3/5. Szinopszis - Cartwright

Munkacím: Mű faj

Műfaj: sci-fi

Helyszín: a Föld, majd Triiniia bolygóhajó

Idő: valamikor napjainkban / Triiniia jelenében

Ütemterv: heti két oldal

Szereplők:
–Radics Sándor / Axrat: Egyszerű gondolkodású, hétköznapi férfi, a mindennapokban a családja megélhetéséért küzd.
–Tripx: Axrat barátja. Tipikus szépfiú, nemtörődöm típus, csak élvezi az életet, noha szinte mindenki depressziós körülötte. Néha túlzásba vitt viccelődései ellenére még a magasabb körökben is kedvelik.

Cselekmény:
Radics Sándor szegényes körülmények közt él családjával egy magyarországi kisvárosban. A sokszor nehéz mindennapokban csak a felesége iránt érzett szerelem, és a beteg kislányáért való aggódás hajtja előre. Egy hajnalon azonban, mikor rozzant autójával a munkába tart, megcsúszik a nedves aszfalton, majd egy fának csapódik és az életét veszti.
Mikor Sándor magához tér egy emberektől nyüzsgő, kirakatokkal tarkított gigantikus épületben találja magát. Az új világ ismerősnek tűnik, ám mégis megrémiszti Sándort, aki miután senki sem törődik vele – csupán egy furcsa alak integet neki a közeli üvegfal mögül – futásnak ered. Próbál menedéket találni, elrejtőzni a futurisztikusi helyen és valahogy hazajutni. Végül elkeseredésében és egy véletlen folytán túszul ejt egy biztonsági őrt. Szorult helyzetéből barátja, Tripx menti meg, aki egyszerűen lelövi Sándort. Később, a klónozás után, elmagyarázza Sándornak – vagyis a triiniiai Axratnak – a történteket. A Föld nem létezik, csupán egy megbukott tudományos kísérlet – az Isten projekt –, alternatív hasznosítása, vagyis egy virtuális játék. Sándor alig tízpercet töltött benne, de valami hiba folytán a „kilépés” nem várt hatásokkal járt. Fajuk egy gigantikus bolygóhajón éli halhatatlan életét, miközben a halandóságról álmodoznak - ezért is olyan népszerű a Föld program.

Végkifejlet:
Sándor, vagyis Axrat döntéshelyzetbe kényszerül. A kilépésben sérült elméje miatt választania kell: elfogadja a valóságot és törölteti az emlékeit családjáról, vagy ebben az állapotban marad és kórházban várja meg, míg teljesen leépül az elméje. Axrat végül egy harmadik megoldást választ.

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

sze, 2008-09-17 19:44 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Alakulgat.

sze, 2008-09-17 20:23 Alexei B Fargas

Úgy tűnik nagyon divatos mostanság ez az "álmodós" alapötlet...
A karakterek jellemzésénél nagyon tetszett a következő mondat: "Tipikus szépfiú, nemtörődöm típus, csak élvezi az életet, noha szinte mindenki depressziós körülötte." Egy torz utopia képe ugrott be tőle, de aligha hiszem, hogy ilyen rövid távlatokban képes leszel ezt komolyan kifejteni majd.
Mint az az előző mondatomban is látszik, a gondom a következő: szerintem ez nagyobb falat, mint gondolod. Remek lehetőségek, csavarok és ötletek rejlenek benne, amiket elpazarolsz, ha ilyen kis tartományra pocsékolod el a szinopszist. A másik, hogy elég élesnek tűnik a novella súlyozása. Az elején nagyon komoly súlyt kap a "Föld", aztán átváltasz egy "Menekülő ember" stílusra (aminek okát egyelőre nem mutatod meg a szinopszisban), majd a súly a történet legvégén teljesen ráterhelődik a lakóhajós jelenre. Kicsit soknak tűnik nekem ennyi, igen komoly váltás.
A címet a hatáskeltés miatt talán inkább kötőjellel írnám, mint külön.
Kíváncsi vagyok a harmadik verzióra (remélem nem valami túlságosan kézenfekvő dolog, mint hogy kinyírja magát a Sanyi :-) ).

