10.vizsganovella

Onix Titan

E=mc^2

Az írógép kopácsolása egy idő után fenemód álmosító tud lenni. Matt is kezdett egyre inkább elkalandozni. Alámerült a saját elméjében. Az írógép minden egyes sor után egy kis csengéssel jelezte, hogy vigyázat, már csak öt karakternek van hely. Folytassa a következő sorban! Milyen kedves! A mechanizmus működése sokáig rejtély volt számára, de nemrég az írógép tisztítása közben sikerült megfejteni a titkot: a csúszka alatt volt egy pöcök, amit egy másik pöcök, ami a csúszkán volt mindig odébb tolt, majd elengedett, és emiatt egy kis kalapács pont ráütött egy kis csengőre. Érdekes…
Vajon ha a papírt is odébb tolná a csúszkán, a pöcköt is odébb kéne, hogy a kis kalapács pont öt karakterrel a sor vége előtt üsse meg a kicsi harangot? Vagy békén kéne hagyni a rendszert, mert a csúszka helyzete a fontos, nem a papíré rajta? Nem valószínű…
Ahogy egyre inkább belefeledkezett a pöcök és a csúszka problémájába szépen lassan eltűnt a csengő, a pöcök, a csúszka, és csak egyenletek álltak a helyükön: számok, jelek, folyamatos váltakozásban. Milyen furcsa…
Táncoltak, egymásba olvadtak, egyfolytában formálódtak. Lehetőségeket mutattak, a tetteket és a rájuk adott válaszokat, lépéseket és reakciókat, döntéseket és következményeket. Ha ez történik, akkor az az állapot lesz, amiatt meg amaz. Végtelen kör. Ha a papírt eltolja, a pöcköt a csúszkán is el kell, vagy nem öt karakterrel a sor vége előtt fog megszólalni a csengő. Ilyen egyszerű! Két változó és két állandó.
De akkor a betűk sorrendje is csupán változók halmaza, minden mondat egy valószínűség, minden regény egy egyenlet! Betűk száma szorozva az összes betű mennyiségével. Vajon mi lehet a Hamlet képlete? Az Ulyssesé? A Tótumfaktumé? És mi lehet az ő, még meg nem írt könyvéé? Minden remekmű csupán betűk halmaza, egy szerencsés, valószínűtlen sorrend. Egy kombináció.
Lenézett az írógép betűire, a rengeteg billentyűre. A sorrend! Csak az számít! És lassan eltűnt először az A, majd a K, aztán az U, az I, az M, és csupán a végtelen sok állapot és változás matematikai meghatározása tűnt elő. Aztán a gombok egyre gyorsabban kezdtek eltűnni, majd a karok, a rudak, végül az egész írógép, és a helyén számok, képletek, egyenletek bukkantak fel, mintha a feledés láthatatlan mélyéről emelkednének a felszínre.
Matt ekkor értette meg, hogy az egész világ is leírható ugyanígy, hisz minden csak véletlenek, lehetőségek, döntések és következmények sajátos sora, változók és állandók örök váltakozása. És az összes alternatíva egy-egy másik világhoz vezet, minden lehetőség újabb milliónyihoz, és azok újra annyihoz, végtelennyi változat.
Ezeket látta a számokban. Kinézett az ablakon, egy fa állt ott, a szellő lassan fújdogálta a leveleit. Minden egyes levél minden egyes rezdülése különböző, önálló volt, de mégis egy a közös hatás alatt, csak épp máshogy reagáltak rá… a szél iránya, ereje, anomáliái… és aztán a levelek is átváltoztak, csakúgy, mint a fa, a szél… majd a ház is szemben, drapp színű volt, kétemeletes, majd a következő ház, ami fehér volt, aztán a következő, és a következő, aztán az egész utca, a domboldal és a felhők, aztán maga az ég is – minden eltűnt, és átvette helyüket a milliárdnyi apró, folyamatosan változó egyenlet. De már n+em olyanok voltak, mint eddig, egyre fenyegetőbbé, és veszélyesebbé váltak, egyre vadabban mozogtak. Majd a szobája is eltűnt, az ágya, az asztala. Eltűnt a lába alól a padló, már egyenleteken állt!
Felkiáltott hangosan, de csak a „Segíts…”-ig jutott, utána csak a számok halk és jéghideg suttogását hallotta. A jajszó csupán egy képlet volt…
Fehér alapon fekete karaktersorozatok örvénylettek körülötte, rájuk nézett és azok visszanéztek rá, elszédült. Felemelte a kezét, de csak egy nagyobb számsor, egy iszonyatosan összetett és bonyolult képlet úszott a szeme elé, tele hatványokkal, szorzatokkal, gyökökkel…
Mintha a távolból egy női hang a nevét kiáltotta volna, de azt is egy pillanat alatt elnyelte az ördögi rendszer káosza. Aztán többé nem látott és nem hallott semm0t. Az örvény, a számok őrületes örvénye az agyában izzott már, minden eddig ismert és ismeretlen érzékszerve helyén ezek üvöltöttek, ezek vésődtek a csontjaiba, a csontvelejébe, ő maga is egy gigász1, félelmetes képletté vált már…
Nem volt többé se 1lent, se fent, se kint se bent, se ő8, se más, minden egy nagy hihetetlen véle/tlen, egy óriási változó volt, mely önmaga is változókból állt. Nem volt sem mú/t, sem jelen, sem jövő…
Valami megválto7ott aztán. Mintha a változás egy h200ullámban söpört volna végig a számokon. Aztán még egysze300r, majd még egysz360er. Egyre erősebben. A képletek őrületesen változtak, de a számok ott maradtak4. Fo/yamatos forgó, örˇénylő jelenlétük n3m akar megszűnn1. Úgy húzodtak össze és tágultak 41, mint egy óriá6i besti5 sz3rv3z3t3. Min6en l=9ktetett, t4/gul(8+2/3)t, f4!=(3X+2Y)szült, 6x4X=24%Xott.
AztY^2(X+6)án 1szer csaF(x)=Y+(4/X)k mi(5x6Y!=6/Z=Y)nde3=4+Xn szX+7=8ám elX>4+2Ktű5!X=77!(X/Y)^2nt.
F(x)=(X+2Y)x1/2COSß.
(0

