Betörés

Léna elégedetten tért haza a bolygóközi utazásról. A terminál mellett nem a szokásos önvezető taxi várta, hanem egy VIP modell, mely saját útvonalon közlekedett, így sosem került dugóba. Az első kézzel fogható változás, amely karrierjének hirtelen felívelését bizonyította. A Mars közelében repülve értesült róla: felkerült a legjobb termék- és szolgáltatástesztelők tízes listájára. Aranyfokozatú, kilencvenkét százalékos megbízhatóságú tesztelőként egyetlen lépés választotta el a sztárok kiváltságaitól, mígnem az appkritikusok királya, RazorKat végzetes hibát vétett. A hazaút utolsó két hetében Léna folyamatosan követte a fejleményeket a galaktikus weben.

RazorKat neve a hitelesség szinonimájává vált: figyelmét a legapróbb bugok sem kerülték el. Szponzorait alaposan megválogatta. Aki szerződött vele, különösen ügyelt a minőségre, és vállalta a kedvezőtlen kritikát. Ha RazorKat a földbe döngölt egy alkalmazást, az adott cég nyilvános közleményben kért elnézést a fogyasztóktól, kirúgott néhány alkalmazottat, és folytatta a fejlesztést. A tévedhetetlennek hitt legenda bukásában egyre többen váltak érdekeltté, hackerek hada próbálta tönkretenni, de hála a galaxis vezető biztonsági cégének a MajorSec-nek, RazorKat egy lépessel előttük járt. Végül egy pozitív megerősítést sugárzó négydimenziós interaktív alkalmazás okozta a vesztét. A Waizz Soulmate nevű programot két perccel azelőtt sikerült feltörni, hogy RazorKat kihagyhatatlannak minősítette. Mialatt a legújabb frissítést tesztelte, a bétaverzió mintegy hatmilliárd felhasználója részesült személyre szabott inzultusban. Mire a botrány híre eljutott hozzá, RazorKat megbízhatósága hatvan százalék alá csökkent, és zuhant tovább. Az eset miatt a MajorSecnek is befellegzett, ügyfelei szétrajzottak a sok-sok versenytárs irányába. Az interplanetáris média az évtized legaljasabb leszámolásáról tudósított. Összeesküvés-elméletek kaptak szárnyra. Az egyik szerint a vetélytársak fejvadászt építettek be a MajorSecbe, aki belülről segítette RazorKat kicsinálását. A másik teória szerint RazorKat szép summa ellenében asszisztált a biztonsági cég elleni támadásban, ez azonban valószínűtlen, mivel a világelső pozíció értékesebb akármennyi kenőpénznél. Az igazságra nem derült fény, és arra sem, ki volt az elsődleges célpont.

A taxi fékezett, Léna mobilján megjelent a szállítási díj: száznegyven Happy Coin. Érintéssel fizetett, majd osztályozta a szolgáltatást. A kapu összetett biometrikus azonosítást követően hatvanöt HC-ért engedte be. Az RSecurity alkalmazás napidíja. A MajorSec bukása után az Rsecurity örökölte a piacvezető helyet. A rendszer több mint két tucat elhárított kibertámadást naplózott. Holnapig vár a szoftverfrissítés értékelésével, gondolta, sokak biztonsága függ tőle, nem beszélve az aranyfokozattal járó csinos prémiumról. A kopott, málladozó postaláda megszépült a kiterjesztett valóságban, hála az AR szemüvegnek és a személyre szabható dizájnnak. A tetején ülő vörös paradicsommadár kitátott csőréből apró szimbólumok pattantak elő, bennük számok. A promóciókon kívül új felkéréseket és egy magánlevelet kapott.
A csúcskategóriás otthon ajtaja halk sóhajtással tárult fel. A vezérlő számítógép köszöntötte.
– Üdv itthon, Léna! Kérsz portalanítást?
– Igen.
A szuperszenzoros portalanító berendezés egy másodperc alatt kiszippantotta a felgyülemlett port. Az előtérben beépített műszerek hőprofilt készítettek Lénáról, majd az intelligens klíma duruzsolva beindult. Kandúrja, Pufi jött eléje, és a lábához dörgölőzött. Elérzékenyült az utolsó szőrszálig élethű fekete macska láttán. Ha a legmagasabb osztályzat odaítélésén kívül bármit tehetne a szolgáltatás népszerűsítéséért, megtette volna. Pufi dorombolása a konyháig kísérte, ahol öt HC-ért tejeskávét rendelt. Miután a csupaszon világító konyhapulton felugró e-shopban kiválasztotta a megfelelő italt, az automata rögtön elkészítette. Túl édesnek találta, két pontot levont. Bekukkantott a hálószobába.
Rudi egy szál törülközőben hevert a szétdúlt ágyban, pontosan úgy, ahogy három hónappal azelőtt otthagyta. A szexandroid felemelte borzas fejét, éhes pillantással végigmérte. Léna bizsergést érett, de uralkodott magán: első a munka. Egyetlen érintéssel deaktiválta Rudit. A tökéletes alakú férfitest ernyedten nyúlt el.

