Dana és az élet nagy kérdései

Dana gondosan kisminkelte csinos kis pofiját, majd felragasztotta a műszempilláit. Belebújt az előre odakészített, mélyen dekoltált csipkés hálóingébe, majd gondosan elrendezte a lányszoba hátterét. Igen, az óriás rózsaszín plüssmackót még két centire balra, az ezüst színű puffot meg közelebb az ágyhoz. Így tökéletes. Előkapta a szelfibotot, majd egy gyors igazítás. Ujjaival beletúrt, és összekócolta dús lenszőke haját. Vastag vörös ajkával kéjesen csücsörített. Gyorsan lőtt pár szelfit, aztán belemerült az elkészült fényképek tanulmányozásába. Hosszasan töprengett, míg a végén dűlőre jutott. Kiválasztotta a legsikerültebbeket, és pár kattintással feltöltötte őket az éppen divatos közösségi oldalra. A képek alá megjegyzésben azt írta: Átlagos hétfő reggel. Ó, de uncsi… Azonnal kapott három lájkot és egy obszcén bejegyzést. Ezek most egész jól sikerültek – gondolta boldogan.
Hirtelen hatalmas dörgés és villámlás közepette egy fiatal fiú jelent meg a szoba közepén, miközben, mintegy a teátrális belépő aláfestéseként, Bach D-moll toccata és fúgájának kezdő akkordjai csendültek fel.
A fiú húsz év körüli lehetett, és egy krémszínű testhez simuló kezeslábast viselt. Messziről olyan hatást keltett, mintha teljesen meztelen lenne.
– VIM vagyok – mutatkozott be az idegen. – Azért jöttem, hogy az élet nagy kérdéseire válaszoljak.
– VIM, mint a súrolószer? – kerekedett el Dana szeme.
– VIM, mint a Végtelen Intelligencia Megtestesülése – húzta el a száját az idegen és lassan járkálni kezdett a kellemesen ízléstelen hálószobában.
– Hé, nem te voltál a Villában? Tudod, akit a múlt héten kiszavaztak.
A fiú tagadólag megrázta a fejét.
– Akkor már tudom, te vagy az énekes abban az új hiphop zenekarban, a Nyálhörcsögökben.
– VIM vagyok – mondta szárazon VIM.
– Oké, már mondtad, csak azt hittem ez valami beugratós, kandi kamerás műsor – mondta durcásan Dana, és csalódottan lebiggyesztette a száját.
Pár másodpercig mindketten hallgattak, majd Dana törte meg a csendet.
– Miért sántikálsz? – kérdezte kíváncsian.
– Azért, mert az egyik lábam rövidebb. Apró tervezési hiba. Néha előfordul. Egy az egymilliárdhoz. Tudod, az Élet nem igazságos.
– Már hogyne lenne az – vitatkozott a szöszi. – Nézd a jó oldalát, amennyivel rövidebb az egyik, annyival hosszabb a másik.
– Megejtő logika… – ráncolta a homlokát VIM, majd gyorsan hozzátette. – Hamarosan lejár az időm, kérdezz, hogy válaszolhassak.
Dana habozott, majd kibökte.
– Ha te vagy a végtelen intelligencia, miért pont így nézel ki? Mármint ilyen kis nyikhaj kölyök, buzis, testre tapadó futóruhában?
– Csak te látsz ilyennek. Azért ezt a formát vettem fel, mert ez az az alak, ami benned a legnagyobb bizalmat kelti.
Dana érezte, hogy VIM igazat mond. Hamarjában nem is tudta mit kérdezzen. Szerette volna megtudni, mennyire lesz irigy Daisy barátnője, ha megnézi az új képeket, vagy össze fog-e jönni azzal a magas jóképű focistával, akivel a múlt héten ismerkedett meg, de zavarban volt, ezért csak annyit tudott kinyögni.
– Fog esni holnap a hó?
– Nem fog. Egész héten, az évszakhoz képest enyhe lesz az idő – VIM rosszallóan csóválta a fejét. – Szeretnéd, hogy elmagyarázzam a gravitáció mibenlétét? Vagy, hogy miért cserélődnek fel a Föld mágneses pólusai százezer évenként? Netalán azt, hogy melyik a legközelebbi galaxis, ahol értelmes lények élnek? Nem vagy kíváncsi, hogy építették fel a gízai nagy piramist?
– Á, nem! Inkább az mondd meg, nyertem-e a hatoslottón?
– Nem nyertél. Bár ennyi erővel kérdezhetted volna a következő heti nyerőszámokat is.
– Tényleg? – derült fel a lány arca. – Azt is lehet? Akkor mondd el léci!
– Erre sajnos már nem válaszolhatok. Lejárt az időm, mennem kell. Tudod, ma még sokan várnak a válaszokra. Hasznosítsd bölcsen, amit ma tőlem hallottál.
Ősöreg, hetvenes évekbeli musical csendült fel, és a füstös hangú énekes teli torokból rákezdte:

„Once upon a looking for Donna time
There was a sixteen year old virgin
Oh Donna oh oh Donna oh oh oh
Looking for my Donna”

Aztán egy ismételt égzengés, villámlás kíséretében a Végtelen Intelligencia Megvalósulása nyomtalanul eltűnt.
Dana, a szőke nő, nem érzett csalódást. Arra gondolt, itt volt ez a végtelen izé, aki olyan okosnak hiszi magát, meg dzsanázik itt a baromságairól, pedig még a séróját se tudja rendesen belőni. Hab a tortán, még a műszere is aprócska.
Dana unottan az kezébe vette az okostelefonját, és újra a közösségi oldalon lévő képeit kezdte elmélyülten tanulmányozni, amiket időközben rengetegen meglájkoltak.

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

sze, 2021-05-05 21:51 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Dana azt mondta, véleményezzem én. Én meg eleve azzal kezdtem, hogy ő van itt megszólítva. Ki érti ezt... eh, nők!

"Dana gondosan kisminkelte csinos kis pofiját" - Érdekes kezdés, de meglátjuk, mi lesz belőle. SF-ben pont nem ritka a szexizmus kérdéseköre, de ilyen röviden szerintem nem szokták behozni.
"Gyorsan lőtt pár szelfit," - Vagy ötvenet. Ha már ennyit dolgozott érte, tudod, meg kell találni a tökéleteset.
"Kiválasztotta a legsikerültebbeket, és pár kattintással feltöltötte őket az éppen divatos közösségi oldalra." - ÉS A FILTEREK?!
Amúgy frászt tudok én bármi Insta-életről, olvastam kb. három celebtől, hogyan kezdték.
"és egy obszcén bejegyzést" - Megjegyzés a komment, a bejegyzés a poszt. (Ez nem közösségi oldalas dolog, így fordítják magyarra, mióta léteznek blogok.)
"Hirtelen hatalmas dörgés és villámlás közepette, egy fiatal fiú jelent meg a szoba közepén" - Mi ez az ötletszerű vessző középen? Általában azoknál szokott ilyen lenni, akik rosszul hangsúlyoznak. Szóval hangsúlyozz jobban. Vagy, ahogy annak idején Kelvin találóan mondta: "oda tegyél vesszőt, ahol élőszóban elsütnél egy bazdmeget".
"VIM, mint a súrolószer? – kerekedett el Dana szeme." - Létezik még ez a márka? Úgy értem, utoljára 'Szepezden láttam, közel húsz éve. Nem lehetetlen, hogy létezik, nem azért mondom, totál hipszter lehet... Oké, megnéztem, létezik. Fantasztikus. De hogy karcmentesen tisztít, azt kétlem, nem mészkő-alapú volt? (Amúgy Dana pofátlanul tág tudású egy csaj, ha ezt net nélkül is vágja.)
"Hamarosan lejár az időm, kérdezz, hogy válaszolhassak." - Kérdezz még? Úgy értem, Dana az előbb kérdezett. Így udvariasabb. Oké, nem Végtelen EQ Megtestülése. Ahhoz képest nem hordja fenn az orrát...
"Mármint ilyen kis nyikhaj kölyök, buzis testre tapadó futóruhában?" - Oké, mi a bajod a felsorolások közé rakott vesszővel? Eddig bírtam, de tényleg meg kell kérdezzem.
"Dana érezte, hogy VIM igazat mond." - He? Csak most? Mikor elvileg elejétől kezdve bizalmat kéne éreznie iránta? Én ritkán küldöm el az anyjába azokat, akiket alapvetően szeretek, de Dana ezek szerint más.
"Szerette volna megtudni, mennyire lesz irigy Daisy barátnője" - VIM nem magyar? Dana még hagyján, de Daisy? (Dézi. Létező, anyakönyvezhető magyar név.) Szóval van itt egy kézenfekvő poén, ami csak magyarul értelmezhető, erre átrakod angolszász környezetbe egy random névvel. Ezt már egyszer megbeszéltük.

