A Mumus

‒ Boldog hetedik születésnapot, Janika!

Klári arcán cukormázként dermedt a mosoly.

‒ Tádám!

A középkorú, de még jó karban lévő asszony a gigászi túrókrém tortát látványos gesztussal az asztal közepére helyezte. Gábor merev arccal az asszony háta mögött állt. Úgy tűnt, fogalma sincs róla, hogy a kisfia születésnapján mosolyognia kellene.

Mondhatna legalább valami közhelyet ‒ gondolta az asszony elégedetlenül. ‒ A kormányüléseken bezzeg nem esik nehezére üres frázisokat pufogtatni!

‒ Ősszel iskolába mész, Janika ‒ szólalt meg a férfi szárazon, mintha a gondolataiban olvasott volna. ‒ Most már igazi nagyfiú vagy!

Végre ‒ könnyebbült meg magában Klára. ‒ Csakhogy megjött az esze!

Az asszony széles mozdulattal a tortát díszítő gyertyák felé intett.

‒ Egyszerre fújd el őket, és kívánj egyet! ‒ mosolygott a fiára. ‒ Ha ügyes leszel, teljesül!

Janika a homlokát ráncolva összpontosított.

Ez az, kicsim! ‒ gondolta a nő. ‒ Sikerülni fog!

Remélte, Janika azt kívánja majd, ők legyenek a legboldogabb család a Rózsadombon.

Az igazi kisfia legalábbis biztosan ezt kívánta volna…

 

‒ Anya ‒ mondta Janika panaszos hangon. ‒ Nagyon rossz íze van a kakaónak!

Klári összevonta a szemöldökét. Már akkor látta, hogy valami gond van a kisfiával, amikor felkeltette. Janika arca nyúzott volt, és mindkét szeme véreres, mintha nagyon keveset aludt volna. Megértette, hogy nehezen kezeli a veszteséget, Gábor halálos autóbalesetét ő maga sem tudta könnyedén feldolgozni. A tragédia azonban nem tűnt elfogadható magyarázatnak Janika étvágytalanságára.

‒ Hadd nézzem csak! ‒ mondta a nő szigorúan. ‒ Mutasd!

A kakaónak a világon semmi baja sem volt.

‒ Tökéletes ‒ mondta az anya megrovóan. ‒ Idd meg!

A kisfiú a szájához emelte a gőzölgő bögrét, és hunyorogva belekortyolt.

Na  ‒ gondolta megkönnyebbülten Klári ‒, helyreállt a világ rendje!

Janika a következő pillanatban kiköpte a kakaót, aztán sugárban az asztalra hányt.

 

Kovács doktor arcáról elmélyült figyelem sugárzott, mialatt elegáns látogatóját hallgatta.

‒ Ez már jó ideje így megy ‒ mondta panaszosan Klára.

‒ Ha jól értem, mióta a férje meghalt.

‒ Igen ‒ bólintott a nő. ‒ Nem értem, miért nem valamelyik minisztériumi sofőrrel hozatta haza magát. Teljesen logikátlan volt, hogy ítéletidőben maga ült a volán mögé.

‒ Gondolom jó apa volt ‒ mondta részvéttel a génszabász.

Klári megrázta a fejét.

‒ Nem ‒ jelentette ki. ‒ Épp ellenkezőleg! Nekem sokszor úgy tűnt, mintha azt sem tudná, mit keres a házban.

‒ De a fiát az ő halála óta gyötri az étvágytalanság ‒ szögezte le az orvos.

‒ És a rémálmok ‒ tette hozzá az özvegy. ‒ Éjszakánként Mumussal hadakozik. Tönkre megy az én Janikám, velem együtt! Mindig őt látom magam előtt vérbe fagyva. Tudja nagyon sokáig küszködtünk Gáborral, hogy gyerekünk legyen, már kezdtünk letenni róla, amikor egyszer csak megérkezett. Nem szeretném, ha most az egyetlen kincsem beleroppanna az apja elvesztésébe. A hetedik születésnapjára különleges meglepetést ígértem neki. Azt szeretném, ha addigra elkészítenék Gábor tökéletes másolatát!

