9. vizsganovella

Nagyredessy Mihály

A néma feketerigó

Tudod! Amikor az ember teste már nem képes követni azokat a változásokat, amiket a gondolkodó ember, mint uralkodni vágyó faj társadalommá való szerveződésében ráerőltet önnönmagára… Olyan torz eredménnyel, aminek a test látja a kárát. Rosszabb lesz az elvisel-hetőség, növekszik a gyógyszerek mellékhatásainak összességéből fakadó amúgy még nem számottevő károsodás, elviselhetetlenné téve a lélek számára a testtel való együttműködést.
Ne gondolj itt kreált, tőled elzárható olyan betegségre, ami véled nem kerülhet kapcsolatba! Mindennapjaidban te is beleütközöl, átmész rajta, ruhaként magadra veszed, szórakozta-tásként, közlekedésgyorsítóként magadhoz engeded, élelmiszer gyanánt, mint energiaforrást gyomrodba tömöd. Természetesen mindez a profit emberének olyan édes trükkje, aminek felelőssége a globalizáció segédletével csak az ő bűne!
Gondoltál-e arra, miért veszel tevékenyen részt benne? Túl tudsz-e jutni azon a gondolaton, hogy mindenki ezt teszi, meg nincs másra pénzed?! Amikor bekerülsz egy gyógyító helyre, és szembedűlsz a tényekkel, és Isten segítségét kéred, mert ott, akkor jössz reá, milyen sok hasznos dolgot nem tettél meg, és Isten a gyógyító képében segít néked. Van időd, amit hasz-nosan tölthetsz el. És érzed, képes vagy a vízen járni. Ismerős az érzés? Aztán az elő séta a gyógyító hely főbejárata felé megváltoztat mindent. A profit embere a kétszer egy sáv mögött süti forró zsírban a kolbászt, hozzá kínálva a lágy fehér kenyeret, a hideg sör már ott gyön-gyözik az üvegben… van ugyan tejtermék, meg szódavíz is… ugyan már! Kit érdekel, amikor hallod a kolbász sercegő hangját, az illatok, a látvány képet formál benned, és lábad elindul felé, éhséged vezérelve. Na! Ilyenkor fordulsz el Istenedtől, aki gyógyítóként segíteni akar néked! Lucifer egyetlen titka, hogy azt kínálja számodra elfogadható áron, amire a vágyadat felépítette. Fontossá téve az ő érdekét saját értékrendje szerint. Beléd karol, igazad adva elin-dul véled, aztán egy óvatlan pillanatban már te mész véle. És onnan még nem jött vissza Jézu-son kívüle senki.
Szóval! Ilyen, s ehhez hasonló gondolatok között toltuk testünket a távolsággá nőtt időben szobatársammal együtt, a debrecei klinika nagyerdőből kiszakított aszfaltcsíkján az aguszta közelségében, látva a vízhiány és az öntözés csodáját, hol lehangolódva, hol gyönyörködve a színek idő–járásfüggőségében. Már túljutottunk a halottasház szürkeségének monoton légkondinizált nehéz szagain, s miközben fuldokló tüdőnkbe tömtük mindezt, édeni friss illa-tok és üde látvány harmonizálása fogta meg szemünket a nagy üdeségben, ami szinte már egy ötcsillagos szálloda imását építette fel bennünk. A fák ápoltsága, a sövények életteljes kövér-sége, a fű szinte festett zöldje az egyetlen madár látványa, ami egy verébnél ugyan nagyobb volt, de egy galambnál kisebb lévén, láttunkra egy negyven centis fenyőfa alá hátrált, szemét nem véve le egy fehérszínű zárt kisteherautó látványáról. Nem zavarta, hogy miközben keres-tük a rejtett öntözőrendszer helyét, egyre közelebb kerültünk hozzá. Nem menekült. Csak hát-rált a fa vékony törzséig, aztán csak nézte a fehér autót.
– Nézd már! Feketerigó! – Szólalt meg szobatársam. – Még nem is fél! – tette hozzá, kicsit meglepődve.
– Feketerigó? Én csak verebet láttam eddig. Meg cinegéket pörlekedni. – Méláztam a lát-ványba kicsit.
– Mondom, hogy az! Láttam már ilyet. Nézd az apró fejecskéjét! A szép ívű csőrét! A ko-szos szürke mellényét, a sötét szárnyait! Csak a szeme riadt! Nem értem, miért nem repül el közeledtünkre!
– Lehet, hogy beteg? – szaladt ki belőlem.
– Miért lenne az?
– Madárinfulenzia…
– Akkor taknyos lenne…
Miközben félhangosan tanakodtunk, a madárka, akit feketerigónak hívtunk, mozdulatlanul nézte a fehér csukott teherautót, és sűrűn pislogott. Mink is nézni kezdtük. Hogy miért nézi a mi rigónk.
– Viszi a testet a pléh szamár! – mormoltam magam elé.
– Kell néki!
– Kell, ha már a gazdájának haszontalan…
Szobatársam értetlenül nézett reám. Nem akart kérdezni, én meg válaszolni. Néztük, ahogy a járda, meg az út közti szintkülönbséget gurulós fékezéssel oldja meg a sofőr a teherautó terhére való tekintettel. Ahogy méltóságteljesen hangtalan átsiklik a hullaház felé. Aztán néz-tük a madarat. Még mindig nem tulajdonított nagyobb jelentőséget testünknek. Riadtan pislo-gott maga köré.
– Nézd már! Mintha sokan lennének körülötte! – szólalt meg a szobatársam.
– Minket, akik itt vagyunk, meg nem lát?!
– Fontosabb dolog köti le…
– Mi lehet fontosabb az életnél?
– Az, amit lát. Amit csak ő lát. Fél tőle az Isten teremtménye…
– Mindannyian azok vagyunk…
– Igen, csak őt szavával, míg minket kezével… és liheletet adott belénk…
– Most ez hit, vagy vallásosság nálad!
Szegény madár! Csak félve nézett maga köré Viszont a test és a lélek továbbra is lekötött bennünket. Ahogy közelebb jutottunk sétánkban a kocsi helyéhez, szobatársam hangosan ol-vasta; daganatos betegségek… Alig haladtunk, amikor egy nagy fehér táblán felirat; szülő-szobák. Mindez a daganatos betegségek után rögtön…