A szemközti falat teljesen elfoglaló kijelző hideg fénybe vonta a dolgozószobát. Léna kényelmesen elhelyezkedett a kontrollfotelben, és hozzálátott az esti feladatokhoz. Gépiesen vette fel három hónapja megszakadt esti rutinja fonalát. Az elmúlt néhány percben befutott új üzeneteket böngészte.
Népszerűsége növekedését jól mutatta az exkluzív felkérések száma. Eljött az idő, hogy komolyan megválogassa, mire szánja drága idejét. Szerencsekártya, hatalmas kedvezményekkel: elutasítva. A Saturn Spacelines fapados űrkomptársaság akciós sétahajóútja: elutasítva. Az újgenerációs Joci 3.0 szexandroid köszönti első tesztelőjét. Hm, jöhet. A szerződést tenyérazonosítással kötötte meg. A futárszolgálat másnapra ígérte csomagot. Ha beválik, könnyes búcsút vesz Ruditól. Utoljára hagyta a magánlevelet. Küldő: Ricsi, tárgy: randi.
„Szia, Léna. Van kedved találkozni? Szombaton mozi?”
Ki a fene ez? Valami régi osztálytárs? Valószínűbbnek tűnt, hogy szerencsevadász, aki az ő sikerén próbál felkapaszkodni a rangsorban. Randi? Ki jár manapság randira, amikor bárki az igényeire szabható szexandroidot vásárolhat magának? Ráadásul mozi? A mozitechnológia régóta egyhelyben toporog, legalább jönne valami tesztelni való.
– Nem tudom, honnan ismersz – válaszolta. – Nincs időm randizni, ne is írj többet.
A lediktált szöveg azonnal betűkké alakult. A legcsekélyebb lelkifurdalást sem érezte barátságtalan hangneme miatt. Nem az első, és bizonyára nem is az utolsó próbálkozás ez, hogy hírneve közelébe férkőzzenek. Profilját titkosította, így kizárólag a hirdetők és szponzorok találhatták meg ajánlataikkal. Pihenésképpen tesztelt egy hóesés hangulati szimulációt. A kiterjesztett valóságban szobája hüttévé alakult: a kontrollfotellel szemben tűz pattogott a trófeákkal övezett kandallóban, a képernyőn kéklő hegygerincet látott, a süvítő szél kemény hópihéket vert az ablakhoz. Léna odasétált, kinyitotta az ablakot, kidugta a kezét. Érezte, ahogy a friss hó cseppé olvad meleg tenyerén. Interaktív tájkép, gondolta. Megborzongott a beáramló hidegben. A klíma a szimulációval összhangban szabályozta a hőmérsékletet. Bezárkózott, és a kandallóhoz lépett. Éppen készült felpiszkálni a tüzet, amikor a hütte eltűnt, és az interfész jól ismert hideg fényében találta magát a semmit markolva. A képernyőn kékkeretes ablak az Rsecurity logójával. „A program biztonsági kockázatot jelent. Adatlopási kísérlet meghiúsítva.” A rendszer jól teszi a dolgát, gondolta. Felelős tesztelőként késlekedés nélkül felhívta a figyelmet az alkalmazás veszélyeire, és a legrosszabb osztályzattal sújtotta. A toplistások élete nemcsak móka és élvezet. A híreket böngészve megakadt a szeme valamin. „Új fejlemény a RazorKat-ügyben. Az egykori világelső vallomást tett: zsarolás hatására segédkezett a MajorSec megbuktatásában. Tovább zajlik a vizsgálat, melynek ideje alatt RazorKat semmilyen virtuális tevékenységben nem vehet részt. A bejelentés hatására a csőd szélén álló MajorSec részvényei emelkedni kezdtek, de szakértői előrejelzések szerint régi ügyfélbázisának jelentős hányada nem fog visszatérni.”
