L.E.O.

- Hogy hogy is néz ki a XXVI. században az űrutazás?
Kezdjük az elején. Képzeljük el, hogy a XXI. sz.-ban vagyunk, mert a nukleáris korszakbéli kezdetekhez képest könnyebb lesz megfogni a változás lényegét.
Szóval az elmaradott XXI. sz.: már feltalálták az űrrakétákat, jártak a Holdon, és volt néhány űrállomásuk is, szóval kifutott a fatörzsből kivájt kenu az öbölbe, sőt elérte az első szigeteket is.
Ehhez képest pedig mondhatjuk, hogy jelenleg olyanok vagyunk, mint a viktoriánus kor hajózása. Vannak még vitorlások is, de már hódít a gőzhajó. Az állami szerepvállalás eltörpül a kereskedelmi mellett és - hát, ha nem is luxus-yachtot, de - egy átlagos vitorlást bármely középosztálybeli megengedhet magának, akinek ez a vágya.
A gyarmatok fejlett iparral rendelkeztek, kikötőkkel, kereskedelmi központokkal, szórakoztató- és vigalmi negyedekkel. Új városok nőttek ki a földből mindenfelé és persze ismét felütötték fejüket a kalózok.
A mi korunk ugyanilyen pezsgő és élettel teli, csak Sziám helyett nekünk Joviánusunk van a callistoi fővárosával Valhalla-Havenben. Kelet-Indiai társaság helyett itt a United Galaxy és az Inter-Planet; egy Közép-európai városi polgár számára pedig jó eséllyel évente 1-2 alkalommal elérhető egy hagyományos LEO transzfer (azaz Űrugrás a „Low Earth Orbit” – alacsony Föld-körüli pályára) és valahol a családban biztos akad egy napvitorlás, vagy egy plazma-rakéta, amely a fogadóállomások egyikén bedokkolva várja a kilövési kvótát.
Népszerűek a pár napos holdi kiruccanások, vagy az L-Hotels túrái, ritkábban pedig – amikor egy aszteroida útja igazán közel vezet a Föld mellett, hétköznapi emberek csodálhatják testközelből az ős-Naprendszer kövületeit.
A Sixdom bolygói között már az új éra igáslova: a fúziós rakéta viszi az utasokat (hetek alatt áthidalva a bolygóközi távolságokat a modern hiperbolikus pályán), míg az élettelen szállítmányok komótosan cammogó fényvitorlásokkal közlekednek – és jutnak célba az üzemanyagot nem igénylő, ámde jóval hosszabb: 6-8 hónapig is eltartó Hohmann-transzfer hagyományos elliptikus pályájukon. Mind a hat lakott bolygó, a Vénusz, a Föld, a Mars, a Jupiter, a Szaturnusz és a Neptunusz egyaránt többmilliós lakosságot mondhat magáénak, és egyforma politikai jogokkal rendelkezik, míg a gazdasági életet a Föld-Hold páros diktálja.
Az egypólusú világrend nem tesz lehetővé nagy háborúkat, de termékeny talaja kultúrának, művészetnek, találmányoknak és általában az emberi kezdeményezőkészségnek. A cinikus befelé fordulás, a meddő és dekadens gondolatiság mára ugyanúgy kiveszett – hál Istennek – mint ahogyan arra a korra sem volt már jellemző, amikor a világ mindmáig leghíresebb női uralkodójának arcképe díszítette az angol bankjegyeket.
Nos, ha ez mind nem volna elég érdekes; a Centauri szondák 0,7C-vel elsiklottak a legközelebbi csillagtestvér mellett és ezzel kezdetét vette az emberiség eddigi legnagyobb vállalkozása, amit egy újabb történelmi hasonlattal érzékeltetnék.

