Script. - 3/5. - szinopszis - Gwalker

Munkacím: Furoris Nex (latin: Fékevesztett düh, vérengzés)

A műfaj megválasztása: Alternatív történelemben játszódó horror novellát képzeltem el. Nem célom most a thriller elemek beledolgozása a történetbe. Légiósok fognak zombikat darabolni; ennyit fog tudni a történet, de ezt üzembiztosan.

Helyszín, idő megválasztása: A történet az ókori Rómában fog játszódni, Néró idejében.

Nézőpont: Marcus, E/1

Ütemterv: Szeretném tartani a nap/fél oldal ütemet. Az írást olyan 4-5 oldalasra tervezem.

Szereplők felsorolása: A novellának két főszereplője lesz, és néhány, kevésbé fontos mellékszereplő.

Marcus Epidius Lucianus, futár. Néró második légiójának hóhéra, és futár. Tavasszal érkezett haza egy pannóniai hadjáratból, és most szabadságát tölti egy római kaszárnyában. Írástudó, művelt ember aki katonai akadémiát végzett, de nincsen benne megfelelő mennyiségű ambíció, hogy centúrió legyen. Harcedzett veterán, negyvenes éveit tapossa.

Titus Lucius Fulci, közkatona. Néró második légójának katonája, szintén a kaszárnyában tölti kimenőjét. Kiváló harcos, kitartása legendás. Harmincas éveiben járó, sokat megélt légiós, aki fegyelmezetlensége miatt sosem érheti el a tiszti rangot. Nem is vágyik rá, a háború a mindene, a pillanatnak él.

Campus Medicus, tábori orvos. Nagy tudású, sebészetben járatos idős férfiú. Történelmi, és vallásos ismeretei szinte hiánytalanok. Nagy megbecsülésnek örvend a légióban.

Néró, a császár. Uralkodó, Rómáért bármire képest. A történelmi Néróval ellentétben nem őrült: józan, nagyon rideg gondolkodású államférfi.

Aurelis, a császár tanácsadója. Annyi lesz a szerepe, hogy rábólint Néró parancsaira.

A történet célja: Alternatív indok egy valós történelmi eseményre. Néró felperzseli Rómát - ennek a miértjére válaszol a történet a maga egyszerű módján :)

A történet rövid leírása:

Amit nem fog tudni az olvasó: Ebben az időben Rómát barbárok veszik körül, a város falainál gyülekezik a horda. Néró néhány hadjáratát felfüggeszti, és visszarendeli a légióit a császárság keleti részeiből. A barbárok sámánjai megfertőzik Róma víztározóit, és aki iszik a vízből, azon úrrá lesz egy furcsa, tetszhalál szerű, de őrülettel vegyes húsevési kényszer. A fertőzött emberek harapása is terjeszti a kórt.

Amit tudni fog az olvasó: Marcust az egyik reggelen megtámadja egy élőhalott a kaszárnya istállójában. A zombit megvizsgálja a tábori orvos. Nem tudja, mi okozhatta az átváltozást, ezért a holttestet elégetik, és megerősítik a tábor védelmét.
Éjjel Marcus és Titus mulatozni mennek a városba, de egy bordélyban zombik támadnak rájuk. Marcus megmenekül, Titusz sajnos elkapja a kórt.
Marcus magára hagyja bajtársát, és a nyugati kapu felé veszi az irányt. A császár elit légiója közben módszeresen tisztogatja a várost, és elfogják a túlélőt.
Mivel légiós tiszt, így a császár tanácsadója, majd személyesen a császár hallgatja ki. Beszámolója után Néró úgy dönt, hogy Róma kapuit lezárják, és felégetik a várost.

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

h, 2009-05-04 19:55 Eve Rigel

Eve Rigel képe

A szinopszis jó. Kezdheted az írást, de becsüld meg újra a terjedelmet! Szerintem a négy-öt oldal kevés lesz.
Ügyelj a párbeszédekre! A történet jelentőseket feltételez!

h, 2009-05-04 21:19 Creideiki

Creideiki képe

Nagyon kellemes hangzású történet...az alapötletet már most irigylem.
Igen feszesre kell megírnod, ha a terjedelmet tartani akarod, márpedig tartani kell...

Ennek a történetnek egyik nagy értéke és egyben nehézsége lehet, a háttér bemutatása. Kiváncsi vagyok, hogy oldod meg, fontos, hogy ne legyen szájbarágós...
-----------------------------------------------------------------
http://creideiki.sfblogs.net

k, 2009-05-05 10:46 Kentaur

Kentaur képe

Nagyon érdekesen hangzik, ha teszel bele indokot, főleg ha történelmi hátteret, akkor csak arra kell vigyáznod, hogy a vérengzés ne legyen túlzásba víve a többi történés mellett. De szerintem jól fogod te ezt megoldani! :-)
----------------------------------------------------------------
A tiszta lelkiismeret általában a rövid emlékezet biztos jele.

k, 2009-05-05 16:48 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

"Légiósok fognak zombikat darabolni" - Kerüld el, hogy túlságosan szerepjáték-szagú legyen (remélem, nem az a célod :) ).
"Néró második légiójának hóhéra" - itt mit jelent a hóhér? (És akkor hogy lehet futár? Úgy értem, hogy fér meg ez a két munkája egymás mellett? Egy kivégzőembernek más alkatú ember kell, mint egy futárnak.)
"A történelmi Néróval ellentétben nem őrült: józan, nagyon rideg gondolkodású államférfi." - ez határozottan tetszik. :)
"Aurelis, a császár tanácsadója. Annyi lesz a szerepe, hogy rábólint Néró parancsaira." - illetve hogy legyen kinek magyarázni, ne fulladjon monológba az egész, eltaláltam? :P Ha igen, vigyázz, ne érződjön rajta nagyon, hogy csak ennyi a szerepe!
"Amit nem fog tudni az olvasó: " - heh? Miva'? Mármint úgy érted, hogy az elején még nem tudja?
"A fertőzött emberek harapása is terjeszti a kórt." - Ööö, remélem ennek lesz komolyabb szerepe; ellenkező esetben szerintem hagyd, mert erőltetettnek hangzik. De ahogy látom, lesz szerepe.
*
Érdekes karakterek érdekes helyzetben; ez már jó indulás.
Ahogy én látom, az egész novella "jósága" a legvégétől, valószínűleg az utolsó pár bekezdéstől függ, azt hogyan írod meg. A skála a vállvonástól a felkavaróig terjedhet (mármint az olvasó szemszögéből). Különösen ügyelj tehát a végére!
Jah, és tipp: szerintem ne használd a zombi szót a novellában. Valahogy stílusidegennek cseng...
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

k, 2009-05-05 17:22 gwalker

gwalker képe

>"Néró második légiójának hóhéra" - itt mit jelent a hóhér? (És akkor hogy lehet futár? Úgy értem, >hogy fér meg ez a két munkája egymás mellett? Egy kivégzőembernek más alkatú ember kell, mint egy >futárnak.)

Igen, a decuriones-ek képezték a lovasság derékhadát. Közülük válogatták ki a futárokat, illetve a futárok gyakran hóhérok is voltak. Ne kérdezd miért, én is csak olvastam valami légiós, rajongói oldalon. Megtetszett, mert még én sem hallottam ilyesmiről, gondoltam, beleszövöm a történetbe.

>"Aurelis, a császár tanácsadója. Annyi lesz a szerepe, hogy rábólint Néró parancsaira." - illetve >hogy legyen kinek magyarázni, ne fulladjon monológba az egész, eltaláltam? :P Ha igen, vigyázz, ne >érződjön rajta nagyon, hogy csak ennyi a szerepe!

Igazából szeretném azt a látszatot kelteni, hogy Néró nem csak egyedül hozza meg a döntéseit. A Nérós jelent mindössze néhány mondat lesz (úgy fél oldal) - ez fogja képezni a novella csattanóját, valamint a keretét. (A főszereplő itt diktálja le a vele megtörtént dolgokat, majd futárként egy germániai könyvtárba viszi).

>"Amit nem fog tudni az olvasó: " - heh? Miva'? Mármint úgy érted, hogy az elején még nem tudja?

Nem, ezt egyáltalán nem fogja tudni az olvasó. Általában úgy szoktam írni, hogy egy csomó dolgot nem adok át az olvasónak - ezeket az infókat csak én tudom.

>"A fertőzött emberek harapása is terjeszti a kórt."

Igen, ezért fog Marcus társa elesni, és ezért égetik porig Rómát.

>Jah, és tipp: szerintem ne használd a zombi szót a novellában. Valahogy stílusidegennek cseng...

Semmiképpen :)

Köszönöm mindenkinek a tanácsokat, és a tippeket!

k, 2009-05-05 18:22 Creideiki

Creideiki képe

zombi helyett legyen pl. zombius...:)

(bocs)
-----------------------------------------------------------------
http://creideiki.sfblogs.net

k, 2009-05-05 18:31 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Jah, az egyik Asterix-filmben meg volt Streptococcus. :D
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

k, 2009-05-05 18:29 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Akkor már csak egy dolog:
"Ezeket az infókat csak én tudom." - Hmm, akkor itt a szinopszisban miért említetted meg? Mi is olvasók vagyunk, ha a novellából nem derül ki, és mondjuk nem tartozik bele az átlag műveltségbe, akkor én nem-tudottnak fogom tekinteni, és rákérdezek, hogy az ott mi. :)
Ha viszont az általad felsoroltak tényleg nem lesznek benne a novellában, akkor ügyel arra, hogy ne legyen az olvasóban benne az a hiányérzet, hogy hogy a rákba bukkant fel egy ilyen különös betegség Rómában. Ellenkező esetben ellentmondás lesz: Róma az egyik legfejlettebb és legcivilizáltabb város, és mégis itt üti fel a fejét egy fertőzés? Kell egy magyarázat. Akár "valós alapjai" vannak (sámán-átok-fertőzés), akár a rómaiak által belemagyarázott (istenek valamire bosszúsak). Előbbi nagyobb terjedelmet igényel, az utóbbi meg kicsit lóg-a-levegőben típus, de allergiás vagyok a magyarázatok nélkül bekövetkező valószínűtlen eseményekre. :)
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

k, 2009-05-05 18:50 gwalker

gwalker képe

>Hmm, akkor itt a szinopszisban miért említetted meg?

>Előbbi nagyobb terjedelmet igényel, az utóbbi meg kicsit lóg-a-levegőben típus, de allergiás vagyok a magyarázatok nélkül bekövetkező valószínűtlen eseményekre.

Azért, mert nekem tudnom kell, hogy miért tört ki a járvány - úgy hitelesebb a történet. A novellámban (és általában a zombi filmek, történetek többségében) ez nem derül ki. Találgatások lesznek a történetemben, csak úgy mint a filmekben - kedvedre válogathatsz :)

/*Azthiszem a Ponyvaregényben volt egy olyan teória, hogy a táskában Marceus Wallace lelke volt, amit a pokolból hoztak éppen vissza nagymosás után. A tarkója pedig azért volt leragasztva, mert ott szívta ki a lelkét a sátán :D*/

------------------
gwalker.sfblogs.net
------------------
Hot sun, global fun
Needed action, start to run.

k, 2009-05-05 19:03 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Jaaaah. Ööö, igaz, azt nem definiáltuk, de azért van különbség a "nyilvános szinopszis" és a "munkaszinopszis" között. :) Nyilván én ide nem azt a szinoszist fogom feltenni, amiből ténylegesen dolgozok, mert senki nem értene belőle egy kukkot sem - tehát előtte átdolgozom úgy, hogy mások számára (mondjuk a kiadó számára, jelen esetben a scripttársak számára) olvasható legyen. Ebbe pedig a munka-megjegyzések (szerintem legalábbis) nem tartoznak bele. Nem baj, hogy ideírtad - de továbbra sem értem, minek. :)
(Vagy nagyon kötözködő vagyok? :) )
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

k, 2009-05-05 19:14 gwalker

gwalker képe

Nem tudtam, hogy több fajta szinopszis van :D Ha zavar, akkor kiveszem onnan.

EK:Kötözködik.Ismerem.

------------------
gwalker.sfblogs.net
------------------
Hot sun, global fun
Needed action, start to run.

k, 2009-05-05 20:02 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Dehogy zavar! Egyébként meg legalább háromféle szinposzis van. :P
Van a saját, amiből dolgozol, és ami kb. úgy néz ki, mint egy összefirkált jegyzetfüzet, tele széljegyzetekkel, ábrákkal, módosításokkal, fejben tartandó megjegyzésekkel (pl. időjárás, vagy a zombik, meg habibok).
Azaz valami ilyesmi:
http://twistedphysics.typepad.com/cocktail_party_physics/images/2008/01/... :D
Ebből építem fel a történetet. Magamnak. De nyilván nem ezt adom oda a kiadónak. Frászt is kapnának tőle!
Ezért ezt szépen lecsupaszítom, kifejtem, elmagyarázom. Az lesz ez:
http://www.poptower.com/images/db/2184/500/500/the-big-bang-theory.jpg :D
De nyilván csak a fontosabbakat írom bele, ami benne lesz a műben. Hogy közben nekem mit kell leírnom, hogy el ne felejtsem ("habibok!"), és mi az, ami fejből is megy ("néha azért essen az eső is!"), az itt mind-mind lényegtelen.
És van az, ami regények esetén is kb. fél oldal, amolyan ízelítő, figyelemfelkeltő, de semmiképp sem poéngyilkos (ellentétben a két előzővel, ahol ki kell térni a fordulatokra is). Ez szokott a könyvek hátulján lenni.
Na az meg ez:
http://farm1.static.flickr.com/30/55654274_1404554623.jpg :D
Asszem ezt is szinposzisnak hívják, de ha nem, akkor valaki okosabb legyen szíves, és vágjon hátba egy szeneslapáttal, és világosítson fel. :)
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."