Hiszi a piszi

Hogy magyarázza meg egy végzős vegyészhallgató a professzori diplomával rendelkező tanárainak, hogy az államvizsgájának adatai nem helytelenek, mindössze szokatlanok azóta, hogy a Hur-elméletet kidolgozták, papíron feltalálták a kvantumradart, és rájöttek, hogy létezik a kvantumtér? Nem én voltam a hibás azért, hogy az ezerkétszáz milligramm per literes oldat százszoros hígítása nem tizenkét pépéem, hanem hat vagy harminckilenc. Ezek a dimenzió törvényei, azért, mert a lombikot bedugjuk, még nem lesz zárt a rendszer.

            De mondhattam én ezeknek, hogy sok volt a napkitörés, és azok sodorták ide-oda az ionokat egyik üvegből a másikba. Ha vennék a fáradtságot, és három nap lefolyása alatt többször megmérnék a desztillált víz iontartalmát, ők is láthatnák, hogy igazam van. Úgy döntöttem, hogy szerencsét próbálok a dékánnál, hátha sikerül egyességre jutnunk:

- Ez nem jó semmire.

- De, ha kijavítom az adatokat, úgy, hogy azok jók legyenek?

- Ezen nincs mit kijavítani, az egész vizsgálatot elölről kell kezdeni.

- És hogy fogom befejezni két hét alatt? Nyolc hónapig dolgoztam rajta. - De a siránkozás nem segített.

- Hát majd jövőre, addig csak lesz elég ideje. - A dékán szavai több ezer elektronvolttal hasítottak belém, de mikor visszakerültem alap izgalmi idegállapotomba, ismét szóltam hízelgően:

- Kedves dékán úr, ha szánna még rám néhány percet, bebizonyítanám… be tudnám bizonyítani, hogy a kísérletem az évszázad felfedezése.

Sóhajtott, és adott egy percet. Elhadartam, hogy a terünket deriválva megtoldjuk egy újabb paraméterrel, de azt nem vagyunk képesek ábrázolni, csakhogy ettől még létezik, és úgy tudjuk észlelni a negyedik változót, hogy egy másik háromdimenziós rendszerbe ültetjük. Az időről beszéltem, és arról, hogy függ a tömegtől, a gravitációtól és a sebességtől, utóbbival fordítottan, míg az előző kettővel egyenes arányban. Ahhoz, hogy a részecskék szilárd testen való átvándorlását megértsük, viszont integrálni kell a négyparaméteres teret, de ezt megint nem vagyunk képesek megtenni, viszont a háromdimenziós térből már le tudunk faragni egyet, ami ugyanaz, mint a magasabb dimenzió integrálása, és elmondtam neki, hogy nálunk egy részecske a tér három pontján létezik egyszerre, ugyanúgy, mint ahogy a tintával befestett golyó két pacát hagy egy összehajtott papírlapon. Láttam csillogni az értelmet a szemében. Folytattam, hogy a dimenziók a dimenziókban olyanok, mint halmazok a halmazokban, és részdimenziók, és részhalmazok, és ekkor úgy éreztem, hogy megint rájöttem valamire, elnémultam egy pillanatra. Azt hittem, hogy megértettem a világegyetemet, pillanatnyi merengésemnek pedig az lett az ára, hogy a dékán rám mosolygott, és megkért, hogy menjek a dolgomra, mert szeretne a fitoremediációs cikkén dolgozni.

            Idióta fitoremediáció, én kísérletileg bebizonyítottam, hogy a részecskék multidimenzionálisak, minél több paraméterük van, annál több dimenzióban léteznek és vetülnek ki a kisebbekbe, illetve magasabb rendű vetületeik is vetülnek az alacsonyabb dimenziókba, de ezeknek a kémikusoknak az agya csak a koncentrációszámolásig terjed. Minden tudásuk a hármasszabályon alapszik.

Nem tehettem mást, el kellett halasztanom a védésem.

Egy év késéssel elvégeztem az egyetemet, de gondolataim nem hagytak nyugodni, kényszerítettek, hogy tovább folytassam tanulmányaimat, aminek az lett a vége, hogy elvégeztem a doktorit a kémián, aztán a fizikán, és végül a matematikán.

A három tudomány alapos ismeretével felvértezve neki akartam állni, hogy elkészítsem életem fő művét, és Einsteint visszaűzzem a maga kis relatív négydimenziójába örökre.