Oké, azóta is itt ülök és azon gondolkodok, hogy lehet ezt a szójátékot angolra lefordítani.

"meg dzsanázik itt a baromságairól" - Egyrészt inkább hadovál, másrészt ez már akkor is oldszkúl volt, amikor bejött az iwiw.
"Hab a tortán, még a műszere is aprócska." - Elvileg olyan alakot vett fel, ami Danában a legnagyobb bizalmat kelti.
"időközben rengetegen meglájkoltak" - Én egy ideje elvesztettem a kapcsolatot a valósággal. Nem belájkol? 20+ így mondja mindenki, de alatta lehet, hogy most már meglájkolnak.

Hmm... végtelen intelligenciával nem kéne tudnia kikövetkeztetni, hogy Dana nem lesz kíváncsi az Élet Nagy Kérdéseire? Olyan kis csalódottnak tűnt szegény VIM. Akkor már ne legyen végtelen. Vagy nem tudom.

(Amúgy Dana felismerhetné Treat Williams hangját, a Netflix nemrég hozott egy sorozatot, amiben ő is játszik. Chesapeake Shores, valami Hallmark sorozat eredetileg, és gondolom olyan is. Én mondjuk utoljára az Everwood kapcsán hallottam róla. Jó, jó, persze, nem csak a filmes Hair létezik. Én most pont azt hallgatom, szerintem jól sikerült.)

Összességében szerintem megúszós. Kevésbé parodisztikusra véve ez egy Ibsen dráma is lehetne. Vagy egy modern amerikai dráma, ahol mindenki elbeszél a másik mellett, és minden vágy kielégítetlen. Egynek elmegy? Nem... ennél nagyobbat is üthettél volna, mondjuk ha kéri, hogy maradjon, mert feltenné Insta sztoriba a kérdéseket, vagy megpróbálná levideózni, hogy felrakja Tiktokra, vagy még nagyobb poén, ha végig Twitchen megy az egész, Just talking kategória tele van ilyen csajokkal, és a chat épp felrobban, hogy mit kérdezzen, de ő nem tud választani. Mire VIM lelép, Dana potom ötezer dollárt keresett és lett negyven új feliratkozója, a donációk meg pörögnek a kérdés-ötletekkel.

_____________________
Dr. Bloody Dora

p, 2021-05-07 20:32 Dana

Dana képe

Na, ezért véleményezted Te, hogy én ilyeneket olvashassak: "Amúgy Dana pofátlanul tág tudású egy csaj, ha ezt net nélkül is vágja."

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

p, 2021-05-14 12:03 n13

Vagy csak szokott mosogatni és szereti a retro dolgokat... :) Egyébként ma is kapható...
https://www.roksh.com/termekek/suroloszerek/vim-surolopor-750-g
Na jó a kettő nem zárja ki egymást! :)

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít." /Örkény István/

p, 2021-05-14 12:13 Dana

Dana képe

Bocs, nem a karakteredről volt szó, rólam.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen