3/5. Szinopszis - Hantos Norbert

Munkacím: Egopia

Műfaj: utópisztikus soft sci-fi
Nézőpont: E/3, múlt idő

Időpont: valamikor a XXVI. században (vagy máskor, tetszőleges jövőbeli időpont)

Helyszín: Föld-A: virtuális világ, Föld-B: a valós világban egy elektromos üzem egy nagyvárosban

Ütemterv: 3-4 oldal / hétvége (szükség esetén +1 oldal / hétköznap)

Szereplők:
Will-A Obses (erős jellem), a virtuális világ egy élvhajhász, egoista egyénisége, akinek az életcélja a pillanatnyi örömök kiélvezése.
Will-B Obses (erős jellem), ugyanazon embernek a valóságbeli megtestesülése; gyári munkás, lelkiismeretes, megalázkodó és engedelmes – de éppoly makacs, mint virtuális éne.
Janet-B Provo, az üzem egy női felügyelője, Will barátja.

Cselekmény:
A Multego-chip feltalálásával beköszöntött az emberiség által hőn vágyott utópisztikus kor.
Egy implantátum beültetése révén minden embernek két személyisége lett – míg az egyik dolgozik, hogy fent tartsa a létszükséglet és a fajfenntartás alapjait, a másik a virtuális világban kiélheti mindazt, aminek csak saját képzelete szabhat határt.
Noha a virtuális ének rendszerint nem tartják a kapcsolatot valós énjükkel, Will Obses a kevés kivételek közé tartozik. Gyakorta beszámol „magának” arról, milyen élményben is volt aznap része: vacsora az iker-Eiffel-tornyok csúcsán, rakétasíelés az Alpokban, vagy a kedvence: egy tűzpiros sportkocsival a lenge öltözetű hölgyek elcsábítása.
Egy nap azonban valós énjében elszakad a cérna: elege van a robotmunkából, és fellázad, mondván neki is ugyanúgy joga van mindehhez.
Tervet készít a beültetett chip feltörésére – virtuális énje, tudva a tervről, mindenáron igyekszik lebeszélni, hiszen ezzel könnyen véget érhet számára a jólét. Will-B azonban makacs és hajthatatlan.
Will valós énje beszél régi ismerősével, Janet Provóval, hogy segítsen neki az üzem főtermináljához hozzáférni, ahol a munkások chipjeinek beállításait tárolják. Janetnek viszont pont az ilyen események megakadályozása lenne a feladata… Will végül sikeresen meggyőzi barátját, éppen a szabadság ígéretével.
Éjszaka megejtik az akciót, Will-A (és feltehetőleg Janet-A) folyamatos tiltakozása és minden szabotálási kísérlete ellenére. Közben riadót fújnak, így az őrök elől is kénytelenek menekülni.
Végül elérik a terminált, és Janet kódjával hozzáférve módosítják a chipeket…
Willt és Janetet elfogják: a nőt lefokozzák munkássá, Willt pedig két éves túlórára és állandó felügyeletre ítélik. A chipeket sértetlennek találják.
Amiről viszont senki nem tud, hogy a két-két személyiség felcserélődött: Will-B és Janet-B azok, akik már Párizsban vacsoráznak…

Végszó: Míg a valós életbe száműzött Will-A egy csavarkulccsal és válogatott szitkokkal szenved, másik énje elmagyarázza, hogy a korlátlan szabadságnak nagy ára van; csak aki megdolgozik érte, az érdemli meg.
Will-A azonban magában megjegyzi, hogy a harcnak ezzel még nincs vége…

Alternatív befejezés:
Az én-cserét megakadályozzák, ám az esemény kiderül, minek következtében nagyon gyorsan egy lázadó hullám söpör végig a világon, mindenütt az implantátumok eltávolítását és a virtuális világ megszüntetését követelve.
Végül, több évnyi huzavona után a törvényhozók engednek, és a chipeket megsemmisítésre ítélik – a kettős személyiség világa megszűnik.
És ezzel véget is ér az örökkévalóságig kitartónak vélt utópia kora…

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

k, 2008-09-16 19:41 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Imhol a következő szinopszis!

