Teremtés

Teremtés

 

Megszámlálhatatlanul sok fényes pont világított a sötét univerzumban. Dr. Ted Winket csak egyetlen égitest érdekelte, a Nap. Néhány árnyalatnyit sötétedett a színe, mielőtt hazaindult. Wink professzor nem találta a helyét otthon, hiába próbálta hasznossá tenni magát. Valahogy folyton visszakúszott az emlékezetébe az utolsó képsor. Kint a kertben önfeledten labdáztak a gyerekek, miközben ő gondolatban „szerelménél” kalandozott. Egy rosszul célzott baseball labda berepült az ablakon és fejen találta, érdekes mintázatot hagyva a homlokán. Hirtelen felugrott, szó nélkül egy lágy csókot lehelt felesége, Joanna cseresznyeajkaira és dzsipjébe ült, mielőtt családja feleszmélt volna. Cape Canaveral csupán egy órányi autóútra volt.

Dr. Wink izgatottságában majdnem fellökte kollégáját, ahogy belépett a munkahelyére.

– Helló, Dan! Te mit keresel itt?

– Szia, Ted! Szerintem, ugyanazt, mint te. Rázós utad lehetett.

Dr. Light alaposan szemügyre vette Wink homlokán lévő sérülést.

– Ja, hogy ez! Semmi komoly – mondta Wink professzor.

– Joannáról sok mindent el tudok képzelni, de…

– A nagyobbik fiam fejen talált egy labdával.

– Ühüm. Én is ezt mondanám.

– Meg akarom nézni a legújabb felvételeket. Kíváncsi vagyok a színváltozás okára.

– Beállítási hiba?

– Nem hiszem, akkor már az elején észrevettük volna.

– Az elején vagyunk, hiszen a műhold csak két hete küldi a képeket. Elállítódhatott valami.

– Ezt minek nevezed? – Dr. Wink kollégája felé fordította monitorát.

– Napfoltok. Körülbelül az északi félteke 35 - 40. szélességi körénél lehetnek. Ebben nincs semmi különös, hiszen tekintve a Nap 11,2 éves ciklusát, 2011 végén amúgy is napfoltmaximum lesz – mondta Dan.

– Igen, ez egy két órával ezelőtti kép. Akkor nézd meg a legújabbat!

Dan Light szája egy pillanatra tátva maradt. A déli féltekén is megjelent több nagyobb foltcsoport. Az északi féltekén lévők pedig megduplázódtak.

– Felrepült néhány légy és bepiszkolta a lencsét. – Light professzor bizonyára korábban jót mulatott volna Dr. Wink kijelentésén, azonban majdnem levegőt is elfelejtett venni a kép láttán.

– Mi folyik itt?!

– Nem tudom, Dan. Van valami furcsa ezekben a csoportokban, csak még nem jöttem rá, micsoda.

– Az összes pórus típusú, egyiknek sincs külső, sugaras szerkezetű része.

– Mennyi a valószínűsége annak, hogy az összes megjelenő napfolt pórus lesz?

– Mikor lesz új felvétel?

– Az új műhold 10 másodpercenként készíti a képeket.

Lázasan hasonlítgatták össze az elmúlt huszonnégy óra eredményeit, magyarázatokat keresve.

– Nézzük meg a napkorona-tevékenységet!

– A napkorona hőmérséklete fokozatosan csökken.

– Az lehetetlen!

– Olyan, mintha kezdene kihűlni.

– Van még négy milliárd évünk. Semmi sem indokolja a kihűlést. Mit mutatnak a legújabb felvételek?

– Az északi féltekén, a 35. szélességi körön napfoltcsík alakult ki és ugyanez történik a déli 40. szélességi körön.

Dr. Wink remegő kézzel nyúlt a telefon után és intézkedni kezdett. Öt órán belülre konferenciát hívott össze. Nem sok ideje maradt a felkészülésre.

