14. vizsganovella

Kelvin

„Sowieso Krematorium!”

- A levél eleje leszakadt, de ennek nincs különösebb jelentősége – mondta a férfi. Fekete bőrkabátja halkan nyikorgott, mikor megmozdult a karja. Finom ráncok ültek a szája szélén, arca frissen volt borotválva, mint mindig. Arcszíne hasonlított a zöldre festett betonfalakhoz, sodort cigarettájának aranytárcája mintha egy másik világból csillogott volna. – Kérem, hallgassák végig!
„… hogy áthelyeztek a lágerbe. Valószínűleg büntetésből, amiért a múltkor Karl Oberkapo meglátta, hogy Marekkal munkaidőben leültünk beszélgetni. Ez megszokott dolog volt a revírben, itt nem hajtottak minket; ha elfogyott a munkánk, elbújtunk valahova. Pont ennek az alkoholista kápónak kellett ide bejönnie! Biztos szeszt keresett, mikor megtalált bennünket. Hatalmas balhét rendezett, azt kiabálta, hogy ugyanúgy megdöglünk mi is, mint azok a tetves zsidók. Hogy ne higgyük, hogy megmenekülünk, csak azért, mert politikai foglyok vagyunk. A lengyeleknek sincs menekvés. Vigyázzállásban álltunk előtte, és megállás nélkül üvöltözte, hogy ez egy Vernichtungslager, mi pedig a semminél is kevesebbek vagyunk. Tartok ettől az embertől, biztos vagyok benne, hogy ha nem lettünk volna Dr. Gottlob emberei, egyikünk sem jön ki abból a pincéből. Így csak kirángatott minket, és elrohant jelenteni. Mást nem tehetett.
Attól tartottunk Marekkal, hogy a büntetőszázadba kerülünk, az ottani Blockältester pedig a legjobb barátja Karlnak. Azt semmiképp sem éltük volna túl, de valószínűleg Dr. Gottlob szólt pár szót az érdekünkben, így egyszerűen csak kiírtak minket a lágerbe. Azonos blokkba kerültünk, ezt szintén neki köszönhetjük.
Tudod, Marek az utolsó, aki még a tarnówi börtönben is velem volt. A többiek már meghaltak, vagy olyan helyre kerültek, ahol nem tudok találkozni velük. Maciejt például beosztották a Sonderkommandoba, még tavaly nyáron. Valószínűleg azért, mert zsidó. Marek azt mondja, beszélt vele egyszer, mikor bejött a revírbe. Jól táplált volt, a Sonderkommando tagjait nem éheztetik. Ők égeti el a halottakat. De Maciej messziről bűzlött a tetemek szagától, üveges volt a tekintete, és még Marekot sem ismerte meg. Egy sérülés volt a kezén, ellátták, és visszaküldték. Nem lehet elvenni a fekhelyet a TBC-s, Durchfallos emberektől. Így is túlzsúfolt minden kórterem.
Berta néni, itt rettenetes dolgok folynak! Nem igaz, hogy munkára hoztak ide minket. Ez egy megsemmisítő tábor, itt módszeresen ölik az embereket! A saját szememmel láttam, mikor az a szadista SS orvos fenolt adott be a betegeknek. Pár hét alatt felépültek volna, de valószínűleg kellett a hely az újaknak. Itt minden nap ezer és ezer ember hal meg, de sosem ürül ki a tábor.
Kijelentették, hogy nem vagyunk többet emberek, csak schutzhäftlingek. Itt nem számít az életünk. Mesélték, hogy az SS-ek szeme láttára ölték meg egymást a foglyok, azok meg csak nevetve figyelték. Egy foglyot megölni nem bűn!
Azt beszélik, akit elvisznek, az nem más táborba kerül, hanem elgázosítják. Pontosat nem tudunk erről, csak látjuk, hogy a revírből ki nem írt embereket, akiket elkerült a fenol, de nem alkalmasak munkára, teherautóra pakolnak, és elviszik őket. Van, hogy naponta többször is fordulnak a kamionok. Miután elmentek, pár óra múlva vastag füstfelhő jelenik meg a fák fölött, és elönti a tábort az a rettenetes szag.
Berta néni! Én megszököm. Ha meg tudom győzni, Marek is velem tart. Ezt a levelet az egy SS katona fogja elvinni önhöz, régi jó barátom, még az egyetemen ismertem meg. Ő segít majd nekem megszökni.
Még egy dolog: Nem Neuberaunban vagyunk, ahonnan az előző levelem érkezett. Onnan harminc kilométerre, Auschwitzban. Arra kérem, meneküljenek! Bújjanak el, mert önöket akkor is idehozzák, ha nem sikerül megszöknöm. Ezzel tartják sakkban az embereket, ezért nem meri senki megkísérelni a szökést. Még jó, hogy itt van nekem Otto, nélküle előbb-utóbb én is itt pusztulnék.
Szeretettel: Iwo”
A bőrkabátos katona összehajtotta a levelet, kivett egy cigarettát, rágyújtott, közben összehúzott szemmel figyelte az előtte ülő rabot. Az elmúlt pár órában már megdolgozták a lengyelt, egyik szemére megvakult, ujjait egyesével eltörték. A mögötte álló Karl Oberkapo izmos karja szöges ellentétben állt a fogoly vézna testével. A katona, még mindig nyugodtan, halkan megkérdezte:
- Te írtad, Iwo?
A férfi torkából nyöszörögve szakadt ki a hang:
- Jawohl, Herr Oberscharführer…