A guta majd megütött, amikor olvastam a cikket, amiben ki volt dolgozva az elméletem, részletesebben és alaposabban, mint ahogy azt el tudtam volna képzelni. Megnéztem a szerzőt, és dührohamot kaptam, amikor láttam, hogy volt dékánom publikálta azt a mesterművet, aminek az ötletét tőlem sinkófálta el. Meg akartam ölni, de már azt sem tehettem, mert egy kereszt volt a neve mellett. A cikket még beküldte, de mielőtt megjelent volna, a nyomorult elhunyt.

Idegösszeroppanást kaptam. Sokáig kezeltek, de helyrejöttem. A kezelés nem ért semmit, attól tudtam csak összeszedni magam, hogy rájöttem a megoldásra. Újra elővettem a cikket, amiről a tudományos világ próbált értekezni, de rajtam kívül senki sem volt képes megérteni, és lázas munkába kezdtem. Az elméleti dicsőség az övé lett, de a tudást én ültettem át a gyakorlatba.

Elhatároztam, hogy megölöm, és most végre képes voltam rá, hogy megtegyem. Visszautaztam az időben negyven évet, hogy megkeressem a dékánt, még mielőtt ellophatná az ötletemet, aztán támogassam fiatal kori énemet tudományos karrierében, hogy visszakapjam azt a dicsőséget és elismerést, amit elvett tőlem.

A tér és idő határainak átlépése alaposan megviselt, nem pont úgy mentek a dolgok, ahogy elképzeltem. Mindenünnen folyt a vérem, a sürgősségin ápoltak. Az orvosok kénytelenek voltak plasztikai beavatkozások tömkelegét végrehajtani rajtam. A jövőben hamisítottam magamnak egy személyit és néhány bankkártyát, így nem volt gond a kórházi számlákkal. Amikor tükörbe néztem, döbbenten tapasztaltam, hogy nagyon hasonlítok a dékánra. Meg akartam keresni, de nem találtam, sosem létezett.

Ahogy múltak az évek, egyre jobban megöregedtem, és már biztos voltam benne, hogy én vagyok a saját sorsom előidézője. Megházasodtam, dékán lettem, és most itt ülök az irodámban, és várom saját magam, hogy lássam a szemében, amikor megérti a világmindenséget.

 

4
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2011-06-16 21:46 Bloody Dora

Bloody Dora képe

"hogy a Hur-elméletet kidolgozták" - Azmegmiaz? Húrelméletről már hallottam...
"A dékán szavai több ezer elektronvolttal hasítottak belém, de mikor visszakerültem alap izgalmi idegállapotomba, ismét szóltam hízelgően:" - A kommentárokban előszeretettel használsz helytelen szórendet, de ez itt már menthetetlenül helytelen.
"Kedves dékánúr" - Kedves dékán úr. Merthogy ez az ő címe. Lásd professzor úr.
"csak, hogy ettől még létezik" - Csakhogy a nyelvtan is fontos ám az íráshoz!
"Láttam csillogni az értelmet a szemében." - Durva lenne egy értelem nélküli dékán. Te nem ezt akartad írni. (Jedi-mozdulat.) Nem ezt akartad írni.
"Idióta fitoremediáció, én kísérletileg bebizonyítottam, hogy a részecskék multidimenzionálisak, minél több paraméterük van, annál több dimenzióban léteznek és vetülnek ki a kisebbekbe, illetve magasabb rendű vetületeik is vetülnek az alacsonyabb dimenziókba, de ezeknek a kémikusoknak az agya csak a koncentrációszámolásig terjed. Minden tudásuk a hármasszabályon alapszik." - Van valahol egy olyan halvány sejtésem, hogy ügyesen csúsztatva most úgy tettél, mintha bebizonyítottál volna valamit, amit vagy nem kell, vagy nem így. Mindenesetre jelen agyi állapotomban azt sem értem meg, hány óra van. Beszéljek a virális karcinogenezisről? Én most ahhoz értek egyedül.
"Egy év késéssel elvégeztem az egyetemet, de gondolataim nem hagytak nyugodni, kényszerítettek, hogy tovább folytassam tanulmányaimat, aminek az lett a vége, hogy elvégeztem a doktorit a kémián, aztán a fizikán, és végül a matematikán." - Most speciel kiestem a tumorszuppresszorok világából egy röhögés erejéig. Persze, mert ezen a három karon egy-egy doktori képzés van, egy-egy doktori iskolával, á, dehogy, szakosodás, miféle hülyeség... Meg mert el lehet végezni. Alsó hangon... három év per képzés, figyelembe veszünk átvételi kérvényt, akkor kilenc év a lehető legjobb esetben. Még így is fura.
"A három tudomány alapos ismeretével felvértezve neki akartam állni, hogy elkészítsem életem fő művét, és Einsteint visszaűzzem a maga kis relatív négydimenziójába örökre." - Rossz a szórend. A vegyész tanul fizikát és matametikát is, mondjuk neked inkább csak az elméleti fizika kéne. A többi humbug. (Hasznos, de minek?)
"Meg akartam ölni, de már azt sem tehettem, mert egy kereszt volt a neve mellett." - Mikor először láttam cikket, én is azt hittem, de az valójában egy sima jelzés a csillagok helyett. Ha posztumusz, akkor a szerző nevét félkövéren, gyászkeretben közlik.