A Milánói Dóm, az Utrechti katedrális, vagy akár a párizsi Notre-Dame.
Mind-mind a kor embereinek több-száz éven keresztül tartó akarategységét és áldozatkészségét hirdeti. Egy olyan eszme hírmondói, mely alkalmas volt arra, hogy egy társadalmat, az egyén önnön életén túlmutató alkotásra késztessen.
Velünk ugyanez történt 168 évvel ezelőtt, amikor megkezdődött az Odysseus, a Sidon és a Tyros építése. Mindhárom antianyag-hajtásos foton csillaghajó a Centaur rendszer irányába indul hamarosan és ezzel megkezdődik az emberi történelem legizgalmasabb korszaka, amibe csak születhettünk!
A hologram ekkor villódzni kezdett, a kommentátor lelkes arckifejezéssel lépkedett tovább néhány másodpercig, de hang már nem hallatszott, majd a zöldes fénysugarakból szőtt szellemkép kihunyt. Csak a porszemek táncoltak a csillagok ablakon át beszűrődő hideg fényénél az elhagyatott LEO állomáson az idegen lény összetett fekete szemei előtt. A lény ekkor hátára vetette az utolsó példányból készített szolgálati emberbőr felöltőjét és telepatikusan jelezte felettesének: „a Centauri fertőzés származási gócpontja ezennel végleg kiiktatva”…majd elgondolkozva újra levetítette magának a felvételt és idegen hangképző szervével idegen nyelvén szabad fordításban valami ilyesmit morgott:
- Csak egy dolgot utálok jobban a dekadens fajoknál: amikor nekem kell elvégezni a piszkos munkát mert még a saját maguk kiirtására is alkalmatlanok…hát ezekért aztán tényleg nem kár. Egy igazán értelmes faj belátta volna, hogy a dekadencia az egyetlen túlélési esélye egy ilyen ős-öreg világegyetemben, ahol nyilvánvalóan alap, hogy létezik benne sokkal fejlettebb konkurencia is; és-hát ilyen körülmények között - nem mindig jó, ha felfigyelnek az emberre…
Az elhagyatott állomás falai közt visszhangot vert a nem emberi morgás, majd a lény, - egy Sterilizátor -, a felfoghatatlanul fejlett technológiájú hajóján hazaindult elképzelhetetlenül távoli otthonába és ezzel – hosszú idő után először ismét –teljes és végleges csend borult a szektorra.

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

v, 2019-03-24 09:33 craz

craz képe

szórakoztató- és vigalmi negyedekkel / szórakoztató-, és vigalmi negyedekkel

évente 1-2 alkalommal / évente egy-két alkalommal - tudod, nem matek óra, irodalom ;)

elérhető egy hagyományos LEO transzfer (azaz Űrugrás a „Low Earth Orbit” – alacsony Föld-körüli pályára) és valahol / így kell egy vessző a zárójel után

ritkábban pedig – amikor egy aszteroida útja igazán közel vezet a Föld mellett, hétköznapi emberek csodálhatják testközelből az ős-Naprendszer kövületeit. / inkább: ritkábban pedig – amikor egy aszteroida útja igazán közel vezet a Föld mellett – hétköznapi emberek (is)csodálhatják testközelből az ős-Naprendszer kövületeit. vagy: hétköznapi emberek is testközelből csodálhatják

több-száz / több száz

és-hát ilyen körülmények között - nem mindig jó, ha felfigyelnek az emberre… / A párbeszédeknél is gondolatjel kell, ide is az kellene, de egyszerűbb így: és (hát) ilyen körülmények között nem mindig jó, ha felfigyelnek az emberre…

majd a lény, - egy Sterilizátor -, a felfoghatatlanul fejlett / majd a lény – egy Sterilizátor – a felfoghatatlanul fejlett

és ezzel – hosszú idő után először ismét –teljes és végleges csend borult a szektorra. / itt meg lemaradt egy szóköz

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

cs, 2019-04-04 01:39 Györeizé

Györeizé képe

Nagyon nehez elhinnem, hogy ez az iras ebben a formaban kikerult a Karcra. Pedig itt van, elottem.
"Képzeljük el, hogy a XXI. sz.-ban vagyunk" - mi az a "sz.-ban"? Valami szleng?
"a nukleáris korszakbéli kezdetekhez képest könnyebb lesz megfogni a változás lényegét" - az ertelmezhetetlen kezdetekhez kepest remelhetoleg konnyebb lesz a kesobbiekben megfogni az iras lenyeget.
"már feltalálták az űrrakétákat" - az osszeset?
"jártak a Holdon" - kik?
"és volt néhány űrállomásuk is" - kiknek? A huszonegyedik szazadeknak?
"kifutott a fatörzsből kivájt kenu az öbölbe" - az obolbe nem nagy kaland kifutni. Ha az obolbol a tengerre fut ki, az mar valami.
"és persze ismét felütötték fejüket a kalózok" - mert ez az, amit a kalozok eloszeretettel tesznek: hajokat fosztanak ki, noket eroszakolnak, rumot vedelnek es felutik a fejuket. Ez valami korabeli kuzdosport?
Itt adtam fel.

