GABO antológia

Kedves Karcosok, Kedves Olvasó!

Örömmel jelentjük be a Gabo kiadó 2018-as magyar science fiction és fantasy antológiáját, melyben, régi jó szokás szerint, Karcostársak is szerepelnek - így például Violánk is, akinek ezúton is szeretettel gratulálunk!

Akinek nem ismertem fel a polgári nevét, bátran kalimpáljon, hadd küldjek egy óriási gratula-puszit!

A kötetben szereplő írók:
Baráth Katalin • Buglyó Gergely • Dragomán György • Erdei Lilla • Farkas Balázs • Gaura Ágnes • Brandon Hackett • Kiss Gabriella • László Zoltán • Lőrinczy Judit • Molnár B. Gábor • Moskát Anita • Rusvai Mónika • Sepsi László • Sümegi Attila • Sziács Viola • Takács Bogi • Tallódi Julianna, Veres Attila

Leírás és akciós vásárlási lehetőség az alábbi linken:
https://www.gabo.hu/hu/szorakoztato-irodalom/2514-kleinheincz-roboz-az-e...

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

h, 2018-10-08 13:11 Sren

Sren képe

Hát, skacok, azért mondjuk egy Veres Attilával egy kötetben szerepelni piszkosul nem semmi! Gratula még egyszer! :D

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

h, 2018-10-08 20:14 Kick Azyro

Én is gratulálok, jó a felhozatal, igényes kiadásnak tűnik. Dragomán sem kis név, mondjuk azt nem tudtam, hogy SF/fantasy műfajban is alkot.

k, 2018-10-09 16:02 craz

craz képe

Hehe. :)
Ez is érdekes pályázat volt.
Érdekes volt követni a különböző fb. írós csoportokban a reakciókat is. :D Végül annyit azért elértek a siránkozó önjelölt író..., akarom mondani ÍRÓpalánták, hogy a kiadó nem árulta el, a bekerült novellák közül mennyi volt a pályázati és mennyi a felkért írók általi. (Bár aki követi a magyar sci-fi - fantasy jelenkori történéseit, az jó százalékkal tippelhet rá. ;) )
Persze maga a kötet, lehet akár nagyon jó is, csak egy mezei olvasó nem tud semmit a háttérinfókról. :)

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

sze, 2018-10-10 08:29 Blade

Blade képe

Nem követem. Mennyi? És miért érdekes ez amúgy?

sze, 2018-10-10 13:14 Sren

Sren képe

Igazából én sem annyira értem. Régebben simán ment, a Karcos antológiába pl direkt kért fel az egykori Kimte „húzónevet”. Na persze, rég volt, akkor még az amatőrök örültek ennek.

Időszűkében nem követem én sem – látok megjelenéseket, miegymást, de mélyebben sosem megyek bele –, de azt vélem érzékelni, hogy szerencsés módon egyre több jó kiadó, jó név ad esélyt tehetséges amatőröknek. Itt van mindjárt a Gabo meg a Black Aether. Szerintem ez teljesen jó, nem?

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

sze, 2018-10-10 18:16 craz

craz képe

Á, csak elmerengtem az írós dolgok kusza összevisszaságán. ;)

Az első lépcsőfok az íróskodáshoz vezető úton az, hogy rájöjj, (még) nem tudsz írni. Ezt én szerencsére elég hamar megkaptam itt a karcon, amikor Blade kirakta az első ide beküldött írásomat valahogy úgy, hogy hát elég szar, de kirakom, hátha... :D
Erre a pályázatra sok olyan író, ja bocs, ÍRÓ küldött novellát, aki még ott jár, hogy azt hiszi, jól ír. Olyas ikszipszylon író(nő)k, saját fészbúk ÍRÓS jelenléttel, meg körbedicsérgetésekkel bő nyállal - mint amikor egy dombitörpe a tenyerébe köp, hogy most akkor uccu,
cipeljük be ezt a pár hordó bort, pöjj, hopp, sok lett, na mindegy. ;) Olyas novellisták, akik mondjuk már egy szinttel feljebb léptek pölö attól az írótól, aki három éve az aktuális Urbi-bulin alsógatyában mutatkozott egy másnapos hajnalon, de attól sokkal rosszabbak, mint aki pölö (itt nem említek nevet, (nevet :D ), neveket, akik rosszul írnak ugyan de a., kitartóak, b., egyéb, nem írói képességüket latba vetve, eljutnak bizonyos megjelenésekig (akár országos terjesztéssel 3:) ). Szóval előszöris telesírnak egy random fb. írós csoportot, hogy hüpp-hüpp, miért nem sikerült (már megint), majd átmennek támadásba, hogy ez szemétség, hiszen ők vannak olyan jó írók, hogy egy holmi Gabo Kiadó kapva kapjon utánuk. Persze az árnyalatokat úgy látod, ha több 4-5-6-sok írós fb. csoportban jelen vagy, más-más a dolgok lecsapódása - az aktív tagság összetételének tükrében.

Aztán egyet arrébb lépve ott a következő nézőpont, a szokásos szekértáboros sárdobálós. (Tudod, mint a Ez a kiadó új antológiája milyen szar már, nézd már kik (klikk) vannak benne, ez nem is lehet jó, csak elásod magad, ha közéjük állsz, bezzeg a miénk milyen istenigyönyörűfantasztikus, hiszen mi vagyunk az ÍRÓK - persze ez már a dobogó tetejéről nézve, egy két (akár jó(!) könyv után), de a többiek akkor is szarok. :D ) (Mondjuk olyan Avanás, Zsoldos-díjas torokátharapós dimenziókban tekintve. Lásd a folyamatos történéseket, mint a legújabb közönségs(z)avazást... ;) ) (Vagy másik példával élve az anno Kimtés bebukott Fantasy Díjas sztori, hogy hogyan lehetne elérni, a jelöltek között legyen Tuanos meg Deltás regény is, anélkül, hogy a., egymás torkának essen a két kiadó, avagy b., egyből a Kimtének, hogy mi jogon akar ő díjat adni. (Szerencsére(?) a Kimte bukása legalább ezt a probélámt megoldotta 3:) ) Tehát lehet baromi jó egy novelláskötet, az egyik szekeren ülőknek tuti hasfájásuk keletkezik tőle - mint az egyszeri dombitörpének, aki egyszerre bezabálta a buli után megmaradt majonézes kukoricasalátát.

De alapból ott van a kerülj be hipp-hopp jó írók közé mézesmadzag. Fokozva azzal az egyszerű ténnyel, hogy ha egy kiadó olyan antológiában gondolkodik, ahol a már befutott írók közé ad belépési lehetőséget, ezt hány százalékban is tervezi. A (senki által meg sem kérdezett lelkes) ÍRÓk, persze alapból a triplájára számítanak - amitől a kiadó meg sikítófrászt kapna, hogy mííí?, na az a tuti bukás, lejáratva a kedvenc saját jól bejáratott íróikat, akik alapból felette állnak más kedvenc saját jól bejáratott íróknak - tudod, ez hatos, nem, kilences! Anyád! :D :D

Ja jut eszembe -- trollkodós szmájlí --, aki ehhez a hozzászólásomhoz kíván lekezelően viszonyulni, a legtutibb odavágás (bár erre a pályázatra nem küldtem novellát) a savanyú a szőlő esete. Nimán, a hülye Craz mit fikázik itten, ő milyen nagyra van azzal a negyvennégy novellamegjelenésével így tíz év alatt!, persze csak a haverok adták ki, és ő is beismerte, hogy ahol megjelenet, az az irodalmi tényező ezekután már be is fuccsolt, persze mindenki tudja, miért (lásd.: Lidércfény, dilettáns amatőrök gyülekezete, Avana Arcképcsarnok, sőt, az csak egy vacak különszám volt, mert pénzt nyertek rá, ja, meg a Zsoldos-díjas jelölgetések-hehe, Téridő Horizont, egy többregényes vanabiíró időleges próbálkozása, Holnap magazin, ugyanmár, kispéldányszámú lapocska, Meztelen Ügynök, hogyisvoltaza többezerpéldányos megjelenés, ami Andy Baronra zuhant, amikor fékezett a pirosnál ( :D ), Zombiapokalipszis, senkise emlékszik már arra, Black Aether, ja már az is megszűnt, AsztalLAp, tudod, az a belterjes izé, ja azt senkise tudja miis, és hoppá, meg kiadta saját magát 3:) 3:), próbagoblin, dombitörpe, hehehe, szánalmas. ;)
Most meg ahelyett, hogy itt fent lenne megemlegetve, Maggothtal van valami minimegjelenése, hehehe, érted, az írói nagyságok. :O

Oké, elkalandoztam. Két pohár bor után ennyi jutott most eszembe. Na, csirió! (Az ígérgetős íróknak duplán, akik el se jöttek Tatárszentgyörgy mellé.)