Vélemények

"Hm, egy absztrakt írás... Jópofa az alapötlet, de az író nagy fába vágta a fejszéjét, úgy érzem. Már éltem meg hasonlót félálomban, ezért is tudom, hogy baromi nehéz ilyenről jól, átadhatóan írni. Szerencsésebb lett volna valami "emészthetőbbet" küldeni vizsgafeladatnak; aki nem matek-fan, vagy filozofikus alkat, arról sajna sitty-sutty "le fog peregni". Az alapötlet és az eredetiségre törekvés miatt kap egy hármast."

"Nekem ez túlságosan elvont. Sem hangulatot, sem mondanivalót nem közvetít.
Nem tudott megfogni. Lehet, hogy ehhez ez a terjedelem túl kevés."

"Nekem az tetszett, ahogy Matt szárára a valóság lassan átalakul egy új világgá. Az első mondat arra enged következtetni, hogy ez egy félálomban-álomban lezajló képzelgés. Szinte magam előtt látom az asztalra boruló matematikai zsenit, akinek hirtelen meglódul a fantáziája, és az egész világot átírja egyenletekbe.
Először a Galaxis útikalauz jutott az eszembe, ahol maga az élet is egy komplex komputer program, aztán a mátrix ugrott be, mintha egy ember valahogy felfedezné a mátrix világát.
Azt már meg sem említem, hogy az utolsó sorokban az olvasó is tanúja lehet ennek az átalakulásnak... Szerény személyemnek eddig ez az írás tetszett a legjobban."