**********************************
A véleményem, az szubjektív.

cs, 2019-04-04 12:56 Gitáros

Gitáros képe

Szia!

"Mind a hat lakott bolygó, a Vénusz, a Föld, a Mars, a Jupiter, a Szaturnusz és a Neptunusz egyaránt többmilliós lakosságot mondhat magáénak" - idézet tőled.
Nem vagyok nagyon jártas a csillagászati kérdésekben, de azt még én is tudom - és, a biztonság kedvéért most utána is néztem a neten -, hogy a Jupiter gázbolygó!
A Naprendszer legnagyobb bolygója, de mégis csak egy gázbolygó.
Miért írom ezt?
Mert - szerintem - egy gázbolygóra többmilliós lakosságot telepíteni - lakható városokkal, parkokkal, közlekedéssel, belélegezhető levegővel, mezőgazdasággal, iparral -, igencsak emberpróbáló feladat lenne, még akkor is, ha a jövőben a technikai fejlődés valószínűleg a mostaninál sokkal magasabb szintet fog elérni.

Azt hiszem, hasznos dolog, ha mielőtt elkezdünk írni valamiről, előbb tájékozódunk a témát érintő legalapvetőbb dolgokról...:)

Üdv!

Miki

cs, 2019-04-04 14:05 Sednol

Sednol képe

Dan Simmons Hyperioni-énekek sorozatában is lakottak a gázbolygók. Feltételezem, nem az egyetlen író, akinek a fejében megfordult ez a furcsa ötlet.

"Az embereket könnyebb hülyíteni, mintsem meggyőzni arról, hogy hülyítik őket." Mark Twain
szmogov.blogspot.hu

cs, 2019-04-04 15:48 Ovidius

Ovidius képe

Nem csak a Jupiter gázbolygó. A Szaturnusz és a Neptunusz is. A szöveg gondozása gondolom azt is jelentené, hogy kik által lakottak a bolygók. A Jupiter a leggyilkosabb sugárzást bocsátja ki, amit el lehet képzelni, a Szaturnusz gyűrűrendszere folyamatos bombázást jelent a bolygóra, a Neptunuszon a Naprendszer legpusztítóbb szelei tombolnak.
Tehát úgy általánosságban nem az általunk elképzelt emberek lakják. Azt se lett volna rossz megmondani.
A Végső Bíró történetét pedig jobb, ha gyakorlottabb író követi el...
Tessék elolvasni Olaf Stapledon Utolsó és első emberek című művét...

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

sze, 2019-04-10 08:14 Blade

Blade képe

Hát igen, ez hemzseg a hibáktól.

k, 2019-04-16 17:15 Roah

Roah képe

Íjj!

"- Hogy hogy is néz ki a XXVI. században az űrutazás?"

Szerencsétlen felütésnek tartom.

Ez a 'hogy hogy' alapból sem fess irodalomban - élőszóban is elég hebegősen hangzik, nem? -, de ide szerintem végképp nem való.

És ehhez mit szólsz?

'Hogy miként...

vagy

Miként...

Tudod, választékosság - hm?

Milyen sci-fiket szoktál olvasni? :))))

"Amikor egy adott civilizáció eljut arra a fejlettségi szintre, amikor képes Mesterséges Intelligenciát alkotni, az életre hívott tudatba rendszerint betonszilárd erkölcsi korlátokat plántál. Ez végső soron érthető; ha egy teremtmény potenciálisan túlnőhet alkotóján, utóbbi fokozottan ügyel, előbbi nehogy meggyűlölje, és eljusson addig a pontig, hogy kiirtásának módozatairól kezdjen fantáziálni."

(Banks)

https://www.youtube.com/watch?v=4L6woE-eKrk

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."