3/7. c) Szinopszis - Hantos Norbert

Cím: Sárkányanya
Műfaj: fantasy
Helyszín: A Lioch-kastély (a király nyári rezidenciája)
Idő: Ötödik Ferdberg király uralkodásának idején
Elbeszélésmód: múlt idejű E/3
Ütemterv: már megírva
Választott kép: alakok.jpg (A kép szerepe a szinopszisból nem derül ki.)
 
Szereplők:
Flora úrnő: főszereplő, a király egyik hivatalos ágyasa, Victor anyja. Bármit képes megtenni a fiáért, még ha ezért olyat is kell tennie, ami neki magának nem tetszene. Ha kell, urával szemben is felemeli a hangját. Haragszik Auriah-ra, mert szerinte „ellopta” tőle a fiát.
Ötödik Herastus Gambol Ulm Ferdberg király: a királyság jelenlegi uralkodója. Markáns ember, tiszteletet és fegyelmet követelő, ugyanakkor tud elnéző is lenni – különösen Florával szemben. Nincs felesége, de van három hivatalos ágyasa, akiket feleségként kezel. Nem kedveli a sárkánylovasokat, mert nem állnak a király szolgálatában, és szerinte túlságosan beképzeltek.
Victor úrfi: Flora fia, sárkánylovas. Kicsit ügyetlen, de tudja, mit akar, és kiáll mellette. Neheztel anyjára, amiért az még mindig kölyökként kezeli őt.
Egyéb szereplők:
Simes mester: sárkánymester, Victor mentora.
Auriah: Victor vörös nőstény sárkánya.
Simes fekete hím sárkánya
Udvarmester
 
Cselekmény:
A Lioch-kastélyban nagy a felfordulás, miután kiderül, hogy a két várt sárkánylovas vendég, Simes mester és Victor úrfi a vártnál korábban érkezik meg. Flora igyekszik komoly maradni, ám nehezen tudja leplezni izgalmát, hiszen olyan régen látta már a kiképzés miatt távol lévő fiát. Ferdberg király pedig ugyanolyan nehezen leplezi ellenszenvét a vendégek iránt.
Miután az udvar formálisan üdvözölte a két sárkánylovast, átvonulnak a nagyterembe – ám Auriah félrehívja Florát, hogy rendezzék a köztük lévő nézeteltérést, azaz hogy Flora még mindig haragszik rá. Flora azonban nem enged, és kis híján vérig sérti a sárkányt, amikor is Victor, „meghallva” a beszélgetést, közbeavatkozik. Flora kitörő örömmel üdvözli rég látott fiát – az udvar jelenlétében erre nem volt alkalma –, Victor ellenben ridegebb, nem szereti, hogy anyja kisfiúként bánik vele.
Miután Simes mester szól, hogy a király hivatja őket, mindketten átmennek a trónterembe. Ferberg – Victor jelenlétéről tudomást sem véve – emlékezteti Florát, hogy ma járt le az öt év: az annak idején kötött alkujuk határideje. Vagyis: ha Victor átmegy a próbán, akkor Florának megbocsátja azt a bűnét, hogy ellopott egy sárkánytojást, amit a fiához jutatott. Flora beismeri a fia jelenlétében, hogy valóban így történt; azért tette, mert tudta, hogy a fiának ez minden vágya. És bár nincs kibékülve Auriah-val, nem bánta meg a tettét.
Victor megdöbben, a király pedig közli Florával: a sárkánymesterek döntése alapján a fiú megbukott. Flora kifakad, Victor pedig közbe akar avatkozni, de anyja utasítja, hogy hagyja magukra őket. Victor vonakodva, de megteszi.
Flora kérdőre vonja a királyt, és követeli, hogy beszéljen a sárkánymesterekkel; ám Ferdberg hajthatatlan, mondván, nincs hatalma felettük. Flora ekkor meglátja, hogy a király épp a vacsoráját fogyasztotta, és észrevétlenül magához vesz egy kést – neki már meg van a terve, hogyan juttathatja vissza fiát a méltó helyére.
Amikor ismét kéri a királyt, hogy ne hagyja, hogy Victort kicsapják, és ezúttal is tagadó választ kap, előrántja a kést.
Ezalatt Viktor a kastélykertben azon gondolkodik sárkánya mellett, hogy mitévők legyenek, amikor rossz érzés fogja el. Visszarohan a trónterembe, ahol legnagyobb meglepetésére a király közli vele, hogy még egy év haladékot kapott. Victor értetlenül áll a történtek előtt, de a király azt mondja, inkább ne firtassa.
Victor ekkor rájön, hogy anyja tulajdonképpen megszegte az ígéretét: elkészítette a királynak a Winigei-féle mézes kenyeret, amit pedig évente csak egy alkalommal szokott, és aminek csak ő ismeri a titkát. Ezzel a desszerttel tulajdonképpen bárkit levehet a lábáról. Ferdberg megjegyzi, hogy pontosan ezért nem végeztette ki akkor sem Florát, amikor az ellopta a sárkánytojást.
Victor kéri anyját, hogy legközelebb ne avatkozzon bele a dolgába, és megjegyzi, hogy ha ő lenne a király, minden másképp lenne. Flora csak annyit válaszol a késre nézve, hogy ezt még elintézheti…

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2009-06-04 19:18 Styra

Styra képe

A férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út...
__________________________________________________
Csillagból születtünk, s csillag leszünk újra
Ha életünk lángját egy széllökés elfújja.