"Megfogni nem fogott meg igazán, de a történet elég eredeti. Filmszerű, ahogy szétbomlik az írógép, minden számból áll, maga a kidolgozás nagyon tetszik.
Hogy maga a novella mit akar, azt nem tudom, de ezek nekem elég jó pontok. Egy 7 pöttyöt megér."

"Egész jó kis hangulatnovella-vagy nem is tudom, micsoda, csattanó nincsen, azonban nem is nagyon kell, eredeti a megoldás, a kivitelezésen még lehetne javítani, 5-6 pont között vacilálok.
Hiba nincsen nagyon benne, a fogalmazási mód is jó, az eredetiség miatt 6 pont.
Eve ötletét támogatom, pláne, ha ki lesz írva, hogy mi sem tudtuk, melyiket ki írta."

"Kidolgozott, okos, de elég élettelen. Hatos. Jah, a végén a csavar lehetne direktebb és váratlanabb - egy kicsit.
(Norbi évekkel ezelőtti énjével van dolgunk)"

"Először azt hittem, ez nem is novella, csak gondolatok. A közepe táján kezd érdekes lenni.
Elgondolkodtató a "másféle írásmód" miértje. Ha Matt írná a novellát (ő írja?), akkor érteném. Vagy az író így akarja sugallni Matt szemléletmódját? Mert akkor nem rossz.
Ájj, ha lenne slusszpoén a végén, még egész kreatív kis írás lenne. Így marad a hiányérzet.
8 pont, főleg a "merjünk kreatívan írni" gondolkodásmód miatt."

"ezt egy norbi-elme írta!
untam. lehet, h azért mert se a matek, se a csúszka problémakör nem érdekel, és ezzel nincs gond, de az író nem írt úgy, h felkeltse a figyelmemet. ötletes, csak uncsi. 6,5 (ilyet szabad?)"

"Nem rossz, de a kissé rendhagyó hozzáálláson kívül aligha tudnék mit felhozni erénynek. Arról nem is beszélve, hogy a sok filozofálás miatt csak nehezen mondható ki rá, hogy novella.
5 pont"

"Unalmas. Sablonos. Egyáltalán nem ötletes. Nincs karakter. Viszont a stílus egész jó. Éppen ezért nem kaszálnám el végérvényesen.
"mechanizmus működése" --> Békönszalonna
5 pont"

"Nagyon tetszett, épp csak semmi története nem volt.
Filozófus alkat vagyok, úgyhogy igencsak bejött a mű ; jó a fogalmazás, és az írás ötltetes, kreatív.
8 pont."

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

h, 2009-06-08 11:12 Onix Titan

Onix Titan képe

A Factotumban (Tótumfaktum c. könyv alapján) Matt Dilon a főszereplő, de Mattnek Matt. Egyébként készült Bukowskinak egy másik filmje is Barfly (A Törzsvendég) címen, abban Mickey Rourke játsza Henry Chinaski-t. De itt dirket forgatókönyvet írt Bukowski, és abból lett, a film, végül a készítési procedúrát meg is írja a Hollywood c. regényben. Ez utóbbi filmben az írói is megjelenik egy pillanatra, mint alkoholista egy kocsmában :).
Ja, és igen, nekem is ő az egyik kedvencem :) (Mellesleg az ő ihletésére jött létre a Californication c. sorozat, ami szintén zseniális - szerintem.

Örülök, hogyha tetszett. Most nem kerültem be vele a scriptoriumba sajnos, de nem adom fel :).
_______________________________

"Analóg pasas vagy egy digitális világban, ugye?"

h, 2009-06-08 13:51 Moondragon

Kedves Onix Titan! Hajnalban egyszerűen megborzongtam a műved végén, annyira átjött, hog Péli Barna stílust idézzem. Az ötlet zseniális, már az előtt fejet kell hajtani, és a megvalósítás is tetszik, már ami ebbe az ötezer karakterbe beleférhetett. Nagyon jól sikerült darab. Szerény, nagyon is szubjektív véleményem szerint.