 

A konferenciateremben a legmagasabb rangú tisztek és több neves tudós ült. Ted ki nem állhatta az ilyen összejöveteleket, de nem maradt más választása.

– Jó napot, Hölgyeim és Uraim! Aggasztó változások álltak be Napunk működésében. Láthatják az új SDO műholdról küldött képeket. Több napfolt is megjelent, melyek ugrásszerűen szaporodnak, egybefüggő felületet képezve a 30-40. szélességi körökön. A koronatevékenység és a napkorona hőmérséklete is folyamatosan csökken.

– Azt akarja mondani, Dr. Wink, hogy a Nap haldoklik? – kérdezte Bain admirális.

– Inkább azt mondanám, lassul a magfúzió és ezáltal lehűl a felszíne.

– Az lehetetlen! – kiáltott fel több tudós is egyszerre.

– Eddigi kutatásaink során ilyen drasztikus csillagkihűlést nem tapasztaltunk. Pedig már egy ideje nyomon követjük a csillagok születését és halálát. Ilyen eseményhez évmilliók szükségesek, nem napok! – emelte fel hangját Dr. Allen Nelson csillagkutató.

– Dr. Wink, Ön szerint mi ennek az oka? – kérdezte Iden admirális.

– Nem tudom. Az összes folt pórus, nincs egyiknek sem sugaras külső szerkezete, és az összes szabályos kör. Ezek olvadnak össze az északi, illetve a déli féltekén. Sosem tapasztaltunk még ehhez hasonlót.

– Mit kell tudnunk róluk?

– Egy nagyobb napfolt körülbelül a Föld méretével egyezik meg. A foltban a hőmérséklet 2273 kelvinnel alacsonyabb a kívül eső nyugodt napfelszín 5700 kelvines hőmérsékleténél, ezért a belőlük érkező hőmérsékleti sugárzás intenzitása csupán a negyede a nyugodt napfelszínének.

– Ha jól értelmezem a szavait, amennyiben ezek a foltok teljesen beborítják a Napot, akkor negyed annyi sugárzás éri a Földünket, mint eddig?

– Nagyjából igen. Eddigi tapasztalatok alapján a napfoltok nem fogják teljesen beborítani a csillagunkat, mert ha ez megtörténne, összeomlana, és egy robbanást követően erős mágneses térrel rendelkező neutroncsillag lenne belőle. Inkább csak szeplős lesz.

– Meddig tarthat ez az állapot? – tette fel a kérdést Lemmy ezredes.

– Nem tudom pontosan megmondani – válaszolt Wink professzor.

– Nem tudja?! Ha jól értelmezem, az emberiség fennmaradása került veszélybe, és Ön azt sem tudja, mi várható?! Mit csinált Ön eddig?! Miért nem vette észre, hogy baj van a Nappal?! – üvöltötte az ezredes.

– Ez az egész huszonnégy órával ezelőtt kezdődött. Addig semmi jel sem utalt arra, hogy bármi gond lenne vele.

– Ez mit jelent ránk nézve? – folytatta Bain admirális.

– Bolygónk lehűl. Számításaim szerint fél éven belül jég fogja borítani az egész földfelszínt. Mágneses viharok, villámtevékenységek, orkánerejű szelek, hófúvások várhatóak. Hét hónap alatt kihal szinte az összes jelentősebb növény-, és állatfaj.

– Elméleti síkon fel lehetne gyorsítani a magfúziót?

– Igen. Ha építünk egy űrrepülőt, mely fénysebességgel képes száguldani, és magával tud vinni egy kb. 50 000 megatonnás atombombát.

– Hogyan élhetjük túl?

– Ha a Föld belseje felé ásunk, minél közelebb a maghoz. Mindjárt mutatom a legújabb felvételeket, melyen látni fogják, szétszórtan olyan helyeken is megjelentek már a napfoltok, ahol eddig még nem láttunk. Például a 65. szélességi körön is található néhány. A foltosodás gyorsabban megy végbe, mint gondoltam.