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

sze, 2018-10-10 19:35 Sren

Sren képe

KETTŐ pohár…?!

ÉdeskedvesKrisztusom, megyek és adok Neked még inni! El nem hiszem, hogy megeredt a szavad!

De igen jól szólsz, na. Be kell ismerni.

Volt (van?) is egy kis lelkifurdancsom, amiért olyant kérdezek Tőled, amire tulképpen tudom, érzem a választ…
Mentségemül szolgáljon, hogy jobbára a Nagyközönség érdekében tettem… Meg egy kicsit magam miatt is, mert sose érek rá, és bár sok mindent érzek, de mindig ott a kérdés: „vajon jól gondolom?” És legfőképp a csujjogatós napihírek ellen, mert ami ma szembejön sállállá-hurráhír címen neten, az mindig gyanús, és őszintén megvallva, fázom attól, hogy örökké rázzuk a zászlót: „XY megjelent, hurrá!”

Persze, rázzuk, és örülünk, olyan szerzők esetében, mint mondjuk most Viola. Akik tényleg megérdemlik, azok előtt kalapot le!

De érezve a kulisszák mögötti gomolygást, és kicsikét-évekóta-némilegtalán ismerve Téged, és belegondolva, hogy az éremnek hány oldala van, gondoltam – ki se lenne alkalmasabb, hogy megmondja a frankót? Pont Te, aki 40+-os megjelenést tudhatsz magad mögött, Te, aki hosszú évek óta otthon vagy a kiadásban, vezeted a Próbagoblint, interjúkat csinálsz… - Vajon belegondolt-e valaha valaki, milyen áron? Belegondolt-e valaki, úgy igazán, micsoda mélységes szerelem köt az amatőr irodalomhoz? Vajon belegondolt-e valaha valaki, hogy egyszer VELED is kellene már csinálni egy interjút…?

Jaj, Tomi. Bocs, tényleg. Csak ez kikívánkozott.

Mindez nem teszi semmissé azt, amit eddig mondtam – nagy, nagy riszpekt a megjelenő szerzőknek, de a kiadóknak is, akik lehetővé teszik a megjelenésüket.

De nagy, nagy riszpekt Neked is, Craz. *kalpagemelés*

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

sze, 2018-10-10 20:41 craz

craz képe

Na, te mit ittál? ;)

Jöhet a következő hozzászólás: Karcolat?, ugyan már!, belterjes társaság, csak egymást dicsérgetik, az ÍRÓkat meg fikázzák... :D

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

sze, 2018-10-10 23:22 Viola

Viola képe

Gyorsan körülnéztem a hűtőben, hogy mivel tudok beszállni a buliba. :D
A legtöbb írói csoportos eszmefuttatásnál polkorrekt diszkrécióval hallgatok, mikor jönnek az elméletek, hogy ki miért vagy miért nem került be, de itt egy kicsit mindig olyan érzésem van, hogy hazajöttem, és nem kell rongyosra magyaráznom a lényeget, anélkül is értitek - a belterjességnek is kell, hogy legyen egy fényességes oldala, vagy mi. (winkwink, Craz) :D
Ha azt mondom, hogy a kezdeti öröm után a második érzésem a pályázattal kapcsolatban a szorongás volt, akkor árnyaltan fogalmaztam. Innen, ahol éppen állok, úgy fest, hogy a sikereket elérő amatőr egy ufó, és a senkiföldjén áll. Kiesett a közös fészekmelegből, és még/már nem tartozik igazán sehová.
Igyekeztem minél több emberrel beszélgetni a könyvszakmából, hogy olyan érdekes kérdésekre is megtudjam a választ, mint például miért jön ki egyik-másik könyv gyötrelmesen csúnya magyar borítóval, míg az eredtije gyönyörű lenne...; miért nem választják a digitális nyomtatást az ofszet helyett; hogyan működnek a pályázatos könyvkiadások; milyen egy amerikai akadémiai kiadóval dolgozni a magyarral szemben; hogy néz ki stációkra bontva egy jó szerkesztő kiégése, miért szabadúszó a többségük, stb. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kiadott szerzők piedesztálja egy bárányfelhő - pont annyira tapintható, és ugyanolyan hatékonysággal lehet rá felülni. Csillogás helyett embertelen munkát látok, magányt, nevetségesen kevés anyagi hasznot és elismerést. Aztán a közösségi platformon felugrik egy nyálverős írói csoport bejegyzése, én meg csak nézek hülyén, hogy most komolyan? Tényleg azon veszekednek, ki a soros a spanyolcsizma felpróbálásában? - mert ebben a pillanatban is kábé ennyi élvezetet látok egy regény születésének folyamatában.
Nyáron jó alaposan végiggondoltam, hogy akarom-e én továbbra is ezt a szellemi energiát, forrásokat, időt és lelket zabáló szörnyeteget - finom válság volt. :D Most ott tartok, hogy nekiálltam hetedjére gatyába rázni ugyanazt a történetet. Majd ha november lesz, megírom. Aztán meglátjuk. Grafikusként kicsit könnyebb dolgom van, ha a merchandise oldaláról akarnám megfogni a bevételi oldalt - bögréket már amúgy is tervezek -, és van egy csepp magamutogató is bennem, hogy a marketing ne fogcsikorgatva menjen, de ettől még nem feltétlenül lesz jó nekem.
Bartos Zsuzsa írta a blogján, hogy sokszor nem a tehetség különbözteti meg az írókat egymástól, hanem a szenvedély, az elhivatottság. Engem a lendület most visz magával - alkotni addiktív -, pedig talán jobb életstratégia lenne, ha az írást megtartanám magamnak, és a grafikus-oldalamra fordítanék több energiát. Már most is gondot okoz az egy-fenékkel-két-lovat mutatvány, és nem biztos, hogy a családi feladatokkal együtt idővel képessé válok hortobágyi puszta-ötösbe fordítani az egészet.
--- A Sangria szerint jó ötlet az érem élével is foglalkozni, nem csak az oldalaival, én pedig hiszek neki. :)

