18. vizsganovella

Nukleo

A foxi

A szél papírszemeteket görgetett végig az utcán: Elhasznált vonaljegyeket, az Unió, és a környezetszennyezés elleni röplapokat és szakadozott ingyenújságokat. Néha egy autó húzott el nagy sebességgel a fenti autóúton. Ezek négyen ott álltak lent a parton, az egyik rozsdás kerítésrúdra felnyársalt döglött foxi körül, kezükben hegyes nyársak, valamelyik nyaralóból lophatták talán. –Te következel, Szarka. –mondta Nád, a vezér. –Ki a kutya? –Hogy ki a kutya? –Szarka marokra fogta a nyársát, és a döglött kutyához lépett. –Az a szemét, mocskos rendőr, aki nem engedte, hogy este focizzunk, és elvette a labdánkat! –Magasba emelte a kezét, majd a tetembe döfte a nyársat. –Most te jössz, Karesz – mondta Nád. –Ki a kutya? –Karesz döfésre emelte a nyársát, és a dög felé fordult. De ki legyen a kutya? Valami komolyabbat kéne, nem olyan gyerekeset, mint Szarka. Olyat kéne mondani, amitől ezeknek itt tátva marad a szájuk. Hogy időt nyerjen, torkaszakadtából ordított, és szökellve ugrált a kutya körül, ahogyan azt az indiános filmeken látta. –Hogy ki a kutya? A rohadt kommunisták! Vesszenek a vörösök! –Belevágta a nyársat a kutyába, és úgy nézett körül, mint aki biztosan tudja, olyat mondott, amiért felnéznek majd rá. –Jól van. –bólintott Nád. – Megcsináltad. Markora fogta a nyársát, és a dög mellé lépett. –Kérdezz nekem, Karesz! Az kajánul elvigyorodott. –Ki a kutya? –Nád megállt a felnyársalt tetem előtt, lassan felemelte a nyársát, és két kézzel, teljes erővel a kutyába döfött. – Kriszta! Az a szemét ribanc! Aki csak nagyobbakkal sétálgat a Margit Szigeten! Az a kutya! Minden szitoknál újra is újra beledöfött a dögbe. Mikor befejezte lihegett, és zavarosak voltak a szemei. Csönd volt egy fél percig. –Te nem játszol, öcsi? – törte meg a csendet Nád, és ellépett a kerítésrúdtól. –Neked is van lándzsád, fejezd be te. –Rendben van. –mondta a legkisebb. Lassan a kutyához lépett, eldobta a nyársát és puszta kézzel esett neki. Megragadta a bal kezével, jobbal pedig ütötte, ahogyan csak bírta. –Hogy ki a kutya? Az apám meg az anyám. Azok a szemetek, azok a rohadt szemetek! Átölelte a dögöt mintha valóban az anyja lenne és sírva fakadt. A másik három mozdulatlanul, megdöbbenve nézte őket. Mindegyikük tudta, öcsi szülei meghaltak három nappal ezelőtt, mikor baleset történt az izzógyárban.

Vélemények

"Nekem nagyon idegen ez a novella. Sok a szóismétlés, túl egyszerűek a mondatok, a helyzetet sem éltem át igazán. A csattanó még csak meg sem nyekkent. Nem váltott ki belőlem komolyabb hatást. Nem tetszett.
2-es."

"Gáz...
Maga a történet engem a Clockwork Orange-re emlékeztett az elején, aztán ezt az egészet agyonvágta egy blődli csattanóval. Remélem ez az első novellája az illetőnek, mert ha igen, annak többé-kevésbé bíztató.
1 pont"

"Egy egypercesnek jó lenne. Talán."

"Ez nagyon súlyos. Pfúú, engem ez pofán vert. Formailag problémás, meg minden, de
9 pont
Irígy vagyok.2

"Azé hihetetlen szórást produkálunk véleményben ..."

"A formai hibák miatt csak kilenc."

"Döbbenet. De nagyon tetszett. Szerintem nem blőd a csavar, a gyerekek nem tudják felfogni a halált. Akár még gyűlölhetik is a halott szüleiket, mert "elhagyták" őket.
Hét pont."

