A társbérlő

Az előállítóban vártam. Minden küldetés előtt ott dekkoltunk, egészen addig, míg valamelyik szárnysegéd vagy törzstiszt fel nem homályosított minket a legközelebbi küldetésről. Úgy véltem most sem lesz másként, ám ettől nagyobbat nem is tévedhettem volna. Lia jött be ahogy vártam, mondhatni eddig minden stimmelt. Na de azután. Először is Lia egyenruhában feszített, ami őt nem igazán jellemezte. Mondhatni, amíg lehetett kerülte az egyenruha használatát. Ehelyett olyan göncöket húzott magára, melyek pontosan kirajzolták szexis alakját, és sejtetni engedték mellének igen csak formás vonalait. Szóval úgy öltözködött, mint egy b kategóriás szexfilm sztárja, aki biztos benne a harmadik forgatás után feljebb léphet a képzeletbeli ranglétrán, vagy, ahogy egyszer Solt megfogalmazta, elindul a csillagok útján. Nos. lehet, hogy a felnőtt filmes szakmába ez össze is jött volna, de a Szolgálatnál más szelek fújtak. Lia jobban tudta ezt bárkinél, ennek megfelelően, ha ki akart tűnni, alezredesi egyenruhájában tündökölt. Persze ez előttünk nem vetett rá túl jó fényt, ha tehát csak velünk volt dolga, kerülte az egyengöncöt. Nos, az hogy most ebben villogott, arra utalt, hogy Ő csak a kíséretet adja, és a részleteket az öregtől tudhatom majd meg.
És így is lett. Az eligazítóban, ahová hamarosan átlebegtünk a szolgálat teljhatalmú ura, David Rolfe várt ránk, illetve csak rám. Miután Lia kilebegett, hellyel és cigarettával kínált. Na, ebből már sejtettem, nem mindennapi ügyben számít rám.
– Mennyit tud? – kérdezte miután kényelmesen elhelyezkedtem.
–Be kell épülnöm. – mondtam unottan.
–Tehát semmit – állapította meg az öreg. – Egyszerű rutin munkának tekinti az egészet.
– Attól azért többnek. Számítottam az apró betűs részre, hiszen nem Lia igazított el, ehelyett idevezetett, ön hellyel és cigarettával kínált. Legalább nyakig ér a szar.
– A feje búbja sem látszik ki belőle. Nézze Carsz, ha jól számolom maga a tízedik, olyan alakok ültek korábban a helyén, mint Vuv, Rodet, Leaken, Escor, Faet, Solt, Carlaw, Kijadz és Sudaca. Mondhatnám, hogy senki sem vállalta, de nem igaz. Ketten is neki futottak, de belebuktak.
– Nem hallottam, hogy bármelyikük is elpatkolt volna.
– Megint nem figyel. Nem mondtam, hogy ott maradtak. Meg sem tudták közelíteni a célt, nem hogy beépülni. Nézze, Carsz. A helyzet ezúttal igazán forró. A Sol háromról van szó. A legutóbbi nagy háború óta senki nem kísérelt meg beavatkozni. Most azonban a reptiliánok épp et teszik. Ha felvesszük a kesztyűt, az újabb háború. A tojásfejűek épp erre számítanak, készülnek is rá, nekem elhiheted. Eddig is csak az tartotta vissza őket, hogy a Sárkányfattyak, ahogy egy földi elnevezte a rosszfiúkat mérföldekre megelőztek bennünket a fegyverkezési versenyben. Most két-három csodafegyverben bíznak, s tán joggal, mert a gyíkok közül az értelmesebbek békülékeny hangot ütöttek meg. Besúgták a tervet, azt is elárulták mik lehetnek a gyenge pontjai, a többi rajtunk áll. Ha el tudjuk hitetni, hogy az őslakók húzzák keresztbe a számításaikat, nyert ügyünk van. Ha belesülünk, jön a hírig. A világtörténelem legnagyobb és legpusztítóbb háborúja.
– Értem.
– Kétlem. A többiek is azt hitték, és kevés híján mindent elszúrtak. Tudja Carsz, az őslakosok apró népek, vannak legendáik az óriásokról, ezzel együtt, ha saját méretében jelenne meg köztük, vélhetően kiugrálnának ijedtükben a bugyijukból. Az avatár sem jöhet szóba, mert azokat sajna, miként Vuv és Sudaca esete bizonyította a reptiliánok azonnal kiszúrják. A többiek már meg sem próbálkoztak vele. Tudja a női kisegítő karnak az volt a véleménye, hogy nem szabad felfedni az akció részleteit. A fiúk csak akkor szembesülhetnek a nehézségekkel, ha már nincs visszaút. Így is lett volna, ha nem Steve Longdale végzi a beavatkozást. De ő a bűvészünk, és sajna nem volt hajlandó vak alanyokkal dolgozni. Minden feltárt előttük. Beismerte, hogy ez nem egyszerű avatár program. Egy élő őslakóba kell beültetni őket. Ennyi elég is volt. Mindenki visszafordult.
– Gondolom, engem azért avat be, hogy megspórolja az oda-visszaút költségeit.
– Majdnem. Persze most is többről van szó, de erről csak abban az esetben beszélek, ha vállalja, illetve, ha megfelel a követelményeknek.
– És miért ne felelnék meg? – kérdeztem vigyorogva. – Nincs nálam jobb ügynöke.
– Azért a korábbi próbálkozók közül legalább öten vetekednek magával. De hagyjuk ezt. Ez az egyetlen esélyünk. Lia szerint senki sem vállalja majd. És eddig igaza volt. Longdale őrnagyot kikerülhettük volna, csakhogy nem a lelkiismeretessége miatt fogadtam el az álláspontját. Neki az a véleménye, csak akkor lehet eredményes az átültetés, ha a paciens, azaz maga, önként vállalja a beavatkozást. Így is necces, de bejöhet. Talán.
– Ezek szerint arról van szó, hogy avatárként használom az egyikük testét.
– Nem, nem egészen. Ketten lesznek egy testben. Együtt kell majd működniük.
– Ez valami vicc? – esett le az állam.
