Tanulni vagy játszani? (SHC)

Hatalmas sóhajtással dőltem végig az ágyamon, miközben a fejemre ejtettem a könyvet. A lapok az arcomra simultak, előttem pedig elfeketedett minden.
– Tehát – dünnyögtem a könyvnek. – A francia forradalom 1789. július 14-én, a Bastille elfoglalásával kezdődött, majd Napóleon diktatúrájába torkollott. A nép fellázadt a börtönparancsnok… ki ellen is? A fenébe már...
Mintha rúgók löktek volna, úgy ültem fel. Megviselt történelemkönyvem lapjai szertehullottak, és miközben a megfelelőt keresgettem, magamban az eddig megtanult tényeket mondogattam: – 1789. július 14. Kitör a francia forradalom. A nép megtámadja a Bastille-t, aminek a parancsnoka… izéka… hol is van? – kajtattam a lapok között. – Meg van! De Launay parancsnok… ez az. Szóval de Launay parancsnok kiadja a tűzparancsot, ám a nemzeti gárda a támadók mellé áll, mire a parancsnok megadja magát. A nép azonban kegyetlenül lemészárolja őt és az embereit.
Elejtettem az oldalt, és visszafeküdtem az ágyamra.
– Micsoda barbár népség. Még hogy forradalom. Kivégzés.
– Ki végez ki kicsodát? – hallottam húgom hangját valahonnan a fejem magasságából. – Mit olvasol megint?
– Történelemkönyvet, Csibe. Majd megtudod te is, ha nagyobb leszel.
Éreztem, ahogy az ágy megsüppedt alattam, így hasra fordultam, hogy lássam Sárát.
– Mi lenne, ha most inkább nem tanulnál, hanem jönnél velem játszani?
– Jó lenne, de nem lehet. Holnap témazáró, és nekem fogalmam sincs, mire is volt jó az egész forradalom.
– Ha most nem tudod, később sem fogod – vonogatta a vállát. – Inkább nézd meg a babaházat, amit apu ragasztott nekem.
– Később, Csibe – sóhajtottam lemondóan, miközben feltérdeltem, és végigsimítottam fényes haján.
– Mindig csak később. Sosincs időd rám.
– Értsd meg, nem csak játék az élet.
– De, igenis az. Az óvó néni is azt mondta. A mi munkánk a játék. Gyere, játssz velem?
– Ne légy akaratos, nem lehet. De ha vígasztal, szívesen mennék.
– Akkor gyere.
Sára megfogta az ujjaimat, és húzni kezdett kifelé. A váratlan támadástól elvesztettem az egyensúlyomat, és lecsúsztam a földre. Térdemet feldörzsölte a szőnyegpadló.
– Ez most mire volt jó? – kérdeztem talán túlságosan is élesen, mert Sára szemébe könnyek szöktek. – Ne haragudj, nem úgy értettem. Várj! – kiáltottam utána, de már mindegy volt, hallottam, ahogy hatalmasat csattant mögötte a szobaajtó. Nyomában anya kiáltása szállt felém: – Mit műveltek megint?
– Semmit – mondtam automatikusan, miközben feltápászkodtam a földről. Kiléptem a folyosóra, majd megálltam Sára szobája előtt. Bekopogtattam. – Csibe, engedj be!
– Maradj kint! Menj tanulni!
– Most megsértődtél? – tettem csípőre a kezem. – Tudod nagyon jól, hogy a témazáróra tanulnom kell. Ha nem, akkora egyest kapok, mint a ház. Azt majd hallgathatom anyu „én megmondtam, hogy rendesen készülj fel!” dumáját. Olyan nehéz ezt megérteni?
Csak a némaság felelt kérdésemre.
– Sára! – kopogtam újra. – Válaszolj, ha kérdezlek. Nehéz egy kicsit nyugton maradni, míg tanulok?
– Nem! Menj tanulni!
– Azért beengedsz?
Hosszú pillanatig megint hallgatás következett, aztán kattant a zár, és megjelent az ajtó résében Sára durcás, de már engedékenyebb arca.
– Békén hagylak, de akkor ígérd meg, hogy délután játszol velem.
– Megígérem!
– Biztos?
– Cserkész becsszó! – tettem szívemre a kezem.
– Sose voltál cserkész.
– Sebaj, de jól hangzik.
– Lányok, mi ez a traccsparti? - hallottam magam mögött váratlanul anya hangját – Viki, irány tanulni, Sára te meg hagyd békén.
– De… – akartam kezdeni, de anya nem hagyott kibontakozni.
– Szervbusz! – mondta nyomatékosan, miközben hátraarcot csináltatott velem, és egyetlen legyintéssel visszaparancsolt a szobámba.
Még hallottam, amint megkérte Sárát, hogy hagyjon békén, majd ismét belevetettem magam a nagy francia forradalom eseményeibe.