Léna úgy érezte, ideje pihenni. Alig kelt fel a fotelből, az interface újabb beérkező üzenetre figyelmeztette. „Szombat, mozi?” Ismét Ricsi üzent.
– Tiltás – parancsolta.
Személy tiltva – üzente az Rsecurity.
Vacsora közben furcsa érzése támadt. Néhány pillanatba telt, míg rájött: melege van, leállt a klíma. Hiába próbálkozott az újraindítással. A vezérlő nem jelzett hibát. Elfutotta a méreg. Úgy döntött, teljes karbantartást rendel, elvégre három hónapig üresen állt a ház. Más hiba is keletkezhetett.
Le kellett vezetnie a frusztrációt, Rudi ölelésére vágyott. Talán ez lesz az utolsó, gondolta. Szexi fehérneműbe bújt, noha tudta, az androidnak nincs szüksége ilyesmire, de szerette megőrizni a hús-vér partner illúzióját. Odabújt mellé és aktiválta. Rudi kinyitotta a szemét, ember módjára nyújtózkodott, majd felült, és az oldalán heverő Lénára pillantott.
– Csináld gyengéden – utasította Léna. Ahogy Rudi feléje gördült, a lecsúszott törölköző újabb hibátlan részleteket tárt elé. Fél karját Léna köré fonta, de mozgása megakadt. Eltelt egy másodperc, aztán Rudi visszatért a saját oldalára.
– Nem kívánlak.
Léna nem tudott megszólalni. Soha senki nem hallhatott még ilyet szexandroid szájából. Rudi tervezői maximális élethűségre törekedtek, de az sohasem történhetett meg, hogy a modell nemet mond a szexre.
– Akkor csináljuk úgy, ahogy te akarod – próbálkozott Léna, de Rudi felkelt, és öltözködni kezdett. Léna dühbe gurult, előkapta a mobilját, és módosította az értékelését.
– Azonnal idejössz – kiáltotta, de Rudi felé sem nézett.
– Nézz rám, ostoba gép!
– Hervasztóan viselkedsz – mondta Rudi.
– Tudd meg, hogy amúgy is le akartalak cserélni – vágott vissza Léna. – Holnap már itt lesz Joci, aki megadja nekem, amit kérek. Te pedig a szemétdombon fogsz megrohadni!
Deaktiválta az androidot, majd begyömöszölte egy szekrénybe, hogy ne is lássa. Mély levegőt vett. Pufi tipegett be a szobába. Légies könnyedséggel felszökkent az ágyra, és összegömbölyödött Rudi ágyrészén. A puhaszőrű buksinak nem bírt ellenállni, de amikor kinyúlt, hogy megsimítsa, Pufi iszonyatos fújással felé kapott. Léna felsikoltott az ujjába hatoló fájdalomtól. Pufi dühösen vernyákolva leugrott a padlóra és eliszkolt. A bőrébe szántott vékony barázdákat vér öntötte el. Olyasmi történt, ami hosszú évek óta egyszer sem: Léna sírva fakadt.
– Nem értem – hüppögte az üres szobának.
Miután kicsit megnyugodott, eldöntötte, a fáradtság tehet mindenről, ideje kialudnia magát. Betakarózott, bekapcsolta a tematikus álomgenerátort, és kiválasztotta a nyugalom témakörét.

