Jelzáloggal terhelve

A hitelügynökség megbízottja – napbarnított, megnyerő mosolyú fiatalember – pont a megbeszélt időpontban, este kilenckor, a nyárvégi hőség elülte után érkezett. A belváros peremén magasodó bérház központi számítógépe leellenőrizte névjegyét, majd némi várakozás után beengedte a lépcsőházba. Lifttel ment fel a hatodik emeletre, ahol a C lakás előtt már vártak rá ügyfelei, és beljebb invitáltak az előszobába. Az üzletkötő szemüvegbe rejtett érzékelők már a belépés után végigpásztázták vendéglátóit, lehetséges anomáliákat keresve. A négytagú család: apa, anya, egy aranyos kislány – derékig érő, aranyszőke hajjal – és a nagyapa, a külső jegyek alapján az anyai ágról.
A kellemes modorú fiatalember mosolyogva tűrte, hogy a nappaliba vezessék, majd helyett foglalt a bőrrel szegett kanapén. Nem vesztegette az idejét, azonnal nekilátott a hitelbírálati protokol megkezdésének. Maga elé vette vékony, alig háromujjnyi aktatáskáját, és előszedte a szükséges felszereléseket. Első körben gyors, szakavatott mozdulatokkal vért vett minden családtagtól, majd egy apró, de igen nagyteljesítményű scannerrel átvilágította a testüket. Az adatokat és a vérmintákat a táskájába épített analizátor értékelte ki, ami felmérte a jövőben várható betegségek százalékos esélyeit. Amint végzett, az adatokat összegezte, majd átküldte az üzletkötő szemüvegképernyőjére.
A megnyerő mosolyú, napbarnított fiatalember elégedetten szemlélte az eredményt, miközben a hétvégi rangadó esélyeiről beszélgetett a családfővel. Elfogadta a háziasszony által felkínált kávét, felhajtotta, majd hosszan dicsérte zamatosságát. Miután végzett, félrerakta a csészét, és előszedte a szerződések papírjait, gondosan sorba rendezve őket az asztalon. Hosszan ecsetelte az új hitelfajta előnyeit, a táskájából levegőbe vetített hologram diagramjaival bizonyította igazát.
A házigazda figyelmesen végighallgatta az előadást, bár amúgy sem aggódott túlzottan. Az utóbbi időben egyre több megbízást kapott, az üzletág, amelyben dolgozott, felkapottá vált és rengeteg kihívást rejtett. A hitelre is azért volt szükség, hogy elavult műhelyét végre modernizálják. Feltett pár kérdést az üzletkötőnek, majd félrevonult egy percre a feleségével és az apósával, átbeszélni a lehetőségeket. Hamar megegyezésre jutottak, és közölték döntésüket a hitelügynökség emberével.
Az üzletkötő elégedetten bólogatott, helyeselte az átgondolt döntést. Újabb papírokat húzott elő a táskájából, a családi csomag hárompéldányos szerződését. Ez volt a leggyakoribb szerződési forma, mert így a családtagok között eloszlott az esetleges terhelés. Az ügynök egy tűzőgéppel hozzáfűzte a jelzálogok listáját tartalmazó jegyzéket a szerződésekhez, majd mindenkinek átadott egy példányt. Gondosan ellenőrizte, hogy mindannyian szignózzák, majd a genetikai aláírással - egy-egy csepp vérrel - zárta le a papírokat. Visszapakolta a táskájába az iratokat, és egy telefonhívás lebonyolítása után mosolyogva közölte a családdal, hogy az igényelt összeg már meg is érkezett a bankszámlájukra.
A napbarnított, megnyerő mosolyú fiatalember összepakolta felszerelését, és induláshoz készülődött. Kezet rázott mindenkivel, a családfőnek és a nagyapának néhány szivart, a háziasszonynak és a kislánynak méregdrága bonbont adott búcsúzóul. Az ajtóban még egyszer kezet fogott a családfővel, majd lefelé indult a lépcsőn, miközben a szemüvegképernyőjén a következő ügyfél adatait tanulmányozta.
Sok, nagyon sok cím volt még hátra.