---------------

"...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét!" F. Scott Fitzgerald

cs, 2018-10-11 05:50 craz

craz képe

Hogy is volt a Korongvilágon, ha feldobsz öt érmét, abból egy (vagy kettő?) az élére esik, egy pörögni kezd a levegőben, egy meg csak úgy eltűnik? :D

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

cs, 2018-10-11 08:04 Blade

Blade képe

Az ehavi IPM-ben van egy cikk, amely szerint nincs olyan, hogy tehetség. Olyan van, hogy gyakorlás, meg olyan is, hogy célzott gyakorlás. Utóbbi a célravezető, már ha nagyon nagyra törő alkat vagy.

Kérdés, hogy ez igaz-e a prózaírásra. Erről talán egy fórumban lehetne értekezni.

sze, 2018-10-10 23:53 Viola

Viola képe

Miután kifutottam magam, megint elolvastam Sren hozzászólását.
Craz, te hogy nem feneklesz meg az egészben? :D
Vagy amikor ott tartottál, miért választottad mégis azt, hogy tovább mész?

---------------

"...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét!" F. Scott Fitzgerald

cs, 2018-10-11 05:48 craz

craz képe

Biztos valami rosszul van összerakva bennem - ilyen téren is. ;) :D

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

sze, 2018-10-10 20:38 Roah

Roah képe

Amikor Tim hazaért, mondtam neki, hogy megyek a Karcra, mert legszívesebben adnék egy ötöst Craznak.

Szóval adok egy ötöst a hozzászólásodra, itt és most, Craz.

Bor ide vagy oda, pihenni is ér néha kötetek és találkozók megszerkesztései között.

Jámász, Craz, jámász!

Pacsi! ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

cs, 2018-10-11 05:52 craz

craz képe

Ühüm, találkozók. Na, mintha az én érdemem lenne, hogy kitolod a képedet Budapestről... :D Egye fene, ezért szerzek neked megint valami édes vöröset. ;)

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

cs, 2018-10-11 07:55 Blade

Blade képe

Amikor olvastam ezt a bejegyzést, eszembe jutott, hogy vajon hány sörön voltál túl, amikor írtad.
És kiderült, hogy egyen sem! ;)

Akkor ne vegyük meg a könyvet? Mi lesz Violával és a Merci prodzsektjével?

cs, 2018-10-11 08:53 craz

craz képe

Nem mondtam, hogy rossz vagy ne vedd meg. :)

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

cs, 2018-10-11 09:20 Viola

Viola képe

Viola nem gyűjt mercire - ugyanitt bögre eladó! :D

---------------

"...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét!" F. Scott Fitzgerald

cs, 2018-10-11 10:23 craz

craz képe

A Merci nagy M-mel egy lánynév. Ha már gyűjtöd, akkor nem egyet kell, többet. ;)

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

k, 2018-10-09 16:21 Roah

Roah képe

Isten segedelmével volt szerencsém az egyik munkához, egészen közelről. ;)

Szívből gratulálok, Mindenkinek!