A vége a klasszikus poén, sima időparadoxon. Hány ilyet olvastam már... Reménykedj a "csajokban", hogy ők még nem láttak ilyen művet, mert újszülöttnek minden vicc új. Én ilyen helyzetből egyáltalán nem tudom élvezni. Sajnálom, ez megesik.

Ui.: A cím ritka pocsék. Keress helyette mást, mert ez csak ront.

_____________________
Dr. Bloody Dora

p, 2011-06-17 07:56 Blade

Blade képe

Ben Hur elmélet. :)

p, 2011-06-17 08:52 lehel

p, 2011-06-17 08:51 lehel

lehel képe

A karciogenezis egy szép szó, de nagy a gyanúm, hogy az értelme mögött valami kevésbé tetszetős dolog van. A csakhogyot megjegyzem, hogy  a dékán urat miért írtam egybe, magam sem tudom, a szórendre való figyelmeztetést köszi, a címre való megjegyzést is, a vége valóban klasszikus, unom már az időutazást, mégis akaratlanul vissza szoktam térni rá, lassan már az űrutazást is, ideje lenne kitalálnom valami újat. A 3 doktori megszerzésa kb. 10 év, még 1 év az egyetemen pluszba, és még néhány, amíg megvalósítja a tervét, de ha 40 évet megy vissza az időben, lábadozással együtt is maradhat akár 15 éve, ahol akár megtalálhatja a boldogságát is. Kitérhettem volna erre is, de van egy olyan hibám, hogy ha hamar elkészülök valamivel, azt türelmetlenül leközlöm. Amúgy sem veszem észre a saját hibáim nagy részét.

Köszi szépen a hozzászólást!

p, 2011-06-17 08:51 Roah

Roah képe

Nekem tetszett, bár a tudományos halandzsából egy kukkot sem értettem. :) (Láttad az Időzített gyilkosság című filmet? Az a csapat készítette, aki a Hetedik-et.)

Sok-sok de, kábé ugyanannyi hogy, szóismétlések.

Ilyenek például:

"Sokáig kezeltek, de helyrejöttem. A kezelés nem ért semmit,..." -

Jó, sejtettem, hogy mi a célod, hová tart a sztori, de mit csináljak, nem tudom megunni a témát! :)

 

 

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

p, 2011-06-17 08:58 lehel

lehel képe

Örülök hogy tetszett:) Remélem a tudományos blabla nem volt negatív hatással. Az időzített gyilkosság eszembe se jutott, de valóban hasonló a story. Azt hiszem az egyik kezelést kijvítom majd ápolásra. Köszi, a hozzászólást.

p, 2011-06-17 09:10 Roah

Roah képe

Lehel, nem-nem, csak az Időzített gyilkosságot a múlt héten láttam, friss még az élmény. Az is nagyon bejött! :)

Nem azt mondom, hogy negatív a hatás a nehezen olvasható - megfejthető -, szavak miatt, hanem azt, nem világos. :) Viszont szerintem szükséges volt a történet cselekményének szempontjából; talán kevesebb kellene belőlük. (?)

 

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

p, 2011-06-17 09:54 lehel

lehel képe

Kevesebbet nem írhatok, de talán szellősebbé tehetem, mert túl sűrű az információhalmaz.

p, 2011-06-17 10:10 Welmyr Tasferd

Welmyr Tasferd képe

Jóféle lett. Bár sejtettem, hogy a végén valami hasonló dolog lesz, de a tudományos szöveg nálam vitte a prímet:)

"A jó könyv arról ismerszik meg, hogy akárhányszor olvassuk, mindig más." - Anderson Hays Vanderbilt Cooper

p, 2011-06-17 10:20 lehel

lehel képe

Köszi:D A leginkább annak örülök, hogy a tudományos részt élvezted.

p, 2011-06-17 10:21 Duló Ildikó

Duló Ildikó képe
4

Úgy látszik, én vagyok az egyik "csaj", akikben reménykedhetsz, no meg az a bizonyos "újszülött, akinek...", tudod :)

Én még nem sok ilyet olvastam. Nagyon tetszett. A tudományos blabla meg különösen!

