írástechnika

A jó novella titka

Szeretjük a jó novellákat.
Az élelmes olvasó a Karcolaton is rábukkanhat a műfaj néhány kiváló képviselőjére. Olyanokra, amelyeken tisztán látszik: a szerző szívét-lelkét beletette, hogy élete legjobb novelláját adja át az olvasónak – még akkor is, ha amúgy egy kötetre valót meg tudna tölteni hasonlóan jó írásokkal.

De mi tesz naggyá egy novellát?

Dan Brown saját bestseller receptje

 A napokban készült Dan Brown-nal egy interjú a két hete megjelent legújabb regénye, az Inferno kapcsán.

Indul a Pehelytoll online írótanfolyam gyerekeknek!

A tavalyi nagysikerű „Álmodj saját mesét!” című meseíró pályázat folytatásaként a KIMTE Scriptoriuma, a Holdudvar Online Írókurzussal együttműködve, elindítja a Pehelytoll műhelyt, mely a tehetséges gyermekeknek szándékozik segíteni, hogy megtanulják az írás „szakmai fogásait”.
 Az ingyenes kurzussal kapcsolatos információkat hamarosan közzétesszük a KIMTE honlapján, és minden résztvevőnek elküldjük e-mailben a meghívót 2011. február 10-ig.

 

Ez a Magyar nyelv!

Emailben kaptam a következő aranyos kis szösszenetet, nem szeretem a körleveleket, de ez megfogott. Ha valaki még nem ismerné, jól fog rajta ámulni, szórakozni. (Mindig hozzám jutnak el az ilyesmik utoljára, és aztán hiába adnám tovább, ha nagyritkán megtetszik valami: már mindenki ismeri. Remélem, azért valakinek érdekesség lesz.)

 

Volna kedved scriptoriumban írni?

Két éve működő scriptorium várja olyan lelkes, amatőr írók jelentkezését, akik szeretnének tagjai lenni egy jó hangulatú önképzőkörnek. Ha kedvet érzel, hogy egy ilyen csapatban csiszolgasd a tudásod, és vállalod, hogy hosszabb távon is részt veszel a közösség munkájában, keress minket a következő e-mail címen:

scriptorium@freemail.hu

Rövid bemutatkozásodhoz csatold két olyan novelládat, amit a legjobbnak tartasz, amire a leginkább büszke vagy. Minden pályázó felvételéről döntünk néhány héten belül, de a helyek száma korlátozott.

A scriptorium kéthavonta új feladatot ír ki, amire a tagok megoldást küldenek, majd értékelik a többiek munkáját. A véleményezés során igyekszünk egymásnak használható tanácsokat adni, rámutatni a gyengébb pontokra, esetleges típushibákra.

Tartalom átvétel