– Annak tűnik – kérdezte az öreg és sötéten nézett maga elé.
– Nem igazán – csóváltam meg a fejem, aztán hozzáfűztem – Sajnos nem.
Az öreg kesernyésen elmosolyodott és folytatta – Akkor a tárgynál vagyunk. Három szóba jöhető jelöltünk is akadt közülük, abból ketten sajna elhaláloztak. A harmadiknak néhány napja lehet hátra. A halál oka agydaganat vagy agyvérzés. Tőlünk független. Tudja Carsz, az ember a sok bugyuta sci-fi olvastán azt gondolná, ez a „testrablás” nagyon egyszerű. De nem az. Egy avatár esetében sem olyan egyszerű rákapcsolódni egy idegen test izmaira, idegsejtjeire, de egy másik élőlénynél? Szinte lehetetlen. Nem is kísérletezünk vele, ami annyit tesz, hogy az illető is ott lesz magával abban a testben. Érti ugye? Maga csak társbérlő lesz. És el kell érnie, hogy a főbérlője megtegye, amit kell. Most nem információra van szükségünk. Be kell avatkozni, de senki még csak nem is sejtheti, hogy mi állunk a háttérben. Bolygóformázásról van szó. Gyíkocskáin pár fokkal melegebbet szeretnének, és közben meg akarnak szabadulni az őslakóktól. Már évek óta dolgoznak a témán, és elég közel állnak a megoldáshoz. A fickó, aki hamarosan elhalálozik egy agytörzsi stroke miatt meg tudná állítani a sárkányfattyakat. Mindent meg is tesz ennek érdekében, nem kis részben erre megy rá az agya. Na meg a feleségére. Ha vállalja, Lia felvilágosítja. Fontos, hogy képbe kerüljön. A fickó meg akarja győzni az embereket, hogy tegyenek lépéseket az éghajlatváltozás ellen. Ez mondjuk a reptiliánoknak is feltűnt. Meg is kísérlik kiégetni az agyát. És ha Longdale nem avatkozik be, sikerül is nekik. De Steve résen lesz. A tervünk azonban csak akkor sikerülhet, ha időben odaér, és belép a társbérletbe. Ott lesz és még sem. Nem zárhatja ki az alanyt, nem tehet semmi olyat, melyre a gyíkok felfigyelhetnének. Folytatnia kell a korábban megkezdett munkát. Persze a körülmények miatt a barátunk fele annyira sem lesz hatékony, mint a stroke előtt. Ez nem is baj. A reptiliánok, ha azt látják, kiiktatni ugyan nem sikerült a fickóz, de meg tudták akadályozni, hogy beleszóljon a játékukba, békén hagyják majd. Megkísérlik leszedálni, meg ilyesmi, de ha ügyesek, márpedig mindketten azok, ezeknek a kísérleteknek ellent tudnak állni. És itt jön a lényeg. Veszettül kell kongatniuk a vészharangot. Senki nem veszi majd komolyan magukat, de épp ez a cél. A reptik örömmel konstatálják majd, hogy a tervük bejön. A barátunk agya vélhetően rámenne ennek tudatára, de ezt nem várjuk meg. Magának csak annyi dolga lesz, hogy sugalmazza, a beavatkozássort elég akkor végrehajtani, amikor a rend káoszba fullad. A reptiliánok akkorra lelépnek. Elindítják a folyamatot, majd tovább állnak, mint aki jól végezte dolgát. És igazuk is lesz, ha maga kudarcot vall. Ha viszont sikerül a társbérlet, utólag is megfékezhetik a változást. Igaz, ez esetben az őslakók nagy része megy a levesbe, de a bolygó nem fog átalakulni. Elvben sikerülhet.
– És ezt maga esélynek tartja? – kérdeztem elgondolkodva. – Mert szerintem senki más sem tartaná annak. Engem viszont érdekel a dolog, és engedelmével belevágok. Már csak azt kell tudnom, mit is kell tennünk az átalakítás ellen.
– Az a fickó pontosan tudja. Magának csak annyit kell megértetnie vele, hogy elég akkor lépnie, amikor minden összedől, és a káosz elnyeli a világát. Tudja, a világégés kezdetekor egyetlen gyíkocska sem lehet a környéken. Ők sem akarnak háborút. Csak a bolygót akarják. Az őslakók útban vannak nekik. Ennyi. Kívülről úgy fest majd a dolog, hogy az ottaniak tönkre tették a klímát, és ebbe belepusztultak. Az új adottságok kedvezőbbek lesznek a reptiliánok számára, de erről senki sem tehet. Új tárgyalások jönnek és a végén az ő érdekkörükbe kerül a bolygó. Viszont, ha maguk ketten megteszik, amit kell, a folyamatok megfordíthatók, a bolygó klímája visszaáll, és minden marad a régiben. Magán múlik az időzítés, és hogy életben tartsa ezt a fickót, amíg kell. A nehezéről Steve gondoskodik. Persze azért nem lesz könnyű. Ha kilöki a fickót, akkor nem fogja tudni, mit kell tennie, ha pedig maga húzódik vissza, az illető nem fogja megérteni, mikor kell cselekednie, és nem lesz ereje hozzá. – Végig kell mennem mezítláb a borotva élén és még meg sem vághatom a talpam. – foglaltam össze a feladatot, majd hozzáfűztem – Nem nagy ügy. Megteszem, ami tőlem telik. Azért a maga helyében szólnék a tojásfejűeknek, izzítsák a csodafegyvereiket. Vélhetően szükség lesz rájuk.
*
Négy év telt el azóta. Négy teljes év, és néhány nap. Egész jól kijövök a főbérlővel. Nem tud rólam. Az egészet az elme játékának véli. Így van ez rendjén. Sokkal türelmesebb, mint volt. Ha igaza van, és az a néhány egyszerű megoldás, megállítja a klímaváltozást, a reptiliánok nem tudják rátenni a kezüket a bolygóra és a háború elmarad. Az öreg elégedett lehet. Steve is, csak az én örömöm nem lesz felhőtlen. Azt ugyanis elfelejtették közölni velem, hogy ezt a tárbérletet soha többé nem mondhatom fel.