‒ Én megértem ‒ bólogatott Kovács. ‒ Csak nem biztos, hogy az történik, amire számít. Augusztusra el tudjuk készíteni a férje teljesen kifejlett klónját, pontosan ugyanazokkal a belső tulajdonságokkal, amelyekkel azelőtt rendelkezett. Tudja ez az új rekonstrukciós technológia egyedülállóan precíz, de ez a legnagyobb hátránya is. Hadd érzékeltessem egy példával! Ha tegyük fel, ne adj isten, a lidércnyomásai megvalósulnának, és elveszítené Janikát, újra létrehoznánk a fiát, de az összes lelki problémájával együtt. Ha a gyermeke felépített magában egy képzeletbeli világot, mindenféle rémséggel átszőve, nagy valószínűséggel a mumusát is vele együtt megjelenítenénk megint, hiszen az a lény a személyisége szerves része, érti?

‒ Hogyne érteném ‒ közölte szárazon Klára. ‒ Én azonban meg akarom menteni Janikát a démonaitól, és úgy látom jónak, hogy a következő születésnapját ismét együtt ünnepelhesse az apjával! Világos, amit mondok?!

Kovács széttárta a karját.

‒ Teljesen, asszonyom…

 

Az augusztusi nap iszonyatos forróságot árasztott, amikor eljött a döntő perc. Gábor úgy lépkedett Klári háta mögött, mint egy felhúzható gépezet. A másolat arcán nem látszottak érzelmek, de többnyire az eredetije is hasonlóképp viselkedett.

Egy hét éves kisfiú biztos nem veszi észre a különbséget.

Janika egyre rosszabbul nézett ki, már az iskolába sem merte elengedni. Miniszterözvegyként sok mindent megengedhetett magának, és így a háta mögötti szóbeszédet is elkerülte. A tanárok és a szülők képesek lettek volna azt hinni, veri a gyerekét, vagy más módokon gyötri.

A kisfia ijesztően lefogyott, alig vett magához némi folyadékot. Klára rákényszerült, hogy mesterségesen táplálja, ám az infúzió sem segített. A gyermek fizikuma teljesen leromlott, az orvosok pedig inkompetensnek bizonyultak. Janika éjszaka a Mumussal tusakodott, amit a legerősebb nyugtatók sem tudtak meggátolni. Az egyik dominó eldöntötte a másikat, Klárit szintén lidércálmok kezdték kínozni. A víziókban a fiát látta, csurom véresen, megmerevedett hullaként. Legtöbbször sikoltva ébredt. Nemsokára ugyanolyan ütemben fogyott, mint Janika.

Most minden rendbe jön, hisz az apja visszajött a sírból. Majd azt mondjuk, meg sem halt igazából, az egész csak egy rossz álom volt. Janika étvágya is helyreáll, és hamarosan ők lesznek a legboldogabb család a környéken!

Gábor közönyös arca rácáfolni látszott erre az elképzelésre, noha Klára szóról-szóra a szájába rágta, mit kell majd mondania. Mivel egy politikus klónja volt, számítani lehetett rá, hogy folyékonyan megy majd neki a hazudozás. A férfi persze álmában sem gondolta volna, hogy ő csak egy másolat, ugyanakkor maguktól értetődőeknek fogadta el a legnagyobb képtelenségeket is, amiket ráerőltetett. Igazából azelőtt is ilyen volt ‒ mármint az eredetije ‒, a négy fal között mindig Klára uralkodott.

Amikor beléptek a ház ajtaján, a nő rögtön megérezte, hogy baj van.

A klón gépiesen követte, mint egy ócska marionettbábu. A gyerekszobában találták meg Janikát. A holografikus tapéta 3D-s felhőin pufók Walt Disney hősök ugrándoztak. Klára torkából nyűszítésszerű hang tört fel, ahogy fia vérben úszó holttestére meredt, és a hatalmas ollóra, amelyet Janika még mindig az ujjai közt szorított.