Két fogoly söprögette a Lagerstrasse poros talaját. Vasárnap lévén, nem kellett dolgozniuk, ilyenkor a blokkjukat takarították. Összeugrott a gyomruk, mikor látták, hogy a távolban egy férfit visznek hátrabilincselt kézzel a tizenegyes blokk felé.
- Mondtam, hogy ne bízzon meg benne. Nem megmondtam? – kérdezte a fiatalabb.
- Maradj csendben, Marek!
- Ott viszik Iwot, nem látod?
- Mondtam, hogy maradj csendben! Dolgozz!
- De mi van, ha köpött, mi van, ha engem is… Ugye, nem kerülhettem szóba?
Az idősebbik egykedvűnek tűnt, mintha nem is érdekelné. Még akkor sem rezdült meg az arca, mikor meghallották a lövés dörejét.

Vélemények

"Sablonos háborús történet, bár van aki Nobel-díjat kapott a pusztán a hasonló témaválasztásért. Nem akarok belemenni a részletekbe, mert erősen offtopic lenne, de az SS, sem pedig a koncentrációs táborok nem a fentebb leírtak szerint működtek. Technikailag szerintem jó az írás - bár a rangokat én magyarul írtam volna, mert aki nem néz utána, annak nem mondanak semmit.

Témaválasztás szerintem erőltetett és hatásvadász, a történet sablonos, a kidolgozás viszont nekem tetszett. 6/10-et adnék rá.

-Van benne pár logikai bukfenc. A rab vajon honnan tudta, hogy fenol volt amit az SS orvos beadott a többieknek?
-A holttesteket csak abban az esetben égették el, ha fertőző beteg volt az elhunyt. Ellenkező esetben eltemették.
-Az alkoholizmus nem volt jellemző az SS-re. Aki részegen látott el őrszolgálatot, az hadbíróság elé került.
(Az elgázosításról és a krematóriumokról sok történész vitatkozik, elég sok buktató van az ilyen történetekben.)"

"semmi extra, kis steril történet, nem igazán fogott meg. 6 pont"

"Hát, ettől sem lettünk okosabbak
Sajnos nekem alapból kiütéseim lesznek a történelmi írásoktól - de tényleg, már érzem is a kis piros pöttyöket az értelmező agyféltekemen. Auschwitzről és az ott történtekről már mindenki hallott a suliban...
Egy megtörtént eseményt próbált meg valós problémának beállítani.
Szomorú ami ott történt, de a ma emberét ez már egyáltalán nem érdekli. Ha elolvassa, nem fog megdöbbenni, nem fogja a fejét fogni, hogy "Te jó ég, ez tényleg megtörtént?" Egyszerűen csak elfelejti."

"ajánlott olvasmány: merlétől a "mesterségem a halál".
mindenesetre kezdőként ez nehéz falat, sok utánaolvasást igényel."