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

v, 2019-11-10 12:12 craz

craz képe

Vesszőhibák, rossz szórend
Nos. lehet, hogy / itt egy pont is eltévedt
hogy Ő csak a kíséretet adja / ő
Miután Lia kilebegett, hellyel és cigarettával kínált. / Kintről? Átlátszó a fal?
–Be kell épülnöm. – mondtam unottan. / egy sorban két hiba
egybe-külön tévesztések
meg egy ronda igekötő is!/ Ketten is neki futottak
Nézze, Carsz./ felszólító mondat!

Nagyon sok hiba van benne. Pár hete már írtam hozzá egy hibalistát, de rossz a gépem, és elveszett. Most nincs időm/kedvem még egyszer hozzá, talán idetéved valaki akinek de. Kirakom (amíg nem kapcsol ki megint a gépem), hadd haladjunk, kicsit feltorlódtak egy ideje a novellák.

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

v, 2019-11-10 12:50 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Köszönöm, hogy kiraktad. Szó szerint vakon írom, mert nem látom, abban a nagyságban, amelyben érzékelem a betűket, már nem fér ki a képernyőre. Csak azt veszem észre, amit aláhúz, ezeket javítom, a többi marad. Természetesen nem Lia kínálta a hőst, hanem a főnök.
Másra nem emlékszem.
Még egyszer köszi. Remélem a hibák ellenére azért szórakoztató.

Itt most off. Te volnál aki hozzám hasonlóan ellenszenvvel viseltetik a macskák iránt vagy az Nimretil?

v, 2019-11-10 15:56 Howel

Howel képe

Szia!

Nehezen olvasható a szöveg, de azt írtad, "Szó szerint vakon írom, mert nem látom, abban a nagyságban, amelyben érzékelem a betűket, már nem fér ki a képernyőre", és egy picit megdobbant a szívem: a látásod ennyire rossz vagy a képernyő ilyen pici?
Szívesen vennéd, ha hibalistát kapnál?