Vélemények

"Nagyon sok megcsócsált mondanivaló van benne. Majd inkább én, az olvasó megrágom.
Két pont. Ha máshol akadtam volna ilyen típusú novellára, nem is olvasom végig."

"Isten az atyám, én igyekeztem: háromszor olvastam el az első bekezdést, hogy elcsípjem a hangulatot, a ritmust. Picit élveztem is, hogy odafigyelésre kényszerít, de... Nagyon tömény. Túl sok dolog van belezsúfolva. Úgy érzem, az írónak kell még keresgélni egy ideig, ha igazán közös hangot akar találni az olvasóval (és saját magával). Értékelem az egyedi hangnemet, de az önmagában csak egy hármas."

"Tisztelem azokat, akik ilyet tudnak írni (persze feltételezve azt, hogy ők maguk értik is, amit írtak), és tisztelem azokat az olvasókat is, akik átérzik az ilyen írások lényegét.
Én egyikhez sem tartozom, nekem sajnos ebből nem jött át semmi."

"Tudja valaki, mi az a liheltet? Mert én nem... és mik ezek az elválasztások? És mit akar mondani?
Bocsánat, de én nagyon nem bírom elviselni azokat a lényeket, akik összevissza hablatyolnak értelmetlenül összeollózott (bölcselmeknek látszani akaró) izéket, csak hogy művészinek tűnjenek...vagy nem tudom, hogy mi ezzel a céljuk.
Amióta scriptben megláttam ezt a mondatot, azóta tudom, hogy a hasonlókkal szembeni véleményem nagyszerűen megfogalmazza:"Attól, hogy nem értenek még nem vagy művész!"

Csakis kötelességből szenvedtem végig az irományt, és erősen igyekeztem, hogy találjak benne valamit, és bár nem vagyok hülyegyerek, de nem találtam. Lehet, hogy akart rakni bele valamit, de ez esetben nem jött neki össze, és ráadásul még a helyesírásra se ügyel, és megmagyarázhatatlan, alany nélküli mondatok és értelmetlen szókapcsolatok(pl elő séta) és zavaros gondolatkifejtések közepette belefájdult a fejem...
Ez eddig a legrémesebb nekem. 1 pont."

