Az elmúlt négy év – politikai sci-fi szatíra

A történet és a benne szereplő személyek kitaláltak, mindennemű hasonlóság valós eseményekkel vagy személyekkel pusztán a véletlen műve.
*****

Még soha egy miniszterelnök sem akart választást annyira elveszíteni, mint most én. De ez egy hosszú történet….

Az elmúlt négy év

politikai sci-fi szatíra

Amikor négy éve megnyertem a választást, minden simán indult. Mosolyogva álltam a kamerák kereszttüzében a beiktatásomon, készen arra, hogy azok érdekeit figyelembe véve vezessem az országot, akik a kampányomra a pénzt adták. Természetesen a saját bankszámlám gyarapodását is szem előtt tartva. És a választók? Hát, ők onnantól csak zavartak.
„Szavazz ránk, és jobb lesz!”, ez volt a kampányszlogen. Az kihagytuk belőle, hogy „nekünk”, aki már egy ideje demokráciában él, az úgy is tudja. Ennek ellenére mégis sokan elmentek szavazni, de hát lottót is sokan vesznek, mert alapvetően optimista választók laknak az országban, akik azt hiszik, ez változtat majd a sorsukon.
Még azon a télen beütött a krach. Nem sikkasztás, vesztegetés, korrupció, vagy valami ilyesmi, nem buktunk le, annál ügyesebbek voltunk. De valaki Kínában megint új denevérreceptet próbált ki, és mire észbe kaptunk, már hatmillió magyar és hárommillió zombi miniszterelnöke voltam. Mit mondjak, nem hiányzott.
Veszedelmes idők jártak, mindenki bezárkózott, aki tudott, az alapvető élelmiszerek is elfogytak. Azt mesélték, annyira nem volt liszt, hogy a pártházban kokainból próbáltunk lángost sütni. Erre nem emlékszem. Meg az utána jövő két hétre sem.
Aztán egy kisebb csoda történt.

„Magyar tudósok felfedezték a zombikór ellenszerét!” – CNN
„A levegőbe permetezve a Z anyagot megállítható a vírus terjedése” – Origo
„Magyarország átadja a licencjogokat a világ összes gyógyszergyárának” – China Today

Persze nem ingyen adtuk, ilyen jó fejek azért nem voltunk. Egy biztos, még sohasem volt ilyen gazdag az ország, mindenkinek jutott a pénzből, annyi volt, hogy egyszerűen nem bírtuk mind ellopni.
De basszus, kormányozni kellett! Gyönyörűen eltűnt mindenki, amikor arról volt szó, hogy döntéseket kell hozni, felelősséget kell vállalni. Szépen magamra hagyott a pártom, vigyem el én a balhét. A pénzért bezzeg sorban álltak!
Gondot jelentett, hogy a „Z anyag” ugyan elintézte a vírust, a zombikat azonban nem. Habár szépen lenyugodtak, és csak nagyon ritkán támadtak emberre, itt maradtak a nyakunkon. És a tudósaink egy szerda reggel a hátamba állították a kést.

„A zombik kognitív képességei növekedést mutatnak” – Index
„Magyar tudósok szerint a zombik 3-5 év alatt visszaváltozhatnak emberré” – BBC

Tulajdonképpen azért nem irtottuk ki addig a Z-ket, mert elfogyott a lőszer. Az előző kormányok nem költöttek eleget a seregre, és ezt is én szívtam meg. De, visszatérve a helyzetre, értik a problémát? Azoknak a testvéreknek, férjeknek, anyósoknak, akik elpusztítandó szörnyekké változtak, megvolt az esélyük újra testvérekké, férjekké, anyósokká válni, bármennyire nem hiányzott ez utóbbi senkinek.

„Az ellenzék a zombiölés betiltását követeli” – Hír24
„Úgy gondolom, hogy megölni őket gyilkosság. Joguk van újra emberré válni.” – RTL

Na most, eddig, ha a rendőr látott egyet, ott helyben fejbe durrantotta, és kész. Innentől igazoltatnia kellett. Aztán hazavinni. Igazoltattak már zomboidot? Neve? Hrrrr, hrrrrr. Lakcíme? Hrrrrr. Anyja neve?

