3/5 szinopszis - Josy

Műfaj: soft scifi + némi horror

Idő: jövő

Helyszín: világűr, űrhajó, porfelhőhöz közel

Szereplők: az űrhajó személyzete
Kapitány: Mark
Elektronikus tiszt: Dave
Navigátor: Natasha (másik központi karakter)
Egészségügyi tiszt: Michel
Létszámfölötti, mindenes, betanuló, kifutófiú (főszereplő):Jim
Plazmakristály lény – lásd sg cikk

Nézőpont: Múlt idő, E3 v. E1 – kérdéses a jelenetek és az információ miatt.

Cselekmény:

1.) Meghibásodás miatt az űrhajó egy bolygórendszer mellett áll meg, melyet különös porfelhő övez. Pontosabb elemzésből kiderül, hogy a porfelhő lomhán, de vándorol a túlélése érdekében, kerüli a bolygók gravitációját, és kifejezetten a napkitörések sugarába vesz fel olyan formát, hogy minél több plazmát (napszelet) tudjon magába nyelni, mely elengedhetetlen a létezéséhez. Míg a javítás tart, gyűjtőszondát küldenek a porfelhőbe. A szonda elnémul, be kell hozni.

2.) A plazmakristály lény lassan, de folyamatosan információt gyűjt a naprendszeréből, a napkitöréseket és a bolygók mozgását figyelve, így biztosítva a túlélését. Évmilliókig ebben a létben stagnál, de most a külső beavatkozás lehetővé teszi számára a fejlődést.
Mikor behatol a szondába, csupán az eredeti, belső parancsait követi: éltető energia és halálos gravitáció felderítése, energia felvétel. A szonda elemeit gyorsan kihabzsolja, de közben új információkat olvas ki a szondából, melyek új direktívákat fogalmaznak meg benne. Mind energia, mind információ terén a naprendszernél jóval jelentősebb forrás van a közelben: az ember.

3.) Az entitás a szondáról az azt vizsgáló elektronikus tisztbe jut át, egy seben keresztül. Az e-tiszt kómába esik, idegrendszeri károsodás tüneteit mutatja, ahogy a plazmakristály lény nekiáll feltérképezni a testét. Az immunrendszer folyamatos támadás alatt tartja.
A lény megízleli a magasan szerveződő, bonyolultabb létezést, másolja, így az alap utasításként szereplő energia/információgyűjtés is hatványozódik benne, már nem elég a szimpla információ, valódi tudást akar.
Itt még nem tudja magáévá tenni az emberi tudást, csupán az emberi szervezet felett sikerül átvennie az irányítást. A e-tiszt végleges károsodást szenved, halottnak nyilvánítják, irány a hűtő. Az entitás "életre kelti" a férfit, hogy eljusson egy másik emberhez.

4.) Harapáson keresztül jut a következő áldozatba, a Kapitányba. Integrálása az emberi szervezetbe itt már valamivel finomabb, de az immunrendszert még mindig nem tudja kikerülni, s ez észrevehető nyomokat hagy maga után - külső jelek a hordozón. Az entitás már tudja irányítani a testet, az idegrendszerhez is finomabb eszközökkel nyúl, de még nem elég hatásos.

5.) A doki észreveszi, hogy a kapitányon is hasonló tünetek jelentkeznek, mint a e-tiszten. Az entitás dulakodás közben megsebzi, és átugrik rá.. A doki tudását már képes magáévá tenni, s kiderül számára, hogy ha mentesíteni akarja magát az immunreakciók alól, s túl akar élni más környezetben is, sejtszinten kell beépülnie az emberbe. Tehát egy újszülött létrejöttével, melybe magát plántálja. A tudás megszerzése fölé az önfenntartás parancsa kerül.

- 5b.) A kapitány a navigátor csajt hívja magához, az entitás egy erőszakos csókon keresztül jut a testébe. Benne a lény egy másik emberi fajt ismer fel, s kiderül számára az emberi fejlődés-szaporodás mikéntje. Itt is az újszülött ötlete. Ezzel az új lehetőséggel a tudás megszerzése fölé az önfenntartás parancsa kerül.

6.) A doki célpontja a navicsaj, ő a létezésének következő ugródeszkája. Vagyis amire a női test képes.

- 6b.) Az női entitás leteperi a doktort, közösül vele, a doki persze ezt nem éli túl, az entitás kellő szinten integrálta már magát a hordozó idegrendszerébe ahhoz, hogy ne lehessen teljesen független tőle, így az extázis hevében kicsit bedurvul.
A főhős kikémleli ezt, de csak az aktus kezdetét látja, s dühösen, irigykedve távozik.
A nőből életképtelen utód "szakad" ki, így belátja, olyan génekre van szüksége, melyek a kellő túlélőképességet biztosítják: a főhősé

7.) A csaj sarokba szorítja főhősünket, aki már bizonyította remek túlélőképességeit, és először hízelgéssel-csábítással felkínálja magát –gondolva, hogy talán az erőszak sem tett jót az előbb -, majd a főhős felfedi őt, s így kénytelen az erőszakhoz folyamodni. Végül is neki csak "egyvalami" kell a főhősből. A fiú e téren csalódást okoz (csavar!), és még azonfelül, lásd: 8.)

- 7b.) A főhős érzelmileg mindvégig vonzódott a nőhöz, aki ezt kihasználva akarja őt elcsábítani, s rávenni a szaporodásra. A főhős pillanatra meginog, a sosem tapasztalt gyönyörökért cserébe. Azért még benyög egy kérdést (talán a dokiról), amin az entitás elcsúszik, s ez észhez téríti a fiút, igazolja gyanúját, így ő is felfedi magát:

8.) A fiú csapdát állított neki, s direkt arra a helyre csalta, ahol működésbe léphet a hajó mesterséges gravitációja, esetleg erősebb szinten is.

kérdés: az enititás az egyre bonyolultabb szerveződés közben megtartotta-e eredeti dns-e gyenge kötéseit, vagy a hordozót másolva, erősebb elemekkel építi újra azt?.

9.)
Az entitás meghal, a fiú a hulladékmegsemmisítőbe löki a többi tetemmel együtt, hogy biztosan megsemmisüljön.

- 9b.) Nehezen, társai elvesztése feletti fájdalmával küszködve, de:

Megérti a lény alapvágyát, mely idáig hajszolta, csak éppen a rossz úton, az ölés, a következmények nélküli fejlődés, tudás habzsolása újtán, ezért feltölt egy szondát az általa hasznosnak vélt információkkal (emberi történelem, különösen Hirosima), s kilövi a porfelhőbe, remélve, idővel a helyes következtetést vonja majd le.
Irány haza.

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

sze, 2008-09-17 19:42 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Részletes szinopszis :)

sze, 2008-09-17 20:33 Alexei B Fargas

Bocs Josy, de ezzel most tényleg sokkoltál! Ez egyszerűen rengeteg!!!
Nagyon jó, főleg a legvége és a "suta tanulság", ám ha te ezt komolyan ki akarod fejteni (ergo le akarod követni aktívan a fent vázolt cselekményt), ziher, hogy nem lesz rá elég helyed. Annyi minden történik és olyan változatos elemekkel kibővítve (horror, szex, benső gondolatok, stb.), hogy képtelenségnek tartom 8 oldalba mindezt belesűríteni. Szerintem kezdj el gondolkodni azon, hogy hogyan fogod ezt IGEN komolyan lerövidíteni...vagy átírni regénybe. Bakter, több minden történik benne, mint a Nyolcadik utasban (pedig az is elég sűrű, hogy guszták legyenek a horrorjelenetek)!
Amúgy gratula, remek történet, de nem novellához való.

sze, 2008-09-17 21:28 Cartwright

Cartwright képe

Én nem merek már szólni - vagyis szólok, csak trükkösen :D Mindenhol károgtam eddig a méret miatt, még kiutáltok :D De látom nem vagyok egyedül :D
---------------------------------------------------------------
http://irokor.hu/ ;)

sze, 2008-09-17 21:24 Cartwright

Cartwright képe

A B-kategóriás film nem mindig rossz ;) (Én a Kószában - 3. karc pályázat - szintén B-kat. filmet próbáltam alapul venni) A történet "ismerős", de ennek ellenére eredeti :D
Durvának elég durva :D
Ha gond akad a hosszával (a novellának), vágja a közepébe ( pl.: 3 pont ) és menetközben meséld el az előzményeket :)
---------------------------------------------------------------
http://irokor.hu/ ;)

sze, 2008-09-17 21:47 Creideiki

Creideiki képe

Egyet értek Leonyid Iljiccsel. Ez rengeteg. Volt egy kis alien meg Star Trek feelingem miközben olvastam, de nem hiszem, hogy ez baj lenne.
Veszélyes feladat: Ha B-film stílusban írod meg, akkor sz.r lesz, szerintem. Ugyanis ezt a fajta történetvezetést sajna már ellőtték jópár hollywoodi filmben. De ugyanakkor lem-i mélységeket is ellehet érni ezzel a történettel, ha a rengeteg akció mellett az erkölcsi kérdésekre és a "lény" motivációira tudod helyezni a hangsúlyt.
Amit irtál is: hogy milyen mértékben tud alkalmazkodni a lény a hordozójához szerintem egy érdekes stílusgyakorlat lehetőségét rejti magában, de ha ezt részletesen ki akarod fejteni, ahhoz sok hely kell és az "akciót" meg kell vágni. A kettő együtt nem megy szvsz. Ugyanez igaz az erotikusabb részekre is. Már ha az erőszakban van egy fikarcnyi erotika...
Ami megoldható, de szintén nagyon nehéz feladatnak tűnik, hogy a "lény" tulajdonságait, illetve amikor a szondába behatol stb. hogyan meséled el. Talán amit Cartwright javasolt lenne a legjobb, mert ott visszautalva tudnád elmesélni. Ha teljesen lineáris a dolog, akkor kicsit furán hatna, ahogy mint narrátor elmeséled, hogy éppen mit csinál az entitás. Eszembe jutott egy ilyen Star Trekes hajónaplós narráció is, csakhát...túlzottan Star Trekes.

Szóval kemény fába vágtad a fejszéd, drukkolok.
-
Frappáns de tömör aláírás helye.

cs, 2008-09-18 10:32 Josy

Josy képe

Sejtettem én - ahogy egyre csak toldottam hozzá a gondolatokat -, hogy kissé elszállt velem a ló, már ez a szinopszis is 10e karakter :D
*
Ha a főszereplő és a narráció első verzióját veszem, megoldható a 3. ponttól való kezdés, a háttérinfók folyamatos adagolása, s az entitás mint külön szereplő lenne jelen. Bár - nesze, egy újabb gondolat:) -, ha a lényt az olvasó egészen a végéig nem is "látná fizikálisan", hanem a főszereplő következtetésiből és a hordozókra gyakorolt hatásaiból alkotna róla egy képet, amely a végszóban acélosodna meg benne (akárcsak a főszereplőben): a lény maga mondja el.
*
Tehát a főszereplő a holttestek utólagos elemzéséből, a társai, a hordozók különös viselkedéséből fokozatosan felépítené magában a gyanút, mely alapján kikövetkezteti a lény utolsó lépését, és csapdába csalja. A gyanúja végül igazolást nyer.
*
Ugyanakkor neki és/vagy az olvasónak folyamatosan jelen kell lennie az eseményeknél.
Ha a főszereplő ezekről is csak utólag szerezne tudomást, vagy közvetve egy kamerahálózaton keresztül, már nagyon Kálámbós lenne?
*
A hossz nem igazán zavar, ami kell bele, az kell bele, kész. Max bannoltok :D
*
Kentaur: tetszene mi? :D Ahogy két izzadt, szőrös férfitest egymásnak feszül... De nem, nem erről van szó :)

_________________________
Gondolkodom, tehát ráérek.

cs, 2008-09-18 12:09 Kentaur

Kentaur képe

Ahogy mindig mondom:mi lehet jobb egy jó pasinál? - Kettő! :-)
EK:szaft
Vágja a témát! :-)
----------------------------------------------------------------

"Az emberek néha belebotlanak az igazságba... Aztán fölállnak és továbbmennek."

cs, 2008-09-18 12:15 Creideiki

Creideiki képe

Na micsoda fülledt érzéki hangulat van itt...;)
-
Frappáns de tömör aláírás helye.

cs, 2008-09-18 13:10 Kentaur

Kentaur képe

Csak természetes, ha egyszer jelen van az ügyeletes femme fatale. ;-)
----------------------------------------------------------------

"Az emberek néha belebotlanak az igazságba... Aztán fölállnak és továbbmennek."

cs, 2008-09-18 09:15 miyoku

miyoku képe

alian-végtelen határos. :)
mindenki sci-fit ír?
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

cs, 2008-09-18 10:11 Kentaur

Kentaur képe

Az a csavar, hogy a fiúnak a doki kellett volna?( bocs, ha lelőttem a poént)
Jó szövevényes, ami azt iletti, és nekem is rögtön Star Trek ugrott be (az a nagyfilm, mikor a szonda értelmes entitás lesz, és az Enterprise egy tisztjében lép a hajóra...)
Jól össze kell majd tömörítned, hogy ennyi cselekmény beleférjen, kíváncsian várom, hogy oldod meg.

----------------------------------------------------------------

"Az emberek néha belebotlanak az igazságba... Aztán fölállnak és továbbmennek."

cs, 2008-09-18 16:20 Ameli Eftímea Paitha

Ameli Eftímea Paitha képe

Ez a másik olyan dolog, ami ha könyvként, filmként kerülne a kezembe, biztos visszatenném, oda, ahonnan származtatott.
Amúgy ezt már most hosszú volt olvasni :)
Ha elkészül, megkérem öcsémet, olvassa el ő is, többet fog tudni hozzászólni, mint én. Valahogy ez a műfaj hozzá közelebb áll, mint hozzám.
*-*-*-*-*
ÁlomÁlmodó
http://www.youtube.com/watch?v=TB16jyHX2N4&feature=related

cs, 2008-09-18 22:46 Josy

Josy képe

Hmmm, tán én is írjak egy másikat, mint Brezsi?
_________________________
Gondolkodom, tehát ráérek.

cs, 2008-09-18 23:04 Alexei B Fargas

Én eleve kettőt akartam írni.

p, 2008-09-19 07:54 Josy

Josy képe

Jap, azt hiszem előrukkolok én is egy másikkal, max. éjfél előtt adom le :)
Ez meg marad majd hosszabb kibontásra.

EK valamit akar a VELEGemmel... De nem fog!

_________________________
Gondolkodom, tehát ráérek.

p, 2008-09-19 16:12 Ameli Eftímea Paitha

Ameli Eftímea Paitha képe

Miattam nem kell. Az, hogy a sok tag közül engem nem mozgat meg a sci-fi, nem jelenti azt,hogy ne írj ilyet. El fogom olvasni, ahogy eddig mindet. És nem csak kéynszerből. Tudod! Soha ne mond, hogy soha. Még a végén megkedvelem ezt a műfajt is :)
*-*-*-*-*
ÁlomÁlmodó
http://www.youtube.com/watch?v=TB16jyHX2N4&feature=related

v, 2008-09-21 07:54 a.peterfy

Szia!

Elég sok hozzászólásod született. Sokkal többet nem tudok hozzátenni az előttem szólókéhoz.
Próbálj rövidíteni, éreztesd a hangulatot a leírásaiddal és a párbeszédekkel.

Hajrá! :)

h, 2008-09-22 17:58 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Hmmm.
Több dolog átvillant a fejemben:
Ad1) Részletes szinopszis. Dícséret és szóbeli csokijutalom érte.
Ad2) Ez túl hosszú lesz. Ezt már alant is írták. Kevesebb szereplővel is elérheted ugyanazt.
Ad3) Elnézést az őszinteségért: olvasás közben az jutott eszembe, ez egy sima B kategóriás horror, aminél átkapcsolnék a TV-ben. :/ Látom, neked is ilyesmi jutott eszedbe, ha te magad is megemlíted... Az a baj, hogy a sztori alapötlete ilyen. Ebben sajna nem tudok tanácsot adni.
"Plazmakristály lény – lásd sg cikk" Meg wiki és gugli? Ugye a szükséges infó le lesz írva a noviban. Nem jó ha a megértéshez speciális dolgok ismerete szükséges, elveszi az ember kedvét.
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

h, 2008-09-22 19:18 Josy

Josy képe

Az őszinteséggel engem nem lehet megbántani. Csak ha egy tőrrel tűzik a mellkasomra :D De még az utolsó hörgések közt is elgondolkoznék, hogy az illetőnek igaza lehetett-e.
*
Egyre inkább ketté válik fejemben a történet, egy B kategóriás horrorra valami VHS kazettáról, és az első verzióra, a végén azzal a nem annyira meglepő csavarral, és némi mondanivalóval. Ehhez a verzióhoz nem illenek horrorisztikus elemek. Most nem azt mondom, hogy egy nagybötüs hard-sf -et szeretnék összehozni, csupán kitapogatnám határaimat etéren.
*
A csavar sem hűdeakkora: A főszereplő egy Asimov robot. És ő ugye egy sajátos univerzumot hoz magával...
A robot egy hosszútávú utazásra tervezett, tesztfázisban lévő űrhajó "tartozéka". Az emberi személyzet (többsége) negatívan viszonyul hozzá, vetélytársat látnak benne, félve hogy a cég idővel ilyenekkel cseréli le őket. De a robot cselekedetei mindvégig emberbarátiak/központúak. Ellenpontja a plazmakristály lénynek.
Idáig jutottam.
*
Az sg cikkes utalást az "Ez mi ez?" kérdés kielégítése végett tettem, annál mélyebbre én sem ásom magam a témában.

_________________________
Gondolkodom, tehát ráérek.

h, 2008-09-22 19:29 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

"Kisfiam, mi történt veled?"
"Jaj, mami, már megint hátba döftek egy őszinteséggel!" :D
Hmm, Asimov robot? Hajjaj, az erdeti tervben ez így kezd elégé egy alternatív-Alienre hajazni. :/
Elolvastam a cikket a plazmakristályról. Érdekes ötlet, ezt mindenképpen tartsd meg! Csak a B-kategóriától kéne elhajlani.
Na persze nincs jogom történetátírásra, ez mind szigorúan szubjektív! ;)
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

h, 2008-09-22 20:00 Josy

Josy képe

Persze az Asimov robot bevezetésével jónéhány dolog megváltozna a történetben. Erre a szinopszisra már csak kiindulópontként tekintek. A lényeg a két nem emberi entitás fejlődéshez és emberhez való viszonyulása közötti különbség megmutatása, mely végül a robotot igazolja vissza. Szerintem.
*
És bőszen elkezdtem megírni egy másikat, amit ehelyett leadok...nék... Eve?
_________________________
Gondolkodom, tehát ráérek.

h, 2008-09-22 21:09 Creideiki

Creideiki képe

Josy, az eredeti témát semmiképp ne dobd el! A 6. feladat egy kisregény megírása lesz.;) De komolyan. Tartsd meg, nem rossz.
Ami a B-kategóriát illeti, vigyázzunk. Azért mert emlékeztet valamire ami B-kategória attól még nem biztos, hogy olyan. Kis túlzással bármelyik szinopszist ami a napokban íródott meg lehet B, sőt C-kategóriásra írni. A lényeg a használt eszközökön van, illetve azon, hogy mire fókuszálunk.
Pl. az Alien szinopszisát olvasva kijelenthetjük, hogy B, holott egy időtlen klasszissal van dolgunk. Szerintem.
Clarke mondta talán, hogy már mindent kitaláltak és mindent megírtak, mégis lehet értéket teremteni.
-
Frappáns de tömör aláírás helye.

k, 2008-09-23 08:40 miyoku

miyoku képe

"A 6. feladat egy kisregény megírása lesz."
na akkor dobom én be a törcsit! :)
novellákat szeretek írni. semmi közöm nincs a kisregényekhez.
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

sze, 2008-12-10 12:49 Creideiki

Creideiki képe

Ööö.
De hol van Józsi és Béla???
;)
-
Frappáns de tömör aláírás helye.

sze, 2008-12-10 13:02 Josy

Josy képe

Hát nem emlékeztek, itt könyörögtem, hogy nem, ezt a szinopszist nem t'om megírni még, és hogy szabad-e mást írnom helyette!
Ja várj... te most megint a véremet szívod? :lol:
_________________________
Gondolkodom, tehát ráérek.

sze, 2008-12-10 13:08 Creideiki

Creideiki képe

Ja. Tényleg nagyon jó lett az írásod, csak hát...ez a szinopszis...de tényleg jó lett, ne érts félre...csak...;> ;> ;> ;>
-
Frappáns de tömör aláírás helye.

sze, 2008-12-10 14:48 bellamaria

bellamaria képe

A kapitány, az elektronikus tiszt és a navigátor nem vállalták a noviban való szereplést, így kénytelen volt guberálókat szerepeltetni
;>

cs, 2008-12-11 09:53 Josy

Josy képe

Hihi, ez jó volt Marika! :)
_________________________
Gondolkodom, tehát ráérek.