""Amikor az ember teste már nem képes követni azokat a változásokat, amiket a gondolkodó ember, mint uralkodni vágyó faj társadalommá való szerveződésében ráerőltet önnönmagára…"
??? engem nem kényszerít a társadalom semmi testkompozíció változásra, inkább én alakítgatom magam, nem hiszem, h társadalmi elvárás lenne a kockás has .
sajnálom, képtelen voltam végig-olvasni ().
- 8
olyan, mintha mihály írta volna."

"Mínusz nyolcat nem adhatsz, max nullát.
Meg vonatkoztassunk el közben attól, hogy kire emlékeztet, mert a végén még tényleg ő írta, aztán ránk fogják, hogy azért olyan az értékelés, amilyen, mert a személye befolyásolt az írónak...
És mi az, hogy nem olvasdatd végig, tessék neked is szenvedni, a script nem csak öröm móka és kacagás! "

"Ez Mihály. Tuti.Nem pontozom, irodalmi szinten túl szélsőséges a scripthez. Nem azt mondom, hogy alapvetően rossz, de nem ilyen irányú."

"Jó is, hogy nem ismerjük a a szerzőket, és rossz is. Egy vizsgára beküldött mű nem feltétlenül tükrözi a valós tehetségét az embernek. Inkább csak egyetlen megmérettetés. (én is írtam már nem túl sikerült dolgokat, amikor pont jót akartam)"

"Nahát, nem is tudtam, hogy EK is nevezett. Igazán ügyesen használja a VéletlenMondatGenerátort. Na, gúnyt félretéve, a párbeszédben legalább van valami minimálisan értékelhető. Egyébként nagyon durva állatorvosi ló. Már a '60-as években is voltak jobb mesegeneráló mesterséges intelligencia algoritmusok.
2 pont, de csak mert a párbeszéd (a hibáktól eltekintve) legalább olvasható. Kicsit."

"Ez borzasztó volt, bocsánat... komolyan. belefájdult még a homlokom is. (most erre a srác azt mondaná, hogy azért fájdult meg, mert annyira hülye vagyok, hogy erőlködnöm kellett, hogy megértsem az írását )
Én is szeretek ilyen dolgokról írni. De azt igyekszem úgy tálalni, hogy minél emészthetőbb legyen, és hogy az olvasónak valóban legyen kedve elgondolkodni a mű befejeztével.
Viszont engem is kíváncsivá tesz, vajon hogy boldogulna a scripten belül.
2 pont. Az utolsó mondat felhúzza."

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

h, 2009-06-08 20:58 Indi

Indi képe

Először is szeretném hangsúlyozni, hogy csak a magam nevében beszélek, így talán kapásból el is tekinthetünk az esetleges összeesküvés-elméletektől. Legalábbis remélem, mert nemlétező dolgon nem fogok vitatkozni. Tehát:
1, A hozzászólás, nyilván megegyezik a véleményemmel, nem érzem, hogy ez baj vagy jellemhiba lenne. Igyekszem őszinte maradni, ehhez hozzátartozik az is, hogy azt mondjam, amit valóban gondolok.

2, Van az úgy, hogy az egyéniség annyira eluralja a művet, hogy csak egy féleszű nem jön rá, hogy ki írta (természetesen itt feltételezem, hogy már találkozott az adott író pár művével). Jellegzetes a stílusod, annyira az, hogy az első bekezdés után nem marad kétség az emberben.

3,Hogy akarom-e érteni amit írsz? Már nem.

4, "Viszont tiszta szívből köszönöm őket, mert az eddigi fogadtatásomból mindez következik. Tehát nem vagyok miatta csalódott. Mert segít önértékelésemben. Helyem meghatározásában.
Viszont szomorú vagyok, mert e hely mutatott arca és imázsa halványodott."
- azt hiszem pontosan ezért nem akarom érteni, mert néha nagyon is értem. Feltételezem, amikor idejöttél senkinek a fejében nem fogalmazódott meg egy körlevél, amit gyorsan szét is küldött mindenkinek, hogy "Utáljuk Mihályt mert CSAK".
Segít sz önértékelésben, meghatározza a helyed? Nyilván jó magasan mindenki felett :)

Bölcs ember vagy te Mihály, megérted majd ezt is:
"Az ego az a pajzs, ami a nagy semmit védi"
--------------------------------
"Te, ki elkapod a hullócsillagot, szívtelen ember, a szíved egyszer az enyém lesz."

k, 2009-06-09 17:37 Indi

Indi képe

Ami a választ illeti, azt hiszem ez egy remek nyugvópont.

