Morbum Alci Affect

Női hang:
- Elfogadhatatlan!
Férfi hang:
- Felfoghatatlan!
Jack tanácstalanul tekintett körbe. Íme, a Tizenötök Tanácskozása, ahogy maguk közt nevezték a találkozókat. Végig hordozta tekintetét mindegyikükön. A Föld és a Naprendszer gyarmatok legnagyobb és legtőkeerősebb gyógyszergyártói. Felsóhajtott, nem szeretem képet vágott, de folytatta mondandóját:
- Lehet, hogy nem tetszik, amit hallottatok, de a profit, akkor is profit, ha ezt valakik elfelejtették volna. – vetett egy-egy neheztelő pillantást két társára.
Jenna Hale állta a pillantását, de Ben Freeman lesütött szeme jelezte, nagyon is egyetértett Jackkel.
- Ne hidd, Jack, hogy mi nem szeretjük az extra bevételt! De, amit ajánlsz, az felvet bizonyos erkölcsi korlátokat. Ámbár, kíváncsian várom, hogy akarnád végrehajtani a tervedet. – mosolyodott el Jenna.
- Azért vagyunk itt, hogy ezt megbeszéljük. Cégem csupán a nyersanyagot szállítja. – mosolyodott el ő is.
Jon Wiseman, az NMD igazgatója jelentkezett szólásra. Jack intett, hogy beszélhet.
- Nekem nagyon is tetszik az ötlet. A H21P33-as vírustörzs, kiválóan alkalmas arra, hogy megbetegítse az embereket, de állandó kezelés mellett, egyáltalán nem halálos. A bemutatott minták alapján, egy a huszonegyedik század hajnalán megszokott népbetegségnek számító influenza, felturbózott változata. Jól látom Jack?
- Mint mindig, Jon. Vissza is venném a szót, pár perc erejéig. Nos, Jon helyesen mondta, vírusunk forrása, századunk hajnalán élte virágkorát, aztán - hála gyógyszereinknek -, lassan eltűnt az emberiséget sújtó betegségek közül. Ennél fogva mostani felbukkanása váratlanul érné az emberi immunrendszert. Az első megbetegedések után, a kormányok elindítanák saját egészségügyi programjaikat. Ha szerencséjük van, rögtön megtalálják a megfelelő vírustörzset, de kiemelem, HA szerencséjük van. Ha nincs, addig kutatnak, míg rájönnek egyedül kevesek a problémához. Aztán hozzánk fordulnak segítségért. Találjuk meg a vírust, készítsünk nekik ellenszert. Ó, és mi meg is tesszük nekik, ezt a… ezt a szívességet. – kereste a megfelelő szót. Majd folytatta:
- Persze nem adjuk át nekik elsőre a megfelelő vakcinát, az túlságosan is átlátszó lenne. Még gyanút keltene az idióta politikusok körében. Mi nem cselekszünk azonnal. Heteket, hónapokat várunk, amíg a vírus terjeszkedik és terjeszkedik. Megfertőzi az kontinenseket, sőt egy kis szerencsével – vagy némi segítő szándékkal – az űrkolóniákra is eljuthat. Az emberek ekkor még nem esnek pánikba. Miért is esnének? Hiszen senki sem halt meg. Trüszkölnek, köhögnek, lázasak, de ez még nem probléma. Elfogadható szint. Az első halálesetek, azonban rögtön más irányba terelik a betegséget. Akik addigra már betegek, hirtelen halálfélelmet éreznek majd, hiszen láthatóan nincs megfelelő gyógyszer a vírus leküzdésére. Akik pedig még nem betegedtek meg, mindent megtesznek majd, hogy ne is fertőződjenek meg. Ekkor lépünk akcióba. Adunk a szerencsétleneknek valamit, amiről feltételezik, hogy ellenszer – van a vezető médiában pár barátom -, zsákszámra vásárolják majd, pedig szart sem fog érni. Ennek megfelelően az emberek tovább hullnak. Egyes országokban talán szükségállapotot is bevezethetnek. De mégis kit érdekel?! – nevetve tekintett végi hallgatóságán, akik szintén elmosolyodtak a számukra vicces megjegyzésen. Jack folytatta:
- És ekkor, csakis ekkor, átnyújtjuk nekik az igazi ellenszert. A teljes, százszázalékos védettséget nyújtó vakcinát. Természetesen addig hatalmas profitot teszünk zsebre.
Utolsó szavait szinte elnyomta a kitörő tapsvihar.

