3/7. a) Szinopszis - Hantos Norbert

Cím: A legnagyobb rajongó
Műfaj: real time novella
Helyszín: egy nevén nem nevezett nagyváros
Idő: napjainkban
Elbeszélésmód: múlt idejű E/3
Ütemterv: már megírva
Választott kép: n/a (A novella a 7. feladatmegoldásra készült, de még azelőtt, hogy a konkrét feladatkiírás ki lett volna írva – így aztán képek sem voltak.)
 
Szereplők:
Samuel Blandon (Sam): a mű főszereplője. Hosszú idő óta vak; imádja a zenét, elsősorban a hegedűt, nagy rajongója Angelának, valójában szerelmes belé. Mióta megvakult, egyetlen emberi kapcsolata Emma, aki nem engedi ki a férfit a házából. A zenén kívül gyakorlatilag nem érdekli semmi. Jószívű, kicsit visszahúzódó természetű ember, könnyen meghatódik, de ugyanakkor roppant makacs is.
Emma Markov: a vakok intézetének dolgozik, ő Samuel kirendelt gondviselője arra az időre, amíg a férfi meg nem tanul egyedül gondoskodni magáról. Kedveli Samet, és félti is, de tudja, hogy ő csak Angelának él. Óvó természetű, de ha kell, dorgáló is tud lenni, természetesen mindezt jóakarattal teszi.
Angela Bretagna: fiatal nő, híres hegedűművész. Félénk és visszahúzódó, az autóbalesete óta kerül minden nyilvánosságot, gyakorlatilag abbahagyta a karrierjét és elzárkózott a villájába.
 
Cselekmény:
Samuel vidáman ébred, hiszen ma végre elhagyhatja a házát – vaksága miatt eddig nem tehette. Emma, a gondviselője nehezen engedi el; szerinte a férfi még nem érett meg rá, hogy kimerészkedjen az utcára. De Samnek mérhetetlenül hiányzik Angela, a hegedűművész, akinek imádja a felvételeit hallgatni, és akibe szerelmes volt.
Sam és Emma elindulnak Angelához, közben a férfi feleleveníti, milyen is volt nézni a koncerteket, nem csak hallgatni – és hogy milyen szomorú esemény volt, amikor már nem tehette ezt. Angela az autóbalesete óta nem mer emberek közé menni, mert szégyelli az arcát. Samuel bízik benne, hogy mivel ő vak, a művésznő kivételt fog tenni.
Megérkeznek Angelához, de Samnek nincs bátorsága becsengetni; helyette Emma teszi ezt meg. Miután meggyőzik a művésznőt, hogy Sam valóban vak, beengedi, de csak a férfit.
Sam elmagyarázza neki, hogy ő is magányosnak érzi magát, és hogy az egyetlen reménye a lány zenéje; és hogy minden vágya, hogy játsszon neki valamit. Angela meghatódik, és teljesíti a kérését.
Mialatt Angela játszik, Sam ismét feleleveníti a régi koncerteket, és a nő autóbalesetének emlékét, amit a hírekben hallott; hogy kis híján meghalt, de túlélte, és befejezi karrierjét. Sam akkor sokáig sírt, és nézte Angela fényképét, és nem akart senkivel beszélni, nem reagált senkinek. És hogy hogyan vakította meg magát végül egy késsel – hiszen Angela nem akarta, hogy így lássák.
Samuel megköszöni neki az előadást. Át akarja ölelni a lányt, de Angela zavarba jön, és kéri, hogy inkább távozzon. Sam vonakodva, de megteszi, azzal az ígérettel, hogy minden nap meglátogatja.
Ezt követően rendszeresen találkoztak, és Sam minden alkalommal visz neki egy szál rózsát, cserébe a lány játszik neki. Sam lassan érleli magában a kérést, hogy elmondja a lánynak: szereti, és hogy szeretné, ha ő lehetne a gondviselője.
Két hét után szánja el magát erre – ám mielőtt elindulhatna otthonról, szörnyű hírt hall a televízióból (amit Emma néz): Angela Bretagnát meggyilkolták. Egy férfi, akit tegnap engedtek ki a fegyházból, szemtanúk szerint a művésznő háza előtt azt követelte, hogy az játsszon neki; majd átmászott a kerítésen és betört a művésznőhöz. Mire a rendőrség kiért, a nőt már holtan találták.
Samuel összeroppan, ez már túl sok neki; másodszor vették el tőle az élete értelmét, ám ezúttal semmilyen módon nem hozhatja vissza. Kimenekül a konyhába, és ezúttal a szívéhez emeli a kést.

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2009-06-04 19:02 Styra

Styra képe

Ha nem a képekhez írtad, akkor ez most feladatmegoldásnak számít?
__________________________________________________
Csillagból születtünk, s csillag leszünk újra
Ha életünk lángját egy széllökés elfújja.

p, 2009-06-05 10:09 Hantos Norbert

Hantos Norbert képe

Hát Eve azt mondta, nyugodtan küldjem be...
___________

"Felülhetsz egy sárkány hátára, de ő dönti el, mikor és hogyan szállsz le róla."

k, 2009-06-09 16:40 Kentaur

Kentaur képe

Juj, ha ezt jól megírod, akkor nagyon dúrva lesz, de nagyon jó!
Meg akarod rígatni a romantikus lelkeket, te kis hamis? ;-)
----------------------------------------------------------------
A tiszta lelkiismeret általában a rövid emlékezet biztos jele.