"Kicsit offtopik is lesz benne, de úgyérzem kapcsolódik az íráshoz:

Nehéz fejfogós írást ebből kihozni. A népirtások az elmúlt évszázadban annyira gyakoriak voltak, hogy sajnos jónéhányan némi rezignáltsággal tekintenek az ilyen eseményekre. A napokban bukkantam a tube-on egy, az m1-en lejátszott felvételre. Ha jól emlékszem, Tito partizánjai a Vajdaságban élő magyarok tízezreit ölték meg, Bácskában. A túlélők mesélnek erről - ha megnézitek, és ennek fényében olvassátok el a fenti történetet, úgy tűnik ki igazán annak szürkesége, és gyengesége.
Teljesen mindegy, milyen nemzetiségű embereket pusztítanak el, nagyon-nagyon nehéz hitelesen írni erről. Talán nem is lehet igazán."

"Ennyire azért nem akarom beleásni magam a témába
Hátrány vagy sem, nem tudom, de engem sohasem érdekelt a történelem, se így, se úgy. Azt hiszem ez alapvetően beállítottság kérdése. Persze tudom, hogy van akit igenis érdekel, és ezért bocsánatot is kérek ha esetleg megbántottam volna azzal, amit mondtam, magamból indultam ki (mint mindig)."

"Nekem kissé skizofrénnek tűnik a történet, főleg a levél. Az eleje nagyon magával ragadó, pontos és precíz a szóhasználat, és annak ellenére, hogy nem mondja ki, mindenki tudja, miről beszél. Aztán a második fele átcsap egy szentimentális nyögdécselésbe elfeledve az elején felvázolt igényes precizitást.
Maga a történet sem elég jó így. Regényrészletnek elmenne, de ahhoz túlságosan lezártnak érzem a végét. Az író elrontotta ezt.
6 pont"

"Hatásvadász.
Az ilyen téma még nem biztosíték a jó történetre, de sokan bedobják, mert tiszteletből meg emberségből illik értékelni...
Nem érte el a célját, nem lett személyes, a karakter nem kerül közel az olvasóhoz, a történtek drámaisága nem jön át,nincs benne semmi egyedi, semmi igazán életszagú. Úgy értem, hogy tudjuk, hogy megtörtént, de nincs benne semmi kis apró monementum, egy kis semmiség akár, egy jelenet egy személyes, életszerű emlékről, amitől élővé lesz az egész. Szimpla borzalmak ecsetelése, elég gépiesen.
Amúgy nem rossz a stílus, nincs benne egyébb hiba, csak ennyi, hogy üresnek, távolinak érzni, és nem azért, mert mi nem éltük ezt meg, hanem mert nem hozta igazán közel hozzánk.
6 pont."

"Az ötlet jó, elgondolás, forma jó, de ha egy ötezer karakter alatti szöveget hosszúnak érzek, az minden, csak nem jó. Mondattanilag, amennyire én megtudom mondani, rendben van, látszik rajta, hogy tud írni, de érzelmeket nem sikerült vele közölnie. Hat pont."

"6 pont.
Egyszerű, de nem nagyszerű."

"Nem bírom az ilyen sztorikat, de ez szubjektív. Összességében egész jól fel van építve, bár a "levél"-rész aránytalan. A stílus erős átlag, viszont komoly háttérismeretre vall az írás.
7 pont"

"Nem érzem a drámát, pedig kellett ott lennie. Az ilyet mostanában nem így írjuk meg. Áldokumentum. Mivel formai hiba nem nagyon akad benne, gyenge négy pont."

"Már szinte kegyeletsértésnek érzem a téma ilyen felszínes piszkálgatását.
két pont"

"Egy novellához képest rengeteg a felesleges információ. Onnan kezd csak érdekes lenni, hogy meg akar szökni, addig csak ismerkedés a háttérel, ami nem tudom, minek kell, ha 2000 karakter múlva úgyis véget ér az egész.
Nem igazán élők a szereplők, nem tudtam beleélni magam a főszereplő helyzetébe, annál is inkább, mivel a fél novella egy levél felolvasása.
Ha előtte volna még egy-két (sok) fejezet, amin keresztül megismertük volna Iwo-t, akkor jó lenne ez végfejezetnek (ha hosszabb lenne), de amúgy nem egy megfelelő novella-választás.
6 pont"

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

h, 2009-06-08 17:26 Kelvin

Kelvin képe

Fck... De azért köszönöm a véleményeket, sajnos egyet kell értenem minddel. Egyszerűen nem jutott semmi az eszembe.
Annyi azért lejött, hogy csak szart írok, de nem szarul. Ez is valami. :)

...

"...Lámpámba az éjnek
pilléje repdes,
Gyász vergődik a falon..."