„Nagyon örültünk, hogy visszakaptuk a nagypapát. Kicsit sok nyers húst eszik, és le kell kötözni, de biztosak vagyunk benne, nemsokára meggyógyul.” – Kövecses Péterke, Mónika Show

Majdnem minden háztartásba került Z, volt, ahová több is. Nem is beszélve szegény árva zombornyákokról, akiknek nem volt hova menni, őket össze kellett gyűjteni valahová. Én adtam át az első „árvaházat”, a többit a hülye államtitkárokra bíztam.
További fejfájást okozott, hogy az ország népességének harmada kiesett a termelésből. Hosszú éjszakákon át dolgoztam az infrastruktúra megmentésén, így egyáltalán nem maradt energiám a korrupcióra. Komoly kritikákat is kaptunk mérvadó keleti posztkommunista országoktól, amiért nálunk már csúszópénz nélkül is lehet tendert nyerni.
Majdnem sikerült stabilizálni a helyzetet, amikor az ellenzékben tetőzött a hülyeség, és előjöttek a zombijogokkal. Joguk van az életre, a táplálásra, ilyenek. Meg „Z állampolgár” legyen a megnevezésük, mert tulajdonképpen emberek. Lesznek. Talán. Szerencsére a Z-k egészséges párkapcsolatát nem nekem kellett biztosítani.
Na, ekkor döntöttem el végleg, hogy otthagyom a politikát. A következő választást el kell bukni, ha tetszik a pártnak, ha nem!
Ennek érdekében először is az ellenzék összes hülyeségét elfogadtuk. Persze ez nem járt következmények nélkül, az első ország lettünk, ahol törvénybe iktatták a zombijogokat, én meg az év embere lettem a Time magazinban. Gandhi, Gorbacsov, Hitler, én, szép egy társaság, égett is miattam a család.
A Föld azért forgott tovább, egymást követték a váratlan események, például a zombipornó botrány, ahol néhány jó munkatársat is elvesztettünk. Illetve a Dunába esett a laptopom. Véletlenül.

„A Büntető törvénykönyv bűncselekménynek minősít a Z állampolgárokkal való bármilyen szexuális tevékenységet, mivel abba nyilvánvalóan nem egyeztek bele.” – Blikk

Meg a többi:
„Rabszolgatörvény? A Munka törvénykönyve kiegészült a zombimunka szabályaival.” – Origo
„Közös kasszán? Ki fizesse a Z állampolgárok Tb-jét?” – Index
„Nem a Z migrációra! Küldjük haza a külföldi Z-ket!” – Budai skacok

És ami különösen fájt:
„Az Alaptörvény bevezeti a Z állampolgár kategóriáját.”

Ilyen törvényeket hoztunk kazalszám. Ráadásul a köztársasági elnök több törvényt tépett szét, mint írt alá, mert egyike volt az elsőknek, akik elkapták a kórt, és lekötözve tartottuk az irodájában. Az ellenzék szerencsére nem jött rá. Így derült ki az is, hogy senki sem nézi az újévi köszöntőt.

Igazság szerint mocskosul népszerű voltam. Vezetésem alatt megmentettük a világot, meggazdagodott mindenki, és a többség nemsokára visszakapja a megzombult apukáját-anyukáját. Innen kellett elveszíteni a választást, ha meg akartam őrizni a józan eszem. Mert ennyit még életemben nem dolgoztam. Úgy kezdtük a ciklust, hogy „Te majd mosolyogsz, mi meg lopunk.” Erre én melózok, a pártom meg lelép...