Az interfész vörös villódzására ébredt. A képernyőn gyorsan váltogatták egymást a feliratok, épphogy felfogta értelmüket. Egyenlege lenullázódott, tönkrement. Hirtelen felindulásból elkövetett értékelései miatt megbízhatósága nyolcvan százalékra csökkent. A hirdetők sajnálattal visszavonták exkluzív ajánlataikat. Szerette volna megállítani az eszeveszett vetítést, de a rendszer semmire sem reagált. A szobaajtót zárva találta. A tenyérazonosítás nem működött, bizonyára a macskakarmolás miatt. Hangazonosítással próbálkozott, de nem jött ki hang a torkán. Némán sikoltva hátrált és rázuhant a börtönné vált szoba ágyára. A képernyőn most hírek futottak. „A titokzatos kiberbűnöző újra lecsapott: top tízes áldozat.”
– Kérem a rendőrséget.
"A kérés nem teljesíthető." Az Rsecurity blokkolta a kimenő kommcsatornát: elvágta őt a külvilágtól. Valaki megragadta a vállát. A támadó felé csapott, de csak Rudi volt az.
– Mondj igent!

Felpattant a szeme. Kellett néhány másodperc, míg látása kitisztult. A hajnali derengésben először a nyitott ajtóra lett figyelmes. A levegő meleg volt és elhasznált. Rémülete fokozatosan enyhült, nyugtalanság váltotta fel. A behatolónak sikerült feltörnie az álomgenerátort is. Az álom több volt fenyegetésnél: a hacker egyértelműen tudtára adta, uralja a házat, és megtehetné, hogy bezárja őt. Ellenőrizte egyenlegét: négyszázhetvenezer Happy Coin. Megbízhatósága valóban csökkent egy százalékkal, de továbbra is tizedik. Semmi sincs veszve.
– Mit akarsz tőlem? – kérdezte az üres szobától. A válasz felugró üzenet formájában érkezett.
„Mit szólsz a szombathoz?”
Léna ajka lassan formálta a szavakat.
– Rendben, találkozzunk. Ez minden?
„Még valami.”
Az egykor biztonságot sugárzó logó most keserűséggel töltötte le.
„Kérjük, osztályozza az Rsecurity legfrissebb verzióját!”
Kiosztotta a maximális pontszámot, és várt, akár egy android, a következő utasításra.

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

h, 2018-10-08 13:48 Sren

Sren képe

Szia!

Átfutottam, egészen jó, arról meg nem Te tehetsz, hogy nem vagyok barátságos viszonyban az SF-fel. Kiteszem, így a többiek segítségedre lesznek az értékelésben.

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

h, 2018-10-08 19:40 Kick Azyro

Köszi, hogy gyorsan kitetted. :)

h, 2018-10-08 19:44 Sren

Sren képe

Igazán nincs mit! Remélem, sok kommentet kapsz, mert az SF-től való berzenkedésemen átlátok annyira, hogy lássam, egészen jól írsz. :)

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

h, 2018-10-08 19:53 Kick Azyro

Köszönöm a dicséretet, én is remélem. Nem hard SF - azt nem is tudnék/mernék írni -, úgyhogy talán nem túl riasztó.

h, 2018-10-08 19:49 Bjursta

Bjursta képe

Nekem is tetszett, viszont a vegere kicsit elbizonytalanodtam. Most akkor robot, vagy barát - jelólt - mondjuk akkor nem kell gonosz ellenség persze? De tetszett, jól formált szóveg, szakszerü megfogalmazás, kellő feszültség. Jó. Igazán jó.

