3/4. script - Györeizé

A barátságra!

Á, hát eljöttetek! Baró! Nézzétek, minden klappol: a Nap süt, a szél lágymeleg, látom, sört is hoztatok; már csak a lenge ruházatú lányok hiányoznak. Valamiért errefelé olyan konzervatívan öltöznek a népek.
– Hát… itt volnánk.
– Szerbusz… Karesz. – Szia Petya, heló Dávid! Na, mizu? Fura rajtatok ez az öltöny-nyakkendő cucc.
– Ömm… Hoztunk sört, ahogy kérted.
– Ja, meg öregapád páleszából is… – Frankó! De miért csak ennyit? Kevés lesz ez hármunknak.
– Az öreg nemigazán értette először, hogy mire kell…
– De aztán adott. Bár elég furán nézett. – Ha-ha… Hát, ha akkor is így makogtatok, meg tudom érteni. A papi szereti az egyenes beszédet. De látom, Petya, nagyon vakargatod a füled; mondani akarsz valamit netán?
– Szerintem, akkor… igyunk. – Helyes, helyes.
– Igyunk… a barátságra. – Hé, fiúk, nagyobb lelkesedést! Proszi… Dávid, hülye vagy? Most miért öntöd ki a piát a földre?! Ember… Bár szó se róla, jó szaga van ennek a pálesznak! Hmm…
– Tudod, igazából… – Ne dadogj, Dávid, tudod, hogy utálom. – Tudjuk, hogy utálod, ha valaki rizsázik… – Ja, ja. Nyögd már ki!
– Ember, lennél a helyünkben… Mi nem vagyunk olyanok, mint te. Nem vagyunk lazák, meg okosak. – Bah, tudom: ti csak gépészek vagytok, én meg bölcsész… Nemá, fiúk! Ezt már százszor megbeszéltük, nem?
– Szóval… Amikor először kitaláltad ezt az egészet… Hogy majd egy jót bulizunk akkor is, az… Olyan jópofán hangzott, meg minden… – Petya, kapd össze magad.
– De… Cseszd meg, ember! Ez egyáltalán nem vicces! KURVÁRA NEM AZ!
– Péter… – …Petya…
– Nekünk mindig te voltál a példakép, tudod? Lehet, hogy mi csak haverok voltunk neked, de… – Nem, srácok, dehogy… Én…
– Annyi mindent tanultunk tőled. És még annyi mindent… Á, a picsába! – Petya, ne csináld! Ne kezdj megint üveget törni, hallod? Dávid, szólj már rá!
– Péter… Mindenki minket néz.
– Leszarom! Rohadék… Te…rohadék… – …
– Petya, tiszta vér a kezed. Be kell kötni valahol. A portán biztos van kötszer, gyere. – …
– Igyunk a barátságra, mi? Toljuk a páleszt, meg a sört, búcsúzóul? Te, meg a nagy ötleteid… Hát tudod, mit? Inkább… összebaszom vérrel… ezt a… kurva feliratot… hogy ne kelljen látnom… – …Petya…
– Péter, hagyd… Gyere…
– …
Fiúk, én… sajnálom.
Nem tudtam.

Sajnálom.

Nem tudtam. Nem…

4.75
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4.8 (4 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2009-05-21 12:09 Eve Rigel

Eve Rigel képe

No!
Előrebocsátom, az egynegyedénél rájöttem. :)
Az első benyomásom ugyanis az volt, hogy összevisszaságot olvasok. Narrátor plusz E/1-es komment... édesistenem!
Amikor viszont végigolvastam, komolyan elérzékenyültem.
Ezt én nem vesézgetem, így jó ahogy van!. :)
(öt csillag az ötletre)