Minden nagyon megváltozott, a Z állampolgárok gyakorlatilag átvették a házi kedvencek szerepét, ami a hirdetéseken is meglátszott.
„A legtisztább Z eledel 100% marhahúsból”
„Z-nap a Széchenyi fürdőben”
„Z-gombbal jön az új iPhone”

Ugyan a zomboidok nem hajlítottak kanalat az eszükkel, de szépen beépültek a mindennapi életbe, néha furcsa eredményeket produkálva:
„Kovács Z László megdöntötte Usain Bolt rekordját a Kincsem Park Z derbijén.” – Nemzeti Sport
„Újabb Z debütált ketrecharcban.” – Eurosport

Így teltek-múltak az őrület hónapjai, egyik furcsa helyzet jött a másik után, nem volt idő pihenésre.

„Tudósaink szerint a Z állampolgárok kognitív képességeiket visszanyerik ugyan, viszont újra oktatni kell őket.” – IPM

És akkor hirtelen megjelent az országban hárommillió új iskolás. Diliház. De már közeledett a ciklus vége, szóval az oktatásuk már az ellenzékre szakad majd.
A választás sem tűnt sima ügynek.

„Legyen-e szavazójoga a Z állampolgároknak, és ki szavazzon helyettük?” – Népszabadság
„Ki képviselje a Z-ket az új Országgyűlésben?” – Index

Nagyon készültem a bukásra, hatalmas taktikát találtam ki: egyszerűen elkéssük a választási törvény szerinti határidőt a jelölések leadásával, így ha akarnánk, sem tudnánk megnyerni a választást, mivel senki sem indul közülünk. Volt néhány szövetségesem a pártban, de így is saját kezemmel zártam rá az ajtót a srácokra, hogy ne tudjanak elindulni a papírokkal.
Aztán csak várni kellett.
A percek óráknak tűntek, az órák napoknak, végül eljött a határidő, és mi nem adtunk be semmit. Bekészítettem egy ünnepi csík kólát a tévé elé, úgy vártam, hogy az ellenzék vezére bejelenti a győzelmüket.

„Kormánypárti és ellenzéki jelöltek sem indulnak a választáson, mindenki lekéste a beadási határidőt. A Kormány még legalább fél évig ideiglenesen hatalmon marad.” – M1

Ó, hogy csesszétek meg!

5
Te szavazatod: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

sze, 2020-07-15 20:21 GColt

Elnézést a külsőért, hogy lehet középre tenni a címet?

*****

- Nincs olyan, hogy sürgős, olyan van, hogy későn szóltál...

k, 2020-07-21 18:15 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Tessék.

_____________________
Dr. Bloody Dora

k, 2020-07-21 18:26 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Hátizé... ez kényes téma, nagyon sok olyanra reflektál, ami aktuálpolitikai, és ezért inkább törölni kéne. Kirakom, de nem vállalom a felelősséget, szóval ha valaki beszól, le fogom szedni.

Igazából sok mindent nem tudok mondani. Amit szerettem volna, az már nem csak súrolja (és nem alulról) a "karcon nem politizálunk" témakörét, szóval befogtam. :) Két rész azért mégis, na... Mónika Show már nincs. Még lehet, szó se róla, de szerintem ennyire merhettél volna aktuál lenni. Ahogy a Pesti Srácok sem tudom, mit fizetett neked, hogy őket ferdítetted el, a többiek meg megtarthatták a nevüket (oké, azt sem ellenőriztrem, hogy van-e China Today, de könyörgöm, akkora ország, tutira van).

Nem politikai, hanem jogi kérdés: lehetséges, hogy a választások nem érvényesek - bármilyen okból? És akkor mi történik? Tényleg az, amit leírtál, hogy fél év és addigra kiírják az újat, addig a kormány marad hatalmon? Hülye vagyok ehhez, nem tudom, ezért kérdezem.

_____________________
Dr. Bloody Dora

k, 2020-07-21 19:32 GColt

Mindenek előtt köszönöm, hogy elolvastad, ha tényleg kényes, szedd le, elfogadom, nem akarok gondot a Karcolatnak.
Azért remélem, nem volt rossz 8)
Az írás hátterét adó politikai helyzetet nem gondoltam végig, nem is igen tartottam fontosnak, a 444-888-ból lett a Pesti - Budai "ferdítés".
Olyan helyzetnek nem találtam nyomát, hogy senki sem indul a választáson, ezért választottam ezt.
A továbbiakban lehet ilyenekkel próbálkozni, vagy maradjak inkább az orkoknál?