"8 pont, de csak azért, mert nem tud még rendesen központozni és fogalmazni, azonban a mondanivaló ütött, méghozzá nem kicsit.
Tényleg fura, hogy vagy tetszik nagyon, vagy nagyon nem, már ezért is érdemes. A közöny a legrosszabb, amit író elérhet."

"Még nem adtam pontot: 7,5.
Kicsit "izé" még; szerintem, ha nem kerül be, át lehetne rakni az egypercesekhez. A vége szívenszúr, és olyan... életszerűvé teszi.
Valahogy mégis kilóg szerintem, mint pályázati anyag. (Mondom, hogy tegyük át az egypercesekhez! Ott nagyon nagy sikere lesz.)"

"A tagolatlanság és a hibák közel olvashatatlanná teszik.
Az eleje zavaros, a párbeszédben elvesztettem a fonalat.
Az utolsó mondat információját előrébb kellett volna hozni!
Kellő odafigyeléssel ez egy nagyon-nagyon jó novella / egyperces lehetett volna. Filózok, mert írástechnikailag meg pocsék. Kivételesen erre most enyhébben tekintek, ezért 7 pont."

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

v, 2009-06-07 23:51 Carpenter

Carpenter képe

9 pont?8?7,5?Emberek többet kellene olvasni sokkal többet !Vagy engem áldott meg a sors ilyen furcsa ízléssel?Lehet rám fér egy kis megvilágosodás...Ez h is mondjam.. majd mutatok én vmit csak sikerüljön kibányásznom na ha az emberben túl teng az nem dicsértes érzelem akkor azt mindeképp meg kell h ismerjétek.Elsőnek novellának is gyenge.

h, 2009-06-08 00:03 Creideiki

Creideiki képe

Mint láthattad volt itt 1 pontos meg 2 pontos osztályzat is. Elég megosztó egy írás volt ez, na.
Technikailag ... hát sok gond van vele, de van benn valami ami miatt üt. Hogy az olvasásnak mi köze van egy írás - legyen az bármily sok hibával megírva - rám gyakorolt érzelmi hatásához azt nem tudom. 8)

-----------------------------------------------------------------
http://creideiki.sfblogs.net

h, 2009-06-08 00:07 Carpenter

Carpenter képe

Na majd én mutatok igazi alkotást!Csak előkeresem a címet az egy igazi mű.Miért miféle érzelmi hatásra gondolsz?A szörnyülködésre?:D

h, 2009-06-08 00:28 Creideiki

Creideiki képe

Nem kell mutatni, köszi. A saját szubjektív szempontjaim alapján találkoztam már párral. Ettől függetlenül természetesen érdekel, hogy szerinted mi az.
Nekem nem a szörnyülködés volt a hatás. Előhívott egy olyan emléket, amit nem szeretek ha csak úgy előjön. Ezen nincs mit magyarázni szerintem. Vagy érted vagy nem. Természetesen, ha szerinted gyenge a mű, ez szíved joga, az objektív szempontok szerint szerintem is több sebből vérzik. De a szubjektumai alapján - számomra - ez egy igéretes alkotás.
-----------------------------------------------------------------
http://creideiki.sfblogs.net

h, 2009-06-08 00:38 Carpenter

Carpenter képe

Értem.Heves érzelmi reakciót váltott ki bennem ennyi az egész.Egyáltalán nem tervezem h vmiféle agymosást hajtsak végre bárkin is.

h, 2009-06-08 00:39 Creideiki

Creideiki képe

Erre mondják a tudálékos bölcsészhallgatók, hogy varietas delectat...:D
-----------------------------------------------------------------
http://creideiki.sfblogs.net

h, 2009-06-08 00:55 Ndy

Ndy képe

Hehe. :D :D :D Igazi "mű" volt, és még a címére sem emlékszel?!
EK szerint ez RAPID :D

h, 2009-06-08 14:36 Carpenter

Carpenter képe

Jaj én tudom h te minden egyes alkotásra emlékszel szó szerint és főleg egy 10 évvel ezelőtt olvasott művet is szó szerint vissza tudsz idézni emelem a kalapomat előtted.Bocsánatot kérek hiányos képességeim miatt de ha jobban bele gondolok egye fene inkább hanyagolom ezt!:D

