Békés, boldog ünnepeket!

karácsonyi kép 2019
Karcostársaink, kedves Írók, Olvasók, Vendégeink!

Pár napja a legtöbben még csak vártuk, számoltuk vissza a perceket, hogy idén utoljára csöngessenek ki, csukódjon be a gyárkapu, irodaajtó a hátunk mögött. Sokan siettettük az időt: múljon már, jöjjön már a jól megérdemelt pihenés, szabadság!

Az járt akkor a fejemben: a világ rohan. Egy e-mail eljut a világ másik felére a másodperc tört része alatt. A karácsonyi díszek hetekkel az ünnep előtt megjelennek a polcokon, ahogy a rádiót is elárasztják a karácsonyi számok. Régen ott volt a várakozás csodája – ezt most felváltotta a türelmetlenség. Mintha azzal, hogy egyszerre tépjük fel az adventi naptár minden ajtaját, vagy hogy december elején feldíszítjük a fát, azonnal megkaphatnánk a csodát.

De ha megkapjuk, mi marad utána? Felfigyelünk rá egyáltalán? Vagy csak tovarohanunk, hajszolva valamit, ami valójában ott volt az orrunk előtt?

Inkább ne siessünk! Eljön minden a maga idején. Eljönnek a csodák is, az ünnep apró, meghitt pillanatai. Eljön a szabadság ideje, a mosoly, a mézeskalács, a csók, a csendes merengés, a nagy nevetések, az ajándékbontás ideje. Csak egy életünk van, ne akarjunk türelmetlenségünkben előrerohanni vele, élvezzük ki inkább minden pillanatát.

Használjuk ki ezeket a napokat úgy, hogy lelassítunk. Gondoljuk át, mit értünk el idén, s mi maradt el, mi vár ránk jövőre. Lassítsuk le lépteinket, nézzünk körül, lássuk meg a világot magunk körül, keressük a csodákat – mert ott vannak mindenütt, csak észre kell vennünk őket.

Persze nem minden csoda látható – sőt, a legnagyobb csodák, dolgok, amik a szívnek igazán fontosak, ahogy azt Antoine de Saint-Exupéry írta, a szemnek nem is láthatóak. Ettől még ott vannak. A fantázia, egy gondolat, a szerelem... csak néhány azok közül, amelyek segítségével megpillanthatjuk őket.

Te hiszel a csodákban? Mi a Te csodád?

Ezúton kíván Nektek egészségben, alkotói kedvben, sikerekben gazdag, boldogságos új évet a Karcolat Szerkesztősége!

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

sze, 2019-12-25 22:17 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Azután, ami történt, kicsit furcsa lenne, ha nem hinnék a csodákban. Az életem kész csoda, 2015-óta mindenképpen. Szerintem Jézus járt arra és rám szólt, Kelj fel és járj! Kétszer is, mert illetlen és neveletlen vagyok, először a halálból ugrasztott ki, másodszor a tolószékből. De csak egy jelentéktelen pont vagyok, a csoda ugyan rajtam esett, de nem én tettem, csupán elszenvedtem.

cs, 2019-12-26 11:48 Fugorits Ervin

Köszönöm! Neked ( nektek) is minden jót kívánok a következő évre (is).

________________________________________________________________________________________
"Csip-csirip?" - K. Vonnegut

cs, 2019-12-26 12:20 Roah

Roah képe

Boldog karácsonyt, Mindenkinek!

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."