*

A fehére festett, jelöletlen furgon csikorogva fékezett a bérház bejárat előtt, kerekei alól sáros latyakot vágott a járdára. A félrehúzott oldalajtó mögül alacsony, savanyú képű végrehajtó kászálódott elő, baljában aktatáskát, jobbjában egy bírósági végzést szorongatva. Háta mögött négy, A-osztályú szintetikus lépett a járdára, hárman vaskos fémbőröndöket cipeltek, a negyedik egy összehajtott nyugágyhoz hasonló, hordozható szerkezetet. A végrehajtó felmutatta a végzés tartalmazó vékony mágneskártyát a kapubejáró felé, mire a bérház számítógéprendszere azonnal kinyitotta a bejáratot. Az alacsony, savanyúképű férfi lifttel, szintetikus segédei a lépcsőn kapaszkodtak fel a hatodik emelet C lakása elé.
A végrehajtó csengetett, és türelmetlenül várakozott - háta mögött toporgó kíséretével - míg kinyitották az ajtót. A nyílásban álló öregember mogorván meredt rájuk, majd undorodó arccal engedte beljebb őket. Egyből a nappaliba mentek, ahol már egybegyűlt a család, az apró, elszáradt karácsonyfa mellett várakoztak csendesen. A házigazda, egy borostás, beeset arcú férfi, oldalán vörösre sírt szemű felesége, és egy aranyos kislány - derékig érő aranyszőke hajjal. Az öregember, aki beengedte őket oldalt, az ablak mellett állt meg, megvetően hátat fordítva az érkezőknek.
Az alacsony, savanyú képű férfi nem tétovázott, gyorsan a kávézóasztalra terítette a papírokat, többek között a végrehajtást törvényesítő bírósági végzést és az államilag hitelesített engedélyeket. Néhány szóban ismertette az eljárás menetét, miközben két szintetikust a házigazda engedélyével a fürdőszobába küldött, ahol is majd felállítják a felszerelést. Azok szótlanul tették a dolgukat, nem hiába, csúcsminőségű, teljes orvosi adatbázissal rendelkező modellek voltak, valamelyik külföldi gyáróriás termékei. Magas, izmos testalkat, szőke haj, kék szem. Sokkal jobbak voltak, mint az emberek, akikkel régen dolgozott. Sohasem hibáztak.
Először a családfőt kisérték a fürdőbe, hogy aztán húsz perc múlva, sápadtan, remegő lábakkal, az egyik szintetikus karjába kapaszkodva botladozzon vissza a nappaliban. Másodiknak a felesége következett, őt már befelé menet is támogatni kellett, és mikor visszavezették, nem is maradt bent tovább, inkább a hálószoba magányába húzódott. Az öregember egyenes derékkal ment a szintetikus mellett, majd negyedóra múlva, ha kicsit sápadtan is, de ugyanúgy sétált vissza az ablak mellé.
Utolsónak az aranyos kislány maradt – derékig érő aranyszőke hajjal – akit az apja kísért ki a fürdőbe. A végrehajtó nem várta meg, míg végeznek, inkább gyorsan kitöltötte a papírokat, és sorra lepecsételte az átvételi elismervényeket. Eközben az egyik szintetikus pár csomag vitamint és energiaitalt pakoltak az asztalra, plusz féltucat ingyenes háziorvosi vizitre feljogosító utalványt.
Végül az alacsony, savanyú képű férfi összepakolta a papírjait és elköszönt az ablaknál álló öregembertől, aki csak mordult egyet, majd hátat fordított neki. A végrehajtó megvonta a vállát és elhagyta a lakást. Lifttel ment le a földszintre, hogy aztán a kocsiban várja be a kíséretét. Nem kellett sokat várnia, óramű pontossággal érkeztek vissza, súlyos bőröndjeiket - amik a mobil műtő alkotóelemeit rejtették - az oldaluk mellett cipelték.
A végrehajtó gondosan feljegyezte az időt, és megvárta, míg a szintetikusok lepakolnak. Az egyik táskából négy tárolóedény került elő, tápfolyadékkal töltött belsejükben frissen kiemelt emberi szervek lebegtek lassan forogva. A nagyapa egy vesével, a lánya egy fél májjal és néhány petesejttel, a házigazda szintén egy vesével és némi csontvelővel lett szegényebb. Az új, sejtregenerációs műtéti eljárással egyszerűbb volt az egész, mint egy foghúzás. Az edények mellett néhány kisebb doboz és üvegcse is érkezett, bennük vér és csontvelő. Utoljára egy gondosan lezárt műanyagtasakot adtak át neki, benne sűrű, aranyszínű hajfürtök. Első osztályú, fiatal évjárata miatt tenyésztésre kiválóan alkalmas anyag. Az alacsony, savanyú képű férfi ennek ellenére elégedetlenül csóválta a fejét. Nem szeretett félmunkát végezni, de a törvény nem engedélyezte a szervi behajtást tizennyolc évnél fiatalabb ügyfeleken. Ide majd vissza kell jönniük pár év múlva.
A végrehajtó gondosan leltárba vett mindent, felcímkézte a dobozokat. A furgon oldalán kialakított rekeszek lassan megteltek tárolóedényekkel, mindegyik oldalán ott ragyogott a jelzáloggal terhelve matrica. Mikor végzett, fáradtan dőlt hátra az egyik ülésen, miközben újabb címet keresgélt a papírjai között.
Sok, nagyon sok cím volt még hátra.