5
Te szavazatod: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

k, 2008-09-09 19:49 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Timié is kész.

sze, 2008-09-10 07:20 Kentaur

Kentaur képe

Ebből még bármi is lehet. Akármi, a scifitől elkezdve a horrorig. Nagyon rövid bevezetőrész, amiben épp csak bemutatod a szereplőket, még nem tudunk meg semmit. Mesélj kicsit a történetről, mi akar majd lenni, miért akadtál el, stb! És akkor tudunk talán tanácsot adni.
Amúgy a hangulat beleélhető, kicsit talán nyilvánvaló helyzeteket érzékeltetsz túlzottan. Van benne sok hiba, kiszedjem amiket észrevettem?
----------------------------------------------------------------

"Az emberek néha belebotlanak az igazságba... Aztán fölállnak és továbbmennek."

cs, 2008-09-11 08:13 bellamaria

bellamaria képe

Érdekes kis történet. Nekem most az jutott eszembe, ha már ragasztva lett a babaház, beleragadhatott volna valami kis izé a friss ragasztóba, mondjuk egy törpe, vagy tündér. De ez csak egy ötlet. Nem akarok semmit szuggerálni. (ronda szó :( )

sze, 2008-09-10 19:56 Alexei B Fargas

Szia Timi!
Először a pozitívumokkal kezdeném: fantasztikusan jól eltalált a két testvér. Nemtom, láttad-e a Totoro című Hayao Miyazaki mesét, engem az abban szereplő két kislányra emlékeztetettek. Jól reagálnak egymásra, nem erőltetettek, ügyes az apró konfliktus, amellyel ábrázolod őket.
A szöveg stílusa is kellemes, olvastatja magát. Egy picit rózsaszín, gyermekien kedves az egész, nem nagyon tudom elképzelni, hogy ebből valami bélkitépős horror fog kikerekedni. Jó volna tudni a folytatást! Mikor kerül fel a következő részlet?
Pár megjegyzést azért szeretnék tenni: a cselekmény felépítettségében néha látok apró bukkanásokat, hirtelen váltásokat, amik nincsenek elég jól előkészítve. Ilyen például az anyuka megjelenése, aki inkább érződik amolyan "árnynak", mint valódi hús-vér karakternek. Jó lenne őt is behozni már korábban, mint élő egységet. A másik apróság, hogy a szöveg közepén kicsit sok lett a párbeszéd: nekem nehezemre esett lekövetni a szereplők mozgását, helyzetét gondolatait. Itt, ezen a részen a karakterek nem generálják maguk köré a történést, valahol elveszik a ritmus, ami korábban remekül lökött minket, olvasókat, előre.
Summa-summarum, tetszett, kérünk még! :-)

sze, 2008-09-10 19:58 Alexei B Fargas

Ja igen, és keress valami jobb címet. :-)

cs, 2008-09-11 16:09 Ameli Eftímea Paitha

Ameli Eftímea Paitha képe

Oké, köszi mindenkinek.
Igazából ez nem lenne egy nagyobb légvételű dolog, mint Kentaur esetében, nem is ebben a topicba tettem fel eredetileg. Szóval ez maga ennyi, csak arra voltam kiváncsi, elég érthető-e szereplők viszony, megvan-e a jó nézőpont. Vmi olyasmi akart lenni, mint amit eddig írtunk Eve kiírásaira.
Az a nagyobb légvéteű dolog, amiben segítség kéne és értékelés, az nincs meg még mindig :( Minek van ennyi cd-m. Mire rábukkanok...
Annak majd a címe Angyalok Krónikája lesz, szóval ha ilyet találtok, az lehet támogatni :)
Egyébként mindenkinek köszi, amit írt, és igen, Kentaur, jöhetnek a hibák, ezek szerint ebben a pici kis szituácóban is akad :( Jó lenen tudni, mire figyeljek kiélezettebben.
*-*-*-*-*
ÁlomÁlmodó
http://www.youtube.com/watch?v=TB16jyHX2N4&feature=related