Azt sem tudom, van-e sztori. Magyarázat, na az van, az egész szöveg egy nagy magyarázás, de még azt sem pontosan értettem néhány helyen - valószínűleg a szöveggondozás hiányzik.

______________________

"Violence is the last refuge of the incompetent."

"Nincs megvetendőbb gyávaság, mint ha tudjuk, mi a helyes, mégsem tesszük meg."

v, 2019-11-10 17:18 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

a képernyő épp jó, a betűk futnak össze a szemem előtt, nem csak a szemem rossz a képalkotás sem ok. A sztori dióhéjban, vannak a sárkányfattyak, akik néhány fokkal melegebbet akarnak a sol 3-mon, mert akkor nekik lesz ott elviselhető a klíma, és miután senki nem akar háborút, egy kellemetlen bolygóért pláne nem, az övék lehet. Ezt akarja megakadályozni a szolgálat egyik legjobb ügynöke segítségével. A fickót beépítik, úgy számolnak, miután beindul a klímakatasztrófa a gyíkok lelépnek, nehogy rájuk vetüljön a gyanú árnyéka, és akkor az ügynök és a rosszfiúk által szétégetett agyú bérlőtársak akcióba lendülnek és visszafordítják a folyamatokat.

A sztorinak annyi valóság alapja van, hogy a klímaváltozás visszafordítható, és szétégett aggyal is lehet élni, az kérdés, hogy hogyan, de miért ne történhetett volna így?

Néhány betű kimaradt, az írásjelek és az ékezetek sincsenek mindenhol a helyükön, de csak ott, ahol a hibás szó is értelmes, amitől a szöveg csak értelmezhetetlen.

Küldhetsz hibalistát, csak attól nem fogok jobban látni, és a felületességem sem változik. Ráadásul egy ilyen szöveg elolvasása nagyon fáraszt, Ezért szeretem a rövid írásokat. Az agyégetés előtt hosszabbak is bejöttek. Azért köszönöm.

Nehéz velem. És én le sem léphetek. Talán tényleg itt bóklászik valahol Carsz, bár már rég nem láttam. Longsdale koppintás, honnan is, a helyes megfejtők között ugyan nem sorsolok ki semmit, de büszkék lehetnek tájékozottságukra

h, 2019-11-11 12:41 Mayer

Szia!

Kis áthallást érzek az Avatárból és a trendi és divatos környezetvédelemből, na meg a bolygó leigázására megjelenő gyíkok sem annyira újak. Viszont egyedi volt a látásmód, amivel társbérlet alakul ki egy elmén belül és az a meghökkentő tény, hogy nem lehet felmondani. Ez egy önfelszámoló küldetés.
Nagy előnye az írásnak, hogy könnyen olvasható és lekötötte a figyelmem. Amíg megértem, mit akarsz közölni és gördülékenyen tudom olvasni, nem zavarnak a vesszők, vagy a kifejezések.
Szerintem a nyelv eszköz és nem öncél saját fontosságának a bizonyítására. A történet pedig folytatásért áhítozik, mert jó ötlet nagyon.

h, 2019-11-11 13:52 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Nagyon köszönöm, ami azt illeti folytatni is akarom,. Csak előbb el kellene rendeznem a saját ügyeimet. Az ötlet nem nélkülöz minden alapot, bár az elmémben megjelenő különböző entitások, nem ennyire kiforrott személyiségek. Igaz, én sem vagyok az. Tény, hogy 2015-ben történt valami különös, azóta érdekesen alakul köröttem a világ, nem mondom, hogy társbérletben irányítom a testet, de ha igen, biztos, hogy nem ketten vagyunk, inkább négyen. Ezen felül pontosan tudom, hogyan lehetne semlegesíteni az éghajlatváltozást. Mint ahogy sok mást is. Miután 2015-ben emberi számítás szerint el kellett volna haláloznom, mert azóta talamusz nélkül élek, ami pedig, mint erre itt valaki rávilágított, ( bővebben erről itt: https://termvil.hu/2019/02/11/ebreszto-rendszer-az-agy-kozepen/ ) lehetetlen, mert az emberi agy talamusz nélkül életképtelen emlékeim szerint pedig visszaküldtek, hogy teljesítsem a feladatomat. Elvben Isten is lehetett volna, de nem ő volt, valamely nagy hatalmú uralkodó vagy vezér, és ha így volt, miért ne lehetett volna David Rolfe a szolgálat teljhatalmú főnöke. Az ötlet innen jön, az avatár véletlen. Nekem egyébként a burok ugrott be elsőre, az közelebb áll a történetemhez, meg a testrablók támadása. Film is volt róla meg novella, és King is hosszan értekezett a témáról. Vagy valami ilyesmi.