irodalom

A csúnya szép lány 2

Azt hittem, nem tud meglepni az időjárás, de tévedtem. Hol kisütött, hol beborult, amolyan se hús, se hal idő lett és indulni akartam már. Egy pillanat volt elhatározni magam.

Papírsereglet és más történetek

Ken Liu kínai származású amerikai író, művei Hugo-, Nebula- és World Fantasy-díjat is nyertek az elmúlt évtizedben. Válogatott novelláit tartalmazó, 2016-os kötetét, a Paper Menagerie and Other Storiest, 2017-ben Locus-díjjal tüntették ki. Magyar fordítása az Agave kiadó jóvoltából, idén tavasszal került a könyvesboltok polcaira.

Az Ő reánk sütő arca

Száznegyven éve született Ady Endre.

Mészáros András/Andy R. Cain/Ndy interjú - 2016. június

– Már megint megjelenik egy regényed. A Tolvaj Jamie, a Főnix Könyvműhelynél. Mesélj róla!

Hertelendy Anna interjú - 2016. március

– Nemrég jelent meg az Alma és az elveszett álmok városa. Mesélj róla!

– Ez egy kisregény, ami a tavaly megjelent, Ha ütött az órád című novellám (Pokoli teremtmények, ördögi szerkezetek antológia) világában játszódik. Ez annyiban más, mint a novella, hogy ezt gyerekek számára is érthető módon kellett megírnom, ami komoly kihívás elé állított. Egy átlagosnak tűnő tizenegy éves kislány a főszereplő, és egy vele egyidős kisfiú, aki viszont egy Lampbridge de Flotta nevű, különleges városban él. Az elveszett álmok rejtélyét követve a kislány, Alma, egy nap eljut Lampbridge-be. Mint később kiderül, nem csupán a véletlennek köszönhetően.

Bökös Bori interjú - 2016. február

– Te hogyan kezdtél el írni? Végigjártad a lépcsőfokokat az íróvá válás útján?

– Már egészen kiskoromban elkezdtem írni, akkoriban mesékkel, novellákkal, sőt, még versekkel is kísérleteztem. Később az egyetemi évek alatt is sokat írtam a fióknak, és az egész hosszú ideig jópofa szabadidős tevékenységnek tűnt. Aztán jött egy pont, ahol azt éreztem, a történeteimet meg kell ismertetnem a nagyérdeművel. Úgy gondoltam, mindazok az események és szereplők, amelyeket kitaláltam, érdekesek lehetnek mások számára is, hiszen egészen jó visszajelzéseket kaptam az akkori olvasóimtól is. Ahhoz azonban, hogy a szélesebb körű olvasóközönség megismerjen, és hogy felléphessek az irodalom színpadára, sokat kellett fejlődnöm. Aki írással foglalkozik, az pontosan tudja, hogy ez egy mesterség, aminek a fogásait el kell sajátítani. Állandóan gyakoroltam, rengeteget novelláztam mielőtt az első nagyregényemnek nekifogtam. Megmérettettem magam pályázatokon és különféle irodalmi műhelyekben. Sokat segített a Karcolat közössége, akikre mindig jó szívvel fogok visszaemlékezni. Ebben az online íróműhelyben tanultam meg igazán, hogy mit jelent a kemény munka és az elhivatottság, és minden kezdő szerzőnek bátran ajánlom, hogy próbálja ki magát ebben, vagy egy hasonló közösségben.

Nagy emberek kis mondásai

Közeledik a szilveszter, az (író)ember ilyenkor visszatekint elmúlt esztendejére, vissza- és újraolvassa korábbi írásait, és - valljuk be - nem egyszer vakarja a fejét, ha képzavart, alanytévesztést,

Mickey Long interjú

– Mi történt veled mostanság?

– Csupa jó dolog! :D Ha bővebben is mondhatom: Csupa-csupa jó dolog! Egyre többet írogatok, és bár tudom, kicsi a valószínűsége, hogy bármikor is összekevernek Csehovval, nagyon élvezem.

– Megjelent első regényed, a Kócos és a szivárvány.

– Igen, október tizenkilencedikén került boltokba a meseregényem. Az egyik nagy álmom vált valóra, amikor nem csak az „ésatöbbiek“-ben voltam benne, mint szerző, hanem egyedüli alkotóként jegyezhettem. Hét éves kortól ajánlott, egészen addig, amíg van humorérzéke az embernek.

Maggoth interjú

– Mi történt veled mostanság?

– Semmi különös, csak írogatok, ahogy szoktam.

– Mintha valahol láttam volna a nevedet egy regény címlapján. Vagy az egyik álnevedet.

– Igen, a Főnix Könyvműhely felkérésére belefogtam egy gyermekeknek szóló steampunk sci-fi sorozatba, és az első rész, amit Patrick J. Morrison álnéven írtam, A Holló hatalmában címmel nemrégiben megjelent.

– Pár évnyi zömében sci-fi írás után miért éppen gyerekregény, és miért éppen steampunk?

– Nos, itt kaptam lehetőséget a szárnypróbálgatásra, és a kiadó vezetője, Farkas Zoli ifjabb korosztálynak szóló steampunkot szeretett volna. Hála istennek, maradhattam sci-fi zsáneren belül, amúgy meg kellően lehetetlen feladatnak tűnt, úgyhogy bevállaltam, mert imádom a kihívásokat.

ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK

"Az Országos Könyvtári Napok programsorozata ma már éppen úgy hozzá tartozik az októberi napok hangulatához, mint a pirregő tücskök kedves, nyárbúcsúztató muzsikája. 2014-ben október 13-20. között hangzik majd el országszerte a hívogatás: Találkozzunk a könyvtárban! Az eseményeket a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezi."