Megvárta, míg elül a ricsaj, s csak utána folytatta:
- A kérdés az: hogy indítjuk el a vírust világhódító útjára. Várom az ötleteket!
Jimmy Cole, a Santron Gyógyszermogul vezérigazgatója emelkedett szólásra:
- Lenne egy tervem. Cégem hatalmas számban gyárt étkezés kiegészítő pirulákat, amiket csodaszerként forgalmazunk. A túlsúlyos, elhízott, vagy csupán molett hölgyek pedig mindig egyből ráharapnak, a legújabb fogyókúrás csodaszerre. Az ötletem ezen alapszik. A háttérbe húzódva létrehozunk bizonyos fantomcégeket. A legmegfelelőbbek a már felszámolás alatt állók. A nevükben megrendelünk a cégemtől tonnaszám, fogyasztó pirulát. Egy másik fantomcégen keresztül, rendelünk hozzá dobozokat, amiben elárusítjuk. Harmadik lépésben pedig, egy újabb fantomcégen át hirdetéseket teszünk közzé, a hagyományos nyomtatott-, valamint az elektronikus médiában. Teszem azt még honlapot is létrehozhatunk az Interneten.
Csodaszerünk azonban nem csupán abban lesz csodás, hogy egy hónap folyamatos szedés után, mínusz harminc kilótól szabadítja meg az embert, hanem abban is, hogy segítségével pillanatok alatt elterjesztjük a vírust a népesség körében. – elismerést várva tekintett körbe.
Udvarias taps jelezte, nem sikerült mindenkit meggyőznie, sőt Jenna Hale metsző hangon rárivallt:
- Túlságosan is együgyűnek tekinted a nőket, Jimmy! Komolyan meg vagy győződve a terved életképességéről?
- Ha tudnád mennyi csodapirulát adunk el, nap-nap után, te is hinnél benne Jenna. – húzta ki magát ültében a kérdezett.
Jack megköszörülte a torkát, majd megszólalt:
- Köszönjük Jimnek az ötletet. Másnak nincs elgondolása?
Momoko, a japán Atarepoliszu gyáróriás vezetője emelkedett fel:
- Igen tisztelt Tizenötök, cégünknek lenne egy megfelelő elképzelése. Mint tudják, Atarepoliszu, sok más céggel együtt kiveszi részét a gyarmatokon felfedezett új betegségek elleni harcban. Elképzelésünk a következő. Egyik utánpótlást szállító űrhajónk magával vinné a vírust, akár pirula, akár ampulla formájában. A teherjármű megbízott dolgozói, a Mars kolónián elterjesztenék a fertőzést, olyan munkások körében, akik néhány napon belül vissza- vagy elindulnak a Földre. A hajók levegő keringető-rendszere az utazás folyamán a személyszállító teljes legénységét megfertőzné. S, mire elérik öreg planétánkat, addigra már mindegy szálig hordozókká válnak. – a nő, a japánokra jellemző udvariassággal meghajolt, s visszaült a székébe.
Jack megtapsolta az előadást, majd szomorú arcot vágva, amiért ellenkeznie kell, így szólt:
- Nem lenne rossz az elgondolás, Momoko-szan. De van egy icipici buktatója. Ha valaki a megfertőzöttek közül, hamarabb lép át a hordozó stádiumból, a beteg stádiumba, akkor fuccsba mehet az egész vállalkozás. A személyzetet és mindenkit, aki kapcsolatba léphetett velük, karanténba csukják, itt a Földön és a kolóniákon egyaránt. Túl hamar felfedeznék a vírusunkat, az pedig nem termelne túl nagy profitot.
Miguel Battos, az Európai Egyesült Államok legnagyobb gyógyszerkonszernjének ügyvezető elnöke vette át a szót.
- Jómagam és cégünk is a hagyományok kedvelője. Minden Karácsonykor hazamegyek a családomhoz, majd vidéki birtokomra utazunk. Kiválasztjuk a legszebb birkát a nyájunkból, s a legfinomabb sültet készítjük belőle a feleségemmel, amit csak földi ember ízlelhet. Hagyományos Karácsony, hagyományos betegség elterjesztés. Az állatok a kulcsfigurák. Elképzelésem, hogy megfertőzünk néhány állattípust: egy pár madárfajt, vagy házi sertést, esetleg szarvasmarhát. Az állatokat megeszik az emberek és kész a tökéletes elterjesztés. – elégedett arcot vágott, s visszaült a helyére.
- Hm. Miguel barátom ötletet legalább annyira egyszerű és nagyszerű, mint amennyire nem új keletű. Jó néhányunk cégelődje próbálkozott már ezzel a lehetőséggel. A legnagyobb sikert, a 2009-es nagy H1N1 influenzajárvánnyal érték el. Az egész világra kiterjedt a fertőzés. Százharmincnégyezren betegedtek meg. Ebből ezerkettőszáz-tizenkilenc ember halt meg. A tiszta nyereségük mai pénzben számolva, kétszáztízmillió kreditnek felelt meg. A mi célkitűzésünk nem lehet ennél kevesebb.
- Egyéb ötleteket? – kérdezte zárásként a férfi.
Mivel senki nem jelentkezett, Jack úgy érezte a végére értek. Még a kétkedők is elfogadták az elképzelését. Jenna most már úgy mosolygott rá, mint egy doromboló kismacska. Ben pedig a legalázatosabb mosolyt villantotta felé, amit csak ismert tőle.
Megdörzsölte a halántékát. Döntenie kellett, melyik megoldás mellett tegye le a voksát. Vett egy mély lélegzetet, s elhatározta magát. Mindegyik terv ötletes, s bár vannak buktatóik, odafigyeléssel elkerülhetőek. Miért ne hajthatnák végre mindegyiket? Több kiinduló forrás, több beteg, nagyobb profit. És, persze gyorsabb profit.
Elégedetten dőlt hátra.