– Elnézést, Uram! Éppen most telefonáltak Houstonból: ők is, és a Nemzetközi Űrállomáson is látják az ugrásszerűen szaporodó foltokat – szaladt be Dr. Light.

– Értesítem az Elnököt. Kezdjék el a Conrad-művelet azonnali végrehajtását – adta ki a parancsot Iden admirális.

– Mi az a Conrad-művelet? – kérdezte Ted Wink.

– Szigorúan bizalmas információ, amit most hallani fog – közölte hidegen Lemmy ezredes. – A Cheyenne-hegység alatt található egy hatalmas földalatti bázis. Pontosan az ilyen esetekre. Huszonnyolc emeletnyi mélyen van a föld felszíne alatt. Mire elérjük a kritikus hőmérsékletet, hermetikusan lezárjuk a létesítményt. Csak az előre kiválasztottaknak van hely. Dr. Wink, két órán belül álljon rendelkezésre az összes, eddig meglévő információ a Napról. Light professzorral kapnak három hetet az összepakolásra. Katonáink Önökért és családjaikért fognak menni egy megadott időpontban. Nem késlekedhetünk.

– Igen, Uram. Mi lesz az emberekkel?

– Több hasonló bázis létezik. Egy előre megírt protokoll alapján választjuk ki azokat, akik menedéket kaphatnak, de mindenki nem élheti túl.

– Iden admirális, miért van az az érzésem, hogy Önök előre felkészültek egy ehhez hasonló esetre?

– Néhány kutató már jó előre figyelmeztetett minket egy újabb jégkorszak beköszöntére. Számításba vettünk minden lehetőséget. Egy esetleges nagyobb globális lehűlés esetén az emberiség túlélése a tét, ezért hoztuk létre a bázisokat. Csak nem gondoltuk, hogy ilyen drasztikusan és ennyire rövid időn belül megy végbe a folyamat. Az itt elhangzottakról senki sem beszélhet! Dr. Wilson, adasson ki egy közleményt, miszerint: „A Föld légkörében néhány napon belül tapasztalható események a napfoltok és a várható napkitörések következményei, melyeket az üvegházhatás felerősít. Előreláthatólag egy év múlva rendeződik a Föld időjárása.” Isten irgalmazzon nekünk!

 

***

 

Kint az űrben, a Jupiter takarásában egy idegen jármű Nap körüli pályára állt. A vezérlőteremben két kékes-zöldes, emberszerű lény tartózkodott. Bár szájuk nem mozgott, az arcukon megjelenő grimaszok arról árulkodtak, telepatikusan kommunikálnak egymással.

– Szerinted észrevettek minket?

– Nem hinném. Komolyabb dolguk akadt, mint az űrt kémlelni – mondta az idősebb, az űrhajó parancsnoka.

– Itt van a jelentés: a központi csillag magfúziójának lassulása rövid időn belül terv szerint befejeződik.

– Tökéletes. Most kiderül, meddig képesek túlélni így.

– Sokáig.

– Akkor is ezt mondtad, amikor azok az otromba, hatalmas őshüllők népesítették be a kék bolygót. Csak egy kisebb aszteroidát térítettünk le az útjáról és a becsapódás után, rövid időn belül kihalt az összes.

– Ezek a lények okosabbak.

– Annak ellenére, hogy az agytérfogatuk lényegesen nagyobb, mint a kedvenc szörnyeidé, ugyanúgy kipusztulnak majd.

– Szükségem van néhány egyedre a kísérletekhez.

– Ha a bolygó háromszor megkerüli a központi csillagot, visszatérhetsz egy kutatóexpedícióval. Száz példány befogására adok engedélyt.

– Csak százra? Hamar nagy lesz a beltenyészet, legalább ezerre van szükségem, de jó lenne minél több.

– Ezer egyed, eggyel sem több.

– Négy fajtájuk van!

– Fajtánként kettőszázötven. Bőven elég belőlük.