p, 2009-05-22 09:34 Györeizé

Györeizé képe

Nohisz'! :)
A kiírásnál olvastam, hogy lehet absztrakt, posztmodern, stb. is, és bár nem tudom, definíció szerint mit is jelentenek ezek, de arra gondoltam, hogy kísérletezek egy picit. Igen, kockáztatva azt, hogy "katyvasz" benyomást fog kelteni... :)
Azt tudtam, hogy hamar rá lehet jönni arra, mi is a szitu; akárhány ismerősömnek odaadtam, mind rájött már az elején, nem is ez a "csattanó". A csattanás a halott srácban történik, amikor rájön, hogy az otthagyottak szemszögéből mennyire más egy ilyen "halotti tor".
Érzem, hogy kidolgozás szempontjából lehetne még csiszolni, de bevallom, nem csak írástechnikailag, hanem érzelmileg is kihívás volt megírni; az erőmből ennyire "futotta". Azt is tudom, hogy ha nem érzékenyíti el az olvasót, totál üres; ha szélsőséges érzelmekről írunk, ez valahol benne van a pakliban, szerintem.
Köszönöm a véleményt!
___ Az vagy, ami megesz. ___

p, 2009-05-22 19:10 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

"a szél lágymeleg" - lágymeleg? Miért, van keménymeleg is? :D Nem inkább langymeleg?
"Szia Petya, heló Dávid!" helyett "Szia, Petya, helló, Dávid!"
"– Ja, meg öregapád páleszából is… – Frankó! De miért csak ennyit? Kevés lesz ez hármunknak." - ööö, ezt ki mondja? A mesélő Karesz, vagy a másik kettő egyike? Utóbbi esetben sortörés.
"Szerintem, akkor…" - nem kell vessző
Baaah, nagyon fura elbeszélés. Fogadjunk, az lesz a vége, hogy kiderül, hogy Karesz halott!
"etya, kapd össze magad." - felszólítás, felkiáltójel
na jó, nem derült ki, de erősen ezt sugallja.
*
Öhm. Az eleje nagyon kusza, de csak azért, mert nem tudni, hogy most a mesélő mondott valamit, vagy a másik szereplő, ugyanis kommentként használod utána a gondolatokat. Pl.:
"– Ja, meg öregapád páleszából is… – Frankó! De miért csak ennyit? Kevés lesz ez hármunknak."
Default ez azt jelentené, hogy ezt a mondatot a mesélő mondta. De nem. A helyes írásmód szerint ide sortörés kéne. Értem én, hogy arra a mondatra válaszol fejben, de nagyon zavaró. Vagy épp ez volt a cél?
Ha ettől eltekintünk: egész tetszik ez a novella, annak ellenére, hogy rá lehet jönni. :)
Négy csillag.
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

szo, 2009-05-23 11:20 Györeizé

Györeizé képe

Számomra pont a langymeleg fura, mert valami vagy langy, vagy meleg. A lágymeleg itt pont a langyost helyettesíti: lágyan meleg, tehát langyos. :D
Igen, a koncepció valami olyasmi, hogy a harmadik szereplő a "mesélő", a kommentátor, és tulajdonképpen a kommentjeivel vesz részt a párbeszédben. Hisz valódi párbeszéd nincs, legalábbis a többiek nem hallják, ezért sem tördeltem úgy. Kicsit bonyolult, igen. :) Sz'al ezzel az egy sorba írással azt próbáltam kifejezni, hogy a többiek minden egyes mondatát, kijelentését csak "magában" reagálja le, aféle kommentként, hisz másképp nem is tudja. Valami ilyesmi. :)
Mint ahogy Evenek már írtam, tudom, hogy rá lehet jönni hamar, nem is azt szántam csattanónak.
Örülök, hogy egész tetszik! :)
___ Az vagy, ami megesz. ___

v, 2009-05-24 13:33 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

"nem is azt szántam csattanónak." - akkor mi a csattanó?
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

h, 2009-05-25 08:36 Györeizé

Györeizé képe

Jahaj, üldöznek... Komolyan, ezentúl azzal fogok rémálmodni, hogy mindenféle emberek "Mi ebben a csattanó?", "Miért nincs benne csattanó?" és "Hogy képzeled azt, hogy nem csattan?!" kérdésekkel sarokba szorítanak, térdre kényszerítenek, és addig kínoznak, amíg be nem ismerem, hogy renitens, rossz kisfiú voltam és ez az egész minden bizonnyal csak feltűnési viszketegségből fakad, ami pfü!, rossz dolog.
Ez a "sztori" alapvetően csak egy konfliktus: nincs benne semmi bonyolult, az életben is megesik számtalanszor, hogy emberek felkapják egymásra a vizet. Sz'al nincs benne csavarosság, vagy "erre nem is gondoltam, vazze!" dolog, egyszerűen leír egy balhét.
Rosszul fogalmaztam az idézett mondatot. Itt a helyes:
NINCS benne csattanó.
No, jöhetnek a kövek. :)
___ Az vagy, ami megesz. ___