Hihetetlen ajánlat! Fantasztikus lehetőség! A Nemzeti Bank új kölcsönlehetőséget kínál vállalkozó szellemű, jó egészégnek örvendő ügyfelei számára. Most organikus fedezettel, kedvező feltételek mellett igényelheti hiteleinket - akár minimálbérre is - melyeket bármilyen céllal felhasználhat.
A TESTE BIZTOS HÁTTÉR! ÉPÍTSEN RÁ!

A szerződéssel és az esetleges komplikációkkal kapcsolatban kérdezze ügyvédjét, vagy kezelőorvosát!

5
Te szavazatod: Nincs Átlag: 5 (3 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2009-06-27 21:35 Blade

Blade képe

Ez elég durva fantáziára vall...túl sok belezős filmet néztél.
Vagy csak megpróbáltál hitelt felvenni? Ejejj...:)

Jó írás, talán egy kis párbeszéd hiányzik belőle, így túl sietős, tömör.

---- ----
Az ember szerint az idő múlik, az idő szerint az ember.
----
"Mert zseni csak egy volt, mégpedig Neumann János. Mi, többiek tehetségesek voltunk, de nem voltunk zsenik..." - Wigner Jenő, Nobel díjas fizikus
---- ----

v, 2009-06-28 07:32 Obb_régi

Huhú de kemény nagyon jó, nem igazán azért adok ötöst mert, olyan szépen írtad meg, vagy ilyesmi, hanem mert nagyon eltaláltad hova fajulhatnak a dolgok, ha nem vigyázunk.
-----
De ez csak én vok, és lehet, hogy nem is lényeges.
De...
Nem a győzelem, sem a részvét, hanem a fontos, fontos!

v, 2009-06-28 16:38 Indi

Indi képe

Lassan tényleg itt fogunk tartani :(
Bár, hogy ez emberi test a mai világban mennyire biztos háttér...
-----
Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít.

v, 2009-06-28 16:54 Mickey Long

Mickey Long képe

Az ötlet nagyon jó, megérte volna hosszabban kibontani, és ezt a tömör leírást párbeszéddel felhígítani. Csak emiatt csúszott le az ötösről, így csak négyest adnék.
---
"A valóság az, amit a tudatod azzá tesz." /Morpheus/

v, 2009-06-28 21:03 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Megérne egy hosszabb kifejtést. Jóval hosszabbat is. ;) Teljes világot mögé, regényt a tetejébe.
EK: Olga. Az is lehet benne.
_____________________
Dr. Bloody Dora

h, 2009-06-29 13:46 Ndy

Ndy képe

Öt csillagos téma, négy csillagosan megírva. A többiek már jelezték, mit hiányolnak. Részemről, az ehhez hasonló három állítmányos mondatok miatt talán érdemes lett volna mégegyszer átnézni:
"Egyből a nappaliba mentek, ahol már egybegyűlt a család, az apró, elszáradt karácsonyfa mellett várakoztak csendesen."
Nem pontozom, mert nálam precízen 4,5. :)

k, 2009-06-30 10:25 borgg

Üdv mindenkinek!

Köszönöm az észrevételeket.
Blade: Nem szeretem a belezős filmeket, csak kölcsönt akartam felvenni. : )
Mickey: Párbeszédet direkt nem irtam bele, mert azt akartam, hogy személytelen legyen az egész írás.
Dora: Világ már nem kell mögé, benne élünk! Egy kisregény mondjuk beleférne, főhőse egy emberjogi szervezet ügynöke, aki a biztosítási nyomozók elől menekítí az ügyfelét. (A tüdejére egy dúsgazdag fickónak van szüksége és stb.) Lehet, hogy meg is írom!

cs, 2009-07-02 03:04 kmax

kmax képe

Nagyon jó, ötös. Csak így szenvtelenül. A téma aktuálissága miatt csillagos ötöst is adnék én, ám be kell érned öt darab ötágú csillaggal. Köszönöm; leülök...
__________________________________________
___________Ez itt az aláírásom:___________
Most épp nincs itt semmi. Elhiszed?

cs, 2009-07-02 16:19 Sütiszörny

Sütiszörny képe

Ez jól sikerült. Túl jól. Kiakadtam. Főleg a kislány miatt. Mert most csak hajfürt, de később még visszatérnek a szerveiért is. Milyen szülő az, aki hitelt vesz fel a gyermeke szerveire? :X
De az, hogy így kiakasztott, az csak annak a bizonyítéka, hogy nagyon jól írtad meg. :)
__________________________________
Süti, vagy nem süti? Ez itt a kérdés!