - fordult társa felé. - Nem is hallottam."

h, 2008-06-09 11:43 miyoku

miyoku képe

"Jaj, már megint csak a baj van velem..."
mész is a sarokba, de rögtön! :)
legább tudod mi az a spagettipánt? :lol:

ne írjuk már át a művét, ezt írta, hát ezt írta. szerintem nincs baj a párbeszéddel azon kívül, h jobban örültem volna, ha csattanóként rituálisan megölik és elássák a banyát.
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

h, 2008-06-09 11:51 Alexei B Fargas

Persze, hogy tudom. A kedvesemen látom eleget.
Sarokba nem megyek, mert elektronikát kell tanulnom. :-?
Nem is akarom, hogy átírja. Megjegyeztem valamit, amit vagy megfontol, vagy nem, és adtam hozzá egy példát.
Én meg jobban örültem volna, ha a végén leesnek a semmibe, mert a Föld mégis lapos... :-D

h, 2008-06-09 11:53 miyoku

miyoku képe

hát az se egy rossz csavar. :)
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

h, 2008-06-09 12:04 bellamaria

bellamaria képe

... és a pokol kellős fenekén landol a bűnös. Az öregasszony pedig söprűn köröz felette.
Brezsnyew, miyokunak tartozol egy tál mákos gubával engesztelésképpen, és mehetsz a sarokba tanulni az elektronikát.

8)
EK: ostya
asszociációs gondolat: amen

h, 2008-06-09 12:09 Alexei B Fargas

Kösz...
:~(
:-)

h, 2008-06-09 12:12 miyoku

miyoku képe

hozhatod a talira. :) ...jössz a talira?
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

h, 2008-06-09 13:34 Alexei B Fargas

Most nem. Majd next time.

h, 2008-06-09 11:40 miyoku

miyoku képe

hát pedig nem egy nagy etvasz a nevéből kitalálni. :)
egy olyan felső, aminek a pántja vékony, mint a spagetti.
kb, mint a (klasszikus) melltartópánt.
ek: guba
köszi, mákosat szeretnék!
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

h, 2008-06-09 11:59 bellamaria

bellamaria képe

:lol: (hangosan röhög, már majdnem fetreng)
kezdünk átcsapni szexuális felvilágositásba a scriptórium leple alatt

h, 2008-06-09 12:01 miyoku

miyoku képe

a kombinét is magyarázzam? :)
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

h, 2008-06-09 13:48 Creideiki

Creideiki képe

Igen légy szíves. Az én korosztályom beli hölgyek polóban alszanak...:)

EK: Kuksi :D
-
Frappáns de tömör aláírás helye.

h, 2008-06-09 14:00 miyoku

miyoku képe

és mondd csak, spagettipántosban? ;)
íjjjj, a kis szemtelen, mintha én a nagyanyád lennék. :)
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

h, 2008-06-09 14:04 Creideiki

Creideiki képe

Változó. De én a pólót sem preferálom...:D
-
Frappáns de tömör aláírás helye.

h, 2008-06-09 13:50 Creideiki

Creideiki képe

És milyen egy klasszikus melltartópánt....;)
-
Frappáns de tömör aláírás helye.

h, 2008-06-09 11:25 bellamaria

bellamaria képe

Brezsnyew:

:) Csak neked: Igen, farmer volt rajta, meg a spagettipántos, és egy pulcsi, mert az erdőben hűvös van, főleg ha előző este esett. Az öregasszonyon pedig...
vagy az nem érdekel?
:lol:

h, 2008-06-09 14:28 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Na, a botrány jó reklám, mivel mindenki írta, hogy mennyire sokat pofázik az öregasszony, hát elolvastam, és szerkesztői jogomnál fogva ezt ki is fejtem egy véleményben. Amúgy Eve megjegyzéseivel egyetértek, bár én kevesebb hibát vettem észre (vagy csak nem tudtam megfogalmazni).
Na, az öreglány. Nos, kérem tisztelettel, Önök, nagyrabecsült Scriptorium tagok, nem láttak még pletykás öreg hölgyet. Azok ilyek és még ezerszer ilyenebbek. Ez csak egy rövid megjegyzéske volt, ami itt olvasható. És ennél sokkal, de sokkal többet kell elviselni csendben, bólogatva, okosan csillogó szemekkel bambulva a hallgatóságnak. Higgyétek el, van benne tapasztalltom: ez semmi nem volt. Nagymamám ennél sokkal többet fecseg (olyan jól másfél, két órákat), és az csak telefon (és minden nap). Hej, de szép az élet... :D
Azt hiszem, az idős asszony tökéletes volt a novellában - ha mást nem, ezt mindenki megjegyezte. Ezért gratulálok! ;) Így kell jó szereplőt alkotni (ha unszimpatikus, de megejygzed, akkor is jó!).
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

h, 2008-06-09 14:35 miyoku

miyoku képe

"Na, a botrány jó reklám, mivel mindenki írta, hogy mennyire sokat pofázik az öregasszony, hát elolvastam,"
te csak a reagokat olvasod? :)
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

h, 2008-06-09 14:38 Bloody Dora

Bloody Dora képe

A script nem az én asztalom, de a hsz-ek között szoktam mazsolázni, elvégre mindig tanulhatok valamit (Eve véleményére vagyok igazából kiváncsi).
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

h, 2008-06-09 15:01 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Az én véleményem az első. :P

k, 2008-06-10 18:35 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Közben eszembe jutott egy kérdés: a szálloda. A kutya szemszögéből írt történetben többször használod, habár egyszer kijelented, hogy az a szomszéd csapat helye, ők mások. De a kóbor kutya honnét tudja, hogy az a nagy épület pont egy szálloda? Ő csak egy nagy épületet lát, körülötte a fenyőkkel meg a szemetesek közti kartondobozaikkal. Mintha itt az író válaszolna az olvasó fel sem tett kérdésére, a kutya "kilép a saját szemszögéből". (Vö. a dörrenésnél sem írod le, hogy "puskadörrenés".)
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

k, 2008-06-10 19:46 bellamaria

bellamaria képe

Jajjj... kéremszépen, ennyire "kutyául" még nem voltam, és a Konrad Lorenznél sem olvastam, hogyan észleli az épületeket a kutya. Az személyes megfigyelésen alapszik, hogy mikor hideg van, kint alszik, ébredés után az első mozdulatai egy kicsit furára sikerednek, utána bejáródik, és lelkesebben szaladgál.
EK: fene, de én ilyent nem gondoltam :)

sze, 2008-06-11 18:28 Aures

Aures képe

Üdv Bellamaria.
van már félezer hsz mögöttem, nagyon újat már nem tudok mondani.
A novella tetszett.
Van novella ami nem tetszik, van ami egyszerűen tetszik, és van ami után szét kell csavaroznom a koponyámat, hogy jó messzire elhajítsam az agyamat, olyannyira bejött.
Az első vonal, (kutyák) kifejezetten tetszett. Nem zavartak a rövid mondatok, sok Darren Shant olvastam, ő sem szokott egy sornál hosszabb mondatot írni. :)
Imádom az állatokat, és a kutyák a kedvenceim. Bár reméltem, hogy farkasokról lesz szó, amilyen zaftos dolgokat írtál...
Amikor megneveztél két kutyát, már biztos volt, hogy négylábú állatkáról van szó. Azt talán nem kellett volna, és később lepleződtek volna le.
A párbeszédes rész nem tetszett. Nekem túl nagy volt a váltás az idilli kutyalét után. Idegesítő volt az öregebbik csámcsogása; de gondolom ez volt a cél. ;)
Összességében egy kellemes novella, értem is a mondanivalóját, és különösen az első fele magával ragadó. Ezt szerintem kifejtheted egy hosszabb írásban. A történet megkívánja. :)
_______________
Behunyom a szemem, hogy lássak.