h, 2009-05-25 09:00 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Na jó, most picit gonosz leszek, elnézést érte, nem bántásból. :)
"Ez a "sztori" alapvetően csak egy konfliktus: nincs benne semmi bonyolult, az életben is megesik számtalanszor, hogy emberek felkapják egymásra a vizet." - Győzz meg arról, hogy akkor miért olvassam el, mint novella. :) Kikapcsol? Szórakoztat? Elgondolkodtat? Mint író, mi a célod a történettel az olvasó felé?
Tudom, kötözködő vagyok, de hát ez a script, és kötelességemnek érzem, hogy kötözködjek. :)
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

h, 2009-05-25 09:41 Györeizé

Györeizé képe

Értem én, Norbi, nem is tartom kötözködésnek a kérdéseket; válaszolni viszont nem egyszerű. Egyrészt a motivációim és a célom az olvasók felé hadd maradjon - legalább részben - titok; szerintem az alkotónak elég az alkotást közszemlére tenni, önmagát nem muszáj. Hogy a novellának mi a célja, azt... tőle kell megkérdezni. :P
Na jó, félre a viccet: ez szerintem egy olyan dolog, amit baromira nem lehet előre eldönteni. Pölö hányszor fordul pont ellenkezőjébe a szándék: szórakoztatni akarsz, de megsértődnek, meghatni akarsz, de kiröhögnek... Sosem agyaltam ilyenen, és sosem fogok: mindenki azt vesz le belőle, amit akar. Csak azért, mert fennáll a lehetősége annak, hogy valaki értéktelennek minősítheti, még nem fogok ösztönből elhajítani egy novit.
Nem tudom, Norbi, szerintem erre úgysem tudok elfogadható választ adni. Bár, ha tényleg akarnék egy-két követ, azt írnám, hogy NINCS célja. :P :) Az, hogy én téged győzködjelek, régen rossz koncepció, és feláll a szőr a hátamon a gondolatára; nem vagyok én könyvügynök!
Jaj, nem kellett volna "Győzz meg..."-gel kezdened azt a mondatot; tök szívesen dumálok róla, ha valakit érdekel (mondjuk sör mellett), de semmi kedvem bizonyítványt magyarázni. Igazából ilyenkor jutok el ahhoz a konklúzióhoz, hogy: ha átment, örülök, ha nem ment át, sajnálom, hogy pocsékolta az idődet.
És tudod, szerintem valahol mindig ez a vége, bármennyit is tervezzen előre az ember.
___ Az vagy, ami megesz. ___

h, 2009-05-25 10:03 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Na jó, nem faggatlak tovább. ;)
Illetve csak még egy apró gonoszkodás... (Bocs, ma ilyen napom van. :) )
Kiadó is mondhat ilyet, hogy "Győzzön meg minket arról, miért is lenne érdemes ezt a művet kiadnunk!" - erre azért jó, ha van az ember zsebében egy elfogadható válasz. ;)
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

h, 2009-05-25 10:07 bellamaria

bellamaria képe

Engem, mint olvasót elgondolkoztatott. Az nem elég? Miért kell bele csattanó, most már én is megkérdezem. :~( (nekem pedig ilyen napom van)

h, 2009-05-25 10:22 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Nem kell bele csattanó, de engem pl. nem is gondolkoztatott el. :)
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

h, 2009-05-25 10:30 bellamaria

bellamaria képe

De miért nem, Norbi?
Az ember, miután elolvasta, elgondolkozik életről, halálról és a szeretetről. Meghal egy fiatalember, a barátai nem tudnak mit kezdeni ezzel a ténnyel. Mert valószínűleg az ő felfogásuk szerint csak az öregek halnak meg, tisztességben leélt hosszú életük után. Emberi dolgokat tesznek, italt locsolnak a sírjára. Megpróbálják átvetíteni az életnek szóló cselekményeket a holtak világára. Mert kell valami kapaszkodó, hogy tovább tudjuk élni az életet. Ezért gondozzuk a sírt, virágot ültetünk rá, megöntözzük pálinkával , cigiket dugdosunk a földbe, vagy éppen csokit. A halál tényével nehéz megbékélni. És a sírhantnak már hiába mondogatjuk, hogy nagyon szerettük, míg élt, és felnéztünk rá.