"Segítsetek a géppuskásnak!"

h, 2018-10-08 20:05 Kick Azyro

Köszönöm!

h, 2018-10-08 21:53 Roah

Roah képe

Lusta applikációk, gyors novella.

A história nem mondott újat és sokat, de azt legalább jól.
Szóval lusta egy sablon már ez a hájtek a nyolcadikon a műfajban. Eszembe is jut erről egy Martin idézet*, majd itt hagyom a hozzászólás végére. ;)

Az ábra a szokásos, a séma; kivonni az emberiség ténykedését a forgalomból. Mindent tesz helyette valami - ami frankó, egy bizonyos határig. Mondjuk szerintem a technikai fejlődés mögé bújtatni az Abszolút Lustaság intézményét (kényelem, ez a fedőszó rá, ez az új-hullámos kifejezés, bár már ott tartunk, hogy a Lustaság is maga egy tudomány lesz, hívhatnánk mondjuk Melan-Kóliának) társadalmi vonatkozásban.
Imádom a sci-fi világát, a tudományt, a kvantumfizikát, a metafizikát, az aerodinamikát és a hidrodinamikát, az univerzumot, csak ezekből a retinaszkennelős, háziinas cyborgos, elemes pasi-néni, ultra péjpássz kredit csuklós, elektromos cicus-kutyus, délibáb tulipános, smart verdás sztorikból irtó sok van már, klisé a sokadikon; egyformák nekem, mint a kókuszreszelék.(Chiangot ismered, amúgy? Chiang novelláit? Merem állítani, hogy a szerző a sci-fi Hemingway-e. Verhetetlen szerintem a sci-fi novikban. Szakmai szemnek erősen javallt. Igaz, vannak olyan oldalak a novellás kötetében, amiről nagyjából azt mondom: "Rohadjon meg! Kurva jól ír!", meg olyanok is: "Megölöm! " :D fenegyerek, a műfajban nagyon adja, bámulatos, egyedi aspektusból szemlélteti a műfajt, kissé átértelmezheti a zsánert, meg is kedvelteti, a világ legőszintébb, legtermészetesebb módján, szerintem két pislogás-kamillázás közben, mint hal a szatyorban, lehet tanulni tőle olyasvalakinek, aki hesszöl és figyel. ;)

Rendben, mink van?

Szakzsargon és (ál) tudományosságmentes, fékezett habzású digisztori, könnyed fogalmazási móddal, monitorra termett és olvasó barát. Nincs cégéi halmozás, nem pikszell-hibás, kedvelem, hogy kedveled a betűkkel az alkalmazásokat.
Tetszettek a nevek!

"Némán sikoltva hátrált és rázuhant a börtönné vált szoba ágyára."

Hm.
Ravasz...lenne.
De szerintem egy álomban is furcsának hat némán sikoltozni - az inkább tátogás. Nem?

"Rémülete fokozatosan enyhült, nyugtalanság váltotta fel."

Nem kell szerintem a 'fokozatosan'. Az 'enyhült' sem az igazi, mert a szél enyhül, vagy hőmérséklet, a 'váltotta fel' pedig da-ra-bossá teszi szerintem a mondatot.

Az egészet le lehetne írni úgy, hogy: "Megnyugodott". Vagy valami hasonló?

Amúgy ez a nyugi, ez a kis csill, vissza, vissza köszön az írásban, újra-meg-újra felbukkan. ;)

Figyu:

"Miután kicsit megnyugodott, eldöntötte, a fáradtság tehet mindenről, ideje kialudnia magát."

"Betakarózott, bekapcsolta a tematikus álomgenerátort, és kiválasztotta a nyugalom témakörét. "

"Rémülete fokozatosan enyhült, nyugtalanság váltotta fel."