Az utolsó két tagmondatot én inkább E/1-ben írnám. Amúgy gyönyörű gondolat!

A cím sem a legtökéletesebb, de azért mégiscsak fölkeltette az érdeklődésemet.

Duló Ildikó

http://duloildiko.hu

 

p, 2011-06-17 10:49 lehel

lehel képe

Köszönöm a csillagokat:D Örülök, hogy tetszett. A végén én is gondolkoztam, hogy e/3 vagy e/1-ben fejezzem-e be. E/1-ben jobban hangzana a mondat, de megkockáztattam, hogy fiatal énjével nem azonosul teljes mértékben és ezért maradtam a jelenlegi megoldásnál.

Eredetileg egy egyetemista okoskodásáról akartam írni, aki mindenféle képtelenséget összehord, hogy elfogadtassa a hibás munkáját, ezért lett ez a címe. Az alapötlettől végül eltértem, de a cím tetszett, és reménykedtem, hogy valahogy össze tudj az olvasó kapcsolni a történettel. Majd kitalálok valami más címet neki.

p, 2011-06-17 13:48 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Át ne írd E/1.-re! Az már olyan fokú belemagyarázás, amire nincs szüksége a történetnek.

Itt szólok hozzá a tudományos részhez: igazából ezt a novellát felesleges bővíteni, magyarázni, kifejteni, mivel ez, ahogy te is mondtad, vázlat. Igen, abból fakad, hogy nagyon sietsz leközölni. Egy hosszabb műben ez a fajta "gyors levezetés" tökéletes lenne, majd később, a gyakorlati kidolgozásnál, vagy a cikk leírásánál úgyis időt szánnál rá, hogy rendesen elmagyarázd, vagy megfelelően kifejtsd. Szóval ez az ötletvihar is kell, meg majd kéne bele egy hosszabb is. De ott, abban a helyzetben a mostani forma a jó.

Hogy elkerüld ezt a vázlatosságot, szerintem egyszer próbáld ki azt, hogy miután megírtad, nem publikálod, hanem hagyod a fiókban. Majd előveszed egy hét múlva, és elolvasod. Na, akkor meglátod, mit lehet vele kezdeni - mit lehet még. Így szerintem sikerülni fog egy tiszta, rendes, megfelelő dinamikájú történet, mert ötleteid láthatóan vannak. (Ha mindenáron elkap a publikálási hév, akkor ha legközelebb meglátom, hogy megint elkapkodva küldtél be valamit, úgyis visszadobom a kísérlet kedvéért.)

_____________________
Dr. Bloody Dora

p, 2011-06-17 15:12 lehel

lehel képe

Visszadobod? Jaj nekem, akkor legközelebb nem szabadulok meg ilyen hamar egy novellától?:P

Köszi a tanácsot!

p, 2011-06-17 16:15 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Nem szabadulsz, bizony, még ragasztót is kenek rá. :P (Milyen már, ragadozó novella. Bekened csirízzel, hozzávágod a falhoz, és ragadozik.)

_____________________
Dr. Bloody Dora

p, 2011-06-17 16:56 lehel

p, 2011-06-17 11:10 Maggoth

Maggoth képe

Hát, igen, a vége elég könnyen kitalálható, a tudományos halandzsa meg... igazából szembeötlő porhintés. Arról, hogy hogyan utazott az időben mélyen hallgatsz, miután elütötted pár hangzatos közhellyel. Jó, én is csináltam már ilyet :)

A fő baj az, hogy nincs benne semmi újszerű, arról már nem is beszélek, hogy ha Dóra ilyen lelkiismeretesen jelezte a hibákat, igazán javíthattad volna őket...

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

p, 2011-06-17 12:27 lehel

lehel képe

Kössz, igazad van, javítottam a hibákat.