--------

"Beléd karol, igazad adva elindul véled, aztán egy óvatlan pillanatban már te mész véle. És onnan még nem jött vissza Jézuson kívüle senki." - ez a mondat nagyon tetszik, úgy érzem súlya van, mélysége vagy igazsága. Mindegy melyik, tetszik és ez a lényeg :)

--------------------------------
"Te, ki elkapod a hullócsillagot, szívtelen ember, a szíved egyszer az enyém lesz."

h, 2009-06-08 21:48 Ndy

Ndy képe

Az önértékelés tekintetében: ha nem találod azt a réteget - itt nem a közízlésről beszélek -, akinek tetszik az ahogyan, amit alkotsz, akkor hiába erőlteted a dolgot, nem más, csak maszturbáció. Szerintem sokan, sokat próbáltak neked segíteni; nem szép, hogy bennük keresed a sikertelenség okát.

h, 2009-06-08 09:48 Kentaur

Kentaur képe

"Meg vonatkoztassunk el közben attól, hogy kire emlékeztet, mert a végén még tényleg ő írta, aztán ránk fogják, hogy azért olyan az értékelés, amilyen, mert a személye befolyásolt az írónak..."

----------------------------------------------------------------
A tiszta lelkiismeret általában a rövid emlékezet biztos jele.

h, 2009-06-08 09:56 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Én a véleményeteket olvasva mosolyogtam, amikor elkezdtetek találgatni, vajon, ki írta a művet.
Én tudtam, ti nem.

h, 2009-06-08 09:57 miyoku

miyoku képe

mégis szinte mindenki azonnal rájött. :)
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

k, 2009-06-09 07:26 Kentaur

Kentaur képe

Kedves Mihályunk!
Semmiképpen sem szeretnék újabb vitába bonyolódni veled... kizárólag az írásaid kapcsán szeretném felhívni valamire a figyelmedet, ha hajlandó vagy akár egy pillanatra elgondolkodni másvalaki nézőpontján:ha 100 írótársból 99 mondja, hogy írásaid, stílusod érthetetlenek, akkor esetleg előfordulhat(úgy 99% valószínűséggel),hogy nekik van igazuk, s nem azért mondják, hogy bántsanak, vagy mert nem akarják érteni, vagy mert kőkeményen elhatárolódnak tőled, klikkesednek, összefogtak ellened, hanem egyszerűen azért, mert úgy van.
Esetleg segítő szándékkal mondják, mert látnak benned tehetséget, s nem akarják, hogy elvéssz! Hiszen ha alapból oktalanul utálnak, akkor nem pazarolnak rád időt sem, és nem javasolnak semmit.
Személyeddel kapcsolatos dolgokat félretéve:nem vagy tökéletesen tehetségtelen, szerettünk volna segíteni, ha akarod, ha hagyod.
Nem bízom abban, hogy elhiszed, vagy megérted ezt, de kötelességem volt elmondani:a műhelyek és a kritikák azért vannak, hogy megfogadjuk a jótanácsot. Nem kell mindenkiét, de amit nagyon sokan mondanak, hogy ott van az a hiba, az azért valószínűleg úgy van.
Ezek után mosom kezeimet.
----------------------------------------------------------------
A tiszta lelkiismeret általában a rövid emlékezet biztos jele.

k, 2009-06-09 09:29 miyoku

miyoku képe

pontosan! mihály, ez totál nem a személyednek szólt!
1., megállapítottuk, h a novella érthetetlen, és ezért nem kapott magas pontszámot.
2., aztán második körben felfedeztük, h az írás valószínűleg tőled származik, ezt nem lehetett nem észrevenni, annyira jellegzetes.
egyik pontból sem következik a másik. egy jó írássakl tuti bekerülsz. nem azért nem kerültél be, mert te írtad, hanem mert értelmezhetetlen! persze felőlem lehetsz a karcolat meg nem értett zsenije, és hiheted azt, h mindenki szembe jön. maradhat ez a durcása kamasz hozzáállás, csak értelme nincs.
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