 

Kovács doktoron látszott, hogy félig-meddig őrültnek nézi, amikor Klári elmesélte, mi járatban van. Az orvos öntudatlanul az orra melletti szemölcsöt vakargatta, miközben hallgatta, és bár igyekezett leplezni az érzelmeit, látszott rajta, hogy enyhén szólva bizarrnak találja a helyzetet. Tapasztalt orvosként tisztában volt vele, mi mindenre képesek az emberek a boldog család látszatáért, de hogy valaki a halvány utánérzéséért képes egy fedél alatt lakni két másolattal, számára is meglepőnek tűnt.

‒ Tehát ‒ lehelte sápadtan a doktor ‒, azt szeretné, ha a kisfiát is klónoznák?

‒ Igen ‒ jelentette ki Klára.

Kovács megcsóválta a fejét.

‒ Miért gondolja, hogy ezzel bármit megold, asszonyom? A kisfiúval együtt a rémálmok is ugyanúgy visszatérhetnek. A Mumus bármikor újra felbukkanhat.

‒ Nem!

A nő hangja puskalövésként csattant a fehérfalú helyiségben.

‒ Az egész az apja halálával kezdődött, amit étvágytalanság, majd depresszió követett. Most azonban Gábor örökké a házban lesz velünk. Elmagyaráztam, mi a dolga, és tudom, hogy betartja. Életében is mindig nekem rendelte alá magát, és ez most sem változott. Ő lesz a létező legtökéletesebb apa, Janika pedig a legboldogabb kisfiú, aki a szüleivel ünnepli a hetedik szülinapját. Nem lesznek többé rémálmok, nem lesz fájdalom, mindent újrakezdünk onnét, ahol a dolgok félresiklottak.

Valójában csak egy nyomorult leszel, aki másolatokkal szigeteli el magát a valóságtól, hogy fenntartsa a normális élet illúzióját ‒ ez csillogott Kovács szemében, de nem mondta ki, amit gondolt.

És ismét eljött a nagy nap, Janika megint betöltötte hetedik évét…

 

A gyertyalángok kialudtak, és Klári megtapsolta a mutatványt.

‒ Nagyon ügyes voltál ‒ mondta csillogó szemmel a kisfiának. ‒ Ezért megérdemelsz egy hatalmas szelet tortát.

A csillogó kés a túrórétegekbe hasított. A nő emberes adagot vágott a porcelántányérra, aztán az asztalfőn ülő gyerek felé nyújtotta.

‒ Jó étvágyat, drágám, remélem, ízleni fog!

Árgus szemmel figyelte Janika minden mozdulatát, ahogy a jókora süteménydarabbal hadakozott. Apró jeleket keresett, egy árulkodó arcrándulást, amely arra vallana, hogy a kisfiúnak nem ízlik, amit eszik. A gyerek azonban jó étvággyal lakmározott, és Klára úgy érezte, végre minden rendben van…

Gábor merev arccal az asszony háta mögött állt. Úgy tűnt, fogalma sincs róla, hogy a kisfia születésnapján mosolyognia kellene.

Hogy csillog a szeme ‒ gondolta a miniszter rezzenéstelen tekintetét a párjára szegezve ‒, miközben az üres asztalfőre bámul, mintha tényleg ülne ott valaki. Persze megmondták, hogy a másolat ugyanolyan lesz, mint az eredeti, ugyanazokkal a lelki defektusokkal…

A férfi bízott benne, hogy nem kezdődnek újra a Janikáról szóló lidércnyomások. Nem hitte, hogy Klára állapota annyira súlyossá válik, hogy végül megint maga ellen fordul. Az igazi felesége életébe rémálmok útján türemkedett be a valóság, és egy nap szembesült vele, hogy a fia valójában nem létezik. A szakértők szerint ezért roppant össze, pedig ő mindent elkövetett, hogy boldog legyen. Még gyerekszobát is berendezett Janikának, és megjátszotta, mintha ugyanúgy látná, mint az asszony.