– Most is magunkkal vihetnénk száz példányt.

– Nem. Majd a kutatóexpedíciónál kiderül, mennyire szívósak. Ha nem éli túl egy sem, akkor kár velük foglalkozni. Amikor a kék bolygó tizenötször megkerülte a napját, visszatérek és felgyorsíttatom a magfúziót. Addigra tudni akarok mindent, főleg, ami a betegségeket okozó apró organizmusokat illeti. Nem szeretném, ha meglepetés érne.

A fiatalabb idegen vonásai csúnyán eltorzultak.

– Van egy ajándékom a számodra – mondta az idősebb.

– Mi?

– Menj le a laborrészlegbe és meglátod.

 

A fiatalabb nagy tiszteletnek örvendett. Ahogy észrevették a laborszinten, mindenki meghajolt előtte. Egy kisebb, zárt, átlátszó falú teremhez kísérték. A látványtól kitágult hosszúkás pupillája.

A falon túl két, négyévesforma gyermek ült összebújva. A kisfiú szorosan magához ölelte a zokogó kislányt.

– Engem Adamnek hívnak. És téged?

– Eva – hüppögte a kislány.

Adam nézte az elnyúló csillagok fényét, melyek hirtelen összemosódtak, amint a fémes színű űrhajó belépett a hipertérbe.

4
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4 (2 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

k, 2010-10-19 15:58 Blade

Blade képe

Nagyon érződik rajta az úgynevezett "amerikai popkultúra", mintha valamelyik B kategóriás katasztrófa filmből vágták volna ki az első felét. Ez nem jó irány, legalábbis szerintem. A vége meg kurta-furcsa, kissé erőltetett. Úgy tűnik, a scifi vonal nem való neked, de cáfolj rám a következővel. ;)

k, 2010-10-19 20:08 Mab Tee

Mab Tee képe

Valóban nem ez a legjobban sikerült sci-fim. Idén vágtam bele a sci-fi írásba néhány novella erejéig. Ez látszik is az írásomon, én ezt elismerem. Nem hiszem, hogy a sci-fi lesz az én világom, de szeretek kísérletezgetni.

--------------------------------------------------

"Olyan képet mutatok, amit látni akarsz. Az igazi arcomat csak akkor ismerheted meg, ha képes vagy az álarc mögé látni."

k, 2010-10-19 21:55 Liliana

Liliana képe

Szubjektív, de nálam egynek elment, bár infót adtál bőven.

"– Csak százra? Hamar nagy lesz a beltenyészet, legalább ezerre van szükségem, de jó lenne minél több.

– Ezer egyed, eggyel sem több.

– Négy fajtájuk van!

– Fajtánként kettőszázötven. Bőven elég belőlük." - Most akkor kiegyeztek ezerben? Vagy 25 lenne az a 250?

"Menj le a laborrészlegbe és meglátod." - felszólítás, valahol még volt benne, de nem találom

Sok infó, kevés leírás, pedig a konferanciaterembe jobban láthattuk volna pl.: a sápadt professzort.

Érezd, ahogy a szavak hangjegyekké válnak, és végül láthatóvá válik előtted a dallam!
"Jó boszorkány vagyok, és legyőzöm a gonosz banyákat!"

k, 2010-10-19 22:11 Maggoth

Maggoth képe

Nekem tetszik az eleje, de én az amerikai popkultúrán szocializálódtam :)

A végével viszont én sem vagyok kibékülve. Olyan hajánál fogva előráncigáltnak tetszik a csattanó. Nem vagy elveszve, csak az első, kézenfekvő megoldást mindig vesd el, és keress másikat :) A harmadik-negyedik alternatíva, ami eszedbe jut, valószínűleg érdekesebb lesz :)

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

sze, 2010-10-20 10:05 Mab Tee

Mab Tee képe

Köszönöm a hozzászólást. :)

Tehát, ha jól értelmezem legközelebb az erős felindultságból elkövetett tömeggyilkosságot - néhány részlet átgondolásával -, előre eltervezett szándékos tömeggyilkossággá változtassam át. Oké. :)

--------------------------------------------------

"Olyan képet mutatok, amit látni akarsz. Az igazi arcomat csak akkor ismerheted meg, ha képes vagy az álarc mögé látni."

sze, 2010-10-20 10:56 Damien Grove

Damien Grove képe

Hmmm...

Fentiekkel egyetértek.

Nem rossz ez a kis sztori, de valójában attól a megközelítéstől függetlenül, hogy a Naptevékenység áll a háttérben, semmi újdonságot sem nyújt. A másik, hogy szerintem is lecsaptad a végét.

Szép hosszú körmondatokkal operálsz, leírod a helyzetet, aztán szépen, egy mondat nélkül búcsúzol a Földiektől. Legalább megtudhattuk volna, mi lett Dr. Winkkel? :

és még valami:

"Megszámlálhatatlanul sok fényes pont világított a sötét univerzumban. Dr. Ted Winket csak egyetlen égitest érdekelte, a Nap. Néhány árnyalatnyit sötétedett a színe, mielőtt hazaindult." - Kinek sötétedett a színe: a professzoré vagy a Napé? Nekem ebben a szövegkörnyezetben ez félreérthető... valamint az elején, ha már otthon van, azt lehetne új bekezdésbe tenni, mert szerkesztési szempontból nekem már külön gondolatnak tűnik...

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://damiengrove.blogger.hu

sze, 2010-10-20 11:49 Mab Tee

Mab Tee képe

Köszi. Még milyen jó, hogy sasszemmel rendelkezel!

Jogos felvetések!

Azt a mondatot át fogom írni, mert tényleg mulatságos így.

Dr. Wink a földalatti bunkerbe kerül, később pedig a földönkívüliek fogságába, de az már a Teremtés 2. című részben lesz, mely B kategóriás folytatása lesz az előzőnek. :)

--------------------------------------------------

"Olyan képet mutatok, amit látni akarsz. Az igazi arcomat csak akkor ismerheted meg, ha képes vagy az álarc mögé látni."

sze, 2010-10-20 13:26 Damien Grove

Damien Grove képe

Haha...

kösz a privát végkifejlet leírást. :P

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://damiengrove.blogger.hu

sze, 2010-10-20 16:53 Carmen Sanchez

Carmen Sanchez képe

 Nem rossz ez. Az eleje jobb mint a vége, Azon lehetne még dolgozni. 

"Bár szájuk nem mozgott, az arcukon megjelenő grimaszok arról árulkodtak, telepatikusan kommunikálnak egymással." - ezt részt nem értem. nekem nem egyértelmű, hogy  miért grimaszolnak, ha telepaták? miértnem kommunikálnak grimaszokkal? (az mindjárt milyen high sci-fi lenne, ha unalmas az agyhullámokkal babrálni...:D )

 

a vége üthetne nagyobbat, de azért tetszett.

"Úgy látom nem értitek. Nem én vagyok összezárva veletek, hanem ti vagytok összezárva velem!"

 


h, 2010-10-25 05:50 Mme Morgue

3

 Hm, hát én sem szocializálódtam amerikai popkultúrán, viszont úgy tűnik, hajlamos vagyok az első jó megoldást választani. Nekem ugyanis tetszett a csattanód... Ellenben volt még a sztoriban muníció. Én komolyan bevállalnék egy második részt :D Vagy egy hosszabb verziót a kihagyott jelenetekkel, dupla DVD-n... :D
Az emberi reakciók egyébként nagyon tetszettek (pl. hogy az ezredes kiakad, hogy "Mit csinált Ön eddig?! "), de néhol lehetett volna kommentárral vagy írásjelekkel hangsúlyosabbá tenni a mondta modalitását... Úgy értem, ez itt:
"– Igen. Ha építünk egy űrrepülőt, mely fénysebességgel képes száguldani, és magával tud vinni egy kb. 50 000 megatonnás atombombát."
Ez nyilvánvalóan ironikus, nem? Nem nagyon jön át rajta.
"– Hogyne, ha építünk egy űrrepülőt, mely fénysebességgel képes száguldani, és magával tud vinni egy kb. 50 000 megatonnás atombombát... – húzta el a száját a professzor."
Vagy megint csak túlbonyolítom, ki tudja...