k, 2009-06-09 09:47 miyoku

miyoku képe

sokszor írtam neked ÉN személyes véleményt, mindig lehurrogás, sértődés lett a vége. leszoktam róla.
- . - . - . - . - . - . - . -
S im egyszerre ajtóm roppan,
Mintha egy kéz félve koppan
– dobban ajtóm csöndesen

k, 2009-06-09 10:56 Kentaur

Kentaur képe

No, Mihály, természetesen MOSTMÁR nem csak az van, hogy az írás nem tetszik, de sokakat bántott a hozzászólásokban elkövetett stílusod is. Ezért hát egészen természetes és emberi, hogy ennek fényében viszonyulnak személyedhez is, ezen nincsen mit csodálkozni.
Ezt azonban én most nem nézem. Hiba vagy erény:de el tudok tőle vonatkoztatni, ha nagyon akarok.
A "mosom kezeim" azt jelenti, hogy megtettem amit lehet, a felellőségem nem terjed tovább, többet nem tehetek, elhárítom magamtól a következményeket, nem az én hibám, ami történik ezután. Jó lenne, ha ezt nem kéne tenni, és igenis lehetne jószándékúan hatni rád...
Szóval: lehet szépnek találod a neofilozófikus és kissé absztrakt megfogalmazásokat, de hidd el:tényleg nem jön át, hogy mit akarsz mondani.
És nem azért, mintha hülyék lennének itt, akik csak "parasztul" tudnak, hanem azért, mert túlgönygyölíted, túlcifrázod, helytelen megfogalmazásokban, mondatszerkezetekben akarsz közölni valamit. Nem fejted ki világosan és egyértelműen a mondandódat. Ám tedd ezt szép irodalmi stílusban, ha ahhoz van kedved, ha ez fejez ki téged, de maradjon érthető és közérthető. Mert ez így senkinek nem érthető, pedig hidd el, hogy középkori grimmoire-ok nyelvezetén edződtem, és nem áll távol tőlem a filozófikusok eszmefuttatásainak olykor tekervényes olvasatából való lényegkihámozás sem... azonban amit te csinálsz, az nem ez.
Úgy lehetnél jobb véleményem szerint, ha nem magadnak írnál, hanem gondolnál az olvasódra, akinek át akarsz adni valamit, próbáld ki sokféleképpen, hogyan tudod a lejobban átadni, mert per pillanat az eredményeid azt mutatják, hogy ahogyan most csinálod, az a lehető lerosszabb módja. Bár lehet érték rejlik mögötte, de mások számára ez most láthatatlan!
Póbáld másképp, ne csak te írj, hadd formáljon téged is az írás, míg rá nem lelsz a legobb eszközre, hogy véghezvihesd küldetésedet az írásban.
Ha nem ért senki, akkor az eszközben a hiba, próbálkozz másképpen.
Ha semmiféleképpen nem érti senki, akkor a mondanivalóban van a hiba.
Ha más mondanivalóval másképpen sem ért senki, akkor pedig benned, de ezt nem tudhatjuk, mert csak egyféleképpen láttuk.
----------------------------------------------------------------
A tiszta lelkiismeret általában a rövid emlékezet biztos jele.

k, 2009-06-09 11:29 Kentaur

Kentaur képe

Meglássuk, Mihály, talán nem vagy elveszett ember. Ha valaki új lehetőséget kér, akkor meg kell neki adni.
Úgyhogy véleményezem, persze.
----------------------------------------------------------------
A tiszta lelkiismeret általában a rövid emlékezet biztos jele.

h, 2009-06-08 10:00 Obb_régi

Eleje nem tetszett, de a párbeszédtől igen, az utolsó mondat nagyon jó. Az elválasztásokat nem vágom, elmagyarázod?
-----
De ez csak én vok, és lehet, hogy nem is lényeges.
De...
Nem a győzelem, sem a részvét, hanem a fontos, fontos!

h, 2009-06-08 20:07 Obb_régi

Ja azt hittem van annak is mondanivalója, oks értem.
-----
De ez csak én vok, és lehet, hogy nem is lényeges.
De...
Nem a győzelem, sem a részvét, hanem a fontos, fontos!