Mikor közhelyet látok egy hozzászólásban, feláll a szőr a hátamon. Olyankor úgy érzem, hogy meggondolatlanul írták a szavakat. Ezek a közhelyek olyan tudományos tézisek magyarázatai és értelmezése, lefordítva hétköznapi nyelvezetre, amiket amúgy nehezen lehet megérteni, ha az ember a szakirodalomban olvassa. A célom az volt, hogy egy új világképet tárjak az olvasó elé. Tudom, hogy sokan foglalkoznak dimenziókkal és párhuzamos világokkal, de ez az egyetlen olyan variáns, ami talán igaz lehet. Ha mélyebben belementem volna, az már egy száraz tanulmány lenne.

Az időutazás részleteinek hiányolását megértem, de ha belementem volna, akkor a jelenlegi történet lett volna a háttér. Azért nem akartam kidolgozni az időutazás részleteit, mert úgysem értettük volna meg, hogy milyen törvények alapján lenne lehetséges. Nem is ismerem azokat a törvényeket, mindössze a világ egy imaginárius tartományát próbáltam érzékeltetni. Van egy olyan elvárásom a sci-fivel kapcsolatban, hogy a tudományos résznek legyen egy kis alapja. És nem akartam csak a fantáziámra hagyatkozni, ezért azt a részt átugrottam.

Köszi, hogy elolvastad, remélem nem magyaráztam túl sokat, csak szerettem volna az én nézőpontomat is szemléltetni.

p, 2011-06-17 15:00 Kelvin

Kelvin képe

Nem volt ez rossz, de a vége túl gyors, a címe alapján meg nem hittem, hogy végig fogom olvasni.

 

"...Lámpámba az éjnek

pilléje repdes,

Gyász vergődik a falon..."

p, 2011-06-17 15:20 lehel

lehel képe

Te is igazoltad félelémeim. A címtől tartottam, a végét meg úgy érzem, hogy összecsaptam. Írás közben elfogadható volt, számomra gördülékenynek tűnt, de újraolvasva számomra is hirtelennek tűnik a zárás. Majd védés után újraolvasom a novelláim és igazítgatok rajtuk.

Köszi a véleményt!

p, 2011-06-17 19:53 Ndy

Ndy képe

Borzasztóan megírt, borzasztó sablon. Szerintem az ilyesmit érdemes elfelejteni... azaz ne felejtsd el, alap dolog, de ne írd meg századszor, és főleg ne távirati sílusban. Stop.

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

p, 2011-06-17 23:09 lehel

lehel képe

De már késő! Megírtam századszorra is. Szerencsére nem ez az első kritikám, és szerencsére nem te voltál az első hozzászóló, de értékelem a jóindulatot. Ha neked nem is tetszett, azért kössz, hogy elolvastad. A sablonokról meg annyit, hogy bármibe bele lehet magyarázni. Ha valami nem sablonos, akkor az már azért sablonos, mert nem az. Nem állt szándékomban sablont követni. A címét majd kicserélem, és itt-ott átírom, és a végét egy nyulfarknyival kibővítem. Aztán megpróbálom mellőzni a paradoxont, de félek, hogy ez még kísérteni fog...

szo, 2011-06-18 07:52 Ndy

Ndy képe

Ugyibár, ha visszament az időben, és már rég kidolgozta a cuccost, majd dékán lett, akkor mi szüksége rá, hogy "ellopjon" egy elméletet, amit már tud? :O Szerintem ez még kísérteni fog :D

--------------------------------------------------------------------

http://www.myspace.com/nexushungary

szo, 2011-06-18 10:33 lehel

lehel képe

Igazad van. Ezért kell a végét megtoldanom. De elárulok a kérdésedre egy lehetséges választ. Megházasodik, gyerekei lesznek, boldog lesz, kilép a tudomány világából a valós életbe 15-20 évre, és nem akartja, hogy egy laboregér legyen egész életében. Persze ez is csak vázlatos egyelőre, és gyakran esek abba a hibába, hogy bízom abban, hogy az olvasó a meg nem említett részleteket ki tudja dolgozni a saját elképzelése szerint. Azért ez még nem végleges, lehet hogy kitalálok egy jobb magyarázatot, mert ez is túl általánosan hangzik. Azt viszont nem tudom, hogy erre mikor kerül sor.

Talán bele fogok ültetni egy paradox törvényszerüséget is, ami lényegében kiküszöböli a paradoxon lehetőségét. Rövidebben, ha már ismerjük a jövőt, az már megmásíthatatlanul létezik, mert ameddig változtathatunk rajta, addig még nem létezik. Lehet, hogy bonyolítom még azzal, hogy a létező jövőt már jelenként fogom tárgyalni.