Részletek: http://osszefogas.kjmk.hu/koszonto.aspx

Megjelent Andy R. Cain (Mészáros András) Az átok őrzője című fantasy regénye

“Az Elátkozottak Városában minden lélegzetvételnyi idő, csupán a haláltól lopott pillanat.”

Lector Magazin: második szám

 

Megkésve bár, de ide is kiteszem a hírt: letölthető a nemrégiben indult Lector Magazin második száma a spiritart.hu oldaláról.

A Magazin még gyerekcipőben jár, és közel sem érte el azt a terjedelmet és fejlettségi szintet, amit szeretnénk majd megvalósítani, de jelen állapotában is tartalmas kikapcsolódást jelent. Fogyasztható ebédidőben, tömegközlekedésen, este lefekvés előtt vagy reggel a kávé mellé.

Lelkes cikk- és novellaírók gyűjtik össze ötvenöt oldalban gondolataikat, élményeiket filmekről, könyvekről, írókról, anyanyelvünkről.

Idegen tollak című rovatunkba ezúttal az anankidején nagy botránnyal berobbanó Meztelen Ügynök főszerkesztőjét és laptulajdonosát kértük fel, hogy írjon az őt ért kritikákról, és a hogyantovábbról.

Az inter-juhú rovatban Varga Tamás József (tisztességes nevén Craz) a Galaxis útikalauz stopposoknak hivatalos műfordítóját, Kollárik Pétert faggatta, különös tekintettel a monsterkind hajlamairól.

Novellarovatunkban három kiváló író (Novák Gábor /Para Celsus/, Rozványi Dávid /Rozványi Dévid/ és Mészáros András /Ndy/) négy műve olvasható.

Rozi a moziban sorozatunkban Kelvin ad választ arra, hogyan tölthetünk el 1440 percet jó gengszterfilmek társaságában, valamint jómagam megosztom élményeim ugyanitt, az új Stephen King sorozattal kapcsolatban.

Czinkóczi Krisztina (Kentaur) a fizetős kiadókat és Gaimen egyik remek regényét boncolgatja.

Jimmy Cartwright, a Lidércfény Magazin főszerkesztője, bokros teendői mellett ismét talált időt a Lector olvasói számára, és csípős, odamondós cikket írt szegény, meggyalázott anyanyelvünkről.

A novellák és cikkek között Vass Sándor (Hematith) verseiben, valamint fotó- és képzőművészek alkotásaiban is gyönyörködhetünk.

 

Megjelent A farkas álma című kötet, a SpiritArt Kiadó gondozásában

A könyvről

Átruházható-e a bűn, megvásárolható-e az élet? Tönkrethet-e valakit a dicsőség, mit érez egy művész, ha megpillant egy angyalt? Ellopható-e a szerelem, a sors vagy éppen Michael arkangyal kardja? Be lehet-e csapni a Kaszást? Megakadályozhat egy gitárost a saját halála abban, hogy eljusson a próbára? A kötetbe gyűjtött misztikus, tudományos-fantasztikus és horror novellák olykor sokkolóak, néha meglepőek vagy éppen humorosak. Mégis minden történetben akad egy közös pont: olyan kérdéseket feszeget, amelyek eddig nem jutottak eszünkbe... vagy féltünk azokat megkérdezni.

 

 

 

 

 

Mészáros András (Ndy) előszava a kötethez

 Spekulatív irodalom. Így nevezik azokat a műveket, amelyek a misztikum, a fantasy vagy a tudományos fantasztikum területére kalauzolják az Olvasót. Véleményem szerint mindegy, milyen kategóriába soroljuk az írásainkat, mert azokat elsősorban a központi téma határozza meg, amely a szerzőt leginkább foglalkoztatta egy-egy novella megalkotásánál.

Kedves Olvasó! Ennek a kötetnek a témája elsősorban az ember társadalomhoz, hatalomhoz, félelemhez, büszkeséghez vagy éppen a végzethez fűződő viszonya. Sok esetben kitalált, szélsőséges helyzetek és hasonlóképp szélsőséges karakterek szerepelnek a következő oldalakon. Ezek a történetek véleményem szerint, mégis létező kérdéseket vetnek fel. Douglas Adams óta tudjuk, hogy sosem a válasz, hanem a kérdés az, ami a leginkább fontos. Bár az írásokban rendre megpróbálok valamiféle választ is adni ezekre a kérdésekre, korántsem biztos, hogy azok feltétlenül valósak vagy igazak. Még az is lehetséges, hogy maguk a kérdések sem helytállóak: mint minden papírra vetett alkotás, ezek csupán a szerző véleményét tükrözik. Néha eltúlzottak, olykor cinikusak. Pontosan ezért ragadnám meg még az előszóban az alkalmat, hogy biztassam Önt, kedves Olvasó. Amennyiben nem tetszik az általam leírt végkifejlet, nyugodtan gondolja tovább azt, és adja meg rá saját válaszait.

I. M. Brod interjú

– Mondj magadról pár szót! 

– Kocsis Tamás vagyok, 36 éves és alkoholista. Vagy ilyesmi.

A fanfiction mint plágium a modern irodalomban és a szerző jogai

A következő sorok az Artisjus jogi osztályának tájékoztatásán alapulnak. Az itt leírtak nem tekinthetők jogi tanácsadásnak, pusztán tájékoztató jellegű információk.

Tartalom átvétel