k, 2009-06-09 12:08 Kentaur

Kentaur képe

Nem írok ki minden mondatot, csak néhány példával érzékeltetem, mire gondoltam...
"Amikor az ember teste már nem képes követni azokat a változásokat, amiket a gondolkodó ember, mint uralkodni vágyó faj társadalommá való szerveződésében ráerőltet önnönmagára… "
Egyszerűbben? mondjuk:Amikor a test (ember szó nem kell, kétszer használod egy mondatban, szóismétlés, és amúgy is tudni, hogy melyik fajról beszélsz...) már nem képes tovább alkalmazkodni ahhoz az életmódhoz, amit a modern ember ráerőszakol.
Vagy pl:
"Ne gondolj itt kreált, tőled elzárható olyan betegségre, ami véled nem kerülhet kapcsolatba!"-Azt hiszed, hogy veled nem történhet meg?
:-D
"Aztán az elő séta a gyógyító hely főbejárata felé megváltoztat mindent."-itt nemcsak a kacifántos fogalmazás, hanem nyelvtanilag helytelen, rossz szókapcsolat is fellelhető: elő séta. Az micsoda? Nem tudni.
"– Nézd már! Feketerigó! – Szólalt meg szobatársam."-rossz központozás, kisbetűvel kellene, hiszen komment: – Nézd már! Feketerigó! – szólalt meg szobatársam.
Ajánlom figyelmedbe a karcon fellelhető központozási cikket, ez bizony nehéz dió, mindenkinek voltak vele gondjai, de meg lehet tanulni. Érdekes, máshol jól használod...ha tudsz központozni, akkor pedig nézd át jobban, mit küldesz be, sok az ilyen apró hiba, kicsit több figyelmesség...és elkerülhető a többségük. Pl az ilyen elírások, hacsak nem nyelvet akartál újítani...mert ilyen szó nincsen eddig, hogy liheletet, és valahogy nem is hiányzott,:-) de nem tudtam eldönteni, melyik a kettő közül!
"– Igen, csak őt szavával, míg minket kezével… és liheletet adott belénk…"

De a legnyagyobb gond a néhol nemcsak, hogy túlbonyolított, de már-már véletlenül egymás mellé pakolt szavak hatását keltő, és sokszor nyelvtanilag, szórendileg helytelen megfogalmazás!
Remélem elég lesz ennyi, hogy értsed, milyen problémák akadályozzák a megértést, és segítségedre voltam.

----------------------------------------------------------------
A tiszta lelkiismeret általában a rövid emlékezet biztos jele.

k, 2009-06-09 13:31 Crystalheart

Na, lehet, az igazi munkahelyén Laáréknak írja a szövegeit, ki tudja? :)

k, 2009-06-09 16:15 Kentaur

Kentaur képe

Sok írótól hallottam már olyasmit, Mihály, hogy értse akinek van hozzá esze...akinek lejön, annak írtam...stb.
Nem úgy van az!
Szerintem értsék kisebb erölködéssel is, add át stílusodat megőrizve, és ne tartogasd keveseknek, mert a kevesek is azt mondják majd:nem kell így.
Természetesen le tudom fordítani magyarról magyarra, de eredetileg magyarra írva érezném azt, hogy tényleg hozzám beszélsz, nekem szólsz, és nem kell kódfejtőkönyv.
Ez persze csak az én meglátásom, én sem tudom, hogyan lehet másvalakiből még jobb író, örülök neki, ha a saját utamban eltalálom, mitől fejlődhetnék! Csak azt tudom mondani amit az írásban látok, hogy hogyan legyél jó író, az a te szíved joga eldönteni, és kötelességed, és személyes utad, amibe se érkezésem, se jogom, se semmim beleszólni, onnantól személyeskedés a dolog.
Tehát csak az adott írásról beszélve:
Összegezve mint olvasód azt tudom mondani neked átvéve és továbbfűzve a példádat: a versenyúszás jó dolog, de hagyd néha levegőhöz jutni a legjobb úszódat is, mert belefullad!
Azaz a túl irodalmi megfogalmazás, a különleges szókapcsolatok és egyebek olyanok, mint az erős fűszer:csak csínján vele, vagy emészthetetlen lesz az étel.

----------------------------------------------------------------
A tiszta lelkiismeret általában a rövid emlékezet biztos jele.