h, 2009-06-08 14:53 Onix Titan

Onix Titan képe

Köszönöm szépen. Az ötlet nem csak úgy kipattant a fejemből: én is épp félkómásan pötyögtem az írógépemen (azon szoktam először leírni a dolgokat), és akkor adódott a bizonyos Csúszka-probléma. :)

Eredetileg olyan 7-8000 karakter volt a novella, de hát azt mondták legyen öt...
_______________________________

"Analóg pasas vagy egy digitális világban, ugye?"

h, 2009-06-08 15:06 Carpenter

Carpenter képe

Ötletes mindenképp egy ponton azt hittem h sikerül megragadnod egy gondolatot de vhogy elvesztetted azt az irányt.Még egy baj h nem novella legalábbis sztem.Sajnos nem igazán tudják értékelni azok akik a matematikát nem sztik vagy nem találkoztak tanulmányaik során bonyolultabb matematikával.És én speciel nem ezt küldtem volna el a pályázatra ebből kevés derül ki rólad.

h, 2009-06-08 15:54 Onix Titan

Onix Titan képe

Hali! Valóban nem sok minden derül ki rólam, de amikor volt a pályázat ezt tartottam az aktuális legjobbnak. De mivel a szerzők más műveit is olvasgatják a scriptesek, nyilván előbb-utóbb megismernek.
Ja, és a matematikához én is úgy viszonyulok, hogy bölcsészkarra járok :).
Mindenesetre köszönöm az észrevételeket!
_______________________________

"Analóg pasas vagy egy digitális világban, ugye?"

h, 2009-06-08 15:59 Carpenter

Carpenter képe

Ó, bölcsész kar :D.Ahhoz képest...Ennek ellenére tetszik:)

h, 2009-06-08 16:42 Obb_régi

Hu bakker ez kurva jó, ez tényleg az, nem mondom hogy minden világos - én is bölcsészkarra járok.
"Eltűnt a lába alól a padló, már egyenleteken állt!" - "A jajszó csupán egy képlet volt…" - az ilyeneket meg imádom, és lenne még mit kivenni. Ezt nem vigasztalásnak szánom, hanem tetszett.
-----
De ez csak én vok, és lehet, hogy nem is lényeges.
De...
Nem a győzelem, sem a részvét, hanem a fontos, fontos!

h, 2009-06-08 17:19 Onix Titan

Onix Titan képe

:D:D:D
ELTE?
Köszi, bevallom, ezek az elismerések (mindenkitől!) sokkal többet érnek nekem, mint a felvétel a Scriptbe.
_______________________________

"Analóg pasas vagy egy digitális világban, ugye?"

h, 2009-06-08 17:42 Obb_régi

ME-BTK :lol: magyar
-----
De ez csak én vok, és lehet, hogy nem is lényeges.
De...
Nem a győzelem, sem a részvét, hanem a fontos, fontos!

h, 2009-06-08 17:46 Onix Titan

Onix Titan képe

ELTE BTK Töri... bár mondjuk már én is erősen gondolkozom a magyaron :D
_______________________________

"Analóg pasas vagy egy digitális világban, ugye?"

h, 2009-06-08 17:48 Obb_régi

Minorom a töri. :)
-----
De ez csak én vok, és lehet, hogy nem is lényeges.
De...
Nem a győzelem, sem a részvét, hanem a fontos, fontos!

h, 2009-06-08 18:09 Mickey Long

Mickey Long képe

Ez a novi kimondottan tetszett! :) Bár nem vagyok matekzseni (ezt még az ellenségeim sem állítják rólam ), se filozófus alkat (ezt még a barátaim sem :) ), de nekem nagyon bejött az írás. Merész volt az 5let, de jó. ;)

---
"A valóság az, amit a tudatod azzá tesz." /Morpheus/

h, 2009-06-08 19:41 Onix Titan

Onix Titan képe

köszi :)
_______________________________

"Analóg pasas vagy egy digitális világban, ugye?"