k, 2008-09-16 20:33 Creideiki

Creideiki képe

No kérem szépen.
Alternatív befejezést tessék törölni. ;) Az első sokkal frappánsabb és mindenképpen novellásabb.
A második sem rossz, csak az nagyobb terjedelemért kiált szerintem. Persze röviden is meg lehet oldani, de akkor azt valamilyen mesélős-narrátoros módon. Nekem szimpatikusabb lenne ha a globális társadalmi események a lokális történések hátterében bontakoznának ki, de ahhoz meg növelni kellene a szereplők számát stb. Szóval túllépnéd a keretet.
Maga a szinopsis jó, minden lényeges dolog rögzítve benne.
Egy észrevételem van viszont, ami az alapkonfliktust súlytalanná teszi. (Hacsak erre nincs már valami ötleted, amit a szinopszisban nem volt értelme feltűntetni.)--> "Noha a virtuális ének rendszerint nem tartják a kapcsolatot valós énjükkel, Will Obses a kevés kivételek közé tartozik." Ez így nekem fura. Az egésznek valahogy úgy van értelme, ha a kapcsolat folyamatos. Pontosan a főszereplő magatartása a normális, ismerve az emberi természetet. Tehát azoknak az eseteknek kellene kivételesnek lenniük, ahol nincs kapcsolat a két én között és csak két párhuzamos létezés van egymásra gyakorolt hatás nélkül...

Amúgy az alapötlet jó, és nagyon frankó filózós, szociál-egszisztencialista kérdéseken rágódós írást lehetne belőle kerekíteni.
-
Frappáns de tömör aláírás helye.

k, 2008-09-16 21:24 Alexei B Fargas

Az ötlet valóban nagyon guszta, kellőképpen csavaros, fifikás, remek alapot ad egy történetnek.
Sajnos igen erős deja vu érzésem volt végig, mivel nemrég láttam a Paprika című japán animét, ami gyk ugyanez. Mondjuk ott az emberek álmainak feltörésére és megfejtésére használják (első sorban) az álomgépeket.
Visszatérve a történetedre, elég komoly logikai buktatót véltem felfedezni. Nem értem, miért is jó ez a "kettős személyiség" téma? Mi a szerepe a B karaktereknek a világodban azon felül, hogy halálra zabálják magukat minden este? Van valami hatásuk a valóságunkra? Ha nincs, akkor ez nem más, mint egy nagyon drága számítógépes játék? Nem látom az okokat, ami életre hívna egy ilyen rendszert: mint ahogy a főhős példája is mutatja, a "dolgozó nép derék tagjai" ugyanúgy frusztráltak maradnak vele, mint nélküle.

k, 2008-09-16 21:32 Creideiki

Creideiki képe

Ugyanazt mondtad el mint én csak más szavakkal...;) Akkor nem vagyok teljesen elmeszesedve.
Azért a Paprika az más szvsz. (off: zseniális, nem?)
-
Frappáns de tömör aláírás helye.

k, 2008-09-16 21:55 Alexei B Fargas

Jaja, csak olyan furmányosan fogalmaztál... :-D
A Paprikából sajna elég sok mindent nem értettem meg, mivel eredeti nyelven néztem, angol felirattal. Ennek ellenére, a világ nagyon tetszett, bár néhol kiaknázatlannak, máshol "Akirásnak" éreztem.

sze, 2008-09-17 12:20 Creideiki

Creideiki képe

Akira csak egy van. A Paprika egy dologban jobb. Nagyon állat a zenéje.
-
Frappáns de tömör aláírás helye.

sze, 2008-09-17 12:02 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Nem ismerem a Paprikát, de utánanézek. ;)
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

sze, 2008-09-17 09:30 miyoku

miyoku képe

izgis! csak nem értem, h miért jó a kettős személyiség a góréknak. hisz a népek továbbra is elégedetlenek.
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

sze, 2008-09-17 10:57 ColemanV

ColemanV képe

Ezt a problémakört talán át lehetne hidalni az emberek függőségre való hajlamával.
Pl.: Mikor az illető virtuális énje elégedett, boldog, örül valaminek, akkor a valós testben ez endorfin (kvázi "boldogság hormon") kiválasztással jár, amitől a "kinti" illető is boldognak érzi magát, esetleg éppen gyári munka közben... vagy valami ilyesmi. A többi már csak függőség kérdése, a valós világban élők egyre több izgalmas dolog megtételére sarkalják virtuális önmagukat, ahogy az ingerküszöb emelkedik... esetleg ez még a virtuális személyeket is idegesítheti.. de ezt már csak mellékesen mondom ;)
---------------------------------
Minden hozzászólásod segítség,
Minden értékelésed öröm,
Minden örömöd megtiszteltetés. ;)
---------------------------------