Ironikus. Nyugalom-centrikus egy írás, azt meg kell hagyni. ;)

"„Kérjük, osztályozza az Rsecurity legfrissebb verzióját!”

Beugrott az Én, a robot - V.I.K.I. Hogy is volt? "Logikám kikezdhetetlen! Logikám kikezdhetetlen!" (By V.I.K.I.)

"Felpattant a szeme."

Elesett? :D (Vicceltem. Bocsánat.)

És ha csak úgy írod, hogy 'Felébredt' És pont. Vagy 'Felriadt' ?

"Deaktiválta az androidot, majd begyömöszölte egy szekrénybe, hogy ne is lássa."

Mekkora szekrénye van? ;)

"Rudi tervezői maximális élethűségre törekedtek, de az sohasem történhetett meg, hogy a modell nemet mond a szexre."

Ezért kérdeztem a szekrény paramétereit...

"A toplistások élete nemcsak móka és élvezet."

Ej. ;)

"A hajnali derengésben először a nyitott ajtóra lett figyelmes."

Ezt nem értem - nyitva az ajtó. Mitől csitult akkor a rémülete?

Lenne itt még más is, de majd jön a nép a mátrixba, és hozzáteszik az app-javaslataikat. :)))

Már csak egy észrevételem van: ne fogd vissza a fantáziád!

"Attól, hogy csíkokat festesz egy varangyra, még nem lesz belőle tigris."

(George R.R. Martin)

https://www.youtube.com/watch?v=6g-njLQAiuI

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2018-10-09 07:35 Kick Azyro

Kicsit féltem a műfaji besorolásnál, hiszen nem szoktam sci-fit írni (olvasni igen, Chiang viszont egyelőre csak várólistás, de nagyon kíváncsi vagyok rá). Nem akartam műfajt újítani (nem is lehetne alapművek ismerete nélkül), a high-techet inkább körítésnek szántam. Volt egy háromezer karakteres cyberstalking-sztorim, amit átírtam, kibővítettem. Eredetileg egy feladatra íródott, és akkoriban tele volt a fejem a zaklatással és me too-val. Szóval sablonos lett, ezt sajnálom. Úgy tekintek rá, mint kimozdulásra a komfortzónámból.

Köszönöm az észrevételeket!

Felfújható bábut könnyebb a szekrénybe gyömöszölni, mint egy humanoid robotot, ezt aláírom. Talán jeleznem kellett volna, hogy az egy jóóó tágas (Narniára nyíló) szekrény.

"Rémülete fokozatosan enyhült, nyugtalanság váltotta fel." - Nekem sem tetszik ez a mondat. Túl sok. Az ilyesmi nagyon tud bosszantani, ha nem én veszem észre. :)

Néhol mesterkélt a fogalmazás, igyekszem leküzdeni ezeket, és elengedni magam. :)

Pacsi!

szo, 2018-10-13 17:27 Newschool

Newschool képe

Nekem eszembe se jutott a szekrény mérete, az viszont annál inkább, hogy miként bírta el az a törékeny nőszemély az androidot, ami (ha tényleg élethűre készítették) biztosan nyomott legalább 70 kilót... Nem lenne elegánsabb, ha parancsszóval a szekrénybe terelné? :D

Imádom a sci-fit, de manapság már nehéz újat felmutatni benne. Persze nem lehetetlen. Ted Chinagot semmiképpen se hagyd ki - nekem személyes kedvencem. Ha tanulmányozod a figurát, talán könnyebben ráérezhetsz, hogyan lehet eredetibb módon megközelíteni a zsánert.

h, 2018-10-15 09:13 Kick Azyro

Az androidot is meghekkelték, ezért nem engedelmeskedik, de majd kitalálok valamit, vagy kihagyom ezt a részt, mert nem lényeges.

Az Életed története és más novellák című gyűjteményt már beszereztem. Nemsokára időt is szakítok rá.

Köszönöm az olvasást!