EK:ijedt. néha tényleg megijedek egy két hozzászólástól :)

h, 2009-06-08 14:46 Ndy

Ndy képe

Bezony. Ha meghatározó művet olvastam, húsz év múlva is tudom a címét. Vagyunk ezzel ám páran így ;)

h, 2009-06-08 14:55 Carpenter

Carpenter képe

Tipikus mentalitásról teszel tanú bizonyságot :) .Az első hibám az volt h csak kevés információval láttalak el. nekem egyáltalán nem volt meghatározó az a mű csak ehhez a torzóhoz képest mérten érezhető az a hatalmas szakadék.

h, 2009-06-08 15:01 Ndy

Ndy képe

Na, ja. Hülye egy mentalitásom van: ha valaki érthetetlenül infókat közöl, néha, ritkán, olykor (egyes kirívó esetekben) nem értem mit akar mondani. De megszaggattam miatta a ruháimat, hamut szórtam a fejemre, megrágtam itthon a bútorokat... :D
EK: VESE (ja, az egyik vesémet is kimetszettem és odaadtam a rászorulóknak)

h, 2009-06-08 15:04 Creideiki

Creideiki képe

Ez kevés. Ezzel nem tudod kompenzálni...nem is értelek...
(Ami a vesét illeti. Csúnyán kiszúrtál valakivel.)
-----------------------------------------------------------------
http://creideiki.sfblogs.net

h, 2009-06-08 15:06 Ndy

Ndy képe

Ja. Egyszer adtam vért, azóta aki megkapta, az sem akar dolgozni 8O

h, 2009-06-08 15:09 Carpenter

Carpenter képe

Neked ugye már jelent meg műved? :) Csak van egy koncepcióm...

h, 2009-06-08 15:13 Ndy

Ndy képe

Igen, jelent már meg.

h, 2009-06-08 15:21 Carpenter

Carpenter képe

Ó, akkor már érthető. Egyre jobb a megfigyelő képességem :) .Kíváncsi vagyok az alkotásaidra személyes üzenetben elküldenéd a cím(ek)et?Szívesen elolvasnám őket vagy már lehet h olvastam.

h, 2009-06-08 15:46 Ndy

Ndy képe

Nem titok: az Ammerúnia sorozatban volt a "Hittel és vassal" és "Az elátkozottak gyermeke". Legalábbis a "közelmúltban". Idén 3-5 írásom jelenik meg, a kiadóktól és az egyéni munkabírásomtól függően, de ezekről még nem nyilatkozom, csak ha tényleg a kezemben vannak, nyomtatott formában.

h, 2009-06-08 15:55 Carpenter

Carpenter képe

Sort kerítek rájuk mindenképpen.További jó alkotást kívánok!Pontosan telibe találtam még a végén mégiscsak van vmi az elméletemben.Tudod egy cikket sztnék írni ezzel kapcsolatban csak még kellenek a megfelelő kapcsolódási pontok.

h, 2009-06-08 15:48 Nukleo

Örülök hogy bekerültem bónuszként, és hogy ennyit tudtok beszélni a nem túl jól sikerült novellámról:)

k, 2009-06-09 17:08 Kentaur

Kentaur képe

Tényleg nem túl jól sikerült, Nukleo, azonban többen látjuk benne a tehetség ígéretét, és nem profi íróknak szól a script, hanem pont azoknak, akiket fejleszteni kell, mert érdemes.

Én úgy látom, hogy érdemes, mert tudsz szépen mesélni, van mondanivalód is, csak formailag vagy kiforratlan, de ezen lehet könnyen segíteni, aztán meglátjuk, hogy miből lesz a cserebogár...
----------------------------------------------------------------
A tiszta lelkiismeret általában a rövid emlékezet biztos jele.