sze, 2008-09-17 20:52 Cartwright

Cartwright képe

Dehogy hosszú :D A többit hallanád, amiket még nem lőttem el, vagy amiket akartam :D Bár, igaz kicsit hízott az alap ötlet óta. Majd fogyózik a szentem.
Spoiler: :D
Igazából, hamar le lehet zavarni az egészet. Az eleje max. egy oldal lesz - reggel, ébredéskor találkozunk Sándorral. Próbálom a tettein bemutatni a jellemét - megcsókolja a nejét, "Aludj jól, kicsim/szerelmem". Majd a lányát nézi, hogy alszik stb. Aztán munka-> puff. Majd ébredés - körbesasol, stb., kavargó gondolatok, hányinger, majd a "menekülés", ami inkább kóválygás+kiútkeresés. És már a felénél járunk.
A címet a word adta, mikor elmentettem minap a félkész szinopszist (ugye, a műfaj volt az első szó, és ezt dobta alapnak :D)
A lakóhajó meg egy-két szóban lesz megemlítve/beleágyazva.

---------------------------------------------------------------
http://irokor.hu/ ;)

cs, 2008-09-18 12:01 bellamaria

bellamaria képe

Érdekesnek tűnik. Habár szerintem is nagyobb terjedelem szükséges hozzá

sze, 2008-09-17 20:24 Creideiki

Creideiki képe

Kedves Cartwright. Eddig ez a sztori tetszik a legjobban, annak ellenére, hogy csak két szereplőt neveztél meg. (Vagy a többiek mind mellékszereplők...)
Ha olyan színvonalon írod meg, mint amilyen az alapötlet, akkor nagyon fel kell itt kötni a gatyát mindenkinek.
Nagyon várom a harmadik megoldást.
-
Frappáns de tömör aláírás helye.

cs, 2008-09-18 09:09 miyoku

miyoku képe

tiszta "tágrazárt szemek". főleg a vége. érdekes! felőlem mehet! :)
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

cs, 2008-09-18 09:59 Kentaur

Kentaur képe

Huh, ez nagyon izgalmasnak hangzik, főleg hogy mélyértelmű mondnivalója ia van, és mégse giccses. Nagyon tetszik az ötlet, ebből egy nagyon ütős sztorit lehet kihozni, és szerintem te ki is hozod, hajrá!
----------------------------------------------------------------

"Az emberek néha belebotlanak az igazságba... Aztán fölállnak és továbbmennek."

cs, 2008-09-18 16:27 Ameli Eftímea Paitha

Ameli Eftímea Paitha képe

Érdekes történet. Kíváncsivá lettem általa :)
*-*-*-*-*
ÁlomÁlmodó
http://www.youtube.com/watch?v=TB16jyHX2N4&feature=related

v, 2008-09-21 05:44 a.peterfy

Carti!

Bocs, hogy becézlek, de olyan nehéz begépelni a kacifántos nevedet. :)
Érdekes történet, de valahonnan ismerős az elképzelés, mintha már valahol hallottam volna róla, sajnos hiába kutakodtam szűk kis agyamba nem tudom honnan jutott el hozzám.
Ettől függetlenül tetszik az ötlet, bár nem igazán tagolt a szinopszisod azért felfedezhető benne hol vannak a váltások, mi fog történni. Tripx cselekményeiről nem sokat árultál el, pedig azt gondolom neki fontos szerepe van a történetedben.

v, 2008-09-21 10:32 Cartwright

Cartwright képe

A Cart is megteszi :D
Ja, tegnap mondta egy ismerősöm, hogy őt a Mátrixra emlékezteti a történet :) Pedig akkor "ugrott be" a story, mikor a "mi lehet a halál után" témában msneztem egy barátommal :]
---------------------------------------------------------------
http://irokor.hu/ ;)

h, 2008-09-22 17:37 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

"Szorult helyzetéből barátja, Tripx menti meg, aki egyszerűen lelövi Sándort." - kinek a barátja? Sándoré? Sándor egy idegen városban találja magát, mit keres ott a barátja? Már Sándor szemszögéből. Ezt nem értem.
A vége nem éééér! Most nem fogok nyugodtan aludni... Tessék szépen elárulniiii!
Na jó, nem, türelmesen kivárom, de akkor is, irgum burgum, ne tessék húzni az idegeket! :)
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."