2231. május 15.
Egyesült Naprendszer
Föld
Történelmi Akadémia
Legújabb kor Tanszék

Részlet Ana Miguela Curth PhD hallgató szakdolgozatából:
„…2089-re a H21P33-as influenzajárvány vált az emberiség legnagyobb ismert járványa. A fertőzöttek száma összesen ötszáztízmillió kétszázhuszonháromezer volt, szerte a Naprendszer akkoriban lakott gyarmatain. A Föld legnagyobb gyógyszergyártó cégei, valamint kormányai mindent megtettek, hogy a vírus nyomára bukkanjanak, s egy megfelelő vakcinát állítsanak elő. Az igazi áttörés azonban csak két évvel később, 2091-ben történt meg. Két év alatt a megfertőzöttek közel egyharmada, százhetvenegymillió ember halt meg. A gyógyszergyártó konszernek, mint az amerikai NMD vagy a japán Atarepoliszu, a járvány kirobbanása és megállítása közt eltelt három évben, összesen huszonnégy milliárd kredites bevételre tettek szert. Az összeesküvés-elméletek gyártói természetesen rögtön előálltak a verziójukkal, miszerint a gyógyszercégek voltak az elindítói a járványnak. A történészek azonban elvetették ezt a lehetőséget. Saját véleményem szerint…”.

5
Te szavazatod: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2009-06-25 15:07 Styra

Styra képe

Az alapelképzelés nem rossz, azthiszem még egy x-akták részben is előkerült, ott rabokon teszteltek egy betegséget. Viszont az ötletelgetés a megvalósításra többponton is hibás, lelepleződés és kártérítés gyanús. Arról nem is beszélve, hogy nagyon korán jellenének meg halálesetek, nem csak egy idő után.
Vol pár vessző hiba, meg javaslom nézd át a központozást Dóri GYÍKjában :)
__________________________________________________
Csillagból születtünk, s csillag leszünk újra
Ha életünk lángját egy széllökés elfújja.

cs, 2009-06-25 15:18 Styra

Styra képe

Ja, az elején gyógyszertói helyett gondolom gyógyszergyártóit akartál írni :)
__________________________________________________
Csillagból születtünk, s csillag leszünk újra
Ha életünk lángját egy széllökés elfújja.

szo, 2009-06-27 21:11 Muraközy Konrád (nem ellenőrzött)

Jóóó!

szeretem a valóságot sci-fibe csomagolt írásokat. Ja nem, persze, a gyógyszeriparnak semmi köze a világjárvány veszélyének felfújásához! Hiszen egy átlag, mezei influenza több áldozatot szed. Ja, hogy a madárinfluenzás oltásokon súlyos milliárdokat buktak? Kell hát valami új bevételi forrás. De nem, persze, ez a vírus magától jelent meg. Naná :D

(hamarosan beküldök egy hasonló elméletesdit, csak a dohányzásról :) )

v, 2009-06-28 18:41 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Öcsém megnézette velem a Mission Impossible 2-t. Hmmm... ugye láttad? :)
_____________________
Csak én, Bloody Dora, mint azt már megszokhattátok.

h, 2009-06-29 09:12 Soltan Paul

Soltan Paul képe

Láttam. :)
De a(z) (ál)Tények című műsor volt az igazi forrás. :D