Istenem, annyira, de annyira szerette Klárit, még akkor is, amikor rádöbbent, hogy a jólét, amit neki nyújt önmagában kevés…

Persze, mondták, hogy a klón is felépít majd egy Kláriéhoz hasonló álomvilágot, de talán végre boldognak láthatja, és ezúttal Janika sem válik Mumussá, hogy a pusztulásba kergesse. Gábor merev arccal állt, bár belülről sírás fojtogatta, miközben mosolygó feleségét nézte, aki újabb szelet tortát nyújtott a semmi felé, és elmondhatatlanul boldognak látszott…

 

 

5
Te szavazatod: Nincs Átlag: 5 (9 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

v, 2011-05-22 19:01 Bloody Dora

Bloody Dora képe

A szokásos csavar. Mintha kezdenél visszatérni önmagadhoz, vagy nem is tudom.

A sztori elején a génszabász nem tetszik, egyrészről lelövi a poént (nem hal bele senki, persze, de azért higgye azt az olvasó még két sorig, hogy pszichiáter), aztán átmegy Bradbury-kópiába, majd kicsit megcsavarod, amitől ezt a varázsát elveszti.

_____________________
Dr. Bloody Dora

v, 2011-05-22 19:23 Maggoth

Maggoth képe

Köszönöm az elismerő szavakat, Dóra :)

A sztorit egyébként Sirím Tigrisszeme ihlette :) Kiszúrtad Bradburyt? :) Penge vagy tényleg :)

A varázst szándékosan romboltam le, nem akarok epigon lenni, csak kísérletezgetek itt megint jobbra-balra, amíg rá nem találok arra, amit keresek :) És igen, vissza kell térni a gyökereinkhez ;)

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

h, 2011-05-23 11:25 Sirím

Sirím képe

Épp akartam írni, hogy mennyire hajaz rá...:)

Tőlem is megkaptad a maximum csillagocskákat

Sirím

h, 2011-05-23 12:38 Maggoth

Maggoth képe

Ezek szerint, megütötte nálad a szintet :) Örülök neki :)

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

v, 2011-05-22 21:11 Chaser

 "Úgy tűnt, fogalma sincs róla, hogy a kisfia a születésnapján mosolyognia kellene." Valahol még a  szöveg végén is ugyanez. Túl csavaros nekem ez a  sztori, de biztos bennem van a  hiba:)

v, 2011-05-22 21:18 Maggoth

Maggoth képe

Köszi, már javítottam is :)

Nem veled van a baj, néha elgurulnak a gyógyszereim :D

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

h, 2011-05-23 09:31 Esvy

Esvy képe
5

Ez aztán nagyon ott van! Valahol lemaradt a névelő a Mumus elől, és néhány vesszőhibát is észrevettem, de a hatás fényében nem érdekelnek - csillagos ötös! :)

 

A korlátok is korlátoltak.

h, 2011-05-23 09:35 Maggoth

Maggoth képe

Hát, örülök, hogy ennyire tetszett, és hogy az apróbb hibákat elnézed :) Kösz, hogy olvastad, és értékelted :)

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

h, 2011-05-23 14:57 Borika

Borika képe
5

Ejha, M.! Ez igen! Nem is tudom mit mondjak, erre a csattanóra egyáltalán nem voltam felkészülve! Formában vagy, és én irígyellek az ötleteidért!

"Járt utat a járatlanért el ne hagyj!"

h, 2011-05-23 16:33 Maggoth

Maggoth képe

Köszönöm, B! :) Hiába, na, öregember nem vén ember :)

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

h, 2011-05-23 18:07 Obb_régi

5

Klári, azután Klára, azt hiszed, ezzel nem ismételed a nevet :), vagy ez vagy az, ha te nevezed meg és nem pl. egy rokon.

 "A tragédia azonban nem tűnt elfogadható magyarázatnak Janika étvágytalanságára." - azért ez erős, miért ne tűnhetett volna annak? - főleg, hogy azóta kezdődtek

"‒ Igen ‒ bólintott a nő. ‒ Nem értem, miért nem valamelyik minisztériumi sofőrrel hozatta haza magát. Teljesen logikátlan volt, hogy ítéletidőben maga ült a volán mögé." - nekem ez itt kissé katyvasz, amúgy az utolsó mondat beszéd közben biztos, hogy jelenidejű

"amikor eljött a döntő perc" - pillanat? :) (attól, hogy lecseréled a pillanatot, nem lesz kevésbé sablonos)

"Miniszterözvegyként sok mindent megengedhetett magának, és így a háta mögötti szóbeszédet is elkerülte." - ezért/ezáltal?

"lidércálmok" - azok milyenek?

"ugyanakkor maguktól értetődőeknek fogadta el a legnagyobb képtelenségeket is" - magától

Janika klónozásától kezdve sejtettem, hogy valójában Klári (vagy Klára?) lesz a klón, viszont régen szórakoztatott már írás, ezért öt, tehát Maggothot olvasni még mindig jó :)

 

 

h, 2011-05-23 19:30 Maggoth

Maggoth képe

Nem a szóismétlés miatt neveztem egyszer így, egyszer úgy. Amikor vidám, veszélytelen a hangulat Klári, amikor feszültebb, nyomasztóbb a helyzet, akkor Klára - legalábbis valami ilyesmit akartam :)

igazad van, miért ne lehetett volna elég indok a tragédia, ezt nem gondoltam eléggé át.

a párbeszéddel is ráhibáztál, ott finomítani kell a szövegen.

ja-ja, akkor már legyen teljesen sablon, jogos :)

valóban, az ezáltal jobban beleillik a szövegkörnyezetbe.

lidérces álmok, igazad van, a lidércálmok azok az álmok, amiket a lidércek álmodnak :) gondolom, szép zöld mezők, ugrándozó nyuszikák meg vattacukorfelhők, és sikítozva ébrednek belőlük :)

ja, többes számra váltottam, de egy kis pancser vagyok :)

Örülök, hogy még mindig szórakoztatónak találsz, Főnök, köszi az ötöst! :)

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

h, 2011-05-23 19:26 Damien Grove

Damien Grove képe

Jó lett.

Tulajdonképpen maga a csattanó, ami tényleg egyedi, és ez teszi különlegessé a történetet.

Nekem azért annyi feltűnt, hogy a párbeszédek néha döcögtek, de azért nem feltűnően.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://damiengrove.blogger.hu

h, 2011-05-23 19:33 Maggoth

Maggoth képe

Kösz, Damien :)

A második mondatodban ellent mondasz önmagadnak :) feltűnt, de azért nem feltűnő :)

Akkor csak te vagy szemes :D

De amúgy értem, amit mondani akartál, és egyet is értek, tényleg ráfér az élő beszédes részekre néhány simítás.

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

h, 2011-05-23 19:57 Damien Grove

Damien Grove képe

Mármint úgy értettem, a laikus szemnek biztosan nem tűnne fel.

Tulajdonképpen arra gondoltam, amikor pl. az orvos meg a nő beszélget. Néha kicsit erőltetettnek tűnik a mondanivaló. Ha pl. nem akarsz mindent párbeszédbe irni, akkor leÍrhatod néhány mondatban, hogy miről ment a diskurzus ;-)

De azért nem akarok belepofázni egy Preyer 3. helyezettes művébe :-D

VAgy mégis? :-)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://damiengrove.blogger.hu

h, 2011-05-23 20:11 Maggoth

Maggoth képe

Teljesen igazad van, és nyugodtan szójjá csak be :)

Helyezések itt mit sem számítanak, az a fő, hogy segítsünk egymásnak :)

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

h, 2011-05-23 20:42 krystohans

krystohans képe

Kovács doktor szemében maximum szánalom csilloghatott, nem egy többszörösen összetett mondat.

Teljesen hihető, hogy klónozni tudnak, gyógyítani nem. Az is, hogy a klón teljes tudásbázissal "jön világra" és teljességgel helyettesítheti az elődjét, és mégis, külön procedura a baleset után, mire pótolják a minisztert. (Vagy újraélesztik, ha egyszer ugyanaz lesz.)

Nekem recseg-ropog az egész fikció. Van benne egy csavar, de semmi olyasmi, amiért érdemes novellának nevezni. Egy bő lére eresztett vicc.

Vagy, ha csak én nem láttam meg benne az irodalmi tartalmat, akkor kérlek, mutass rá!

 

___________________
Portölcsér vagyok
Szél játéka összetart
Ha megunt, szétszór

 

h, 2011-05-23 21:33 Maggoth

Maggoth képe

Nem tudok ilyesmire konkrétan rámutatni, de miért is kéne? Ha neked nem mondott semmit, sőt még csak novellának sem tartod, azt megértem, mi több elfogadom, de nem fogom kiforgatni a zsebeimet a mondanivalót keresve, hogy elszámoljak vele neked, főleg, ha te nem is láttad :)

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

h, 2011-05-23 21:52 krystohans

krystohans képe

 Tényleg nem kell. Csak a tévedés jogát tartom fenn.

 

___________________
Portölcsér vagyok
Szél játéka összetart
Ha megunt, szétszór

 

h, 2011-05-23 22:09 Maggoth

Maggoth képe

Ehhez viszont megvan minden jogod, ugyanúgy, ahogy bárki másnak is az ellenkezőjéhez :)

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

szo, 2011-05-28 00:05 lehel

lehel képe

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Table Normal";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin-top:0in;
mso-para-margin-right:0in;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0in;
line-height:200%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Jelenlegi formájában is jó, de lehetett volna fokozni a feszültséget. A narráció némileg lankadni hagyta a figyelmemet, de voltak benne egyedi elemek, amik tetszettek. A hitelesség értékesítése (gondolok a háziasszony párbeszédére és gondolataira) miatt a szöveg kissé leegyszerűsödött. Ebbe a hibába már én is beleestem. Míg az egyik igényt kielégítettem, egy másikban hiányt okoztam. Inkább keltsd csak a hitelesség látszatát, vagy nem tudom, még én sem jöttem rá, hogyan is kell ezt jól csinálni.

Amennyiben a történet első fele nem egyéb, mint Klári tévképzete, nem illik bele Kovács doki gondolata a szövegbe arról, hogy szánalmasnak tartja a nőt, mert lényegében Klári szemszögéből vizsgálod a dolgokat. Esetleg úgy lehetne megemlíteni, hogy a nő kiolvasta a doki szeméből vagy arckifejezéséből a megvetést. Ebben az esetben már azt is ki lehetne dolgozni, hogy Klári önmagát veti meg és saját megvetését látja vagy képzeli bele a doki nézésébe. Lehetne ez egy képzelgés a tévképzeten belül.