h, 2009-05-25 10:38 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Engem nehéz elgondolkodtatni, mert én novella nélkül is szoktam ilyeneken gondolkodni, így most csak legfeljebb egy "aham" reakció várható tőlem. Ezért nem is szeretem az elgondolkodtatós történeteket, ritka, hogy olyannak rukkoljon elő, ami tényleg elgondolkodtatna, hogy jé, hogy is van ez.
(Aki ismeri a Big Bang Theory sorozatot, annak elmondom, hogy ilyen kérdésekben olyan vagyok, mint Sheldon.)
Persze ettől még lehet jó egy elgondolkodtatós történet, a véleményem szigorúan szubjektív. (Sőt, ne is törődjetek velem, én csak egy nulla-mértékű halmaz vagyok. :D )
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

h, 2009-05-25 21:32 Györeizé

Györeizé képe

Ez a "ne is törődjetek velem" csak mostanra vonatkozik, vagy máskorra is? :P
Ugyan, én kíváncsi vagyok a véleményedre, a szubjektívre ugyanúgy, mint az objektívra. Mint fentebb már írtam, az erős érzelmi töltésű írásokkal mindig kicsit kockáztat az ember, ugyanis az erős érzelmeket eléggé egyéni módon éljük meg; emiatt, ha az olvasóban nem mozdít meg az adott írás semmit, az bőven érthető és elfogadható. Ez benne van a pakliban, szerintem. Továbbra is szívesen fogadom a véleményed, és bocs, hogy időnként csak "homályos" válaszokkal (vagy mikkel) tudok szolgálni; ez remélhetőleg fog még változni. :)
___ Az vagy, ami megesz. ___

h, 2009-05-25 21:34 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Ööö, szerintem csak mostanra vonatkozik, de opcionálisan aláhúzható a másik is. Csak tessék vigyázni a monitorra. :D
A többivel tökéletesen egyetértek. ;)
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

p, 2009-05-22 19:27 bellamaria

bellamaria képe

: cry : de a novella nagyon jó

szo, 2009-05-23 11:21 Györeizé

Györeizé képe

Köszönöm!
___ Az vagy, ami megesz. ___

h, 2009-05-25 13:30 Kentaur

Kentaur képe

Az benne a csattanó, hogy nem tudta!
Nem tudta, hogyan éreznek iránta a barátai, nem került hozzájuk igazán közel... csak mikor már késő.
Talán ők maguk se tudták...
Nem vagyok egy elérzékenyülős típus, szerintem sok pasi többet bőg életébe, mint én, de ezt most megkönnyeztem, annyira mélységesen...jellemző...és annyira mélységesen...szomorú.
Egy eltékozolt élet, egy ki nem mondott szó, elhallgatott érzések, félreértett dolgok, elhülyéskedett kérdések-te vajon megteszed, kimondod, megcsinálod, komolyan veszed?-
ez mind benne van.
Ha tudnék, akkor két ötöst adnék, így csak egy, és megy körbe barátoknak.

----------------------------------------------------------------
A tiszta lelkiismeret általában a rövid emlékezet biztos jele.

h, 2009-05-25 21:50 Györeizé

Györeizé képe

Férfiasan beismerem, engem is "megdolgozott", miközben írtam. Majdnem nem is raktam fel emiatt; túl személyesnek éreztem, és tartottam attól, hogy másnak "nem megy át". De pont ezért jó, hogy felrakhattam, és kapok rá visszajelzést: önmagunktól szinte lehetetlen kicsit is objektív véleményt alkotni az ilyen írásoknál, nehéz külső szemmel megítélni, hogy ad-e az írás valamit az olvasónak, vagy csak a fiók számára készül... Olyan, mintha az ember a naplóját tenné közszemlére, vagy "kiteregetné a szennyest". :)
Köszönöm a véleményt, és a barátoknak küldés az igazi dicséret. ;)
___ Az vagy, ami megesz. ___