h, 2010-10-25 10:59 Mab Tee

Mab Tee képe

Valóban ironikus mondatnak szerettem volna írni. Köszönöm a hozzászólást és a csillagokat.

--------------------------------------------------

"Olyan képet mutatok, amit látni akarsz. Az igazi arcomat csak akkor ismerheted meg, ha képes vagy az álarc mögé látni."

sze, 2011-01-19 22:56 BáróTornádó

BáróTornádó képe
5

Egyetértek az eddigi hsz-okkal, de mivel sci-fi fan vagyok, mivel jók a párbeszédek, és mivel én kétállású pontozó vagyok (ötös, vagy semmi), ezért adnom kell a fent látható értékelésből egyet!

Süss fel Én! Fényes Én!
Kertek alatt a ludaim megfagyÉn...

cs, 2011-01-20 13:33 Mab Tee

Mab Tee képe

Köszönöm szépen. Máris csillagokat látok. :D

--------------------------------------------------

"Olyan képet mutatok, amit látni akarsz. Az igazi arcomat csak akkor ismerheted meg, ha képes vagy az álarc mögé látni."

cs, 2011-01-20 08:10 Indi

Indi képe

A végét nagyon összecsaptad, mintha már eleged lett volna az egészből, de az elgondolás aranyos. King Setét torony sorozata jutott eszembe, amikor is a hetedik vaskos kötet végén Roland eléri a legfelső emelet szobáját és...

Nem eredeti, mert nem látszik, hogy elgondolkoztál volna apróságokon, amiktől jó lesz egy sci-fi. Például miért kékes-zöld az idegen? Aztán az elején a száraz párbeszéd mellett adhatnál valami kis burkolt magyarázatot arra a sok szak-halandzsára amit ott összezsúfoltál. Félre értés ne essék, azért (is) mondom, mert érdekel, mit jelent az, hogy a napfolt pórus típusú. Szerintem az ilyen apróságok teszik a jó sci-fit, ahol van fantázia, vannak tények, kapok ismeretet és nem hagynak teljesen a sötétben.

Nem hiszem, hogy abszolut reménytelen lenne neked ez a műfaj, csak legközelebb a klisék egymásra pakolásán túl tegyél a történetbe valamit, ami neked jutott eszedbe, és a párbeszédekben felmerülő kérdésekre is adj választ a későbbiekben.

----------------------------------------------------------

"Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem, bárkit, aki számít." (Simon Le Bon)

"Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni" (Harry Lo

cs, 2011-01-20 13:42 Mab Tee

Mab Tee képe

Na, igen, megint itt jön be a nagy dilemma, hogy mennyit magyarázzak meg, hol találom meg azt a vékony pengeélet, amin járva, mindenből pont annyi (magyarázat) kerül be a noviba, amennyi kell.

Például a nyers változatban benne volt a pórus típusú napfoltok (nincs külső sugaras része, hasonló egy tükörtojáshoz, aminek csak a sárgája van meg, (előre is bocsi, ha esetleg szájbarágós lenne a magyarázat)) leírása, csak kivettem, mondván túl sok.

Miután megírtam a novellát, utána találkoztam "A Nap" című film ismertetőjével, aminek olvasása után kissé legörbült a szám, mert ezt a napos témát már előttem ellőtték. De ez van.

Köszönöm szépen a hozzászólást.

--------------------------------------------------

"Olyan képet mutatok, amit látni akarsz. Az igazi arcomat csak akkor ismerheted meg, ha képes vagy az álarc mögé látni."