*****

- Nincs olyan, hogy sürgős, olyan van, hogy későn szóltál...

sze, 2020-07-29 18:06 Roah

Roah képe

108. Ez voltam én, a 108. olvasód! :D

Na csőváz, hát kit látok itten?! :)))))

Őszinte leszek: igazából nem is lehetek a Karcon, mert alapból sosincs időm semmire, de mostaztánmegaztán végképp nem, sőt, már családom idejét is viszem, meg úgy bármit, ami időből van.

De hát ez egy orig GColt!

Jó volt ez, csak kevés van benne Coltból, szerintem.

"Azt mesélték, annyira nem volt liszt, hogy a pártházban kokainból próbáltunk lángost sütni. Erre nem emlékszem. Meg az utána jövő két hétre sem."

:D

"A Föld azért forgott tovább, egymást követték a váratlan események, például a zombipornó botrány, ahol néhány jó munkatársat is elvesztettünk. Illetve a Dunába esett a laptopom. Véletlenül."

:DD

Meg vannak még benne kis kanyarok (:D) , meg ötletek ("Na most, eddig, ha a rendőr látott egyet, ott helyben fejbe durrantotta, és kész. Innentől igazoltatnia kellett. Aztán hazavinni. Igazoltattak már zomboidot? Neve? Hrrrr, hrrrrr. Lakcíme? Hrrrrr. Anyja neve?" :D), csak kevés. ("Hosszú éjszakákon át dolgoztam az infrastruktúra megmentésén, így egyáltalán nem maradt energiám a korrupcióra. Komoly kritikákat is kaptunk mérvadó keleti posztkommunista országoktól, amiért nálunk már csúszópénz nélkül is lehet tendert nyerni.") :D

Az írástechnikája is tetszett - média és sajtó, lám-lám, milyen jól kölcsönvehetőek egy noviban, ha spórolni kell a hellyel, ugye. ;) (Amúgy kellett? Mármint pályázatos sztori netán és terjedelmileg korlátoltak?)

A szórakoztatás és a könnyedség Coltos, a humora (imádom!), szintén az, a kidolgozás...na az skiccelt kissé.
Vázlat-szerű lett.

Egyébként egy humorral, ízléses humorral szerintem simán eltudod adni ezt a vonalat is, nem csak az orkosokat, csak tessék többet dolgozni vele/rajta/érte, ne fogd vissza Coltot (!), hadd trampongjon kop-kop-kopogtasson cédulákért, realos-zombikért. ;)

Egyébként nem tudom, hogy milyen írásokat küldenek mostanság be - azokra gondolok, amiket nem látunk, mi, közönség -, hány és milyen karanténos, elszigeteltes érkezik be a szerkikhez, de lényegesen többre számítottam (Karcon kívül is), mint ami publikált. Ha jól látom, ez az egyetlen import vírusos história, szóval dömping nincsen a tematikából.

Tetszett!

Pacsi! ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2020-07-29 21:38 GColt

Szia 8)
Köszönöm, hogy elolvastad, és írtál 8)
Időt szeretnél? Találsz a neten egy piros plakátot, nyomtasd ki, ragaszd az ajtódra, 14 napig nem piszkál senki 8)
Tényleg kevés volt az utómunka, nem tudtam, milyen irányba vigyem el. Aztán úgy gondoltam, hogy ebben most ennyi van, menjen ki, ha nem sérti az alapelveket.
A vírusos novellákat szerintem gyűjteni kellene, érdekes lenne egy antológia, amikor lemegy a sztori. De kellene a leadás dátuma is bele, hogy lássuk, az események melyik szakában készült a mű. Ez pl. a "deunommár" szakaszban készült...
Amúgy sok abszurd helyzet kerekedik, ha a fantasy - sci-fi vonalat összeboronáljuk a joggal vagy a közigazgatással...

*****

- Nincs olyan, hogy sürgős, olyan van, hogy későn szóltál...