Most pedig, ha nem haragszol, kicsit átírnám a sztorit. A történeted szépen körbezáródik, de lehetne ebből csinálni egy végtelenített mesét, Möbius-szalagszerű kerettel. Lehetett volna mindenki klón és mindenki azt hitte volna, hogy a másik a klón, saját magáról meg azt hihette volna, hogy ő eredeti. A nő klónozza a halott férjét, hogy a gyerek jobban legyen. A nő meghal, mert a gyerek annak ellenére, hogy megint van apja, meghal. A nőt a gyerekkel együtt klónozza a klónozott férj. Aztán az apa megint meghal. Minden klón meg kell haljon, ezt a gyerek mumusképzetéből lehetne levezetni. Szóval a gyerek azért lát mumust, mert klónozták és ezért skizofrén lesz, két tudat él benne, a halott eredeti énje és az új klónozott, amibe beleőrül - mumus formájában vetül ki és megöli a halott énje az élőt, mert ő már tudja, hogy halott vagy csak halottnak érzi magát, talán nem is kéne létezzen, de mégis létezik egy kis darabkája. Erről sokat lehetne agyalni, de nem kell túlzásba vinni. A gyerek esetéből kiindulva mindhárom klónnak tudathasadása kéne legyen, ami törvényszerűen a halálba vezet. Közben mindegyik klón újrateremtené halott párját. Ki lehetne dolgozni egy ciklust, ami egyszeri klónozás vagy max kétszeri klónozás esetén felvázolja, hogy ki kit klónoz. Szóval minél kevesebből ki lehessen könnyen találni. Több variáció is létezik. Pl.: csak az egyik klónoz kettőt, a másik egyet vagy hol az egyik klónoz kettőt, hol a másik és ez mindig felcserélődik. De a lényeg, hogy csak egy egyszeri eset legyen, mondjuk klónozástól klónozásig, ami egyértelművé teszi a végtelenített klónozás lehetőségét.

Te adtad a tortát, én most raktam rá egy kis habot, de még tennék a tetejére egy cseresznyét. Ezt inkább csak a képzelgés játékának a kedvéért említem meg. A doki beszédéből ki lehetne azt hozni, hogy valójában ő is csak egy klón, mondjuk abból, hogy hol az egyik klónoztatni akarót ítéli el, hol a másikat, úgy, hogy nem emlékszik az előző klónoztatásra. Ezt valahogy úgy kéne megírni, hogy érzékeltesse azt, hogy a doki is csak egy klón. Szóval, ha még a doki is klón, akkor talán az egész világ az.

Ne haragudj, hogy ennyit írtam. Egy tízes skálán nyolcast adnék, de ötösön nem tudlak megfelelően értékelni.

szo, 2011-05-28 07:48 Maggoth

Maggoth képe

Viccelsz, ez egy über hozzászólás volt, és nem kicsit meg is mozgatta a fantáziámat :) Tetszik, ahogy továbbvezetted a gondolatmenetet, és szabadjára engedted a képzeletedet, az különösen bejön, hogy a doki is klón, sőt, hogy nagy valószínűséggel az egész világ is az, csak valahol már ők maguk is elvesztették a fonalat, és mindenkinek lelki defektusai vannak :) Erősen emlékeztet is a mi valóságunkra is, nem? Zsír ötlet :) Ahogy meg felvezetted, az meg olyan enyhén paranoiás-skizofrén képet vetett fel, amihez hasonlókat P. K. Dick szokott összehozni. Egészében véve, ezzel a sztorival lesz még dolgom, de mindenképp ki fogok még hozni valamit belőle, köszi az agyvihart! :)

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

szo, 2011-05-28 11:08 lehel

lehel képe

Agyvihart bármikor:) És várom a második felvonást. Jó munkát!

szo, 2011-05-28 13:44 Sirím

Sirím képe

jót nevetgéltem ezen a ki klón-ki nem klón, mindenki klón agymenésen:))

egyébiránt a sztoriban az én olvasatomban benne van a választási lehetőség...ha így marad, is eldöntheti a kedves olvasó, kinek a bőrébe, és igazságába bújik bele, és abból a szemszögből épp a másik a klón...vagy nem? vagy most mi vaaaan???

Sirím

szo, 2011-05-28 14:00 Maggoth

Maggoth képe

Azért nem világos, mert klón vagy, csak nem tudsz róla :D

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

szo, 2011-05-28 14:11 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Nem, valójában te vagy a klón, de ezt eddig nem bírtuk megmondani. De láthatóan kitörni készülnek az emlékek, ezért merem közölni.

Valójában tavaly klónoztunk és instant felnövesztettünk. Az eredeti Maggothról sajnos nem beszélhetek, szolgálati titok. Van még két "ikerklónod", de őket sztázisban tartjuk, hogy bármikor bevethessük, ha veled, No.1, valami gond lenne. Kérlek, ezt vedd figyelembe a továbbiakban.