Nagy vonalakban ennyi.

szo, 2011-06-18 14:28 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Régi mondás, hogy aki harminc fölött laboregér, annak nem való a tudomány. Főleg, hogy mikor visszamegy, elméletben a kezében van három doktori, amit ugyan papírral nem tud bizonyítani (kissé érdekesen venné ki magát, de ahogy én ismerem a belső életet, szerintem a kutya nem lepődne meg ilyenen; nekem is elfogadták a tavalyi MSc mittoménmilyen bejelentő lapomon, hogy végzés várható ideje 2009...), de a tudása megvan hozzá. Ezért ez az állítás nem tartható. Meg annyi más elméletet is kidolgzohatott volna...

A vázlattal az a baj, hogy könnyű átesni a ló túlsó felére. Vagyis annyira vázlatos, hogy te csak vázolod az alapszitut, és gyakorlatilag az olvasó tölti meg élettel, háttérrel, motivációkkal. Ez a műfaj is létezik, valahol ide sorolhatók az egypercesek, illetve az irodalmi játékok (többírós elbeszélések).

_____________________
Dr. Bloody Dora

szo, 2011-06-18 15:06 lehel

lehel képe

Köszönöm a hasznos infót, eddig el voltam tévedve egy kicsit, élvezem a vázlatolást. Mostantól másképp fogok hozzáállni ehhez.

szo, 2011-06-18 10:29 Mickey Long

Mickey Long képe

Engem a tudományos blabla nem zavart, sőt. („ Mi az összefüggés az idő, a tér és a tömeg közt? Ha jó az idő, a téren nagy a tömeg…” :D )
A cím viszont nem jó… Figyelemfelkeltő, de nem jó a novihoz. Körülbelül olyan mintha Asimov az Én, a robot helyett : Robotok a zürben címet adta volna.
Viszont, hogy ilyen szépen és aprólékosan elővezetted a halmazokat és a részecskéket, az időutazást elintézted annyival, hogy alaposan megviselt. Ez egy kicsit csúsztatás… sőt, nem kicsit, nagyon… ;)
A végén viszont: Mindenünnen folyt a vérem, a sürgősségin ápoltak. Az orvosok kénytelenek voltak plasztikai beavatkozások tömkelegét végrehajtani rajtam. A jövőben hamisítottam magamnak egy személyit és néhány bankkártyát, így nem volt gond a kórházi számlákkal.
Ha mindenhol folyik a vér, miért kell plasztikai műtét?
Nem hiszem, hogy ha bárhol felszednek egy hajléktalannak tűnő, vértől tocsogós ipsét egy köteg műtétet végeznek el rajta (főleg plasztikait,) és megvárják amíg rendbe jön és hamisít magának néhány okmányt. Apropó, egy fizika, matematika, kémia doktor hogyan és honnan tud személyit, bankkártyát hamisítani? Nem olyan egyszerű dolog az… ;)

 

----------------------------------------------------------------------------

Ifjú Titán

"A valóság az, amit a tudatod azzá tesz." (Morpheus)

szo, 2011-06-18 10:43 lehel

lehel képe

Köszi, azt hiszem, hogy több időt kell rászánnom. Már megint a rövidséget tartottam szem előtt, a hiányosságok és homályosságok nagy része ebből ered. Ennyi vélemény után sokkal könnyebb lesz újraírni, csak legyen hozzá hangulatom meg némi időm.

Nagyon hasznosak voltak az észrevételeid, mert habár magamtól is láttam a hiányosságaim egy részét, könnyen hajlok arra, hogy átsiklodjak fölöttük.

szo, 2011-06-18 15:50 B.L.Torkin

B.L.Torkin képe

Bocsi, pajtás, de ez nem sikerült valami jól. Ami emelhetett volna a mű szinvonalán, azt simán kihagytad belőle. Gondolok itt az időutazás gyakorlati megvalósitására, annak részletes leírására (esetleg egy-két humoros szituációval megspékelve), a dékán-diák lelki világára, a fiatal szárnyaló szellemének megtöretésére és unott öregemberré transzformálódására, a karakterek jobb kidolgozására. Ezek mind adhattak volna írásodnak szint és némi zamatot, mert jelenlegi formájában kissé kaotikus és ízetlen. Az ötlet nem új, de örökzöld, millió különböző módon ki lehet használni.

Hajrá. Az írány jó, a stilus meg majd kialakul. Sok sikert.

szo, 2011-06-18 17:01 lehel

lehel képe

Köszönöm a tapintatos hozzászólást, igyekszem okulni belőle.