Szép volt, Viola! :))) (Ezt nem bírtam ki. :D)

Pacsi. ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2018-10-09 19:26 Sednol

Sednol képe

Természetesen gratulálok a bekerülőknek és természetesen Violának is. Sajnálom, hogy kimaradtam belőle, de ilyen mezőnyben nem szégyen.

Ahogy megjelenik, le is csapok rá. Remélem, jövőre is kiírják a pályázatot.

"Az embereket könnyebb hülyíteni, mintsem meggyőzni arról, hogy hülyítik őket." Mark Twain
szmogov.blogspot.hu

sze, 2018-10-10 13:07 Viola

Viola képe

Köszönöm! :)
Remélem tudjátok, hogy nem kis részetek van a sikerben, miután tizenhét évesen itt kezdtem először novellázni, és tőletek kaptam az első visszajelzéseket, bátorító hozzászólásokat.
Most a grafikai kiállításom egyik vitrinjében is ott van az Amíg világ a világ antológia Barcson - még ha kicsit el is üt a szakmai koncepciótól :D. A Meskete volt az első nyomtatásban megjelent novellám, az Eleven kék lesz a második.

Roah, *highfive* és éljenek az egyszarvúak! ;D

---------------

"...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét!" F. Scott Fitzgerald

sze, 2018-10-10 13:19 Sren

Sren képe

Mintha tegnap lett volna, Viola. Jól emlékszem, hogy madárka volt a képed? Talán kolibri. És mellesleg, úgy írtál, hogy azt a pár alig-hibácskát küszködve, véres verejtékkel kellett összeszednem. :D Blade hőn kedvelte a műveidet, én meg kíváncsian fürkésztelek, mert akit ő ötcsillagoz, az nem kispályás.
Hát nem, tényleg. :D

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

sze, 2018-10-10 13:37 Viola

Viola képe

Igen, az volt! :D
Köszönöm, igyekeztem/igyekszem felnőni és érni a dicsérethez. :)
Fun fact, hogy apukámat az egyik elsőre, a Cserebogárra emlékeztette hangulatában ez a mostani. Kíváncsi vagyok, hogy ti mit szóltok majd hozzá. :)

---------------

"...húzd közelebb a széked a szakadék széléhez, mondok neked egy mesét!" F. Scott Fitzgerald

sze, 2018-10-10 18:19 craz

craz képe

Ja, azt meg amúgy kifelejtettem, hogy ez azért egy jó kötet lehet, nemhiába van már nekem a fent felsorolt tizenkilenc író közül öttől dedikált könyvem. (Aki kitalálja, kiktől, kapnak tőlem valamit. ;) ) (Nem frászt.)

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

p, 2018-12-07 11:40 Hugo Saulus

Persze gratuláció és minden, csak... A címadás (Az év magyar science fiction és fantasynovellái) nagyon sántít.
ha megnézzük, hogy az ötletet a Jonathan Strahan-antológiáról kopizták, mert abban befutott szerzőktől már megjelent novellákból történt a válogatás, itt pedig felkértek min. 9-10-11 nevet, hiszen tutira akartak menni, a többi lehet a pályázati nyertes, és mindebből állították elő a kötetet. Az akarat (könyvkiadás mindenáron) szent - a vélemény szabad. :)

A Dragomán-őrület egyébként pont az, amit nem értek. Oké, hogy A fehér király és a Máglya sikeres volt, meg az író "sf" novellákat (sszösszeneteket) ír a qubiten, és a könyvhéten kijött a legújabb bébi, a Rendszerújra, én akkor sem tudom ezeket az írásait jóféle, veretes scifinek tekinteni. Szerintem inkább sima szépírós zsonglőrködés, szóval nekem sehogy sem megy a megközelítés a zsáner felől. Summa summarum, szentségtörő módon mindig Kánai Andrásnak tudok igazat adni, hogy nincs ma itthon (legalább) egy tucat egyformán befutott és elismert sff író, mert az ő megjelenéseikből összeállított antológia lenne az igazán nagy dobás. Szép dolog a Gabótól ez a könyv, nekem viszont Az év magyar... kapcsán erős hiányérzetem van.