sze, 2008-09-17 11:36 Kentaur

Kentaur képe

Én értem a csíziót....miért jó nekünk az most, hogy mindenféle játékokba élhetjük bele magunkat? Hát mert megtehetünk mindent, amit múgy nem mernénk, nincs rá lehetőségünk, stb...DE! Ebből a szempontból viszont tényleg ott a hatalmas logikai bibi:miért tennénk ezt anélkül, hogy tudomásunk lenne róla? Másvalakiért gürizni? Aki nem is mi vagyunk igazán? Semmiképpen se lehet vele játszani, vagy valami...ez mint látom nem csak nekem nem fér az agyamba! Nincs indoka!
Amúgy az ötlet frappáns, és jó kis elgondolkoztatós dolgot lehet belőle kikerekíteni.
----------------------------------------------------------------

"Az emberek néha belebotlanak az igazságba... Aztán fölállnak és továbbmennek."

sze, 2008-09-17 17:37 Cartwright

Cartwright képe

Igaz. Ez olyan, mintha megkaphatnád álmaid nőjét/férfiját egy estére, de másnap reggel törlődik az emlék. Akkor volt haszna/értelem a dolognak? Elég arra az egy pillanat boldognak lenni? Vagy az emlékek azok, amik igazán boldoggá tesznek?
Norbert: Esetleg csak az egyik lenne tudatába mind a két valóságnak? (Az "eredeti" vagy másik eset: "álom a valóság, valóság az álom") ;)
---------------------------------------------------------------
http://irokor.hu/ ;)

sze, 2008-09-17 20:11 Alexei B Fargas

Jaja, lehetne fordított működés: az álombeli alak egy tesztszemélyiség, aki azt hiszi, hogy ő a valódi és már réges-régóta be van vezetve ez, a Norbi által felvetett rendszer.

sze, 2008-09-17 12:01 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

No, ami a logikai buktatót illeti: a szinopszisból nem derül ki egyértelműen, de úgy gondolták, hogy így az egyén úgy dolgozhat, hogy közben boldog, csakhogy a két személyiség idővel túlságosan kettévált - Willben például hamarabb.
Hmm, akkor viszont lehet hogy mégis megváltoztatom azt, hogy akkor most alapből sűrűn tartják a kapcsolatot az ének, és Wiillnél nem, és akkor úgy már jogos lesz a felháborodás Will-B-ben.
Na, remélem így világos. ;)
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

cs, 2008-09-18 11:27 Alexei B Fargas

Na jó, de akkor megint nem érthető, mitől háborodik fel annyira. Ha valaki felügyeli ezt a virtuális rendszert, akkor Willnek nem elég lenne csak bekocognia hozzá és minden ok lenne?
Vagy megvizsgálva a csipeket, semmi sem látszik rajta ebből a "távolságból"?
Vagy fél a Pokoli Rendszergazdától? :-D

sze, 2008-09-17 16:28 Cartwright

Cartwright képe

Ha ügyesen beletömöd a legfeljebb 20.000 karakterbe (szóközzel), szerintem jó novella sülhet ki belőle :D
---------------------------------------------------------------
http://irokor.hu/ ;)

sze, 2008-09-17 18:51 Ameli Eftímea Paitha

Ameli Eftímea Paitha képe

Ő, hozzá szólok, mert illik. Csak nem igazán tudom, van-e értelme. Ugyanis nem igazán értek ehhez a világok párhuzamban, egymást kiegészítve létezzünk dolgokhoz. Várom, mi lesz belőle, mert alapból érdekes, csak nem értem :)
Ez a szegényes fantázia átka.
*-*-*-*-*
ÁlomÁlmodó
http://www.youtube.com/watch?v=TB16jyHX2N4&feature=related

sze, 2008-09-17 19:44 Creideiki

Creideiki képe

Ugyan már...Hiszen te az Álmok Álmodója vagy. Nem lehet szegényes a fantáziád...
:D
-
Frappáns de tömör aláírás helye.