_____________________
Dr. Bloody Dora

szo, 2011-05-28 14:19 Maggoth

Maggoth képe

Igazából sejtettem, csak eddig azt hittem, a világ nem az igazi körülöttem, erre én nem vagyok az :D

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

szo, 2011-05-28 16:20 craz

craz képe

Szerintem már gond van vele. :)

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

szo, 2011-05-28 17:58 Maggoth

Maggoth képe

Csak jelezni szeretném a szerkesztők felé, hogy inteligensebbek lettek a spamek, már direkt nem adnak két csillagot, és magyarul beszélnek, hogy ne lehessen őket felismerni :D

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

szo, 2011-05-28 23:15 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Ja, és több mint három éves felhasználónak álcázzák magukat, ez ügyben pedig műveket is küldenek be... nézd, ilyen spamekkel együtt kell élni. :)

(Craz: ne add tovább, de azóta ez a Maggoth már a No. 2.)

_____________________
Dr. Bloody Dora

szo, 2011-05-28 23:48 craz

craz képe

Én igenis több mint három éves felhasználó vagyok. Szellemileg nem sokkal, inkább fizikailag, avagy ránézésre.

(Dr. Bloody Dóra: ne add tovább, de őszintén, látsz javulást a M. No. 2. tekintetében, vagy ez is zárlatos lett?)

((Bár ezt nem itt kellene talán megbeszélnünk, mert a novella beküldője még azt fogja hinni, hogy az ő írását olvassák ilyen sokan, és nem a mi épületes társalgásunkat követik.)) :)

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

szo, 2011-05-28 10:18 kinga664

kinga664 képe
5

 Általában nem szeretek ilyen témában olvasni, mert nem érzem magamhoz közelinek, de be kell vallanom rég volt, hogy valamit pislogás nélkül falok fel. :) 

 

További sok sikert :)

szo, 2011-05-28 11:04 Maggoth

Maggoth képe

Ezek szerint én vagyok a kivétel, aki erősíti a szabályt? :)

Nagyon szépen köszönöm, viszont kívánom! :)

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

szo, 2011-05-28 15:08 Tolerancia

Tolerancia képe
5

Most látom, "nyomok" nélkül távoztam a múltkor...

Sorry :-)

 

 

 " Amit az ember leírt, az többé nem sanyargatja." /Ernest Hemingway/

szo, 2011-05-28 15:10 Maggoth

Maggoth képe

Nagyon köszönöm! :)

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

k, 2011-05-31 10:29 Mme Morgue

5

 Áh, én inkább el se kezdem értelmezni, hogy hogyan ellentmondásos meg hogyan nem. A magyarázat úgy tönkre tudja tenni az ilyesmit. Jó és kész :D

sze, 2011-06-01 08:32 Maggoth

Maggoth képe

Ez egy jó hozzáállás, köszi a csillagokat! :)

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

p, 2011-06-03 08:41 Sólyom László

Sólyom László képe
5

Na, ez most nekem új volt tőled, ha be kellene sorolnom valahová inkább Pszicho-Scifi, bár már a Végtelen körök is az felé hajlott. Nekem ez nagyon bejön! A végtelen körökkel ellentétben, erre nem lehet mást adni csak 5*! (nem tagadom, kezdek Maggoth fan lenni)

_________________________________________

"a leírt szavakban rejlik az igazi varázslat"

p, 2011-06-03 08:52 Maggoth

Maggoth képe

Hát, megtisztelsz :)

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.

sze, 2019-01-30 17:13 vman95100

vman95100 képe
5

Nagyon jó írás!

sze, 2019-01-30 22:07 Maggoth

Maggoth képe

Örülök, hogy tetszett :)

- Maggoth
________________________________________________________________
- A nyerők nem csalnak, a csalók nem nyernek.