cs, 2008-09-18 15:49 Ameli Eftímea Paitha

Ameli Eftímea Paitha képe

Egy bizonyos határon belül az álmoknak is vége szakad :)
*-*-*-*-*
ÁlomÁlmodó
http://www.youtube.com/watch?v=TB16jyHX2N4&feature=related

sze, 2008-09-17 19:48 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Öööö... Hát ha a szinopszisból nem érted, nem hinném, hogy a novellánál fogsz megvilágosodni. Igazából nem értem, hogy nem érted. :)
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

cs, 2008-09-18 09:03 miyoku

miyoku képe

akkor jelentkezem, én (is) "hülye" vagyok. még mindig nem értem, h miért éri meg a másiknak, h gürizhet a szórakozó-én helyett. ok, hközben boldog, de ha ő maga szórakozna, még boldogabb lenne. szvsz úgy érné meg, ha mindenképp dolgoznia kell, nincs választása, csak így kicsit boldogabb. áááá, most kicsit összezavarodtam. :( :)
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

p, 2008-09-19 11:24 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Na jó, meguntam a magyarázkodást, inkább csak megírom, jó? :)
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

p, 2008-09-19 16:14 Ameli Eftímea Paitha

Ameli Eftímea Paitha képe

A legtisztább válasz :)
*-*-*-*-*
ÁlomÁlmodó
http://www.youtube.com/watch?v=TB16jyHX2N4&feature=related

cs, 2008-09-18 16:04 Ameli Eftímea Paitha

Ameli Eftímea Paitha képe

Figyelj, velem ne foglalkozz. El fogom olvasni, ahogy eddig mindent, maximum nem értem meg.
És hogy mi az, amit nem értek? Magam sem tudnám most neked elmagyarázni, de az egész világ furcsa. Ez a kettős tudat, hogy tudom, hogy van egy életem, ami nekem jó, de az, amit én érzek az sz*r. Most a Mátrix jutott eszembe, bár nem hogy miért? Talán a két világ miatt. Van egy, ami jó, vagyis azt hiszzük jó, azt egy másik, ami kevésbé. Most Will azt szeretné, hogy ne legyen kettős énje, vagy irigy a másikra, mert héderel egész nap, csajozik, eléri azt, amit ő, ha meggebed sem fog? Ezt így megérteném, sztem teljesen hétköznepi dolog, csak ugyebár nem egy másik világ másik személyisével. Az egy máski kérdés, miért Will? Történik vele valami, ami miatt hirtelen érezni kezdi a mátrix-világbeli érzéseit? Vagy alapból tudja? És csak ő? A többiek? Miért egyszemélyes izé az egész? Sztem más is kiakadna, ha tudná, mit művel a másik élete. Ez a ha akarod tudod, ha akarod nem, nekem furcsa. Ki ne akarná tudni, mit tesz a másik. És alap, hogy féltékeny és irigy lesz rá. Vagyis a béke hamar felbomlik. Nem hinném, hogy az ember önként lenne mazoista. (Na jó, van kivétel).
Talán nem kéne megadni a lehetőséget a vagy-vagyra. Ne tudja senki, és történnyen vmi, ami miatt Will lesz a kivétel. Ez már talán számomra is érthetőbb lenne :)
Na jó, most nézem, túl sokat írtam. Pedig nem is akartam.
Megyek, és ha ezek után úgy döntesz, hogy ne follyak bele a sületlenséggel a sztoriba, csak szólj :)
EK: Fiunk. Inkább lányunk. Lány vagyok!
*-*-*-*-*
ÁlomÁlmodó
http://www.youtube.com/watch?v=TB16jyHX2N4&feature=related

cs, 2008-09-18 16:15 Alexei B Fargas

Lehetne olyasmi, hogy álmodja a Will, amit a másik Will érez/gondol és vica versa. Ám a hibásodás miatt néha a két Will összefut az álomban. Így a valóságos Willnek nem csak egy szép álom lesz a virtuális világ, hanem maga az irigyendő paradicsom...
Ehhez hozzá lehetne csapni, amit Timi mondott, miszerint az embereknek fogalmuk sincs erről az egészről, csak érzik, hogy szép álmaik voltak és kialudták magukat.

cs, 2008-09-18 16:22 Ameli Eftímea Paitha

Ameli Eftímea Paitha képe

Figyelj Brezsnyew!
Ha Norbi nem kap rá erre a verzióra, megírjuk mi :)
*-*-*-*-*
ÁlomÁlmodó
http://www.youtube.com/watch?v=TB16jyHX2N4&feature=related

cs, 2008-09-18 16:44 Alexei B Fargas

DEAL! :-)

v, 2008-09-21 07:38 a.peterfy

Szia Norbi!

Én nem ismerem a Paprikát úgyhogy tetszik a történeted. Azt gondolom, hogy magyarázkodnod sem kell ki, miért, mit csinál, mert úgy is a megíráskor fogja hozni a történet a hátteret.
Én is az első verzió mellett teszem le a voksomat. Vagy inkább készíts egy harmadikat! :)